Rezultati “PISA” ne govori o učenicima, već o sistemu

Srbija je zauzela 45. mesto od 79 zemalja koje učestvuju u PISA testiranju, a Aleksandar Baucal sa Filozofskog fakulteta smatra da se razlog za takve rezultate ne može tražiti u deci, nego u školi, obrazovnom sistemu i načinu na koji se upravlja obrazovanjem u Srbiji. I Dragica Pavlović Babić sa Filozofskog fakulteta istakla je u razgovoru za FoNet da PISA testiranje ne govori o učenicima, već o sistemu.

Prema njenim rečima, to istraživanje je planirano tako da testira kvalitet i funkcionalnost obrazovnih sistema. Ono šalje poruku na strateškom nivou – ne testira znanje pojedinih učenika, škole ili nastavnika, već govori o tome kako sistem funkcioniše, objasnila je Pavlović Babić u serijalu razgovora Bez rukavica. Komentarišući rezultate, ona je potvrdila da ključni nalazi pokazuju da su rezultati učenika u Srbiji daleko ispod međunarodnog proseka i to prosečno za više od jedne godine školovanja. Kako je predočila, od poslednjeg PISA testiranja pre šest godina Srbija nije napredovala, dok je Baucal rekao da je Srbiji lakše da se poredi sa evropskim zemljama. U tom poređenju, izjavio je Baucal FoNetu, učenici u Srbiji deluju kao da su za godinu i po dana manje školovani od evropskih vršnjaka.

Objašnjavajući kako test izgleda i šta traži od učenika, Pavlović Babić je predočila da on testira znanja koja odgovaraju školskom programu, ali na način koji se u školama u Srbiji ne radi, već testira funkcionalna znanja i sposobnost učenika da znanje koje stekne primeni u realnom životu. „Našim učenicima to ne ide baš od ruke. Oni su navikli na školu koja ispituje znanja u formalnim uslovima. Kao kada zamislite test iz matematike, on barata formalnim matematičkim jezikom, a ne realnim situacijama koji to znanje rešavaju“, obrazložila je Pavlović Babić.

Baucal je ocenio da u obrazovnom sistemu u Srbiji, pre svega, dominira učenje velike količine znanja i da je to ključni kriterijum. Učenici se, prema njegovim rečima, trude da nauče što više iz udžbenika i da to mogu da ponove, dok se vrlo malo neguju kritičko mišljenje i primena znanja, a upravo je to ono što se ispituje PISA testovima. „Ako bi trebalo nešto menjati, to je priroda nastave i učenja u našim školama. Treba više da liči na aktivno učenje i nastavu, gde će učenici biti aktivni u sticanju znanja i tome kako se znanje primenjuje“, poručio je Baucal. On ističe da su neki prvi koraci načinjeni poslednjom reformom koje je započelo Ministarstvo prosvete, ali nema garancije da će reforma biti nastavljena sa promenom Ministarstva. Upitana da li učenike u Srbiji možda plaši to što se susreću sa testiranjima na kakva nisu navikli, Pavlović Babić je odgovorila da se obrazovna postignuća u Srbiji najčešće objašnjavaju iz perspektive učenika.

„Kažemo, učenici su motivisani ili nisu, oni su vredni ili lenji, glupi ili pametni“, rekla je ona, ali se PISA testovima pokazuje šta sistem daje učenicima. Kako je istakla, „učenici su veoma angažovani, imaju strahovito radno vreme, posebno sedmi i osmi razred i srednjoškolci, provode po osam sati tipično u školi, plus domaći, pripreme za pismene zadatke, privatni časovi“. „Za taj stepen angažovanja morali bi da postižu daleko bolje rezultate“, uverena je Pavlović Babić, ali je Baucal konstatovao da učenici odustaju od zadataka koji su im previše kompleksni. „U nekim zadacima na testu čitalačke pismenosti postoje duži zadaci koji su kompleksni. Ja ne bih rekao da se naši učenici plaše, pre ih mrzi da se bave tim zadacima“, ukazao je Baucal. S druge strane, kada pogledate njihov uspeh na drugim zadacima, primetio je Baucal, „oni odustaju od zadataka koji su im previše kompleksni“.

Popović: Inženjeri su nosioci četvrte industrijske revolucije

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je u petak 13. decembra naučnu konferenciju “Četvrta industrijska revolucija” i tom prilikom istakao značaj inženjerskog znanja, koje je, prema njegovim rečima, najsnažniji resurs koji Srbija ima. Na konferenciji koju je organizovao Savez inženjera i tehničara Srbije, Popović je izjavio da naša zemlja nema naftu, gas, ni zlato, ali da poseduje “drugo zlato”, a to su njeni inženjeri. “Inženjerska škola na univerzitetitima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu je nešto najrespektrabilnije što Srbija danas ima. Ne postoji nijedna grana privrede i društva gde imamo uvaženije i kvalitetnije kadrove, kao što je inženjerski, a to posebno dolazi do izražaja u četvrtoj industrijskoj revoluciji gde inovacije zauzimaju osnovno mesto”, izjavio je Popović. “Bez jakog inženjerstva nema jake Srbije, a delatnost inženjera se zasniva na inovacijama. Srbija treba da se oslanja na inženjersko znanje, da ga neguje, čuva i razvija”, kazao je Popović.

“Ovaj izveštaj pokazuje da Srbija ima najveći broj IT inženjera po glavi stanovnika na svetu. Izvoz IT proizvoda i usluga iznosi preko milijardu i po evra, a takođe beležimo i godišnji rast od 25 odsto u oblasti IT već nekoliko godina”, rekao je Popović. Popović je podsetio da je prema istraživanju najrelevantnije organizacije za istraživanje inovacionih startap ekosistema, Startap Džinoma iz San Franciska, Srbija proglašena za jedno od pet najboljih mesta u Evropi za inženjerske inovacije. Ministar je istakao da su nam za Industriju 4.0, potrebni inženjeri 4.0, te da je neophodno da teme poput veštačke inteligencije, mašinskog učenja, blokčejna, interneta pronađu adekvatno mesto u istraživačkim organizacijama i na fakultetima.

Memorandum Srbije i Bugarske u oblastima omladine i sporta

Ministar omladine i sporta Republike Srbije Vanja Udovičić i njegov kolega iz Bugarske Krasen Kralev potpisali su  u petak u Sofiji Memorandum o razumevanju između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva omladine i sporta Republike Bugarske o saradnji u oblastima omladine i sporta. Tokom susreta dva ministra konstatovan je izuzetan značaj današnjeg i formalnog potpisivanja Memoranduma koji će dodatno ojačati prijateljske odnose dve zemlje i produbiti saradnju u oblastima omladine i sporta. U oblasti omladine, poseban akcenat u razgovoru bio je na razmeni iskustava, znanja i saradnji u preduzimanju mera i aktivnosti za povećanje zapošljivosti i samozapošljivosti mladih, zdravih i bezbednih stilova života, volonterizma i aktivizma mladih.

Mogućnosti i problemi osoba sa invaliditetom

U školi za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ održana je konferencija, koja predstavlja jednu u nizu aktivnosti udruženja građana „Vera ljubav nada“, kojom se želi skrenuti pažnja na mlade ljude sa invaliditetom i njihovu ulogu u društvu, kao i mogućnosti uključivanja u radne tokove. Udruženje „Vera ljubav nada“ broji oko šest stotina članova osoba sa invaliditetom, a njegov predsednik, Miša Blizanac, ističe važnost pronalaska načina do nekog njihovog zaposlenja. U pokrajini kažu da bi novi zakon trebalo da im olakša pri pronalasku posla. “Pošto su to deca sa odredjenim smetnjama i ograničenjima koja svi mi moramo da privijamo, taj zakon koji treba da dođe treba upravo da sagledava njihove mogućnosti i postignuća i kako da na pravi najbolji mogući način dođemo do rešenja”, rekao je Blizanac. “Očekujemo da će novi zakon o socijalnom preduzetništvu motivisati još više da se takvih preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u pokrajini otvori”, rekao je Pavle Počuč, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam. Konferencija je bila prilika da se predstave bolje mogućnosti za osobe sa invaliditetom, ali i problemi sa kojima se susreću.  https://www.youtube.com/watch?v=fqHiRoiO79g&feature=emb_logo

Najbolji na bilbordima: Marko Kujović i Nemanja Utvić

Marko Kujović i Nemanja Utvić su kao učenici Osnovne škole „Miloš Crnjanski” u prošloj godini ostvarili značajne uspehe na republičkim takmičenjima iz matematike. Kujović je osvojio drugo mesto na Republičkom takmičenju iz matematike, a svoje znanje okušao je i na takmičenjima iz fizike, ali ne s tolikim uspehom. – Od ove školske godine sam upisao Osnovnu školu pri Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj” i očekujem da ću nastaviti da se takmičim – navodi Marko Kujović. – Volim matematiku, ali mislim da mogu i mnogo više od matematike, jer sam dobar i iz fizike, geografije, istorije… Pošto su mi interesovanja zaista različita, prerano je još da se izjasnim šta ću biti u budućnosti, kojim ću se poslom baviti.

Nemanja Utvić osvojio je drugo mesto na Republičkom takmičenju iz matematike. Druga mesta osvajao je i na takmičenjima na opštinskom i okružnom nivou. – Volim matematiku, ali pre svega informacione tehnologije – zato sam i upisao IT smer u Elektrotehničkoj školi – kaže Nemanja. – Još pre dve godine sam odlučio šta će mi biti usmerenje, a srećom, imao sam i dovoljno bodova da upišem to što sam hteo. Po završetku školovanja planirama da otvorim IT firmu.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine. Generalni sponzor ovog projekta i ove godine je Erste banka, a partner u realizaciji Omladinska prestonica Evrope – OPENS 2019.

Tri predavanja dr Dejana Mihailovića u Novom Sadu

Profesor Univerziteta Tehnolohiko de Monterej, dr Dejan Mihailović održaće tri predavanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Dr Dejan Mihailović diplomirao je Filozofiju na Filozofskom fakultetu UNS, magistrirao Međunarodne odnose na Univerzitetu u Beogradu i Latinoameričke studije na meksičkom UNAM-u, gde je stekao i titulu doktora nauka iz oblasti Političke filozofije. Njegova specijalnost su političke nauke, geopolitika, održivost i razvoj, međunarodni odnosi, etika i teorije globalizacije. Redovni je profesor i istraživač pri Odseku za društvene studije i međunarodne odnose na Institutu Teknolohiko de Monterej, gostujući profesor na državnom univerzitetu u Rio de Žaneiru, Brazil, politički komentator i analitičar u brojnim meksičkim i međunarodnim medijima i član Nacionalnog sistema istraživača.

Prvo predavanje “Epistemologije Juga i dekolonizovana misao: Latinska Amerika i Srbija biće održano  u ponedeljak, 16. decembar u  12.00, u svečanoj sali (114) ” Iako geografski udaljene, Latinsku Ameriku i Srbiju povezuju kolonijalna prošlost, asimetrično i nasilno “pridruživanje” globalnim obrascima moći i potreba da se konačno zaokruže viševekovni procesi nacionalne emancipacije i oslobođenja kroz svojevrsnu epistemološku dekontaminaciju uma. Drugo “Kognitivni kapitalizam i geopolitika virtuelnog prostora” u utorak u 15.00 u kino-sali  Svedoci smo jedne nove ere kapitalizma čija je osnovna pokretačka snaga u procesu akumulacije proizvodnja i širenje znanja. Sajber ratovi i borba za dominaciju virtuelnog prostora nameće se kao odlučujući fenomen u novonastaloj preraspodeli moći u savremenom svetu, a treće”Moderna-Transmoderna-Postmoderna: istoriju takođe pišu i pobeđeni”   u sredu sa početkom u 10.30 u  svečanoj sali (114) Kriza zapadnog civilizacijskog koda; strukturalna kriza kapitalizma kao svetskog sistema i kriza Evroatlantske hegemonije.

Novi Sad: Talentovani sportisti OŠ „Dositej Obradović”

Osnovna škola „Dositej Obradović” s Detelinare nedavno je proslavila Dan škole i 59 godina postojanja, a među zvanicama našli su se i bivši đaci koji su postali vrhunski sportisti. Pozivu su se odazvali odbojkaši Vasa Mijić i Borislav Petrović, košarkaš Milan Gurović, plivač Vuk Čelić, gimnastičarka Miroslava Kovačević, kao i Isidora Dokić koja se bavila jahanjem. Po rečima direktora OŠ „Dositej Obradović” Stanimira Paunića, ideja da se dan škole obeleži na kreativan način potekla je od nastavnika fizičkog vaspitanja. Nekadašnji đaci postali su doktori nauka, univerzitetski profesori, lekari, umetnici, uspešni preduzetnici… – Iz naših školskih klupa ponikli su i uspešni sportisti, koje smo odlučili da ovog puta ugostimo i da hol, koji vodi do fiskulturne sale, ukrasimo njihovim portretima da bismo našim đacima pokazali ko je sve pohađao školu – kazao je Paunić, dodavši da centralno mesto zauzima mapa sveta koja pokazuje da su neki učenici karijeru nastavili na gotovo svim kontinentima. Želja nam je bila da đake dodatno ohrabrimo da se bave sportom, da im uzore „stavimo ispred nosa”, s nadom da će neko od njih krenuti njihovim stopama.

Ideja je bila pun pogodak. Profesori fizičkog vaspitanja su primetili da učiteljice dovode u hodnik učenike nižih razreda da vide fotografije i da saznaju nešto o njima, a mališani su često govorili „kada bi moja slika bila tu…” Zbog toga se svi slažu da tu „malu izložbu” deca doživljavaju na pravi način, onako kako su je profesori i zamislili, i da su svesni toga da nije nemoguće postići velike uspehe iz male sredine.

Đaci OŠ „Dositej Obradović” i sada nižu uspehe na raznim takmičenjima. Posebno se ističu u džudou, plivanju, košarci, ženskom i muškom fudbalu, odbojci i gimnastici u konkurenciji devojaka.

OŠ „Vasa Stajić”: Vežbom do znanja o snalaženju u nepogodama

Takmičenje u smanjenju rizika i ublažavanju posledica od elementarnih nepogoda i drugih vrsta opasnosti održano je 11. deccembra u novosadskoj OŠ „Vasa Stajić”, kao završnica programa „Jačanje kapaciteta lokalne zajednice za smanjenje rizika i posledica od elementarnih nepogoda i drugih tipova nesreća”. – Jedan od tradicionalnih programa Crvenog krsta je i efikasan odgovor na nesreće, a njegov osnovni cilj je smanjenje rizika i ublažavanje posledica od elementarnih nepogoda i drugih opasnosti – rekao je sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić. – Program je odobrila Vlada Srbije 5. avgusta ove godine i realizuje se u 83 škole u Srbiji. Obuhvaćeno je oko 20.000 učenika, a jedna od škola u kojoj sprovodimo program je i OŠ „Vasa Stajić”. Od vojvođanskih gradova u program je uključena i

Kako je objasnio, programom su obuhvaćena četiri odeljenja učenika trećih razreda pomenute škole. S edukovanim volonterima Crvenog krsta, 104 učenika su prošla 19 radionica, koje su se odnosile na globalne klimatske promene, poplave, požare, zemljotrese, gromove, grad i slično. Naglasak je stavljen na podizanje svesti o sistemu ranog upozoravanja i spremnosti za sprovođenje mera samozaštite i međusobne zaštite i ovladavanje dece osnovnim znanjima i veštinama. – U razgovoru sa sekretarom Crvenog krsta sam saznala za taj projekat i da on treba da se realizuje u jednoj od osnovnih škola u Novom Sadu, stoga sam ga pitala da li bismo mi mogli biti ta škola – kazala je direktorka OŠ „Vasa Stajić” Jasmina Pastonjicki. – Ideja je odlična i podrazumeva rad s decom od devet i deset godina kada ona, primereno temi koja je prilagođena njihovom uzrastu, uče kako da reaguju u nepredviđenim situacijama. Najbitnije je da su deca bila zadovoljna, što se pokazalo na završnom takmičenju. Prvo su bila zadovoljna time što su bila deo projekta i što su imala priliku da nešto nauče, a zatim i da pokažu sve što su savladala.

Po rečima učiteljice te škole Ildiko Galko, radionice su tekle od kraja oktobra do prošle nedelje. Teme su bile različite, a s obučenim volonterima Crvenog krsta dva puta nedeljno vežbali su po 45 minuta kako se ponašati u slučaju zemljotresa, poplava, te pružanje prve pomoći.

Konkurs za festival u Subotici

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici objavio je konkurs za takmičarski program 27. festivalskog izdanja, koje će biti održano u Subotici od 20. do 26. septembra 2020, saopštio je  u petak Filmski centar Srbije. Pravo učešća imaju sva profesionalna pozorišta lutaka i pozorišta za decu, kao i sva druga profesionalna pozorišta koja na svom repertoaru imaju predstave za decu. Konkurs je otvoren do 15. marta 2020. godine.

Užički osnovci na Svetskom prvenstvu iz robotike zahvaljući Fondaciji

Zahvaljući Fondaciji „Zajedno za mlade-prof.dr Danica Grujičić”, troje učenika užičke „Prve osnovne škole kralj Petar II“ i njhov nastavnik učestvovaće na Svetskom takmičenju iz edukativne robotike, koje je  održano 14. i 15. decembra u Šangaju. Dragica Gavrilović, učenica osmog razreda, i dve godine mlađi učenici Luka Majkić i Andrej Stevanović, članovi tima robotičke sekcije koju vodi nastavnik Goran Bojović, izborili su učešće na tom takmičenju u junu ove godine na nacionalnim kvalifikacijama, ali škola nije imala novca da ih pošalje u Kinu. Za istio takmičenje, ali u kategoriji srednjoškolaca, plasirali su se i đaci Prve kragujevačke gimnazije.

Zadatak užičkih robotičara bio je da programiraju robota da samostalno pređe određenu putanju i savlada zadate prepreke. Učenici Dragica, Luka i Andrej kažu da su se vredno pripremali i da će pokušati da postignu što bilji uspeh. „U Kini pola miliona učenika učestvuje u kvalifikacijama za to takmičenje, a kod nas mali broj škola ima robote. Nismo bili sigurni da li ćemo otići na svetsko prvenstvo, ali nismo gubili nadu. Redovno smo se pripremali i srećni smo što ćemo ići u Kinu“, objasnila je Dragica.

Njihov nastavnik Goran Bojović je naveo da će konkurencija biti izuzetno jaka, te da je svoje učenike, tokom priprema, savetovao da budu smireni i da zadatke urade najbolje što mogu. „Biće to za njih veliko i dragoceno iskustvo, bez obzira na uspeh koji budu postigli“, kazao je Bojović i zahvalio se Fondaciji na velikoj podršci.

Radovan Novaković, predstavnik Fondacije, koja je akciju prikupljanja novca započela u julu ove godine, rekao je da je prikupljeno oko 4.300 dolara. „Fondacija je kupila robota, povratne karte Beograd – Šangaj, platila troškove smeštaja, ishrane, kotizacije i druge troškove. Cela prikupljena suma nije potrošena, već je deo novca uložen u promociju nauke i slično“, kazao je Novaković i dodao da će Fondacija „nastaviti da promoviše prave vrednosti i da podstiče mlade da razvijaju svoje talente“.

Danijel Radević, direktor škole, zahvalio se Fondaciji i dodao da je škola ponosna na to što će njeni učenici predstavjati školu, grad i državu na takmičenju u Kini.

Štićenici popravnog doma u izveli predstavu u Domu omladine

Štićenici vaspitno-popravnog doma iz Kruševca su  u sredu uveče u  beogradskom Domu omladine izveli predstavu „O bogovima, herojima i ostalim vitezovima“ koja je deo projekta i inovativnog modela reintegracije mladih kroz kreativne procese, interakciju sa psima, radionice slikanja i crtanja grafita i murala. Šef misije OEBS-s Andrea Oricio rekao je da je sam projekat počeo od interakcije štićenika sa psima, a da se nakon toga krenulo sa radionicama na kojima su mogli kreativno da se izraze. „Štićenici su prošli kroz teške periode i ovo je nešto pozitivno što su zajedno uradili i što ih stavlja u drugačije okolnosti i drugačiju poziciju. Ovo je dobar način da se na njih gleda drugačije i da oni gledaju drugačije na svoju budućnost“, rekao je Oricio.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević kazao je da su ovakve radionice posebno važne u vaspitno-popravnom domu u Kruševcu jer su u pitanju mladi ljudi i deca koja su u jednom trenutku u životu, na prelazu u odraslo doba, podlegli nekom iskušenju.„Naš zadatak je da im pomognemo da prevazidju iskušenja i da im zajedno osmislimo bolji i sigurniji put u budućnost“, rekao je Carević. Dodao je da timovi u vaspitno-popravnom domu u Kruševcu rade na obuci štićenika za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da delegacija EU podržava veliki broj projekata koji imaju cilj da poboljšaju uslove u zatvorima u Srbiji. „Kazne moraju da budu odslužene i pravda mora da bude zadovoljena, ali cilj kazne je i da ljudima bude pružena šansa da steknu obrazovanje i učine nešto od svog života kada izadju“, rekao je Fabrici.

Štićenici su na radionicama kreativnog pisanja, kao i na dramskim radionicama, imali priliku da se upoznaju sa grčkim mitovima, odaberu najinteresantnije za proučavanje i umetnički intervenišu na njhovom sadržaju i dramskom izvođenju. Radi se o modelu resocijalizacije osudjenih lica koji je iz kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica uz odobrenje i podršku Uprave za izvršenje krivičnih sankcija uveden u vaspitno-popravni dom u Kruševcu. Podrška ovom projektu su Misija OEBS-a u Srbiji, nemačka nevladina organizacija HELP i Evropska Unija.

Vremeplov: Umro Dimitrije Ruvarac

Srpski istoričar i sveštenik Dimitrije Ruvarac, profesor i rektor Karlovačke bogoslovije, od 1882. godine arhimandrit manastira Grgetega umro  je na današnji dan 16. decembra 1931. godine. Ustanovio kritičku školu u srpskoj istoriografiji uvodeći filološki metod u analizu istorijskih izvora. Autor brojnih rasprava i studija.

Vremeplov: Umro Jovan Pačić

Na današnji dan 16. decembra1849. godine umro je Jovan Pačić, srpski pesnik i slikar. Školovao se u rodnoj Baji, Kaloči i Budimu. Zbog siromaštva, stupio je, 1792. ili 1793. u vojsku, i kao konjanik vojevao je u Napoleonovim ratovima. Penzionisan je zbog promrzlina stečenih u Napoleonom pohodu na Rusiju, i od tada živi u Novom Sadu, Đuru, i od 1838. u Budimu. Umro je u zanamenitoj gostionici “Kod zlatnog jelena” Sime Ignjatovića, strica Jakova Ignjatovića, u Tabanu (srpski kvart u Budimu) gde je stanovao zajedno sa Simom Milutinovićem i Milovanom Vidakovićem. Objavljivao je u Letopisu i Srpskom narodnom listu do 1842. a još 1827. štampao je u Budimu tri sveske “Sočinenija pjesnoslovska”. Pesme Jovana Pačića su ljubavne, vojničke, elegije, epigrami, po uzoru na nemačke romantičare. Godine 1828. s Janom Kolarom objavio je “Imenoslov ili rečnik lični imena razni naroda slovenski”. Bio je retko učen, govorio desetak jezika (vladao je latinskim, starogrčkim, hebrejskim čak arapskim). Bio je protivnik Vukove jezičke reforme. Pačić je prvi srpski književnik koji je prevodio Getea. Mahom je slikao pejzaže tehnikom akvarela. Posebno su važni njegovi akvareli o stanovncima rodne Bačke. Veoma precizno, s mnogo detalja slikao je narodnu i građansku nošnju bačkih Srba, Bunjevaca, Nemaca, Mađara. Njegovi akvareli čuvaju se danas u Sečenjijevoj biblioteci u Budimpešti.

Vremeplov: Rođen Matija Ban

  Srpski pisac i diplomata Matija Ban rođen je na današnji dan 16. decembra 1818. godine, Bio je član Srpske kraljevske akademije, profesor beogradskog Liceja i šef presbiroa srpske vlade od 1861. do 1878. Deo Beograda na kojem se nalazilo njegovo imanje dobio je ime po njemu – Banovo brdo. Dela: drame “Smrt Uroša V”, “Kralj Vukašin”, “Osnove ratne”, (prva knjiga o modernoj vojnoj strategiji kod Srba), ” Moralne i političke iskrice”.

Vremeplov: Izašla “Bosanska vila”

Na današnji dan 16. decembra 1885. godine u Sarajevu počeo da izlazi srpski književni list “Bosanska vila”, veoma cenjen u bosanskim književnim krugovima. Pokrenut kao časopis koji će se baviti srpskom kulturnom baštinom, vremenom prerastao u ugledan list u kom su sarađivali istaknuti pisci svih nacionalnosti i književnici van bosanskohercegovačkog kruga. Do 1887. ga uređivao Nikola Šumonja, a potom do zabrane, 15. juna 1914. godine Nikola Kašiković.

Vremeplov: Ubijen Raspućin

Ruski monah i pustolov Grigorij Raspućin, koji je, kao tobožnji vidovnjak i čudotvorac, uspeo da se nametne za osobu od poverenja poslednjem ruskom caru Nikoli II i njegovoj ženi, carici Aleksandri ubijen je na  današnji dan 16. decembra 1916. godine. Ubila ga grupa oficira da bi spasila ugled monarhije.

Vremeplov: Umro Vilhelm Grim

Na današnji dan 16. decembra 1859. umro je nemački filolog Vilhelm Grim, koji je s bratom Jakobom sakupio i objavio čuvene priče i bajke za decu. S bratom radio i na istraživanju nemačkog jezika, folklora i kulture, a bavio se i izučavanjem spomenika starog nemačkog jezika. 

Vremeplov: “Bostonska čajanka”

Nezadovoljna visokim uvoznim carinama i britanskom kolonijalnom vlašću grupa američkih kolonista je  na današnji dan 16. decembra 1773. godine,  maskirana u Indijance, u bostonskoj luci pobacala u more sanduke čaja sa jednog britanskog broda. Taj događaj, kasnije nazvan Bostonska čajanka, nagovestio američki rat za nezavisnost, 1775.

Vremeplov: Umro Vilijam Peti

Na današnji dan 16. decembra 1687. godine umro je engleski ekonomista Vilijam Peti, tvorac teorije radne vrednosti, koji je prema Karlu Marksu postavio temelj političke ekonomije kao nauke. Smatrao je da vrednost robe – prema njegovoj terminologiji prirodnu cenu – određuje količina rada utrošena za proizvodnju. Dela: “Nešto o novcu”, “Traktat o porezima i dažbinama”, “Politička anatomija Irske”, “Politička aritmetika”.

Vremeplov: Rođena Džejn Ostin

   Engleska književnica Džejn Ostin, čije je delo početkom XX veka svrstano među pisce “velike tradicije” rođena je na današnji dan 16. decembra 1775. godine. Smatra se najčitanijim romanopiscem među autorima koji su stvarali pre viktorijanskog perioda.

Savez studenata Pravnog iz Kragujevca: Presuda za aferu Indeks – sramna

Savez studenata Pravnog fakulteta (SSPF) u Kragujevcu nazvao je sramnom prvostepenu presudu Višeg suda u Smederevu kojom je 16 optuženih u aferi Indeks osuđeno na ukupno 61 godinu zatvora. Među njima je i 12 profesora Pravnog fakulteta kojima su izrečene kazne zatvora u trajanju od dve do osam godina. “Smatramo da je sramna presuda Višeg suda u Smederevu za naše profesore koji su osuđeni na više od 60 godina zatvora. Ovaj sraman čin ponovo baca ljagu na naš fakultet koji poslednjih godina ide uzlaznom putanjom u svakom smislu”, navedeno je u saopštenju SSPF dostavljenom medijima.

U saopštenju se između ostalog ističe da svi znaju “šta se radi na privatnim fakultetima”, poput Megatrenda i Pravnog fakulteta u Novom Sadu, “o čemu se uporno ćuti”. “Stajemo u odbranu naših profesora jer ih poznajemo lično i znanje koje smo stekli od njih ne može da oduzme politizovana afera. Pravljenjem kriminalaca od naših profesora i obezvređivanjem našeg fakulteta, i naši uspesi na njemu su besmisleni, a takve će sutra biti i naše diplome”, ističe se u saopštenju i dodaje da “odbranom svojih profesora kao budući pravnici branimo pravo i pravdu”. Ne želimo da nam ova presuda oduzme sate provedene za knjigom, trud i rad, zaključuje se u saopštenju.

Situacija u Trsteniku posle masovnih tegoba dece se smiruje

Novih slučajeva dece sa simptomima trovanja iz trsteničkih obdaništa nije bilo, a očekuje se da šestoro mališana koji su zadržani na Dečijem odeljenju Opšte bolnice u Kruševcu budu otpušteni na kućno lečenje, pišu Novosti. “Situacija se smirila, jer novih slučajeva nismo imali. Nije bilo javljanja Hitnoj službi niti Pedijatrijskom odeljenju”, kaže  za taj list dr Radovan Popović, direktor Doma zdravlja “Dr Sava Stanojević” u Trsteniku.

“Laboratorijski nalazi ukazuju na moguću stafilokoku, koja se najverovatnije, rastvorila prilikom konzumacije hrane. Ipak sačekaćemo da tačan uzrok daju stručnjaci, dodaje. U Zavodu za javno zdravlje u Kruševcu očekuju da, nakon preliminarnih rezultata, definitivan uzrok trovanja trsteničke dece bude poznat početkom naredne nedelje. Tada će se, navodi list, razjasniti da li su stomačne tegobe i povraćanje izazvani nekim toksinom ili bakterijom.. Laboratorijski nalazi briseva i uzoraka namirnica daće i odgovor na pitanje da li su se deca otrovala hranom, ili je uzrok loša higijena prostorija, ili nešto sasvim treće.

Tegobe kod dece i dela zaposlenih u predškolskoj ustanovi Biseri javile su se u utorak. Jednodnevna bolnička terapija dala je dobre rezultate i već u sredu svi mali pacijenti osećali su se dobro.

I Ivica Tončev, poput DR Nebojše, u Megatrendovom šopu diploma

Predstava koja se prethodnih nedelja odvijala oko Univerziteta “Megatrend” i to u više činova, dobila je još jedan nastavak. Nakon što se u javnosti otvorilo pitanje oko fakultetske diplome ministra unutrašnjih poslova, Nebojše Stefanovića, upitna je diploma još jednog državnog funkcionera – državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova, Ivice Tončeva. Naime, Stefanović nije jedini “VIP student” sporne Megatrendove škole u Londonu, jer je i Tončev, inače i stranački kolega vlasnika Megatrenda – Miće Jovanovića, na istoj školi diplomirao. Tončev nije odgovorio na upite N1, a ovo nije prvi put da se o validnosti diplome Ivice Tončeva govori u javnosti.

Među 1.054 studenta, koliko ih je prošlo kroz školu koju je osnovao Megatrend international consortium limited, kompanija registrovana u Velikoj Britaniji, ministar policije Nebojša Stefanović nije jedini državni funkcioner Srbije ili “VIP” klijent koji može da se “pohvali” diplomom tog fakulteta. Dokument do kog je došla televizija N1 pokazuje da je nekoliko godina pre Stefanovića, zvanje “diplomiranog ekonomiste u oblasti menadžmenta” na istoj školi, sa sedištem u engleskoj prestonici, stekao i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije i aktuelni državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova – Ivica Tončev.

I da je po istom principu kao i u slučaju Stefanovića, Tončevu diploma nostrifikovana u Srbiji, a rešenje o nostrifikaciji potpisao je dekan Megatrenda u Zaječaru – prof.dr Mića Jovanović.

“Diploma o završenom visokom obrazovanju na Megatrend International Expert Consortium Limited – London, Velika Britanijam izdata pod brojem 000071996, na ime Ivice (Stojan) Tončev, rođen dana 17. novembra 1968. godine u Nišu, izjednačava se sa diplomom o završenom visokom obrazovanju, na smeru mendažmenta i dobio zvanje diplomirani ekonomista u oblasti menadžmenta”, stoji u pomenutom dokumentu.

Tončevu je diploma nostrifikovana svega četiri dana nakon 5. oktobra 2000. godine, kada je stavljena tačka na tadašnji režim baš stranke čiji je Tončev bio i ostao član – SPS-a.

Ivica Tončev na upit N1 da javnosti objasni kako je i gde završio osnovne akademske studije – nije želeo da odgovori. Bez odgovora ostali su i pozivi koji su mu upućeni. Nejasno je da li je i Ivica Tončev kao i Nebojša Stefanović fakultetsku nastavu pohađao u Sava centru ili je princip bio drugačiji, nema odgovora ni na pitanja ko su mu bili predavači, gde je i kako ispite polagao?

Više državnih funkcija u proteklih deset godina

Ivica Tončev u poslednjih deset godina obavljao je više državnih funkcija. 2008. godine bio je postavljen na mesto savetnika tadašnjeg potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova, Ivice Dačića. Na parlamentarnim izborima 2012. Tončev je izabran za narodnog poslanika, da bi već početkom 2013. Agencija za borbu protiv korupcije od njega zatražila da odluči da li će biti poslanik ili savetnik, jer je sa dve funkcije bio u sukobu interesa.  Od 2016. godine je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, a u SPS-u je član Glavnog odbora.

Ivica Tončev bio je poslovni partner kontroverznog biznismena Branislava Šaranovića, ubijenog 2009. u Beogradu, a prema ranijim pisanjima CINS-a, Tončev je imao kontakte sa ljudima iz kriminalnih krugova, čak i nakon 2008. godine – kada je dobio posao u Vladi.

Jovanović: Za mene su sve izmišljene afere završene

Dosadašnji, ali po svemu sudeći i budući vlasnik univerziteta “Megatrend”, Mića Jovanović kaže da su za njega sve afere oko “Megatrenda” završene. “U Francuskoj sam. Za mene su sve priče i izmišljene afere oko Megatrenda – završene. Megatrend ide napred, ka novim dostignućima”, poručuje Jovanović. A ovo nije prvi put da se fakultetska diploma Ivice Tončeva dovodi u pitanje, jer su mediji i ranije pisali da je Tončev falsifikovao diplomu na Prištinskom univerzitetu.

Novi Pazar: Učenici organizuju tuče, snimke prodaju

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci masovnih zakazanih tuča učenika osnovnih škola u Novom Pazaru, a roditelji su nakon ovih saznanja potreseni i brinu za bezbednost svoje dece, prenosi novopazarski portal Indexonline. Kako se navodi, jedan od roditelja učenika sedmog razreda jedne osnovne škole, naveo je da se grupe učenika sastaju nakon ili pre časova u blizini škole na zakazane tuče koje snimaju mobilnim telefonima i posle prodaju snimke drugim učenicima za 50 dinara kako bi videli, kako kažu oni, “ko je koga prebio”. Ovu priču RTV Novi Pazar potvrdila je direktorka OŠ “Vuk Karadžić” Rafeta Emrović. “Škola preduzima sve što je predviđeno zakonom u ovakvim okolnostima. Imamo sastanke sa gotovo svim roditeljima, sastanke Tima za vršnjačko nasilje… Ni jedan slučaj se nije desio u školskom prostoru. Imamo i školskog policajca i video nadzor. Međutim, želimo da stanemo na put vršnjačkom nasilju ma gde da se ono dešava”, kazala je ona. Deca odlaze u ulicu ili dve dalje od škole, kako bi se tuča održala, prenosi portal. U ovoj školi, poslednjih dana intenzivirani su vanredni roditeljski sastanci kako bi se roditelji učenika upoznali sa novonastalim događajima, sa ciljem da se spreči dalje nasilničko ponašanje pojedinaca koje može dovesti i do težih posledica.

By admin

WordPress PopUp