Vesti – 25.11.2019.

Novi protest u Beogradu: Traži se ostavka Siniše Malog zbog plagijata

Protest “Jedan od pet miliona”, pedeset prvi, počeo je u subotu oko 18 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Građani i opozicija sa protesta zahtevaju smenu ministra Siniše Malog zbog plagijata. Učesnici protesta “Jedan od pet miliona” krenuli su nešto pre 18.30 časova u šetnju centralnim gradskim ulicama a kolonu predvode studenti koji su držali pod blokadom zgradu Univerziteta u Beogradu. Prethodno se okupljenima na Platou ispred Filozofskog fakulteta obratio profesor Slobodan Prvanović, koji je zahvalio studentima koji su, kako je ocenio, “uspeli da spasu Univerzitet” blokadom zgrade Rektorata.  On je zahvalio i profesoru Raši Karapandži jer je 2014. godine “doveo u pitanje doktorski rad Siniše Malog”. “Parafraziraću Nila Armstronga, ovo je veliki korak za Univerzitet, a mali za Srbiju”, rekao je Prvanović povodom odluke Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da u doktorskom radu ministra finansija Siniše Malog postoje elementi “neakademskog ponašanja”, čime je praktično utvrđeno da je reč o plagijatu. http://rs.n1info.com/Vesti/a546440/Protest-Jedan-od-pet-miliona-u-Beogradu.html

Vučić: Mali mora da plati i političku cenu

Predsednik Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u Novom Sadu, govoreći o slučaju doktorata ministra finansija, istakao da “Siniša Mali mora da plati i političku cenu”, kao i da će “videti sve kako i šta u budućnosti”. “I zbog toga što nije umeo dobro da proceni, a i zbog toga što, pravo da vam kažem, kada ste pre tri meseca mogli da pokažete celoj Srbiji da vas baš briga i pocepate taj doktorat, tada to niste uradili. Sad da ga cepate, besmisleno je i nikakvog smisla nema”, rekao je. “Ne znam šta bih još rekao. Ja sam, podsetiću vas, kada sam bio u Njujorku, još se Siniša tad ljutio, ja sam mu rekao, ne razumem šta radiš”, kaže on.

Kako je rekao Vučić, zahvalan je “ovom večitom studentu u 31 godini”. “Ovom političkom lideru “1 od 5 miliona”. Oni su ljudi sve rekli, molim samo ljude da ih pažljivo slušaju, važno je da ih čujemo i da ih slušamo. Oni su rekli da nije bilo upada u Rektorat, da ne bi bilo ovakve odluke, i ja sam sasvim saglasan sa njima. Oni su vam direktno rekli da nije bilo tog strašnog pritiska na ljude, da ne bi tako bilo, i ja sam saglasan sa tim večitim studentom. Zamislite on drži pridike Siniši Malom, koji je bio najbolji student, smešno je porediti njihovo znanje, sad će Siniši Malom da soli pamet Dragan Đilas, Janko Veselinović, Boško Obradović, polupismeni u odnosu na njega”, rekao je Vučić.

Istakao je da “Siniša Mali mora da plati i političku cenu”, kao i da će “videti sve kako i šta u budućnosti”. “I zbog toga što nije umeo dobro da proceni, a i zbog toga što, pravo da vam kažem, kada ste pre tri meseca mogli da pokažete celoj Srbiji da vas baš briga i pocepate taj doktorat, tada to niste uradili. Sad da ga cepate, besmisleno je i nikakvog smisla nema. Ja mislim da on odlično radi svoj posao i to je ono što mene zanima. Javne finansije nikad u savremenoj istoriji nisu bile uređenije i kad mu drže pridike ovi biznismeni Šoškić i Karapandža, onaj prevarant što je bio guverner Narodne banke, on će da soli pamet Cici Tabaković, Siniši Malom, nije rast dovoljan, ne, nego je dovoljan minus 3,1, a mali je plus 4,4. To morate da slušate sve vreme, te gluposti”, rekao je predsednik.

Kako je rekao, “ako hoćete da vode takvi stručnjaci, da nas ubijaju i uništavaju kao što su radili, izvolite, izaberite ih, za tri meseca su izbori”. “Nego vidim, nije baš narod nimalo glup i nimalo lud. Ne možete lažima da pobeđujete, morate da radite, morate da imate program i planove, a ne samo da smišljate narednu laž računajući da ćete nešto da napravite”, kaže. Dodao je da mu je “žao Siniše”. “Vidim da ga je to mnogo pogodilo, šta ću mu ja, ja sam mu davno savetovao da to pocepa, da ode pred svima da polaže ponovo, da napiše novi rad, on kaže ne, ne, ja sam se borio, mnogo sam truda uložio, evo ti sad. Pogledajte šta kažu ti večiti studenti, nama je rektorka još tad rekla da će sve biti u redu sa odlukom i zato smo napustili Rektorat. A rekla vam je i tad? Znači ona je i tad znala, bez da je čula mišljenje stručne komisije, a i tad je znala kakva će politička presuda da bude, čestitam kako ste to uradili. Ja političke odluke, uvek sam razumeo odlično i nemam ništa protiv političkih odluka, a da se klanjam i poklanjam političkim ili politikantskim odlukama, ne pada mi na pamet, svoju karijeru sam izgradio boreći se protiv neistina”, rekao je Aleksandar Vučić.

Poslanici Dveri traže ispitivanje doktorata Stefanovića i Tabakovićeve

Poslanici Dveri u Skupštini zatražili su od Ministarstva prosvete da pokrene postupak preispitivanja doktorskih disertacija Nebojše Stefanovića i Jorgovanke Tabaković, navodeći da, pošto su u pitanju odbrane doktorskih radova na privatnim fakultetima, zahtev se odnosi na formiranje nepristrasne komisije i pokretanje procedure preispitivanja. Zahtev su podneli Boško Obradović, Marija Janjušević, Dragan Vesović i Ivan Кostić. “Nakon što je utvrđeno da je doktorska disertacija ministra Siniše Malog plagijat, smatramo da je potrebno da se pokrenu postupci preispitivanja doktorskih disertacija ministra unutrašnjih poslova i sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Nebojše Stefanovića i guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, koja je i zamenik predsednika SNS”, navodi se u saopštenju Dveri.

Iz Dveri podsećaju da su naučni radnici Uglješa Grušić, Branislav Radeljić i Slobodan Tomić još 2014. godine objavili tekst u kom su naveli da je Stefanovićev doktorat plagijat, a kao posebno sumnjivo su istakli i to što jedan član komisije na dan odbrane nije bio prisutan, a dva člana se ne služe srpskim jezikom (Sung-Džo Park i Žan-Žak Šanaron).

Novinari CINS-a su 2016. godine, “nakon provlačenja doktorata Jorgovanke Tabaković kroz softver Turnitin utvrdili veliku količinu teksta koja je doslovce prepisana iz tuđih radova bez citiranja”. “Kao što vidimo, pored utvrđenog plagijata Siniše Malog, originalnost doktorskih disertacija ministra Stefanovića i guvernerke Tabaković je takođe sporna, ali pod pritiskom aktuelne vlasti ove disertacije još nisu preispitane. Očigledno pokušava da se zataška da je troje najbližih saradnika predsednika SNS uhvaćeno u krađi tuđe intelektualne svojine”, saopštile su Dveri.

Šarčević se sastao i sa predstavnicima Unije sindikata

„Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je u petak sa predstavnicima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije o nasilju u školama, platnim razredima i zapošljavanju“, saopštilo je Ministarstvo. „U saradnji sa Unicefom radimo na suzbijanju nasilja u školama i u narednom periodu želimo da maksimalno uključimo sve segmente kako bi se došlo do rezultata. Sa našim spoljnim saradnicima na terenu, kojih je  74 želimo da sagledamo celu sliku svake škole i uspostavimo još bolje odnose sa direktorima i sekretarima škola, ali i da smanjimo nasilje. Roditelji su ključni element koji mogu da pomognu u ovom segmentu“, istakao je ministar Šarčević, a  predstavnici Unije  su izjavili da  želi da učestvuju u svim projektima koji se odnose na suzbijanje nasilja u školama i da podržavaju ministra u pravednim smenama direktora za koje smatraju da mogu mnogo da učine svako u svojoj školi.  „Bilo je i reči o primeni svih zakona koji mogu da pomognu, ali i da se još više uvedu novčane kazne za roditelje u odnosu na period iza nas“, kaže se u saopštenju.

Kako je   ministar Šarčević 4. novembra održao i sastanak sa predstavnicima ostala  tri  reprezentativna prosvetarska sindikata, a na iste teme ostaje utisak u prosvetnoj javnosti  da se sindikati ni o ovakvim temama kao što su nasilje u školama, materijalni položaj zaposlenih i rešavanje pitanja zaposlenih  ne mogu međusobno dogovoriti, već  da svako tera po svom. O čemu  bi se tek onda mogli usaglasiti?  Elem, kako je evidentno da je na delu stara praksa sadržana u  maksimi „zavadi pa vladaj“ mogu ministar školski, državni rizničar, ministar rada i dr. i dalje mirno da spavaju.

Pedagoški fakultet Sombor: Skuplje prijave ispita i overe

Pedagoški fakultet u Somboru doneo je odluku o povećanju naknada za pružanje usluga koje snosi student. Tako će u školskoj 2019/20 godini prijava drugog i trećeg izlaska na ispit koštati 400 dinara za studente na budžetu, odnosno 800 dinara za samofinansirajuće studente, što je povećanje za preko dvadeset odsto. Takođe, više su i cene upisa i osiguranja, odnosno overe semestra. Dekan Pedagoškog fakulteta, Željko Vučković je u odgovoru SOinfo.org portalu naveo da se troškovi školarine i drugih usluga na Pedagoškom fakultetu se godinama nisu menjali te da i dalje spadaju među najniže u našoj zemlji. – Prvo polaganje ispita za studente je i dalje besplatno – navodi se u dopisu.

Vučković nije odgovorio koliko će na ovaj način biti uvećani prihodi Pedagoškog fakulteta, ali je naveo da će se dodatna sredstva koristiti za poboljšanje uslova studiranja i nabavku nove računarske opreme. – Od sopstvenih sredstava Fakultet rekonstruiše svoj amfiteatar i planira rekonstrukciju kabineta za prirodne nauke – preneo je Željko Vučković, dekan PEF-a. On smatra da je ovogodišnji upis novih studenata bio nešto bolji nego prethodne godine i naglasio da su akreditovane nove doktorske studije Bibliotekarstva koje u novembru upisuje nove studente. Potvrdio je i da se Pedagoški fakultet u Somboru poslednjih godina suočava sa smanjenim interesovanjem svršenih srednjoškolaca. Po njemu, to je uzrokovano objektivnim demografskim pokazateljima i činjenicom da je na snazi zabrana zapošljavanja u javnim službama.

Nagrade „ Novog Optimizma“ uzbunjivaču  Obradoviću i profesorki Stojković

Ovogodišnji dobitnici nagradu „Dobar primer Novog Optimizma“ Udruženja “Novi Optimizam” su Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz Valjeva, kao i Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.  Priznanje će, kao i svake godine, biti uručeno 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava.

Profesorka Biljana Stojković je kao javna intelektualka u prethodnom periodu promovisala i pomogla veliki broj inicijativa i okupljanja motivisanih solidarnošću i pobunom protiv stanja u društvu. Kroz medijske nastupe, lično pojavljivanje na licu mesta gde i kada god je to potrebno, kao i druge različite vidove konkretne pomoći, stala je, ne samo iza Aleksandra Obradovića, nego i iza studenata koji su blokirali rektorat protestujući protiv plagiranog doktorata ministra finansija, ugroženih kolega iz akademske zajednice, inicijativa koje se okupljaju na bazi ženske solidarnosti… Biljana je Dobar primer Novog Optimizma kao akademska radnica koja je ustala u odbranu integriteta Univerziteta, kao profesorka koja je podržala svoje studente i kao žena koja hrabro i odlučno nastupa u javnosti, braneći vrednosti na kojima se između ostalog temelji postojanje i rad Novog Optimizma.

“Uvereni smo da ćemo ovogodišnjim izborom dobitnika nagrade podstaći optimizam da je promena u društvu moguća, aktivizam kao oružje kojim ćemo se za tu promenu izboriti, ali i Novu solidarnost, kao vrednost koju moramo da vratimo u javni prostor. Iz tog razloga, ove godine smo učinili presedan, te će umesto jedne, biti dodeljene dve nagrade“, kaže se u saopštenju Novog Optimizma.

Nagrada „Dobar primer Novog Optimizma“ dodeljuje se pojedincima i organizacijama koje se kroz svoj rad i javni angažman dosledno bore za one vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima UN i Proglasu „Novog Optimizma“, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu. Neki od prethodnih dobitnika ove prestižne nagrade su glumica Mirjana Karanović, esejista Mirko Đorđević (posthumno), pisac i novinar Ivan Ivanji, bivši Zaštitnik građana Saša Janković, bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, karikaturista Predrag Koraksić Koraks, a prethodne godine nagrada je pripala rediteljki Mileni Minji Bogavac.

Alibunar: Obnova dve fiskulturne sale

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez sastao se u četvrtak  u Alibunaru sa predsednikom Opštine Dušanom Dakićem i načelnicom Južnobanatskog okruga Danijelom Lončar i tom prilikom uručio ugovore o finansiranju investicionog održavanja sale u OŠ “2. oktobar” u Nikolincima i fiskulturne sale u Ilandži koju koriste učenici OŠ “Miloš Crnjanski”. Ovi projekti odobreni su na javnom konkursu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu za finansiranje projekata izgradnje, održavanja i opremanja sportskih objekata u AP Vojvodini. Batez je istakao da je ova podrška u skladu sa prioritetima Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, a to je ulaganje u sportsku infrastrukturu u osnovnim i srednjim školama. “Za dve fiskulturne sale u opštini Alibunar Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu opredelio je 3.859.759,00 dinara. Školske sale i sportski tereni upravo su mesta gde se deca kroz kvalitetnu nastavu fizičkog vaspitanja pravilno razvijaju, druže i počinju aktivno da se bave sportom i zato je revitalizacija školskih sportskih objekata jedan od naših prioriteta”, naglasio je Batez.

On je pohvalio rukovodstvo Opštine na kvalitetnoj pripremi projekata i dodao da će Pokrajinski sekretarijat za sport razmotriti i mogućnost finansijske podrške za sanaciju krova i krovne potkonstrukcije na fiskulturnoj sali u školi u Nikolincima uz učešće lokalne samouprave od pedeset posto sredstava. Batez je naveo i to da će resorni sekretarijat i dalje biti na raspolaganju za podršku u realizaciji sportskih projekata kako u ovoj, tako i u ostalim opštinama u Vojvodini.

“Osnov za razvoj vrhunskog sporta je školski sport, i zato ovakve projekte treba podržavati sa svih nivoa vlasti. Za više od tri godine u kontinuitetu, preko konkursa za sanaciju, opremanje, izgradnju i adaptaciju sportske školske infrastrukture i javne infrastrukture, širom Vojvodine realizovano je preko 200 projekata, vrednih više od 300 miliona dinara”, naglasio je sekretar.

Batez je, nakon sastanka, zajedno sa načelnicom Južnobanatskog okruga Danijelom Lončar i predsednikom Opštine Dušanom Dakićem, obišao OŠ “2. oktobar” u Nikolincima.

Sajam kulture mladih na selu

Drugi “Sajam kulture mladih na selu” u Pećincima nastavljen je u petak 22. novembra kada je u Kulturnom centru izvedena pozoršna predstava „Lenka Dunđerski – kobni čas“ u kojoj igra diplomirana glumica Teodora Kušić. Već u subotu 16. novembra ljubitelji rok zvuka imali su priliku da uživaju u nastupu rok sastava „Plan D“ iz Šimanovaca koji se po prvi put predstavljaju pećinačkoj publici. “Sajam kulture mladih na selu” po drugi put organizuje pećinački Kulturni centar pod pokroviteljstvom opštine Pećinci i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Ova manifestacija pokrenuta je prošle godine kada se obeležavalo četiri decenije postojanja i rada administrativnog centra kulture u pećinačkoj opštini. “Sajam kulture mladih na selu” zamišljen je kao kolažni program u kojem učestvovuju uspešni mladi talenti sa teritorije opštine koji svoje znanje stiču ili su stekli u umetničkim srednjim školama i akademijama ili su se oprobali u značajnim muzičkim takmičenjima i projektima u zemlji.

Tokom sedam sajamskih večeri od 8. do 29. novembra, svakog petka i subote publika je  mogla uživati u dečjoj, duhovnoj, klasičnoj i rok muzici, kao i pesničkim, pozorišnim i filmskim programima, dok će prateći programi biti organizovani u saradnji sa Dnevnim boravkom za decu i mlade sa smetnjama u razvoju u Subotištu. Sajam kulture mladih na selu čiji su promoteri i voditelji programa studenti Marija Kolak iz Šimanovaca i Jovan Čikić iz Pećinaca organizuje se u saradnji sa pećinačkom PU “Vlada Obradović Kameni”, OŠ “Slobodan Bajić Paja” Pećinci, OŠ “Dušan Jerković Uča” Šimanovci, OŠ “Dušan Vukasović Diogen” Kupinovo, STŠ “Milenko Verkić Neša” Pećinci, pećinačkom Narodnom bibliotekom, Udruženjem mladih aktivista Pećinci, Arhijerejskim namesništvom pećinačkim i pećinačkim Centrom za socijalni rad.

Đaci iz Kule i Andaluzije razmenjuju znanja

Nastavnica Livija Juhas i učenici iz Ekonomsko-trgovinske škole iz Kule, od prošle godine sarađuju sa srednjom školom iz grada Brenesa u Andaluziji. U programu zajedničke nastave engleskog jezika putem interneta učenici jedni drugima predstavljaju svoje običaje i kulturu. Zbog odličnih rezultata nagrađeni su evropskom oznakom kvaliteta za izuzetnost rada.

Četiri godine Pravoslavne omladinske zajednice u Karlovcima

Pravoslavna omladinska zajednica (POZ) održala je 19. novembra u Svečanoj sali Bogoslovije „Sveti Arsenije” s blagoslovom episkopa sremskog Vasilija godišnju skupštinu. Skup je protekao u znaku obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Članovi POZ-a i đaci Osnovne škole „23. oktobar” izveli su kratak program, a predsednik te organizacije Dejan Trbović govorio je o aktivnostima između dve skupštinske sednice i planovima u narednom periodu. Nastupom su svečanost uveličali dečji hor „Sveti Roman Slatkopojac” pod upravom dirigentkinje Aleksandre Radenović i etno-grupa Karlovačke bogoslovije, koju vode dirigentkinja Mila Radonić i profesor Jovan Stojanović. Na početku su se obratili koordinator POZ-a rektor Karlovačke bogoslovije mr Jovan Milanović i protojerej-stavrofor Branislav Popović.

Doteruje se fasada Ekološkog centra u Karlovcima

Fasada Ekološkog centra „Radulovački” već nekoliko dana je u rukama majstora. Iako je pre više godina, zahvaljujući prof. dr Miodragu Radulovačkom, čije ime i nosi, temeljno obnovljena, pod dejstvom vlage sa susednih zgrada, na njoj su se pojavili tragovi šalitre. U Pokretu gorana Vojvodine, u čijem posedu je zgrada, odlučili su da je ponovo doteraju i učine jednom od najlepših u Karlovcima.

Sanja Domazet sa studentima srpskog jezika u Budimpešti

Da bi postao dobar pisac, čovek mora da je, pre svega, veoma radoznao, zatim da mnogi čita i stalno uči, a nezaobilazna su i što češća putovanja, na kojima se usvajaju tuđa i obogaćuju sopstvena iskustva, izjavila je 14. novembra spisatelјica Sanja Domazet tokom susreta sa studentima srpskog jezika u Budimpešti. Književni susret je održan u biblioteci Filozofskog fakulteta Univerziteta “Lorand Etveš” (ELTE), koju najčešće koriste profesori i studenti Katedre za srpski jezik. Učesnike su najpre pozdravili predavači Aleksander Urkom i Dragan Jakovlјević, a sa obimnim delom gošće ih je, u ime izdavača, upoznala Gordana Milosavlјević. Sanja Domazet je široj javnosti poznata kao autorka brojnih romana, pesama, priča za decu, eseja i drama, ali i kao profesor novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Ovoga puta se predstavila knjigama “Ljubav nije dovolјna”, “Gradovi” i “Božanstveni bezbožnici” (u tri toma), u kojima su sažeta njena brojna putovanja i rečima izvajani portreti nekih od najvećih umova prošlog veka. Buduće nastavnike srpskog jezika, možda i pisce, najviše je interesovalo kako naći inspiraciju za stvaralaštvo, na koji način izabrati prave teme i kako pomiriti unutrašnji, emocionalni pristup sa najnovijim tehničkim dostignućima.

Buduće stomatologe muči nepoverenje građana

Studentkinja četvrte godine Stomatologije Dajana Tutulugyija u nedelju  je u Centralnoj zgradi Univerziteta sa svojim kolegama diskutovala o problemu s kojim se suočavaju studenti stomatologije, a u pitanju je rad s pacijentima, s kojim se susreću na trećoj godini. Kako je rekla, ljudi teško pristaju na to da im oni leče ili popravljaju zube, iako su oni veoma pažljivi i taj posao rade uz nadzor profesora. – Mi se celu godinu pre pripremamo i kada dođe do tog trenutka da treba da radimo s pacijentima, često nailazimo na loš odaziv zajednice i nepoverenja ljudi pa postajemo nemoćni – naglasila je Dajana. – Drugi problem je što pacijenti očekuju da to bude besplatna usluga. Na petoj godini studija najveći problem je lečenje zuba, koje je dosta skuplje od obične popravke. Mi smo sada kreirali „Fejsbuku” grupu „Stomatološke studentske usluge”, u kojoj smo objavili jedinstven cenovnik naših usluga, iako to fakultet ne odobrava.

Vremeplov: Rođen Jovan Đorđević

Na današnji dan 25. novembra 1826. godine rođen je srpski književnik Jovan Đorđević, veliki kulturni i nacionalni radnik. Studirao je filozofiju i medicinu u Pešti. Bavio se publicistikom i novinarstvom, uređivao je “Srpski dnevnik”. Bio je sekretar Matice srpske i urednik “Letopisa”. Osnivač je Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i jedan od osnivača Narodnog pozorišta u Beogradu i njegov upravnik. Bio je profesor istorije na Velikoj školi u Beogradu, lični učitelj kralja Aleksandra Obrenovića, nakratko i ministar prosvete. Autor je dramskog dela “Markova sablja” čiji je, između ostalog, sastavni deo i pesma “Bože pravde” koja je postala himna Srbije (1872). Muziku za himnu komponovao je Davorin Jenko. Ostala dela: “Radnja Blagoveštenskog sabora” (bio je poslanik na saboru 1861.) “Latinsko-srpski rečnik”, putopisi, uspomene (po periodici – “Letopis”, “Javor”).

Vremeplov: Umro Jovan Radonić

Srpski istoričar Jovan Radonić, član Srpske kraljevske akademije umro je na današnji dan 25. novembra 1956. Gimnaziju je završio u Novom Sadu, studirao je u Beču kod Jagića i Jirečeka. Nakon doktorata 1896. radio je kao nastavnik srpske gimnazije u Carigradu i u carigradskom Ruskom arheološkom institutu. Bio je bibliotekar Matice srpske a od 1905. profesor je univerziteta u Beogradu. Od 1937. do 1944. je generalni sekretar Srpske kraljevske akademije. U međuratnom periodu izvesno vreme je i narodni poslanik. Dela: “Grof Đorđe Branković i njegovo vreme”, preveo je i dopunio Jirečekovu Istoriju Srba, kojoj je pripojio i Jirečekovo delo “Država i društvo u srednjovekovnoj Srbiji”. Priredio je zbirku građe: “Dubrovačka akta i povelje”.

Vremeplov: Umro Mihailo Đurić

Na današnji dan 25. novembra  2011 godine preminuo je Mihailo Đurić, filozof i sociolog, član SANU. Studirao je pravo, filozofiju i klasičnu filologiju a doktorirao je 1954. tezom “Ideja prirodnog prava kod grčkih sofista”. Godine 1972. odstranjen je sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i osuđen, zbog kritike ustavnih rešenja koja su bila uvod u ustav iz 1974. Na fakultet je vraćen 1990. gde je naredne ’91. penzionisan. Bavio se istorijom političkih teorija, sociologijom, teorijom države i prava, i posebno antičkom filozofijom, Ničeom i Hajdegerom. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti i Evropske akademije nauka u Salcburgu. Dobitnik je nagrade grada Beograda (Oktobarske) i nagrade “Prof. Luiđi Tartufari” Nacionalne akademije nauka Italije.

Vremeplov: Umro Davorin Jenko

Srpski i slovenački kompozitor Davorin Jenko, autor slovenačke himne “Naprej, zastava slave” i srpske “Bože pravde” umro je 25. novembra 1914. Bio je član Srpske kraljevske akademije, horovođa i kapelnik Narodnog pozorišta u Beogradu. Komponovao je muziku za oko 90 “komada s pevanjem” i autor je prve srpske operete “Vračara”.

Vremeplov: Rođen Lope de Vega

            Lope de Vega, reformator španskog pozorišta i jedan od najznačajnijih dramskih pisaca u evropskoj književnosti rođen je 25. novembra 1562. Veliki pesnik i dobar prozaist, sa 1.800 komedija i drama, više od 3.000 soneta, epovima, romanima, istorijskim zapisima, smatra se najplodnijim književnim stvaraocem u istoriji književnosti (“Vitez od Olmeda”, “Seviljska zvezda”, “Peribanjes”, “Dovitljiva devojka”).

Vremeplov: Rođen Franjo Rački

            Hrvatski sveštenik, istoričar i političar Franjo Rački, jedan od ideologa Ilirskog pokreta i pobornik južnoslovenskog jedinstva rođen je 25. novembra 1828. Osnivač je Narodne stranke sa Josipom Štrosmajerom (1860) i prvi predsednik Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti (1866).

Vremeplov:  Lenon vratio titulu Reda Britanske Imperije

Član “Bitlsa” Džon Lenon vratio je 25. novembra 1969 titulu Reda Britanske Imperije koju mu je 1965. dodelila kraljica Elizabeta II, u znak protesta zbog podrške Velike Britanije agresiji SAD u Vijetnamu i britanske politike u nigerijskoj provinciji Bijafra.

Vremeplov: Protest zbog poništavanja pobede koalicije “Zajedno”

Više od 100.000 ljudi protestovalo je 25. novembra 1996.godine ulicama Beograda zbog sudskog poništavanja pobede opozicione koalicije “Zajedno” na lokalnim izborima, optužujući predsednika Slobodana Miloševića da je pokrao izbore.

Novi Sad: I anketom protiv kozumiranja psihoaktivnih supstanci

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada predložilo je na današnjoj sednici niz mera i aktivnosti koje imaju za cilj efikasniju borbu i preventivnu zaštitu dece i omladine od konzumiranja psihoaktivnih supstanci, a jedna od njih je anonimna elektronska anketa koja će biti upućena školama i učenicima. “Učenici su jako osetljiva kategorija lako podložna štetnim uticajima okoline. Upravo u cilju nastavka borbe protiv droge i alkohola kod mladih, a radi preduzimanja preventivnih mera, Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, sačinilo je anketu koja će nam pomoći da iz prve ruke dobijemo informacije vezane za ovu temu. Anketa je anonimna i ekektronska, što znači da neće iziskivati troškove organizovanja i obrade podataka. Očekujemo dobru podršku škola, jer nam najbolji interes dece i mladih mora biti prioritet”, izjavio je predsednik Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada i član Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimir Jelić.

Na sednici održanoj u petak 22. novembra je dogovoreno da će članovi Koordinacionog tela, a u cilju sprečavanja nasilja, organizovati posete školama da bi se na licu mesta upoznali sa bezbednosnim problemima i izazovima. Kako bi se podigla svest o zdravijoj životnoj okolini kod mladih, Koordinaciono telo će realizovati i ekološki projekat koji je deo Akcionog plana za sprečavanje nasilja u školama.

Velika Plana: U školi pucao iz automatske puške, savladao ga profesor

Muškarac iz sela Livadice kod Velike Plane upao je u petak u srednju školu u Velikoj Plani i otvorio paljbu iz automatske puške, a u pucnjavi niko nije povređen. Kako javlja televizija Pink, G.T. je pucao dva puta iz automatske puške, a savladao ga je jedan profesor srednje škole. Kod G.T. su pronađeni i ručna bomba, pištolj i eksploziv.

Profesor savladao napadača: Uhvatio sam ga za cev i kundak, bacio na pod

Profesor fizičkog vaspitanja, Salvoljub Stojadinović, koji je savladao muškarca koji je upao u srednju ekonomsko-ugosititeljsku školu “Vuk Karadžić” u Velikoj Plani, ispričao je za N1 da su ga učenici pozvali mobilni telefonom i rekli da se na času filozofije nalazi naoružana osoba. Objasnio je i kako je savladao napadača. “Mislio sam da se radi o nestašluku, kada sam ušao video sam kolegu koji je držao čas, učenike na mestima i naoružano lice, stajala je torba puna štapina, kapsila, video sam da situacija nije bezazlena. Pitao sam ga šta traži u učionici, prolazio je pored table, ja sam skočio na njega uhvatio ga za cev i kundak. Rekao sam učenicima da izađu. Onda je došlo do obaranja po učionici, a on je opalio dva metka. Uspeo sam da ga savladam, bacim na zemlju, pozvao sam policiju”, kaže profesor Stojadinović.

Kaže da ima posekotine na rukama i da je prilikom otimanja zadobio lakše telesne povreden, kao i da ima probleme sa sluhom, jer su dva pucnja bila pored ušiju. Podsećamo, muškarac je uleteo sa puškom i torbom punom eksplozivnih naprava na školski čas. http://rs.n1info.com/Vesti/a546216/Profesor-koji-je-savladao-napadaca-Uhvatio-sam-ga-za-cev-i-kundak-bacio-na-pod.html

Armagedon: Uhapšene tri osobe zbog dečje pornografije, jedan zbog obljube

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u nastavku akcije “Armagedon” u odvojenim akcijama uhapsili su u četvrtak  tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo prikazivanje, pribavljanje i posedovanje pornografskog materijala i iskorišćavanje maloletnog lica za pornografiju, dok se jedna od njih tereti i za krivično delo obljuba nad detetom Policija je uhapsila N. B. (2001) iz okoline Velikog Gradišta jer je, kako se sumnja, mobilnim telefonom snimao seksualni odnos sa sedmogodišnjom devojčicom i taj snimak potom razmenjivao putem različitih aplikacija za dopisivanje sa drugim korisnicima.

U drugoj akciji uhapšen je I. B. (1997) iz Niša koji je, kako se sumnja, preko društvene mreže Instagram, od jedanaestogodišnje devojčice tražio i dobijao njene fotografije na kojima je naga, a nakon toga zahtevao da komuniciraju i putem video-poziva. Takođe, policija je uhapsila D. B. (1994) iz Beograda, koji se tereti da je, u dužem vremenskom periodu, preko lažnih naloga na Instagramu, od većeg broja maloletnih osoba starosti od 12 do 14 godina, tražio i dobijao njihove fotografije na kojima su nagi. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Ombudsman: Utvrditi da li je dete više puta ispitivano

Zaštitnik građana pokrenuo je postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Policijske uprave u Novom Sadu i Centra za socijalni rad u tom gradu zbog pritužbe da je desetogodišnje dete bilo izloženo višestrukom ispitivanju o preživljenom seksualnom zlostavljanju, navedeno je u saopštenju informativne službe Zaštitnika. Prema navodima iz pritužbe i informacijama sa kojima je upoznat Zaštitnik građana, a nakon prijave seksualnog zlostavljanja deteta, ono je sedam puta davalo izjave nadležnim organima: najpre pred policijskim službenicima, potom pred organom starateljstva i na kraju pred nadležnim javnim tužilaštvom. Ove informacije ukazuju na mogućnost da je dete bilo izloženo višestrukoj retraumatizaciji, uprkos postojanju zakonskih odredbi koje omogućavaju da dete žrtva krivičnog dela protiv polne slobode bude saslušavano na način koji sprečava sekundarnu traumatizaciju i štiti dobrobit deteta koje je pretrpelo traumu, navodi Zaštitnik građana u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

Policijska uprava i Centar za socijalni rad obavezni su da Zaštitniku dostave sve informacije u roku od 15 dana, a on će od nadležnih organa zatražiti i informacije o načinu uzimanja izjava od dece po podnetim krivičnim prijavama za seksualno zlostavljanje i seksualno iskorišćavanje dece, posebno o broju saslušanja dece oštećene krivičnim delima protiv polne slobode i korišćenju skrin soba i drugih mehanizama zaštite dece od sekundarne traumatizacije. Kako su u petak  preneli mediji, Vanja Marčić, majka desetogodišnje devojčice tvrdi da je njeno dete prošlo kroz agoniju kada su prijavile da ju je napao manijak. On je uhapšen, devojčica je, po rečima majke, bila primorana da daje izjave sedam puta, a na kraju postupak nije ni pokrenut. Napad se, inače, dogodio u septembru kada je devojčicu napao manijak dok se vraćala iz škole, a prema saznanjima Blica, kao osumnjičeni je uhapšen V. M. (31) koji se nalazi u pritvoru, a kojeg sumnjiče za polno uznemiravanje još jedne devojcice (11), koja je napadnuta dan pre ćerke Vanje Marčić. Obe devojčice su prepoznale manijaka u policiji.

Protest hrvatskih prosvetara: Pojavio se Plenković, odgovorili mu – ćutanjem

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske okupili su se na “Protestu ćutanja” na Trgu svetog Marka. Pred njih je, na iznenađenje svih, izašao premijer. “Ova vlada je napravila više nego mnoge pre nas i da nema nekog nesporazuma, obrazovanje je važno, učenje je važno, učitelji i profesori su važni. Reforma koju sprovodimo je dobra i vodi tome da naši mladi budu konkurentni, bitno je da znate da Vlada vodi dijalog sa sindikatima, da poštujemo štrajk, ali želimo da i vi vodite računa da će plata biti veća, pitanje koeficijenata je nasljeđe nekih ranijih vlada. Želim da pošaljemo poruku svima vama, a imamo dosta signala, da ovaj štrajk, koliko god ga poštujemo, treba uzeti u obzir i ovo što dosad radimo, pozivam vas na dijalog i na razgovor, koji će biti i danas. Mi smo otvoreni i za dijalog i za poboljšanje materijalnog stanja i ova vlada je pokazala da je ova vlada prijatelj i radnika i penzionera”, rekao je Andrej Plenković prisutnima. Oni su mu uzvratili – ćutanjem. Danas, naime, održavaju protest tišinom i nisu razgovarali s premijerom Hrvatske.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama kaže da pred medijima neće razgovarati sa premijerom. “Trebao je da kaže u koliko sati ćemo razgovarati”, kazao je on.

About the Author

admin