Krivična protiv Jovanovića zbog prevare oko prodaje Megatrenda

Potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević rekao je u ponedeljak  da je protiv bivšeg rektora Univerziteta Megatrenda Miće Jovanovića podneta krivična prijava zbog prevare povodom kako je rekao sumnjive prodaje tog univerziteta i zatražio reakcije nadležnih povodom toga. Kovačević je rekao novinarima ispred Ministarstva prosvete da ta stranka traži reakciju Ministarstva prosvete i ministra prosvete Mladena Šarčevića povodom te prodaje. On je naveo da se oni danas nalaze ispred Ministarstva prosvete da bi odbranili, kako je kazao, visoko privatno obrazovanje u Srbiji.

Govoreći o nedavnoj prodaji Megatrenda, Kovačević je ocenio da je bivši rektor i vlasnik Megatrenda Mića Jovanović „ili žrtva prevare prilikom prodaje ili je i sam učestvovao u prevari“. „Ne vidi se kraj nijedne afere ni pravno, ni moralno“, rekao je Kovačević. Dodao je da se cela prodaja dešava nakon što je, kako je istakao, na televiziji N1 prikazan film o tom univerzitetu.

Kovačević je istakao da je Megatrend kupljen po većoj ceni nego što, kako je naveo, vredi. Kovačević je rekao da nisu svi studenti tog univerziteta studirali na „način na koji se kupuje diploma“. „Naravno da postoje ljudi koji su kupovali diplome“, kazao je Kovačević. Odgovarajući na pitanje o njegovoj izjavi „da će da bije“ Kovačević je rekao da se „radi o metafori i Hamletovskom biti ili ne biti“. „Radi se o metafori biti ili ne biti je činiti ili ne činiti“, rekao je Kovačević.  Dodao je da on nije čovek koji ima, kako je naveo, nasilne namere.

Vlasnik Univerziteta „Megatrend“ Mića Jovanović rekao je ranije na konferenciji za novinare da je 100 odsto vlasništva preneo na nemački konzorcijum fondova koji predstavlja Dejan Đorđević.

Zastupnik konzorcijuma koji je “kupio” Megatrend: Iza mene stoji država

Biznismen Dejan Đorđević, koga je dojučerašnji vlasnik Univerziteta Megatrend Mića Jovanović predstavio kao zastupnika nemačkog konzorcijuma fondova koji je kupio taj univerzitet za 56,1 milion evra, rekao je da konzorcijum „postoji“, da će profesori na Megatrendu ubuduće „raditi bez novca“, a da iza njega lično „stoji država“. – Konzorcijum fondova postoji. Ja sam zatvorio finansijsku konstrukciju tako što će profesori kod mene raditi bez novca jer će im biti glavni motiv da uče studente, a ne da primaju platu – naveo je on prošlog vikenda, odgovarajući na pitanje Danasa da li taj konzorcijum uopšte postoji i ima li prihode, te kako će konzorcijum ili on lično obezbediti sredstva za kupovinu Megatrenda i dodatne investicije. Đorđević je dodao da je „ozbiljan poslovni čovek“ koju „uvek govori istinu i samo istinu“. On, međutim, nije odgovorio na naše pitanje da li je novac za kupovinu Megatrenda već prebačen „bivšem vlasniku“, a ukoliko nije kada će to biti učinjeno.

Mića Jovanović je prošlog četvrtka saopštio da je obaveza nemačkog konzorcijum fondova da, uz kupovnu cenu, u Megatrend investira još 150 miliona evra. Prema njegovim rečima, student nemaju razloga za brigu jer se „suštinski ništa nije promenilo, osim što je 100 odsto kapitala preneto ovom konzorcijumu“. Kao jedan od ključnih razloga za prodaju naveo je, kako je kazao, višegodišnji „medijski linč“ koji je ugrozio poslovanje univerziteta.

Televizija N1 je nakon toga objavila da je konzorcijum fondova na čijem je čelu Đorđević u Srbiji registrovan kao „obična firma“, odnosno društvo sa ograničenom odgovornošću, sa minimalnim osnivačkim kapitalom. Rukovodstvo konzorcijuma ne postoji, a fotografije nekih članova su zapravo fotografije modela koje je na internetu svako mogao da kupi, navela je N1.

Sam Jovanović je kazao da „nije siguran“ da li kupci tog univerziteta postoje ili su „izmišljene ličnosti“, kao i da je svih 19 meseci o kupoprodaji razgovarao samo sa Đorđevićem. On je za tu televiziju rekao da je imao dileme u vezi sa Đorđevićevom ulogom u poslu, ali da nije proveravao da li je kupac zaista investicioni fond. Bilo mu je važno da je „napravljen ozbiljan ugovor sa svim garancijama i overen kod notara“, a da je na njegov račun kao garancija da će posao biti završen „deponovano tridesetak miliona evra“. Tvrdio je da je kupoprodaja stvarna, a ne fiktivna.

Đorđević je, pak, za naš list negirao i tvrdnje članova Konzervativne reformističke stranke (KRST), da je juna ove godine smenjen sa funkcije predsednika, na koju je izabran u aprilu 2018, jer nije ulagao u stranku, kako je obećao prilikom ulaska. Demantovao je i da su dugovi stranke, zbog kojih joj je već duže vreme blokiran račun, u njegovom mandatu uvećani. „Priznao“ je jedino tvrdnje da je nekima od zaposlenih u stranci ostao dužan plate. – Ja sam razrešen funkcije predsednika stranke na Skupštini, ali ja sam posle sve članove skupštine koji su glasali za moju smenu isključio iz stranke dekretom, tako da sam i dalje predsednik, jer država stoji iza mene. Dugove u stranci nisam pravio, a sekretarice nisam plaćao jer je trebalo da rade za ideale, a ne za pare – naveo je on.

Advokat Nenad Janković, koji je na junskoj Skupštini KRTST-a izabran za predsednika, prethodno je kazao za Danas da dug stranke za vreme Đorđevićevog mandata ne samo da nije izmiren već je porastao na 300.000 dinara, a da je on ostao dužan nekoliko plata i stranačkim sekretaricama. Kada su nastojali da sporenja sa Đorđevićem reše mirnim putem, on im je rekao da „želi da ostane predsednik stranke, ali da u nju ništa ne ulaže“. – Iako je govorio da raspolaže sa milionima evra, iz takvog i sličnog ponašanja stekli smo utisak da on nema novca. Međutim, ne isključujemo mogućnost da je zaista tačno da „iza njega stoji neko iz države“, kako nam je, takođe, govorio. Jer, već šest meseci Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nije odlučilo o našem zahtevu da se upiše njegovo razrešenje sa funkcije predsednika KRST-a, niti odlučuje o njenom preimenovanju u Reformističku stranku, kako se zvala pre Đorđevićevog dolaska – rekao je juče Janković.

Đorđević (ni)je dao izjavu Danasu

Listu Danas u ponedeljak stigao je demanti Megatrend Univerziteta povodom izjave biznismena Dejana Đorđevića objavljene u tekstu novinarke Zorice Miladinović „Biznismen koji je kupio Megatrend: Iza mene stoji država“. Demanti koji je listu Danas dostavilo Odeljenje za odnose s javnošću Megatrend univerziteta, prenosimo u celosti: „Poštovana gospodo, Povodom teksta objavljenog u listu ,,Danas” od 2. decembra pod naslovom ,,Iza mene stoji država“  ovlašćeni smo od dr Dejana Đorđevića, vršioca dužnosti rektora Megatrenda, da obavestimo javnost da gospodin Đorđević nije do sada davao bilo kakvu izjavu medijima na ovu temu i da u celini demantuje navode koji mu se u ovom tekstu pripisuju.

Gospodin Đorđević se nalazi na službenom putu van zemlje i nije ni bio u mogućnosti da kontaktira s medijima. Prema obećanju datom na konferenciji za štampu održanoj na Megatrendu 29. novembra, novi vlasnik Megatrenda, i vršilac dužnosti rektora, uskoro će se obratiti medijima izjavom o svim relevantnim pojedinostima u vezi sa vlasničkom promenom u ovoj ustanovi i novom razvojnom fazom.

Molimo vas da objavite ovaj demanti kako ne bismo bili prinuđeni da zaštitu interesa Megatrend univerziteta i njegovog vlasnika zatražimo pravnim sredstvima.“

Novinarka: Đorđević je odgovorio na pitanja, postoje dokazi

Kategorički demantujem takozvani demanti Megatrenda u kojem se navodi da predsednik nemačkog konzorcijuma fondova Dejan Đorđević nije davao izjave dnevnom listu Danas, jer on to jeste učinio i za za to postoji dokaz.  Đorđević je odgovarao sms porukama sa nesumnjivo njegovog broja telefona, koji je dobijen od rukovodilaca Konzervativne reformističke stranke, čiji je on formalni predsednik, pošto Ministarstvo državne uprave i lokalne još nije registrovalo njegovo razrešenje, mada je odluka doneta na Skupštini stranke pre šest meseci.

 Autentičnost broja telefona potvrdio je i sam Đorđević, koji je nakon mog prvog poziva, u petak 29. novembra popodne, odgovorio da je “na sastanku” i da će se “javiti kasnije”, potpisujući se sa “dr Đorđević”, a da nije znao ko ga zove, jer nije imao moju identifikaciju. Kada se posle skoro dva časa nije javio, postavila sam mu sms-om, to veče i sutradan ujutru, ukupno sedam pitanja, od kojih je odgovorio na šest. Njegovi odgovori su doslovce navedeni u tekstu koji je objavljen danas u dnevnom listu Danas, kao što su, uostalom, doslovce navedena i pitanja. Jedino pitanje na koje nije odgovorio je: “da li je obavljeno prebacivanje novca za kupovinu Megatrendu i ukoliko nije – kada će”.

Kako su neki Đorđevićevi odgovori bili “nesvakidašnji”, skoro “živopisni”, jedno od mojih pitanja bilo je “da li je ozbiljan u svojim odgovorima (da će profesori raditi bez novca, da stranačke sekretarice treba da rade za ideale, da je smenio članove skupštine dekretom…), jer mi imamo nameru da ih objavimo”. On je na to odgovorio: “Ja uvek govorim istinu i samo istinu. Ja sam ozbiljan i poslovan čovek”.

Zorana Mihajlović: Ne očekujem promenu ugovora o radu na Megatrendu

Ne očekujem promene na Univerzitetu Megatrend, kao ni promene ugovora o radu – kaže za Danas Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infranstrukture i profesorka na Megatrendu. Ona je to izjavila povodom izjave novog vlasnika tog univerziteta da će profesori Megatrenda ubuduće raditi bez novca jer će im glavni motiv biti da uče studente, a ne da primaju platu. Mihailović je, inače, jedina bila rada da odgovori na naše pitanje, među brojnim profesorima koje smo danas pokušali da kontaktiramo. Većina nije odgovorila ili su nam poručili da se obratimo informativnoj službi Megatrenda.

Tri fakultetske diplome Đorđevića

Na pitanje: da li je tačno da ima diplome tri fakulteta – medicinskog, ekonomskog i pravnog, kako je, prema navodima Jankovića govorio u stranci, i na kojim fakultetima ih je stekao, Đorđević je odgovorio kratko: „Fakultete sam završio u Srbiji“. Prema javno dostupnim podacima, Đorđević je „završio Pravni fakultet u Beogradu i Medicinski fakultet u Prištini“. U njegovim biografskim podacima navodi se da je „suvlasnik više kompanija u Evropskoj uniji i predsednik borda direktora kompanije Efas Europe iz Berlina“. Rođen je pre 48 godina u Leskovcu, a dugo godina jer živeo u Nemačkoj.

Vanredna kontrola Megatrendovog Pravnog fakulteta

Nacionalno akreditaciono telo (NAT) pokrenulo je postupak vanredne kontrole kvaliteta Pravnog fakulteta Megatrend univerzitet, pošto je jedan broj profesora sa te visokoškolske ustanove prešao na fakultet društveno-humanističkih nauka koji je u osnivanju i trenutno je u postupku početne akreditacije, saznaje Danas.

U NAT-u kažu da je postupak vanredne kontrole fakulteta počeo pre nego što se u javnosti pojavila informacija o prodaji Megatrend univerziteta i to nakon što su dobili saznanja da Pravni fakultet nema dovoljno kadrova za izvođenje nastave. Na pitanje šta će se desiti ako se ispostavi da je prodaja Megatrenda sporna, u NAT-u kažu da oni za to nisu nadležni i da je to pitanje za inspekcijske organe.

Jovanović: Od prodaje Megatrenda još nisam dobio ni dinar

Mislim da je izjava dr Dejana Đorđevića da profesori Megatrend univerziteta neće raditi za platu data više u ideološkom smislu. Moja pretpostavka je da je mislio da su manje važne plate, a da je mnogo važniji kvalitet predavanja i sam rad profesora. Njegovu izjavu ne bi trebalo bukvalno shvatiti jer niko neće da radi bez novca – kaže za Danas Mića Jovanović, dugogodišnji rektor Megatrend univerziteta. On demantuje medijske napise da je prodaja Megatrenda fiktivna i tvrdi da je sa Đorđevićem pregovarao skoro 18 meseci. Jovanović kaže da je pregovore vodio isključivo sa Đorđevićem i dodaje da nije uspeo da utvrdi da li je on na čelu konzorcijuma nemačkih fondova EFAS ili neko drugi, ali da je siguran da Đorđević u tom fondu ima neku funkciju.

Povodom informacija da EFAS ne postoji, Jovanović kaže da je u javnosti nastala zabuna jer se pominjao EFAS World, a reč je o evropskom EFAS-u koji, kako ističe, zaista postoji. Dodaje i da od prodaje Megatrenda još uvek nije dobio ni dinar, već je Đorđević deponovao 30 miliona evra na takozvani eskrou račun, koji je garancija da će ugovoreni posao biti završen. – Više bih voleo da sam dobio bankarsku garanciju, ali je ona jako skupa na ovu količinu novca. Eskrou račun nije tako jaka garancija, jer ako ne dođe do uplate, taj novac se skoro u potpunosti vraća onome ko ga je deponovao, a samo mali postotak ide prodavcu. Reč je o nekoliko stotina hiljada evra što je skromno u odnosu na ugovorenu cenu. Đorđević se ugovorom obavezao da će mi prvu polovinu od 56,1 miliona evra uplatiti na račun 6. januara 2020, a drugu polovinu u periodu od dve godine, odnosno do 6. januara 2022. – navodi Jovanović.

Na naš komentar da je prilično lakoverno ušao u celu priču i da je neobično što nije tražio čvrste garancije, Jovanović je odgovorio da je „možda reagovao malo ishitreno“, pošto se našao na meti napada nekih medija. Ukazuje i da „nema biznisa bez rizika“, ali da veruje da će se ugovorena prodaja Megatrend univerziteta uspešno završiti.

Na fakultetima u okviru Megatrend univerziteta trenutno studira između 10.000 i 12.000 studenata, koji nemaju razloga za zabrinutost, poručuje Jovanović, koji im se u petak obratio, posle informacije o prodaji tog univerziteta. – Ne postoji nikakav rizik, jer se statusno ništa ne menja na univerzitetu. Studenti nemaju razloga za brigu, ja sam u punom kapacitetu sa svim pravima u odlučivanju do prodaje i Đorđević bez moje saglasnosti ne može da donese nijednu odluku. Iako sam najavio da se uskoro selim u Francusku, ipak sam rešio da i dalje ostanem u Srbiji. Megatrend je moje čedo i ne bih tek tako mogao da ga prepustim dok ne vidim šta će se u naredne dve godine dešavati – ističe Jovanović.

Komentarišući informaciju da je započela vanredna kontrola kvaliteta Pravnog fakulteta ovog univerziteta, naš sagovornik objašnjava da je sredinom septembra 19 profesora napustilo Megatrend i prešlo na fakultet društvenih nauka koji je tek u osnivanju. Među njima je sedam, osam predavača sa Pravnog fakulteta. Jovanović kaže da je svih 19 steklo i diplome i univerzitetska zvanja na Megatrendu, da su mu radili iza leđa još od juna i da su pred sam početak školske godine odlučili da napuste ovaj univerzitet. O ovim dešavanjima Jovanović je obavestio ministra prosvete Mladena Šarčevića i državni vrh, i zatražio od ministra da reaguje prosvetna inspekcija, jer se pomenuti fakultet uveliko reklamirao, a do danas nije dobio akreditaciju.

Na pitanje kakva je trenutna situacija na Pravnom fakultetu, Jovanović je kazao da su uspeli da dovedu većinu predavača sa dobrim referencama i da im nedostaju još dva profesora, te da će uspeti da ih nađu u narednih 15 dana.

Iza Đorđevića ne stoji državni vrh Srbije

Komentarišući Đorđevićevu izjavu da iza njega stoji država, Mića Jovanović pretpostavlja da je mislio na Nemačku, jer, kako kaže, on je u Srbiji nov i koliko mu je poznato, nema kontakte sa vrhom vlasti i najvišim državnim organima.

Đaci Srbije na PISA testiranju zauzeli 45. mesto

Srbija je na PISA testiranju koje je sprovedeno 2018. godine zauzela 45. mesto, objavljeno je na sajtu OECD posvećenom tom testiranju. Na listi je rangirano 79 država ili ekonomija, a prva dva mesta zauzimaju Kina i Singapur. Od zemalja bivše Jugoslavije ispred Srbije su Slovenija (21) i Hrvatska (29), a niže pozicije zauzele su Crna Gora (52) i Bosna i Hercegovina (62). U Vladi Srbije u devet časova održana je konferencija za novinare na kojoj su se detaljnije analizirali rezutati PISA testiranja.

U poslednjem ciklusu istraživanja 2018. učestvovalo je više od 600.000 učenika starih 15 godina, iz 76 zemalja sveta. PISA ispituje pismenost u tri glavna domena: matematici, čitanju i prirodnim naukama, a Srbija je 2018. učestvovala i u proceni postignuća iz finansijske pismenosti i opštoj kompetenciji. Testovi služe za procenu kvaliteta znanja koje su učenici stekli tokom školovanja. Naglasak je na funkcionalnim znanjima, a svi zadaci su vezani za realne situacije u kojima se učenici mogu naći.

Srbija u ovoj studiji učestvuje od 2003, ali smo preskočili ciklus 2015. godine. Rezultati iz 2012. godine su pokazali da je ispod praga funkcionalne pismenosti bilo oko 39 odsto naših đaka u matematičkoj pismenosti, 33 odsto u čitalačkoj pismenosti i skoro 37 u naučnoj pismenosti. PISA istraživanje realizuje OECD u trogodišnjim ciklusima. Osnovni cilj studije je da omogući zemljama i obrazovnim sistemima da sagledaju kvalitet obrazovnih postignuća, faktore koji na njih utiču, kao i da donose strateške odluke u obrazovanju na osnovu empirijskih podataka o postignućima đaka i uslovima u kojima se oni školuju.

Najbolji na bilbordima: Tijana Trivunović

Tijana Trivunović učenica je osmog razreda Osnovne škole pri Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj”. U prošloj školskoj godini ostvarila je mnogo uspeha na takmičenjima iz više predmeta, među kojima su treće nagrade na državnim takmičenjima iz fizike, matematike i informatike, druga nagrada u finalu Dopisne matematičke olimpijade i prva nagradu u finalu takmičenja „Kengur bez granica”. – Volim prirodne nauke, ali najviše matematiku – navodi Tijana Trivunović. – Volela bih da završim specijalni prirodno-matematički smer Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” i da nastavim studije astrofizike.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine. Na 43 lokacije u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavljeni su novi bilbordi. Na njima je predstavljeno gotovo 300 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor ovog projekta i ove je godine Erste banka, a partner u realizaciji Omladinska prestonica Evrope – OPENS 2019.

Đaci i studenti iz Glamoča, Drvara i Grahova posetili Novi Sad

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović primio je u Gradskoj kući srednjoškolce i studente iz opština Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo, Federacije Bosne i Hercegovine koji su u poseti Novom Sadu. -Grad Novi Sad već dugi niz godina neguje sjajnu saradnju sa Srbima iz regioina, pa je ova poseta samo nastavak dobrih odnosa koji iz godine u godinu postaju još intenzivniji i čvršći. Saradnja sa ovim lokalnim samoupravama je nastala kao rezultat poseta predstavnika Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Autonomne Pokrajine Vojvodine koji su u više navrata obilazili povratničke sredine u Fedearciji BiH. Širok spektar događaja i poseta biće upriličen tokom njihovog boravka, pre svega poseta pravoslavnim manastirima na Fruškoj gori, ali i institucijama u Novom Sadu, Omladinskoj prestonici Evrope 2019. godine i Evropskoj prestonici kulture 2021. godine- rekao je Aleksandar Petrović. Članovi omladinske organizacije „Drvar“ zahvalili su domaćinu na toplom prijemu i srdačnoj dobrodošlici i izrazili nameru da i dalje održavaju čvrste veze sa svojim sunarodnicima u Novom Sadu i Vojvodini.

Zimočarolije u Futogu: Najveća maketa na Balkanu

Izložba “Svet oko nas – najveća maketa na Balkanu” u okviru  manifestacije “Zimočarolije” je održana u ponedeljak u 16 časova i traje do petka (6. decembra) do 13 časova u galeriji Kulturnog centra “Mladost” Futog, Cara Lazara 42, Futog. Maketa “Svet oko nas” ima 5.000 eksponata kojima je prikazan život i rad ljudi u gradskoj i seoskoj sredini do najsitnijih detalja. Na izložbi je govorio autor Borivoje Vujić, koji je više od dve decenije radio na sklapanju delova u celinu makete. Ulaz 200 dinara, dok se za pratioce dece ne naplaćuje.

Vremeplov: Umro car Uroš

Na današnji dan 04. decembra 1371. godine umro car Uroš Nemanjić, sin cara Dušana i jedini naslednik velikog srpskog carstva. Stupivši na presto u 19. godini, posle Dušanove smrti 1355. godine, nije uspeo da sačuva veliko carstvo koje se posle njegove smrti raspalo na niz samostalnih oblasti pod vlašću moćnih feudalaca. Njegovom smrću izumrla loza Nemanjića. Prema predanju, Mučki ubijen u lovu, kada se sagnuo nad vodom da se osveži. Srpska pravoslavna crkva ga, na osnovu tog predanja, proglasila za mučenika i svetitelja. 

Vremeplov: Rođen Kosta Manojlović

Srpski kompozitor i etnomuzikolog Kosta Manojlović, profesor i prvi rektor Muzičke akademije u Beogradu rođen je na današnji dan 04. decembra 1890. godine. U beogradskoj Bogosloviji predavač mu je bio Mokranjac, školovanje je nastavio u Moskvi i Minhenu, a okončao u Oksfordu. Zabeležio je mnoštvo narodnih pesama. Napisao je “Spomenicu Stevanu Mokranjcu” i etnomuzikološke studije “Muzičke karakteristike našeg juga”, “Muzičko delo našeg sela”, “Narodne melodije u istočnoj Srbiji”. Dela: ciklusi horova “Žalne pesme”, “Pesme zemlje Raške”, “Pesme zemlje Skenderbegove”, solo pesme, obrade narodnih pesama.

Vremeplov: Održana prva pozorišna predstava

U Beogradu je na današnji dan 04. decembra 1841. godine  u “Pozorištu na Đumruku” održana prva predstava – drama Jovana Sterije Popovića “Smrt Stefana Dečanskog”. Pozorište je organizovao srpski režiser, scenograf, glumac, pisac i prosvetni radnik Atanasije Nikolić. Tada je štampan prvi pozorišni plakat kod nas i raspisan prvi književno-dramski konkurs za dela “po narodnom karakteru i običajima ustrojenim”. Pozorište na Đumruku se održalo samo godinu dana.

Vremeplov: Umro Tomas Hobs

Na današnji dan 04. decembra 1679. godine umro je engleski filozof Tomas Hobs, nastavljač i sistematizator klasičnog engleskog empirizma. Razradio je teoriju društvenog ugovora. Spojio je principe mehanističko-materijalističke metafizike sa teorijom saznanja i političkom filozofijom prosvećenog apsolutizma. Smatrao je da je čovek po prirodi egoističan. U “prirodnom stanju”, koje je prethodilo “građanskom stanju” (civilizacija), ljudi su bili jednaki i otuda su svi imali jednaka prava na sve, pa “prirodno stanje” neizbežno vodi opštem međusobnom ratu. Iz stanja sveopšteg i neprekidnog rata ljudi izlaze sporazumom – pristankom da “prirodna prava” prenesu na državu, osnovu reda i mira, napretka i civilizacije. Na osnovu ugovora, nosilac suverene vlasti (vladar ili skupština) zastupa volju svih i svi su dužni da se bezuslovno pokoravaju. Dela: “Elementa philosophica” (ili “O telu”, “O čoveku”, “O građaninu”), “Levijatan”, “O političkom telu”.

Vremeplov: Umro kardinal Rišelje

Na današnji dan 04. decembra 1642. godine umro je francuski državnik, kardinal Rišelje, koji je kao svemoćni ministar inostranih poslova i rata (vojske) kralja Luja XIII postavio cilj da Francusku učini prvom silom Evrope. Gradeći apsolutističku monarhiju, ograničio je uticaj crkve, pape i plemstva. Ugušio je ustanak hugenota (francuskih protestanata kalvinista) i lišio ih političkih prava, ali im je ostavio versku slobodu. Zemlju je uveo u Tridesetogodišnji rat, da bi oslabio moć Nemačkog carstva (Habzburga). U tom verskom ratu Francuska je, iako katolička zemlja, ratovala na strani protestanata. Nastavio je kolonijalno širenje Francuske i započeo kolonizaciju u severnoj Americi (Kvebek). Pomagao je razvoj poljoprivrede, trgovine i prosvete. Osnovao je 1635. Francusku akademiju.

Vremeplov: Umro Tomas Morgan

Američki biolog i genetičar Tomas Hant Morgan, osnivač genetike, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1933. godine za otkriće funkcije hromozoma u prenošenju naslednih svojstava umro je na  današnji dan 04. decembra 1945. Izradio je prve mape položaja gena u hromozomima i smatra se glavnim predstavnikom hromozomne teorije nasleđa.

Vremeplov: Umro Luiđi Galvani

Italijanski  lekar i prirodnjak Luiđi Galvani, koji je 1789. godine pronašao galvanski elektricitet i nazvao ga “životinjskim magnetizmom” umro je na današnji dan 04. decembra 1798. godine. Njegovo ime nose mnogi instrumenti i oznake u elektromagnetizmu i elektrotehnici uopšte.

Izlet u Novi Sad za nišlijske učenike – 13.500 dinara

Ovojesenji jednodnevni izlet iz Loznice u Tršić, iako je udaljenost u oba pravca 15 kilometara, prvake je koštao 1.800 dinara, mada autobuska karta na toj relaciji iznosi 200, koliko i ulaznica u Vukovu kuću ukoliko nije u pitanju grupna poseta, objavljuju roditelji na društvenim mrežama. Za petake iz škole koja se nalazi tek pet kilometara od Beograda poseta Kalemegdanu i Etnografskom muzeju, bez lanč paketa – 1.040 dinara. Ni viši razredi nisu prošli povoljnije: osmaci koji su dve noći proveli u zlatiborskom hotelu sa dve zvezdice (po jedan pun pansion i jedan polupansion) platili su 18.100 dinara, a na Tari nešto manje – 15.000. Ipak, „pobednicima” se interno smatraju niški roditelji koji su za jedno noćenje u Novom Sadu za svoje školarce izdvojili čak 13.500 dinara.

Zakon o javnim nabavkama primenjuje se na ekskurzije i rekreativnu nastavu od 2013. godine. – Iako je proces prilično dug, garantuje najnižu i transparentnu cenu, što predstavlja olakšicu školama i roditeljima – kaže direktor „Grand tursa” Petar Knežević. – Jedna ekskurzija ne podrazumeva samo hotelsku uslugu, već i prevoz, vodiča, kojem plaćamo i noćenje, zdravstveno osiguranje, ulaznice za destinacije, dnevnice za nastavno osoblje… Roditelji će rado dati novac za privatni čas, a kada isti nastavnik krene na ekskurziju, dnevnice postaju problem. Imajmo u vidu da on za jedan čas uzme onoliko koliko mu pripada za dva dana vođenja brige o detetu.

Prema nezvaničnim podacima, nastavnicima sleduje oko 1.000 dinara po detetu, što je, kada se preračuna, impozantna svota, mada se ne zna da se bilo koji prosvetni radnik obogatio od kulučkog posla koji često zahteva celonoćno dežuranje po hodnicima hotela kako bi se obuzdala mladež koja se napokon dočepala toliko željene slobode. Odgovor se možda krije u upitnoj stavci „ostalo”, napominju roditelji. – Nekadašnja kalkulativna metoda je bila da agenciji pripadne oko 10 odsto zarade, a sada je, u tenderskoj utrci, cena u stalnom padu i pitanje je do kada ćemo moći da realizujemo svoje programe. Dat nam je veoma mali prostor da pružimo najkvalitetniju uslugu. Naša dužnost je, između ostalog, da platimo fiksni deo za osiguranje i depozit za realizaciju, a kao posrednici snosimo posledice za uplaćene aranžmane i ako propadne hotel ili aviokompanija. Nudimo široku lepezu predloga, ali su oni samo tema razmatranja Saveta roditelja, koji donosi krajnju odluku.

Jesenja sezona je već realizovana, dodaje Knežević, a najdominantnije inostrane destinacije bile su Italija, Češka, Grčka i Španija, na koje su otišli srednjoškolci iz cele Srbije, što je bilo dogovoreno pre stupanja na snagu Pravilnika o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece. – Prema Pravilniku, dalje ugovaranje podrazumeva da u inostranstvo idu samo četvrti razredi srednje škole, dok đaci od sedmog razreda mogu da izaberu domaće destinacije i Republiku Srpsku, za koju imamo vrlo lepe programe koji podrazumevaju obilazak Višegrada, Trebinja i Mostara – napominje Knežević.

Iako u pomenutoj agenciji nismo saznali koliko staju ponude sa kojima su prošli na tenderu, na društvenim mrežama može se pronaći da su pojedini srpski gimnazijalci upoznali čari drevne Grčke za čak 45.000 dinara, uz sedam dana boravka u hotelu rangiranom sa dve zvezdice. Usled nepoštovanja novog Pravilnika o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece, problematična dokumentacija za put na zakazane i plaćene ovojesenje izlete i ekskurzije ostavila je hiljade razočaranih đaka ispred školskih dvorišta. Iako kao vlasnik agencije podržava uvođenje reda i standarda za ovakva putovanja, Knežević priznaje da je pomenuti pravilnik, koji je stupio na snagu od 1. septembra, doneo mnoge probleme prilikom tumačenja šta policijski službenik treba da kontroliše. – Za negativnu sliku u javnosti ne možemo da krivimo samo turističke agencije – istakao je Knežević. – Ove jeseni se pokazalo da je velika nepoznanica primena Pravilnika o prevozu dece, po kojem je, između ostalog, škola dužna da u roku od 48 sati pre polaska prijavi pregled autobusa u lokalnoj policijskoj stanici, navede podatke o prevozniku, broj angažovanih autobusa, vozača i putnika, vreme, mesto polaska i ostale detalje. Pošto ih je malo naspram ekskurzijskih grupa, u žurbi se dešava da policijski službenici ne mogu da istolerišu neke izmene, recimo ako je prevoznik poslao jedan dabldeker umesto dva autobusa ili zamenio vozilo zbog kvara.

Kako je navedeno u dokumentu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, policijski službenik, osim alkotestiranja, kontroliše sve uslove od trećeg do sedmog člana ovog pravilnika pre polaska. Među brojnim zahtevima su važeća registraciona nalepnica, potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila koja nije starija od 30 dana, osim u slučaju novoproizvedenog autobusa starosti do dve godine, ispravni sigurnosni pojasevi za sva deklarisana sedišta, ispravan uređaj za zagrevanje, hlađenje i provetravanje vozila, tapacirana sedišta, osnovni pribor za higijenu vozila, sva obaveštenja i natpisi unutar autobusa, oprema za pružanje prve pomoći…

Osim što mora biti psihofizički sposoban da bezbedno upravlja vozilom, vozač treba imati dokaze o aktivnosti tekućeg i prethodnih 28 dana, te da je istog koristio odmor u neprekidnom trajanju od najmanje 11 sati, i čuvenu kvalifikacionu karticu koja garantuje da je u pitanju profesionalni vozač. Na 30 dece trebalo bi da bude prisutan najmanje jedan grupni pratilac u saobraćaju, koji je dužan da obezbedi mir i disciplinu tokom vožnje.

Za nasilje i polno zlostavljanje ćerki šest godina zatvora

Na predlog Drugog osnovnog tužilaštva u Beogradu sud je na šest godina zatvora osudio B. P. iz Kaluđerice i izrekao mu i meru bezbednosti obaveznog lečenja alkoholičara zbog porodičnog nasilja, kao i zbog nedozvoljenih polnih radnji nad maloletnim ćerkama. Ova je najviša kazna do sad izrečena za krivično delo nasilje u porodici i zlostavljanje dece, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu. B. P. je osuđen jer je 1. jula 2011. godine tukao maloletne ćerke nogama i rukama, od kojih je jedna tom prilikom udarila glavom u ormar i zadobila povrede. Potom je od početka 2012. do 7. maja 2013. godine izvršio polne radnje sa ćerkama kojima je najpre naređivao da idu u različite sobe kako ne bi znale šta se dešava, gde bi ih dodirivao po telu, a zatim više puta ulazio u spavaću sobu kod dece i dodirivao ih po polnom organu.

Nakon izvršenja ovih krivičnih dela B.P. nije bio dostupan državnim organima sve do dana 15. marta ove godine, kada je izvršio krivično delo nasilje u porodici nad bivšom suprugom i prekršio i meru bezbednosti zabrane prilaska i komunikacije sa njom. Tog dana je pijan došao do kuće čiji su suvlasnici on i bivša supruga i počeo da lupa na vrata, preteći da će da zapali kuću, nakon čega je isključio struju i vodu, i pokucao na prozor, a žena je pokušala da ga otera. Sledećeg jutra podigla je roletne, a B. P. je i dalje sedeo na pragu kuće i pio vinjak. Počeo je da tečnošću koja se nalazila u flašama vode, poliva prozor i da pali papiriće koje je bacao u tom pravcu, kao i upaljene cigarete. Ustao je i počeo da vuče roletnu od prozora i da udara pesnicama po istoj, govoreći “Izađite napolje, miševi, zapaliću vas!”. Ubrzo nakon toga je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Nakon sprovedene istrage za novo počinjeno krivično delo, tužilaštvo je tražilo da se postupci spoje pred sudom što je i učinjeno i na kraju glavnog pretresa zatražilo da se B. P. osudi na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora za niz pomenutih krivičnih dela, kao i da mu izrekne meru bezbednosti obaveznog lečenja alkoholičara.

Predlog tužilaštva je u potpunosti prihvaćen prvostepenom presudom. Na ovu odluku postoji pravo žalbe. U Drugom osnovnom tužilaštvu kažu da je ovo samo jedan od predmeta u kojem je tužilaštvo zahtevalo izricanje velike kazne zatvora i pre stupanja na snagu odredbi Krivičnog zakonika koje predviđaju strogo kažnjavanje nasilnika.

Od stupanja na snagu novih odredbi koje se primenjuju od 1. decembra nasilnici mogu da očekuju još strožiju kaznenu politiku koja će se primenjivati kao adekvatan odgovor na počinjeno nasilje, poručuju iz tog tužilaštva. Od početka ove godine u Drugom osnovnom tužilaštvu zbog sumnje da su izvršili nasilje u porodici pritvor je određen prema 120 okrivljenih. Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici (1. jun 2017.) u okviru rada grupa za koordinaciju razamtrano je oko 12.000 prijavljenih slučajeva nasilja.

By admin

WordPress PopUp