Vesti – 23/24.11.2019.

Mali je plagijator, ali to tablodima i nije bila (neka) vest

Nakon više od pet godina, Univerzitet u Beogradu je prelomio, i zvanično utvrdio da je ministar finansija Siniša Mali prepisivao prilikom izrade svoje doktorske disertacije koju je na Fakultetu organizacionih nauka odbranio 2013. Akademska zajednica očekuje da Malom bude poništen doktorat, ali ministra, po svemu sudeći, odluka nije postidela. Emitovanjem studentske himne “De Brevitate Vitae” (Gaudeamus Igitur) ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu, studenti su proslavili, kako kažu, pobedu.

Odbor za profesionalnu etiku jednoglasno je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u izradi doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog, jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove, odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, saopštila je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović. “Odbor za profesionalnu etiku dostaviće konačno rešenje Senatu univerziteta radi postupanja u skladu sa Pravilnikom o postupku poništavanja diplome i dodatka diplomi”, najavila je Popović.

Obrazloženje koje je pročitala rektorka akademski je način da se saopšti da je Mali ukrao doktorat, kaže profesor Slobodan Prvanović koji je donedavno i sam bio deo Odbora. “Ovo predstavlja konačno donošenje odluke da je doktorat Siniše Malog plagijat”, jasan je on.

Šta god bude za nekoliko dana rekao, biće beznačajno za njegovo akademsko zvanje, smatra profesor Prvanović. Siniši Malom će, kaže, doktorat biti poništen, jer se očekuje da Senat univerziteta samo pro forme zavede današnju odluku. “Senat treba da verifikuje , da primi k znanju. Ovom odlukom je okončan postupak, jer je Etički odbor najviša instanca na Univerzitetu koja odlučuje neetičkom ponašanju bilo kog člana Univerziteta”, objašnjava Prvanović.

Mali: Nisam plagijator

Malog je vest o odluci zatekla u Skupštini, gde je obrazlagao budžet za narednu godinu. Po svemu sudeći, ministar ne planira da odstupi iz fotelje, i dalje tvrdeći da nije plagijator. “Znam koliko znam, znam da to nisam uradio, a to što nekome ova tema znači iz političkih razloga, to ne mogu ni da komentarišem. U svakom slučaju, u narednih nekoliko dana ja ću se posebno i obratiti na tu temu”, poručuje Mali.   https://www.youtube.com/watch?v=vpnZ9Zs2Z18&feature=emb_logo

Mali nije kriv, kriv je (opet) N1!

Iako se na  sednici Odbora za profesionalnu etiku održanoj u četvrtak odlučivalo o akademskoj čestitosti jedne od vodećih političkih figura u Srbiji, zasedanje je pratilo svega nekoliko medija. Najveći deo televizija s nacionalnom frekvencijom preneo je samo izjavu ministra, dok tabloidi mahom o odluci nisu ni izvestili, ali su optužili N1 da je znala kakva će odluka biti, jer je unapred najavila da će doktorat Siniše Malog biti tema emisije „360 stepeni“. Emisija inače ide u redovnom terminu, a još početkom nedelje najavljeno je da će zasedati istog dana.

Stojanović: Mali da se povuče ako ima “iole malo morala”

Politički analitičar Boban Stojanović ocenio je da ministar finansija Siniša Mali treba da se povuče iz politike “ako ima iole malo morala” nakon što je Odbor za profesionalnu etiku BU utvrdio da je plagirao delove svog doktorata. Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu dostaviće Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata u slučaju ministra Siniše Malog jer je jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u njegovom radu, izjavila je rektorka Univerziteta Ivanka Popović.  

Popović je nakon sednice Odbora novinarima kazala da je Siniša Mali prekršio etički kodeks Univerziteta jer je bez navođenja citirao tekstove drugih autora.   “Od današnjeg dana je neprihvatljivo da Siniša Mali bude funkcioner, a ni građani ne smeju to da dozvole”, izjavio je Stojanović za agenciju Beta.   Stojanović je istakao da nijedan politički akter ne sme u svojim redovima da ima “osvedočenog prevaranta koji je pokušao da prevari akademsku javnost”, ali da ne očekuje da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić “odreći Malog”.   On ne očekuje da će Mali biti smenjen sa funckije ministra i da će taj posao obavljati dok traje njegov mandat.   Ipak, kako je naveo, akteulna vlast ne sme da se “kocka” sa javnošću i da zadrži Malog na visokim državnim funkcijama.

Karapandža: Akademski standardi odneli pobedu nad političkim uticajem

Akademski standardi i autonomija univerziteta odneli su danas pobedu nad političkim uticajem, ocenio je profesor Evropske škole za biznis u Nemačkoj Raša Karapandža. On je ocenio da je ceo proces, koji je nažalost trajao više od pet godina, suštinski unapredio Univerzitet u Beogradu. Podsetio je da je Univerzitet u međuvremenu uveo obavezu objavljivanja svih doktorskih teza na web sajtu univerziteta, a provera plagijata pre odbrane sada se vrši centralno, a ne na fakultetima. Sve ovo su mali koraci koji celu instituciju vode u (nadajmo se) svetliju budućnost, naveo je on.

Karapandža je rekao i da je, s druge strane, ceo ovaj slučaj pokazao je i veliku podeljenost u društvu koje nije u stanju da se složi ni oko najočiglednijih vrednosti. Ako kao društvo nismo u stanju da postignemo konsenzus oko odgovora na etički nedvosmisleno pitanje da li je kopiranje teksta bez citiranja plagijat, upitao je, i da li je takav vid ponašanja društveno prihvatljiv, kako možemo očekivati slaganje društva o bilo kojoj temi, a pogotovo onim osetljivim koje zavise od nečijih ličnih opredeljenja ili vrednosnog sistema pojedinca. “Tokom ovih pet godina, iako nemam baš nikakve političke ambicije niti sam javna ličnost, bio sam izložen tabloidnim napadima, pretnjama i zahtevima za otkazom. Medijski aparat je pokušao da moju borbu protiv plagijata i akademskog beščašća, koja je u suštini borba za pravdu i budućnost Univerziteta u Beogradu, predstavi kao neku ličnu osvetu, iako se ni u jednom od slučajeva koje sam analizirao, a bilo ih je nekoliko, moji bilo poslovni bilo privatni putevi nisu ukrstili sa autorima spornih radova”, dodao je on.

Kako je istakao, sudbina Univerziteta u Beogradu u velikoj meri zavisiće od toga kako ćemo se kao društvo odnositi prema njegovoj nezavisnosti. “Sudbina naše najstarije, najveće i najbolje visokoobrazovne ustanove treba da ostane u rukama njenih profesora i studenata, a van domašaja politike. Srbija je zemlja u kojoj sada stasavaju čitave generacije mladih i talentovanih ljudi. Da bi taj talenat ostvario svoj puni potencijal, akademska čestitost i nezavisnost univerziteta moraju biti sačuvani”, zaključio je Karapandža.

Božović: Ne verujem da će biti posledica po Malog

Sociolog Ratko Božović izjavio je da je dobro što je Odbor za profesionalnu etiku uputio predlog Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku za poništenje doktorata ministra finansija Siniše Malog, da je time jedna stvar završena, ali da ne veruje da će biti posledica po političku karijeru Malog. “Ne verujem da će biti posledica. On je već rekao da može da napravi nov doktorat, a da ovaj pocepa. Time ga je već imaginarno pocepao”, rekao je Božović. Ocenio je da se ličnosti u Srbiji vezuju za funkciju, a ne za ono što je njihova ljduska i moralna složenost. “Na to se više ne računa, računa se na funkciju i mesto u hijerarhiji”, rekao je Božović. Rekao je da se odlukom Odbora jedna krajnje traumatična situacija konačno završila, i da je to konačno dobro i za Malog. “Moramo uzeti u obzir da se i Mali muči. Dobro je da se stavi tačka na to. Da se završilo drugačije to ne bilo završeno i ne bi bilo dobro”, rekao je Božović.

Opozicija traži da Mali više ne bude ministar

Jedino što preostaje nakon odluke Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta da je doktorski rad Siniše Malog plagijat, jeste da Mali i cela Vlada Srbije podnesu ostavke, izjavio je Janko Veselinović, predsedavajući Saveza za Srbiju. “Teško da bi se bilo koja vlada u svetu nakon ovakve afere održala na vlasti, pa iako nemamo demokratiju već autokratiju, ostavka Vlade je jedino logično rešenje, koje i građani očekuju. Ovo je i trenutak kada sve demokratske snage u društvu treba da prevaziđu svoje razlike i usmere se na promenu ovog nakaradnog sistema kroz bojkot izbora dok se ne obezbede uslovi za slobodne i poštene izbore”, naveo je Veselinović u pisanoj izjavi. Veselinović je u ime Saveza za Srbiju uputio čestitke studentima, profesorima i Univerzitetu u Beogradu za, kako je naveo, istrajnost u odbrani akademske čestitosti. Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu preinačio je Odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka (FON) od 28. oktobra 2019. godine i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije. Odbor je predložio Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata u slučaju ministra Siniše Malog jer je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u njegovom radu, izjavila je rektorka Univerziteta Ivanka Popović.

Trifunović: Za lažnog doktora ostavka bi bila luksuz

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio je da je odluka Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu o doktoratu Siniše Malog “najsnažniji i najvažniji institucionalni odgovor na moralno potonuće koje je zahvatilo sve delove društva”. “Ovo je jedan od najvažnijih dana od kad smo upali u provaliju koju su nam iskopali neoradikali”, ocenio je Trifunović u saopštenju. Prema njegovim rečima, “studenti su pobedili, nisu pristali na laž, nisu pristali na ponižavanje i istrajali su u svojoj borbi”. “Treba svi da se ugledamo na njih. Sačuvan je obraz Univerziteta, sačuvana je vera da se pošten rad isplati, a nepošten kažnjava, sačuvana je vera studenata u svoje profesore i probuđena je nada. To je od nemerljive važnosti”, istakao je on. Trifunović je dodao da, “što se tiče lažnog doktora Siniše Malog, ne sme mu se dopustiti luksuz da podnese ostavku”. “Ostavka je čin časnih ljudi, a njegovo beščašće je danas jednoglasno utvrđeno. On mora biti smenjen, a ostavke nek podnesu oni koji su ga napravili”, poručio je Trifunović.

Narodna stranka: Hitna ostavka Malog

Narodna stranka zahteva hitnu ostavku Siniše Malog, pošto je Etički odbor Univerziteta u Beogradu jednoglasno utvrdio da je doktorat ministra finansija plagijat i zatražio da doktorat bude poništen. “Pošto je dokazano da je Siniša Mali lopov, jer je tuđi rad beskrupulozno prepisao i predstavio kao svoj, on više ni dana ne može ostati na visokoj državnoj funkciji ministra finansija. Sramotno je da dokazanom lopovu na raspolaganje bude poverena državna kasa, jer se onome ko je ukrao doktorat ne može verovati da neće ukrasti i novac”, navedeno je u saopštenju potpredsednice Narodne stranke Sande Rašković Ivić. Dodaje se da “mladi i obrazovani ljudi, baš kao i svi građani Srbije, trebalo bi da na čelnim mestima u državi imaju ljude na koje mogu da se s ponosom ugledaju”. “U takve ne spadaju ‘kadrovi’ aferaške vlade Ane Brnabić, kao što su Siniša Mali i Nebojša Stefanović”, saopšteno je.

Narodna stranka veruje da će doktorat Malog biti poništen, a on smenjen sa funkcije ministra finansija. Omladina Narodne stranke istovremeno je pisarnici Ministarstva finansija predala predlog nove teme doktorata Siniše Malog “Kriminalne radnje i skandali gradonačelnika Beograda od 2014. godine do 2018. godine”, kao i pomoćnu literaturu do koje se može doći iz, kako su kazali, slobodnih medija koji su se bavili njegovim “kriminalnim radnjama i skandalima” dok je bio gradonačelnik.

Jerkov: Dokazani plagijat Malog razlog za smenu

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je da je vest da je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu uprkos pritiscima proglasio doktorat ministra finansija Siniše Malog za plagijat i naložio da se pokrene procedura za oduzimanje diplome, ohrabrujuća za sve one koji veruju da se može pošteno živeti od svog rada. “Profesori Univerziteta u Beogradu pokazali su da se svoj posao može raditi u skladu sa zakonom i pošteno, i to ohrabruje i druge institucije koje se nalaze pod pritiscima i pretnjama moćnika iz Srpske napredne stranke”, rekla je ona. Zabrinjava, dodala je Jerkov količina agresije kojoj je bila izložena rekotrka Ivanka Popović i u parlamentu od kad je samo utvrdila da nadležna tela treba da ispitaju navode da je Mali plagirao svoj doktorat, i dodala da ona mora imati apsolutnu zaštitu zbog ovoga što će uslediti. “Jasno je da je Mali ukrao intelektualnu svojinu, a ostaje da druge institucije utvrde da svi koji čine režim SNS kradu i drugu vrstu tuđe svojine”, rekla je Jerkov i dodala da je oduzimanje lažnog zvanja Malom – prvi korak u tom pravcu. Jerkov je dodala da ne očekuje ostavku ili smenu ministra, jer bi to bio moralni čin proistekao iz osećaja odgovornosti premijerke, ali da postoji još jedan mehanizam, a to je da Skupština koja je glasala za njega pokrene postupak za njegovu smenu. Jerkov je dodala da bi do eventualne smene moglo da dođe samo zbog pritiska javnosti. Oglasila se i Omladina DS-a koja je poručila da Malog treba da bude sramota što je ukrao tuđi intelektualni rad. “Hrabrost Odbora je velika, jer znamo da su trpeli pritiske od strane predstavnika vlasti (…) Nadamo se da će se i druge institucije ohrabriti da svoj posao obavljaju časno, pošteno i profesionalno i pokažu SNS-u da bahatost u ovoj zemlji nikada neće pobediti”, piše u saopštenju DS-a.

Članovi „Ne davimo Beograd” protestovali ispred Ministarstva finansija

Inicijativa “Ne davimo Beograd” zatražila je hitnu smenu ministra finansija Siniše Malog nakon nakon odluke Odbora za profesionalnu etiku BU o njegovom doktorskom radu. “Nismo toliko naivni da verujemo da će Siniša Mali pokazati i trunku ličnog integriteta i sam podneti ostavku, zato od premijerke Ane Brnabić zahtevamo njegovu smenu, a građane pozivamo da nam se u tome pridruže na protestu u ponedeljak 25. novembra u 18 časova ispred ministarstva finansija”, navodi se u saopštenju Inicijative.   Inicijativa je istakla da je plagiranje doktorata samo jedna od afera u koje je umešan Siniša Mali i zato ukoliko ostane ministar, to će biti još jedan pokazatelj da se “u ovoj državi moral i etika ne računaju kao vrednosti, da se ukazivanje na kršenje zakona kažnjava, da se štite i podržavaju falsifikati, bahatost, korupcija i kriminal”. “Više nego je jasno da ovaj čovek više ni dana ne sme zauzimati javnu funkciju, niti biti deo javnog života”, dodaje “Ne davimo Beograd”.

DSS: Mali da se ugleda na Nemce i podnese ostavku

Predsednik Demokratske stranke Srbije i profesor na Pravnom fakultetu Miloš Jovanović ocenio je da “ohrabruje” odluka Univerziteta u Beogradu da je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat. “Dobro je što su činjenice koje su isplivale na videlo u proteklom periodu i potvrdjene, jer već dugo vremena kod nas imamo privid mnogo čega, od lažnih diploma, preko drugih stvari, i dobro je što su i moje kolege i drugi pokazali da imaju intergiteta i da su kaznili nešto što zaslužuje kaznu”, izjavio je Jovanović za portal Direktno. Navodeći da predsednik Srbije Aleksandar Vučić stalno pominje primer Nemačke, kao zemlje kojoj treba stremiti, Jovanović je rekao da se treba ugledati na njih i kada je slučaj plagiranja doktorata u pitanju. “U Nemačkoj kada se desila slična afera, ministarka odbrane koja je plagirala svoju doktorsku disertaciju, odmah je dala ostavku. Mislim da bi sada bilo potpuno u redu da se isti aršini primene i da neko ko je na javnoj funkciji, a Mali je ministar finansija, na isti način zbog moralne odgovornosti prevashodno podnese ostavku na poziciju na kojoj se nalazi”, naveo je lider DSS-a.   

Nova: Ostavke da podnesu Mali, Vlada i predsednik Republike

Nakon odluke Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, Nova stranka javno zahteva da Siniša Mali smesta podnese ostavku na mesto ministra, ali i da istim putem krene i celokupna Vlada Srbije, kao i predsednik Republike, saopštila je informativna služba Nove Stranke. U saopštenju se navodi da je nakon današnje odluke “potvrđeno ono što je odavno svima jasno – da je (Siniša) Mali veliki plagijator, te da na mestu visokog državnog funkcionera danas imamo jednog običnog prevaranta”. “On ne samo što je plagirao naučni rad, već je i upornim izbegavanjem da preuzme odgovornost postao simbol odnosa vlasti prema obrazovanju uopšte, koje je u Srbiji godinama unazad sistemski urušavano.

Kao takav, imao je zdušnu podršku svih ostalih kolega iz Vlade, ali i evidentnu zaštitu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je svaku priliku koristio da uputi najpogrdnije reči na račun svakoga ko se barem usudio da čast i obraz pomenutog dovede u pitanje”, saopšteno je iz Nove Stranke. Iz Nove Stranke navode da je tako “ovaj dokazani plagijator stavljen u red zaštićenih saradnika režima, rame uz rame sa Nebojšom Stefanovićem i njegovim ocem Brankom u slučaju “Krušika”, Aleksandra Vulina u slučaju “tetke iz Kanade” i mnogih drugih koji svakodnevno vređaju inteligenciju građana Srbije.

Dveri: Univerzitet odbranio ugled

Potpredsednica Dveri Tamara Kerković ocenila je  da je Univerzitet u Beogradu odbranio svoj ugled time što je proglasio doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijatom, navodi se u saopštenju Dveri. Kerković je kazala da je odlukom Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da proglasi doktorat Siniše Malog plagijatom odbranjen ugled Univerziteta i na tome je čestitala profesorima i studentima koji svoje diplome stiču pošteno. “Ova odluka je pokazala da su pritisak javnosti i integritet jedne institucije ipak jači od političkog pritiska, i to daje motiv svim građanima da nastave da ukazuju na laži i manipulacije funkcionera vladajuće stranke”, navodi se u pisanoj izjavi. Kerković je istakla da je uverena da će uskoro na red doći i poništavanje doktorata, ali i, kako je istakla, “preispitivanje diplome osnovnih studija ministra Nebojše Stefanovića”.

Milićević: Stravična kampanja protiv Siniše Malog

Ne ulazeći u ocenu rada Saveta Beogradskog Univerziteta prilikom odlučivanja o doktorskoj disertaciji Siniše Malog ipak ostaju otvorena pitanja i dileme na koje nije dat odgovor, a javnost ih očekuje, kaže u saopštenju koje je dostavio medijima Đorđe Milićević, sef poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije. “Ako iza odluke Saveta stoji politika oličena u jednom delu opozicije onda se radi o stravičnoj kampanji protiv Siniše Malog i pokušaju njegove lične i stručne diskreditacije”, ocenio je Milićević.

Svetski mediji o doktoratu Malog

Agencije AP i Blumberg, kao i Njujork Tajms preneli su danas vest o odluci Odbora za etiku Univerziteta u Beogradu o doktoratu ministra finansija Srbije Siniše Malog. Američka agencija AP je takođe navela da je ministar finansija suočen sa pozivima da podnese ostavku nakon odluke Univerziteta da je postojalo neakademsko ponašanje Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije čije je delove, kako je navela agencija, plagirao. AP je preneo i da je ministar Mali negirao optužbe da je učinio tako nešto, kao i njegovu izjavu da je u ovom trenutku zainteresovan za budžet Srbije za 2020. i da radi posao za koji ga građani plaćaju. Njujork tajms preneo je vest agencije AP,dok je agencija Blumberg navela da je etički komitet Beogradskog univerziteta zaključio da je ministar Mali kriv za “neakademsko ponašanje” i pozvao na poništavanje njegovog doktorata.

Vesna Rakić Vodinelić: Prava Siniše Malog nisu povređena

U trenutku kada je osporena doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog na Beogradskom univerzitetu nije postojao Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, niti je u tada važećim propisima bila definisana procedura i metodologija utvrđivanja plagijata. To je rečeno Danasu u akademskim krugovima, povodom navoda iz žalbe ministra finansija da se postupak protiv njega od početka vodi „bez zahteva u odgovarajućoj formi“. Upravo je nepostojanje pomenutog pravilnika bio razlog zašto je Veće naučnih oblasti pravno-ekonomskih nauka sredinom 2015. odbilo da razmatra izveštaj komisije Fakulteta organizacionih nauka o odbranjenoj disertaciji Malog, što je formalno zatražio tadašnji rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević.

Siniša Mali i njegovi pravni zastupnici podneli su Odboru za profesionalnu etiku UB i Fakultetu organizacionih nauka ukupno tri žalbe na odluku Nastavno-naučnog veća FON, kojom mu je izrečena javna osuda zbog neakademskog ponašanja prilikom pisanja doktorata. Prema navodima pojedinih medija, Mali i njegovi advokati imaju primedbu što se postupak vodi na osnovu dopisa koji je FON-u dostavio rektor Beogradskog univerziteta. Tvrde da taj dopis nikada nije dostavljen Siniši Malom na pismeni odgovor, te da se sam postupak de fakto vodi bez Malog kao učesnika u njemu. Ističe se i da nijedna od dosadašnjih odluka nije dostavljena Siniši Malom, pa je samim tim bio uskraćen da ulaže žalbu, niti mu je ijedna žalba dostavljena na odgovor. Advokati tvrde i da na poslednju odluku NN veća FON-a nije dozvoljena žalba u skladu sa Pravilnikom o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, mada je to predviđeno članom 6. ovog pravilnika.

Povodom tvrdnji da nije bilo inicijalnog zahteva za pokretanje postupka, Vesna Rakić Vodinelić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u penziji, kaže za Danas da joj nije poznata sadržina dopisa koju je rektor uputio FON-u, ali podseća da je profesor Saobraćajnog fakulteta Dušan Teodorović podneo pismeni zahtev Rektoratu 27. februara 2018. kojim je pokrenuo postupak za ocenu autentičnosti i samostalnosti doktorske disertacije Siniše Malog. Uz zahtev je napisano i obrazloženje šta su osnovi za sumnju da je taj doktorat plagiran. Rakić Vodinelić ističe da zahtev, po aktima Univerziteta, može da podnese svaki zaposleni na UB.

Komentarišući navode da Siniši Malom nije omogućeno da sudeluje u postupku, Rakić Vodinelić ukazuje da Mali protiv prve odluke FON-a iz maja ove godine nije ni mogao da se žali, jer je ta odluka bila u njegovu korist, pošto je FON prihvatio izveštaj Stručne komisije, koja je ocenila da njegov doktorat nije plagijat. – Nakon nekoliko žalbi nastavnika Univerziteta u Beogradu, koje je rektorka prihvatila kao žalbe Rektorata, Odbor za profesionalnu etiku je prvu odluku FON-a poništio i vratio na ponovno odlučivanje, zbog nedostataka u mišljenju Stručne komisije. Posle ponovnog izjašnjavanja Stručne komisije Nastavno-naučno veće FON-a je izreklo meru javne osude. Ovo je prva odluka protiv koje Mali ima pravo da izjavi žalbu. Ne vidim zašto se tvrdi da su njegova prava povređena, jer je ta odluka FON-a javno objavljena i svako je može pročitati i na internetu i u štampi. Protiv ove odluke FON-a iz oktobra i profesori preko Rektorata, kao i Mali, kome je izrečena mera, imaju pravo na žalbu. Ni profesori koji su izjavili žalbu nemaju nikakav drugi materijal, niti su sudelovali u postupku, osim javno objavljene odluke NN veća FON-a, mišljenje Stručne komisije koje je povoljno za Sinišu Malog, a nepovoljno za istinu i prve odluke FON-a iz maja meseca – pojašnjava Rakić Vodinelić.

Nema odricanja od doktorata

Povodom činjenice da priča o njegovom doktoratu traje pet godine Siniša Mali je nedavno izjavio da bi ga najradije pocepao. Vesna Rakić Vodinelić kaže da odricanje od doktorata nije predviđeno ni Zakonom o visokom obrazovanju, ni opštim aktima Univerziteta, a kandidat može povući doktorat koji je podneo do njegove odbrane.

Kočović: Akreditacija samo dobrim fakultetima

Direktorka Nacionalnog akreditacionog tela (NAT) Jelena Kočović izjavila je da cilj podizanje kvaliteta u visokom obrazovanju i da će sve visokoškolske ustanove da bi prošle akreditaciju morati da ispune sve zahtevane standarde. “Cilj NAT je podizanje, a ne snižavanje kvaliteta u visokom obrazovanju. Treba da postoje samo one ustanove koje ispunjavaju sve uslove, da bi iza diploma stajalo znanje”, rekla je Kočović za “Večernje novosti”. Ona podseća da su u poslednje vreme prisutne velike razlike u nivou znanja stručnjaka koji se školuju na različitim fakultetima u istoj oblasti, pre svega kada je reč o društvenim naukama. “Naš cilj je brisanje tih razlika uskraćivanjem akreditacije onima koji ne ispunjavaju standarde, što će rezultirati obezbeđenjem kvaliteta u visokom obrazovanju”, kazala je Kočović. Ona ističe da se jedino poštovanjem propisanih uslova akreditacije koji su u skladu sa evropskim, može sprečiti urušavanje sistema visokog obrazovanja u Srbiji.

U poslednih godinu dana akreditovano je 25 visokoškolskih ustanova, dok je devet dobilo akt upozorenja, podsećaju “Novosti”, dodajući da je akreditovano 188 studijskih programa, 17 odbijeno, a izdato je 58 akata upozorenja. Aktovi upozorenja predviđaju da visokoškolske ustanove koje su ih dobile imaju šansu da poprave otkrivene nedostatke.

Škola roditeljstva u Pančevu uči kako naći ispravan model vaspitanja

U sredu je obeležena 30 godina od kada je u Skupštini Ujedinjenih nacija (20. novembra 1989) usvojena Konvencija o pravima deteta.  Srbija je među prvim zemljama koje su ratifikovale Konvenciju o pravima deteta. Poseban akcenat kod nas stavljen je na zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja. “Roditelji sa jedne strane i škola sa druge trebalo bi da učine neke dodatne postupke da bi sprečili vršnjačko nasilje koga će uvek biti i ima ga svuda. A sa druge strane potrebno je da školsko osoblje učini dodatni napor da deci omogući da nekako izgrade pravi sistem vrednosti”, saopštila je Mira Paul, psiholog.

Zajednički zadatak roditelja, škole i društva u celini je da omoguće deci pravo na zdrav život, bezbedno odrastanje, dostojanstvo, izražavanje mišljenja… “Mislim da su najvažnija prava da se deca besplatno obrazuju, pravo da imaju svoje mišljenje, na besplatno lečenje, da učestvuju u raznim aktivnostima. A šta bi moglo da se izmeni? Vršnjačko nasilje je trenutno najveći problem”, kazao je Nikola Stanojevski iz OŠ “Isidora Sekulić” u Pančevu. „U svakoj školi postoji neka doza vršnjačkog nasilja u zavisnosti da li je verbalno ili fizičko, ali se naša škola trudi da to

Obaveze su sastavni deo odrastanja i nephodno je da roditelji na vreme postave granice deci kako svojim postupcima ne bi ugrožavali druge. Mnogima je teško u današnje vreme da zadrže autoritet i nađu ispravan model vaspitanja. Iz tog razloga u OŠ “Isidora Sekulić” u Pančevu nedavno je pokrenuta škola roditeljstva. Ovde se uči kako unutar porodice negovati odnos razumevanja, poverenja, iskrenosti i roditelji ovladavaju veštinama neophodnim da svoju decu izvedu na pravi put odrastanja.

Vremeplov: Rođen Stevan Sremac

Na današnji dan 23. novembra 1855. godine u Senti je rođen Stevan Sremac, najizrazitiji predstavnik srpske humorističke proze i jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma (“Iz knjiga starostavnih”, “Ivkova slama”, “Zona Zamfirova”, “Pop Ćira i pop Spira”). Bio je član Srpske kraljevske akademije. 

Vremeplov: Rođen Alfonso Učeni

 Alfonso X Učeni (el Sabio), kralj Kastilje i Leona (1252-82), utemeljivač zakonodavstva, pokrovitelj nauke i književnosti, pobornik verske tolerancije rođen je  23. novembra 1221. godine. Pokrenuo je pisanje španske istorije i astroloških dela, a njegovom zaslugom prevedeni su Biblija, Talmud i Kuran.

Vremeplov: Umro  Ljubomir Ivanović

Na današnji dan 23. novembra 1945. godine umro je srpski slikar Ljubomir Ivanović, pionir srpske grafike. Posle studija na Državnoj akademiji u Minhenu, bio je profesor Umetničke škole u Beogradu. U srpskom slikarstvu razvio je crtež od pomoćne slikarske discipline do samostalnog umetničkog dela. Njegovi izvanredni realistički crteži, s motivima iz raznih krajeva naše zemlje imaju, uz umetničku, i izuzetnu dokumentarnu vrednost. Izradio je dve mape linoreza: “Stari Pariz” i “Iz naših krajeva” i tri albuma crteža olovkom: “Iz Južne Srbije”, “Predeli Šumadije i Južne Srbije” i “Jugoslovenski predeli”.

Vremeplov: Umro Ivan Đurić

Ivan Đurić, srpski istoričar/vizantolog i političar umro je na današnji dan 23. novembra 1997. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je profesor na katedri za Istoriju Vizantije i saradnik Vizantološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i gostujući profesor u Francuskoj, da bi se ranih devedesetih posvetio politici. Dela: “Sumrak Vizantije” (proširen doktorat pod nazivom “Vreme Jovana VIII Paleologa”), saradnik zajedničkom delu “Oksfordski rečnik Vizantije”.

Vremeplov: Rođena Milica Janković

Na današnji dan 23. novembra 1881. godine rođena je srpska književnica Milica Janković. Slikarsku školu završila je u Beogradu a usavršavala se u Minhenu. Radila je kao nastavnik crtanja. Kao posledica teške bolesti, veći deo života provela je vezana za postelju. Dela: zbirke pripovedaka “Ispovesti”, “Neznani junaci”, romani “Pre sreće”, “Plava gospođa”.

Vremeplov: Štrajk/ustanak lionskih radnika

Na današnji dan 23. novembra 1831. godine počeo je dvodnevni štrajk lionskih tkača prerastao je u organizovani ustanak lionskih radnika. Ustanici su zauzeli ključne punktove u Lionu i uspostavili privremenu vladu. Njihovi zahtevi za povećanje nadnica nisu prihvaćeni, a vojska je početkom decembra ugušila ustanak.

Vremeplov: Umro Andre Malro

Na  današnji dan 23 novembra 1976. godine umro je francuski pisac i političar Andre Malro, učesnik Kineske revolucije (1924-27), Španskog građanskog rata, jedan od lidera Pokreta otpora u Drugom svetskom ratu, član Francuske akademije, De Golov ministar kulture od 1959. do 1969. (“Kraljevski put”, “Ljudska sudbina”, “Iskušenje Zapada”, “Antimemoari”).

Vremeplov: Umro Jang Hsiani

Jang Hsiani renomirani knjiženi prevodilac kineske literature umro je na današnji dan 23. novembra 2009. godine. Zajedno sa suprugom, Britankom Gledis Tejlor, preveo je kineske klasike, poput jednog od najčuvenijih romana iz 18. veka “San u crvenom paviljonu”. Njih dvoje su preveli i veliki broj stranih klasika na kineski jezik.

Vremeplov: Rođen Spinoza

Na današnji dan 24. novembra 1632. rođen holandski filozof jevrejskog porekla Baruh de Spinoza, jedan od najznačajnijih i najdoslednijih predstavnika racionalističke i monističke filozofije. Njegova misao, izneta u kapitalnom delu “Etika”, izvršila značajan uticaj na evropsku filozofiju. Kritički odnos prema Bibliji i Talmudu izazvali gnev u teološkim krugovima, a jevrejska zajednica ga anatemisala i isključila iz svojih redova.                                                         

Vremeplov: Rođen Jovan Jovanović Zmaj

Srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj, jedna od najmarkantnijih ličnosti srpskog društva u drugoj polovini 19. veka rođen je  24. novembra 1883. godine. Borac za nacionalno i političko oslobođenje, član Srpske kraljevske akademije i dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu, urednik nekoliko časopisa, napoznatiji kao dečiji pesnik i autor elegičnih ličnih ispovesti.

Vremeplov: Otkrivena Tasmanija

Holandski moreplovac Abel Janson Tasman otkrio je na današnji dan 24. novembra 1642. godine, južno od Australije, ostrvo i nazvao ga Van Dimenova Zemlja, koje je kasnije njemu u čast nazvano Tasmanija.

Vremeplov: Rođen Suvorov

Na  današnji dan 24. novembra 1729. godine  rođen ruski general Aleksandar Vasiljevič Suvorov, jedan od najvećih vojskovođa 18. veka. Uspešno se borio protiv Turaka, pod njegovom komandom austrijsko-ruske trupe potisnule Francuze iz severne Italije 1799, kada se proslavio i prelaskom preko Alpa na povratku u Rusiju. Ugušio ustanak Pugačova u Rusiji 1774. i ustanak u Poljskoj 1794. U SSSR 1942. uveden orden Suvorov za visoke vojničke zasluge.

Vremeplov: Objavljena knjiga “Poreklo vrsta”.

Na današnji dan 24. novembra 1859. godine objavljena knjiga engleskog prirodnjaka Čarlsa Darvina “Poreklo vrsta”. Njegova revolucionarna teorija evolucije izazvala velike kontroverze u naučnim krugovima, a crkveni oci su izrazili bojazan da će knjiga podriti religijska verovanja o nastanku sveta.

Sombor: Sporna i diploma narodne poslanice

Sumnjivi slučajevi sa spornim diplomama se nižu jedan za drugim! Tako je i u Somboru  poduže aktuelan slučaj  diplome pokrajinske poslanice SNS-a Nade Mandić iz Kljajićeva kraj Sombora. Nakon  devet meseci rada na predmetu i niza izjašnjenja, u cilju pranja sporne diplome,  koje je sada  već bivši Megatrend univerzitet, a sada Džon Nezbit, dostavio Agenciji za borbu protiv korupcije, odnekud i iz samo njima znanih razloga pojavio se još jedan dokument, i naravno kao i veći deo “zbirke” dopisivan ručno, baš kao i sama sporna diploma.

Naime, u predhodnom odgovoru na upit Agencije za borbu protiv korupcije na činjenicu da je sporna diploma potpisana od strane drugog lica umesto previđenog rektora, nije bilo nikakve potvrde o prenosu nadležnosti niti bilo kakvih ovlašćenja, da bi se evo, nakon devet (9) meseci od prvog izjašnjenja, volšebno pojavio dokument (opet ručno dopisivan poput same diplome, verovatno manir “uglednog” univerziteta) koji potire predhodnu izjavu, da je eto prenosa nadležnosti ipak bilo, ali se pre 9 meseci toga nisu setili. A oglasila se po drugi put i Agencija za borbu protiv korupcije, pred kojom se i vodi čitav predmet oko dokazivanja validnosti konkretne visokoškolske diplome. Stoga pristigli dopis Agencije objavljujemo u  u celosti: Poštovani, Postupajući po predstavci koju ste podneli Agenciji za borbu protiv korupcije (u daljem tekstu: Agencija), u kojoj ste izrazili sumnju u verodostojnost diplome o stečenom visokom obrazovanju i stručnom nazivu diplomirani inženjer poljoprivrede, izdate od strane Fakulteta za biofarming – Bačka Topola, Nadi Mandić iz Sombora, Kljajićevo, obaveštavamo Vas da je Agencija dana 06.03.2017. godine uputila Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja urgenciju za postupanje u predmetu. Po dobijanju traženih informacija, o istima ćete biti blagovremeno obavešteni.

About the Author

admin