Vesti – 27.11.2019.

Potpisan Poseban kolektivni ugovor za visoko obrazovanja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije Dejan Micković  i Sindikata visokog obrazovanja Srbije Dragana Latković potpisali su u ponedeljak 25. novembra u Beogradu Poseban kolektivni ugovor (PKU) za visoko obrazovanje. Ministar Šarčević ocenio je da će potpisivanje ovog Posebnog kolektivnog ugovora pomoći da se zaposleni osećaju sigurnije. On je naveo da sa postoji dobra saradnja ministarstva i predstavnika sindikata kada je reč o strateškim ciljevima u sistemu obrazovanja. Radimo zajedno u širem smislu na oblastima u vezi sa Strategijom obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine i Akcionom planu za narednih pet godina. Takođe, radimo na Zakonu o finansiranju visokog obrazovanja, rekao je Šarčević na konferenciji za novinare.

Predstavnica Sindikata visokog obrazovanja Srbije Dragana Latković ocenila je da je potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje od velikog značaja. Mislim da ćemo njime zaštiti zaposlene u visokom obrazovanju. Ono što je veoma značajno je da mi u Ministarstvu prosvete vidimo partnera što se tiče svih pitanja. Otvorenih pitanja ima i njih ćemo rešavati u hodu, kazala je ona.

Dejan Micković iz Sindikata obrazovanja Srbije istakao je da se ovim PKU daju veća prava u odnosu na Zakon o radu za sve zaposlene u visokom obrazovanju, a ne samo za članove sindikata.On je dodao i da su pregovori o PKU trajali više od četiri godine. Ovako dug period pregovaranja je posledica nerazumevanja iz nekih drugih ministarstava, naveo je on i zahvalio ministru prosvete i resornom ministarstvu na dobroj saradnji.

Konkurs ,,Svi zajedno za rodnu ravnopravnost”

U ponedeljak 25. novembra je održana konferencija povodom raspisivanja konkursa za učenike srednjih škola „Svi zajedno za rodnu ravnopravnost“. Cilj konkursa je prevencija rodnih stereotipa i svih oblika rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije. U skladu sa Sporazumom o strateškom partnerstvu i saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske, a u cilju jačanja i promovisanja obrazovne saradnje posebno u pogledu promovisanja rodne ravnopravnosti i borbe protiv svih oblika diskriminacije Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ambasada Francuske u Srbiji i Francuski institut u Beogradu pokreću pilot projekat namenjen učenicima u Republici Srbiji. Verujemo da će ovaj Konkurs podstaći mlade da na kreativan način izraze i prenesu poruke ravnopravnosti, solidarnosti, nenasilja, međusobnog prihvatanja i uvažavanja, istakao je ministar Šarčević. Ambasador Republike Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni (Jean Louis Falconi) tokom govora rekao je ,, Borba protiv stereotipa mora biti sastavni deo obrazovnog sistema. Veoma je važno preneti poruku mladoj muškoj populaciji da nijedan vid nasilja nad ženama, bilo da je reč o fizičkom ili verbalnom nasilju, ne može da se toleriše. Francuska i Srbija imaju sve razloge da zajedno napreduju u ovom pravcu i razgovaraju o tome kako da se smanji broj žena i devojaka izloženih nasilju. Ovaj konkurs je ilustracija te zajedničke saradnje. Na Konkurs „ Svi zajedno za rodnu ravnopravnost“ mogu da se prijave učenici i učenice srednjih škola u Republici Srbiji.

Sporazum  Ministarstva i Akademije u Bazansonu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević i rektor Akademije u Bezansonu (Francuska) Žan Fransoa Šane potpisali su u ponedeljak  u Beogradu sporazum o saradnji ministarstva i te obrazovne institucije. Ministar prosvete rekao je da je cilj sporazuma unapređenje nastave francuskog jezika i povećanje broja dvojezičnih odeljenja (srpsko- francuske nastave). Razlog za to nije samo kulturne i obrazovne prirode, već i praktične s obzirom da je u Srbiji povećan broj firmi iz Francuske, naveo je Šarčević. Ministar je podsetio i na značaj mobilnosti učenika s obzirom na činjenicu da je Srbija ove godine postala punopravni član programa Erazmus plus.

Na osnovu sporazuma nastaviće se razvoj programa mobilnosti učenika „Godinu dana u regionu Franš Konte“ koji omogućava gimnazijalcima iz Srbije da se školuju u gimnazijama Akademije u Bezansonu, ali i program mobilnosti učenika srednjih stručnih škola. Planirano je i organizovanje stručnih poseta i seminara za stručno usavršavanje.

Popisivanju sporazuma prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović, pomoćnik ministra prof. dr Viktor Nedović, posebni savetnik ministra Aleksandar Pajić, ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni i direktor novosadske Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ Radivoje Stojković.

Kros RTS: Uručena priznanja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević uručio je u ponedeljak 25. novembra u Beogradu priznanja i nagrade najistaknutijim pojedincima i institucijama na Krosu RTS-a, koji je ove godine okupio ukupno 498.644 učesnika. Zaista, impresivan rezultat. Svi zajedno smo uložili veliki trud, i sada moramo da budemo zadovoljni. Neke školske uprave su još jednom zablistale, a neke još nisu na nivou na kojem bi mogle da budu. Na tome ćemo raditi i verujem da će 2020. godina biti ona u kojom ćemo nadmašiti pola miliona učesnika, rekao je ministar Šarčević.

Najveću nagradu Zlatno znamenje i Povelju Dobrila Dobrić dobili su: Volonter 2019, Jovan Vukčević, rukovodilac Školske uprave Novi Sad koja je ponela statuetu Beogradskog pobednika kao najuspešniji organizator Krosa RTS-a „Kroz Srbiju“, Volonter 2019 u dijaspori, Blaženka Trivunčić, profesor u Srpskoj dopunskoj školi u Parizu.

Za  dugogodišnji uspešan rad na afirmaciji Krosa RTS-a; Jasna Vasić, rukovodilac ŠU Zaječar, Aleksandar Đorđević, predsednik Opštine Rekovac, Željka Lakić, organizator takmičenja u Atini, Teodora Lazarević, organizator takmičenja na Palama, atletska legenda Dragan Zdravković i generalni sekretar SATS-a Mirko Vujaklija  i direktor Radio Beograda Milan Nedić.

Veliku zahvalnicu za izuzetan rad u 2019. godini dobili su: Školske uprave – Novi Sad (rukovodilac Jovan Vukčević), Kragujevac (Goran Joksimović), Ranilug (Jasmina Dedić), Valjevo (Zorica Jocić), Zaječar (Jasna Vasić) i Sombor (Borislav Staničkov), Violeta Jovanović, dekan Fakulteta pedagoških nauka-Jagodina, Ivanka Kovačvić, direktorka Sportske gimanzije-Beograd, Miloš Kovačević, savetnik ministra prosvete, Gordana Stepić, savetnica ministra prosvete, Jasmina Đelić, načelnica Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava i Nevenka Joksović iz OŠ „Branislav Nušić“, Beograd.

Beograd: Panel diskusija, kako zadržati mlade u Srbiji

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević učestvovao je u ponedeljak na panel diskusiji „Povratak mladih u zemlju“. Na skupu  je zaključeno da su veća plata i bolji uslovi života, usavršavanje i napredovanja u karijeri najbolji način da se reši problem odlaska mladih. Istaknuto je i da je odlazak mladih ljudi problem sa kojim se susreću i mnogo bogatije države u Evropi od Srbije. Na  panelu su učestvovali i bivši direktor Matematičke gimanzije Srđan Ognjanović, Snežana Lakićević iz kompanije NIS i biznis strateg Dragan Varagić.

Sportmotiva: Sportom ću te, sportom ćeš me radionice za mlade

U okviru programa “Lokomotiva – lokalna omladinska inicijativa” do kraja novembra meseca organizovaće se četiri besplatne radionice pod nazivom “Sportom ću te, sportom ćeš me” namenjene mladima sa lakšim smetnjama u intelektualnom razvoju. Neformalna grupa „Sportmotiva“ pripremila je niz aktivnosti koje za cilj imaju jačanje i unapređivanje telesnog statusa i zdravlja, upotpunjene neograničenim količinama zabave i razonode. Program je namenjen mladima uzrasta od 10 do 25 godina, a vodiće ga master profesorka fizičkog vaspitanja i sporta Snežana Stević, diplomirani profesor fizičkog vaspitanja i sporta Stefan Stojković i 21. jednogodišnji autistični mladić Gruja Staničkov.

Radionice će se realizovati u četiri termina – 20, 22, 27. i 29. novembra, s početkom u 10 časova, u Karate sali Spensa (službeni ulaz broj 3). Zbog specifičnosti programa, grupa je ograničena na 15 učesnika i učesnica pa je prijava obavezna. Svi zainteresovani mogu da se jave na broj telefona: 065 541 4516 (Snežana Stević), pozivom na broj, preko vajbera ili votsapa. Patike, majice i trenerke u rančeve, naoružajte se dobrim raspoloženjem i dođite da kroz igru zajedno uživamo u svim blagodetima sporta i fizičkih aktivnosti, poručuju iz “Sportmotive”.

Projekat “Lokomotiva – lokalna omladinska inicijativa” u 2019. godini sprovode udruženja “HMM…”, “BalkanIDEA Novi Sad” i CEKRO, uz podršku programa OPENS 2019 – Omladinska prestonica Evrope Novi Sad, koji se sufinansira sredstvima Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine i Ministarstva kulture i informisanja, kao i Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarija za mlade, u okviru realizacije Lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Novog Sada za 2019. godinu.

Evropska nedelja testiranja na HIV: Besplatno za studente i srednjoškolce

Pod sloganom “Testiraj! Leči! Spreči!”, od 22. do 29. novembra 2019. godine obeležava se Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise. U sklopu ovogodišnje jesenje Evropske nedelje testiranja širom Srbije (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Leskovac, Bojnik, Vučje, Vranje, Sremska Mitrovica, Kraljevo, Novi Pazar, Kosovska Mitrovica) biće omogućeno dobrovoljno, poverljivo i besplatno savetovanje i testiranje na HIV za zainteresovane studente na pojedinim fakultetima, u studentskim domovima, srednjim i visokim školama i studentskim poliklinikama.

Testiranje na HIV i hepatitis C će biti dostupno svim zainteresovanim građanima, pre svega mladima, u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Beogradu i Zavodu za javno zdravlje u Subotici, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Akcije testiranja na HIV će se realizovati i u mobilnim medicinskim jedinicama na gradskim trgovima, kao i u prostorijama pojedinih udruženja u Novom Sadu, Valjevu, Šapcu, Požegi, Čoki, Senti, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Raškoj, Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Vladičinom Hanu, kao i u domovima zdravlja u Požarevcu i Kostolcu.

Jesenja Evropska nedelja testiranja obeležava se po sedmi put. Cilj ove inicijative je da se kroz dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje omogući da više osoba sazna svoj HIV i hepatitis status u što ranijem stadijumu infekcije.

Procenjuje se da je u Srbiji krajem 2018. godine 3000 osoba živelo sa HIV-om, od kojih 400 osoba nije znalo da je inficirano HIV-om. Kod dve trećine osoba koje znaju svoj HIV status, HIV infekcija je dijagnostikovana kada im je imunološki sistem bio već značajno narušen. Što se ranije dijagnostikuje HIV infekcija i započne lečenje kombinacijom antiretrovirusnih lekova, veće su šanse za dug, produktivan i kvalitetan život. Jedino se testiranjem uzorka krvi može utvrditi da li je osoba inficirana HIV-om. Testiranje je poverljivo, anonimno i besplatno i nije potreban uput lekara.

Najbolji na bilbordima: Tibor Hipik učenik Gimnazije „Svetozar Marković”

Tibor Hipik je učenik Gimnazije „Svetozar Marković”. U prošloj školskoj godini osvojio je drugo mesto na Republičkom takmičenju iz mađarskog jezika. – Nije mi bilo teško da se pripremim za takmičenje, ali je trebalo izdvojiti dodatno vreme uz uobičajene obaveze – navodi Tibor Hipik. –Trebalo mi je mesec priprema i srećan sam zbog postignutog uspeha. Za sada još nisam odlučio čime ću se baviti u budućnosti, ali crtanje je oblast koja me, uz jezike, najviše zanima.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine. Na 43 lokacije u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavljeni su novi bilbordi. Na njima je predstavljeno gotovo 300 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor ovog projekta i ove godine je Erste banka, a partner u realizaciji Omladinska prestonica Evrope – OPENS 2019. U saradnji s Udruženjem za promociju društvene odgovornosti, novosadski dnevnik „Dnevnik” će u narednim danima predstavlja laureate projekta „Učim + Znam = Vredim”, uz njihove kratke izjave.

Proslava u OŠ „Svetozar Marković Toza”: Deca na prvom mestu

Proslava jubilarnih 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta održana je u holu Osnovne škole „Svetozar Marković Toza”, gde su učenici mogli da vide radove svojih vršnjaka iz oblasti građanskog vaspitanja, geografije, biologije, kao i srpskog jezika. – Naša škola, osim obrazovanjem, bavi se i drugim pitanjima vezanim za decu, a jedna od veoma bitnih stavki za nas su i dečja prava – kazao je direktor OŠ „Svetozar Marković Toza” Petar Narandžić. – Želimo da, kada još porastu, budu dobri i pre svega vaspitani i obrazovani građani, koji će poboljšati našu budućnost.

Pedagog Stojana Jovanov rekla je da se oni svaki dan bore za prava svakog deteta. – Ukoliko im pružimo odgovarajuće uslove za rad i pustimo ih da se u svemu oprobaju, saradnja između dece i nastavnika je odlična, demokratija je očigledna, a rezultati su upravo produkt njihovog samostalnog rada, što je važno jer želimo da izrastu u samostalne ljude – kazala je Stojana Jovanov.

Rođendan Konvencije o pravima deteta učenici su obeležili svojim radovima kojima su ukazali na važne teme iz ekologije. Posebnu pažnju su posvetili izradi kućica za ptice stanarice i recikliranju stare odeće, dok su svoja prava istakli kroz plakate iz građanskog vaspitanja, a nisu izostali ni radovi na slovačkom jeziku, kao i oni iz osnova biologije, na koje su đaci bili posebno ponosni. 

U koviljskoj školi prvi Reciklažni park u Srbiji

Reciklažni park, prvi te vrste u Srbiji, koji su zajedno s nastavnicima osmislili i uredili učenici, otvoren je u OŠ „Laza Kostić” u Kovilju. Uoči jubileja, 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta, u koviljskoj osmoletki organizovana su i „Otvorena vrata”, a đaci su pripremili prigodan program. Osim Parka, koji je deo projekta „Reciklaža nije blamaža”, u školskoj zgradi  je predstavljen i „Eko-kutak”, čije sređivanje je povereno učenicima. Uz malo mašte i truda, stare i odbačene stvari dobile su novu funkciju, a škola nov prostor za igru i uživanciju. Dvorište sad krase figure insekata i životinja, poput zebre i žirafe. Osim toga, spretne ruke vrednih đaka i učitelja od odbačenih drvenih paleta napravile su klupe za odmor, a uz dobre ideje i malko boje, automobilske gume postale su stolice i žardinjere za cveće. – Krajem oktobra smo počeli da pravimo „Reciklažni park” i u rekordnom roku smo uspeli da ga završimo – rekla je direktorka OŠ „Laza Kostić” Slavica Grlić, i napomenula da je ideja za to potekla od Ljubice Srđanov, koja je prijatelj škole. – Deca su projekat oberučke prihvatila, a nije izostala ni pomoć roditelja, mesne zajednice i Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Direktorka ističe da su Park i „Eko-kutak” samo početak te da će se reciklaža u školi nastaviti. U susret zimskim praznicima, učenici će s nastavnicima praviti novogodišnju dekoraciju od starih stvari i materijala. Slavica Grlić nada se da će im, kad dođe proleće, Šumarija pomoći da u školskom dvorištu naprave voziće, ljuljaške, penjalice… – Ne mora sav otpad da završi na deponiji i, još gore, na ulici, razbacan oko kontejnera, već se umesto toga može preraditi – poručio je Član gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković. – Odrasli, nažalost, često deci daju loš primer, a kroz ovakve i slične akcije pomažemo najmlađima da shvate važnost reciklaže, te da utiču na promene ponašanja starijih. Bolja, lepša i čistija životna sredina bi trebalo svima da bude cilj jer „reciklaža nije blamaža”, te će akcija započeta u osmoletki „Laza Kostić” zaživeti i proširiti se i na ostale škole.

Da je reciklaža dobro prihvaćena dokaz su učenici koviljske škole, koji su zajedno s drugarima pravili kompost, za koji su nam prvaci Strahinja i Anđela ponosno objasnili da je ustvari lek za biljke koji im pomaže da bolje rastu. I dok su đaci prvog razreda bili zaduženi za kompostiranje, oni stariji bavili su se kreativnim poslovima, te pravili opremu za Reciklo-park.

Međunarodni susret studenata gitare

U Novom Sadu je tokom  prošlog vikenda održani Treći susreti studenata gitare muzičkih akademija i fakulteta muzike u regionu, koji je  okupio mlade gitariste i gitarističke pedagoge iz Srbije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Italije. Na manifestaciji, koju je organizovao Departman muzičke umetnosti novosadske Akademije, nastupili su perspektivni mladi gitaristi, studenti muzičkih akademija iz Novog Sada, Beograda, Niša, Beča, Sarajeva i Trsta, a organizovan je i niz pratećih programa, među kojima je majstorski kurs profesora Aleksandra Svetea iz Beča, kao i promocija gitara banjalučkog graditelja Zorana Kuvača. Koncertni program počeo je u petak  u 19 časova u Kulturnom centru Novog Sada resitalom studenta gitare novosadske Akademije, a u 21 održan je  koncert studenata beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti. U subotu su  svirali studenti Muzičke akademije u Sarajevu kao i studenti Konzervatorijuma „Đuzepe Tartini” iz Trsta. Susret mladih gitarista završava se u nedelju koncertom studenata Fakulteta umetnosti iz Niša i Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti iz Beča.

Proslava za stoti broj „Tvog lista”

Jubilarni, 100. broj omladinske strane „Tvoj list”, koja se od 6. oktobra 2017. godine svakog petka nalazi u „Dnevniku”, izzašao je  u petak, 22. novembra. Tog dana organizovana je proslava u „Studiju M” (Ignjata Pavlasa 3) od 18 do 22 časa. Program je bio šarolik – predstavili su se mnogi omladinci koji su do sada bili na stranici „Tvoj list”. Prisutni su imali priliku da pogledaju kolažnu izložbu fotografija, likovnih radova i instalacije od papira, ali i da uživaju u nastupima mladih muzičara, recitatora, mađioničara, stend-ap komičara, dizajnera. „Dnevnik”, kao najstariji (štampani) medij u Vojvodini, na taj način privlači mlađe čitaoce i tako obezbeđuje svoju buduću publiku. Ulaz je bio slobodan.   

„Uhvati film” u Futogu

Filmovi s ranijih izdanja festivala „Uhvati film” prikazani su u petak u bioskopu KC „Mladost” u Futogu, od 11 i od 13 časova. Ulaz je bio besplatan a događaj  je realizovso KAO „Parnas” u saradnji s bioskopom. Publika je uživala u projekciji pet kratkometražnih filmova iz Španije, Italije, Argentine i Amerike. Filmovi su prilagođeni i deci od devet godina i govore o vršnjačkim odnosima, inkluziji i prihvatanju.

IT stručnjaci sadili stabala: Ozelenjeno dvorište škole u Veterniku

Više od 100 zaposlenih u 15 novosadskih IT kompanija realizovalo je nedavno društveno-ekološki odgovoran projekat „Green IT” u dvorištu Osnovne škole „Marija Trandafil” u Veterniku, gde su posadili 86 stabala. Iako je prvobitna ideja organizatora, odnosno kompanije „Vega IT Sourcing” i Udruženja „Eko-kurir”, bila da okupi IT zajednicu, njihovom pozivu odazvale su se i firme koje se bave drugim poslovima. Kompanije su prikupile 500.000 dinara za 21 vrstu sadnica listopadnog i četinarskog drveća. Cilj je bio da obezbede deci zdravije okruženje, kao i da podignu svest građana i mališana o važnosti brige o životnoj sredini.

Titelski srednjoškolci predstavili prava deteta

Povodom tri decenije od usvajanja Konvencije o pravima deteta u STŠ „Mileva Marić” pripremljen je poseban program, koji su osmislili profesori Tanja Uzelac, Jadranka Pešti, Borislavka Majkić i Miroslav Lozanov, a srednjoškolci izveli u utorak u holu OŠ „Svetozar Miletić”. Dramska grupa učenika iz STŠ „Mileva Marić”, Vanja Zubčić, Nikola Olujić, Uroš Stojanović i Nemanja Jovanović izveli su dramski kolaž za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Kroz dramske skečeve prikazali su neka od osnovnih dečijih prava. Voditelj programa je bila učenica Jovana Toma, a tekst za skečeve napisala je nastavnica građanskog vaspitanja Tanja Uzelac. Deo programa je realizovan i u srednjoj školi u Titelu. Srednjoškolci su imali prilike da pogledaju neke od filmova sa festivala „Slobodna zona” posvećenih eksploataciji dece, prinudnom radu i trgovini decom. Organizovane su tribine i postavljeni informativni panoi na temu Konvencije o pravima deteta. Ovaj značajan dan se obeležava sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na obaveze i odgovornosti društva prema deci, poštovanju i unapređivanju dečijih prava u porodici, školi i lokalnoj zajednici.

Gimnazija u Novom Pazaru proslavila 106 godina postojanja

Gimnazija u Novom Pazaru  proslavila je 20. novembra 2019. godine 106 godina postojanja i Dan škole. Toga dana svečano je otvorena i renovirana zgrada te obrazovne ustanove, a svečanosti su  prisustvovali direktori gimnazija iz Kraljeva, Ivanjice, Mladenovca i  Raške, direktori novopazarskih osnovnih i srednjih škola, predstavnici lokalne samouprave, među kojima i gradonačelnik Nihat Biševac i članovi gradskog veća.

U ime ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića skup je pozdravila Marija Krneta, rukovodilac Grupe za opšte srednje i umetničko obrazovanje. Ona je najavila nove projekte Vlade Republike Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji će dalje podizati kvalitet nastave i učenja u gimnazijama.    Kancelarija za javna ulaganja uložila je 70 miliona dinara  u rekonstrukciju Gimnazije u Novom Pazaru. Izgrađene su tri nove učionice, promenjena stolarija, elektro, vodovodna i kanalizaciona mreža, saniran ravan krov u atrijumu škole i urađena fasada na celom objektu. Zamenjena su vrata na svim učionicama, i rekonstruisani podovi i plafoni. Gimnaziju je realizacijom ovog projekta dobila kvalitetne uslove za rad zaposlenih i napredak učenika. Školu pohađa 1240 učenika i ima 112 zaposlenih.

Humanitarni koncert za petogodišnju Jovanu na Spensu

Humanitarni koncert posvećen petogodišnjoj devojčici Jovani Štikovac, koja treba da ide na četvrtu operaciju u Rusiju, je održan 26. novembra sa početkom u 18 časova na Spensu. Cena ulaznice  bila je 300 dinara. Organizatori iz Kola srpskih sestara pozivali su sve sugrađane, poštovaoce rada Kola i sve prijatelje, da dođu u što većem broju na koncert.

 Petogodišnja Jovana Štikovac je prevremeno rođeno dete koje je prve dane života provelo na intenzivnoj nezi, a zatim na Odeljenju neonatologije. Jovana je obolela od strabizma i spazma donjih ekstremiteta. Magnetnom rezonancom utvrđeno je i oštećenje bele moždane mase. Od trećeg meseca života nalazi se na fizikalnim tretmanima, kao i na hipo i hidro terapijama. Do sada je tri puta operisana, poslednji put u novembru prošle godine. Porodici Štikovac su potrebna sredstva za Jovanino dalje lečenje u cilju da samostalno prohoda.

Vremeplov: Rođen Vladimir Ćorović

Na današnji dan 27. oktobra 1885. godine rođen je Vladimir Ćorović, srpski istoričar, profesor i rektor Univerziteta u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije. Austrougarske okupacione vlasti osudile su ga na Banjalučkom veleizdajničkom procesu na osam godina robije. Posle oslobođenja zemlje bio je član Narodnog veća u Zagrebu i Privremenog narodnog predstavništva u Beogradu. Dela: “Istorija Jugoslavije”, “Uzajamne veze i uticaj kod slovenskih zapisa”, “Podela vlasti između Milutina i Dragutina”, “Spisi sv. Save”, “Luka Vukalović”, “Pohod Mahmut-paše Bušatlije protiv Paštrovića”, “Odnosi Austro-Ugarske i Srbije u XX veku”, “Odnosi Crne Gore sa Dubrovnikom od Karlovačkog do Požarevačkog mira”, “Ban Borić i njegovi potomci”, “Historija Bosne”, “Pokreti i dela”. Posthumno objavljeno: “Istorija Srba”, “Skripta minora”.

Vremeplov: Slobodan Selenić

U Beogradu je na današnji dan 27. oktobra 1995. godine  umro srpski književnik Slobodan Selenić, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, profesor na Fakultetu dramske umetnosti u Beogradu (“Prijatelji sa Kosančićevog venca”, “Očevi i oci”, “Ubistvo s predumišljajem”). 

Vremeplov: Rođen Teodor Ruzvelt

Na današnji dan 27. oktobra 1858. godine rođen je Teodor Ruzvelt, predsednik SAD od 1901. do 1909, čija je politika stvorila svetsku silu od dotad izolacionističke Amerike. Dužnost šefa države je preuzeo kao potpredsednik SAD, posle ubistva predsednika Vilijama Mekinlija 1901. Sproveo je plan za izgradnju Panamskog kanala, a za posredovanje u rusko-japanskom ratu 1905. dobio je 1906. Nobelovu nagradu za mir.

Vremeplov:  Spaljen Serveto

Na današnji dan 27. oktobra 1553. godine na lomači je kao jeretik spaljen španski lekar i teolog Migel Serveto. Spisima “Christianismi restitutio”, u kojima je odbacio hrišćansku doktrinu o Svetom trojstvu, izazvao je gnev i rimokatolika i protestanata. Na zahtev vođe švajcarskih protestanata Žana Kalvina uhapšen je u Ženevi, u kojoj se skrivao od rimokatoličke inkvizicije, i osuđen na smrt spaljivanjem.

Vremeplov: U prirodnim katastrofama poginulo 76.806 ljudi

Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca saopštila je 27. oktobra  2004. godine  da je tokom 2003. u prirodnim katastrofama poginulo 76.806 ljudi, što je tri puta više nego u prethodnoj, 2002. godini. Do porasta ljudskih žrtava došlo je zbog ekstremnih klimatskih promena u svetu.

Vremeplov: Rođen Nikolo Paganini

Na današnji dan 27. oktobra 1782. godine rođen je italijanski muzičar Nikolo Paganini, virtuoz na violoni i kompozitor, čijoj su veštini savremenici pridavali magične moći (violinski koncerti, 24 kapriča za solo violinu, kamerna muzika).

Vremeplov: Umro Ivan III

Ruski vladar Ivan III Vasiljevič, veliki knez moskovski od 1462. i “svih Rusa” ujedinio je veliki broj kneževina, ojačao centralnu vlast i oslobodio ruska područja od Tatara umro je 27. oktobra 1505. godine. Izdao je prvi ruski zbornik zakona “Sudebnik” (1497). Zbog rodbinskih veza sa vizantijskom carskom dinastijom, smatran je naslednikom Istočnog rimskog carstva i tada se prvi put pojavila ideja o istorijskoj misiji Ruskog carstva kao zaštitnika celog pravoslavlja. 

Stabilno stanje u srednjoj školi u Velikoj Plani

Prema saznanjima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Velikoj Plani stanje je stabilno nakon današnjeg incidenta. Profesor fizičkog i odeljenski starešina fizički je savladao nepoznato lice i tokom rvanja ispaljena su dva metka. Profesor fizičkog vaspitanja je dobio lakše povere ruke, ali ne od vatrenog oružja. Organi policije postupili su prema svojim nadležnostima. Nepoznati muškarac nije učenik škole,nije roditelj i nema veze sa obrazovnim sistemom.

Šarčević: Za Stojadinovića Svetosavska nagrada i … stalni posao

Ministar prosvete Mladen Šarčević apelovao je u ponedeljak na stručna društva da dodele Svetosavsku nagradu, profesoru Slavoljubu Stojadinoviću iz Velike Plane i izrazio nadu da će hrabri profesor biti primljen u stalni radni odnos. Stojadinović je 22. novembra savladao napadača G.T. koji je upao u školu “Vuk Karadžić” u Velikoj Plani i ispalio dva hica iz automatske puške. “Profesor Stojadinović se poneo onako kako se vitez ponaša i ovom prilikom upućujem apel stručnim društvima i njegovom kolektivu da ga kandiduju za Svetosavsku nagradu. To je nešto najviše što mi dajemo i zaista verujem da će se to dogoditi”, rekao je Šarčević u ministarstvu prosvete.

Profesor fizičkog vaspitanja, Slavoljub Stojadinović radi 20 godina, ali nije zaposlen za stalno. Ministar se nada da će profesor biti uskoro primljen u stalni radni odnos, iako je još na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru iz 2014. godine. “Zamoliću komisiju Vlade, jer mislim da imam toliko autoriteta, da mi dozvole da zamolim direktorku škole, da podnese zahtev za radno mesto, odnosno za puštanje konkursa”, kazao je ministar Šarčević. Profesor fizičkog vaspitanja je u petak čuo vrisak dece i ušao na čas filozofije gde zatekao G.T. sa automatskom puškom i eksplozivom. Zamolio je đake da izađu iz učionice, nakon čega je savladao napadača i tom prilikom mu je povređena ruka.

Oko 20.000 nastavnika i učitelja na protestu u centru Zagreba

Oko 20.000 ljudi medju kojima su nastavnici i učitelji iz cele Hrvatske koji su u štrajku, ali i gradjani Zagreba okupilo se u ponedeljak  na centralnom zagrebačkom trgu na protestu u organizaciji sindikata obrazovanja. Učesnici protesta pod sloganom “Hrvatska mora bolje” nosili su transparente “Mislim, dakle štrajkujem”, “Ovo je škola za život” i “Reforme, to smo mi”, zvižde i skandiraju “Nema predaje”. Među transparentima na prepunom Trgu bana Jelačića nalazi se i jedan upućen premijeru Andreju Plenkoviću na kome piše “Nismo te tako učili, tvoja 16. gimnazija”. Učesnicima protesta koji je počeo u podne obratila se predstavnica sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem koje je rekla da protest prosvetara “borba protiv odlaska u Nemačku i Irsku”. “Ovo je borba za budućnost naše dece. Predugo smo ćutali. Ovaj štrajk je svetlo na kraju tunela”, dodala je. Na protestu je istaknuto da to nije borba samo za veće koeficijente već pre svega za dostojanstvo.

U hrvatskim osnovnim i srednjim školama  je nastavljen štrajk do ispunjenja zahteva za povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 odsto. Štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama traje od 10. oktobra kada je vlada odbila zahteve školskih sindikata, a posle cirkularnog štrajka, u okviru kojeg su samo povremeno štrajkovale sve škole, od prošlog utorka odvija se opšti štrajk i nema nastave.

Predsednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je za Hrvatski radio da bi štrajk mogao da završi u četvrtak u slučaju da danas dođe do dogovora s vladom “Ako danas budu pregovori i ako danas dođe do nekog rešenja, sutra i prekosutra bi se sproveo referendum u našem članstvu, odnosno izjašnjavanje o predlogu. Za to su nam potrebna barem dva dana”, rekao je Mihalinec.

Od početka protesta vlada nije želela da pregovara sa sindikatima o povećanju koelficijenata, već im je nudila povećanja plata kroz povećanje osnovice. Tek krajem prošle sedmice, pošto je usledio opšti štrajk i najavljen veliki protest u Zagrebu posle pretnji vlade da im dani u štrajku neće biti plaćeni, premijer je pozvao sindikate na razgovor o njihovim zahtevima i u petak su održane konsultacije predstavnika sindikata i vlade. Učesnici susreta nisu iznosili u javnost detalje razgovora, ali su sindikalni predstavnici, prvi put od početka štrajka, rekli da bi uskoro moglo da dođe do dogovora i prekida najdužeg štrajka u sistemu obrazovanja u istoriji Hrvatske. Uz nastavnike je stalo i više od 50 drugih sindikata, ali i brojne organizacije civilnog društva, pojedinci iz javnog i političkog života, kao i roditelji okupljeni u grupe podrške na društvenim mrežama. Premijer Andrej Plenković izjavio je krajem prošle sedmice da su štrajk nastavnika i veliki protest orkestrirani i “lepo osmišljeni” pokušaj pred predsedničke izbore 22. decembra, što su sindikati odbili ističući da iza njih ne stoji politika, već talas nezadovoljstva. Oni su više puta isticali da je protest prevazišao početni zahtev i da pokazuje duboko nezadovoljstvo učitelja i nastavnika odnosom prema njima u poslednjih 20 godina.

About the Author

admin