Proslavljen Božić po gregorijanskom kalendaru

Hrišćanski vernici koji poštuju novi – Gregorijanski kalendar juče su proslavili Božić. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je u ponoć Svečanu misu u Crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Nišu. Hočevar je čestitao Božić vernicima koji ga slave po Gregorijanskom kalendaru sa porukom da čovečanstvo mora da na prvo mesto stavi čoveka kao ličnost, a ne stvari, unutrašnju harmoniju umesto spoljašnje dopadljivosti, blagodat i milost umesto aktivizma, a dar umesto novca. Hočevar je u Božićnoj poslanici istakao da taj praznik nosi u sebi “najveću i najslađu težnju” za svestranim, pozitivnim, ali održivim razvojem, najveću stvaralačku čežnju i snagu za ostvarenje, kao i da budi u nama svest da bez zrelosti, odnosno svetosti, ne možemo biti srećni.

Božić su juče proslavili sve katoličke verske zajednice, kao i najveći broj pravoslavnih crkava, osim ruske i srpske, jerusalimske (pravoslavne) patrijaršije i grčke crkve na Kipru i pripadnici Monaške republike na Atosu.

Posle zabrane zapošljavanje – zapošljavanje za izabrane!

Srpske vlasti prihvatile su sugestiju Međunarodnog monetarnog fonda da posle prestanka važenja Zakona o maksimalnom broju zaposlenih definišu novi sistem kontrole zapošljavanja, koji će obezbediti srednjoročno planiranje za sve institucije javnog sektora, piše “Blic”. Pozivajući se na izveštaj MMF u koji je imao uvid, Blic piše da to praktično znači da MMF smatra da još nije vreme da se ukinu svi mehanizmi nadzora nad prijemom u javne službe i da bi ubuduće određivanje maksimalnog broja zaposlenih trebalo da se radi za pet, a ne kao do sada za godinu dana. U izveštaju se konstatuje da je dosadašnji sistem bio dobar, ali i da je istovremeno ispoljio manjkavosti koje je potrebno promeniti. “Sistem dosadašnjeg zapošljavanja se oslanjao na rad na određeno vreme i ugovorne pozicije, što je uslovljavalo nesigurnost, ali i manjak osoblja za pojedine oblasti”, piše u izveštaju MMF.

Beogradskom listu je u Vladi Srbije rečeno da su srpske vlasti prihvatile ove, ali i druge sugestije MMF, i da su predstavnike te međunarodne organizacije obavestile da se radi na novom sistemu kontrole. “MMF je uočio da je manjkavost kod dosadašnjeg sistema određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnim službama bila vezana pre svega za prijem ljudi na određeno vreme, što je za posledicu imalo nesigurnost i napuštanje javne službe”, rekli su “Blicu” iz Nemanjine 11.

Program “Devojke u tehnologiji” za više žena u IKT sektoru

Najuspešnije studentkinje završnih godina osnovnih ili master studija tehničkih fakulteta preko programa “Devojke u tehnologiji” koji je počeo 23. decembra biće u prilici da lakše pronađu svoje mesto u IKT  kompanijama u Srbiji. Program koji je odobrila Vlada Srbije, a sprovode ga Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma i Američka privredna komora, pomoći će budućim IKT stručnjakinjama da kroz mentorstvo i praksu steknu više iskustva i bolje se umreže za buduće karijere.

Državna sekretarka u Ministarstvu Tatjana Matić u izjavi za Tanjug rekla je da je pozicija žena u IKT sektoru u Srbiji za sedam odsto bolja nego što je pozicija žena u ovom sektoru u EU što je ohrabrujuće i dodala da se mora mnogo raditi da bi došli do rodne ravnopravnosti u IKT sektoru. Na studijama IKT žena je oko 27 posto, a kada je u pitanju pronalaženje posla u tom sektoru procenat pada na između 15 i 20 odsto, što je kaže Matić ipak u okviru evropskog proseka. “Postoji potencijal, bolji smo nego zemlje EU, ali ovim tempom dostići ćemo rodnu ravnopravnost tek 2050. godine i zbog toga su ovakve aktivnosti jako važne jer ne bismo da čekamo 2050. godinu imajući u vidu da su u ovom sektoru plate među najvišima, i da on beleži najveći trend rasta”, rekla je ona. Kako je ocenila propuštajući priliku da se žene više uključe u ovu oblast stvara se ekonomski problem i nemogućnost da se društvo ekonomski razvija tempom kojim bi trebalo. “Želimo da motivišemo mlade žene, da ih povežemo sa IT industrijom a učešće te industrije u ovakvim aktivnostima je ključno kako bi se više žena po završetku ITK obrazovanja uključilo u sektor gde bi radile i bile plaćene poput njihovih muških kolega”, rekla je ona dodala da će biti još aktivnosti.

Predsednica Američke privredne komore u Srbiji Jelena Pavlović u izjavi za Tanjug rekla je da je cilj programa da kroz mentorstvo, radionice i seminare studentkinje dobiju priliku da se upoznaju sa establiranim kompanijama i steknu uvid šta moderan biznis traži, kako funkcioniše i da to doprinese njihovom razvoju. “Umrežiće se međusobno i sa predstavnicima kompanija, a komora i ministarstvo su platforma koja im to omogućava”, istakla je ona i dodala da je to ravnopravno učešće oba pola u IKT biznisu važno za privredu, kompanije i čitavo društvo.

Direktorka Fonda za nauku i sama doktor nauka sa Elektrotehničkog fakulteta i računarstva Milica Đurić – Jovičić u koja je prošla put saradnje sa IKT kompanijama u izjavi za Tanjug rekla je da važno da se ovakvi kontakti uspostave što ranije. “Tako se stekne iskustvo u saradnji sa kompanijama, povezuje se sa drugim koleginicama, kako bi mogle što brže da se razvijaju i na što kvalitetniji način”, rekla je ona i dodala da je bitno da vide da kompanije prepoznaju njihove vrednosti i znaju da u Srbiji postoje kvalitetna radna mesta za njih. Ona je poručila koleginicama da rade na sebi, veruju u sebe, i da pored stručnog usavršavanja razvijaju i menadžerske i preduzetničke veštine. “Sve prilike otvorene i mnogo toga može da se postigne”, rekla je ona i koleginicama rekla da mladi inženjeri i programeri nastave da neguju ženstveno u sebi i intuiciju koriste za razvoj projekata ali i komunikaciju sa korisnicima, kolegama i nadređenima.

U programu “Devojke u Tehnologiji” učestvuju 23 najuspešnije studentkinje završnih godina osnovnih i master studija sa više fakulteta koji obrazuju kadrove za IKT sektor u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Njihovi mentori i predavači biće predstavnice i predstavnice najuspešnijih IKT kompanija koje imaju operacije u Srbiji.

Materijali za učenje programiranja uskoro na srpskom, hrvatskom…

Materijali za učenje programiranja Fondacije Petlja biće prevedeni na jezike država u regionu, a obuhvataće Scratch, MakeCode, Python i uvod u Data Science. Materijali će i ovog puta biti besplatni, objavila je organizacija Startit. Kako je navedeno, priznanje za kvalitet obrazovnih materijala koji se razvijaju u Srbiji je stiglo i kroz poziv Fondacije Petlja da učestvuje u regionalnom projektu “GenD – Nurturing a Digital Future”. Kako je navedeno, uloga domaće organizacije je bila da kreira predloge plana za učenje programiranja za uzrast osnovne škole.

Materijal je sastavljen na engleskom jeziku, a partneri u projektu iz Albanije, BiH, Bugarske i Hrvatske ga prevode na svoje jezike. “Mi smo kreirali materijale koje smo podelili na tri nivoa. Prvi nivo je obuhvatio blokovsko programiranje u Scratch-u, ali i u okruženju MakeCode koje obuhvata i učenje programiranja uz pomoć Micro:bit uređaja, Lego robota i Minecrafta”, rekla je programska kooridinatorka Petlje Katarina Anđelković govoreći o ulozi njihovog tima u projektu čiji je koordinator Propulsion fond, a koji je podržan kroz program Microsoft Philanthropies. “Drugi nivo predstavlja uvod u tekstualno programiranje gde su naši autori kreirali materijale za Python i njegovu biblioteku za učenje 2D grafike i animacija PyGame. Konačno, treći nivo predstavlja jedan blagi uvod u Data Science, jer smo tu napravili materijale za obradu i vizuelizaciju podataka u interaktivnom okruženju za izračunavanje Jupyter opet se oslanjajući na Python”. U ovom trenutku partneri na projektu lokalizuju materijale i prilagođavaju ih svojim obrazovnim sistemima.

U Fondaciji veruju da je ono što rade jedinstveno kada je reč o učenju programiranja u osnovnoj školi i smatraju da je realno da se taj vid saradnje proširi i na druge države, preko nekih budućih projekata. “Naš fokus i prioriteti i dalje ostaju isti, a to je podrška opšte obrazovnom programiranju u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Dakle, podizanje nivoa algoritamske pismenosti, podrška nastavnicima, popularizacija takmičenja iz programiranja i dalje unapređenje funkcionalnosti na samoj platformi”, kažu u Petlji.

Podsećaju da se u oktobru pojavila Metodička zbirka algoritamskih zadataka sa rešenjima “C# osnovni nivo”, što je prvo od četiri izdanja Zbirke koja će u narednom periodu biti objavljena.

U saradnji sa Društvom matematičara Srbije planirano je objavljivanje Zbirke za programski jezik Python, C++ i C. Nakon osnovnog nivoa koji je namenjen učenicima specijalizovanih IT odeljenja, određenim IT profilima u srednjim stručnim školama, ali i takmičarima, planirano je i objavljivanje naprednog nivoa u kome će se naći nešto teži zadaci za one koji žele da se uhvate u koštac sa rešavanjem ozbiljnih algoritamskih problema i koji su se već opredelili za IT kao svoju buduću profesiju. Zbirke će biti sastavljene od zadataka i rešenja koje je tokom godina pisalo više od deset autora za različite programske jezike. Sva četiri izdanja će biti dostupna i u onlajn formatu kao i u papirnom obliku.

Najbolji na bilbordima: Mešoviti hor OŠ „Đura Daničić”

Mešoviti hor Osnovne škole „Đura Daničić” u ovoj godini godini osvojio je titulu najboljeg s maksimalnih 100 bodova na 29. takmičenju takozvanih malih horova. Hor čine đaci od prvog do osmog razreda, a uspeh koji je ostvaren u ovoj godini zapravo je samo potvrda prošlogodišnjeg kada su takođe bili prvoplasirani na Republičkom takmičenju. – Raditi s decom uzrasta od prvog do osmog razreda je veoma zanimljivo, ali i teško, zato što posebnu brigu vodimo o prvačićima i učenicima drugog razreda – kaže dirigentkinja hora Biljana Oravec. – Ali oni vole mnogo da uče od ovih velikih, tako da se dobro uklopimo i dobru atmosferu i energiju dajemo jedni drugima i super se nadopunjujemo.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine. Na 43 lokacije u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavljeni su novi bilbordi. Na njima je predstavljeno gotovo 300 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor ovog projekta i ove godine je Erste banka, a partner u realizaciji Omladinska prestonica Evrope – OPENS 2019.

Novogodišnja čarolija za decu na Slanoj bari

Mesna zajednica “Slana bara” i udruženje građana “Novosadski kutak” uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada pripremili su celodnevni program za decu “Novogodišnja čarolija” za 28. decembar sa početkom u 10 časova u Sportskom centru “Slana bara”. Deca će uživati u čak četiri predstave i to: Upalimo reflektore – “Dve novogodišnje jelke” (10 časova), Mađioničar Volare – “Magiju zeca vole sva deca”(11 časova), Studio Željko Veseljko – “Majmun Miša u Zemlji slatkiša” (14 časova) i Nadateatar – “Kad porastem biću Deda Mraz” (14:40 časova). Ovaj nesvakidašnji događaj tačno u 12 časova upotpuniće i radionica “Najlepša novogodišnja jelka” u okviru programa Slanobarska maštaonica, a koji Mesna zajednica “Slana bara” organizuje već sedmu godinu zaredom. Na taj način sprovodi se Kulturna strategija Grada za decentralizaciju kulture, a naši najmlađi Slanobarci se u okviru radionica upoznaju sa kreativnim izražavanjem kroz različite stilove umetnosti. “Novogodišnja čarolija” završiće se Novogodišnjim koncertom, pa će tako naše najmlađe sugrađane zabaviti fenomenalni dečiji kompozitor i tekstopisac Branimir Rosić – čiji će koncert “Avanture Banetove leteće gitare” početi u 15:30 časova.

Novogodišnji dečji bioskop u CineStaru do 13. januara

Bliži se kraj još jedne godine i dok se okrenemo deca odrastu i zapitamo se kako nam je život proleteo. Novogodišnji praznici nas podsete da je vreme provedeno u krugu porodice dragoceno i da su to trenuci koji se pamte. Zato treba iskoristiti svaku priliku, naročito sada u periodu školskih raspusta kada su deca slobodnija. Vremenska prognoza ne obećava zato je idealana prilika da se sklonite u topli, ugodni prostor koji će pružiti željenju relaksaciju i zabavu za celu porodicu. A gde je bolje otići nego u vaš porodični bioskop – CineStar.

U periodu od 21. decembra do 13. januara CineStar bioskopi otvaraju svoja vrata već od 11 sati i sve do 17h nude bogat filmski i zabavni program namenjen upravo porodicama. Osim dečjih hitova: Zaleđeno kraljevstvo 2, Patrolne šape, Prerušeni špijuni i Playmobile, na repertoaru su i igrane avanture Džumandži: Sledeći nivo i Star Wars: Uspon Skajvokera i sve to po povoljnijoj ceni ulaznice u okviru matinea i porodičnog paketa.

Pored crtaća CineStar je za mališane pripremio poklon uz kupljenu ulaznicu, a svakog dana do 30.12. od 16h do 17h u CineStar 4DX BIG, Novi Sad na druženje dolazi Deda Mraz. Ali to nije sve. Najmlađe posetioce 4DX i Kids CineStar sale sa toboganom očekuje dodatni poklon iznenađenja kako bi zimska čarolija u CineStaru bila nezaboravna. Više detalja potražite na sajtu: www.bit.ly/NovogodišnjiDečjiBioskop  

Učenici na Božićnom vašaru prikupljali novac za lečenje svog druga

U fiskulturnoj sali Osnovne škole “Bratstvo jedinstvo” u Kucuri u petak, 20. decembra od 09:00 do 11:00 časova, održan je humanitarni Božićni vašar. Svi koji su posetili vašar tog dana, mogli su da kupe ukrase i predmete koje su učenici sami napravili uz pomoć svojih učitelja, nastavnika i roditelja. Božićni vašar je i ove godine bio  humanitarnog karaktera, a sav novac od prodatih predmeta namenjen je za lečenje Mateje Dudaša, učenika petog razreda kucurske škole koji boluje od distrofije mišića i potrebna su mu sredstva za neophodne terapije.

U Osnovnoj školi “Bratstvo jedinstvo” u toku je i akcija prikupljanja pomoći za decu od sedam do 15 godina. Svi koji su u mogućnosti, mogu do 19. decembra da donesu obuću, odeću, pribor za higijenu, igračke i sve ono što je potrebno deci tog uzrasta. Prikupljena pomoć deliće se 20. decembra od 09:00 do 11:00 sati. Učenici i kolektiv škole pozivaju sve građane da se u što većem broju odazovu humanitarnim akcijama.

Fondacija Đoković: Praznično darivanje mališana

Fondacija Novak Đoković organizovala je dodelu novogodišnjih paketića i predstavu u u Pozorištu lutaka ‘Pinokio’ za decu iz Velike Plane, čije porodice koriste pravo na novčanu socijalnu pomoć. Svakom od 160 mališana ostvarena je novogodišnja želja potpuno personalizovanim paketićem, budući da su pre darivanja dobili priliku da crtežima i pismima Fondaciji pošalju svoje želje. “Praznici predstavljaju poseban period u godini kada svi pripremamo pokolone za naše najbliže. Međutim, veoma je važno da tada mislimo i na one kojima je potrebna dodatna podrška i pažnja. Porodicama koje koriste pravo na novčanu socijalnu pomoć kupovina prazničnih poklona predstavlja značajan novčani teret i izazov. Iz tog razloga, u želji da sva deca novogodišnji period provedu uz paketić i sa osmehom na licu, organizovali smo darivanje i predstavu”, rekla je Maja Kremić, nacionalna direktorka Fondacije Novak Đoković.

Sedmu godinu zaredom, Fondacija misli na najmlađe i stara se o tome da novogodišnji pokloni budu usklađeni njihovom uzrastu i polu. U proteklih sedam godina podelili su preko 1000 paketića, a ove godine usrećili 160 mališana uzrasta od četiri do devet godina. Pored toga što je Fondacija ispunila želju svakog mališana ponaosob, potrudili su se da ih dodatno obraduju čestitkom, kozmetikom, knjigama, školskim priborom, garderobom, igračkama i slatkim paketom. U pripremi paketića za ovogodišnje praznično darivanje, Fondaciji Novak Đoković nesebično su pomogli njeni partneri, kompanije RaspberryPlum Ltd, Henkel Srbija, Chips way, Imperial, TC BIG Novi Sad, kao i izdavačka kuća JRJ, a kao i pozorište lutaka ‘Pinokio’.

Otvoren novoizgrađeni paviljon Studentskog doma u Kragujevcu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić  svečano su u utorak 24. decembra otvorili novoizgrađeni paviljon IV Studentskog doma u Kragujevcu čiji je kapacitet 153 mesta. Ukupna vrednost investicije je 1.543.080 evra. Investicija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizovana je  u okviru Projekta “Obrazovanje za socijalnu inkluziju”, finansirana na osnovu Okvirnog sporazuma Republike Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope.

Ministar je ocenio da je reč o značajnoj investiciji i da će se nastaviti infrastrukturni projekti u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda. Sada je kapacitet ustanova za smeštaj studenata u Kragujevcu dovoljan, a u Beogradu nedostaje oko 1.500 mesta za smeštaj studenata, istakao je ministar Šarčević.

Ministar je u Kragujevcu razgovarao sa rektorom univerziteta o lošim uslovima Filuma i da će se tražiti rešenje. Ministarstvo prosvete je u ovoj godini završilo i izgradnju i opremanje objekta Doma učenika srednje poljoprivredne škole u Šapcu, sa ukupno 110 mesta za smeštaj učenika kao i rekonstrukciju i opremanje Studentskog doma u Subotici sa 128 mesta za smeštaj studenata, što je sa izgrađenim IV paviljonom Studentskog doma u Kragujevcu ukupno obezbeđeno 391 novih mesta za smeštaj studenata i učenika u 2019. godini.

Šarčević uručio dronove za učenike Čačka, Kraljeva i Kragujevca

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević uručio je u utorak 24. decembra u Osnovnoj školi „Moma Stanojlović“ u Kragujevcu predstavnicima osnovnih škola 10 bespilotnih letelica koje će učenici moći da koriste u redovnoj nastavi. Dronovi su nabavljeni u okviru projekta za „Lepšu školu„ iz donacija Rotari klubova iz Čačka, Kraljeva i Kragujevca u čijim školama će biti i korišćeni. Ovo je samo jedan od koraka koji smo najavili i obećali. U sledećoj godini biće još mnogo toga novog. Imamo oko 40 miliona dinara u budžetu za nove robote-pčelice koje koriste deca u specijalnim školama i vrtićima. Uvodimo informatiku kao obavezan predmet u osnovne škole. Upravljanje bespilotnim letelicama predstavlja jedno od zanimanja budućnosti za koje se očekuje povećanje potražnje na tržištu, za šta je potrebno pripremati nove generacije, naveo je ministar Šarčević.

Bespilotne letelice predstavljaju jedan veoma moćan alat koji učenicima omogućava razvoj motoričkih sposobnosti i usavršavanje koordinacije vida i pokreta, dok u industriji nalazi primenu u rešavanju širokog spektra različitih problema. On je dododao da će se nastaviti sa nabavkom dronova, računara i laptopova za škole i za dve godine provera znanja biće moguća digitalno. Dronovi će biti korišćeni u realizaciji nastave u okviru predmeta tehnika i tehnologija kao i informatika i računarstvo. Za tri godine je mnogo urađeno za reformu obrazovanja i u novoj strategiji obrazovanja za 2030. predviđeno je sve što se radi u najrazvijenijim zemljama.

Dodeli dronova prisustvovao je Guverner Rotari distrikta. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Rotari Distrikta 2483 potpisali su prošle godine Memorandum za realizaciju projekta „Za lepšu školu” u cilju opremanja kabineta i učionica savremenom opremom, stipendiranja talentovanih đaka, opremanja đačkih kuhinja, biblioteka i fiskulturnih sala, uređivanja školskih dvorišta i terena shodno potrebama škola.

Ivan Stanković počasni ambasador Ekonomskog fakulteta

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Branislav Boričić 18. decembra je alumnistu Ivana Stankovića proglasio počasnim ambasadorom fakulteta, navodi se u saopštenju. Boričić se prilikom uručivanja plaketa Ivanu Stankoviću zahvalio na kontinuiranoj podršci u promociji i predstavljanju ove visokoškolske institucije u stručnoj javnosti. „Sa velikom radošću uručujem zahvalnicu za bezrezervnu podršku fakultetu jednom od naših najistaknutijih preduzetnika iz oblasti marketinga.

Ivan Stanković je jedan od onih ljudi koji su kreirali nezaboravne reklame i marketinške kampanje koje svi pamtimo, kojima je oblikovao marketing scenu u Srbiji. Pri tome je uvek sa ponosom isticao da je svoja prva znanja stekao na Ekonomskom fakultetu. Nadam se da će mladima nastaviti da prenosi svoje bogato znanje i iskustvo i da će u ovoj novoj ulozi, biti još češći gost svog matičnog fakulteta“, izjavio je dekan Ekonomskog fakulteta. Danas predsednik i vlasnik marketing agencije Communis DDB i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Ivan Stanković završio je Ekonomski fakultet 1978. godine. Kako se ističe u saopštenju, karijeru je počeo u marketingu, nakon čega je, zajedno sa Draganom Sakanom,  osnovao prvu multinacionalnu reklamnu agenciju u bivšoj Jugoslaviji Saatchi & Saatchi. Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalih i nagrade za životno delo Udruženja ekonomskih propagandista Srbije. Autor je knjige “Kakodalogija”.

„Velikaje čast za jednog studenta dobiti titulu ambasadora fakulteta. Iako nisam bio najbolji student,  meni je Ekonomski fakultet dao veliku i sjajnu osnovu da u životu nađem ono štome interesuje, ispunjava i uzbuđuje i nakon četrdeset godine karijere. I na tome sam beskrajno zahvalan“, izjavio je Stanković.

EKOF ambasadori su istaknuti alumnisti, ali i sadašnji studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji na najbolji način promovišu fakultet i predstavljaju  uspešne pojedince u sferi ekonomije i biznisa i van nje, ističe se u saopštenju. Kako je najavljeno, pored Ivana Stankovića, u narednom periodu planirano je imenovanje novih EKOF ambasadora i to iz redova uspešnih analitičara, naučnika, preduzetnika, političara, umetnika…

Vremeplov: Rođen Čarls Bebidž , “otac” kompjutera

Engleski pronalazač i matematičar Čarls Bebidž, “otac” kompjutera rođen je 26. decembra 1792 godine. U nastojanju da stvori preciznije matematičke tabele, sinula mu je ideja o mehaničkom računaru koji bi mogao da memoriše informacije, ali nije uspeo da okonča izradu računske mašine. Bio je otvoreni kritičar Kraljevskog društva (akademija nauka), koje je optuživao za konformizam, kao i britanske matematičke nauke, smatrajući da je u senci negdašnjih ostvarenja Isaka Njutna.

Vremeplov: Umro Hajnrih Šliman

Na   današnji dan 26. decembra 1890. godine umro je nemački arheolog Hajnrih Šliman, koji je 1868. otkrio Troju, koristeći se podacima iz Homerovih spevova “Ilijada” i “Odiseja”. Otkrio je i Mikenu, Orhomen i Tirint, utrošivši na arheološka iskopavanja ceo imetak stečen u mladosti trgovinom.

Vremeplov: Rođen Henri Miler

Američki pisac Henri Miler rođen je 26. decembra 1891. godine. Zabranjivana kao pornografska i opscena, njegova dela sadrže stranice vrhunske lepote i lucidne esejističke i filozofske digresije. Bavio se i slikarstvom. Dela: romani “Crno proleće”, “Jarčeva obratnica”, “Rakova obratnica”, “Mirni dani u Klišiju”, trilogija “Ružičasto raspeće” (“Pleksus”, “Neksus”, “Seksus”), putopis “Kolos iz Marusija”, meditativno-kritička proza “Kosmološko oko”, “Mudrost srca”, “Nedelja posle rata”, “Knjige mog života”.

Vremeplov: Pobuna protivnika carizma u Rusiji

U Sankt Peterburgu, na dan polaganja zakletve novom caru Nikolaju I na  današnji dan 26. decembra 1825. godine izbila je pobuna dekabrista, protivnika carizma u Rusiji.

Vremeplov: Rođen Mao Cedung

Na današnji dan 26. decembra 1893 godine rođen je kineski revolucionar i državnik Mao Cedung, jedan od osnivača Komunističke partije Kine, koji je 1949. u Pekingu proglasio Narodnu Republiku Kinu i do smrti 1976. bio njen neprikosnoveni lider. Njegove misli i ideje objavljene su u čuvenoj “Crvenoj knjižici”. Godine 1966. pokrenuo je “Veliku proletersku kulturnu revoluciju” tokom koje je smenjen veliki broj partijskih funkcionera, mađu kojima i njegovi najbliži saradnici.

Vremeplov: Otkriven prvi radioaktivni hemijski element

Pjer i Marija Kiri otkrili su na današnji dan 26. decembra 1898. godine prvi radioaktivni hemijski element i nazvali ga radijum.

Vremeplov: Amandmani na Ustav SFRJ

U Saveznoj narodnoj skupštini usvojeni su na  današnji dan 26. decembra 1968. godine amandmani na Ustav SFR Jugoslavije, kojima se širi autonomija pokrajina i one dobijaju status sličan republikama. Pokrajine su dobile pokrajinski Ustavni zakon, čime je otvoren put gotovo potpuno samostalnoj zakonskoj, izvršnoj i sudskoj vlasti. Pokrajini Kosovo i Metohija uveden je naziv Kosovo.

Vremeplov: Rođen Tomas Grej

Na današnji dan 26. decembra 1716. godine rođen je engleski pisac Tomas Grej, autor pesme “Elegija napisana na seoskom groblju” koja se smatra jednom od najlepših pesama napisanih na engleskom jeziku. 

Vremeplov: “Lenjinov testament”

Vođa Oktobarske revolucije Vladimir Ilič Lenjin završio je na današnji dan 26. decembra 1922. godine prvi deo svog “Pisma kongresu”, kasnije poznatog kao “Lenjinov testament”, u kojem je pozvao komuniste da sačuvaju jedinstvo partije i predložio reforme. U drugom delu “testamenta”, koji je napisao 4. januara 1923. Lenjin je sugerisao da Staljin bude smenjen sa mesta generalnog sekretara Komunističke partije.

Vremeplov: Pogubljen Čaušesku, Ilijesku na čelu vlade

Na današnji dan 26. decembra 1989. godine rumunski Front nacionalnog spasa naimenovao je novu vladu s Jonom Ilijeskuom na čelu, dan posle pogubljenja Nikolae Čaušeskua.

Vremeplov: Proglašena samostalnost Slovenije

Na  današnji dan 26. decembra 1990. godine  Skupština Slovenije proglasila je samostalnost te republike, nakon plebiscita 23. decembra na kome se 86 odsto glasača izjasnilo za nezavisnu slovenačku državu.

Vremeplov: Vlast u Albaniji preuzeo Ahmet Zogu

Državnim udarom, uz pomoć graničnih jedinica Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, na  današnji dan 26. decembra 1924. godine vlast u Albaniji preuzeo je Ahmet Zogu, zbacivši vladu Fana Nolija. Zogu je do tada bio emigrant u Kraljevini SHS, primao je pomoć vlade i važio za eksponenta Beograda, ali je kao predsednik Republike 1926. godine s Italijom zaključio Tiranski pakt kojim je priznao italijanski protektorat nad Albanijom. Za kralja Albanije Zogu se proglasio 1928. godine a kada je 1939. godine fašistička Italija napala njegovu zemlju pobegao je i 1961. godine umro u izgnanstvu.

Suđenje za krađu testova za “malu maturu” 27. januara

Nastavak suđenja Mašinisti roto štampe Igoru Stamenkoviću zbog optužbi za krađu testova male mature odloženo je 18. decembra u Višem sudu u Beogradu za 27. januar. Suđenje je odloženo zbog izostanka svedoka, druga Stamenkovićevog sina, čija je majka, čije je prisustvo obavezno, obavestila sud da su sprečeni da dođu na sudski pretres. Za 18. decembar je pored saslušanja ovog dečak bilo planirano i čitanje propisa o tajnosti podataka, jer testovi za malu maturu spadaju u tajne podatke, ali će to biti obavljeno na sledećem suđenju. Stamenković se Optužnicom tereti za krivično delo povreda tajnosti podataka u sticaju da krivičnim delom oduzimanje tuđe stvari. On je na početku suđenja u oktobru negirao da je ukrao test iz matematike za malu maturu u junu ove godine, tvrdeći da je iz štamparije uzeo samo prazan papir kako bi ga upotrebio umesto toalet papira.

Stamenković se brani sa slobode pošto mu je krajem jula Apelacioni sud u Beogradu ukinuo pritvor u kojem je bio nešto više od mesec dana. Optužen je da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji u kojoj su štampani testovi za završni ispit učenika osmog razreda i tom prilikom je ukrao test iz matematike. Sumnja se da je to uradio kako bi test odneo sinu, koji je maturant jedne osnovne škole u Beogradu i kako bi mu pomogao da lakše položi završni ispit.

Takođe, sumnja se da je uz pomoć sina, rešeni test iz matematike došao do njegovih drugova i njihovih roditelja, nakon čega su oni, uz pomoć društvene mreže “Instagram” delili drugim roditeljima i učenicima u vise osnovnih škola. S obzirom da su testovi iz matematike bili “provaljeni” došlo je do odlaganja polaganja testa iz matematike za dva dana.

Božović Šarčeviću: Kada će profesorke biti vraćene na posao?

“Ministar Šarčević se malo iznenadio kada me video u Kragujevcu. Rekao bih da mu je bilo neprijatno kada je čuo pitanje koje sam mu postavio. Kada će profesorke iz Ćuprije biti vraćene na posao?” Narodni poslanik DS Balša Božović tvitovao je ovaj tekst, uz propratni snimak, na kome se može videti razgovor sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, a koji je u Kragujevcu bio kako bi predstavnicima lokalnih osnovnih škola uručio dronove. Takođe, Šarčević je bio i na otvaranju novoizgrađenog paviljona Studentskog doma, gde ga je Božović očigledno i sačekao, imajući u vidu da se tokom snimka može čuti kako valja “ispoštovati studente”. – Ministre, dobar dan – obraća se Božović Šarčeviću. – Poštovanje, poslaniče, kako ste? – Evo, došao sam kao član odbora da učestvujem u otvaranju sa vama… A želeo sam da vas pitam kada će profesorke iz Ćuprije biti vraćene na posao? – Evo, tražio sam analizu, i dobio sam, ali tamo je žilavo. – Pre godinu dana ste mi obećali za februar, pa za april, pa ste u maju na nacionalnoj frekvenciji obećali da ćete ih vratiti na posao, u jutarnjem programu. – Sačekaćete me, pa ću da vam odgovorim ako hoćete. – Samo da vam kažem jednu stvar, vaš šef kabineta je prestao šest meseci da mi se javlja na telefon i odgovara na poruke – kaže Božović.

Čovek iz Šarčevićevog tima staje ispred kamere, a Šarčević odgovara nešto što se na snimku ne čuje. Božović mu dalje kaže: – Žene su godinu dana bez plata.

Isti čovek iz tima ministra prosvete ponavlja, samo da ispoštujemo studente, sa čime se, kako se vidi, i ministar slaže, imajući u vidu da klima glavom i pokazuje u smeru u kome je krenuo pre nego što je zastao sa Božovićem. Šarčević odlazi dalje, i snimak se završava.

Podsetimo, Visoka medicinska škola u Ćupriji, koja je odlukom ministra da se sve visoke škole u Srbiji rasformiraju i preinače u akademije, upravo zbog raznih malverzacija, koje su vladale u ovim obrazovnim ustanovama, sada se zove Akademija vaspitačko-medicinskih strukovnih studija. Međutim, ni drugačiji naziv ni izmenjena forma nisu ni takle njenu suštinu, a to je da je ova ćuprijska obrazovna ustanova leglo sumnjivih poslova i “agencija” za uhlebljivanje partijskih kadrova.

Bezakonje i bahatost direktora – profesorke bez posla

Bezakonje i bahatost direktora Visoke škole, Hristosa Aleksopulosa, doprinelo je tome da devet žena nezakonito bude otpušetno, kako bi se napravila mesta za naprednjačke funkcionere, koji nisu stručni za obavljanje poslova na kojima su angažovani. U pitanju su Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić i Ivan Bošnjak.

Pitanje nezakonitog otpuštanja devet žena pokrenuo je poslanik DS Balša Božović. – Skandalozno je to što nepravda prema ovim ženama ne samo da se ne ispravlja nego se one sada dodatno ponižavaju zbog stranačkih funkcionera SNS i nečuveno je da se onim ženama koje su ostale bez posla u ovoj školi sada opet ugrožava egzistencija time što im se ne dozvoljava da se zaposle na ona mesta za koja su kvalifikovane i što se umesto njih primaju daleko manje kvalifikovani SNS funkcioneri, uz kršenje svih procedura i pravila konkursa – naglasio je Božović prošlog decembra. Dr Zorica Stojanović je jedna od žena koje su ostale bez posla. – U februaru sam nakon isteka ugovora ostala bez posla jer direktor, iako je škola imala potrebu, nije želeo da raspiše konkurs. Sada su posao dobili kandidati od kojih ja imam daleko bolje reference, a uz to sam bila i stipendista škole. Oduzimaju mi dostojanstvo i dovode me do očaja i ruba egzistencije uprkos svim mojim akademskim i stručnim zvanjima i velikom iskustvu u radu sa studentima – navodi Stojanovićeva za “Blic”. Jedna od profesorki prijavila je lokalnoj policiji da joj je direktor škole čak i pretio, međutim, tužilaštvo se izjasnilo da nema elementa krivičnog dela. Govoreći o pripajanju visokih škola kako bi se formirale akademije, ministar Šarčević u avgustu prošle godine medicinsku školu u Ćupriji naveo je kao jednu od onih u kojoj ima najviše problema.

By admin