Vesterbak: Nastavnici iz Finske prenosiće svoja iskustva kolegama iz Srbije

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je u ponedeljak 9. decembra  u Beogradu sa Piterom Vesterbakom osnivačem finske kompanije „Rovio“, koja proizvodi igre za mobilne platforme, među ostalima i popularnu igricu Angry Birds. Ministar Šarčević informisao je sagovornika o reformama koje su počele da se sprovode u sistemu obrazovanja u Srbiji u poslednje tri godine, a koje obuhvataju sve nivoe počev od predškolskog obrazovanja do nauke. Za nas je iskustvo Finske jako dragoceno. Mene posebno interesuju modeli finskih gimnazija, naveo je ministar i dodao da postoji veliki prostor za saradnju Srbije i Finske u oblasti obrazovanja.

Sagovornici su se saglasili da je za promenu modela učenja ključna uloga nastavnika zbog čega je važno ulagati u njihovu obuku.  Piter Vesterbak naveo je da je u Finskoj naglasak na učenju, a ne na podučavanju. Moj predlog je da se organizuju radionice na kojim bi nastavnici iz Finske preneli svoja iskustva kolegama iz Srbije, naveo je on.

Dva nova programa Fonda za nauku i povećanje budžeta za PROMIS

Budžet Programa za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS) povećan je za 3.000.000 eura, najavljeno je na svečanosti koja je nedavno održana u Fondu za nauku. U novim prostorijama Fonda za nauku 29. novembra svečano su otvorena dva nova Programa – Program za razvoj projekata iz oblasti veštačke inteligencije i Program saradnje srpske nauke sa dijasporom. Tom prilikom, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić svečano je objavila da je budžet PROMIS-a povećan za 3.000.000 eura odnosno da sada iznosi 9.000.000 eura, što znači da će biti podržano 50% više projekata nego što je to inicijalno bilo planirano. U skladu sa novim budžetom, programski odbor u drugom stepenu evaluacije će biti organizovan u novom terminu koji će Fond za nauku uskoro objaviti, zajedno sa celokupnom vremenskom linijom kada je u pitanju PROMIS.

Sajam „Nauka za privredu“ o digitalizaciji

Treći sajam „Nauka za privredu“ svečano je otvoren u petak, 5. decembra 2019. godine na Novosadskom sajmu, a u fokusu ovogodišnjeg sajma bila je digitalizacija  Jedan od glavnih razloga osnivanja ovog poslovnog Sajma je i promena strukture finansiranja visokog obrazovanja i nauke u Srbiji, a od naredne godine, očekuju se sve veća ulaganja u istraživanja koja su okrenuta privredi.

Na otvaranju sajma govorio je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović.  U Zakonu o fondu za nauku postoji program koji se zove Razvoj. Mi ćemo taj program raspisati u 2020. godini i on je baš direktno usmeren ka temama koje ćemo definisati na način da privreda i društvo imaju korist, ali i učešće u programima i radu Fonda za nauku, rekao je Popović.

Kao i svake godine, sajam je okupio najznačajnije fakultete, naučnoistraživačke institute, centre koji su predstavili različita rešenja i mogućnosti direktnog transfera znanja i tehnologija u privredu, kao i potencijale konkurentske prednosti na domaćem i stranom tržištu.

Univerzitet u Novom Sadu kontinuirano radi na formiranju visokokvalitetnog, naučnoistraživačkog podmlatka, koji svojim znanjem i naučnoistraživačkim radom sposoban da stvara nove vrednosti, da osmisli i generiše ukupan društveni razvoj, navela je prorektor za nastavu Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović.

Na otvaranju sajma govorio je i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje Zoran Milošević. Verujem da ćemo biti dostojni izazova i onog infrastrukturnog i onog koji je u segmentu visokog obrazovanja, da pružimo adekvatan servis, idejama koja neće biti negde u Singapuru, negde u Americi, nego baš ovde, verujem već da smo danas na dobrom put, istakao je Milošević.

Sajam je bio prilika za povezivanje naučnih institucija i organizacija sa firmama i kompanijama, radi primene naučnih znanja i projekata u privredi, kao i tačnog uvida u realne potrebe tržišta. Sajam je održan pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade.

Eurobank: Više od 2,5 miliona dinara za “Školu kao nacrtanu za Vas”

Od svog osnivanja u Srbiji 2003. godine Eurobanka neprekidno kombinuje strategiju dinamičnog i uspešnog rasta sa doprinosom zajednici u kojoj posluje, uverena da je aktivna saradnja države i društveno-odgovornih kompanija najbolji način da se naprave značajne promene u različitim segmentima društva. “Škola kao nacrtana za Vas” prvi je samostalni projekat Eurobanke pokrenut uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Njegov osnovni cilj je poboljšanje uslova za rad i učenje u ekonomskim školama Srbije. Pored opremanja učionica i kabineta savremenom opremom, projekat podrazumeva i edukativna predavanja Eurobank eksperata namenjena učenicima koji u okviru svojih obrazovnih profila imaju bankarstvo i finansije. Na ovaj način zaposleni u Eurobanci daju svoj doprinos deljenju znanja i iskustava stečenih dugogodišnjim radom u finansijskom sektoru.

Prva donacija, ukupne vrednosti 1,4 miliona dinara realizovana je u junu 2019. godine u Prvoj ekonomskoj školi u Beogradu. Zahvaljujući sredstvima prikupljenim humanitarnom Mastercard kreditnom karticom “Eurobank Veliko srce” učenici ove škole dobili su nov, moderno opremljen kabinet za statistiku i računovodstvo. Sredinom novembra, u prisustvu predstavnika Eurobanke, Ministarstva prosvete, direktora, nastavnika i učenika, u Ekonomskoj školi u Šapcu otvorena je nova elektronsko-jezička laboratorija, dok je školska biblioteka opremljena lap topovima koji đacima omogućavaju čitanje knjiga u elektronskom formatu. Vrednost ove donacije iznosi više od milion dinara.

Predsednik Izvršnog odbora Eurobanke, gospođa Slavica Pavlović istakla je da uz podršku Ministarstva prosvete značajan doprinos uspešnosti ovog projekta daju upravo korisnici humanitarne Mastercard kreditne kartice “Eurobank Veliko srce”. Od svake transakcije realizovane ovom karticom, banka od svojih prihoda odvaja deo sredstava i usmerava ih u opremanje i modernizaciju kabineta u srednjim školama.

Nagrađeni najbolji đaci OŠ Svetozar Marković Toza

Učenici i nastavnici  novosadske OŠ „Svetozar Marković Toza” proslavili su 5. decembra Dan škole, a svečanosti je prisustvovala i državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček.

Po rečima direktora škole Petra Narančića, 5. decembra 1944. godine Svetozar Marković Toza proglašen je za narodnog heroja, te je potpuno jasno zbog čega se tog datuma obeležava dan škole. – Đacima koji su u prethodnoj školskoj godini osvojili prvo, drugo ili treće mesto na okružnim takmičenjima dodeljene su diplome – kazao je Narančić. – Naša škola je puna uspešnei vredne dece, te smo ove godine nagradili njih 106, a diplome su uručene i njihovim mentorima. Osim toga, napravljena je grupna fotografija nagrađenih učenika, koja će se, kao i ranijih godina, naći na nekom od bilborda u gradu. Kako je kazao Narančić, škola na taj način želi da svi građani vide lica uspešnih đaka „Tozine” škole.

Najbolji na bilbordima: Luka Zečević, Lea Ajzenberger i Luka Srdić

Luka Zečević, Lea Ajzenberger i Luka Srdić dolaze iz Osnovne škole „Svetozar Marković Toza”. Zečević je ove godine osvojio drugo mesto na Republičkom takmičenju iz geografije. Svoje školovanje nastavio je u Gimnaziji „Isidora Sekulić” na prirodno-matematičkom smeru. – Uglavnom sam se bavio prirodnim naukama, ali geografija je nauka koja je delom i prirodna i društvena i zato me je privukla. Nastavnica je bila fantastična i podstakla me da se takmičim iz tog predmeta – navodi Luka Zečević. – Još se nisam odlučio za profesionalno usmerenje u budućnosti, zato sam i upisao gimnaziju. Dvoumim se između medicine i informacionih tehnologija.

Lea Ajzenberger osvojila je drugo mesto na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture. Zbog svojih uspeha, našla se na bilbordu drugu godinu zaredom. – Moji planovi, za divno čudo, ne odnose se toliko na jezik kao glavni fokus, nego sam se više preusmerila na prirodne nauke, poput fizike i matematike – kaže Lea. – Sebe u budućnosti definitivno vidim kao profesorku. Da li će to biti kvantna fizika ili astrofizika, još ne znam, ali ima vremena za to.

Luka Srdić osvojio je prvo mesto na 60. izložbi likovnih radova dece i omladine Srbije. – Volim likovno, ali me privlači i istorija – ističe Luka. – Još je rano da  govorim o budućnosti. Za sada još ne znam čime bih se bavio, ali vremenom će se i to nametnuti.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine. Na 43 lokacije u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavljeni su novi bilbordi. Na njima je predstavljeno gotovo 300 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor ovog projekta i ove godine je Erste banka, a partner u realizaciji Omladinska prestonica Evrope – OPENS 2019.

Beogradsko baletsko takmičenje od 15 do 18. oktobra 2020. godine

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević govorio je u četvrtak s u Skupštini grada na konferenciji za novinare povodom novog međunarodnog baletskog takmičenja koje će se održati u Beogradu od 15. do 18. oktobra 2020. godine. Veoma sam zadovoljan što danas najavljujemo važan, i na određen način pionirski projekat Beogradskog baletskog takmičenja. Nakon nekadašnjeg Jugoslovenskog baletskog takmičenja koje se održavalo u Novom Sadu, Beograd će prvi put posle skoro 30 godina, u organizaciji Nacionalne fondacije za umetničku igru, dobiti međunarodno baletsko takmičenje, rekao je ministar.  On je naveo i da se ministarstvo na čijem je čelu već nekoliko meseci intenzivno bavi pitanjem umetničkog obrazovanja na svim nivoima i dodao da je težište na umetničkoj igri. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je kroz saradnju sa Nacionalnom fondacijom za umetničku igru, steklo uvid u neophodnost pružanja pre svega motivacije, a zatim i različitih oblika podrške učenicima koji se bave ovom vrstom umetnosti, naveo je ministar.

Ovo međunarodno baletsko takmičenje  kreirano je sa ciljem da ponudi najviši kvalitet, podrži domaću scenu umetničke igre i predstavi mlade igrače iz Srbije, regiona i Evrope najcenjenijim stručnjacima i institucijama iz ove oblasti. Glavna takmičarska scena biće beogradsko Narodno pozorište, a baletske sale Nacionalne fondacije za umetničku igru koristiće se za majstorske časove i probe.

Odbojkaška sekcija OŠ „Miroslav Antić”: Sport pametnih ljudi

Odbojkaška sekcija Osnovne škole „Miroslav Antić” u Futogu neguje dugu tradiciju postojanja i već deceniju je pod vođstvom profesora fizičkog vaspitanja Kristijana Horvata. Znanje, disciplina i timski duh, osim neophodne fizičke aktivnosti, deca odnose sa sobom i pokazalo se da spremniji ulaze život odraslih ljudi, a roditelji su često najzahvalniji upravo na tome. – Popularnost odbojke među mladima je velika, ali je veća kod devojčica – rekao je profesor Kristijan za „Dnevnik”. – Odbojka je sport koji se dugo uči, i iako ima svega sedam elemenata kojima treba ovladati, ona je veoma kompleksna. Lopta se zadržava na rukama igrača delić sekunde, a u tom trenutku igrač mora da donese odluku koji će elemenat da primeni i da postavi telo u odgovarajući položaj. Kompleksnost nekada predstavlja problem, ali i dobar izazov za decu koja osete čar odbojke, od servisa do prijema, dizanja i prvog smeča.

Izborna sekcija posvećena odbojci čest je odabir dece, a oni nadareni postižu odličan uspeh na takmičenjima, donoseći toj školi pehare i medalje. Ipak, to profesoru Kristijanu nije najbitnije. Timski rad i socijalizacija dece, kao i srce koje ostavljaju na terenu za odbojku, služe za primer ostaloj deci. – Naši odbojkaši su tim na terenu, ali i van njega. Tu smo jedni za druge, pokrivamo napravljene propuste, a adrenalin samo raste kada spasimo loptu i dobijemo poen. Radost pobede se proširuje na sve igrače, a za razliku od individualnih sportova, teret poraza i neuspeha se takođe deli i lakše podnosi. Kada se cela ekipa okupi i zagrli, međusobno bodrenje može vam dati više snage nego što ste mislili da imate – rekao je on, naglasivši važnost ekipnih kolektivnih sportova. – Postigli smo zapažene rezultate, na koje sam veoma ponosan, a uzevši u obzir da je ovde odbojka izborni sport, zadovoljni smo odzivom. Tačan broj dece koja su birala ovu sekciju ne može se izračunati, ali znamo da po godini imamo oko petnaest do dvadeset polaznika. Po njegovim rečima, svaka sredina je po nečemu poznata, a on smatra da je Futog poznat upravo po odbojci. – Školovali smo velik broj istaknutih sportista, koji su u poznatim evropskim i svetskim klubovima, ili igraju za našu reprezantaciju – kazao je profesor.

Učenici od petog do osmog razreda imaju mogućnost odabira odbojkaške sekcije, a od njih se dalje obrazuju dva tima, jedan gde su spojeni peti i šesti, i drugi gde se spajaju sedmi i osmi razred. Razlog za to su takmičenja, pa je tako petom i šestom razredu okružno takmičenje poslednje na lestvici i takmiče se po takozvanom B programu, dok sedmaci i osmaci mogu postići uspeh i na republičkom takmičenju. Učenica šestog razreda Marija Skenyić, koja pohađa tu sekciju već godinu, kao i učenica osmog razreda Ivana Pilipović, kažu da su veoma zadovoljne sekcijom. Sviđaju im se vežbe koje rade, dok im trening nije naporan. Ponosne su na dosadašnji uspeh, a posebno vole da učestvuju u takmičenjima.  – Nažalost, česte su nezgode i sportske povrede, koje mogu značiti kraj karijere nekog sportiste, ali obrazovanje i znanje koje se nosi kroz život je nešto što vam niko ne može uzeti – poručio je profesor Kristijan.

U sedmici posvećenoj pravima deteta, Osnovna škola „Miroslav Antić” ugostila je čuvenog odbojkaša Andriju Gerića, koji je deci prikazao značaj tog sporta i obrazovanja. Cilj celog predavanja koje je održano učenicima petog razreda je da se naglasi da škola i sport mogu zajedno, kao i da treba da se spoje.

Obuka za dečje eko-edukatore u Infopolisu

U toku su prijave za trodnevnu obuku za dečje eko-edukatore, koja će biti održana u subotu, 21. decembra, od 10 časova, nedelju, 22. decembra, od 11 i ponedeljak, 23. decembra, od 9 u „Infopolisu” omladinskom info-centru, Trg slobode 3. Prijave za obuku, koja je besplatna, traju do 16. decembra u 23 časa, do kada je potrebno poslati imejl na adresu infopolisns@gmail.com, s naznakom „prijava za obuku”. Obuka je namenjena mladima od 15 do 30 godina, koje interesuju ekologija i zaštita živote sredine, i koji rade ili žele da rade s decom osnovnoškolskog uzrasta.

Uručene nagrade sa međunarodnog konkursa ”Ateljea 61”

Marija Ranković i Stefan Ilić studenti Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu dobitnici su nagrade za idejno rešenje kartona za tapiseriju “Ateljea 61″. Reč je o konkursu za tapiseriju koji se neguje još od 1961. godine, a ovoga puta je realizovan kao međunarodni studentski konkurs, s obzirom na to da je Novi Sad aktuelna Omladinska prestonica Evrope. Nagrade su laureatima uručili član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i direktor ustanove za izradu tapiserija ”Atelje 61” Zoran Bulatović. – Tradicija duga 60 godina je za svako poštovanje, a toliko upravo traje naš ”Atelje 61”. Ovo je već njihov 34. Međunarodni konkurs, na kojem nagrađaju umetnike, i s druge strane bogate svoju izvanrednu zbirku tapiserija.

Nagradu je ustanovio osnivač ”Ateljea 61”, naš znameniti slikar i tapiserista Boško Petrović, a Grad apsolutno podržava rad te ustanove kulture, jedinstvene i kod nas i u okruženju. Sam spoj starog zanata kao što je tkanje i savremene umetnosti je veliki doprinos našoj kulturnoj baštini. Za svaku pohvalu je to što pored same izrade tapiserija, ”Atelje 61” ima i izložbenu, izdavačku i obrazovnu delatnost. Takav pristup je sveobuhvatan, veoma svrsishodan i daje jedan zaokružen kulturni koncept – naglasio je Dalibor Rožić i dodao da je gotovo izvesno da će ”Atelje 61” biti preseljen u budući kreativni distrikt, u tzv. ”Kinesku četvrt”.

Prema rečima direktora “Ateljea 61” Zorana Bulatovića, Konkurs ima za cilj očuvanje, razvoj i popularizaciju tapiserije kao autentičnog i autonomnog vizuelnog medija. – Mi smo ustanova Grada Novog Sada, tako da Grad i dodeljuje sredstva za ovu nagradu. Bilo je preko 50 učesnika prijavljeno na Konkurs, nagrađeni radovi su izuzetno kvalitetni i nadam se da će tapiserije biti izrađene tokom sledeće godine. Reč je o otkupnoj nagradi koja iznosi oko 1000 evra po dobitniku – istakao je Bulatović.

Uslovi za učestvovanje precizirani su propozicijama koje definiše Umetnički savet „Ateljea 61“, čiji članovi žiriraju dospele predloge za tapiserije, postavljajući visoke kriterijume koji zahtevaju originalnost ideja. Po kartonima nagrađenih autora izvode se tapiserije u radionici ”Ateljea 61” materijalima i tehnikama tkanja na vertikalnom razboju koje predloži autor. Gotove tapiserije postaju deo Zbirke tapiserija ”Ateljea 61”.

Učitelj đake vozi u školu svojim starim “golfom”: Mogao da radi u gradu, ali je odabrao malu seosku školu

Za Ferida Ramovića, mladog učitelja seoske škole u Žunjeviću na Rogozni, ne postoje prepreke koje bi onemogućile 11 učenika da pohađaju nastavu. Tri kilometra od asfaltnog puta, uz brojne strme delove i serpentine, zimi često „rikvercom“ izveze đake. A u mešovitom razredu – glumci, književnici i sportisti. Na delovima puta, kao da smo ni na nebu ni na zemlji. Ferid “golfom” poveze deo učenika, često uz poteškoće, pa se škola tokom zime otvara u devet. Danas uče pisanje velikog slova. – Idem do Drnjače i čekamo učitelja. I kad dođe učitelj on nas odvede do ovde u školu – priča učenik Srđan Petrović. – Oko osam sati krenem od kuće. Dva kilometra imam do škole. Peške idem – kaže učenica Kristina Đokić.

Funkcionišu kao velika porodica. Danas je red na učitelja da donese doručak. – Nema tog odnosa koji imamo, onako da kažem, zvaničnog, u školama. Ali to je – od onog trenutka, od samog dolaska u školu, preko užine, druženja – objašnjava Nikola Mihajlović, veroučitelj. Naravno, svi u razredu obožavaju Novaka Đokovića, i poznatog tenisera i onog iz razreda. Nole iz Žunjevića pohvalio se da ima i kućnog ljubimca Boža. Šilježe od sedam meseci.

Ferid je mogao i u gradsku školu, ali voli svoje učenike. Po uzoru na svog učitelja, sa istim žarom se trudi da deci iz seoske škole ništa ne nedostaje. – Pravimo neke izlete koje ćemo na proleće da ponovimo. To će biti obilazak nekih kulturnih znamenitosti Novog Pazara – najavljuje učitelj Ferid Ramović. Poštovan je i u selu. Zahvaljujući njemu, obnovljen je deo škole, ali i put koji, od glavnog asfaltnog, krivuda do škole.

160 godina Treće beogradske gimnazije

Treća beogradska gimnazija obeležila je 6. decembra 160 godina postojanja. Na svečanosti je istaknuto da je potrebno negovati tradiciju, ali graditi i uspešnu budućnost.   160 godina je duga tradicija i govori o Beogradu kao jednom kosmopolitskom gradu,koji zna da ceni obrazovanje i nauku i verujem da ćemo se u skorije vreme vratiti na one grane gde smo nekada bili. U odnosu na druge zemlje mi smo imali ratovanje, tranziciju, poljuljanu privredu, hiperinflaciju, ali bez obzira na sve ovo, naša deca su pametna i moram da ih pohvalim. Ako želimo da napredujemo ugledajmo se na decu treće gimnazije, rekao je  ministar Mladen Šarčević na svečanosti.

Događaju su prisustvovali mnogobrojni ugledni građani koji su pohađali gimnaziju, profesori i drugi gosti.

Vremeplov: Oslobođena beogradska varoš

Na  današnji dan 13. decembra 1806.godine ustanici u I srpskom ustanku oslobodili beogradsku varoš i naterali otomanske snage da se povuku u Kalemegdansku tvrđavu. Tvrđava osvojena početkom 1807. godine, a po slomu ustanka 1813. godine Otomani ponovo zauzeli Beograd.

Vremeplov: Srbija objavila rat Otomanskom carstvu

Srpski kralj Milan Obrenović, na poziv Rusije, drugi put je  na današnji dan 13. decembra 1877. godine objavio rat Otomanskom carstvu. U martu 1878. rat završen mirovnim sporazumom Rusije i Turske u San Stefanu, kojim je Rusija pokušala da ostvari premoć na jugu Balkana.

Vremeplov: Tasman otkrio Novi Zeland

Na  današnji dan 13. decembra 1642. godine holandski moreplovac Abel Tasman otkrio Novi Zeland, ali se nije iskrcao iz straha od ratobornih domorodaca. Zasluga za otkriće pripala Englezu Džejmsu Kuku, koji se 1769. iskrcao na jedno od novozelandskih ostrva.

Vremeplov: Rođen Hajnrih Hajne

Na današnji dan 13. decembra 1797. godine je  rođen nemački pesnik Hajnrih Hajne, jedan od najvećih liričara XIX veka. Njegova poezija smatra se vrhunskim dostignućem nemačkog romantizma, izvršila ogroman uticaj na evropsko pesništvo.

Vremeplov: Rođen Anri IV

Francuski kralj Anri IV, prvi monarh iz dinastije Burbona rođen je na  današnji dan 13. decembra 1553. godine. Idejni vođa protestanata kasnije prešao u katolicizam, ali Nantskim ediktom 1598. osigurao protestantima verske slobode i okončao verske ratove. Tokom njegove vladavine osnovane prve francuske kolonije u Severnoj Americi. Ubio ga rimokatolički fanatik Fransoa Ravajak.

Vremeplov: Počeo Tridentski koncil

Na  današnji dan 13. decembra 1545. godine počeo rad Tridentski koncil, koji je u maju 1542. godine sazvao papa Pavle III. Ekumenski koncil, na kom je do kraja izgrađen status katoličke crkve kao dogmatske, protivreformacijske, militantne ustanove s papom-autokratom na čelu, s prekidima zasedao do 1563. godine. Na osnovu zaključka tog skupa vođen protivreformacijski pokret koji je doveo do Tridesetogodišnjeg rata prokatoličkih i protestantskih snaga u Evropi, od 1618. do 1648. godine.

Masovno trovanje u vrtiću? Šestoro dece iz Trstenika hospitalizovano, ali su van životne opasnosti

Dr Savko Marković, zamenik direktora bolnice u Kruševcu, potvrdio je za “Blic” da se u ovoj ustanovi nalazi šestoro mališana iz Trstenika, a zdravstvene službe ispituju slučaj, tako da za sada nije poznato šta je uzrok razboljevanja preko tridesetoro dece i najmanje sedam odraslih iz ovog mesta. – Juče popodne, od 18 sati do jutros, kod nas je na pregled upućeno ukupno 12 dece starosti između ve i po i šest godina iz Doma zdravlja Trstenik uz prethodnu najavu, jer je to veći priliv pacijenata nego inače. Deca su upućena zbog nespecifičnih stomačnih tegoba, kao što su muka, gađenje, povraćanje, bolovi u stomaku – rekao nam je dr Marković.

On dalje dodaje da su sva deca pregledana i šestoro je poslato na kućno lečenje, jer se radilo o lakšoj kliničkoj slici, što znači da simptomi nisu bili izraženi u velikom obimu. Ostalih šestoro primljeno je na dečje odeljenje. – Urađeni su neophodni dijagniostički procesi, započeta adekvatna terapija, sva deca su dobrog opšteg stanja. Dobro reaguju na primljenu terapiju, simptomi su u povlačenju i očekujemo povoljan tok lečenja – kazao nam je dr Marković, dodavši da su deca i dalje na bolničkom lečenju. Što se uzroka razboljevanja tiče, zamenik direktora kruševačke bolnice rekao nam je da je obavešten Zavod za javno zdravlje, koji to utvrđuje šta je posredi. – Van opasnosti su, nema razloga za preteranu brigu – zaključio je dr Savko Marković.

Prekrečen kukasti krst na Filozofskom; Milošević: Poruka koja duboko vređa

Grafit sa kukastim krstom našao se na fasadi Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a po prijavi komunalne inspekcije, radnici Javnog preduzeća “Gradsko zelenilo” u sredu ujutro su ga prekrečili. Tim povodom, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević izjavio je da kukasti krst na Filozofskom fakultetu šalje poruku koja duboko vređa sve koji razmišljaju da su civilizacijske vrednosti u toleranciji, suživotu i različitosti. “Kukastom krstu, koji predstavlja poruku fašizma, nije mesto na našem Univerzitetu i Filozofskom fakultetu. Ovo je drski pokušaj da se nametne jedna tema koja je uvek bila strana i Univerzitetu i svima nama koji živimo u Vojvodini i koji imamo sveže sećanje na produkte fašizma”, naglasio je Milošević i dodao da ovaj simbol lako može prerasti u verbalno, ali i fizičko nasilje.

Pokrajinski sekretar istakao je da danas poručujemo u ime akademske zajednice, studenata, odgovornih u Gradu, Pokrajini i Republici, da ovo nisu poruke vrednosnog sistema, već poruke koje ga razaraju. On se osvrnuo i na sve češću zloupotrebu Univerziteta u političke svrhe. “Nije dobro da vređamo studente i profesore i da namećemo ideje koje imaju prizeman karakter. Bilo bi dobro da se uzdržimo, ne zato što je to zakonom utvrđena norma, nego zato što je to, pre svega, etičko ponašanje u okviru Univerziteta, na kome se neguje različitost i pravo na različitost, a ne jedno politikantsko grupisanje i pokušaj da se poistovetimo sa nekom, neretko i primitivnom idejom”, zaključio je Milošević. Kada je reč o preduzimanju daljih koraka u vezi sa otkrivanjem počinilaca, sekretar Milošević je izrazio uverenje da će policija i drugi organi preduzeti sve da se ovakvi događaji više ne ponove.   https://www.youtube.com/watch?v=NSmHW0NB7mw&feature=emb_logo

Srbija okružena obolelim od malih boginja: Pitanje trenutka kada će se zaraza preliti i kod nas

U Hrvatskoj je na snazi epidemija malih boginja, sve zemlje regiona beleže veliki broj zaraženih ovim virusom, širom sveta prošle godine umrlo je više od 142.000 ljudi od bolesti koja ni ne treba da postoji u 21. veku, a antivakserski lobi ne prestaje da širi svoj pogubni uticaj. Srbija je okružena ovim opasnim virusom i samo je pitanje trenutka da će bi morbile mogle da se preliju i kod nas. Jedino što to može da spreči jeste – vakcinacija. – Poslednje informacije sa Torlaka su da malih boginja trenutno nema u Srbiji od kraja avgusta kada smo proglasili kraj epidemije. Ipak, to nikako ne znači da treba da se opustimo. Vakcinacija mora da se nastavi – ističe za “Blic” epidemiolog Darija Kisić Tepavčević sa Instituta za javno zdravlje “Batut”.

Ona objašnjava da što se tiče obuhvata vakcinacijom, te informacije za tekuću godinu još uvek im nisu dostupne, ali da se nadaju da će biti slični prošlogodišnjim, kada je obuhvat na nivou Srbije bio 94,8 odsto. Inače, idealno je da taj obuhvat bude preko 95 odsto, jer on obezbeđuje stvaranje kolektivnog imuniteta, koji nas sve štiti od virusa. – Informacije koje dobijamo sa terena govore da je potrošnja vakcina u skladu sa očekivanim, tako da smo na dobrom putu da i ove godine imamo dobar obuhvat kojim ćemo stvoriti kolektivni imunitet – ističe Kisić Tepavčević.

U većini zemalja u našem okruženju, kao što su Bosna i Hercegovina, Makedonija, Bugarska, Rumunija, i dalje se registruje prisustvo virusa morbila , a budući da je virus blizu, vrlo je moguće da u narednom periodu dođe do “prebacivanja” ove infekcije u Srbiju, koja je u avgustu posle skoro dve godine žestoke borbe, odjavila epidemiju. Najgora situacija je trenutno u Hrvatskoj koja je proglasila i epidemiju. Jedina zemlja u regionu za koje ne postoje podaci je Crna Gora, ali stučnjaci tvrde da gotovo sigurno i kod njih postoje slučajevi obolelih. Zato je važno dobro se zaštiti, samo tako morbile držimo na distanci. – Prvenstveno je važna vakcinacija dece u osnovnim i srednjim školama, budući da su upravo deca najpodložnija oboljevanju od malih boginja – navodi Kon i dodaje da pored dece treba pažnju usmeriti i na to da li su vakcinisani zdravstveni radnici koji su u konstantnom kontaktu sa decom.

Epidemija je buknula jer je smanjen obuhvat dece koja su vakcinisana MMR vakcinom (male boginje, rubeole, zauške). U 2017. godini oko 81 odsto mališana je bilo zaštićeno vakciniom protiv malih boginja, a da bi se obezbedio jak kolektivni imunitet neophodno je da obuhvat bude 95 odsto. Morbile su tokom te poslednje epidemije u Srbiji odnele čak 15 života, a obolelo je čak 5.798 ljudi.

Antivakcinaške zablude i glasine koje se šire društvenim mrežama doprinose povećanju broja obolelih u bogatijim zemljama, kao što su Velika Britanija ili SAD, dok se problemi javljaju u zdravstvenim sistemima i drugde u svetu. U Kongu, gde mnoga deca nisu vakcinisana zbog ratova i nekvalitetnih zdravstvenih usluga, od malih boginja umrlo je više od 4.500 ljudi ove godine, što je više od danka koji je uzela ebola. Samoa je meta epidemije virusa proširene svuda po ostrvu, a 60 ljudi je umrlo pošto su roditelji prestali da veruju u vakcinaciju nakon smrti dvoje dece prošle godine zbog pogrešno pripremljenih vakcina. Antivakseri su, izgleda, podgrejali sumnje, a Robert F. Kenedi Mlađi, poznati antivakser, posetio je ovo ostrvo u junu.

Antivakcinaši vrlo intenzivno i bez zaustavljanja deluju i u našoj zemlji. Tako, najpoznatija srpska antivakcinašica Jovana Stojković ne prestaje da putem društvenih mreža širi zablude i neistine u vezi sa upotrebom MMR vakcine. Tako samo u prethodna dva dana ona je u nekoliko tvitova nazvala lekare “medicinskim fašistima” jer zahtevaju da se vakcinacija sprovodi i to u Samoi, koju smo već pominjali kao zemlju u kojoj je čak 60 ljudi umrlo.

O toksičnom uticaju koji antivakseri imaju znalo se i pre epidemije koja je zauzela ceo svet, ali ono što je sad drugačije, jeste što se njihov uticaj brže širi putem društvenih mreža i opskurnih grupa na njima. – Mislim da su antivakcinaši sada kada nemaju više kuda od velikog broja naučno dokazanih podataka okrenuli smer svog delovanja – oni ne govore više o tome da vakcine izazivaju neke bolesti, već se zalažu za “slobodu izbora za roditelje da li će vakcinisati svoje dete ili ne” – navodi dr Predrg Kon, jedan od našh najpoznatijih epidemiologa, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ipak, važno je napomenuti za kraj da je sloboda izbora podjednako opasna. Antivakcinaši svojim delovanjem, usmeravaju roditelje da ako se opredele za vakcinaciju, da je to loš izbor koji može biti poguban za njihovo dete, a do toga ne sme doći – jer svako nevakcinisano dete, slabi imunitet, sa slabljenjem imuniteta dolazi do malih boginja, od malih boginja dolazi do komplikacija, od komplikacija dolazi do smrti. Smrti deteta. To ne sme više nikad da nam se dogodi.

Javna rasprava o Strategiji za zaštitu dece od nasilja do 2023. godine

Javna rasprava o nacrtu Strategije za zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023. godine, koju organizuje Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja u saradnji sa Fondacijom ”Tijana Jurić” održana je u Novom Sadu, a okupila je stručnjake koji vode ključne ustanove i organizacije u toj oblasti. Nacrt Strategije izradilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na inicijativu Saveta za prava deteta, a uz podršku UNICEF-a. U uvodnom delu prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predstavnik Fondacije ”Tijana Jurić” Igor Jurić i predstavnica UNICEF-a Vesna Dejanović.  – Nulta tolerancija za nasilje nad decom i za one koji okreću glavu od problema, jer moramo kao društvo biti svesni da je nasilje deo civilizacije i da se, nažalost, oduvek pojavljivalo i pojavljivaće se. To samo znači da treba neprestano da se borimo protiv te pošasti, posebno kada je reč o deci. I mi u Srbiji imali smo veoma tragične i traumatične događaje, pa je velika stvar, što su pored države, u rešavanju ovog pitanja, angažovani ljudi iz struke koji imaju energiju i znanje da se pridruže odbrani od tog zla. Treba delovati preventivno, pričati o nasilju u svim njegovim pojavnim oblicima, o tome da nasilje prouzrokuje novo nasilje, i da žrtva sutra može postati nasilnik. Treba voditi računa o svakom detetu, akta su važna da bismo sistemski postavili stvari, ali je najvažnije pitanje koliko smo spremni da ih implementiramo, da se svako od nas uključi, jer to jeste zajednički problem i ne možemo odgovornost prebacivati na pojedince ili institucije – naglasio je Miloš Vučević.

Kako je rekao ministar Đorđević, nasilnicima nije mesto na naslovnim stranama već u zatvoru i u registru koji bi bio javno dostupan svima i transparentan. – To je lično moje mišljenje, a kao ministar zalagaću se za ovu Strategiju i Akcioni plan da kroz zakon u budućnosti iskorenimo svaki vid nasilja. Posle Novog Sada javna rasprava biće održana u još četiri grada, a zajednički cilj nam je da stvorimo moderno, bogato društvo u kojem vlada tolerancija – istakao je Đorđević. Za Fondaciju ”Tijana Jurić” ovo je najvažnija strategija, jer predstavlja odgovor države na pojavu porasta nasilja nad decom.  – Prošle nedelje u Vladi Republike premijerka je organizovala sastanak kojem su prisustvovali svi ministri, a razgovaralo se o vršnjačkom nasilju. Sada sa Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja radimo na ovoj Strategiji vrlo ozbiljno. Mislim da ćemo po prvi put zaista pokušati da delujemo preventivno i ako se bude sprovodila, već u narednim godinama videćemo rezultate, odnosno smanjivanje stope nasilja – rekao je Jurić.  On je takođe najavio da će sedište Fondacije biti preseljeno iz Subotice u Novi Sad, i to kako je ocenio, zbog izuzetno dobre saradnje sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem i gradskom administracijom.

By admin

WordPress PopUp