30 godina Konvencije o pravima deteta

U sredu 20. novembra, navršiće se 30 godina od usvajanja konvencije o pravima deteta. Kako se na najprikladniji način obeležavaju taj dan, angažujući celu društvenu zajednicu, podsećajući na to koliku odgovornost prema deci, pokrajinski zaštitnik građana, a u saradnji sa novosadskim mrežama za decu i lokalne ombudsmane iz Vojvodine organizuju „Festival prava deteta“. Jedna od festivalskih aktivnosti bila je u Srpskom Itebeju.        https://www.youtube.com/watch?v=iAN664rG4is

Šarčević u Stalaću, Varvarinu, Rekovcu, …

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je u ponedeljak škole u Stalaću, Varvarinu, Rekovcu i Batočinu gde je razgovarao o nabavci opreme, projektnoj nastavi i drugim pitanjima. Osnovna i srednja škola „Jovan Kursula“ u Varvarinu je primer kako treba da izgleda školski prostor, bez obzira što su dve škole u istoj zgradi, ali rade veoma kvalitetno o čemu svedoči visoka eksterna ocena. Ministar je obišao nadograđeni deo škole i razgovarao sa učenicima.

… Vukosavljević u Temišvaru

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, u društvu generalnog konzula Srbije u Rumuniji Vladana Tadića i predsednika Saveza Srba u Rumuniji Ognjana Krstića, posetio je 5. novembra Srpsku teoretsku gimnaziju “Dositej Obradović” u Temišvaru, saopštili su iz Ministarstva kulture.Vukosavljević je razgovarao sa direktorom škole Jadranom Klanicom o tekućim aktivnostima i planovima gimnazije, kao i o konkretnim koracima koje Ministarstvo kulture i informisanja može da preduzme kako bi pomoglo rad ustanove od velike važnosti za naš narod u Rumuniji, poput predstavljanja akcije “Negujmo srpski jezik” i doniranja knjiga školskoj biblioteci.

Brnabićeva održala predavanje u Šangaju

Premijerka Srbije Ana Brnabić, u utorak je, u okviru posete Kini, održala predavanje studentima Šangajskog Đaotong Univerziteta, drugom po veličini u Šangaju, osnovanog još 1896. godine. Premijerka je visokoškolcima, među kojima je bilo kineskih, ali i srpskih studenata koji su izabrali Šangaj i Đaotong Univerzitet za svoje usavršavanje, govorila o odnosima Srbije i Kine, ali i predstavila Srbiju i njena nastojanja da postane jedan od lidera u razvoju inovacionih tehnologija.

Obeležen Svetski dan romskog jezika

Svetski dan romskog jezika, 5. novembar, prvi put je obeležen 2009. godine, sa ciljem očuvanja i negovanja ovog jezika kao važnog činioca identiteta romskih zajednica, koji je uz romsku kulturu sastavni deo istorije zemalja u regionu. Danas se često govori i o njegovoj ugroženosti, zbog čega je postojanje Katedre na romskom jeziku, na Visokoj školi strukovnih studija Mihailo Palov u Vršcu, od izuzetnog značaja. Katedra studijskog programa za obrazovanje vaspitača na romskom jeziku u Vršcu, jedinstvena je u našoj zemlji i šire, i postoji već jedanaest godina. Do sada je kroz nju prošlo 80-ak studenata romske nacionalnosti, 28-oro ih je diplomiralo, dosta ih je upisalo specijalističke studije, neki već rade u svojoj struci ili kao pedagoški asistenti.

Rektorka: Poštovaćemo odluku stručnog tela Univerziteta

Rektorka Ivanka Popović izjavila je u utorak  da treba sačekati 22. novembar da Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu donese konačnu odluku o doktoratu Siniše Malog, da su univerzitet i akademska zajednica dužni da poštuju tu odluku, kakva god bude bila, i da želi da veruje da će time biti stavljena tačka na to pitanje.

Rektorka je u utorak, na pitanje novinara da li će Malog promovisati u doktora nauka ukoliko Odbor kaže da doktorat nije plagijat, rekla da je to, prema proceduti, obaveza: “Mi smo dužni da poštujemo odluku stručnog tela Univerziteta. Takva je procedura”, rekla je Popović novinarima u Rektoratu.

Studenti: Profesori da se izjasne o prolongiranju roka za doktorat Malog

Predstavnica pokreta „1 od 5 miliona“ Mila Jovanović u ponedeljak je u ime studenata pozvala profesore koji su podržali blokadu Rektorata da se izjasne da li je odlaganje donošenja odluke o doktoratu ministra finansija Siniše Malog za 15 dana zaista neophodno ili je namerno odugovlačenje. Jovanović je na konferenciji za novinare u zgradi Rektorata rekla da je odluka o doktoratu zbog koje su studenti blokirali rektorat u septembru, trebalo da bude doneta danas, ali je odložena za 22. novembar zbog navodnog previda da postoji rok od 15 dana za žalbe. Ona je dodala da će studenti odluku o tome kako će reagovati na dodatno odugovlačenje u donošenju odluke o doktoratu Malog saopštiti sutra, nakon što se o toj odluci izjasne i profesori. „Pozivamo onih 800 profesora koji tvrde da je doktorat Siniše Malog plagijat da se izjasne o ovom prolongiranju. Uzećemo u obzir šta profesori kažu i donećemo odluku u naredna 24 sata. Profesori, ovo je vaša odvornost, ono što je trebalo da uradite pre šest godina. Ako se ne izjasnite znaćemo da smo mi jedini stub koji čuva čast ovog univerziteta“, poručila je Jovanović.

Jovanović je rekla i da je studente danas u zgradi Rektorata sačekalo novo obezbeđenje „koje se neprimereno ponaša prema studentima“, kao i da je obezbeđenje najverovatnije tu „zato što se rektorat plaši reakcije studenata koji su spremni da ponovo blokiraju rektorat kao što su jednom to već uradili“. „Za nas je doktorat Siniše Malog plagijat. To potvrđuje i FON sa njihovom sramnom odlukom da jedan deo doktorata nije lepo citiran. Čak i sređoškolci znaju kako se citira“, rekla je Jovanović i dodala da studenti neće prihvatiti bilo kakvu drugu odluku osim da je – doktorat Siniše Malog plagijat.

Rektorka Univerziteta u Beogradu (BU) Ivanka Popović saopštila je ranije u ponedeljak da zbog poštovanja procedure BU neće moći u najavljenom roku da sprovede dogovor postignut sa aktivistima Udruženja „Jedan od pet miliona“ o spornom doktoratu ministra finansija Siniše Malog. Dogovorom kojim je prekinuta blokada Rektorata BU najavljeno je da će utvrđivanje autentičnosti doktorata Malog biti završeno do 4. novembra, ali ga nije moguće sprovesti zbog poštovanja roka od 15 dana za podnošenje žalbe na odluku Naučno-nastavnog veća Fakulteta organizacionih nauka (FON) o javnoj osudi Malog zbog neakademskog ponašanja prilikom pisanja doktorata.

Svi doktorati moraju na proveru

Ministarstvo da skenira na plagijarizam doktorske disertacije od 2000. godine
Piše: Goran Belojević*

Objavio sam kao koautor i korespondentni autor rad u Arhivu za higijenu rada i toksikologiju koji je na listi Science Citation Index ( Stošić L., Belojević G., Milutinović S. Effects of traffic noise on sleep in an urban population. Arh Hig Rada Toksikol. 2009).

U pitanju je bio materijal iz doktorata prvog autora. Iz uredništva časopisa dobio sam obaveštenje da je tekst prošao kroz software na plagijarizam i da pre slanja na recenziju treba da preformulišem jednu rečenicu iz poglavlja diskusije. Naime, u toj rečenici bilo je osam reči istog redosleda kao u mom prethodno objavljenom radu. Trebalo je dakle, da navedem sebe opisno, bez copy paste tehnike.

Doktorati su nuklearne elektrane nauke svake zemlje. Plagijarizam u doktoratu je antidržavna aktivnost, jer podriva nauku kao jedan od stubove svake države. Kada se danas jednoj univerzitetskoj komisiji bilo gde u svetu da zadatak da odgovori da li je jedan doktorat plagijat, posao nije nimalo komplikovan. Sa licenciranim moćnim software-om na plagijarizam može se za 24 časa precizno odgovoriti u kom procentu je tekst plagiran tehnikom copy paste, koji su izvori plagirani, koje su tačno rečenice plagirane.

Iskusni istraživač lako će proveriti da li je bilo statističke manipulacije, od potpunog izmišljanja statističke baze, do šticovanja sirovih podataka kako bi se dostigla statistička značajnost. To je statistička prevara. Time su se na žalost bavili i neki nobelovci, kada su potrošili pare od Nobelove nagrade, a njihov milionski projekat je i dalje tražio radove u vrhunskim časopisima. Dakle, plagijarizam i statističke prevare su pošast svetske nauke, ne samo srpske.

Kao redovni profesor Univerziteta u Beogradu stidim se informacije u štampi da je komisija sa FON-a podnela izveštaj o doktoratu Siniše Malog, sa zaključkom “ da nije u pitanju plagijat, ali da se izriče mera opomene zbog neakademskog ponašanja u doktoratu, u vidu navođenja bez citiranja“.

Sramota me je da moje univerzitetske kolege, umesto da profesionalno obave svoj posao, podnose politikantski pamflet u stilu one bosanske „učini mu ćejf, al’ mu pos’o ne uradi!“. Umesto da jasno napišu da li je i u kom procentu korišćena tehnika copy paste, koji su konkretno izvori plagirani, da li je bilo statističke manipulacije, komisija zaluđuje Nastavno-naučno veće FON-a i celu akademsku zajednicu. Da li je Komisija dala izjavu o konfliktu interesa, odnosno da članovi Komisije nisu istovremeno i članovi neke političke partije, pošto je u pitanju funkcioner SNS i srpski Ministar finansija? Sumnjam.

Šta činiti? S obzirom da smo svedoci eksplozije doktorata u Srbiji od 2000. godine, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije treba da pokrene projekat skeniranja na plagijarizam svih doktorata objavljenih u Srbiji od 2000. naovamo. To treba da rade IT stručnjaci koristeći licencirani software. Za one doktorate gde je utvrđen plagijarizam u procentu većem od 5%, statistički stručnjaci treba da nastave sa analizom na statističku prevaru.

Treba doneti dopunu Zakona o visokom obrazovanju kojim se dozvoljava oduzimanje titule doktora nauka u slučaju dokazanog plagijarizma ili statističke prevare. Potrebno je pročišćenje srpske akademske zajednice, analogno ispovedanju hrišćana pre pričešća.

*redovni profesor univerziteta

Savet za filantropiju:Povećanje neoporezivog dela stipendija na 30.000 din

Na inicijativu Saveta za filantropiju predsednice Vlade Ane Brnabić, Vlada Srbije prihvatila je odredbu Nacrta Zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana kojom se predlaže povećanje neoporezivog iznosa za stipendije, navodi se 5. oktobra u saopštenju Saveta za filantropiju. Time će umesto dosadašnjih 11.741 dinara, neoporezivi deo za stipendije i kredite učenika i studenata biti povećan na 30.000 dinara mesečno. Predlog je izradila Radna grupa za unapređenje pravnog i fiskalnog okvira za davanje za opšte dobro Saveta za filantropiju. „Ova odluka predstavlja značajan rezultat rada Saveta za filantropiju, osnovanog prošle godine odlukom predsednice Vlade Srbije, a na inicijativu Koalicije za dobročinstvo. Zahvaljujući Koaliciji za dobročinstvo i podršci Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovedena je analiza troškova i koristi koja je pokazala da je povećanje neoporezivog dela stipendija opravdano i da će se donatori lakše opredeliti da pomognu većem broju talentovanih učenika i studenata i u većim iznosima“, ocenjeno je u saopštenju Saveta za filantropiju.

Koaliciju za dobročinstvo predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a čine je i Trag Fondacija, Katalist Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije. Kako se dodaje, u okviru Saveta za filantropiju formirane su tri radne grupe i jedno radno telo kako bi se olakšalo i podstaklo doniranje robe, novca i vremena u Srbiji. Savet za filantropiju nastavlja da radi na stvaranju podsticajnog okruženja za razvoj filantropske infrastrukture i kulture davanja za opšte dobro.

Kovin: Natalijina ramonda u slavu predaka

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, učenici kovinske Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ su i ove godine na časovima tehnike i tehnologije napravili prigodnu prezentaciju sa filmom o ovom velikom događaju, a potom izradili i ambleme. Preporuka je da se amblem Natalijine ramonde nosi na reveru u sedmici koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika, što su učenici i učinili. „Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, u znak sećanja na datum kada su 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat, od 2012. godine u Republici Srbiji se obeležava kao državni praznik. Glavni motiv amblema ovog praznika je cvet Natalijine ramonde, ugrožene vrste u Srbiji. Cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks s obzirom da joj je karakteristka da i ukoliko se potpuno osuši može ponovo da oživi kada se zalije. Sem toga, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Biljku je 1884. godine u okolini Niša otkrio doktor Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovća. Zajedno sa Josifom Pančićem opisao je ovu vrstu i dao joj ime po kraljici Nataliji“, objašnjava njihov nastavnik Dejan Kreculj.

Seminari o politici zaštite konkurencije

Komisija za zaštitu konkurencije najavila je da će u zajedničkoj komisiji za fer trgovinu Japana, organizovati serijske seminare za studente osnovnih, master i doktorskih studija svih univerziteta u Srbiji. Studenti će na seminaru moći da se upoznaju sa osnovnim principima politike zaštite konkurencije, uz predstavljanje konkretnih primera iz prakse borbe protiv karata i drugih oblika kršenja konkurencije. Komisija je poslala šanse mladima da se što više upoznaju sa politikom zaštite konkurencije u toj oblasti pronađu interesi za dalji akademski rad i među prioritetnim komisijama. Seminari će biti održani u Beogradu – 12. novembra, Nišu – 13. novembra i Novog Sada – 14. novembra, a zainteresovani se mogu prijaviti na evente@kzk.gov.rs.

“Deca pišu Deda Mrazu” – Pošta nagrađuje

Pošta Srbije pozvala je decu do deset godina da sama ili sa drugarima pišu Deda Mrazu, a najbolji radovi biće objavljeni i nagrađeni. Radovi po slobodnom izboru – crteži, stihovi, priče, poruke, čestitke, želje spakovane u pisma Pošta prima od 4. novembra do 6. decembra. Pošta će imena nagrađenih autora objaviti “a eventualno i njihove radove” u medijima kao i svom sajtu i fejsbuk stranici – kao i u “Poštanskom glasniku”. Za tri najbolja pojedinačna rada biće dodeljeni trotinet, roleri i hoverbord, a tri najbolja kolektivna rada biće nagrađeni muzičkim linijama. Uz svaki od radova neophodno je dostaviti i pismenu saglasnost roditelja/staratelja.

Studenti i srednjoškolci selektori pozorišnog festivala

„Za mene je pozorište susret sa stvarnošću. Ja se sa odabirom ovih predstava mogu uključiti u društvo” tako novi pozorišni festival u Novom Sadu – UPAD, koji je 30. oktobra počeo predstavom „Naši preci jedite sa nama”, komentariše selektorka Marija Đurđević, studentkinja poslovne psihologije. Ona je jedna od 15 mladih selektora UPAD festivala koji u fokus stavlja društvenu inkluziju i razvoj publike iz marginalizovanih grupa, briše granice između profesionalnog i omladinskog, institucionalnog i vaninstitucionalnog teatra. Festival pokreće Studentski kulturni centar Novi Sad, a deo je evropskog projekta „Be specACTive”, čiji je glavni cilj razvoj publike odnosno kreiranje takozvanih „aktivnih gledalaca” ili „selektora”. „Ovaj festival nama mladima pruža priliku da delujemo u našem gradu, sada i ovde, da napravimo neke promene koje će uticati na sve nas kao društvo, da dođemo do nečeg kvalitetnog i dobrog” priča Đurđević, koja se u selekciji, sa svojim kolegama, trudila da istakne omladinski teatar, te će u okviru festivala 8. novembra biti odigrana predstava gimnazije iz Lebana „Mrtvo more za početnike” u gimnaziji Laza Kostić, a 5. novembra predstava „Talas” u Novosadskom pozorištu, gde se izvode i sve ostale predstave. Festival, koji daje prednost mladima, njihovim idejama, stavu i mišljenju, dolazi u trenutku pripreme Novog Sada za godinu titule Evropske prestonice kulture što je dobra prilika da mladi utiču na „buđenje” kulturne scene, kako ističu selektori. „S jedne strane ljudi su ovde željni da vide neke novitete, a sa druge strane, mi mladi smo zaista srećni što možemo da učestvujemo u takvim projektima i festivalima i na neki način, bar što se tiče kulture, kreiramo prostor u Novom Sadu” kaže selektorka Ivana Stojanović, master studentkinja arhitekture i urbanizma.

Osim uključivanja u kreiranje pozorišne scene buduće Evropske prestonice kulture, festival kreira i kritičko mišljenje mladih, kako kaže Anja Pejinović, studentkinja žurnalistike. Svako od mladih selektora imao je nekoliko predloga za predstave, među kojima je na kraju izabrano sedam društveno angažovanih, koje čine repertoar prvog festivala UPAD. „Istraživali smo svaku predstavu, želeli smo da one ostave utisak, da se o njima priča. Nakon svake predstave imamo debatu sa glumcima, rediteljima i publikom. Na taj način želimo da gradimo kritičko mišljenje kod mladih. Čini mi se da su oni marginalizovani i da se ne pitaju mnogo, zato ih mi sada pitamo“ priča Pejinović o selektorskom zadatku.

Kroz festival UPAD, kao i sam projekat „Be specACTive”, implementiraju se i evropske vrednosti, kao i dobra praksa, što je kontekst pripreme i razvoja kapaciteta za programe 2021. kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, kaže umetnički koordinator projekta, Bojan Milosavljević. „Projekat „Be specACTive” je četvorogodišnji projekat finansiran kroz program Kreativna Evropa, gde je uključeno 19 partnera iz 15 evropskih država, kao što su festivali u Dablinu, u Geteborgu, Univerziteti u Barseloni i Monpeljeu, dakle relevantne kulturne i obrazovne institucije. To je jedna praksa koju je festival Kilowatt iz Italije razvio i koju mi pokušavamo da implementiramo ovde, a koja se istovremeno primenjuje u 15 drugih evropskih gradova“ rekao je Milosavljević. Evropski projekat „Be specACTive” finansijski je podržan od Ministarstva kulture Republike Srbije i Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Vršnjačka podrška za decu obolelu od raka

Strah od bolesti i smrti, bol, depresija, nerazumevanja, ali i odbacivanje od strane vršnjaka, samo su neki od problema sa kojima se suočavaju mladi koji se trenutno leče od raka ili su završili sa lečenjem. Kako bi im se pomoglo, u Srbiji je prvi put pokrenuta online vršnjačka podrška za decu i adolescente obolele od nekog malignog oboljenja.

Vremeplov: Sporazum o pridruživanju EU i Srbije

U Briselu je, na današnji dan 7. novembra 2007. godine, parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije. Sporazum su parafirali potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i komesar za proširenje EU Oli Ren. Pregovori sa EU trajali su dve godine, uključujući i jednogodišnji prekid.

Vremeplov: Rođena Marija Kiri

Na današnji dan 7. novembra 1867. godine rođena je poljska naučnica Marija Sklodovska Kiri, prva žena koja je stekla akademsku titulu pariske Akademije medicine i postala šef katedre za fiziku na Sorboni. Imala je i francusko državljanstvo. Veći deo života je provela u Francuskoj, a tamo je i započela naučnu karijeru. Majka je Eve Kiri i Irene Žolio Kiri. Radeći sa suprugom Pjerom na istraživanju radioaktinosti, otkrila je radijum (1898) i polonijum. Pod njenim ličnim nadzorom vršena su, prva u svetu, istraživanja o mogućnosti izlečenja raka pomoću radioaktivnosti. Jedan je od osnivača nove grane hemije – radiohemije. Supružnici Kiri su 1903. podelili Nobelovu nagradu za fiziku sa Bekerelom, a 1911. Marija Kiri je dobila Nobelovu nagradu za hemiju, tako je do danas ostala jedina žena koja je Nobelovu nagradu dobila dva puta.

Vremeplov: Počela Oktobarska revolucija

U Petrogradu je na današnji dan 7. novembra 1917. pod vodstvom vođe boljševika Vladimira Iljiča Lenjina počela Oktobarska socijalistička revolucija. Crvena Garda zauzela je sve značjane punktove u gradu, srušena je privremena vlada Aleksandra Kerenskog i formirana prva sovjetska vlada s Lenjinom na čelu.

Vremeplov: Završena SORA Brčko-Banović

Na današnji dan 7. novembra 1946. godine završena je prva savezna radna akcija omladine Jugoslavije na železničkoj pruzi Brčko-Banovići. Oko 70.000 mladih iz cele zemlje i 2.000 iz inostranstva izgradilo je za 190 dana prugu dugu 90 kilometara.

Vremeplov: Rođen  Lav Trocki

Na današnji dan 7. novembra 1879. godine rođen je ruski revolucionar Lav Davidovič Bronštajn, poznat kao Lav Trocki, jedna od ključnih ličnosti u obe ruske revolucije, 1905. i 1917. Bio je član Politbiroa boljševičke partije, predsednik uticajnog Petrogradskog sovjeta, šef diplomatije u prvoj sovjetskoj vladi. Nakon sukoba sa Staljinom, isključen je 1927. iz partije, 1929. je proteran iz SSSR, a u avgustu 1940. po Staljinovom nalogu ubijen u Meksiku. Njegova ideja o permanentnoj revoluciji, kao jedinom načinu za pobedu socijalizma u svetu, našla je sledbenike u pokretu trockista.

Vremeplov: Rođen Alber Kami

Francuski pisac Alber Kami, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. (“Stranac”, “Kuga”, “Mit o Sizifu”, “Pisma nemačkom prijatelju”, “Pobunjeni čovek”) rođen je na današnji dan 7. novembra  1913. godine.

Vremeplov: Umro  Aleksander Dubček

Na današnji dan 7. novembra 1992. godine umro je slovački državnik Aleksander Dubček, vođa reformističkog pokreta u Čehoslovačkoj krajem ’60-tih godina 20. veka nazvanog “Praško proleće”, promoter “socijalizma sa ljudskim likom”. U januaru 1968. je izabran za generalnog sekretara Centralnog komiteta KPCC, a u avgustu iste godine je smenjen nakon vojne intervencije Varšavskog pakta. Posle pada komunističkog režima 1989. godine izabran je za predsednika čehoslovačkog parlamenta.

Akademska javnost protiv sinodskih odluka

Sednica Nastavno-naučnog veća Bogoslovskog fakulteta Beogradskog univerziteta na kojoj bi trebalo da se razmatra odluka Svetog arhijerejskog sinoda SPC o uskraćivanju blagoslova dekanu ove visokoškolske ustanove zakazana je za 12. novembar, nezvanično saznaje Danas. Iako je bilo nezvaničnih najava da bi episkop braničevski Ignatije (Midić) mogao sam da se povuče sa mesta dekana, da bi se sprečili dalji progoni na ovoj visokoj školi, u crkvenim izvorima spekuliše se da su mnogi profesori Bogoslovskog fakulteta za glasanje o sinodskoj odluci.

Sinod traži povlačenje vladike Ignatija zbog nesprovođenja ranije sinodske odluke o uklanjaju iz nastave dvojice predavača Bogoslovskog fakulteta – redovnog profesora episkopa zapadnoameričkog Maksima (Vasiljevića) i docenta Marka Vilotića, sekretara episkopa diseldorfsko-nemačkog Grigorija (Durića).

Posle pisma podrške vladici Maksimu i Marku Vilotiću, kojim se 86 pravoslavnih teologa sa 40 akademskih institucija iz 13 država obratilo Sinodu, juče se oglasila i Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA). Mreža poziva kolege sa univerziteta u Srbiji i ostale zainteresovane da potpišu peticiju kojom se od nadležnog ministarstva i uprave Univerziteta u Beogradu traži da stanu u zaštitu autonomije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, kao punopravne članice BU.

U saopštenju Mreže ističe se da je „Sinod SPC mimo svih zakonskih ovlašćenja naložio dekanu PBF da oduzme pravo dvojici nastavnika ovog fakulteta da na njemu predaju“ i „zloupotrebljava institut običajnog davanja saglasnosti za izbor u nastavnička zvanja predviđen Statutom ovog fakulteta“. „Sinod se direktno meša u unutrašnja pitanja fakulteta i univerziteta imenovanjem svojih predstavnika kao ‘posmatrača i izaslanika na sednicama fakultetskih tela, a među njima i Saveta Fakulteta’, protivno Zakonu o visokom obrazovanju, Statutu Univerziteta i Statutu PBF. Pritisci na kolege sa PBF traju još od istupa grupe od 12 nastavnika i saradnika koji su zajednički potpisanim Stavom ustali protiv Peticije za reviziju izučavanja teorije evolucije u obrazovnom sistemu Srbije… Apelujemo na Univerzitet u Beogradu i Ministarstvo prosvete da spreče dalje proganjanje nastavnika i dekana ovog fakulteta. Takođe, tražimo da se rad PBF vrati u okvire regulisane Statutom Univerziteta i Zakonom o visokom obrazovanju i da se iz Statuta PBF ukloni odredba o davanju saglasnosti Sinoda SPC predavačima na fakultetu, koja se koristi za unutarcrkvene obračune kojima ne sme biti mesto unutar Univerziteta“, traži se u peticiji Mreže, koja će biti predata Univerzitetu, Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu i Ministarstvu prosvete pre održavanja sednice Nastavno-naučnog veća 12. novembra.

Ministarstvo i sindikati o vršnjačkom nasilju

Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je u ponedeljak 4. novembra sa predstavnicima Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) i GSPRS Nezavisnost o unapređivanja mera za preventivno i intervetno reagovanje na različite pojave nasilja. Izuzetno nam je drago što sindikati pokazuju interesovanje i žele da daju svoj doprinos unapređivanju zaštite od nasilja u obrazovnom sistemu. Ministarstvo je otvoreno za saradnju sa predstavnicima sindikata u cilju unapređivanja mera za preventivno i intervetno reagovanje na različite pojave nasilja. Zastupajući interese svih zaposlenih, sindikati zajedno sa mistarstvom su u obavezi da rade na osnaživanju profesionalne uloge nastavnika i stručnih saradnika, istakao je ministar Šarčević.

Ministarstvo prosvete je učinilo vidljivim nasilje, insistirajući na poštovanju procedura i prijavljivanju. Škole revnosnije prijavljuju situacije nasilja, ali i druge rizične i nebezbedne situacije. Od velike važnosti je praćenje situacija i pružanje podrške školama u primeni procedura. MPNTR je još 2011. godine je uvelo SOS telefon za prijavu nasilja u školama. Ovaj broj koji je namenjen deci/učenicima, roditeljima, zaposlenima u obrazovnim ustanovama, kao i onima kojima je potrebna dodatna pomoć u rešavanju problema nasilja i onima koji se na različite načine bave pitanjem prevencije nasilja.

Analizirajući podatke sa terena, ne može se govoriti o porastu pojave nasilja u školama već o njegovoj vidljivosti i prepoznavanju. Dobrom organizacijom obrazovno-vaspitnog rada  moguća je prevencija  mnogobrojnih situacija. Direktor škole je najodgovornija osoba, koja se stara o realizaciji godišnjeg plana rada, čiji je sastavni deo godišnji program zaštite od nasilja. Pored vaspitnih aktivnosti važan deo prevencije obuhvata i obezbeđivanje sigurnog fizičkog okruženja kao i dobra organizacija i realizacija plana dežustava. Kako bi se postigla puna zaštita od nasilja neophodno je da svi postupaju u skladu sa svojim obavezama kako kolektivno, ali i individualno.

Vršnjačko nasilje je kompleksan psihološki i društveni fenomen koji se ne može uspešno i dugoročno rešavati bez intersektorske saradnje i dosledne primene propisa.

Neophodna je saradnja obrazovnog sistema, sistema socijalne zaštite, zdravstevenog sistema, policije i tužilaštva. Naš zadatak je da utičemo na roditelje da budu odgovorni kao i da im pružimo podršku u primeni adekvatnih vaspitnih stilova. Podršku porodici moraju da pruže i obezbede i  drugi sistemi. Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisana je odgovornost roditelja za saradnju sa školom, ali i kaznene odredbe ukoliko ta saradnja izostane, naglasio je ministar Šarčević.

Predstavnici tri reprezentativna sindikata podržali su inicijativu da se poštuju zakoni, osnaži rad pedagoga i pshologa, timova za zaštitu kao i sekretara škole, ali i opštinskih saveta roditelja i prepoznavanje njihove uloge kao ključne u prevenciji nasilja i kreiranju bezbedne sredine za učenje i razvoj učenika na čemu ministarstvo kontinuirano radi. Značajnu podršku, ali i kontrolu rada ustanova obebeđuju prosvetni savetnici i prosvetni inspektori.

Od školske 2019/20 angažovano je 74 spoljnih saradnika za zaštitu od nasilja. U okviru Grupe za obrazovanje manjina, socijalnu inkluziju i zaštitu od nasilja i diskriminacije vrše se poslovi koordinacije aktivnosti na zaštiti od nasilja i rad sos telefona. Ministar je ocenio da je jedan od važnih projekata jednosmenska nastava. U ovom trenutku u 300 objekata u kojima deca borave do 17 časova postoji mogućnost različitih sadržaja kao što je đačka zadruga, sport, kultura. Ukoliko se deci ponudi učešće u raznovrsnim kvalitetnim aktivnostima vi istovremeno kanališete njihovo ponašanje i prevenirate pojavu nasilnog, agresivnog i rizičnog ponašanja, zaključuje ministar Šarčević.

Uloga medija je od posebne važnosti. Umesto senzacionalističkog izveštavanja o pojedinačnim situacijama u kojima se često ne vodi računa o zaštiti informacija o maloletnicima i privatnosti, mediji mogu biti značajan resurs u sprovođenju preventivnih kampanja, edukaciji šire javnosti i vaspitnog uticaja na mlade kvalitetnom ponudom obrazovih programa i emisija.

Tragedija: Devojčica (15) se onesvestila na času, preminula u Urgentnom

Petnaestogodišnja I. K. učenica prvog razreda beogradske Gimnazije “Patrijarh Pavle” (nekadašnja Petnaesta gimnazija) u opštini Rakovica, pala je u utorak u nesvest tokom školskog odmora, odmah je prebačena kolima Hitne pomoći u Urgentni centar, ali su tamo lekari mogli samo da konstatuju njenu smrt. Sve se desilo praktično na početku popodnevne smene, oko 14.45 časova, a nesrećna devojčica je od ranije imala srčane probleme, što su nam potvrdili i u ovoj gimnaziji.

– Sve se desilo na malom odmoru, između prva dva časa u popodnevnoj smeni kada je devojčici pozlilo i ona se onesvestila. Znali smo za njene zdravstvene probleme, pošto je ona pohađala i osnovnu školu koja se nalazi u okviru istog kompleksa. Hitna pomoć je brzo došla i transportovali su je u Urgentni centar – ispričao je za “Blic” direktor škole Jasmin Nikolovski.  Niko nije ni pomišljao na najgore… – Negde oko 17 časova kontaktirali smo roditelje kako bismo videli u kakvom je stanju, ali smo dobili tužnu vest. Svi smo bili u šoku, kako njeni drugari iz razreda, tako i svi koji su je poznavali, nastavnici, svi zaposleni u školi. Odmah je prekinuta nastava, a decu smo poslali kućama – dodao je Nikolovski.

Potreseni direktor kaže da ama baš ništa nije nagoveštavalo ovakvu tragediju. – Pre par nedelja prvi razredi su bili na izletu, ekskurziji i nije imala nikakvih problema, naprotiv. A sada se desilo ovo… – u šoku je zaključio direktor škole. Reporteri “Blica” su se u večernjim satima uputili ka Gimnaziji “Patrijarh Pavle”, ali je već na prvi pogled bilo jasno da u njoj nema nastave.

Otac gurao nastavnicu, vukao je za odeću, hteo da je bije

Još jedan slučaj nasilja nad zaposlenima u školama dogodio se, ovog puta, u OŠ „Vuk Karadžić“ u Bačkoj Palanci  piše Blic. -U utorak, 29. oktobra 2019. godine, u prepodnevnim časovima, prateći svoje dete, u školu je došao jedan od roditelja. U zgradi škole je nasrnuo na jednog učenika, koji se navodno prethodnih dana svađao sa njegovim detetom. Videvši da je taj roditelj nasilan prema učeniku, dežurna nastavnica je pohitala da ga spreči, ali je roditelj bio nasilan i prema njoj, gurao je po hodniku, vukao za odeću i pokušavao da udari. U celu stvar se umešao i jedan drugi roditelj koji se tu zatekao, ali ni on nije uspeo da spreči nasilnika, već je i sam postao njegova žrtva. Još dva dežurna nastavnika koja su došla da zaštite učenike i spreče nasilje, iskusili su na sebi nasilje ovog roditelja – navodi se u saopštenju sindikata.

U skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, škola je odmah obavestila policiju koja je izvršila uviđaj, uzela izjave od zaposlenih i sačinila zapisnik. Takođe je obaveštena Školska uprava Novi Sad, javni tužilac, kao i jedinica lokalne samouprave, odnosno lokalni Savet roditelja, saopštili su u sindikatu.

U školi su “Blicu” potvrdili da je do incidenta došlo. Kako dodaju, Iako policija i tužilaštvo i dalje rade na ovom slučaju, sve zaposlene u školi uznemirila je činjenica da je nasilnik istog dana, oko podneva, opet bio u školi. – To ukazuje da nešto u sistemu zaštite učenika i zaposlenih nije dobro. Ako učenici i zaposleni treba da strahuju da će se nasilnik istog dana opet pojaviti, i opet počiniti istu ili sličnu stvar, o kakvoj bezbednosti možemo da govorimo? – pitaju se iz Unije. Sindikat prosvetnih radnika Bačka Palanka najoštrije osuđuje ovaj slučaj nasilja prema zaposlenima u OŠ „Vuk Karadžić“ u Bačkoj Palanci, i zahteva od javnog tužioca da što pre preduzme mere koje će omogućiti da se nasilnik primereno kazni.

By admin