Pešikan: PISA – signal da nešto nije u redu

Prof. Ana Pešikan sa Filozofskog fakulteta kaže da je nisu iznenadili rezultati PISA studije, da je svaki treći učenik u Srbiji funkcionalno nepismen, jer u sistemu, kako je rekla, ne postoji nijedna mera koja bi podržala unapređenje kvaliteta obrazovanja i popravljanje rezultata. Pešikan, koja je učestvovala u izradi Strategije obrazovanja do 2020. godine, naglasila je da su loši rezultati “signalna lampica” da nešto nije u redu u obrazovnom sistemu. Dodaje da je svaka evaluacija (ocenjivanje) obrazovnog sistema korisna, jer pokazuje da li se ide u dobrom pravcu, vidi se šta je urađen, na koji način je urađeno i gde to vodi. “Ne treba da gledamo gde smo sada u odnosu na jednu, drugu ili treću zemlju. To jeste neki okvir gde se nalazimo, ali to je manje bitno. Ključno je poređenje sa samim sobom. Gde sam bio, na istom tipu zadataka, na istoj vrsti mernog instrumenta, a gde sam sada”, pojasnila je ona.

To što rezultati đaka iz Srbije nisu bolji u odnosu postignuća u prethodnom ciklusu, razlog su za brigu, naglasila je Pešikan i dodala da jedino sistemska rešenja, koja su međusobno usklađena, daju dobar rezultat. “Kada razarate neka od postojećih rešenja, a nova donosite ad hok, izolovano, to ne može dati valjan rezultat”, navela je ona. Podseća da je 2012. godine doneta sveobuhvatna Strategija obrazovanja, da je njena prednost to što je celovita i što gleda na sistem od vrtića do nauke. “Obrazovanje je složen, komplikovan mehanizam i ne možete donositi pojedinačno, izolovano mere, a da se ne odraze na ceo sistem. Pomerite li jedan element, menja se ceo sistem, ali zato ako unapređujete jedan element popravićete ceo sistem”, navela je ona.

Dodaje da je tako temeljan, sistematičan pristup, koji je pokušan da se uvede, napušten jer su se donosile pojedinačne, parcijalne mere. “Često se nisu donosile stručne mere bazirane na valjanim znanjima, nego su to pre bile neke dnevnopolitičke odluke. Time u sistemu razaramo i ono što valja. Obrazovanje ne može da da rezultat time što ćete uvesti jednu meru”, pojasnila je ona.

Evaluacija (ocenjivanje) obrazovnog sistema, kako je rekla, veoma je važna jer obrazovni sistem utiče na sve druge sektore. “Ko će izneti ekonomiju ako obrazovanje ne izrodi valjanje kadrove, ko će razvijati kulturu, ko će socijalnu pravdu deliti ako nemate ljude koji to mogu da urade”, zaključila je ona.

Ministarstvo nema zvaničnu informaciju o prodaji Megatrenda

Ministarstvo prosvete nije dobilo zvaničnu informaciju od Univerziteta Megatrend o promeni vlasničke strukture u toj ustanovi, izjavio je danas pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje Bojan Tubić i dodao da za sada nema indicija da oko prodaje tog privatnog univerziteta ima ičeg sumnjivog i nezakonitog. ”Za sada nemamo informacije o tome da li će biti ugašeni studijski programi i da se gase neki fakulteti na Univerzitetu Megatrend. Ono šta znamo iz medija je da imamo novog vlasnika Megatrenda i za sada nemamo indicije da je u ovom slučaju nešto sumnjivo i da neko želi da uradi nešto nezakonito”, rekao je Tubić gostujući na TV Prva”, rekao je pomoćnik ministra. Na pitanje kako je moguće da ministarstvo nema zvaničnu informaciju o prodaji Megatrenda, Tubić je rekao da se država ne meša u autonomiju visokoškolskih ustanova i dodao da je obaveza privatnih univerziteta da Ministarstvu dostave podatke o promenama koje se odnose na broj fakulteta i drugih ustanova u sastavu univerziteta i onih koje se odnose na kvalitet studiranja. Tubić kaže da je za Ministarstvo najvažnije da novi vlasnik poštuje zakonske propise o standardima za akreditaciju i da studenti ni na koji način nisu oštećeni.

 Kako je naveo, kada je reč o vlasničkoj strukturi, vlasnici univerziteta sami procenjuju kome će da ustupe vlasnički deo, bez konsultovanja sa ministarstvom. “Kada Ministarstvo prosvete dobije zvanične informacije o promeni vlasničke strukture Megatrenda, sa potpisom novog rektora ili vlasnika, biće organizovaće sastanak sa novim vlasnikom i videti da li on planira neke promene.

”Bitno je da poštuje sve propise Republike Srbije u smislu standarda za akreditaciju, a ako ne bude radio po zakonu, imamo mehanizme da zaštitimo studente i zaposlene”, kazao je Tubić. Kada je reč o studijskim programima, ukazao je da vlasnik privatne visokoškolske ustanove procenjuje da li će ponovo akreditovati određene programe ili ne, ali da studenti imaju zakonsko pravo da završe studije po nastavnom planu i programu po kojem su ih i započeli.

Upitan i o tome šta će biti sa studentima privatnog Evropskog univerziteta, kome je nedavno oduzeta dozvola za rad zbog isteka akreditacije, Tubić je rekao da će studenti imati pravo da završe započete studije na nekoj drugoj visokoškolskoj ustanovi i dodao da Nacionalni savet za visoko obrazovanje daje Ministarstvu preporuku o tome u roku od mesec dana od ukidanja dozvole za rad univerzitetu. ”Postoje i privatni i državni univerziteti, koji će u skladu sa svojim propisima, moći da preuzmu studente Evropskog univerziteta”, naveo je Tubić i dodao da će inspekcija Ministarstva prosvete ove nedelje utvrditi o kojem broju studenata se radi.

Šarčević: Ne lovimo veštice, već sređujemo fakultete

Zatvaranje Evropskog univerziteta zbog neposedovanja akreditacije i smena dekana Akademije umetnosti Alfa univerziteta jer nije ispunjavao uslove da bude na njenom čelu, samo su uvod u mere koje treba da uvedu red u visoko obrazovanje, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević. Sporne akreditacije nisu najveći problem, već nepostojanje trajnih bankarskih garancija za rad većine privatnih visokoškolskih ustanova u Srbiji, kaže Šarčević za “Politiku”. Kako navodi, do sada su privatni fakulteti uglavnom dobijali privremene, polugodišnje garancije od banaka. “Ako imate visokoškolsku privatnu ustanovu bilo kog ranga morate imati deponovane pare u vrednosti koju banka garantuje da bi sutra, ukoliko vam se nešto desi, ukoliko se univerzitet zatvori, vaši studenti mogli da pređu na druge fakultet o vašem trošku. Koliko imate studenata, puta cena školarine, to je iznos koji će ubuduće morati da bude deponovan u banci kao garancija rada svake privatne visokoškolske ustanove”, rekao je Šarčevih i dodao da bankarska garancija može biti i nekretnina, a ne samo novac.

Prema njegovim rečima, pomenuta bankarska garancija je jedna od najbitnijih stavki koju je trebalo da proverava inspekcija, ali da to nije rađeno. Kada je reč o studentima ugašenog Evropskog univerziteta, ministar kaže da su bezbedni, jer je akreditacija istekla Univerzitetu, a ne pojedinačnim fakultetima. “Oni su ponovo podneli zahtev i dok ne dobiju akreditaciju trebalo bi da priđu nekom drugom univerzitetu da bi studenti mogli da nastave studiranje što pre”, objasnio je Šarčević. Prema njegovim rečima, akademsko obrazovanje u državnom sektoru je najbolje, a najveći problem predstavljaju strukovne studije u kojima “pola kadra ne valja”. Najavljuje da planira zamenu tih profesora mladim ljudima koji su tek doktorirali. Ministar prosvete je naglasio i da postoji potreba za uređenjem svih nivoa školstva, jer stanje, kako kaže nije sjajno ni u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

Reforma i jedinstvenost informacija u novim udžbenicima

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja ne deli izdavače na domaće i strane već na kvalitet i informaciju koja je potrebna da se pruži učeniku. Sporni tekst koji se pojavio u medijima o tiraniji okupatora i isplativosti da se deca uče da budu janičari koji je u udžbeniku za sedmi razred odobren je pre reforme. Autori nisu dali dovoljno činjenica kako bi objasnili iz ugla pamćenja srpskog naroda, a smatra se da je period janičara najgora percepcija i period kroz koji je narod prošao. Nadležnost Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja  je kontrola svih udžbenika i nadamo se da će prilikom reforme 7. razreda svi propusti biti ispravljeni. U saradnji sa ZUOV-om formiraće se jedinstveni udžbenici u kojima će se obrađivati teme na isti ili sličan način, istakao je ministar Šarčević.

Lekcija u kojoj se obrađuje je udžbenik iz 2012. godine, nakon ispravki predhodno odbijenog udžbenika iz 2011. godine. U oba pregleda učestvovao je danas redovni profesor Miloš Jagodić, ekspert za nacionalnu istoriju novog veka. Pasus o danku u krvi, kao i čitava lekcija su uravnoteženi, ali je pitanje o pozitivnim i negativnim stranama danka u krvi loše formulisano. Istorija 7 za sedmi razred osnovne škole radili su autori Aleksandra Petrović, Vesna Lučić i Perunika Petrović, a u to vreme bio je direktor prof. dr Šćepan Ušćumlić. Ovo je poslednja godina primene ovog udžbenika, jer će se u 7. razredu od septembra 2020 godine koristiti novi udžbenici koje se upravo pregledaju.

Ministar Šarčević sa ministrom obrazovanja Belorusije

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar obrazovanja Republike Belorusije Igor Karpenko razgovarali su 2. decembra u Beogradu o unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti obrazovanja. Na sastanku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je istaknuto, da su već uspostavljeni mnogi direktni kontakti između obrazovnih institucija ove dve zemlje. Ministar Šarčević  je rekao da je tokom posete Belorusiji imao priliku da se upozna sa obrazovnim sistemom te zemlje i da su mu se dopala mnoga rešenja, pre svega, u oblasti visokog obrazovanja.

Ministar Karpenko ocenio je da današnja poseta nije samo zvanična već i prijateljska poseta jer  postoji bliskost dva naroda po duhu, veri i mentalitetu. Naša poseta i sutrašnja poseta našeg predsednika Aleksandra Lukašenka podsticaj je za razvijanje veza između univerziteta, rekao je tom prilikom Karpenko. Sastanku su prisustvovali državni sekretari u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Ana Langović Milićević i prof.dr Vladimir Popović, pomoćnici ministra doc. dr Bojan Tubić i prof. dr Viktor Nedović.

Šarčević primio profesora Stojadinovića

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević primio je 2. decembra profesora fizičkog vaspitanja Slavoljuba Stojadinovića koji je u srednjoj ekonomskoj-ugostiteljskoj školi u Velikoj Plani reagovao kako ne bi došlo do incidenta. Naime,tada je nepoznati muškarac ušao je u učionicu tokom šestog časa i izvadio automatsku pušku i držao je na grudima do dolaska profesora Stojadinovića koji je savladao nepoznato lice. Ministar će profesora fizičkog vaspitanja predložiti za Svetosavsku nagradu kao i za stalni radni odnos kada se za to budu stekli uslovi.

IX zasedanje srpsko-beloruske komisije za naučno-tehničku saradnju

Na osnovu Sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji Republike Srbije i Republike Belorusije, u Beogradu je 2. decembra 2019. godine održano deveto zasedanje Mešovite srpsko-beloruske komisije za naučno-tehničku saradnju. Delegaciju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije predvodio  je ministar Mladen Šarčević, a belorusku delegaciju Aleksandar Šumilin,  predsednik Državnog komiteta  za nauku i tehnologiju Republike Belorusije. Polazeći od potrebe da se podrži naučna i tehnološka saradnja na bazi pariteta i recipročnog interesa, uz poštovanje nacionalnih prioriteta, u oblasti razvoja nauke i tehnologije u obe zemlje usaglašen je i potpisan Protokol sa devetog zasedanja mešovite srpsko-beloruske komisije kao i program realizacije za 2020-2021. godinu.

Mešovita komisija je konstatovala da je na Javni poziv za sufinansiranje zajedničkih naučnoistraživačkih projekata Republike Srbije i Republike Belorusije za 2020/2021. godinu prijavljeno 19 projekta koju su zadovoljili uslove konkursa. Nakon razmatranja pristiglih predloga, te u skladu s utvrđenim prioritetima i pravilima Javnog poziva, ukupno je za realizaciju izabrano 10 projekata u trajanju od dve godine, počev od 1. januara 2020. Obe strane će finansirati projekte prema sopstvenim modelima u nacionalnoj valuti,  neophodne za realizaciju saradnje na odobrenom projektu. Rukovodioci usvojenih projekata biće obavešteni pismenim putem o dinamici i načinu finansiranja. Delegaciju Srbije činili su državni sekretar prof. dr Vladimir Popović, pomoćnici ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Viktor Nedović i  dr Saša Lazović.

Promocija dualnog obrazovanja u Vazduhoplovnoj akademiji

U okviru „Promocije nacionalnog modela dualnog obrazovanja“ kompanija „MTU Maintenence Serbia“ predstavila se učenicima „Vazduhoplovne akademije“ u Beogradu 27. i 28. novembra. Promociji su prisustvovali predstavnici škole, među kojima su i sadašnji i bivši đaci, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i predstavnici nemačke kompanije MTU Maintenence Serbia. Predstavnici kompanije MTU naveli su da će najbolji učenici, koji ispune neophodne uslove i kriterijume, imati priliku da se zaposle u toj kompaniji na pozicijama tehničara za reparaciju i održavanje avionskih motora.

Predstavnik kompanije Filip Beker rekao je da su očekivanja MTU za sada premašena. Danas je bila naša prva prezentacija kompanije MTU u Vazduhoplovnoj akademiji. Saradnja sa ovom srednjom školom i sa Vladom Republike Srbije je bila zaista odlična. Današnji događaj je važan za nas jer smo na njemu saznali utiske đaka akademije, ali smo takođe dobili priliku da njima detaljnije predstavimo kompaniju MTU i kompaniju MTU Maintenence Serbia, rekao je Beker. Beker je rekao da je reč o tehnološkoj kompaniji u kojoj oko 80% zaposlenih ima tehničko obrazovanje. I to će više ili manje biti slučaj ovde u Srbiji. Uverili smo se da sistem obrazovanja Srbije, posebno ovde u Vazduhoplovnoj akademiji, može ispuniti ali i prevazići naša očekivanja u pogledu budućih zaposlenih i budućih procesa zapošljavanja, rekao je on.

Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić istakla je da Srbija postaje zemlja koja otvara granice za dolazak novih liderskih kompanija, a  ne za odlazak mladih iz nje. Kada jedna od liderskih kompanija u avio industriji donese odluku da proširi  kapacitete sklapajući sporazume sa sistemom obrazovanja, onda je to pokazatelj najvišeg nivoa promišljanja o napredovanju u poslovanju. Ako je Vazduhoplovna akademija potpisnik tog sporazuma to je dokaz da škola ne samo da ima kapaciteta da odgovori na kvalitet novih pet obrazovnih profila za budućnost MTU, već i dokaz da će kroz svoj trening centar učiniti ne samo napredak u proizvodnji nego će obezbediti i stimulativnu sredinu za podsticanje inovativnosti i kreativnosti mladih u pogledu razvoja avio industrije, a samim tim i kompanije MTU, naglasila je Grujić. Ona je istakla da je očekivani rezultat svakako siguran i dobro plaćen posao u Srbiji. Kako bismo dodatno unapredili dualno obrazovanje formiramo i trening centre i opremamo ih potrebnom opremom. Tako će učenici imati mogućnost, da pored kompanija i u centrima steknu kvalitet znanja kako bi mogli da odgovore na savremene izazove i dopune svoja znanja i veštine a time dobijaju najviši nivo kvalifikacija. Pored formalnog obrazovanja, u trening centrima će podsticaj dati i neformalnom obrazovanju koje će mladima omogućiti bolje opredeljenje, usklađeno sa savremenom tehnologijom a time i bolju zapošljivost

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović ocenio je da je Memorandum o saradnji sa kompanijom MTU jedan je od najznačajnijih dokumenata koje je Vazduhoplovna akademija potpisala ove godine. Zahvaljujući tome Vazduhoplovna akademija postaje trening centar u kome će se školovati i obučavati kadrovi za potrebe MTU Maintenance Srbija. Predstavnici kompanije MTU upoznali su nas sa planovima razvoja koji se odnose na mogućnost stručnog usavršavanja i zapošljavanja učenika Vazduhoplovne akademije, rekao je on.

Učenice Vazduhoplovne akademije Vanja Teofilović rekla je da je sve što je čula tokom promocije bilo izuzetno interesantno i informativno i da su učenici dobili jasnu sliku o poslovima koje mogu da dobiju. Inače, MTU je jedna od pet vodećih svetskih kompanija za remont avionskih motora.

Devojčice iz Vranja druge na Svetskom robotičkom takmičenju

Učenice osmog razreda OŠ ”Svetozar Marković” u Vranju, Leonora Ristić i Anđela Ristić, pod vođstvom mentora Saše Ristića, osvojile su drugo mesto u kategoriji Tehnički izazov na Svetskom robotičkom takmičenju u Guangdžouu, održanom od 29. novembra do 1. decembra. Prema pisanju portala javniservis.net, u konkurenciji od 50 timova iz svih delova sveta one su uspele da naprave odličnu kombinaciju mehaničkog rešenja robota i upravljačkih sposobnosti zahvaljujući kojoj su dospele u sam vrh MakeX robotičkog svetskog takmičenja. Ovogodišnjom temom takmičenja pod nazivom Čuvar grada organizatori su želeli da vide rešenja u kojima će robot svojim aktivnostima uticati na uređenje grada, ali i saradnju suparničkih timova od koje je zavisila uspešnost urađenih zadataka, navodi ovaj portal.

U generalnoj konkurenciji na takmičenju u Guangdžouu učestvovalo je preko 200 timova iz celog sveta, a tim Srbije zauzeo je odlično 48 mesto, dok su se tri tima iz Hrvatske našla na 5, 28. i 45. mestu, a učenici iz Gračanice na 49. mestu, čime su se sve ekipe iz regiona našle u 50 najboljih. Leonora i Anđela plasirale su se na svetsko takmičenje u Kini tako što su se na Evropskom otvorenom prvenstvu u Zagrebu održanom u oktobru borile u konkurenciji sa još četiri škole iz Srbije, ali i u evropskoj konkurenciji sa 90 timova iz celog regiona i Evrope. Učešće takmičara i takmičarki na evropskom i svetskom MakeX takmičenju omogućilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a zahvaljujući programu Bitka za znanje koji u Srbiji sprovodi Fond B92, a putem kojeg je 431 škola u Srbiji dobila 2.155 edukativnih mBot robota.

Vremeplov: Rođen Vuk Karadžić

Na današnji dan 06. decembra 1787.  godine rođen je Vuk Stefanović Karadžić, reformator srpskog jezika i pravopisa. Izdao je više zbirki narodnih pesama i pripovedaka, prvu srpsku gramatiku (“Pismenica”) i rečnik (1818). Uredjivao je almanah “Danica” i nastojao da Evropu upozna sa srpskim narodnim blagom. Borio se protiv samovlašća kneza Miloša Obrenovića i jakog fronta protivnika reforme jezika. Umro je u Beču 1864, a njegovi posmrtni ostaci su 1897. preneti iz Beča u Beograd i sahranjeni uz Dositeja Obradovića ispred Saborne crkve u Beogradu.

Vremeplov: Rođen J.J. Zmaj

Srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj, član Srpske kraljevske akademije rođen je na današnji dan 06. decembra 1833. godine. Gimnaziju je učio u Halašu i Požunu (sadašnja Bratislava), a maturirao je u Slovačkoj Trnavi. Pre medicine koju je završio u Pešti, studirao je prava u Pešti, Pragu i Beču. Radio je kao lekar u Novom Sadu, Pančevu, Sremskim Karlovcima, Futogu, Beogradu, Zagrebu i Beču, a u Beogradu je od 1890. do 1898. bio dramaturg Narodnog pozorišta. Sjajan liričar, prema oceni književne kritike “pesnički izraz duhovnog i duševnog života srpskog naroda” u drugoj polovini 19. veka. Kao pesnik razvijao se pod uticajem srpske narodne poezije i lirike Branka Radičevića. Osim lirike, napisao je veliki broj rodoljubivih kao i političko-satiričnih pesama, a kao dečji pesnik neprevaziđen je u srpskoj književnosti. Osnovao je i uređivao književni list “Javor”, satirične listove “Zmaj”, “Žiža”, “Starmali” i poučni dečji list “Neven”, neprevaziđen i po sadržini i po umetničkim i grafičkim rešenjima. Prevodio je sa ruskog, nemačkog, mađarskog i engleskog. Dela: “Pevanija”, “Đulići”, “Đulići uveoci”, pesnička legenda “Vidosava Branković”, “Čika Jova srpskoj deci”, šaljivi komad “Šaran”.

Vremeplov: Umro Jovan Palavestra

             Srpski pisac Jovan Palavestra, kritičar i novinar umro je na današnji dan 06. decembra 1959. Pisao je pripovetke i drame, pozorišnu i književnu kritiku. Prevodio je Pšibiševskog, Flobera, Bodlera. Dela: drame “Savesti na vetru”, “Čovjek koji se snašao”, “Veliki skandal”, zbirke pripovedaka “Sivi vidici”, “Na belom hlebu”.

Vremeplov: Nobelovac Šarl Laveran

Francuski mikrobiolog Šarl Laveran (Charles), dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1907. godine, na današnji dan 6. decembra 1880. godine otkrio je uzročnika malarije, ali nije mogao da objasni na koji način dospeva u organizam. Engleski lekar Ronald Ros (Ross) je 15 godina kasnije utvrdio da malariju prenose komarci.

Vremeplov: Održan antirežimski studentski protestni skup

Na današnji dan 06. decembra 1931. godine održan je antirežimski protestni skup na Beogradskom univerzitetu, nakon kojeg su studenti krenuli u protestnu šetnju Knez Mihailovom ulicom. Policija je uhapsila 13 i ranila šest studenata.

Vremeplov: Umro Čajkovski

U Petrogradu je na današnji dan 06. decembra 1893. godine  umro slavni ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski, kojeg mnogi smatraju klasikom ruske muzike. Njegovo delo, inspirisano narodnom muzikom, bajkama i ruskom istorijom, obuhvata sve muzičke vrste, a najpoznatiji su šest simfonija, tri klavirska koncerta, opere “Evgenije Onjegin” i “Pikova dama”, balet “Labudovo jezero” i uvertira “Romeo i Julija”.

Vremeplov: Umro Raša Livada

Na današnji dan 06. decembra 2007. godine preminuo je Raša Livada, književnik, glavni i odgovorni urednik časopisa “Pismo” istoimenog književnog društva, jedan od osnivača Srpskog književnog društva.

DR Mića: Od nastanka Srbije nije bilo istraživanja kao Nebojše Stefanovića

Doktorska disertacija ministra Nebojša Stefanovića je jedna od najboljih koja na Megatrend univerzitetu odbranjena u poslednjih deset godina. To je rekao 27. septembra o.g. Mića Jovanović, rektor Megatrend Univerziteta, odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa, među kojima su bila i ona u vezi sa doktoratom Stefanovića. “Ministar je na 245 stranica empririjskog istraživanja (koje ne može da se plagira) objasnio funkcionisanje lokalne samouprave u gradu Beogradu i na svim njegovim opštinama. Od nastanka Srbije pa do danas takvo istraživanje nije urađeno. Što se tiče članova komisije iz inostranstva, oni su imali kopiju disertacije prevedenu na engleski jezik, a ministar je odgovarao na engleskom i na srpskom, pred publikom od više od 80 ljudi uključujući i novinare”, istakao je Jovanović.

Na jedno od pitanja, rektor Megatrenda naveo je da su od aktuelnih zvaničnika neke od studija na ovom univerzitetu završili ministar energetike Aleksandar Antić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar rada Zoran Đorđević, zatim Nenad Borovčanin, Branislav Mitrović, general Milenko Božović, državne sekretarke u Ministarstvu prosvete Ana Langović i Tatjana Cvetkovska….

On je dodao da su vratili naziv Univerzitetu u Megatrend, nakon što je jedno vreme bio Džon Nezbit, na zahtev više od 15.000 diplomiranih studenata, što je doprinelo povećanju broja studenata. “Fakultet za kulturu i medije, smer za menadžment u kulturi i medijima, je akreditovan već više od 15 godina. DJ studije su samo jedan od programa u okviru tog smera, što se automatski smatra akreditovanim. To je potvrdio i ministar Šarčević na pres konferenciji u junu ove godine”, istakao je Jovanović.

Kako je naveo, svih 12 fakulteta Megatrend univerziteta imaju domaću akreditaciju, evropsku akreditaciju i akreditaciju American Quality Association, što znači da se, bez nostrifikacije, priznaju “od Skandinavije do Južne Afrike i od Amerike do Japana”. Prema njegovim rečima, Megatrend ima blizu 120 međunarodnih ugovora o saradnji, a među njima su ugovori sa LUM Mediteranski univerzitet iz Barija, Politechnico di Milano, L’Ecole de management de Grenoble (Francuska), London School of Business and Finance… Rekao je i da je posle zavšrenog Pravnog fakulteta na Megatrendu moguće polagati pravosudni ispit, kao i da Fakultet za civilno vazduhoplovstvo ima praksu u saradnji sa Vazduhoplovnom akademijom iz Vršca, SMATSA, Pilotskom akademijom Prince Aviation, dok je studentima na raspolaganju i univerzitetski mlazni avion CJ1.

Studije za učesnike rijalitija, starlete i rokere

Tokom “Intervjua na mreži” bilo je dosta duhovitih pitanja, kao što su da li Megatrend razmišlja o studijama za učesnike rijalitija. “Ukoliko interesovanje bude veliko, naravno da hoćemo, a naši studenti ići će na praksu i u Zadrugu i u Parove”, šaljivo je odgovorio Mića Jovanović. Na pitanja o starletama, rekao je: “Kao što znate, dugo smo školovali misice i starlete, ali je Univerzitet odustao od toga pošto nam se broj ženske populacije na Univerzitetu dramatično povećao, pa muškom delu nastavnika i administracije – nije bilo dobro! Zbog mentalnog i fizičkog zdravlja istih, rešili smo da smanjimo broj starleta i misica, tako da je njihov broj poslednjih par godina značajno manji”. U šaljivom ruhu, rekao je i da planiraju da uvedu studije za rokere i metalce, a da će kao provereni roker biti šef tih studija, a da će se praksa izvoditi u njihovom rokenrol studentskom klubu svakog četvrtka od 14 do 20 časova.

Sajtovi (ne)postojećih vlasnika Megatrenda ugašeni: Vreme za istragu?

Novi vlasnik Megatrenda Dejan Đorđević prekinuo je tišinu i oglasio se otvorenim pismom povodom brojnih apsurdnih detalja koji su isplivali u vezi sa njegovom kupovinom najstarijeg privatnog univerziteta u Srbiji. Ponovo je demantovao da je izjavio da “profesori neće raditi za platu”, ali nije komentarisao otkriće da rukovodstvo firme koju predstavlja – ne postoji, već se zapitao “kome smeta kapital iz Evropske unije”.

Činjenica da konzorcijum investicionih fondova koji je navodno kupio Univerzitet Megatrend čine izmišljeni likovi, po svemu sudeći, nije pokolebala njihovog gazdu Dejana Đorđevića. U otvorenom pismu podvlači da 56 miliona evra ne ulaže kako bi sticao profit, već s idejom da se za dve, najdalje tri godine, Megatrend nađe u društvu 500 najbolje rangiranih svetskih univerziteta, govoreći o sebi u trećem licu.

Vršilac dužnosti rektora dr Dejan Đorđević je čovek rođen u Srbiji, kapital je sticao u Nemačkoj, tako što je u tamošnjoj tržišnoj utakmici, kao stranac, morao da bude mnogo bolji i inventivniji u konkurenciji poslovnih ljudi koji se takmiče na tom tržištu. Njegov kapital i kapital konzorcijuma nemačkih investitora, koje on predstavlja, ima čisto poreklo. Kome smeta što v.d. rektora dr Dejan Đorđević hoće svoja iskustva da implementira u Srbiji?

Svega nekoliko sati nakon što je N1 objavio da rukovodstvo kompanije koja je kupila Univerzitet Megatrend ne postoji, internet stranica firme Efas World – naprasno je nestala. Iako predstavlja navodno nemačku firmu, sajt je hostovan u Beogradu, a internet prezentacija njegove evropske podružnice – u Novom Sadu. Sajt EFAS Europe ugašen je još ranije, kako kaže novinar Dojče velea – jer nije platio zakup domena. “Inače, na tom sajtu su se prodavali štampači. Dakle, čovek je ‘valjao’ štampače, taj Dejan Đorđević, i izmislio je čitavu jednu nemačku korporaciju koja ne postoji, pa nekako ne verujem da taj tip, ili ta ‘korporacija’, ako uopšte postoji ima 56 miliona evra da kupi Megatrend”, kaže Nemanja Rujević, novinar Dojče velea.

Dejan Đorđević prošle godine preživeo je i atentat, ako je verovati njegovoj Konzervativno-reformističkoj stranci, ali je MUP ove navode ocenio “apsolutno netačnim”. U njegovoj biografiji stoji da je suinvestitor više međunarodnih kompanija i vlasnik brendova “Efas paper” i “Alpe water”, međutim, sajtovi ovih firmi takođe su ugašeni.

Za Nemanju Rujevića, krajnje je vreme da se institucije pozabave slučajem Megatrend. “Srbija je zemlja bez epiloga. Ovde treba neko da uzme i da slaže samo to što su novinari objavili. Tu je niz dokaza u kojima Tužilaštvo ne treba ništa da radi nego da uzme te tekstove i da kaže – evo slučaja”, navodi Rujević. Bivši vlasnik Megatrenda Mića Jovanović tvrdi da je prodao firmu, ali priznaje da zasad nije dobio ni novčića. Sredstva su, uverava, deponovana na račun, a prva rata biće mu isplaćena 6. januara, do kad ostaje, kako kaže, neprikosnoveni vladar ovog privatnog univerziteta.

Ulica, bolnica, zatvor: Kako mlade odvratiti od narkomanije

Sve češće smo svedoci novinskih članaka, koliko je droga ustvari dostupna na ulicama. Upravo zato Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije ima prioritet u radu, a to je da drogu i dilere sklone sa ulica, naročito u blizini škola i školskih drvorišta. Brojnim aktivnostima oni čine da se upravo đaci i deca osećaju bezbedni u školama, ali i na putu od kuće do škole. “Jedan drug i ja smo bili u gradu i on je bio smotao,pa me pitao da probam.Samo tada sam probao i nisam nastavio”, rekao je četrnaestogodišnji S.B. Korišćenje psihoaktivnih supstanci počinje često već u osnovnoj školi, i nije retko da učenici sedmog i osmog razreda već koriste marihuanu. “Poznato je da marihuana povećava pojavu nekih težih duševnih poremećaja čak za šest puta. Da li zato što pod dejstvom marihuane ti simptomi isplivaju na površinu,da li zato što oni već imaju neke psihičke probleme, pa to na neki način nadomeste upotrebom marihuane. Negde se javljaju baš duševni poremećaji, a i uveden je taj termin kanabisom indukovane psihoze” rekao je dr. Karlo Karher, neuropsihijatar.

Sve veći problem današnjice je i pojava novih psihoaktivnih supstanci. Prema podacima centra za kontrolu u Beogradu postoji više od 600 psihoaktivnih supstanci koje se koriste, a pojavi se čak jedna nova supstanca nedeljno. “Kada je reč o prodaji opojnih droga u PU u Somboru nema konkretnih slučajeva prodaje droge u školama i školskim dvorištima, ali ćemo i u budućnosti preduzimati preventivne aktivnosti da do toga ne dođe.Policijska uprava u Somboru je za prvih devet meseci tekuće godine u 141 zapleni zaplenila ukupno 107 kg različitih narkotika, pre svega marihuane, ali i ekstazija i amfetamina”, kaže Saša Dmitrašinović, načelnik PU Sombor. Ne postoje slabe i jake droge, sve zavisi od doze i dužine korišćenja. I samo jedan put je mnogo. Jer zakoračiti u svet droge jedini je put gde slobodna osoba svojom voljom postaje rob svog izbora.

Hrvatska policija proterala nigerijske studente u BiH misleći da su migranti

Bosanskohercegovački portal Žurnal objavio je priču o dvojici studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija, prema pisanju portala, 17. novembra otela i ilegalno proterala u Bosnu i Hercegovinu. U MUP-u kažu da nemaju evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te da ne znaju za okolnosti pod kojima su se studenti našli u susednoj državi.

Osamnaestogodišnji student Abia Uchenna Alexandro i njegov kolega Eboh Kenneth Chinedu su iz Nigerije doputovali u Hrvatsku da bi učestvovali na petom Svetskom međuuniverzitetskom prvenstvu u Puli, piše Žurnal. Predstavljali su Federalni univerzitet tehnologija Owerri na takmičenju u stonom tenisu. Po završetku takmičenja, 17. novembra, doputovali su u Zagreb, smestili se u hostel i izašli u šetnju gradom. Iz Zagreba je trebalo da lete za Istanbul, a iz Istanbula za Lagos. Ali, na let nikad nisu stigli jer ih je na ulasku u tramvaj u Zagrebu zaustavila i privela policija, piše Žurnal.

“Policajac mi je rekao da će me upucati ako se ne pomaknem” Prema pisanju portala, hrvatska policija odvezla ih je u šumu u blizini Velike Kladuše i naterala da pređu na teritoriju Bosne i Hercegovine.”Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo da im objasnimo ko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo, kazao je za Žurnal Eboh Kenneth Chinedu.”Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak… Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mesto. Dvojica policajaca rekli su nam – idete u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam – ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam da uđem u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomaknem, da će me upucati, kaže Eboha Kenneth.Od tada su studenti, prema pisanju Žurnala, smešteni u kamp Miral u Velikoj Kladuši.”Naši pasoši i sve stvari ostali su u Zagrebu. Uspeo sam iz kampa da pozovem kolegu koji je zajedno s nama bio na takmičenju, da nam pošalje pasoše. Ne znamo šta da radimo, viza za Hrvatsku ističe nam”, kazao je Kenneth Chinedu.

Ko je odgovoran? Kampom Miral upravlja Međunarodna organizacija za migracije. Za Žurnal su kratko kazali da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon potvrde od organizatora takmičenja da je zaista reč o studentima sa uredno izdatim vizama, obavestili organizaciju “Vaša prava” iz Sarajeva koja će preuzeti njihov slučaj. Iz te organizacije nisu odgovarali na pozive iz redakcije Žurnala.

“Na takmičenju ih snimala hrvatska televizija” I Međuuniverzitetski sportski odbor, organizator takmičenja u Puli, tvrdi da su obavešteni o slučaju. U razgovoru za Žurnal, predstavnik odbora Alberto Tanghetti kazao je da je ukupno bilo pet učesnika iz Nigerije – četiri studenta i profesor – te da su svi imali uredne vize.”Ta dva studenta bila su na takmičenju, imali su hrvatske vize, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos. Znači, imali su vizu da dođu, imali su povratne karte…Na takmičenju ih je snimala hrvatska televizija.”U nedelju 17. novembra putovali su u Zagreb jer su u ponedeljak imali let za Istanbul. Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to dogodilo jer je policija u Puli bila obaveštena da su tu”, kazao je Thanghetti za Žurnal.Poručio je i da će kontaktirati Univerzitet u Puli, obavestiti MUP Hrvatske i videti kako mogu pomoći studentima.Imena studenata su na listi Da je reč o studentima koji su učestvovali na spomenutom takmičenju, pokazuje i rang lista u stonom tenisu.Ministarstvo unutrapšnjih poslova reagovalo je na vest o nezakonitom deportovanju dvojice nigerijskih studenata u BiH. Kažu da hrvatska policija za njih nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske, te da ne zna okolnosti pod kojima su se oni našli u susednoj državi.Policija je za Hinu potvrdila da su 12. novembra petorica nigerijskih državljana – vođa puta i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre učestvovali na sportskom takmičenju, te da su vođa puta i jedan učesnik legalno napustili Hrvatsku letovima preko zagrebačkog aerodroma,, dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.Za preostalu dvojicu spomenutih Nigerijaca policija nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske.Dodaju da se ispituje da li se radi o “još jednom pokušaju zloupotrebe dolaska na sportska takmičenja”.

By admin