Vesti – 28.11.2019.

Uvesti obavezno i besplatno inkluzivno obrazovanje

Deset godina od uvođenja inkluzije u srpske škole, najveći napredak je postignut je u obezbeđivanju besplatnih i prilagođenih udžbenika, navodi se u završnom nacrtu nacionalnog izveštaja o inkluzivnom obrazovanju u Srbiji. “Značajan iskorak napravljen je u definisanju afirmativnih mera za upis u srednju školu. Na drugim nivoima obrazovanja mere podrške redovnom pohađanju uglavnom su usmerene na učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i najčešće ne obuhvataju druge osetljive grupe”, piše “Politika”. Ovaj izveštaj je, kako se navodi, i oslonac za planiranje unapređenja kvaliteta obrazovanja i definisanja pojedinih strateških ciljeva do 2030. godine.

Tvorci izveštaja preporučuju da se obezbedi odgovarajući broj stručnih saradnika i pedagoških asistenata kako bi se osigurao održiv razvoj inkluzivnog obrazovanja. Sugerišu i da se uvede obavezno i besplatno srednje obrazovanje i vaspitanje, jer bi to moglo da doprinese većem uključivanju dece iz osetljviih grupa u više nivoe od osnovnog obrazovanja. Stručnjaci pozivaju da se pripremi dugoročna strategija transformacije škola za đake sa smetnjama u razvoju, kao i da se obezbedi veće učešće roditelja u razvoju i promovisanju inkluzivnog obrazovanja.

NIS protiv odliva mozgova iz Srbije – 108 miliona dinara za Petnicu

U poslovnom centru kompanije “NORDEUS” održana je panel diskusija na temu “Može se biti uspešan u svom poslu u Srbiji”, povodom svečanog obeležavanja decenije uspešnog partnerstva kompanije NIS i Istraživačke stanice Petnica. Rad Istraživačke stanice Petnica NIS je u periodu od 2009. do 2018. pomogao sa 108 miliona dinara. Za deset godina NIS je u razne društveno odgovorne projekte uložio 3,8 milijardi dinara, od čega u oblast nauke i obrazovanja preko 600 miliona. Tri milijarde evra uloženo je u razvoj kompanije. NIS je uspeo da vrati u Srbiju čak 90 studenata čije školovanje je stipendirao u inostranstvu. Osam od 12 studenata iz Srbije u Rusiji je uspelo da studije završi sa najvišim uspehom. Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora kompanije NIS, kaže da je za njega i NIS veliki ponos kada od 12 srpskih studenata osam dobije diplomu crvene boje, a prosek u Rusiji je da tri studenta od 100 dobiju te diplome.

Za mlade je važno da se usavršavaju u inostranstvu, da budu na izvoru tehnologija, problema i njihovih rešenja. Nove ideje i promišljanja nastaju u interakciji i komunikaciji, a puno je načina da oni mladi ljudi koji su nastavili da se usavršavaju van Srbije pomognu svojoj zemlji. “Svet je jedno malo mesto, svakom godinom svet postaje sve manji i kompaktniji, to putovanje i kontakti su vrlo značajni. Niko nije nijednu veliku ideju stvorio sam sedeći u pećini”, kaže Vigor Majić, direktor “Petnice”.

Ministarstvo prosvete i sve za to nadležne institucije daju sve od sebe da sistem obrazovanja u Srbiji unaprede jer je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost. “Ja sam duboko uveren da je to pravi put da zaista generišemo sposobne i buduće uspešne mlade ljude, a drugi deo posla bi trebalo da bude da, naravno, sve te mlade ljude zadržimo ovde”, kaže Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Jedan od najboljih stipendista NIS-a, Aleksandar Avramović, koji se nakon završenih studija u Rusiji vratio u Srbiju i tu doktorirao, da bi se zatim zaposlio u toj kompaniji, učestvovao je u panel diskusiji koja je tražila odgovor na pitanje kako sprečiti odliv mozgova iz naše zemlje.           https://www.youtube.com/watch?v=M_TO4U4kzjw&feature=emb_logo

Srbija dobija novu generaciju ambasadora nauke

Srbija će i ove godine na Festivalu nauke dobiti novu generaciju počasnih ambasadora nauke – osnovaca i srednjoškolaca iz svih krajeva zemlje, koji će svoje originalne izume posetiocima predstaviti od 5. do 8. decembra na Beogradskom sajmu u zoni Ekspertinejdžera. Njihova misija narednih godinu dana biće da prenose kako znanje, tako i ljubav prema nauci vršnjacima u svojim gradovima, šireći dalje iskustva stečena tokom rada na festivalu. Nakon što je prošle godine proglasio prve ambasadore nauke, Festival nauke početkom decembra predstaviće novu generaciju ambasadora iz cele Srbije, koji svojim dostignućima i borbenim duhom pomeraju granice u najrazličitijim naučnim oblastima.

Odabrani učenici osnovnih i srednjih škola poneće ovu počasnu titulu, sa ciljem da se podstaknu njihovi dalji naučni koraci, ali i sa zadatkom da u narednih godinu dana svoja znanja i veštine podele sa vršnjacima iz svoje i drugih škola. “Titula ambasadora za nas predstavlja ne samo nagradu za naš rad, već i podršku i podsticaj za dalje napredovanje i širenje svesti o značaju nauke među mladima”, objašnjava Jelena Cvetić, učenica Prve kragujevačke gimnazije i jedna od prošlogodišnjih ambasadorki nauke. Ona je dodala da se sekcija koju redovno pohađa već šest godina bavi buđenjem svesti kod učenika da su sami sposobni da se bave naukom i da im je potrebna samo jaka volja. “Samostalnim radom i istraživanjem želimo da podstaknemo mlade da ne čekaju profesore da bi se bavili naukom, već da mogu samostalno da krenu od najsitnijih i manje bitnih stvari, da bi kasnije napredovali” rekla je Cvetić.

Sličnom misijom vodi se i Edin Kliko, učenik Matematičke gimnazije u Beograda, koji sa saradnicima iz Sekcije primenjene fizike i matematike već godinama pomera granice mogućeg u školskim okvirima. “Prošlogodišnji festival je bio prilika da kao učesnici pokažemo našim vršnjacima da je sve što zamisle moguće i kako da naprave slične stvari uz malo truda. Izlaganjem naših projekata iz elektronike, demonstracijom i objašnjavanjem toga kako rade, zainteresovali smo naše vršnjake da i oni počnu time da se bave i možda i oni pokrenu neku organizaciju u svojim školama”, navodi Kliko.

Ena Zećirović iz Gimnazije Tutin ovo počasno zvanje vidi kao afirmaciju truda, rada i požrtvovanja kako školaraca iz cele zemlje, tako i samog Festivala nauke. “Kako je ova titula dodeljena za doprinos popularizaciji nauke, ta činjenica ide u prilog našim namerama i potvrđuje njihovo ostvarenje”, izjavila je ona, podsećajući na prošlogodišnju postavku kojom su se njeni vršnjaci predstavili festivalskoj publici.

Njih troje, predstavnici prve generacije ambasadora nauke, ali i sasvim nova generacija ambasadora nauke, pridružiće se tokom ovogodišnjeg Festivala nauke svojim brojnim kolegama iz drugih naučnih i obrazovnih institucija u jedinstvenom četvorodnevnom razotkrivanju mitova i zabluda.

U duhu festivalske teme “Razotkrivanje”, Zona Ekspertinejdžera će baš poput ostalih festivalskih postavki, odisati genijalnim izumima mladih naučnika koji će se na originalan način hvatati u koštac sa popularnim mitovima.

Veliku pažnju će privući i postavka Znanje pokreće kompanije NIS, koja je sedmu godinu zaredom generalni sponzor Festivala nauke i kojoj je usavršavanje, obrazovanje i podrška mladima deo strateškog usmerenja. Svi zainteresovani posetioci imaće priliku da na štandu NIS-a, kroz rušenje ustaljenih zabluda i mitova, otkriju više o naučnim fenomenima, zasnovanim na energiji, polju poslovanja same kompanije.

Specijalni NIS Escape Room, u kome posetioce čekaju skriveni odgovori koji vode ka izlazu, eksperiment sa letećim tanjirima i eksperiment za merenje težine na planetama Sunčevog sistema, idealan su način za sve radoznalce da se druže, uče i razotkriju naučne misterije. Kompanija NIS svoje društveno odgovorne projekte realizuje pod sloganom -Budućnost na delu.

Festivalske ulaznice, po ceni od 500 dinara, mogu se kupiti na Ticket vision prodajnim mestima u celoj Srbiji. Ulaznica važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A, kao i za halu 5, u kojoj je smeštena eksplozivna Naučno-fantastična bina. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz. Više od polovine publike čine organizovane školske posete, pa je tako program u prva tri dana – četvrtak, petak i subota, prilagođen školskom programu i namenjen prvenstveno za školske posete. https://www.youtube.com/watch?v=PtM8wECz4Qg

Nedelja i ove godine – Porodični dan festival nauke

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u regionu. Misija festivala jeste podsticanje obrazovanja u društvu, kroz savremene i zanimljive metode. Na prošlogodišnjem Festivalu nauke više od 30.000 hiljada zadovoljnih posetilaca upoznalo se jedan na jedan sa brojnim naučnim izazovima i svetom nauke. Jedanaesti put zaredom, prijatelj manifestacije je MTS. Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam. Podrška festivalu su, Ambasada SAD u Srbiji, Austrijski kulturni forum i Francuski institut. Sponzori trinaestog Festivala nauke su: Elektroprivreda Srbije, kompanija Coca Cola, Erste banka, Nacionalna Geografija, Grafix i Messer Tehnogas AD.

Uručeno 19 ugovora za stipendiranje romskih studenata

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević uručio je 25. novembra u Pokrajinskoj vladi 19 ugovora za stipendiranje romskih studenata – budućih vaspitača, koji se školuju na Visokoj školi za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov“ u Vršcu. Tom prilikom pokrajinski sekretar Milošević izjavio je da je ovo jedna od lepših akcija koju zajedno sprovode Kancelarija za inkluziju Roma i Visoka škola za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov“ u Vršcu, budući da pokazuje da je put pune afirmacije romske zajednice ne samo u tome da imaju svoje političke predstavnike već da imaju predstavnike i u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

“Pokrajinska vlada „Kada jedna zajednica kreira politiku u kojoj je obrazovanje prioritet, se upustila u najozbiljniji projekat afirmacije i izgradnje budućnosti za tu zajednicu“, naglasio je Milošević i dodao da je reč o sistemskoj podršci. „Samo zajedno možemo kreirati ambijent u kome će puna integracija romske zajednice biti pre svega u sistemu obrazovanja i kulture, a potom, siguran sam, i kada je u pitanju privredno-politička aktivnost, zapravo, sve ono što funkcionalno čini kvalitet multietničkog i demokratskog društva“, kazao je Milošević.

Kancelarija za inkluziju Roma pokrenula je 2009. godine inicijativu za osnivanje studijskog programa za obrazovanje vaspitača na romskom jeziku na Visokoj školi strukovnih studija „Mihailo Palov“ u Vršcu. Time je AP Vojvodina postala jedini region u Evropi gde se program u visokoškolskoj ustanovi sprovodi na romskom jeziku.

Prema rečima direktora Kancelarije za inkluziju Roma Miloša Nikolića, potpisan je sporazum o saradnji sa tri predškolske ustanove i to u Subotici, Kikindi i Somboru. „U januaru sledeće godine predškolska ustanova u Subotici zaposliće tri vaspitača, što predstavlja presedan, jer do sada nijedan romski student koji je završio ovu školu nije radio u struci“, istakao je direktor Nikolić. Predviđeno je da se svake godine upiše deset studenata na budzet i do sada je ukupno upisano 68 studenata. Za studente je obezbeđena stipendija od 6.000 dinara mesečno iz budzeta Kancelarije.

Najbolji na bilbordima: Ruža Cocek

Ruža Cocek učenica je Gimnazije „Svetozar Marković”. U prošloj školskoj godini, osvojila je više republičkih i međunarodnih nagrada na takmičenjima iz kaligrafije, a najbolji uspeh, prvo mesto, osvojila je na Republičkom takmičenju iz kaligrafije za rad urađen na konkursu „Peti dani Nikole Tesle”. – Nije potrebno mnogo vremena da se savlada kaligrafija – navodi Ruža Cocek. – Ja sam počela u drugoj godini i već sam tada, na kraju godine osvojila prvo mesto na konkursu „Peti dani Nikole Tesle”, i brojne druge nagrade. Za jedan rad potrebno mi je u proseku tri dana. Što se budućnosti i profesionalnog usmerenja tiče, još se nisam odlučila. Za sada uživam u kaligrafiji.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine. Na 43 lokacije u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavljeni su novi bilbordi. Na njima je predstavljeno gotovo 300 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor ovog projekta i ove godine je Erste banka, a partner u realizaciji Omladinska prestonica Evrope – OPENS 2019.

Projekat “Baš je lep škole svet” u Vršcu

Statistike pokazuju da je polazak dece u prvi razred stres, kako za roditelje, tako i za dete. Da to ne bi bio slučaj i u njihovoj školi, pedagozi u OŠ “Paja Jovanović” u Vršcu, godinama sprovode projekat “Baš je lep škole svet”.  https://www.youtube.com/watch?v=Ckjn1jdRINI&feature=emb_logo

Radionice za studente na Prirodno – matematičkom fakultetu

U okviru događaja “Istražuj, putuj, uživaj” organizovane su zanimljive radionice: iz lovnog turizma – čime se bavi lovstvo i šta je lovački trofej? Radionica iz gastronomije upoznaće polaznike sa osnovnim elementima osmišljavanja, pripreme i serviranja malih slanih i slatkih zalogaja, dok će na radionici iz geoinformatike zainteresovani sa našim profesorima gledati Auroru Borealis na Aljasci, a zatim otputovati u nepoznate delove sveta i pokušati da otkriju gde se tačno nalaze, služeći se svojim geografskim predznanjem i zapažanjem. Mini Sajam “Sa Srbijom na Ti” je prošle godine održan prvi put i to izuzetno uspešno, tako da ćemo ove godine biti još zanimljiviji. Studenti će pričati o svojim iskustvima tokom studiranja, a Maja Orihan i Čarls Kejter pričaće o svom radu I iskustvima – “Dva ranca, beg iz kanca”.

Hemijski vikend – “Saznaj, nauči, primeni” se na Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, održava sedmu godinu za redom. Manifestacija je prvenstveno osmišljena za đake završnih razreda srednje škole koji pokazuju posebno interesovanje za hemiju, biohemiju i teme iz oblasti zaštite životne sredine. Ove subote, đaci će biti u prilici da se upoznaju sa zanimljivim temama iz nauke koje će biti predstavljene kroz niz interesantnih interaktivnih radionica. Na ovaj način budućim studentima predstavlja se potencijal i perspektiva za njihovo dalje školovanje i čime mogu da se bave ukoliko odluče da upišu i završe neki od studijskih programa na Departmanu.

Hemijski vikend će se organizovati 30. novembra, ali i 7. decembra, kako bi svi zainteresovani mogli da prisustvuju. Ukoliko želite da najavite dolazak, možete to učiniti na  infohemija@dh.uns.ac.rs.

Obično, a vrhunski – jedna od najboljih edukatora u Srbiji

Ove sedmice emisija RTV  “Obično, a vrhunski” napravila je  izuzetak i predstavila jednu od deset najboljih edukatora u Srbiji – Marinu Dorocki. Na njenim časovima mobilni telefoni pretvaraju se u laboratorije, gradivo se razvrstava na mapi uma, a domaći zadatak rešava mini projektima. Možete pogledati i na odloženo.

Akademac: Biti u nauci

Poslednja emisija Akademca RTV  je emitovana u nedelju, 24. novembra na RTV 1 u 13,30 časova. Bilo je reči o profesorki Liviji Cvjetićanin  dobitnici nagrade za životno delo u oblasti tehničkih nauka koja je svojevremeno proglašena najcitiranijom naučnicom u Srbiji, a prilikom rangiranja oko 7 miliona naučnika – koje je predvodio prestižni Univerzitet Stanford, među 100.000 najcitiranijih je upravo naša sagovornica sa FTN-a.

Razgovaralo se i o tome kako u vremenima koja su zahvaljujući inovacijama istovremeno brza, ali i površna. Zatim, kako sačuvati nauku, kako radoznalost? Šta je strategija 4.0? Zašto je za budućnost važno angažovanje mladih ljudi? Da li ste znali da od 7,8 milijardi ljudi na svetu, samo se 1 promil bavi naukom? Da li ste takođe upoznati sa činjenicom da se najveći broj naučnika bavi medicinom? Šta su sajber fizički inženjeri? Koja je razlika između naučnih radnika i naučnika? Šta je SCI lista ?

Studenti UNS su dali svoj doprinos u debati o nauci. Vreme razervisano za rubriku, bilo je posvećeno  naučnim radnicima i istraživačima koji su ove godine obeležili deceniju Noći istraživača. I Akademac možete pogledati i na odloženo

Ja biram: Klasičan balet

U najnovijoj emisiji serijala “Ja biram” (nedelja, 24. novembar u 9,25 časova na RTV1) mogli sre videti i čuti; “šta se krije iza profesije baletskog igrača, kako se pripremaju za prijemni ispit u Srednju baletsku školu i zašto je važno da što pre počnu da igraju u baletskim predstavama? Može li išta da zameni svetla scene i apaluz publike? Novo izdanje emisije o profesionalnoj orijentaciji predstavlja vam buduće baletske igrače kroz priču o odricanju, vežbanju, radu, ali i umetnosti i druženju. Za ostale male maturante kviz-pitanje: koji je gas najzastupljeniji u atmosferi? Odgovor saznajemo od nastavnice geografije Dušice Pištalović.

Osmakinje Sanja i Tajna rešile su da uz basket u prirodi „pretresu“ sva važna dešavanja u školi, uključujući i odlaganje kontrolnih i pismenih zadataka.

Međunarodno muzičko takmičenje “Anton Eberst” u Novom Sadu

Svečanim otvaranjem na kome će nastupiti članovi žirija i Ansambl flauta Flautino Lola Klasik, u četvrtak 28. novembra u 20.00 časova, u Svečanoj sali Muzičke škole Isidor Bajić u Novom Sadu, počinje, deseto po redu, međunarodno takmičenje “Anton Eberst”, koje se održava svake godine u novembru mesecu i obuhvata dve takmičarske discipline: klarinet i flautu. Domaćin takmičenja, Muzička škola “Isidor Bajić” posvećuje takmičenje profesoru klarineta Antonu Eberstu (1920 -2005), osnivaču novosadske duvačke škole. Na ovogodišnjem takmičenju učestvuje 68 mladih flautista iz osam zemalja regiona i sveta: Srbije, Kine, Sjedinjene Američkih Država, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Crne Gore i Letonija. Žiri desetog Takmičenja “Anton Eberst” čine renomirani profesori flaute Guoliang Han i Binbin Hu iz Kine, Ljubiša Jovanović sa beogradske Muzičke akademije, Laura Levai Aksin profesorka novosadske Akademije umetnosti, Jasna Marković Vujanović i Radmila Rakin Martinović iz Muzičke škole Isidor Bajić, Zsolt Romos sa Akademije Franc List u Budimpešti i Matej Zupan, profesor ljubljanske muzičke akademije.

Takmičenje se od ostalih u regionu izdvaja, na prvom mestu, po izuzetnom fondu nagrada, koji je organizator takmičenja obezbedio svim nagrađenim učesnicima. Odvija se u pet starosnih kategorija. U nižim kategorijama svim nagrađenim učesnicima će biti dodeljeni kompleti kompakt diskova, a u starijim, izuzetno vredne novčane nagrade ukupnog iznosa od 1250 evra, kao i instrumenti Mole Student Model flauta pobedniku B1 kategorije (predakademski uzrast) i pikolo – flauta Powell Student Model najbolje plasiranom mladom flautisti C – akademske – kategorije. Ove instrumente dodeljuje profesor Han Guoliang. Pored ovih vrednih instrumenata, jednom od učesnika iz Srbije, biće dodeljena i srebrna glava Salvatore Faulisi, kao poklon jednog od sponzora sponzora takmičenja.

Takmičenje je otvorenog tipa i odvija se u Svečanoj sali Muzičke škole Isidor Bajić u Njegoševoj ulici, prema rasporedu takmičenja koji je istaknut na sajtu Takmičenja, od 28. novembra do 1. decembra. 2019. godine. Takmičenje se zatvara svečanim koncertom učesnika, poslednjeg dana takmičenja. Više o samom toku takmičenja možete naći na FB stranici škole, takmičenja i zvaničnom sajtu takmičenja: http://www.antoneberst-cfc.rs

Kikinđani traže da vrtići rade u smenama

Višesmenski rad u kikindskim vrtićima odgovarao bi roditeljima koji zbog posla u smenama, nisu u prilici da čuvaju dete, pa se često to prepušta njihovim roditeljima. Međutim, smenski rad u vrtićima za sada nije ostvariv, ali je podneta inicijativa da se osnuje agencija koja bi bila nadležna za čuvanje dece u večernjim i noćnim satima. Rad po smenama u vrtićima dobro bi došao roditeljima koji nisu u prilici da zbog posla dođu po svoje dete, jer tada moraju da angažuju svoje roditelje koji često nisu u prilici da izađu u susret i čuvaju mališane. Iako inicijativa za dvosmenski rad još uvek ne postoji, Kikinđanima bi takva odluka odgovarala.  

S druge strane, u Savezu samostalnih sindikata ističu da je dvosmenski rad u predškolskim ustanovama za sada neizvodljiv jer se kosi za zakonom o radu.

Međutim, sindikalci imaju predlog da se osnuje nova agencija, sa lokalnom samoupravom kao osnivačem, koja bi angažovala vaspitače sa biroa za nezaposlene i koja bi se bavila čuvanjem dece u noćnim satima. Inicijativa je predata resornom ministarstvu i čeka se odgovor. “Naša inicijativa je da to bude pilot projekat sa agencijom koju bi finansirala Država i Pokrajina, a nakon očekivanih pozitivnih rezultata da to preraste u nešto lepo i što se podrazumeva, ali da nema veze sa predškolskom ustanovom”, rekao je Ilija Drljić, predsednik sindikata. Prema sadašnjem programu, predškolske ustanove rade od šest do 17 sati. Kikindska predškolska ustanova “Dragoljub Udicki” ima svojih 18 vrtića, koje pohađa oko 1.500 dece sa područja grada Kikinde.

Nova javna rasveta u tri škole

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije na tenderu traži firmu koja će izgraditi javno osvetljenje u tri škole u Novom Sadu. To podrazumeva nabavku i postavljanje rasvete u dvorištima osmoletki „Vuk Karadžić” i „Ivan Gundulić”, kao i srednjoj „Svetozar Miletić”. Projektom, koji je uradila firma „ETG inženjering” iz Bačke Palanke, predviđene su ukupno 52 svetiljke na 40 stubova. Reč je o LED svetiljkama i projektorima, koji će biti montirani na čelične stubove, a, kako je u tenderskoj dokumentaciji navedeno, ukupna dužina trase javnog osvetljenja je 940 metara.

U Osnovnoj školi „Vuk Karadžić” na Salajci planirano je deset projektora s po 80 LED izvora, kao i 17 svetiljki, koji će biti montirani na 21 stub visine pet i deset metara. Inače, interesantno je da se nastava u toj osmoletki od septembra odvija u jednoj smeni, budući da je ta škola, zajedno s još dve u Novom Sadu, deo pilot-projekta Ministarstva prosvete u kojem učestvuje oko 200 osnovnih škola na teritoriji Srbije .

„Ivan Gundulić” na Podbari, dok je u Srednjoj školi „Svetozar Miletić” na osam čeličnih stubova planirano osam projektora i četiri svetiljke. Firma kojoj bude poveren posao imaće najviše 120 kalendraskih dana za demontažu stare rasvete, nabavku i ugradnju nove, a za kvalitet radova moraće da da dve godine garancije. Imajući u vidu da je rok za podnošenje ponuda do 23. decembra, te da će Uprava imati 25 dana da donese odluku o dodeli ugovora ili pak obustavi tendera, postavljanje rasvete u tri novosadske škole neće početi pre februara.

Vremeplov: Umro  Đura Jakšić

Na današnji dan 28. novembra   1878. godine umro je Đura Jakšić, najveći liričar srpskog romantizma i jedan od najdarovitijih slikara 19. veka. Pored poezije, koja je najvrednija u njegovom književnom opusu, pisao je pripovetke i herojske poeme (“Na Liparu”, “Ponoć”, “Padajte braćo”, “Otadžbina”, “Seoba Srbalja” “Stanoje Glavaš”).

Vremeplov:  Rođen Fridrih Engels

Nemački filozof Fridrih Engels, jedan od osnivača naučnog socijalizma i najbliži saradnik Karla Marksa rođen je 28. novembra 1820. godine. Osnovne postavke materijalističkog poimanja sveta izložio je u delu “Anti-Diring”, a u saradnji s Marksom napisao je “Nemačku ideologiju” i “Manifest komunističke partije”. 

Vremeplov: Rođen Vilijam Blejk

            Engleski slikar, bakrorezac i pisac Vilijam Blejk, pesnik intuicije i mašte rođen je 28. novembra  1757. godine. Književnu slavu stekao je zbirkama pesama “Pesme iskustva” i “Pesme nevinosti”, a kao slikar poznat je po 21 ilustraciji za “Knjigu o Jovu” i ilustracijama Čoserovih “Kanterberijskih priča”. Njegova poezija postala je poznata i cenjena tek krajem XIX veka i znatno je uticala na brojne pesnike, posebno nadrealiste.

Vremeplov:  Magelan uplovio u Pacifik

Na današnji dan 28. novembra 1520. godine portugalski moreplovac Fernando Magelan uplovio je u Pacifik, prošavši iz Atlatskog okeana kroz moreuz koji sada nosi njegovo ime.

Vremeplov: Afera Vikiliks

Listovi Njujork tajms, Gardijan, Mond, Špigel i el Pais objavili su na današnji dan 28. novembra 2010. godine   na svojim internet sajtovima hiljade poverljivih dokumenata američkih tajnih službi, pisanih izrazito “nediplomatskim jezikom” iz kojih se vide stavovi Vašingtona o brojnim svetskim liderima, što je izazvalo oštru reakciju Bele kuće i Pentagona i burne reakcije širom sveta. Tekstovi su preneti sa Internet sajta Vikiliks čiji je osnivač australijski državljanin Džulijan Asanž.

Vremeplov: Rođen  Rubinštajn

Na današnji dan 28. novembra 1829. godine  rođen je ruski klavirski virtuoz i kompozitor Anton Grigorjevič Rubinštajn, osnivač Konzervatorijuma u Petrogradu. Pripadao je tzv. kosmopolitskom pravcu, nasuprot “Velikoj petorici”. Komponovao je opere, klavirske kompozicije, solo pesme.

Vremeplov: Prva skupština na osnovu zakona

Na zahtev opozicionih vođa obrenovićevaca i liberala u kneževini Srbiji 28. novembra  1858. godine je sazvana skupština, prva u parlamentarnoj istoriji Srbije koja je sazvana na osnovu posebno usvojenog zakona. Ranije skupštine zasnivale su se na običajnom pravu. Svetoandrejska skupština čije je zasedanje počelo 30. decembra izvršila je smenu dinastija u Srbiji – zbačen je Aleksandar Karađorđević, a na srpski presto je vraćen Miloš Obrenović.

Vremeplov: Hatišerif o autonomiji Srbije

Na današnji dan 28. novembra 1830. godine u Beogradu na Tašmajdanu u prisustvu kneza Miloša i beogradskog paše svečano je pročitan hatišerif turskog sultana Mahmuda II o autonomiji Srbije. Turci su nakon toga prodali svoja imanja Srbima i napustili Beograd.

Sloboda izražavanja na internetu

Evropsko udruženja studenata prava (ELSA) Novi Sad, održalo je u utorak  predavanje o “Slobodi izražavanja na internetu”. O slobodi i njenim granica na internetu, zamkama koje sa sobom nose i njihove refleksija na celokupno društvo, ali i o zakonskim okvirima u kojima se kreću ili ne kreću, govorila je prof. Dragana Ćorić. “Vreme savremenih komunikacija, kojim je zavladala upotreba društvenih mreža, na različite načine utiče na našu svakodnevicu. Ovo je doba koje nam je omogućilo da, putem društvenih mreža, nekad skriveni iza avatara, a nekad sa sopstvenih profila, iznosimo lične stavove gotovo o svemu. Omogućilo nam je da podržavamo ili ne podržavamo neke pojave, osuđujemo, pa čak i da javno linčujemo. Sadržaji kojima smo izloženi, hteli mi to da priznamo ili ne, utiču na nas i formiraju naše mišljenje i poglede na svet, ali i iniciraju nove modele ponašanja. Sve ovo su valjani povodi za razgovore i ozbiljne debate, pa su kao takvi i postali povod za organizovanje ovog predavanja.

Predavanje je održano u okviru ELSA Day-a u 17 h u maloj multimedijalnoj učionici u prostorijama Pravnog Fakulteta u Novom Sadu.

Svaka treća žena u Srbiji se suočila sa fizičkim nasiljem

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama tim Ujedinjenih nacija u Srbiji upozorava poražavajuće statističke podatke u svetu i Srbiji gde se svaka druga žena se suočila sa psihološkim, a svaka treća sa fizičkim nasiljem. Podaci na svetskom nivou govore da svaka treća žena i devojčica doživi fizičko ili seksualno nasilje tokom svog života, najčešće od partnera. U 2017. godini, svaku drugu ubijenu ženu u svetu ubio je partner ili član porodice. Svaki dvadeseti muškarac ubijen je u sličnim okolnostima. Ukazuje se da je nasilje nad ženama i devojčicama jedna od najrasprostranjenijih, najpostojanijih i najštetnijih povreda ljudskih prava u našem svetu, koja se često ne prijavljuje zbog nekažnjavanja, tišine, stigmatizacije i stida.

Tim UN u Srbiji ističe da je za borbu protiv nasilja u porodici neophodno koordinirano i sveobuhvatno angažovanje aktera zaduženih za prevenciju, zaštitu i krivično gonjenje, kao i adekvatne strateške mere u tom domenu. “Nasilje nad ženama je prisutno u svim društvima i svim društvenim slojevima. Nastavićemo da vredno radimo sa svim našim partnerima, na svim nivoima, kako bi otklonili suštinske uzroke tog nasilja, i to kroz preispitivanje društvenih normi i ponašanja, unapređenje zakonodavnog okvira i institucija i poboljšanje usluga za žene koje su preživele nasilje, a nijedna žena ili devojčica neće biti izostavljena”, izjavila je Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji.

Iskorenjivanje nasilja nad ženama i devojčicama je u središtu UN Agende održivog razvoja do 2030. godine, napominje se u saopštenju i dodaje da je to prvi korak ka globalnom miru i sigurnosti i jedan od preduslova za unapređenje, zaštitu i ostvarivanje ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, demokratije i privrednog rasta. “Zajedno sa Vladom Republike Srbije i partnerima, tim UN u Srbiji je realizovao značajne aktivnosti usmerene ka tome da se nasilje nad ženama i devojčicama iskoreni i te aktivnosti donose rezultate”, ističe se u saopštenju i navodi da zajednički rade na prevenciji nasilja, kao i na tome da žrtve nasilja dobiju pravovremenu i delotvornu zaštitu i podršku relevantnih institucija, a da se počinioci kazne.

Zahvaljujući podršci Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, nasilje u porodici u Srbiji postepeno, umesto “privatne stvari”, postaje tema od značaja za javnost i dobija sve veću pažnju. Takođe, u sklopu zajedničkog programa Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama, do sada je 360 policijskih službenika završilo obuku o postupanju prilikom izlaska na lice mesta po prijavi nasilja. Više od 200 zdravstvenih radnika iz cele Srbije obučeno je za pružanje adekvatne podrške žrtvama.

Kada je reč o prevenciji, preko 2500 dečaka i devojčica se uključilo u različite aktivnosti usmerene ka pospešivanju rodne ravnopravnosti, prevazilaženju štetnih rodnih stereotipa i suzbijanju rodno zasnovanog nasilja. Mreža “Novinarke protiv nasilja prema ženama” predstavlja važan stub podrške celokupnom radu u ovoj oblasti. Članice ove neformalne grupe su 31 urednica i novinarka posvećene unapređivanju medijskog izveštavanja o nasilju nad ženama. Istovremeno, posebna pažnja se posvećuje marginalizovanim grupama žena, među kojima su Romkinje, žene sa invaliditetom i žene iz ruralnih područja, koje nesrazmerno manje prijavljuju nasilje nego druge žene.

U 2018. godini, aktivistkinje iz ženskih organizacija civilnog društva, koje su i same pripadnice osetljivih grupa, obučile su 200 stručnih radnika o specifičnim faktorima ugroženosti tih grupa i o načinima da im se olakša pristup uslugama podrške. I pored činjenice da decu svedoke nasilja u porodici takođe treba smatrati žrtvama, institucije često ne preduzimaju odgovarajuće mere zaštite, konstatuje se u saopštenju i navodi da su, cilju spašavanja zaštite kako žena, tako i dece, međusektorski timovi iz 12 opština su obučeni i opremljeni da bolje reaguju na rodne i međugeneracijske modele nasilja u porodici.

Tim UN u Srbiji (UNCT), kojim rukovodi stalna koordinatorka UN, sastoji se od 19 agencija, fondova i programa UN.

Đaci u Crnoj Gori uče crnogorsko-srpsko-bosansko-hrvatski jezik

Na društvenim mrežama pojavio se raspored časova crnogorskih osnovaca, na kome se vidi da se u Crnoj Gori uči “crnogorsko-srpsko-bosansko-hrvatski jezik”. Fotografiju rasporeda časova na svom Fejsbuk profilu objavio je lider Prave Crne Gore Marko Milačić na kojoj se vidi da je kao jedan predmet predviđen “crnogorsko-srpsko-bosansko-hrvatski jezik”. Milačić je na Fejsbuk profilu objavio fotografiju rasporeda časova svog deteta na kojoj je zaokružio srpski jezik, a ostale precrtao, uz komentar: “Raspored časova mog Vuka. Kada država neće onako kako treba, učiće ga porodica”.

About the Author

admin