Srećan Dan prosvetnih radnika!

SREĆAN VAM  NASTAVNIČKI VELIKDAN!

Ideju  da se ustanovi Svetski dan nastavnika, začetu u Indiji  davne 1962. godine, Unesko je 1994. godine ozvaničio i kao Dan nastavnika u svetu se obeležava 5. oktobar. Uz to,  svaka od gotovo 200 zemalja sveta za ovaj dan slavi neki datum važan za nacionalnu prosvetu, pa se dan nastavnika proslavlja bar dva puta.

Nažalost zbog podozrenja u srpski 5. oktobar, koji se vezuje za nedovršenu demokratsku tranziciju, ovaj datum kod nas je višestruko sumljiv i izaziva podozrenje naših prosvetnih i drugih vlasti, tako  da se, u nas gotovo i ne pominje, a kamoli da se slavi.

Međutim i pored toga naš sindikat ovaj dan svake godine svečano slavi kao i milioni kolega širom sveta. I ne samo taj datum već i dan koji je u modernoj Srbiji slavilo esnafsko društvo učitelja Kraljevine Srbije – Sabor Srpskih svetitelja i učitelja, dan uz koji je tradicionalno bio vezan početak nove školske godine.

Podsećamo, da se NSPRV godinama zalagao da se za Dan prosvetnih radnika ustanovi prirodan datum –  Sabor Srpskih svetitelja i učitelja, dan koji je nekada i proslavljan kao nastavnička esnafska slava, ali …  Ministarstvo i dalje istrajava na Mitrovdanu,  koji se, pogrešno,  vodi  kao dan rođenja Vuka  Karadžića. Tako će se sutra u petak 8. novembra u Srbiji obeležiti, doduše radno,  Dan prosvetnih radnika.  I  umesto da  sveti ratnik – Sv. Dimitrije bude zaštitnik vojske ili nekog njenog roda on i dalje po ministarstvu školskom štiti esnaf nastavnički.

I pored svega, napred rečenog,  Dan prosvetnih radnika trebalo bi sve da podseti na nesaglediv značaj i uticaj koji nastavnici imaju na razvoj celog našeg društva, pa tako i na našu budućnost. Prosvetni radnici su, nesumnjivo, kičma našeg društva. Oni su ti koji obrazuju umove i duše naše dece i pomažu im da sutra budu korisni članovi zajednice.  Oni podučavaju svoje đake, sa iskrenošću i ljubavlju s kojom bi podučavali i svoju decu. Njima dugujemo barem isto toliko koliko i svojim roditeljima. Jer, roditelji su nas stvorili i obezbedili nam hranu i krov nad glavom, a nastavnici, iako nismo od njih potekli, svakog dana nam obezbeđuju nova znanja, sami neprestano uče da bi nama obezbedili bolje obrazovanje i, kao što neko reče, podsećaju na sveću koja troši svoj plamen da drugima osvetli put. Inspirišu nas da uvek idemo napred, da širimo svoje vidike i da, nikad ne zaboravljajući na dobrotu i poštenje, prevazilazimo prepreke koje nas čekaju u životu.

Zato, ne samo jednom godišnje, ne samo 8. novembra, 5. oktobra ili 9. septembra već svakog dana treba da poštujemo, volimo i slušamo naše nastavnike koji su svoj život posvetili tome da od nas naprave dobre i vredne ljude!

Poštovane koleginice i kolege srećan vam praznik!

Novi Sad, 07.11.2019.
Prof. Hadži Zdravko Kovač,  ravangradski učitelj

About the Author

admin