Senat UB jednoglasno poništio doktorat Siniše Malog

Senat Univerziteta u Beogradu jednoglasno je u četvrtak 12. decembra  poništio diplomu doktora nauka ministru finansija Siniši Malom, na osnovu rešenja Odbora za profesionalnu etiku UB, koji je utvrdio da je njegova doktorska disertacija plagijat. Za poništavanje diplome glasali su svi prisutni članovi Senata, uključujući i dekana Fakulteta organizacionih nauka Miliju Suknovića. Rektorka UB Ivanka Popović je pre glasanja pročitala dopis Odbora za profesionalnu etiku, u kome je navedeno da je rešenjem tog odbora preinačena odluka Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka i utvrđeno neakademsko ponašanje Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije koju je odbranio 2013. na FON-u, tako što je “doslovno preuzeo tekstove drugih autora bez navođenja njihovih imena i izvora iz kojih je tekst preuzet, kao i bez jasnog obeležavanja preuzetih delova”. Time je Mali povredio Kodeks profesionalčne etike iz člana 22, koji definiše plagiranje.

U dopisu se navodi i da je članom 11. stav 2. Pravilnika o postupku poništavanja diplome i dodatka diplomi propisano da se konačna odluka, kojom je utvrđeno da doktorska disertacija nije rezultat samostalnog rada ili originalnog naučnog rada, dostavlja Senatu radi donošenja odluke o poništavanju diplome. Članovima Senata je dostavljeno i rešenje Odbora za profesonalnu etiku od 28. novembra. O ovoj tački dnevnog reda niko nije diskutovao, samo je rektorka rekla da je Senat dužan da potvrdi odluku Odbora za profesionalnu etiku. – Odbor je uradio svoj posao, sada je vreme da i Senat uradi svoj – rekla je Popović i dodala da Mali može da pokrene upravni spor.

Podsetimo, postupak utvrđivanja neakademskog ponašanja Siniše Malog pri izradi doktorske disertacije trajao je više od pet godina. Za to vreme procedura je više puta prekidana, najpre zbog nedostatka pravilnika, potom se dugo čekalo da se formira stručna komisija koja je analizirala njegov doktorat i dva puta zaključila da je ona rezultat samostalnog naučnog i istraživačkog rada kandidata.

Međutim, Odbor za profesionalnu etiku, je “izveo nedvosmislen zaključak da je Siniša Mali doslovno preuzimao test iz disertacije Stifanosa Hailemariama, prevodeći ga sa engleskog na srpski. Od 35 stranica u kojima je utvrđeno preuzimanje teksta, 30 stranica sadrži preko polovine preuzetog teksta, od čega su 16 strana cele ili skoro cele preuzete. Odbor je zaključio i da je Mali doslovno preuzmao tekst iz knjige “Novi modeli privatizacije u Srbiji”, koautora Borisa Begovića, Boška Živkovića i Boška Mijatovića. Kao i u slučaju preuzimanja disertacije Hailemariama, ova knjiga nije u radu citirana, niti se nalazi u spisku literature, a preuziman tekst nije označavan korišćenjem znaka navoda, piše u rešenju Odbora za profesionalnu etiku.

Nova stranka: „Momentalna smena Malog“

Kako je Senat Univerziteta u Beogradu u četvrtak i zvanično potvrdio odluku o poništavanju doktorske diplome ministra finansija Siniše Malog, nakon što je utvrđeno da je njegov rad plagijat, Nova stranka odlučno ponavlja zahtev da isti smesta bude smenjen sa funkcije ministra finansija.  U saopštenju Nove stranke navodi se da posle niza istovetnih odluka tela Beogradskog Univerziteta, sada kada je jasno da je u pitanju plagijat i kada je i poslednja u nizu odluka doneta jednoglasno, pozivamo premijerku Anu Brnabić da hitno smeni ministra, jer od jednog plagijatora i prevaranta građani Srbije teško da mogu da očekuju bilo kakav moralni čin, poput ostavke.

„Ujedno, ponavljamo zahtev da istim putem krenu i ostali članovi Vlade Srbije, zbog zdušne podrške koju su Malom pružali, braneći jedno očigledno sramno delo, ali i vređajući inteligenciju građana Srbije dajući odlukama Univerziteta epitet političkih. Takođe, ako ima imalo časti i obraza, putem ostavke trebalo bi da krene i sam predsednik Republike Aleksandar Vučić, koji godinama stoji ispred ne samo pomenutog Malog, velikog plagijatora, već i svih ostalih kriminalaca i prevaranata koji proteklih sedam godina čine vrha države“, piše u saopštenju.

Iz Nove stranke podvlače da će zbog svega navedenog nastaviti svoju doslednu i beskompromisnu borbu za poboljšanje izbornih uslova, kako bismo zajedno sa građanima na prvim sledećim izborima sve predstavnike režima poslali u političku istoriju, a sistem u Srbiji, u kojem će, između ostalih, obrazovane osobe biti adekvatno vrednovane i cenjene, poveli putem modernih, evropskih zemalja 21. veka.

Senat stavio tačku na mrlju, žalosno bi bilo da Mali brani doktorat na sudu

Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković kazala je da je odlukom Senata Univerziteta u Beogradu o poništavanju doktorata ministra finansija Siniše Malog „stavljena tačka na mrlju koja je trajala pet i po godina“ i ocenila da bi bio žalostan doktorat koji se brani na sudu. „Što se tiče Univerziteta ovo jeste gotova priča i stvarno je žalostan doktorat koji se brani na sudu, a ne u akademskoj zajednici“, rekla je Stojković novinarima ispred zgrade Rektorata nakon što je doneta odluka o poništavanju diplome Malog. Ona je rekla da je „presrećna konačnom odlukom Univerziteta u Beogradu“ i da ministar Mali može sada jedino da pokrene sudski spor i da ti postupci nemaju veze sa akademskim procesima. „On može mimo akademske zajednice da se poteže po sudovima, gde će Univerzitet biti tužena strana“, kazala je Stojković.

Ona je izjavila da je Univerzitet u Beogradu pokazao da se neće, kako je rekla, saglasiti sa „nekim ružnim radnjama sa akademskom nečistitošću“. „Ovo je zaista očuvana čast Univerziteta“, ocenila je Stojković. Dodala je da to nije „politička odluka“. „Politička je samo zato što je SNS (Srpska napredna stranka) proglašava političkom i jer se radi o ministru finansija“, izjavila je Stojković. Ocenila je da je SNS doživljava kao političku odluku, „zato što njima ne odgovara“.

SMS: Mali mora da se povuče

Posle odluke Senata Univerziteta u Beogradu da poništi doktorat Siniše Malog, Stranka moderne Srbije pozvala je Sinišu Malog da iz moralnih razloga podnese ostavku na sve funkcije. Ta stranka ističe da bi Mali tim činom pokazao poštovanje prema ustanovi na kojoj je studirao, prema svojim profesorima koji su mu predavali i prema generacijama studenata koje su studirale i koje će tek studirati na Univerzitetu u Beogradu, a ostavkom bi u potpunosti preuzeo odgovornost za nesporno utvrđeno neakademsko ponašanje. Nadamo se da će ova odluka Senata UB pretstavljati dobar primer i ostalim institucijama u Srbiji da konačno počnu da rade posao u skladu sa svojim nadležnostima, zakonskim normama i najboljom evropskom praksom, jer je to jedini način da od Srbije izgradimo stabilnu demokratsku državu, u kojoj je vladavina prava neprikosnoveni standard, navodi se u saopštenju.

Pretnje i napetost na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu

Sednica Saveta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu trebalo je da se održi u petak, uprkos upozorenju rektora UB Ivanke Popović o nelegalnosti izbora većine članova ovog tela koji predstavljaju PBF. Kako Danas nezvanično saznaje, Savet bi trebalo da glasa o kandidatu za novog dekana, đakonu Zoranu Rankoviću kog je Nastavno-naučno veće izabralo 6. decembra, kao i da imenuje nove prodekane za nastavu, nauku i finansije. U Savetu PBF trenutno postoji nategnuta većina legalnih članova, 14 od 27, koju čine predstavnici Vlade Srbije, studenata PBF i odnedavno navodno dvoje umesto jednog legalno izabranog člana sa PBF. Vlada Srbije je posle više od 12 meseci od konstituisanja (ne)legalnog Saveta svojih osam predstavnika imenovala prošle nedelje, dan uoči glasanja za novog dekana na sednici NNV. Kao predstavnik kabineta Ane Brnabić u Savet je ušao i član Sinoda i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović), koji je i u ime „crkvene vlade“ zadužen za PBF.

Izvori lista ne isključuju mogućnost da novi dekan posle „ozvaničenja“ u Savetu sazove sednicu NNV na kojoj bi se birali novi predstavnici Veća u Savetu, jer je i izbor đakona Zorana Rankovića sa 22 glasa, prema mišljenju pojedinih crkvenih izvora, znak da Sinod kontroliše situaciju na PBF.

Uoči jučerašnje sednice Saveta iz više izvora na PBF stigli su signali o navodnom pretnjama i maltretiranju pojedinih profesora i drugih službenika na ovom fakultetu, iza kojih navodno stoji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić), presednik Saveta PBF, koji takođe nije legalno izabran u ovo telo. Mitropolit Porfirije od 12. novembra, kad je prvi put iz Rektorata UB stiglo upozorenje o nelegalnosti Saveta, ne odgovara na telefonske pozive i mejlove našeg lista. Vladika Irinej bački je kao „nepristojna“ ocenio pitanja Danasa o daljem radu Saveta PBF, svom ulasku u ovo telo u ime Vlade Srbije, stavu UB da su nezakonite sinodske odluke o smenama dvojice predavača na PBF, spekulacijama crkvenih sajtova bliskih Sinodu o budućnosti fakulteta i njegovom ostanku na Univerzitetu.

Saradnje Srbije i Grčke u oblasti obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja

            Delegacija koju je predvodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a u kojoj je bio i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević nastavila je 11. decembra zvaničnu posetu Atini. Tokom posete su  potpisane Zajednička deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje i Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja za period od 2020. do 2022. godine. U delegaciji Srbije su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Počela isplata uvećanih zarada u javnom sektoru

Ministar finansija  Siniša Mali rekao je u četvrtak  da su počele prve isplate uvećanih zarada u javnom sektoru, a da su plate povećane u rasponu od 8 do 15 odsto. Uvećanje se odnosi na novembarsku platu, koja se isplaćuje u decembru. Najveće povećanje plata od 15 odsto dobile su medicinske sestre, zatim slede doktori sa 10 odsto povećanja, a toliko su dobili i istraživači u naučno – istraživačkoj delatnosti i zaposleni u ustanovama kulture. Zaposleni u visokoškolskim ustanovama i ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, predškolskim ustanovama, kao i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite dobili su povećanje od devet odsto, a zaposleni u državnoj upravi po 8 odsto povećanja plata.

Osnovna neto plata medicinske sestre, bez minulog rada, u oktobru 2019. godine iznosila je 42.819,00 dinara, dok u novembru iznosi 49.242,00 dinara, dok je osnovna plata doktora specijaliste u oktobru iznosila 87.518,00 dinara, a u novembru iznosi 96.269,00 dinara. Osnovna plata za kadar u ustanovama socijalne zaštite sa sedmim stepenom stručne spreme, odnosno za socijalnog radnika, psihologa, i voditelja slučaja u Centru za socijalni rad, u oktobru 2019. godine iznosila je 59.422,00 dinara, dok u novembru iznosi 64.770,00 dinara.

Osnovna neto plata, bez minulog rada, sa sedmim stepenom stručne spreme u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i predškolskim ustanovama, za vaspitača, učitelja i nastavnika, je povećana sa 54.216,00 dinara, koliko je iznosila u oktobru ove godine, na 59.095,00 dinara, koliko iznosi u mesecu novembru. “U sektoru osnovnog i srednjeg obrazovanja zaposleni će u 2020. godini imati prosečnu platu veću za 29,7 odsto u odnosu na 2014. godinu, pre početka fiskalne konsolidacije, odnosno 44,1 odsto veću u odnosu na 2015. godinu”, rekao je ministar.

Mali je istakao da nivo plata u 2020. godini zadržava učešće od 9,5 odsto BDP, na nivou opšte države, koliko će iznositi i na kraju 2019. godine.

Da, možda, ne: Vrtići pri kompanijama

Dilemu koji vrtić da odaberu i da li će za njihovo dete biti mesta, nemaju jedino roditelji kojima čuvanje dece obezbeđuje firma u kojoj rade, a ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukic Dejanović kaže da će se sledeće godine na tome raditi sa poslodavcima. “Poslodavac je hteo da ima jednu kompletnu sigurnost. Sledeća godina ce biti prva gde ćemo vrlo aktivno raditi na komunikaciji sa poslodavcima da vidimo koje su to stimulacije, a to su najčešće zajednička ulaganja, finansijska sredstva kako bi se to i dogodilo”, rekla je Đukić Dejanović za RTS. Prema njenim recima, plan je da u narednoj godini jedan deo sopstvenih subvencija bude usmeren upravo na otvaranje vrtića u privatnim kompanijama. To bi vremenom smanjilo liste čekanja, jer kompanijski vrtići imaju mogućnosti da primaju i drugu decu ako ostane slobodnih mesta. Dok su u Srbiji vrtići u okviru kompanija retkost, u pojedinim zemljama Evropske unije to nije slučaj. Najbolja situacija je u Nemačkoj gde u svakoj petoj kompaniji postoji obdanište, dok je u Austriji, 12 odsto kompanija otvorilo svoja vrata za decu zaposlenih, navodi RTS.

 Kompanije koje su procenile da bi cesta poseta deci koja su u blizini roditelja, smanjila produktivnost zaposlenih, odustale su od otvaranja vrtića. Da bi to mogao da bude potencijalni nedostatak, psiholozi ne spore, ali ističu i brojne prednosti. “Pre svega se skraćuje put dolaska i odlaska iz vrtića, zatim osećaj da je majka u blizini je dobar za dete isto koliko je dobar osećaj za majku da je dete u blizini, daje još neku dodatnu sigurnost. Ako se dese neke vanredne situacije, majka može vrlo brzo da dođe i da reaguje za razliku od udaljenog vrtića”, kaže Ljiljana Filipović, psiholog.

„Zanateka” pomaže mladima da upoznaju tradiciju

U toku su prijave za novi kreativni program „Zanateka”, koji mlade okuplja oko ideje inovativnog pristupa očuvanju tradicije, upoznavanja stanovnika Novog Sada i okolnih ruralnih mesta, razvijanja timskog duha i solidarnosti, a sve kroz umetnost, ručni rad i tradicionalne vojvođanske zanate. Za učešće je moguće prijaviti se putem linka koji se nalazi na „Fejsbuk” stranici „Zanateka Novi Sad” u okviru najave pod nazivom „Prijava na Zanateku – kreativni program za mlade”. Rok za prijavu je petak, 6. decembar, a za sva pitanja i informacije moguće je pisati na imejl-adresu zanateka.ns@gmail.com  ili putem poruke preko pomenute „Fejsbuk” stranice. Program traje pet meseci i obuhvata 25-30 radionica, koje će se održavati jednom do dva puta nedeljno, a konkretni termini biće definisati nakon formiranja grupe.

„Zanateka” je deo studentske prakse kursa „Liderstvo i razvojni omladinski rad u zajednici”, koji su podržali Omladinski savez udruženja OPENS 2019, Ministarstvo za sport i omladinu Republike Srbije, i „IOGT-NTO Movement”.    

Najbolji na bilbordima: Aleksandar Kežić iz Zmaj Jovine

Aleksandar Kežić učenik je Prirodno-matematičkog smera Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj”. U prošloj školskoj godini, kao učenik osmog razreda OŠ „Mihajlo Pupin”, osvojio je prvo mesto na Republičkom takmičenju iz hemije. – U sedmom razredu sam se takmičio iz matematike, hemije, biologije i srpskog, a u osmom razredu sam na takmičenjima iz hemije i biologije ostvario plasman na republička takmičenja i baš zbog toga sam upisao Prirodno-matematički smer jer su prirodne nauke moja oblast – navodi Aleksandar Kežić. – Još nisam odlučio o daljem profesionalnom usmerenju. Baš zato sam upisao ovaj smer u gimnaziji da bih se tu orijentisao i video šta mi najbolje ide.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine. Na 43 lokacije u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavljeni su novi bilbordi. Na njima je predstavljeno gotovo 300 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor ovog projekta i ove godine je Erste banka, a partner u realizaciji Omladinska prestonica Evrope – OPENS 2019.

„Ledena Šuma” u Novom Sadu: Besplatne grupne posete

„Ledena šuma” i ove sezone nudi besplatne ulaznice na klizalište za grupne posete dece i đaka koji dolaze u pratnji svojih vaspitača, učitelja i razrednih starešina. Grupne posete se mogu zakazati svakog radnog dana u svim smenama koje su satnicom predviđene na klizalištu, a u periodu od 6. do 20. decembra 2019. godine, kao i od 13. do 17. januara 2020. godine. Smene klizanja u „Ledenoj šumi” su na dnevnom nivou raspoređene u sedam termina, a traju po sat i po, a radno vreme klizališta je od 9 do 22.30 časova.

Osnovan Poslovni savet UNICEF-a Srbija

UNICEF Srbija u četvrtak  je osnovao Poslovni savet koji će u saradnji sa poslovnom zajednicom raditi na primeni i većem poštovanju dečijih prava kroz poslovanje, saopštila je ta organizacija. Direktorka UNICEF Srbija Regina De Dominicis izjavila je da je toj organizaciji potrebna podrška poslovne zajednice kako bi dodatno unapredili i ubrzali rezultate za decu. „Sa članovima Poslovnog saveta UNICEF-a delimo zajedničke vrednosti i želimo zajedno da kreiramo još snažniji uticaj u korist dece. Naše partnerstvo ostvarićemo kroz pokretanje zajedničkih inicijativa, poslovnu praksu, zagovaranje i primenu inovacija kako bismo podržali najosetljivije starosne grupe, od 0 do 6 godina starosti, kao i adolecente i mlade“, navela je De Dominicis.

Prema rezultatima iz ankete na U-Report platformi UNICEF-a, 68 odsto dece i mladih smatra da poslovni sektor treba i može da podrži mlade u njihovom budućem razvojnom putu, 75 odsto dece vidi radno mesto kao primarno područje (negativnog) uticaja na prava dece, dok čak 89 odsto njih očekuje veću podršku poslovnog sektora kroz prakse, mentorstva, volontiranje, stipendije i podržavanje đačkih projekata. Rezultati jasno ukazuju da poslovna zajednica može mnogo da doprinese zaštiti i unapređenju dečijih prava, navodi se u saopštenju. Misija Poslovnog saveta UNICEF-a je da zajedno sa eminentnim pojedincima, uspešnim poslovnim ljudima, podstakne širu poslovnu zajednicu na veći angažman u korist dece, ocenjuju iz ove organizacije.

Članovi Saveta će staviti UNICEF-u na raspolaganje svoje vreme, znanje i poslovnu mrežu radi podrške programima i inicijativama kojima se unapređuju i štite prava dece u Srbiji. zććSavet se sastoji od 13 članova koji će se sastajati dva puta godišnje, a tokom godine učestvovati u inicijativama UNICEF Srbija i zagovarati poštovanje prava dece u poslovanju kod svojih poslovnih partnera, saradnika i široj poslovnoj zajednici.

Kako se dodaje, članovi će svojim poslovnim iskustvom davati smernice za kreiranje strategija za veće uključivanje poslovnog sektora u unapređenje položaja dece, učestvovaće u promociji prava dece na poslovnim forumima i u interakciji sa medijima kako bi doprineli podizanju svesti o stanju dece u Srbiji i načinima da se njihova prava zaštite i poštuju u većem kapacitetu.

Članovi Poslovnog saveta UNICEF-a u Srbiji su Vesna Bengin, BioSense Institut; Jelena Bulatović, Srpska asocijacija menadžera; Marko Čadež, Privredna komora Srbije; Robert Čoban, Color Press Group; Jelena Drakulić Petrović, Ringier Axel Spinger; Draginja Đurić, Banca Intesa; Nebojša Đurđević, Inicijativa Digitalna Srbija; Dragan Filipović, Generali osiguranje; Milana Jević Gledović, Delhaize Srbija; Neven Marinović, Smart Kolektiv; Mike Michel, Telenor; Jovana Milutinović, Nordeus i Milica Soćanac, Nelt Grupa. Članstvo u Savetu dobrovoljno je i ograničeno na godinu dana, nakon čega se može produžiti uz obostranu saglasnost, ističe UNICEF u saopštenju.

Vremeplov: Konvencija o osnivanju OECD

Na  današnji dan 14. decembra 1960. godine potpisana je Pariska konvencija o osnivanju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Konvencija je stupila na snagu u septembru 1961.

Vremeplov: Žene prvi put glasale na izborima

U Velikoj Britaniji  na današnji dan 14. decembra 1918. godine  prvi put na izborima su glasale žene i dobile pravo da se kandiduju za poslanike. Prva izabrana žena je bila grofica Markiević, irski nacionalista, ali nije mogla da zauzme svoje mesto u Parlamentu jer je bila u zatvoru.

Vremeplov: Plank objavio “kvantnu teoriju”

Na  današnji dan 14. decembra 1900. godine nemački fizičar Maks Plank objavio je “kvantnu teoriju”, prema kojoj energija radijacije potiče iz nevidljivih delića, kvanta, i nije kontinuirana, kako se ranije mislilo.

Vremeplov: Pola veka UNHCR-a

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) obeležio je na današnji dan 14. decembra 2000. godina 50 godina postojanja. Osnovan 1950. sa 33 zaposlena i budžetom od 300.000 dolara, Komeserijat je imao zadatak da posle Drugog svetskog rata zbrine dva miliona izbeglica. UNHCR sada ima više od 6.000 ljudi koji u 110 zemalja brinu o 21 milionu izbeglica, a budžet za 2010. godinu iznosi više od tri milijarde dolara.

Vremeplov: Poginuo  Maks Sebald

Pisac i britanski akademik nemačkog porekla Vinfrif Georg “Maks” Sebald, poginuo je na  današnji dan 14. decembra 2001.godine u saobraćajnoj nesreći. Poznat je po knjigama koje su se uglavnom bazirale na tragičnim događajima proteklih 200 godina.

Vremeplov: Rođen Nostradamus

Na  današnji dan 14. decembra 1503. godine rođen je francuski astrolog Mišel de Notr-Dam, poznat kao Nostradamus, najpoznatiji prorok u istoriji, autor knjige “Proročanstva” (1555). Bio je lični lekar francuskog kralja Šarla IX i dvorski astrolog Katarine Mediči.

Vremeplov: Janičari ubili beogradskog valiju

Odmetnuti janičari, koje su predvodili četvorica beogradskih dahija Aganlija, Kučuk Alija, Fočić Mehmed-aga i Mula Jusuf ubili su na  današnji dan 15. decembra 1801. godine beogradskog valiju Hadži Mustafa pašu i zaveli teror u Beogradskom pašaluku. Nasilje je ubrzalo izbijanje Prvog srpskog ustanka 1804. godine.

Vremeplov: Umro Leonid Šejka

  Na današnji dan 15. decembra 1970. godine u Beogradu je umro srpski slikar Leonid Šejka. Bio je član grupe “Mediala”, bavio se i likovnom eseistikom.

Vremeplov: Umro Stanislav Krakov

Stanislav Krakov, srpski književnik, novinar, filmski stvaralac umro je na današnji dan 15. decembra 1968. godine. Njegov otac, rodom Poljak, došao je u Srbiju kao vojni lekar. Stanislav je, kao gimnazijalac, po izbijanju Prvog balkanskog rata 1912. s nepunih 17 godina pokušao je da se priključi srpskoj vojsci, ali je pošto je zbog mladosti odbijen, stupio u dobrovoljce Vojvode Vuka. Iz Balkanskih i Prvog svetskog rata izašao je s najvišim srpskim i savezničkim odlikovanjima. Apsolvirao je prava 1924. Spadao je među najuticajnija i najpopularnija “pera” u novinarstvu Kraljevine Jugoslavije. Uređivao je “Vreme”, “Naša krila”, “Telegram”. Bio je direktor Radio Beograda (1940-41). Kao književnik postao je poznat dvadesetih ratnim romanom “Krila”. Bavio se i filmskim stvaralaštvom, autor je poznatog filma “Za čast otadžbine”. Svojim sredstvima osnovao je muzej, čija su centralna tema bile starine Južne i Stare Srbije. Tokom Drugog svetskog rata podržavao je generala Milana Nedića, otuda je ostatak života proveo u bedi u Francuskoj. Književna kritika njegova dela smatra najvišim dometom srpske ratne proze. Dela: “Kroz buru”, “Krila”, “Kroz Južnu Srbiju”, “Naše poslednje pobede”, “Plamen četništva”, “Prestolonaslednik Petar”, “Crveni Pjero”, “General Milan Nedić I-II”, “Život čoveka na Balkanu” (autobiografija).

Vremeplov: Umro Mihiz

Na današnji dan 15. decembra 1997. godine preminuo je srpski književnik Borislav Mihajlović Mihiz, pesnik, književni kritičar, dramski pisac. Rođen je u Irigu, završio je Karlovačku gimnaziju i Filozofski fakultet u Beogradu. Radio je kao asistent u Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu, kritičar Nin-a, upravnik Biblioteke Matice srpske, saradnik Politike. Bio je umetnički direktor Avala-filma , umetnički savetnik u Ateljeu 212 (koji je stvorio zajedno sa Mirom Trailović), urednik u Prosveti. Počeo je kao pesnik, veoma aktivan kao književni kritičar. Takođe, bio je izuzetno društveno angažovan, jedno vreme i narodni poslanik, na listi Deposa. Bio je poznat kao čovek “bez dlake na jeziku”. Dela: “Pesme”, “Ogledi”, “Od istog čitaoca”, “Srpski pesnici između dva rata”, “Književni razgovori”, “Autobiografija o drugima”. Autor je ili koautor više filmskih scenarija: “Orlovi rano lete”, “Ponoćna zvona”, “Vojnik i pas”, “Čovek i ptica”, “Zaseda”. Autor je dramskih tekstova: “Banović Strahinja”, “Komandant Sajler”, “Kraljević Marko”, “Optuženi Petar Todorović”.

Vremeplov: Dan arhiva u Srbiji

  Zakon kojim je osnovana “Državna arhiva kraljevine Srbije”, tada u sklopu Ministarstva prosvete i crkvenih dela donet je na današnji dan 15. decembra 1898. godine. Taj datum obeležava se kao Dan arhiva u Srbiji.

Vremeplov: Rođen Ajfel

Na današnji dan 15. decembra 1832. godine rođen je francuski inženjer Aleksandar Gustav Ajfel, graditelj kule u Parizu nazvane njegovim imenom, izgrađene 1889. za svetsku izložbu. Bio je specijalista za čelične konstrukcije i mostove i među prvima je primenio pneumatsku gradnju temelja velikih mostova.

Vremeplov: Pobeda koalicije “Zajedno” u drugom krugu izbora

Pod snažnim pritiskom svakodnevnih protesta građana zbog falsifikovanja izbornih rezultata, opštinski sud u Nišu potvrdio je na  današnji dan 15. decembra 1996. godine  pobedu opozicione koalicije “Zajedno” u drugom krugu izbora za lokalne organe uprave održanom 17. novembra 1996. godine.

Vremeplov: Umro Volt Dizni

Američki režiser Volt Dizni, autor stripova, filmski animator i producent, tvorac modernog crtanog filma, dobitnik 29.  Oskara umro je na današnji dan 15. decembra 1966. godine Put ka slavi otvorio mu je krajem dvadesetih godina 20. veka lik Miki Mausa. Iz Diznijevig studija kasnije su izašli crtani filmovi poznati širom sveta – “Snežana i sedam patuljaka”, “Pepeljuga”, “Petar Pan”, “Bambi”, “Pinokio”, “Alisa u zemlji čuda”.

Vremeplov: Zatvorena nuklearka u Černobilju

Na  današnji dan 15. decembra 2000 godine zatvorena je nuklearna centrala u Černobilju u Ukrajini u kojoj je krajem aprila 1986. eksplodirao jedan blok centrale izazvavši najtežu nuklearnu katastrofu od kako je počela upotreba nuklearnih centrala.

Vremeplov: Umro Jan Vermer

Na današnji dan 15. decembra 1675. godine umro je holandski slikar Jan Vermer, jedan od najvećih holandskih majstora 17. veka. Nepriznat i neshvaćen za života, dva veka kasnije svrstan je među najveće umetnike u istoriji slikarstva, a njegove slike dostigle su astronomske cene (“Pogled na Delft”, “Žena s pismom”, “Devojka s đerdanom”).

Treći anti-korupcijski čas u Nišu – Prekini lanac! Reci NE korupciji!

Više od 200 učenika završnih razreda i njihovih profesora iz srednjih škola sa područja Školske uprave grada Niša prisustvovalo je Anti-korupcijskom času koji je održan 11. decembra 2019. godine u Ekonomskoj školi u Nišu. O svim aspektima korupcije, kako da je prepoznaju, kome da prijave, kao i prevenciji od ove štetne društvene pojave sa učenicima i njihovim nastavnicima razgovarali su tužioci, policajci i sudije koji se svakodnevno bore protiv korupcije, predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije kao i predstavnici nevladinih organizacija.

Ovaj, treći po redu, edukativni čas organizovan je u okviru aktivnosti projekta Prevencija i borba protiv korupcije koji finansira Evropska unija, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom pravde Republike Srbije i Republičkim javnim tužilaštvom i deo je kampanje za podizanje javne svesti o važnosti prevencije i borbe protiv korupcije. Antikorupcijskom času prisustvovali su i Dragan Marinčić i Mirjana Vlahović iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo, direktor Ekonomske škole Dragan Aleksić i drugi. Antikorupcijski časovi održani su u Kraljevu, Novom Sadu i Nišu, a naredni će biti održan 17. decembra 2019. u Poljoprivredno-hemijskoj školi u Obrenovcu. Više na www.protivkorupcije.rs

Deca iz Trstenika koja su se otrovala hranom dobro

Većina od šestoro dece iz trsteničkog vrtića „Biseri“, koja su zbog trovanja hranom juče primljena u kruševačku bolnicu trebalo da da u toku dana bude puštena na kućno lečenje, rečeno je danas agenciji Beta u kruševačkoj bolnici. „Šestoro dece je juče hospitalizovano, sprovedeni su dijagnostički postupci, primenjena odgovarajuća terapija usmerena pre svega na rehidrataciju, sva deca su odlično reagovala na terapijske mere i u toku dana očekujemo da većina bude otpuštena sa dečijeg odeljenja na dalje kućno lečenje“, rekao je agenciji Beta pomoćnik direktora kruševačke Bolnice Savko Marković.

Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje Mirjana Avramović, izjavila je za agenciju Beta da se danas sprovodi i dezinfekcija kuhinje u trsteničkom vrtiću „Biseri“. „Pre toga je urađeno temeljno čišćenje kuhinje. Zavod je zajedno sa republičkom sanitarnom inspekcijom bio u vrtiću „Biseri“, uzeti su uzorci namirnica koje su deca konzumirala u utorak, uzeti su brisevi ruku radnika i radnih površina u kuhinji tog vrtića, naložen je vanredni sanitarni predgled svih radnika u kuhinji“, kazala je Avramović. Ona je rekla da od srede ujutru njema ni jednog novog slučaja. Oko 40 dece iz vrtića su se zbog tegoba, mučnina i povraćana, trsteničkom Domu zdravlja javili u utorak, od podneva do kasno u noć.

Pretpostavlja se da je trovanje hranom uzročnik mučnina i povraćanja na koje su se deca žalila, što je prošlo nakon jednodnevne terapije, ali će se tačan uzork znati narednih dana kada stignu laboratorijske analize uzetih briseva i uzoraka hrane.

Najveći problemi mladih u Srbiji – nezaposlenost i osećaj beznađa

Beogradski centar za ljudska prava predstavio je u četvrtak  12. decembra Nulti izveštaj o pravima mladih u Srbiji u kojem se navodi da je ključni izazov njihova nezaposlenost i pitanje mentalnog zdravlja, a da su dodatno ugroženi mladi iz romske populacije i drugih  marginalizovanih grupa. Zabrinjava podatak da i pored toga što se u poslednjih nekoliko godina smanjuje stopa nezaposlenosti, kada su mladi u pitanju ona ostaje na sličnom nivou u odnosu na ostale starosne grupe, navodi se u izveštaju.

Mladi imaju 20 odsto niže mesečne zarade, a osam od deset mladih prima zaradu koja je niža od republičkog proseka, dok petina mesečno zarađuje manje od minimalne zarade, pokazuje analiza Beogradskog centra. Pored ekonomskog položaja mladih, pitanje njihovog mentalnog zdravlja prepoznato je kao jedno od prioritetnih. Čak 45 odsto mladih izjavilo je da je konstantno zabrinuto zbog nečega, dok je više od polovine njih navelo da je u protekle dve godine doživelo bar jedan stresni događaj, a više od jednog stresnog događaja iskusilo je 23 odsto učenika.

Osećanje potpune bezvrednosti navodi 12 odsto učenika, dok sedam odsto kaže da im se dešava da razmišljaju o prekidanju života. Depresivna stanja su intenzivnije prisutna kod učenika slabijeg ekonomskog statusa. Mladi iz romske populacije i drugih marginalizovanih grupa su dodatno ugroženi, a posebno treba istaći pitanja zdravstvene zaštite i ranih brakova, koje naročito pogađa devojčice u romskim naseljima, ukazuje Centar.

By admin

WordPress PopUp