Afera „Indeks“: Presuda  6. decembra

Maratonski sudski postupak protiv aktera čuvene afere Indeks, vezane za prodaju diploma i ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, koji je ušao u jedanaestu godinu, ipak se, u Višem sudu u Smederevu, privodi kraju, jer je za 6. decembar zakazano izricanje presuda. U minula dva meseca predstavnici Višeg javnog tužilaštva u Smederevu i advokati optuženih u jednoj od najvećih korupcionaških afera u domaćem visokom školstvu iznosili su, pred sudskim većem sudinice Slađane Bojković, završne reči. Prema dostupnim informacijama, Više tužilaštvo je predložilo zatvorske kazne indeksovcima od dve do jedanaest godina. Za 27 optuženih zatražena je ukupna kazna veća od 120 godina robije.

Najveće kazne, od po jedanaest godina zatvora, zatražene su za bivšeg dekana i doskorašnjeg prodekana za finansije Pravnog fakulteta u Kragujevcu Sveta Purića, zatim za nekadašnjeg šefa Studentske službe u toj visokoškolskoj ustanovi Zorana Simića, te za profesorku Draganu Petrović, koja je slovila za kolovođu koruptivnih radnji na kragujevačkom Pravnom fakultetu. Zatvorska kazna od devet godina zatražena je, prema nezvaničnim informacijama, za profesorku Emiliju Stanković, koja je bila i pomoćnica ministra prosvete. Za aktuelnog prodekana za nastavu na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, Srđana Đorđevića, predložena je zatvorska kazna od šet godina… Zatraženo je i oduzimanje nezakonito stečene imovine.

Većina aktera afere „Indeks“, bez obzira na optužnice za teške zloupotrebe i korupciju, nakon izlaska iz sedmomesečnog pritvora, u kojem su bili od februara do rane jeseni 2007, napredovala, te su u potpunosti preuzeli vlast na kragujevačkom Pravnom fakultetu. Dekan Pravnog fakulteta u tom periodu bio je „indeksovac“ Predrag Stojanović, koji je za svoje najbliže saradnike imenovao kolege iz afere „Indeks“. Bivši savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Oliver Antić, koji je bio među osumnjičenima u aferi „Indeks“ trenutno je ambasador Srbije u Republici Sao Tome i Principe. Krivični postupak protiv Antića je obustavljen.

Prema optužnici, položeni ispit na kragujevačkom Pravnom fakulteta, pre hapšenja aktera afere Indeks, koštao je od 500 do 1.000 evra, a diploma od 12.000 do 16.000 evra. Optužnica je spojena za ukupno 89 optuženih za 122 krivična dela i 250 radnji.

Ko je, i da li je, kupio Megatrend?

Biznismen Dejan Đorđević, koga je dojučerašnji vlasnik Univerziteta Megatrend Mića Jovanović predstavio kao čelnika nemačkog konzorcijuma fondova koji je kupio taj univerzitet za 56,1 milion evra, malo je poznat široj javnosti. U Konzervativnoj reformističkoj stranci, čiji je Đorđević navodni predsednik, kažu da je on smenjen pre skoro šest meseci, pre svega zato što nije ispunio obećanje da će ulagati u stranku, koju je „ostavio“ sa blokiranim računom zbog duga od 300.000 dinara.

Bivši vlasnik Megatrenda Mića Jovanović je saopštio da je obaveza kupca da, uz kupovnu cenu, u Megatrend investira još 150 miliona evra. On je dodao da se suštinski ništa nije promenilo, osim što je 100 odsto kapitala preneto nemačkom konzorcijumu, te da studenti nemaju razloga za brigu. Kao jedan od ključnih razloga za prodaju univerziteta naveo je, kako je kazao, „medijski linč“, koji traje od 2014. godine i koji je ugrozio njegovo poslovanje.

Prema javno dostupnim podacima, Đorđević (48) je rođen u Leskovcu, a „završio je Pravni fakultet u Beogradu i Medicinski fakultet u Prištini“. U njegovim biografskim podacima navodi se da je „suvlasnik više kompanija u Evropskoj uniji i predsednik borda direktora kompanije Efas Europe iz Berlina“. Vlasnik je, između ostalog, brendova Efas Paper ?? i Alpe Water ??. Od 20. aprila 2018. godine je predsednik Konzervativne reformističke stranke. – Kada smo ga upoznali, čuli smo da je biznismen, da je radio u Nemačkoj i da ima diplome tri fakulteta – medicinskog, pravnog i ekonomskog. Znam ljude sa dve fakultetske diplome, ali sa tri – baš i ne. Obećavao je da će značajnije ulagati u stranku, ali to nije činio, tako da je naš dotadašnji dug, zbog kojeg je ona u blokadi, uvećan na 300.000 dinara. Pretpostavljam da nije imao novca, jer kada smo nastojali da naša sporenja rešimo mirnim putem, on je kazao da želi da ostane predsednik stranke, ali da u nju ništa ne ulaže. Takođe, sekretaricama u stranci nije isplatio nekoliko plata, a javljali su nam se i vlasnici nekih lokala u Beogradu, tvrdeći da im duguje zakupninu i da će ga tužiti. Osim toga, kao predsednik je bio prilično neaktivan – kaže za Danas advokat Nenad Janković, koji je u junu ove godine na skupštini Konzervativne reformističke stranke izabran za predsednika umesto Đorđevića.

Naši izvori bliski Konzervativnoj reformističkoj stranci dodali su da je Đorđević smenjen na Skupštini uz niz oštrih kritika na njegov račun, zbog kojih je tužio neke članove stranke, ali da je izgubio taj spor. Danas je pokušao da dobije komentar Dejana Đorđevića na ovakve tvrdnje iz Konzervativne reformističke stranke. Na naš poziv i poruku on je odgovorio da je na sastanku i da će se javiti, što nije učinio do zaključenja ovog izdanja našeg lista.

– Konzervativna reformistička stranka je nastala 2018. godine, u vreme dolaska Đorđevića, preimenovanjem niške Reformističke stranke koja je osnovana 2005. godine. Stranka je sada u postupku vraćanja starog imena – Reformistička, koji se vodi pred pred Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, kaže Nenad Janković.

N1: Ni Mića nije siguran da li kupci Megatrenda postoje!

Bivši vlasnik Univerziteta Megatrend Mića Jovanović kazao je za televiziju N1 da „nije siguran“ da li su kupci tog univerziteta postoje ili su „izmišljene ličnosti“, ali da to on „ne bi mogao da tvrdi“. Jovanović je, povodom objave da je taj Univerzitet prodao nemačkoj kompaniji, kazao da ljude iz te kompanije ne poznaje, kao i da je sve vreme razgovarao samo sa Dejanom Đorđevićem.  „Ja to nisam proveravao, jer me nije zanimalo. Mi smo imali čvrst dogovor, napravili smo ozbiljan ugovor koji je overen kod notara, sa svim garancijama“, naglasio je Jovanović. On je istakao da je imao dileme u vezi sa Đorđevićevom ulogom u poslu, ali ga nije zanimalo da proveri da li je kupac zaista investicioni fond.

Televizija N1 navela je da je Đorđević odbio da govori za tu televiziju, uz obrazloženje da još uvek „nema odobrenje nemačkih kolega da izlazi u javnost“.  Mića Jovanović potvrdio je u četvrtak na konferenciji za novinare da je 100 odsto vlasništva preneo na nemački konzorcijum fondova koji predstavlja Dejan Đorđević. Jovanović je rekao i da idućeg četvrtka napušta Srbiju i seli se u svoju kuću na Azurnoj obali, ali će na Megatrendu ostati kao „specijalni savetnik novog rektora“.

Najbolji na bilbordima: Marko Sladojević

Marko Sladojević je učenik Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj”. U prošloj školskoj godini, kao učenik Osnovne škole pri Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj”, ostvario je značajne uspehe na više takmičenja, među kojima su druga nagrada na Srpskoj fizičkoj olimpijadi, druga nagrada na Državnom takmičenju iz fizike, vicešampion je Državnog takmičenja iz informatike i dobitnik drug nagrade na Srpskoj informatičkoj olimpijadi. – Ostvario sam brojne uspehe u prošloj godini – navodi Marko Sladojević. – Ali, kada se nešto voli, onda su i pripreme za takmičenja zanimljive. Sebe u budućnosti vidim kao programera i planiram da se bavim elektrotehnikom.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine. Na 43 lokacije u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavljeni su novi bilbordi. Na njima je predstavljeno gotovo 300 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor ovog projekta i ove godine je Erste banka, a partner u realizaciji Omladinska prestonica Evrope – OPENS 2019.

Azbučnik srpskih učitelja u Sremu

Promocija knjige Predraga Puzića „Azbučnik srpskih učitelja u Sremu 1718–1918” biće održana 27. novembra uveče u 19 časova u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35.  O knjizi, u kojoj su predstavljene radne i životne biografije 2.500 učitelja iz 140 naselja gornjeg i donjeg Srema, osim autora, govorio je  i profesor Učiteljskog fakulteta u Somboru dr Saša Marković. Odlomke iz knjige će čitati glumica Tijana Maksimović i učitelj u penziji Branko V. Vranješević.

Projekat „Ljubav u akciji“: Naše malo nekome znači mnogo

Projekat „Ljubav u akciji“, namenjen mladima, u organizaciji Udruženja „Fokus“, biće kroz četiri radionice tokom decembra realizovan u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, Dečjem selu „Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici i Svratištu za decu i mlade. Srednjoškolci i studenti koji žele da se uključe, imaju mogućnost da se do 5. decembra prijave za učešće, a to mogu učiniti slanjem poruka u inboks preko „Fejsbuk“ stranica „Udruženje Fokus“ i „Ljubav u akciji“, ili putem imejl-adrese ljubavuakciji@gmail.com.

Tematske i kreativne radionice će osmisliti mladi, a sadržaji će biti namenjeni deci bez roditeljskog staranja, deci i mladima s invaliditetom, beskućnicima i starim licima. Projekat „Ljubav u akciji“ započet je 2010. godine i do sada je organizovan veliki broj akcija, koje su okupile mnogo mladih, kao i veliki broj sugrađana. „Ljubav u akciji“ podstiče razvoj empatije i implementaciju pravih vrednosti, podstiče mlade da budu nosioci pozitivnih promena u svojim lokalnim zajednicama, pokreće priču ljubavi i prenosi poruku da svako može učiniti delo ljubavi jer naše malo nekome znači mnogo.

Novi Sad: Bogat vikend u Galeriji Matice srpske

Galerija Matice srpske je pripremila bogat program i raznovrstan program za petak i subotu, a reč je o prvom stručnom tumačenju izložbe „Punktumi”, koncertu klasične muzike za bebe i radionici za decu. Stručno tumačenje izložbe bilo je  organizovano uveče u 19 sati. Koncert klasične muzike za bebe i roditelje je održan u subotu u dva termina – u 11 i 12.30 sati. U subotu je  održana i radionica za decu „Doktori za slike”, u 11 sati.

Humanitarni koncert u Rektoratu

U okviru projekta KULTUS 09 – Dani kulture na Univerzitetu u Novom Sadu, u petak uveče u 20 sati je održan koncert „Glasovi” u Amfiteatru zgrade Rektorata, Dr Zorana Đinđića 1. Nastupili su tenor Aleksandar Saša Petrović i dramski sopran Anastasija Holc. Gosti su bili i sopran Senka Soldatović Nedeljković, a na saksofonu je svirao Vuk Petrović, dok je klavirska pratnja bio Luka S. Petrović. Ulaz je bio besplatan, a sav prihod od priloga sakupljenih na koncertu namenjen je za pomoć deci koja boluju od najtežih oblika retkih bolesti.

Golubovi i deca na gradskom trgu

Golubovi na centralnom gradskom trgu jedna su od turističkih atrakcija Sremskih Karlovaca. Ne mogu da se mere sa znamenitim arhitektonskim zdanjima, ali vrlo često ih brojni turisti fotografišu za uspomenu. No, nisu interesantni samo turistima. Kao i uvek, raduju im se deca, a jedan takav susret najmlađih i tih ptica objektivom svog foto-aparata zabeležila je nastavnica likovnog u karlovačkoj osmoletki Olga Rabrenović, kojoj ne promiču lepi prizori u mestu.

Eđšeg: Održana konferencija o unapređenju položaja mladih

Konferencija „Uvažite nas, mi smo ovde “, posvećena unapređenju položaja mladih, održana je  u  novosadskoj Kulturnoj stanici „Eđšeg“. Na tom skupu su predstavljeni rezultati analize Upitnika o participaciji i unapređenju položaja mladih u jedinicama lokalnih samouprava u Republici Srbiji, koju je izradila poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je ukazala na to da rezultati nisu motivišući i da pokazuju da mladi u Srbiji nemaju dovoljno prilika da učestvuju u procesima donošenja odluka, iako nedvosmisleno pokazuju da to žele. – Kroz političke procese nužno se donose najvažnije odluke, a rezultati su izuzetno zabrinjavajući i demotivišući jer, očigledno je da vrlo mali procenat mladih do 30 godina učestvuje u kreiranju odluka – rekla je Brankica Janković. – To ne znači da oni na neke druge načine nisu uključeni u druge participativne procese, ali to evidentno nije dovoljno. Recimo, samo pet odsto mladih su članovi skupština opština ili gradova, nula odsto sekretari skupština opština, a 1,8 odsto predsednici opština. Čest je slučaj da mladi neće da ulaze u političke strukture, i to je potpuno legitimno, ali predstavlja i značajan problem na tržištu rada. Naime, mladi tvrde da su diskriminisani po dva osnova – godinama – jer ih shvataju kao ljude koji nemaju dovoljno iskustva i znanja, i po tome što se od njih traži da budu članovi nekih politčkih partija. Ipak, smatram da je dobro što su spremni da otvoreno govore o tome“, kaže ona.

Skup je organizovala poverenica za zaštitu ravnopravnosti, u saradnji s Omladinskim savezom udruženja „OPENS 2019“.

Grozdanović: Ostanak mladih u zemlji veliki izazov

Koordinator „OPENS“-a Vukašin Grozdanović istakao je da je stvaranje uslova za ostanak mladih u zemlji veliki izazov i da su za to važni međusektorska povezanost, dugoročni projekti, kao i kontinuirano finansiranje programa i aktivnosti koje sprovode omladinske organizacije.– Upravo u godini u kojoj je naš grad Omladinska prestonica Evrope, mi iz OPENS-a smo imali priliku da testiramo teoriju o tome da saradnja različitih institucija, organizacija i uključivanje mladih u procese donošenja odluka i kreiranje sadržaja daju rezultate – podsetio je Grozdanović. – U partnerstvu s institucijama, organizacijama i mladima, realizovali smo više od 1.000 različitih aktivnosti, u kojima je učestvovalo više od 200.000 mladih iz cele Evrope. Naša ideja je da, nakon 2020. godine, kada nam se završi program, model iz Novog Sada promovišemo širom Srbije. Ako osete da su deo zajednice i da mogu učestvovati i doprineti u procesima koji su važni za njih, možemo očekivati da statistika na te teme bude bolja.

Zajednički rad daje rezultate

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin istakao je, učestvujući u  Konferenciji „Uvažite nas, mi smo ovde“, da su unapređenje društvenog položaja mladih i stvaranje uslova za ostvarivanje njihovih interesa jedni od prioriteta grada. – Zajedno s omladinskim organizacijama izradili smo Lokalni akcioni plan, ali i otvorili vrata Gradske kuće, kao i svih gradskih institucija, za sve što mlade zanima i za njihove želje i predloge – potvrdio je Cvjetićanin. – Imamo Kancelariju za mlade, Gradonačelnikov savet za mlade, kao i Savet za bezbednost u osnovnim i srednjim školama. Želimo da nastavimo u dobrom smeru i budemo u skladu s evropskim i svetskim tokovima.

U Laćarku uskoro novi vrtić

Mališani u Laćarku, najvećem selu u Srbiji, dobiće novi vrtić, koji će, prema planu, biti završen u novembru 2020. godine. To znači da u tom selu više neće biti liste čekanja za vrtić, a roditelji neće mroati svoju decu da upisuju u neki od vrtića u Sremskoj Mitrovici. Projekat predviđa rekonstrukciju i dogradnju vrtića u Laćarku, u koji će mališani krenuti krajem sledeće godine. Izgradnju vrtića u Laćarku, koja će koštati 105 miliona dinara, finansira Svetska banka, a kada bude završen u njemu će biti mesta za 140 mališana. Trenutno je na listi čekanja, na teritoriji cele lokalne samouprave, 180 dece. “Novi vrtić imaće hiljadu kvadrata, biće opremljen po najsavremenijim standardima, a deca, vaspitači i drugo osoblje vrtića boraviće i raditi u najboljim uslovima. Ovaj projekat je izuzetno značajan za našu lokalnu samoupravu, jer dosadašnji vrtić u Laćarku nije zadovoljavao, po kapacitetu, potrebe dece”, kaže zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović.

Sporazum o zajedničkom učešću u projektu rekonstrukcije i dogradnje vrtića u Laćarku, početkom aprila ove godine, potpisao su gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader i ministar prosvete Mladen Šarčević. Osim za Sremsku Mitrovicu, tada su potpisani Sporazumi za izgradnju vrtića, koja je finansirana iz kredita Svetske banke, za još dve lokalne samourpave, Žitorađu i Doljevac. Od sve tri samouprave, Sremska Mitrovica dobila je najviše sredstava.

Takmičenje solo pevača „Nikola Cvejić” u Rumi

Međunarodno takmičenje solo pevača „Nikola Cvejić” održano je u petak i subotu  u Rumi, u organizaciji Udruženja „Nikola i Marica Cvejić” i u saradnji sa rumskom OMŠ „Teodor Toša Andrejević” i OŠ „Dušan Jerković”, u čijoj svečanoj sali je održana manifestacija velikog kulturno-umetničkog značaja.  Prestižan muzički događaj održava se  kao uspomena na vokalnog pedagoga i velikana operske scene Nikolu Cvejića. Pokrovitelj je Opština Ruma.

Institut za ja javno zdravlje Vojvodine raspisao konkurs

Institut za javno zdravlje Vojvodine raspisao je nagradni konkurs za edukatore iz oblasti zdravstvenog vaspitanja „Moj doprinos zdravlju zajednice”, koji podrazumeva da se kroz sažetak pokaže način na koji edukatori u našem gradu doprinose zdravlju različitih ciljnih grupa. Otvoren je do 12. decembra i podeljen je u dve kategorije. Prva je „Slobodni stil”, za koji ne postoje posebni uslovi, radi se na svojstven način svakog pojedinca, s metodama i sredstvima rada po izboru. Druga kategorija „Primena edukativnih sredstava koje je izradio Institut”, odnosi se na zdravstvenovaspitni rad u kojem je korišćeno neko edukativno sredstvo koje je izradio Institut, poput edukativnih kalendara za decu, radnih listova za zdravlje zuba, o pravilnoj ishrani i slično.

Namenjen je edukatorima koji rade edukativne ili kreativne radionice s decom, mladima, starima ili osobama s invaliditetom, kao i onima koji uče sve generacije o pravilnoj ishrani, ekološkim principima i zdravim životnim i emocionalnim veštinama, dobroj komunikaciji i svemu onome što je potrebno da bi unapredile svoje zdravlje i životnu sredinu. Mogu se prijaviti i oni koji podstiču sve uzrasne grupe da se bave fizičkom aktivnošću, čuvaju životnu sredinu, ili odlaze u prirodu ili muzeje. Neophodno je da prijavljeni radovi sadrže tekstualni opis zdravstvenovaspitnog rada u elektronskoj formi, koji obuhvata problem i ciljeve rada, naziv upotrebljenog zdravstvenovaspitnog sredstva (samo za drugu kategoriju), metod i rezultate rada, zaključke i implikacije za unapređenje zdravstvenovaspitnog sredstva i rada. Takođe su neophodni tri do sedam fotografija ili video koji ilustruju zdravstvenovaspitni rad. Radove treba slati, uz ime i prezime edukatora, zanimanje, naziv ustanove/organizacije, kontakt-telefon i adresu elektronske pošte, na imejl novisad.zdravgrad¬izjzv.org.rs, uz napomenu „Za konkurs Moj doprinos zdravlju zajednice”. Nagrađeni će dobiti vaučere za putovanja.

Zelena nedelja u AP Vojvodini od 2. do 6. decembra

U Vojvodini će se od 2. do 6. decembra obeležavati Zelena nedelja, tokom koje će početi sadnja 10.000 sadnica na zelenim površinama koje zauzimaju javne ustanove. Tim povodom, u ponedeljak, 2. decembra, u parku kod Skupštine AP Vojvodine, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić zasadiće sadnice. Odluka je doneta na osnovu Deklaracije o zaštiti životne sredine, usvojene u Skupštini AP Vojvodine, na predlog Pokrajinske vlade, saopštila je Vlada Vojvodine.

Vremeplov: Umro Ernan Kortes

Na današnji dan 02. decembra 1547godine umro je španski osvajač Ernan Kortes koji je zahvaljujući vatrenom oružju, nepoznatom domorocima, između 1519. i 1521. sa samo 700 vojnika osvojio Meksiko. Guverner “Nove Španije” je postao 1522.

Vremeplov: Umro Aron Šreder

Na  današnji dan 02. decembra 2009. godine umro je kompozitor i producent Aron Šreder, autor hita Elvisa Prisllija “It’s Now or Never”. Komponovao je više od 2.000 pesama među kojima je još nekoliko “kralja rokenrola” kao što su “Stuck on You” i “A Big Hunk O’Love”.

Vremeplov: Umro Mića Popović

U Beogradu je na današnji dan 02. decembra 2000. godine umro istaknuti srpski i jugoslovenski slikar i grafičar Milan Mića Popović.

Vremeplov: Prvi put demonstrirana nuklearna lančana fisija

Na  današnji dan 02. decembra 1942. godine na univerzitetu u Čikagu, gde su nuklearni fizičari predvođeni Enrikom Fermijem radili na tajnom projektu izrade atomske bombe, prvi put je demonstrirana nuklearna lančana fisija.

Vremeplov: Implementirano prvo veštačko srce

Hirurg Vilijam de Vris implementirao je na  današnji dan 02. decembra 1982. godine na klinici Univerziteta Juta u američkom gradu Solt Lejk Siti prvo veštačko srce od poliuretana. Pacijent, penzionisani zubar Barni Klark, živeo je s tim srcem 112 dana.

Vremeplov: Obešen Džon Braun

Na  današnji dan 02. decembra 1859 godine izvršena je smrtna kazna vešanjem nad američkim borcem za ukidanje crnačkog ropstva Džonom Braunom, što je dovelo do zaoštravanja borbe između abolicionista i robovlasnika uoči Američkog građanskog rata (1861-65).

Brnabić predložila izmene propisa o vršnjačkom nasilju

Premijerka Srbije Ana Brnabić predložila je 29. novembra izmene zakona i podzakonskih akata vezanih za nasilje u školama i zatražila da se vladina Radna grupa za zaštitu od vršnjačkog nasilja ubuduće fokusira i na nasilje prema profesorima, nastavnicima i učiteljima, saopšteno je iz njenog kabineta.  Brnabić u razgovora u Vladi sa predstavnicima prosvetnih sindikata i nevladinih organizacija o nasilju u školama, istakla da je potrebno da se u učešću u radu Radne grupe uzmu i predstavnici nevladinih organizacija, udruženja gradjana i roditelja, kako bi se lakše pronalazili problemi.

Na sastanku je konstatovano i da su roditelji nedovoljno obučeni da prepoznaju i reaguju na nasilje u školama, da je neophodno saslušati predloge samih učenika, ali i da se svi kapaciteti države i civilnog sektora moraju upotrebiti kako bi se vršnjačko nasilje smanjilo u najvećoj mogućoj meri. Učesnici sastanka izneli su niz predloga za rešavanje problema vršnjačkog nasilja i naglasili da digitalni svet postaje „prostor gde nasilje i tortura mogu da traju i po 24 sata“, kao i da su različite aplikacije dobar način preventive i mesta gde učenici mogu da prijave svaku vrstu uznemiravanja.

Razgovoru su prisustvovali predstavnici UNICEF-a, Fondacije „Tijana Jurić“, Foruma beogradskih gimnazija, udruženja „Drug nije meta“, kao i resorni ministri – potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i predstavnici drugih ministarstava.

Konačno: Univerzitet objavio da je doktorat Malog plagijat

Univerzitet u Beogradu objavio je 29. novembra na svojoj internet strani Rešenje Odbora za profesionalnu etiku kojom se potvrđuje da je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat. U Rešenju koje se u celosti može pročitati na http://www.bg.ac.rs/sr/vest.php?id=1368 se navodi da je „Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, postupajući po žalbi rektorke Univerziteta u Beogradu (Ivanke Popović) od 8. novembra 2019.godine, i po žalbama Siniše Malog i njegovih advokata na Odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka od 28. oktobra 2019.godine, utvrdio neakademsko ponašanje Siniše Malog“. „Na sednici održanoj 21. novembra na osnovu Pravilnika o utvrđivanju neakademskog ponašanja u pisanju akademskih radova doneto je Rešenje kojim se preinačuje Odluka Nastavno-naučnog veća FON-a od 28. oktobra 2019.godine i utvrđuje neakademsko ponašanje Siniše Malog“, piše u Rešenju. U Rešenju Odbora za profesionalnu etiku se navodi da je „Siniša Mali prilikom izrade doktorske disertacije „Kreiranje vrednosti kroz proces restruktuiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“, koju je odbranio na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine, doslovno preuzeo tekstove drugih autora bez navođenja imena autora i izvora iz kojih je tekst preuzet“. Nije bilo ni „jasnog obeležavanja preuzetih delova, čime je učinio povrede Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu iz člana 22 (plagiranje)“. Odbačen je „zahtev Siniše Malog za preispitivanje odluke Nastavno-naučnog veća FON-a od 28. oktobra 2019. godine kao nedozvoljen“.

Predsednik Srbije rekao je da je odluka o doktoratu Malog duboko politička, i da neće uticati na njegovo mesto u Vladi, dok je Rektorka Popović istakla da je to akademska stvar, i da nije bilo političkih pritisaka

PSG: Sramotna izjava Šarčevića o plagijatu Siniše Malog

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je da je sramotna izjava kojom je ministar prosvete Mladen Šarčević „pokušao da opravda krađu intelektualne svojine, odnosno plagijat magistra Siniše Malog“. „Ministar je izjavio da on ne bi dao magistru Siniši Malom da podnese ostavku, jer dobro radi svoj posao!? Da li svi lopovi mogu da kradu u slobodno vreme zato što dobro rade svoj posao? Da li je ministar prosvete, koji je profesor geografije, kompetentan da oceni kvalitet rada ministra finansija?“, naveo je PSG u saopštenju.

Taj pokret je dodao da je zadatak ministarstva na čijem je čelu Šarčević da održava i unapređuje sistem obrazovanja a ne da daje diplome, titule ili zvanja onima „koji ne poseduju ni znanje ni kompetencije“. „Tražimo od ministra da ne prenosi na ministarstvo kojim upravlja navike koje je poneo iz privatnih škola kojima je vlasnik i da ne šalje poruku našoj vrednoj i pametnoj deci da su učenje i rad nepotrebni jer se može prepisati, ukrasti tuđe! Umesto da podrži odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu i da promoviše rad, učenje i moral, ministar podržava intelektualnu krađu i prevare kojima se na nemoralni način, prečicom, ostvaruje ono, za šta su, poštenim ljudima, potrebne godine vrednog rada“, dodaje se u saopštenju.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je juče da on, da je šef Siniši Malom, ne bi ministru dao da podnese ostavku i dodao da je priča o doktoratu Malog „obojena politikom“.

Povređeni dečak van životne opasnosti, vanredni nadzor u školama

Šestogodišnji dečak B. V. na koga je u sredu  pala ograda u dvorištu Osnovne škole „Duško Radović“ na Klisi, je stabilnog zdravstvenog stanja i van životne opasnosti. „Danas sam bila u poseti dečaku, u Dečjoj bolnici i on je stabilno i van životne opasnosti. U školi je danas prosvetna inspekcija, koja utvrđuje okolnosti i činjenice u vezi sa jučerašnjim incidentom. Ono što mogu reći, jeste da je škola juče, nakon incidenta, uradila sve po propisima, obavestila roditelje, nadležne organe, a stalno sam na vezi sa bolnicom, gde dečak leži“, kaže direktorka Osnovne škole „Duško Radović“, na Klisi Slavoljupka Mihajlović.

Gradska uprava za obrazovanje je naložila vanredan inspekcijski nadzor, odnosno pregled svih osnovnih i srednjih škola u Novom Sadu, a član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić rekao je da će on lično zahtevati da se utvrdi u kakvom je stanju mobilijar u svim školama. Takođe, insistiraće se i na utvrđivanju odgovornosti škole na Klisi i direktorke, a u vezi sa konkretnim incidentom koji se dogodio u sredu.

Roditelji đaka koji idu u Osnovnu školu „Duško Radović“ na Klisi, kažu da je incident samo poslednji u nizu, „te da ta škola ima pregršt nagomilanih problema od ranije, a jedan od njih je proces segregacije, koji se ne sprovodi na pravi način“. S druge strane direktorka Mihajlović kaže da su to „sve dezinformacije, odnosno da nisu dobro prenete“, ali nije bila u mogućnosti da preciznije objasni ove navode, jer je bila sa inspektorima u školi.

Roditelji, koji nisu želeli da govore imenom i prezimenom, kažu i da su juče, nakon incidenta, ustanovili da kapija, koja je pala na dečaka, nema graničnik, te navode da bi i to trebalo ispitati i ustanoviti da li je to bio uzrok pada ograde. Neophodno je, kažu, utvrditi tehničku ispravnost ograde, kao i to ko je potpisao tehničku ispravnost.

U sredu je, u prepodnevnim satima, na šestogodišnjeg dečaka B. V. pala je ograda u dvorištu škole na Klisi, od koje je zadobio teške povrede glave i bio u životnoj opasnosti. Prema rečima direktorke škole, incident se dogodio nakon što su dečaku B. V. završeni časovi. „Posle časova, on i još nekoliko učenika guralo se u blizini ograde, nakon čega je ona pala i povredila dečaka“, kazala je direktoka.

Jelić: Kapija škole je morala da bude zaključana

Prema, još zvanično nepotvrđenim informacijama  prikupljenim na terenu, uprava Osnovne škole “Dušan Radović” nije ispoštovala preporuku Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama Grada Novog Sada, da tokom trajanja nastave kapije škola budu zaključane, izjavio je Vladimir Jelić, član Gradskog veća za obrazovanje, povodom povređivanja šetogodišnjeg učenika te škole. „Utvrđeno je da je dežurni nastavnik u momentu povređivanja deteta V.B. bio na času, umesto da obilazi hol i dvorište, što će biti predmet utvrđivanja odgovornosti u školi“, istakao je Jelić koji je i predsednik Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama teritoriji grada. Kako je naveo, i pored odluke Saveta roditelja o angažovanju obezbeđenja u školi, koje je moglo da predupredi povređivanje učenika, tokom ovog meseca obezbeđenje nije bilo angažovano zbog, kako tvrde iz Škole, nedostatka finansijskih sredstava koja škola prikuplja od roditelja učenika koji pohađaju ovu obrazovnu ustanovu. „Dok prosvetna inspekcija ne usvoji konačan zapisnik na osnovu svih okolnosti, kao i

Podsetimo, šestogodišnji dečak B. L. juče je zadobio teške telesne povrede, opasne po život, nakon što je na njega pala metalna kapija u Osnovnoj školi „Dušan Radović“ u Velebitskoj bb na Klisi u Novom Sadu. Po rečima očevidaca, do nesreće je došlo jer je nekoliko mališana naizmenično vuklo metalnu pokretnu školsku kapiju, koja je pod teretom popustila, iskočila iz šarki i pala na dečaka. Ekipe Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć i MUP-a intervenisale su na licu mesta, a dečak je prevezen u Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Prema poslednjim informacijama, on je u stabilnom stanju.

Učenik (16) teško povređen na času fizičkog

Učenik (16) Vazduhoplovne akademije u Beogradu pao je na času fizičkog vaspitanja i teško povredio glavu, zbog čega je odmah operisan u Urgentnom centru. On je  u sredu uveče oko 19.45 dovezen kolima Hitne pomoći iz Vazduhoplovne akademije u Urgentni centar i trenutno se nalazi na odeljenju šok A. “Sve se desilo na sedmom času u popodnevnoj smeni. Učenik je pokušao da se uhvati za košarkaški obruč, ali je tokom skoka proklizao i pao, pri čemu je povredio glavu”, rekao je za “Blic” direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović. Učenik drugog razreda ove škole je operisan u toku noći u Urgentnom centru, i prema poslednjim informacijama u svesnom je stanju. “Njegova majka nam je javila da se dečak probudio. Sada će se njego.

By admin