Đaci lošije rangirani na PISA testu

Koliko je uspešan obrazovni sistem u Srbiji? Rezultati PISA testiranja sprovedenog 2018. pokazuju da svaki treći učenik, uzrasta od 15 godina, ne dostiže osnovni nivo pismenosti. U testiranju je učestvovalo više od osam hiljada đaka, iz više od 200 škola. A na pitanje N1 – ko je odgovoran za loše rangiranje srpskih učenika, ministar Mladen Šarčević je odgovorio vređanjem novinarke N1 Jelene Mirković. Na PISA tesiranju znanje iz matematičke, čitalačke i naučne pismenosti pokazali su đaci iz 79 država.

Najbolje rezultate ostvarili su učenici iz Kine i Singapura, dok se Srbija našla na 45. mestu. “Skor srpskih učenika je za oko 40 poena niži od OECD proseka i proseka EU, mi nemamo statistički pomak ni na gore, ni na dole i u matematičkoj pismenosti je ta linija još više prava. Drugim rečima, mi zaista treba da organizovano napadnemo problem u obrazovanju da bismo napravili pomak”, ocenjuje Marina Videnović iz Instituta  za psihologiju.

Dok se iskorak čeka, rezultati PISA testa tapkaju u mestu. Na testiranju 2012. đaci su zauzeli 43. mesto od 65 zemalja. Podaci su tada pokazali i da je svaki treći petanestogodišnjak funkcionalno nepismen. Slični rezultati postignuti su i šest godina kasnije, s tim što je znaje učenika rangirano za dva mesta niže.

Šarčević (iz)vređao novinarku

Dok je resorni ministar na konferenciji za novinare hvalio reforme koje su uvedene i napredak u obrazovanju, za N1, ipak, nije želeo da odgovori ko je odgovoran za postignute rezultate đaka na testu. N1: Rezultati ipak pokazuju da naši učenici nisu postigli… Šarčević: Pa zato što Vi niste dobro pazili na času. N1: Samo da završim… Šarčević: Ja moram da žurim, idem, čeka me delegacija Belorusije, a očekivao sam kreativno pitanje, niste pazili na času, da ste pazili na času, postavili bi (gramatički pravilno “biste”, prim. N1) normalno pitanje. N1: Kako Vi komentarište što učenici nisu napravili značajan uspeh u odnosu na 2012. godinu, jer su pali za dva mesta? Da li se osećate odgovornim? Šarčević: Opet Vam kažem, uzmite preslušajte sve što smo pričali, pa onda osmislite pitanje, ovo je pitanje potpuno van konteksta. N1: Kako komentarišete rezultat? Šarčević: Pa ne komentarišem, morate da obnovite lekciju. Eto Vi bi (pravilno “biste”, prim. N1) na PISI bili jako slabi. Ja moram da krenem. Novinarka agencije FoNet Vesna Vujić: Izvinite ministre, tako se ne odnosi prema novinarima. Šarčević: Tako se ne odnosi prema jednom ministru. Novinarka agencije FoNet: Mi smo ovde zbog javnog interesa i to je Vaš odnos prema javnom interesu, a ne prema nama lično. Šarčević: Ko je Vama šta rekao? Novinarka agencije FoNet: Rekli ste mojoj koleginici, to je podjednako. Šarčević: Što Vi sad ulazite sa mnom u polemiku? Novinarka agencije FoNet: Hoću da Vam kažem da ne možete da se odnosite tako, Vama je delegacija Belorusije važnija od ovoga da razjasnite. Šarčević: Je l ste Vi čuli pitanje kako je postavljeno i Vama je to u redu? Novinarka agencije FoNet: Čula sam, treba da razjasnite. Pošto je ministar napustio konferenciju, vruć kromir ostao je u rukama njegove državne sekretarke. “Nemojte zaboraviti da je reforma plana i programa nastave i učenja svih predmeta započela pre dve godine i tek je 2018./2019. školske godine uvedeno za prvi i peti razred osnovne škole, odnosno prvi razred srednje škole. Ne možemo da očekujemo da ta reforma donese rezultate 2018. godine”, odgovorila je Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete. Kada je u pitanju region, u odnosu na Srbiju, bolje su rangirane Hrvatska i Slovenija, dok su niže pozicije zauzele Crna Gora, Bosna i Hercegovina. Iz resornog ministarstva su poručili i da očekuju da će uvedena reforma srpskim đacima omogućiti bolji plasman na testiranju za tri godine, a da, će kako tvrde, najbolji rezultat biti postignut na testu 2024. godine. http://rs.n1info.com/Vesti/a549292/Djaci-losije-rangirani-na-PISA-testu-ministar-nece-da-kaze-ko-je-odgovoran.html  

PUF: Primitivno i nadmeno obraćanje ministra Šarčevića novinarkama

Primitivno i nadmeno obraćanje ministra Mladena Šarčevića novinarki N1 televizije Jeleni Mirković sramota je za vladu i državu u kojoj čovek takvog rečnika i ponašanja upravlja resorom prosvete, navodi se u saopštenju Pokreta ujedinjenih fantoma (PUF). Kako navode,  Šarčevićevo brecanje zbog pitanja koje mu se ne sviđa, a zatim i kočijaško obraćanje novinarki agencije Fonet Vesni Vujić, samo je jedan u nizu učestalih nipodaštavajućih nastupa najviših predstavnika vlasti prema medijima koji odbijaju da budu poslušnici i podrepaši Vučićeve kriminalne bulumente koja je okupirala državu. – Poslednjih nekoliko dana svedoci smo kampanje vlasti protiv nedeljnika NIN, dnevnog lista Danas i televizije N1. Opasna agresija na preostale slobodne medije je u usponu i to pokazuje da je vlast postala jako nervozna zbog afera koje se nagomilavaju i više ne mogu da se sakriju od javnosti, kažu iz PUF-a i pozivaju novinare da budu hrabri, istrajni i međusobno solidarni, i građane da ih u tome podrže. – A Mladen Šarčević neka se podseti sopstvene izjave iz aprila prošle godine pa će mu biti jasno ko nije „pazio na času“. Tada je rekao da „očekuje izvestan napredak u odnosu na poslednje PISA testiranje“. Zašto se sada ponaša kao da je pušio organsku hranu s Jovanjice?, ističu iz PUF-a.

VS: Objavljeni rezultati PISA testiranja

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije u utorak su predstavljeni rezultati međunarodnog PISA testiranja postignuća učenika za 2018. godinu. Prema tim rezultatima u Srbiji prosečno postignuće na skali matematičke pismenosti iznosi 448 bodova, na skali čitalačke pismenosti 439,  na skali naučne pismenosti 440 bodova, dok je prosečno postignuće u OECD zemljama oko 500 bodova. Postignuća učenika iz Srbije, u odnosu na druge zemlje iz regiona, bolja su od postignuća učenika iz Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, a slabije od postignuća učenika iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Poljske. Ključni nalazi studije pokazali su i da u odnosu na prethodni PISA ciklus nisu uočene značajne razlike u postignuću učenika. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je danas na konferenciji za novinare da je stiglo vreme da se mnogo više ulaže u obrazovanje i da budžeti moraju da se „drastično povećaju“.

Ono što je bitno je da smo još 2016. godine shvatili da mnogo toga mora iz korena da se promeni zbog čega je i započeta reforma obrazovanja na svim nivoima. Suština je u promeni paradigme kada je reč o prenošenju znanja. Poenta je da se dođe do projektne nastave, da se rade međupredmetne kompetencije i da kompetencije koja deca stiču mogu da iskažu kroz primenu stečenih znanja. To meri PISA, rekao je on.

Ministar prosvete rekao je da je umereni optimista da će se rezultati popraviti 2021. godine, ali da se ozbiljniji pomak očekuje 2024. godine, zbog vremena koje je potrebno da se osete efekti reformi. On je objasnio  da je dosta toga već urađeno, da je reforma plana i programa krenula u školskoj 2018/2019, i to za prvi i peti razred osnovne škole i prvi razred gimnazija, dok ove godine po reformisanom programu ide drugi i šesti razred osnovne i druga godina gimnazija.

U Srbiji je testirano ukupno 8.442 petnaestogodišnjaka, koji su uglavnom učenici prvog razreda srednje škole. Osim matematičke, čitalačke i naučne pismenosti, učenici su prvi put radili i test iz finansijske pismenosti i opšte kompetencije.

Međunarodni program procene učeničkih postignuća – PISA (Programme for International Student Assessment) je u ovom trenutku najobuhvatnije istraživanje u oblasti obrazovanja. Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) prvi put je pokrenula ovu studiju 1997. godine. U istraživanju koje je sprovedeno prošle godine učestvovalo je 79 zemalja sveta uključujući i Srbiju. Srbija  je peti put učestvovala u studiji i to u ciklusima 2003, 2006, 2009, 2012. i 2018. godine.

Mići “srce da pukne”: Morao sam da prodam “Megatrend”

 “Hoće srce da mi pukne što sam prodao “Megatrend”, to je moje čedo. Morao sam, zapao sam u finansijske probleme”, izjavo je doskorašnji vlasnik i rektor “Megatrenda” Mića Jovanović komentarišući prodaju ovog privatnog univerziteta za 56,1 milion evra. Posle vesti o prodaji “Megatrenda”, koja je u četvrtak zatresla medijsko nebo, novinari “Politike” su nenajavljeno posetili prvi privatni univerzitet u Srbiji i njegovog doskorašnjeg vlasnika i rektora Miću Jovanovića. Dekan Fakulteta za kulturu i medije prof. dr Milivoje Pavlović, pokazao je u pravcu univerzitetskog kluba, gde je sedeo Mića Jovanović i pio viski sa nekolicinom profesora, piše list.

Priprema se, kaže, prenosi list, za sastanak na koji je sazvao sve predavače. Dodaje da ga nijedan od njih nije pozvao da se raspita o prodaji, što mu govori da “mu veruju i znaju da kada, i ako, on za dve godine napusti ‘Megatrend’ može samo da im bude bolje”. Tvrdi da svih oko 10.000 studenta, koliko ih trenutno ima, očekuju sigurne diplome, kao i da 460 zaposlenih zadržavaju radna mesta. – Hoće srce da mi pukne što sam prodao “Megatrend”, to je moje čedo. Morao sam, zapao sam u finansijske probleme. Nije tačno da sam rekao na televiziji da mi je država nudila nudila pomoć, a nisam prihvatio. Poslednjih sedam meseci samo sam obijao pragove svih centara moći u zemlji, moleći da mi pozajme novac na deset godina, sa grejs periodom od dve godine, kao što su nekima davali. Niko nije hteo da mi pomogne. Morao sam da ga prodam. Tačno je i da šest meseci nisam platio profesore, novi vlasnik je obećao da će sve to isplatiti od ponedeljka – ispričao je Jovanović za Politiku.

Jovanović je potvrdio, piše list, i saznanja – da nema akreditaciju za naučnu delatnost i da čeka na nju. – Ispituje inspekcija i to. Tačno je, nemamo tu akreditaciju za Fakultet za civilno vazduhoplovstvo, jer je nov i postoji pet godina – kaže Mića Jovanović. Jovanović, tvrdi i da je, uz novog vlasnika dr Dejana Đorđevića, predstavnika nemačke korporacije “Efas Jurop”, i dalje “neprikosnoveni vladar na prvom i najboljem privaznom univerzitetu u zemlji”. Tako će, kaže, biti do 6. januara 2022., godine, kada je ugovorom određeno da mu legne druga rata od prodaje “Megatrenda”, u ukupnom iznosu od 56,1 milion evra.

Prof. Mića: “Imam privatni avion, brzo stižem do Beograda”

– Ja još ni novčića nisam dobio. Ali činjenica da su mi na eskoru (escrow) račun deponovali 30 miliona evra govori da su ozbiljni kupci. To znači da pare postoje i rezervisane su za mene. Poznajem dvojicu rukovodilaca banke koja posreduje u transakciji i potvrdili su mi da je novac tu. Ugovoreno je da mi prva rata legne 6. januara naredne godine, ali učestvujem u svemu dok ne isplate i ostatak. Upravo sam brucošima održao predavanje “Uvod u biznis i menadžment”. Redovno ću nastaviti sa tom praksom i biti predavač na “Megatrendu”. Već 18. godina imam privatni avion, potrebno mi je sat vremena da mi ga pripreme za let i 110 minuta da doletim sa francuskog aerodroma Grenobl do Beograda. Tu sam kad god zatreba. Studentima samo može da bude bolje – naglasio je Jovanović, prenosi “Politika”.

MASA zatražila razrešenje Zukorlića

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) saopštila je da je zabrinjavajuće sa koliko osvetoljubivosti i gneva se u Narodnoj skupštini Srbije ovih dana govorilo o Univerzitetu u Beogradu osudivši reči predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamera Zukorlića. Umesto da najviše zakonodavno telo u Srbiji, navodi se u saopštenju, raspravlja o razrešenju ministra finansija Siniše Malog, svedoci smo da se po ko zna koji put krivci proglašavaju za žrtve i da se jedan važan i osetljiv proces pretvara u farsu.

„Stiče se utisak da se pojedini narodni poslanici ponašaju kao ostrašćeni navijači na fudbalskoj utakmici koji bi, besni zbog toga što im je sudija isključio jednog igrača, sada najradije uleteli na teren i sami uzeli pravdu u svoje ruke“, ističe MASA u saopštenju za medije. Posebno je zabrinjavajuće, dodaju, što u tome učestvuje predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić koji je odluku Odbora za profesionalnu etiku BU nazvao „pobunjeničkom akcijom na Univezitetu“.

MASA u saopštenju podseća da je Zukorlić pozvao parlamentarnu većinu da se obračuna sa Univerzitetom rečima „ili će oni vas ili ćete vi njih“. „Kako se ovde ne radi o fudbalskoj utakmici niti besnim navijačima već o najvažnijim institucijama ovog društva zahtevamo od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da osudi izjave pojedinih poslanika i da zbog izrečenih pretnji Beogradskom univerzitetu, pokrene proceduru po hitnom postupku za razrešenje Muamera Zukorlića sa mesta predsednika skupštinskog odbora za obrazovanje“, poručuju u saopštenju.

U protivnom, navode, biće prinuđeni da obaveste predstavnike svih relevantnih međunarodnih organizacija o otvorenim pretnjama i zastrašivanju kojima su sve češće izložene akademske institucije i njihovi zaposleni u Srbiji. Dodaju da će pozvati i kolege ali i ostale zainteresovane građene da se priključe njihovom zahtevu. „Najviše institucije vlasti moraju biti garant autonomije univerziteta, a ne instrumenti za kontrolu i disciplinovanje univerziteta i zaposlenih na njemu“, zaključuje MASA.

Brnabićeva čestitala na II mestu na Svetskom takmičenju iz robotike

Premijerka Ana Brnabić čestitala je u utorak  učenicama osmog razreda Osnovne škole „Svetozar Marković“ iz Vranja Leonori Ristić i Anđeli Ristić osvajanje drugog mesta u kategoriji Tehnički izazov na Svetskom robotičkom takmičenju u Guangdžou. „Čestitam Leonori i Anđeli i njihovom mentoru Saši Ristiću ovaj izvanredan uspeh i želim da vam ovo bude samo podstrek za još mnogo nagrada koje ćete osvajati u budućnosti“, rekla je Brnabić u saopštenju za javnost. Brnabić je poručila da Vlada podržava program „Bitka za znanje“ putem kojeg je 431 škola u Srbiji dobila više od dve hiljade edukativnih mBot robota i da je upravo osvojeno drugo mesto na takmičenju u Guangdžou jedan od rezultata tog programa. „Vlada će nastaviti da podržava i ulaže u razvoj informatičkih veština kod mladih, jer čvrsto verujem da će deca kao što su Leonora i Anđela biti nosioci sveukupnog razvoja našeg društva u budućnosti“, rekla je Brnabić.

Više stipendija za najbolje master studente

Broj stipendija za studente završne godine master programa koje se dodeljuje putem Fonda za mlade talente biće povećan sa 410 na 460 godišnje. Odluku o tome donela je Vlada Srbije, a visina stipendije koja se dodeljuje ostaje nepromenjen i iznosi 30 hiljada dinara.  Od svog osnivanja, Fond za mlade talente je dodelio skoro 30 hiljada nagrada i stipendija studentima i učenicima srednjih škola, a za te namene je utrošeno preko 7,6 milijardi dinara.

MNRO Pančevo: Dečiji osmeh nije ukraden

Oni čitave godine šiju, rade ručne i umetničke radove, slikaju, prave suvenire, a jednom godišnje na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obavezno igraju pozorišne predstave, pa makar i „Romea i Juliju“. U ponedeljak uveče, povodom svog dana članovi MNRO Pančevo, uz pomoć dugogodišnjih saradnica iz plesne grupe „Lana“, a u režiji  i po tekstu svoje Ksenije Milosavljević uspeli su da odbrane dečji osmeh i uopšte plemenitost od zlog lopova. Odigrali su, prekidani čestim aplauzima, pred punom salom Centra za kulturu Pančevo muzičko scenski komad „Bajka o dečjem osmehu“. Uspešnom razmenom emocija i entuzijazma sa publikom nagovestili su da scensku tradiciju neće prekidati, ali i da neće igrati samo za 3. decembar, već i tokom godine.

Novi Sad: Spomen-ploča Slobodanu Jovanoviću na rodnoj kući

Spomen-ploču na kući u Ulici Svetozara Miletića, u centru Novog Sada, u kojoj je 3. decembra 1869. godine rođen pravnik, istoričar, književnik i političar Slobodan Jovanović, u utorak  su otkrili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.  “Nije ideja da se bavimo rehabilitacijom i procenom istorije, ali je naša dužnost da ukažemo na delo ovog čoveka koji je napisao 20 tomova i iza sebe ostavio čitav niz važnih zaključaka, od kojih su mnogi ostali nepoznati. Iako niko ne može prestati da bude član Akademije, on se u zvaničnim dokumentima jako dugo nije pominjao, što znači da smo u jednom trenutku, nažalost, podlegli ‘brisanju iz pamćenja’. Danas Slobodana Jovanovića ponovo prizivamo, jer sve ima svoj kontinuitet, a poruka je da ideologija i politika ne smeju da guše kreativnost”, kazao je Vladimir Kostić. “Trebalo nam je 150 godina da skupimo hrabrosti i obeležimo ovo mesto, da ispravimo neke nepravde i nelogičnosti, te da pokažemo koliko je Novi Sad bio veliki i širokogrud da primi ljude iz svih krajeva gde je naš narod živeo, pa i u tim izbegličkim vremenima za našu braću južno od Save i Dunava”, rekao je Miloš Vučević.

SANU u 2019. godini obeležava 150 godina od rođenja akademika Slobodana Jovanovića (1869, Novi Sad – 1958, London). Na Pravnom fakultetu Velike škole i Univerzitetu u Beogradu, Slobodan Jovanović je predavao kao vanredni, redovni i honorarni profesor od 1897 do 1941, sa pauzama u vreme ratova. Bio je dekan Pravnog fakulteta, rektor Univerziteta u Beogradu i predsednik Srpske kraljevske akademije, predsednik Srpskog kulturnog kluba, jedan od osnivača i urednika Srpskog književnog glasnika, potpredsednik i predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije.

Vremeplov: Umro Miloš Đurić

Na današnji dan 05. decembra 1967 umro je srpski klasični filolog Miloš Đurić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Srpske književne zadruge i urednik časopisa “Živa antika”, jedan od vodećih helenista 20. veka. Objavio je više od 200 radova iz klasične književnosti i filozofije. Umnogome je izgradio srpsku terminologiju za odgovarajuće grčke mitološke i filozofske pojmove. Dela: “Vidovdanska etika”, “Filosofija panhumanizma”, “Racionalizam u savremenoj nemačkoj filosofiji”, “Problemi filosofije kulture”, “Istorija helenske etike”, “Ogledi iz grčke filosofije umetnosti”, “Aristotelovo etičko učenje”, “Iz helenskih riznica”, “Platonova akademija i njen politički rad”, “Sofisti i njihov istorijski značaj”, “Istorija helenske književnosti”.

Vremeplov: Umro Dima Otac

Francuski pisac Aleksandar Dima Otac, jedan od začetnika feljtonističkog romana umro je na današnji dan 05. decembra 1870.  godine. Najpre se istakao romantičnim dramama “Anri III i njegov dvor”, “Antoni”, “Kula Nel”, “Kin”. Pisao je i komedije, ali je svetsku slavu stekao brojnim romanima s motivima iz francuske istorije: “Tri musketara”, “Grof od Monte Hrista”, “Kraljica Margo”, “Dvadeset godina posle”, “Kraljičin Đerdan”, “Crna lala”.

Vremeplov: Umro Mocart

Na današnji dan 05. decembra 1791 godine Umro je austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart, jedan od najgenijalnijih muzičkih stvaralaca u istoriji. Bio je “čudo od deteta”: u šestoj godini je napisao prvu kompoziciju, u osmoj sonatu, a u 12. operu pod nazivom “Jednostavna prevara”. Napisao je oko 600 dela: opere “Figarova ženidba”, “Čarobna frula”, “Otmica iz Seraja”, “Don Đovani”, “Tako čine sve”, “Idomeneo”, “Jednostavna prevara”, simfonije “Hafner simfonija”, “Lincerska simfonija”, “Praška simfonija”, “Simfonija u g-molu”, “Jupiter simfonija”, “Rekvijem”, “Mala noćna muzika”.

Vremeplov: Umro Milo Dor

  Srpski književnik Milutin Doroslovac, Milo Dor, umro je na današnji dan 05. decembra  2005 godine. Bio je jedan  od osnivača “Grupe 47” sa nobelovcima Hajnrihom Belom i Ginterom Grasom. Posle Drugog svetskog rata napustio je Srbiju i veći deo života proveo je u Beču. Dela: romani “Mrtvi na odsustvu”, “Sećanje samo”, “Beli grad”, “Sva moja braća”, “Pucnji iz Sarajeva”, eseji “Srednja Evropa: mit ili stvarnost”.

Vremeplov: Umro Robert Vat

Na  današnji dan 05. decembra  1973 godine umro je škotski fizičar i pronalazač Robert Votson Vat, pronalazač radara. Vat je radar prvi put javno prikazao 1935. i njegov uređaj omogućio je otkrivanje i određivanje položaja pomoću radio talasa.

Vremeplov: Osnovan Muzej Nikole

U Beogradu je, na današnji dan 05. decembra  1952  godine, odlukom vlade tadašnje FNR Jugoslavije, osnovan Muzej Nikole. Smešten u reprezentativnom zdanju sagrađenom 1929. delu arhitekte Dragiše Brašovana, otvoren je za javnost 20. oktobra 1955. Postavka Muzeja sadrži više od 150.000 dokumenata, modele aparata, patente, makete, biblioteku i mnoštvo knjiga, publikacija i članaka objavljenih o genijalnom srpskom naučniku i njegovom stvaralaštvu.

Vremeplov: Stvorena “Viteška organizacija Soko Kraljevine Jugoslavije”

Na današnji dan 05. decembra 1929 godine Stvorena je “Viteška organizacija Soko Kraljevine Jugoslavije”. U novostvorenu nacionalnu sokolsku organizaciju Jugoslavije utopljena su prethodno ukinuta društva “Jugoslovenski soko”, “Hrvatski soko”, “Orao” i “Srpski soko”.

Vremeplov: Započele studije iz oblasti šumarstva

Studije iz oblasti šumarstva započele su na današnji dan 05. decembra 1920godine na Šumarskom odseku tadašnjeg Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Godine 1930. fakultet je preimenovan i od tada on nosi naziv Poljoprivredno-šumarski fakultet. Taj datum uzima se kao začetak Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je i formalno obrazovan kao samostalna ustanova 1949. godine.

Vremeplov: Rođen Dizni

Na današnji dan 05. decembra 1901 rođen je američki režiser, autor stripova, filmski animator i producent Volter Ilajas Dizni, poznat kao Volt Dizni, tvorac modernog crtanog filma, dobitnik 29 Oskara. Put ka slavi otvoren mu je 1920. kad je osmislio lik Miki Mausa. Njegovi crtani filmovi “Snežana i sedam patuljaka”, “Pepeljuga”, “Petar Pan”, “Bambi”, “Pinokio”, “Alisa u zemlji čuda” i stripovi “Paja Patak”, “Tri praseta” i drugi, popularni su i sada širom sveta. Prema njegovoj zamisli uređeni su zabavni parkovi “Diznilend” u Kaliforniji i “Diznivorld” u Floridi.

Britansko ministarstvo o Megatrendu iz Londona: Nije u našoj evidenciji

Ustanova Megatrend International Expert Consortium Limited nije registrovana kod nas, niti imamo bilo kakav ugovor sklopljen sa njom, rečeno je Insajderu u britanskom Ministarstvu za obrazovanje. Da ta ustanova nema akreditaciju u Velikoj Britaniji potvrdio je za Insajder i Mića Jovanović, odgovorno lice u njoj i rektor Univerziteta Megatrend u Beogradu. On, međutim, dodaje da je to u skladu sa svim tamošnjim zakonima i da je na poslodavcu da “odluči da li će zaposliti nekog sa diplomom akreditovane ili neakreditovane ustanove”. Činjenica je, međutim, da je neakreditovani londonski Megatrend, kome u zvaničnom registru obrazovanje nije navedeno kao delatnost, izdavao diplome koje je kasnije, u skladu s tadašnjim propisima, nostrifikovao beogradski Megatrend. Na čelu oba Megatrenda u to vreme je bio Mića Jovanović. Na Megatrend International Expert Consortium Limited, ustanovi registrovanoj u Londonu, na smeru “biznis i menadžment” diplomirao je i Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, a diplomu je pre 15 godina, kako je objavljeno, nostrifikovao na Univerzitetu Megatrend u Beogradu. Kako je sam rekao, na predavanja je išao u Sava centar, gde je ta britanska ustanova održavala studijske programe.

Problem je, međutim, što Megatrend International Expert Consortium Limited registrovan u Londonu nije akreditovan, niti je u britanskom registru kao delatnost te ustanove navedeno obrazovanje, pa je tako aktuelni ministar stekao diplomu neakreditovane obrazovne ustanove. Tu diplomu je nostrifikovao Megatrend u Srbiji, a on je kasnije zahvaljujući toj diplomi magistrirao, a potom i doktorirao i to upravo na Megatrend univerzitetu u Beogradu. Da Megantrend iz Londona nema akreditaciju Insajderu je potvrđeno u Ministarstvu za obrazovanje Velike Britanije. “Ta kompanija kod nas nije evidentirana, niti imamo finansijski ili bilo kakav ugovor sa njom”, navode u tom britanskom ministarstvu.

Mića Jovanović, koji je odgovorno lice u Megatrend International Expert Consortium Limited i rektor Univerziteta Megatrend u Srbiji, navodi za Insajder da je tačno da ta ustanova u Londonu nema akreditaciju u Velikoj Britaniji, ali da je tamo registrovana. “U Londonu, po svim važećim zakonima, imate obrazovne ustanove koje imaju akreditaciju i imate one koje nemaju akreditaciju, kao i u Srbiji. Do poslodavca je da li će da zaposli nekog sa diplomom akreditovane ili neakreditovane ustanove. Imate čuvenu ‘London skul of biznis end fajnans’ koja je 12 godina radila bez akreditacije, a Fajnenšl tajm joj dao priznanje za najbolju poslovnu školu. Tek nedavno je dobila akreditaciju”, ističe Jovanović i dodaje da u Londonu nikada nisu bili kažnjeni, niti opomenuti.

Upitan zašto se u britanskom registru ne navodi da je delatnost ustanove Megatrend International Expert Consortium Limited obrazovanje, on kaže da je ona tako registrovana. “Pogledajte malo bolje. Sigurno se negde to provlači”, dodaje Jovanović. On navodi da je u Srbiji Megatrend iz Londona imao rešenje Saveznog sekretarijata za ekonomske odnose sa inostranstvom, odnosno odobrenje za rad. “Rešenje od tog sekretarijata dobili smo 1990. godine, a ratifikovano je 1995. To je urađeno u skladu sa svim važećim zakonima”, kaže Jovanović.

Megatrend iz Londona održavao je studijske programe u Beogradu od 1990. do 2004. godine, a kako je ranije saopštio Univerzitet Megatrend, po tom program su se školovala 1.054 studenta, što je, kako je naveo “u potpunosti bilo u skladu sa propisima u Srbiji i standardima obrazovanja koje nudi jedna visokoškolska ustanova“.

U kabinetu ministra Mladena Šarčevića Insajderu je ranije rečeno da se inspekcije neće baviti zakonitošću sticanja univerzitetske diplome ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, uz objašnjenje da je za to nadležan sam Univerzitet Megatrend koji je diplomu nostrifikovao. Razlog je, kako su naveli, odredba Zakona o univerzitetu koji je bio na snazi u vreme nostrifikacije Stefanovićeve diplome. “Navedeni zakon je upućivao da veće odgovarajućeg fakulteta sprovodi postupak nostrifikacije diplome, odnosno utvrđuje ekvivalentnost strane školske javne isprave, te da se uslovi i postupak nostrifikacije, odnosno utvrđivanje ekvivalentnosti strane školske javne isprave bliže uređuje statutom univerziteta i fakulteta“, rečeno je tada Insajderu u Ministarstvu prosvete.

Diplomu Nebojše Stefanovića prvo su osporili lideri Saveza za Srbiju i pokreta Dveri koji su saopštili da je Stefanović prekršio zakon time što je nostrifikovao diplomu koji je navodno stekao u Velikoj Britaniji, u školi koja, kako su rekli, ne postoji. Osim prijave prosvetnoj inspekciji, Savez za Srbiju je podneo krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanović i odgovornih sa Megatrenda zbog falsifikovanja dokumenata o završenom fakultetskom obrazovanju. Odgovarajući na ove optužbe, Stefanović je rekao da je fakultet završio u Beogradu. Londonu. Ja sam se školovao u Republici Srbiji, ovde su bili programi, konkretno, u Sava centru su se održavala predavanja. Dakle, veliki broj ljudi je išao na njih i u skladu sa zakonom je sve urađeno“, rekao je Stefanović.

Lideri SzS Dragan Đilas i Boško Obradović potom su izjavili da je kompanija Megatrend International Expert consortium limited samo jedne godine prijavila prihod i to 1994. godine u vrednosti 412 funti. Đilas je naveo da su to podaci iz zvaničnog britanskog registra i upitao kako su onda zapošljavani profesori, kako su plaćani i kako je plaćan zakup u Sava centru, uplaćivane školarine…

Mića (dvostruki) lažni doktor

Ministarstvo prosvete je pre pet godina utvrdilo da Mića Jovanović, rektor Megatrend univerziteta, nije stekao zvanje doktora na Londonskoj školi ekonomije, kako je tvrdio, niti je tamo bio registrovan kao student doktorskih studija. Tadašnji ministar Srđan Verbić je tada zahtevao od Jovanovića da podnese ostavku, jer Zakon o visokom obrazovanju propisuje da rektor ne može biti lice koje je prekršilo kodeks profesionalne etike. Jovanović je tada podneo ostavku, ali je za rektora Megatrenda ponovo izabran 2017. godine.

Trgovina ljudima: Za dete iz Srbije do 120.000 dolara

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ukidanja ropstva,  02. decembra 2019. je održano predavanje na temu „Trgovina ljudima i opasnosti na internetu“ u organizaciji fondacije Unitas u Beogradu.   Sadržaj prezentacije obuhvatio je osnovne pojmove o fenomenu trgovine ljudima koji je, prevashodno, opisan kao moderno ropstvo čiju je statistiku teško fiksirati, saopštili su organizatori. Savremen svet, na globalnom nivou, opisuje se kao društvo koje broji gotovo 50 miliona robova i u kome trgovina ljudima, kao najbrže rastuća grana kriminalne industrije, ubira profit veći od 152 biliona dolara, na godišnjem nivou, dodaje se u saopštenju. Trgovina ljudima prihoduje veći profit, na godišnjem nivou, od udruženog kapitala Facebook-a, Nike-a, Starbucks-a i Disney-a. Za srpsko ili rusko dete trgovac je spreman da plati i do 120.000 dolara, ističe se u saopštenju fondacije Unitas.

Kako se dodaje, faktori koji podstiču rast ove industrije su nizak rizik da se otkrije nedelo i veoma visok profit. Najprisutniji vid trgovine ljudima je seksualna eksploatacija, a ciljnu grupu, pre svega, predstavljaju devojčice i mlade žene u uzrasnoj kategoriji od 11 do 25 godina starosti.

Što se tiče samog interneta, veoma zabrinjava podatak da se na društvenim mrežama, u svakoj sekundi, nalazi 700.000 predatora koji, na osnovu svojih potreba, mapiraju našu decu kao potencijalne žrtve trgovine ljudima, dodaje fondacija Unitas.

„Neophodno je alarmirati širu javnost i posebno senzitivisati roditelje da izgrade poverenje sa svojom decom i dopru do njih kako bi deca prihvatila nužne savete koji ih mogu zaštititi od upadanja u lanac trgovine ljudima“, istakla je Aleksandra Urošević, predstavnica ove fondacije. Ostali oblici ove kriminalne industrije su, ističe se u saopštenju, radna eksploatacija, nekomercijalna eksploatacija kao što su prinudni brak ili ilegalno usvojenje, i drugi oblici trgovina organima, prošnja, kriminal. Trgovina ljudima se, najčešće, krije iza oglasa za posao, modnih agencija, salona za masažu, eskort ili agencija za poslovnu pratnju, barova i striptiz klubova, studiranja u inostranstvu, a najveći prostor za vrbovanje žrtava predstavlja, zapravo, internet.

„Ukoliko se osoba javlja na određeni oglas za posao, preporuka je da obavezno pretraži sajt APR-a kako bi se uverila da dati poslodavac ima uredno registrovan matični broj, PIB i broj fiksnog telefona na sajtu Agencije za privredne registre“, dodala je Urošević. Univerzalan profil trgovca ljudima ne postoji, smatraju iz ove fondacije. Reč je o osobama pretežno muškog pola čija se profesija opisuje rasponom od poljoprivrednika i sveštenika do lekara. Statistika svedoči da su to osobe, najčešće, bliske žrtvi – roditelji, rođaci, partneri, prijatelji, ali i nepoznate osobe i lažni poslodavci.

Konferencija „Prevencija  na nasilje nad decom Zapadnog Balkana“

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja učestvovali su 28. i 29. novembra u Skoplju na međunarodnoj konferenciji „Proširivanje prevencije i reagovanja na nasilje nad decom u zemljama Zapadnog Balkana“ u organizaciji UNICEF-a. Na skupu su učestvovali i predstavnici sistema obrazovanja i vaspitanja iz Severne Makedonije, Albanije i Crne Gore.  Teme konferencije bile su prevencija nasilja nad decom u okviru zdravstvenog sistema, razvijanje  rezilijentnosti u obrazovno-vaspitnim ustanovama i izgradnja sistema zaštite od nasilja u okviru ustanova socijalne zaštite. U okviru panel diskusije koja je bila posvećena razvijanju rezilijentnosti kod učenika u cilju zaštite od nasilja, državni sekretar, dr Dušan Kićović prezentovao je iskustva Srbije u prevenciji nasilja i diskriminacije u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, sistemska rešenja i primere iz prakse. Sa predstavnicima država Zapadnog Balkana  razmenjena su iskustva i analizirani izazovi, kapaciteti, prioritetne oblasti delovanja kao i mogućnosti za saradnju na nivou regiona.

By admin

WordPress PopUp