NSPRV protiv sindikalnog populizma USPRS i … za zajedničku akciju

„NSPRV je oduvek pozdravljao svaki poziv na jedinstven nastup sindikata u prosveti, ali i upozoravao da se za zajednički nastup podrazumeva i donošenje zajedničkih odluka“, rekao je juče Ranko Hrnjaz, predsednik NSPRV. „I stoga, poziv Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) koji smo upravo dobili cenimo kao želju samo jednog od prosvetnih sindikata da svi prosvetni sindikati i prosvetni radnici stanu iza njihove odluke, a da ni nisu ni bili u mogućnosti ili  učestvovali u kreiranju i osmišljavanju tih aktivnosti“, kaže prof. Hrnjaz.

„Za one koji ne znaju, poziv Unije odnosi se na „akciju“ – jednodnevni protest i „štrajk“ 17. marta, sa potpuno promašenim zahtevima je bez ikakve šanse na uspeh. Šta više, čak i da je uspešan i brojan protest nikako nebi pozitivno uticao na status prosvetnih radnika.  Čemu onda, sve to bi trebalo da (po)služi? Zajednički nastup bi, po nama, podrazumevao bi organizaciju okruglog stola na kome bi uzeli učešće svi relevantni sindikati u prosveti Srbije, a koji bi imao za rezultat zajednički plan i dinamiku aktivnosti sindikata (kratkoročno, srednjeročno i dugoročno)  i gde bi se svi obavezali na realizaciju istog“, kaže predsednik NSPRV. „Posebno je poražavajuće tradicionalno obeležavanje poraza sindikalizma i delatznosti prosvete – 17. mart 2015. godine dana kad su neodgovorni pojedinci  ispolivali ministra prosvete i maksimalno kompromitovali Sporazum potpisan sa istim ministrom, a za čiju realizaciju se „borimo“ prethodnih 5 godina, a  na način koji se  ne može smatrati pobedom“, kaže prof Hrnjaz. 

„NSPRV zadržava pravo da, ukoliko SRPS ne pokrene, ovu inicijativu to uradimo sam i   spreman je  i da bude domaćin zajedničkog sastanka“, kaže Ranko Hrnjaz.

(→Saopštenja)


Šarčević: Hologramski nastavnici i roboti u učionicama

Roboti, virtuelna realnost, hologramske projekcije nastavnika, samo su neke od novina koje će u narednim godinama ući u učionice škola u Srbiji, najavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. On je za “Večernje novosti” objasnio da će sve ovo biti moguće zahvaljujući ugovoru potpisanom sa kineskom kompanijom “NetDragon”, svetskim liderom u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije u obrazovanju.

Prvi korak biće otvaranje Centra za promociju nauke u Beogradu u Učiteljskom fakultetu, koji je fakultet partner u projektu i njegovi predavači učestvovaće u obukama kolega iz cele Srbije. “U narednih mesec dana će stići oprema koju donira “NetDragon”. Centar će početi da radi do kraja februara, a prvi posetioci biće zaposleni i studenti pedagoških fakulteta i visokih škola, koji će moći da se upoznaju sa primenom novih tehnologija u nastavi”, objasnio je ministar. On je dodao da će ovakvi centri biti otvoreni i u Novom Sadu i Trsteniku, a opremu će i za njih donirati kineski partner, dok će država obezbediti prostor, koji podrazumeva i prenoćište, kako bi prosvetni radnici i studenti iz svih gradova mogli da dolaze na obuku.

Šarčević je dodao i da će otvaranje razvojnog centra u Beogradu biti priprema za otvaranje fabrike u Srbiji koja će biti jedina fabrika svetskog lidera u ovoj oblasti otvorena van Kine, što će biti velika šansa za Srbiju.

Šarčević: Škole da dostave podatke o slobodnim radnim mestima

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je uputio školskim upravama, odnosno direktorima osnovnih i srednjih škola u Srbiji dopis sa preporukama da na konkursima za zapošljavanje prosvetnih radnika, koji će uslediti u prosveti, prvenstvo imaju oni koji rade na određeno vreme i dugo čekaju stalni posao, ali da se pri tome vodi računa i o kvalitetu kadra. Šarčević za Tanjug kaže da se prosveta pogrešno našla u Zakonu o zabrani zapošljavanja, jer kada nastavnik ode u penziju neko mora da ga zameni, tako da veliki broj prosvetnih radnika godinama radi sa ugovorima na određeno vreme.

Novosadski studenti osvojili zlato u Kini za najbolju inovaciju

Studenti Univerziteta u Novom Sadu, okupljeni u timu Pedomejšn (Pedomation), krajem decembra osvojili su prvo mesto na Međunarodnom takmičenju u Kini u inovacijama u oblasti obrazovanja uz upotrebu tehnologije. Tim “Pedomation” čini pet članova koji su patentirali VR i Egzo odelo koji učeniku omogućavaju brže i lakše učenje u okruženju, prepoznaju greške koje učenik napravi u virtuelnom svetu i ispravljaju ih. To su pokazali na primeru hirurgije, gde sistem prikuplja sve podatke korisnika i generiše ih u virtuelni svet. “Egzo odelo je odelo koje obučemo i u tom 3D svetu imamo fizički osećaj određenih elemenata i imamo mogućnost da podignemo neki element iz tog sveta, osećamo njegovu temperaturu, gustinu”, objašnjava Aleksandar Rajić. “Hirurg na sebe stavlja virtuelne naočare i egzo odelo gde može da vidi i opipava sve što se u njemu nalazi. Postoji i learning mood, koji hirurgu omogućava da kada napravi neku grešku, sistem preuzme kontrolu nad određenim delom njegovog tela i usmerava ga na koji način da napravi rezl, koliko duboko da seče i tome slično”, dodaje Olivera Pavlović. “Osnovna ideja ovog sistema da pruži priliku stručnjacima da stiču još znanja, unapređuju se i ubrzaju proces sticanja znanja u virtuelnom svetu”, ističe Jovana Adamov.

Osim toga što je tim iz Srbije osvojio zlato, imali su priliku da se upoznaju sa kineskom kulturom, obrazovnim sistemom u Kini. “Ostalo nam je dva dana nakon takmičenja, tako da smo imali prilike da posetimo Zabranjeni grad, Kineski, zid, družimo se međusobno sa drugim timovima 0,20 0,30 Utisci su fenomenalni i jako nam je drago što smo imali priliku da odemo i na kraju krajeva – da pobedimo”, zaključuje Tamara Dragojević. Na takmičenju su učestvovali i timovi iz Kine i Tunisa. Studenti iz Tunisa osvojili su drugo, dok su studenti iz Kine osvojili treće mesto. “Pedomation Team” je na ovom putovanju posetio neke od najznačajnijih kineskih firmi iz oblasti tehnologije i obrazovanja.

Vučić deci iz Hrvatske: Čuvajte ćirilicu, pišite i latinicom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je 6. janura 17 dece srpske nacionalnosti iz 10 mesta u Hrvatskoj, koja borave u jednodnevnoj poseti Beogradu, a povodom proslave Božića. Vučić im je poručio da je srpska kultura, naše pismo i jezik simbol srpskog identiteta koji treba očuvati. Posavetovao ih je da treba da dobro uče, da slušaju svoje roditelje, da se raduju životu i da uvek i u svakom trenutku gledaju kako mogu da pomognu svojim komšijama i prijateljima bez obzira na veru naciju i religijsku pripadnost. “Naše ćirilično pismo je deo našeg identiteta i treba da je čuvate i koristite podjednako kao i latinicu”, rekao je predsednik.

Predsednik je posebno zahvalio vaspitačima dece, koja su u Beograd doputovala iz Hrvatske, Radmili, Danijeli i Sanji. “Hvala vam što učite našu decu našem jeziku, ljubavi, poštovanju i prema Hrvatima i prema svima drugima i što ih ovako na divan način vaspitavate”, rekao je predsednik. Predsednika je u razgovoru sa decom srpske nacionalnosti iz gotovo svih krajeva Hrvatske, gde žive Srbi, pre svega Dalmacije i Slavonije, zanimalo kako provode Badnji dan i Božić, da li poste i šta tih dana vole da jedu. U razgovoru su se dotakli i sport, a deca predsedniku rekla da vole Novaka Đokovića sa čim se predsednik složio istakavši da je on proslavio Srbiju u celom svetu, kao što su to učinili Tesla, Milanković, Matavulj i mnogi drugi Srbi iz Hrvatske i Srbije.

Decu je interesovalo kako predsednik obeležavanja božićnje praznike, a on je rekao da se tih dana okupljaju svi kod njegovih roditelja, ali je dodao da njegov otac ne voli jelku, već da se u kući uvek nalazi samo Badnjak, ispod kojeg su uvek, kako je rekao, pokloni za celu familiju. “Vaskrs je najveći pravoslavni praznik, a Božić najradosniji”, poručio je Vučić. Govorio je i o svojoj deci Danilu, Milici i Vukanu, koje, kako je rekao, voli najviše na svetu, kao što i njihovi roditelji vole njih.

Deca su predsedniku rekla da nisu prvi put u Beogradu, a predsednik je istakao da ne želi da preteruje, ali da je Beograd lepši i veći od mnogih gradova na prostoru bivše Jugoslavije.

Na pitanje jednog dečaka da li veruje u Božić Batu, predsednik je rekao da bi voleo da veruje, a da ne želi da se čini preteranim kada kaže da najviše voli rad. Jedna od tema razgovora predsednika Vučića sa srpskom decom iz Hrvatske je bio sport. Rekli su mu da navijaju za Crvenu zvezdu, kao i da su obišli stadion tog tima u Beogradu. Na kraju predsednik Vučić je deci darovao božićne paketiće, a oni njemu sliku na kojoj piše “Hristos se rodi” i fudbalski dres, za koji je primetio da će mu biti mali, ali da može da sačeka da njegov najmlađi sin Vukan poraste. Predsednik je deci sugerisao šta treba da posete u Beogradu i pritom pomenuo Hram Svetog Save i, naravno, Narodni muzej. Deca srpske nacionalnosti iz 10 mesta u Hrvatskoj borave u jednodnevnoj poseti Beogradu povodom proslave Božića. Đaci osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske, su se to veče vratili svojim kućama, gde su proslavili jedan od dva najveća hrišćanska praznika – rođenje Isusa Hrista. https://www.youtube.com/watch?v=RDJ5PdREbuQ&feature=emb_logo

Ministarstvo odbrane ponovo stipendira najbolje

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uručio je 3, januara Ugovore stipendistima Ministarstva odbrane, u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba u Beogradu. Konkurs za dodelu studentskih stipendija za školsku 2019/2020. godinu raspisan je u julu 2019. godine, odlukom ministra odbrane Aleksandra Vulina. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije zaključili su ugovore o stipendiranju sa 16 studenata koji su ispunili sve tražene uslove. Ugovorom je predviđeno da stipendisti po završetku studija dobiju zaposlenje u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, a njihova buduća radna mesta nalaze se u Vojnotehničkom institutu Ministarstva odbrane. Kako je istakao ministar Vulin, Ministarstvo odbrane nakon dugih decenija zapostavljanja, nemara i nebrige prema svojim kadrovima i prema svojoj budućnosti obnavlja praksu stipendiranja. “Ministarstvo odbrane je posle ko zna koliko decenija obezbedilo novac i uslove da naša najtalentovanija i najbolja deca mogu da dobiju stipendije i da samim tim, nakon završetka školovanja, mogu da dobiju garantovano radno mesto u Vojnotehničkom institutu. Na ovaj način, čuvajući našu pamet, čuvajući našu decu, dajući im motiv za rad, dajući im prostor za rad, najefikasnije se borimo da naša deca ne odu iz ove zemlje, da rade ovde, da svoje znanje, svoju pamet i svoj trud poklone svojoj zemlji i Vojsci Srbije”, rekao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, svako ko radi u Vojsci Srbije, bez obzira da li je to redovan vojnik ili inženjer, “zna da radi nešto više od običnog posla, a biti deo Vojske Srbije je velika i važna stvar i životna misija, a ne samo posao”. “Vojnotehnički institut će biti značajno pojačan sa ovim mladim inžinjerima, dobiće „svežu krv“, nove ideje, dobiće decu koja su najbolja i najtalentovanija. Vojnotehnički institut se oporavlja i obnavlja na ovaj način, istakao je ministar odbrane i dodao da vraćajući politiku stipendiranja i zadržavajući našu mladost “Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije daju svoj doprinos borbi predsednika Vučića da mladi ljudi ostanu u ovoj zemlji i iznad svega čuva našu decu, našu pamet i posle dugih decenija pokazuje da ponovo brine o budućnosti i Vojnotehničkog instituta i naše Vojske”.

Kako je istakao direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik dr Bojan Pavković današnji događaj je od izuzetnog značaja za Vojnotehnički institut i razvoj naoružanja i vojne opreme. “Ovo je još jedan od načina na koji Ministarstvo odbrane podržava razvoj naoružanja i vojne opreme, jer nama su istraživački kadar i znanja najznačajniji i na ovaj način dobijamo kadar i znanja iz onih tehnoloških oblasti koje su za nas najznačajnije”, rekao je pukovnik Pavković.

Govoreći o značaju ove stipendije, studentkinja master studija na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu Maja Mladenović istakla je da joj je velika čast što je upravo ona jedna od stipendista Ministarstva odbrane. “Zaista je neverovatna prilika, a pogotovo i prilika za kasnije započinjanje karijere, budući da je Vojnotehnički institut jedan od najboljih instituta u našoj zemlji”, poručila je Maja Mladenović. Prema rečima studenta master studija na Mašinskom fakultetu u Beogradu Luke Miličića, “dokle god postoje pripadnici Vojske Srbije koji su spremni da na terenu žrtvuju sve zarad ispunjenja svoje misije, važno je da postoje i ljudi koji su spremni da daju svoj maksimum kako bi im obezbedili tehnološku prednost koja im je neophodna da bi ispunili zadatu misiju”. “Vojna industrija je već vekovima nosilac tehnološkog razvoja ove zemlje i kao takva ona mora biti spremna da odgovori na izazove i konkurenciju u rangu svetske tehnologije. Zadatak naše generacije je da nastavi tamo gde su predhodnici stali i da da svoj doprinos ovoj višegeneracijskoj nezaustavljivoj trci ka vrhu svetske tehnologije”, rekao je Miličić i zahvalio u svoje ime i u ime svojih kolega i poželeo svima “dugu i uspešnu saradnju”.Današnjoj svečanosti prisustvovali su i v. d. pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Mladen Vuruna, kao i porodice i prijatelji dobitnika stipendija.

Zimska škola humanosti u Kikindi

Crveni krst u Kikindi 11-ti put organizovao je Zimsku školu humanosti. Učenici četvrtih razreda osnovnih škola tako imaju priliku da poslednje dane raspusta provedu učeći o toleranciji, solidarnosti, prvoj pomoći i dobrovoljnom davalaštvu. Uz mlade edukatore i brojne propratne igre, ovo učenje predstavlja i posebnu vrstu zabave. Za Hanu Matijević iz kikindske Osnovne škole “Feješ Klara” ne postoje dileme o tome da li treba pomoći svakome ko se nađe u nevolji. Ipak, o humanitarnim vrednostima sada zna nešto više, jer pomno prati i deo je svake aktivnosti Zimske škole humanosti u Crvenom krstu Kikinda. Ona je istakla i svoje mišljenje o tome šta znači biti čovek. “Važno je da pomognemo ljudima i da, ako neko nema hrane ili vodu, da mu pomognemo i da mu donesemo. Isto važi i ako neko nema odeću”, rekla je ona. 

Sa njenim mišljenjem slažu se i ostali polaznici Zimske škole u Crvenom krstu. Uz to, saznali su i šta je to humanost, o kojoj govori David Kovač: “Ja sam zapamtio da je humanost kada nekom pomažeš, a ne tražiš ništa zauzvrat. Da li smo mi kao ljudi humani, zavisi. Neko jeste, neko nije, sve je do karaktera”, veli on. Budući da je Zimska škola humanosti organizovana je 11. put, poznato je i da ovakve aktivnosti, uz promociju ljudskih vrednosti, neretko motivišu decu da se više angažuju u Crvenom krstu. “Ako je 21 polaznik, iz ranijih iskustava, povećava se dodatno broj, s obzirom na to da oni spadaju u podmladak. Dolaze i njihovi drugari iz osnovnih škola, prenose stečeno znanje i iskustvo koje su imali tokom Zimske školice. Očekujemo da će se povećati broj dece u podmlatku”, rekao je Bela Šamu, saradnik za podmladak i omladinu u Crvenom krstu Kikinda.

Pomoći starima, deci, onima koji nemaju i ugroženima predstavljaju osnovne ljudske vrednosti. Učenje o njima mnogo je zabavnije, kada se prožimaju kroz različite igre. Zato je Zimska škola kikindskog Crvenog krsta pravi način da se kvalitetno provedu poslednji dani raspusta. https://www.youtube.com/watch?v=d8vBQYv_M7o&feature=emb_logo

Obnova i opremanje tehničke škole u Vladičinom Hanu u februaru

Fondacija Ana i Vlade Divac prikupila je novac za obnovu i opremanje tehničke škole u Vladičinom Hanu, a radovi će početi u februaru. “Uz pomoć donatora uspeli smo da sakupimo potreban novac, 5.4 miliona dinara koliko je bilo potrebno za obnovu i opremanje osam učionica, zamenu instalacija, podova, prozora, vrata i nameštaja. Radovi u školi počinju u februaru 2020. godine”, navodi se u saopštenju Fondacije.

Vremeplov: Osnovana prva  srpska ministarstva

Skupština svih narodnih starešina u Srbiji osnovala je na današnji dan 11. januara 1811. godine  u vreme Prvog srpskog ustanka prva popečiteljstva (ministarstva). Ministar prosvete postao je najučeniji Srbin tog vremena, rektor Velike škole u Beogradu Dositej Obradović.

Vremeplov:Prva organizovana lutrija

U Engleskoj je, na današnji dan 11. januara 1569. godine  pod patronatom kraljice Elizabete I, u katedrali Svetog Pavla u Londonu prvi put organizovana lutrija.

Vremeplov: Rođen Bogumil Hrabak

Na današnji dan 11. januara 1927. godine  rođen je Bogumil Hrabak, srpski istoričar, univerzitetski profesor, akademik. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1957. godine tezom „Dubrovački izvoz žitarica iz Otomanskog carstva do početka 17. veka”. Predavao je na više univerziteta i bio retko plodan autor. Bavio se privrednom istorijom od poznog srednjeg veka do najnovijeg doba, tursko-mletačkim odnosima, Srpskom revolucijom, istorijom međuratne Kraljevine Jugoslavije, srpsko-albanskim odnosima, Dubrovačkom republikom. Objavio je četrdesetak knjiga i stotine studija.

Vremeplov: Rođen Vilijam Džejms

Američki filozof i psiholog Vilijam Džejms, tvorac personalističke verzije pragmatizma prema kojoj u osnovi istinitog saznanja leži “volja za verovanjem” rođen je na  današnji dan 11. januara 1842. godine Dela: “Pragmatizam”, “Principi psihologije”, “Volja za verovanjem”, “Eseji o radikalnom empirizmu”, “Razlike u religioznom iskustvu”.

Vremeplov: Ferdinand I  zabranio upotrebu ilirskog imena

Na  današnji dan 11. januara 1843. godine austrijski car Ferdinand I je u vreme uspona takozvanog Ilirskog preporoda zabranio upotrebu ilirskog imena.

Vremeplov: Oslobođen Niš

  U Srpsko-turskom ratu srpska vojska je na današnji dan 11. januara 1878. godine oslobodila Niš i u grad je stupio vladar Srbije Milan Obrenović, tada knez od 1882. kralj. Za oslobođenje grada odlučujuća je bila pobeda Braničevske brigade na Čegru. U završnim operacijama Moravski i Šumadijski korpus osvojili su sve strateške objekte u Nišu. Tim činom ovaj drevni grad konačno je nakon viševekovne turske okupacije ponovo postao sastavni deo Srbije.

Vremeplov: Osnovana prva  srpska ministarstva

Skupština svih narodnih starešina u Srbiji osnovala je na današnji dan 11. januara 1811. godine  u vreme Prvog srpskog ustanka prva popečiteljstva (ministarstva). Ministar prosvete postao je najučeniji Srbin tog vremena, rektor Velike škole u Beogradu Dositej Obradović.

Vremeplov: Rođen Teodosije I

Na današnji dan 11. januara 347. godine rođen je rimski car Teodosije I, nazvan Teodosije Veliki, vladao je od 379. do 392. kad je uspeo da obnovi Carstvo u punom obimu. Do smrti 395. upravljao je Rimom kao poslednji vladar jedinstvene imperije. Konsolidovao je prilike na Balkanu i uspostavio je primirje s Vizigotima, zabranio paganske obrede i proglasio hrišćanstvo jedinom zvaničnom religijom. Posle pregovora s Persijom, mirovnim ugovorom uspeo je da za dug period učvrsti istočne granice carstva. Pred kraj vladavine odlučio je da vlast u Istočnom rimskom carstvu preda starijem sinu Arkadiju, a u Zapadnom mlađem Flaviju Honoriju. Zapadno carstvo je zbacivanjem poslednjeg rimskog cara Romula Avgustula 476. srušio germanski vođa Odoakar, a Istočno (Vizantija) poživelo je još 1.000 godina.

Vremeplov: Umro Danilo I Petrović

Na  današnji dan 11. januara1735. godine umro je crnogorski vladika Danilo I Petrović, osnivač dinastije Petrovića, koji su kasnije postali i svetovni vladari. Zavladičio ga je srpski patrijarh Arsenije Čarnojević 1696. u Sečuju. Na poziv Rusije ušao je 1711. u rat protiv Turske, a 1718. učestvovao je u mletačko-austrijskom ratu protiv Turaka. Učvrstio je odnose s Rusijom posetom caru Petru Velikom 1715. i znatno je podigao ugled Crne Gore. Posle smrti ga je nasledio sinovac Sava Petrović. Lik vladike Danila u akciji protiv poturica opevao je Njegoš u “Gorskom vencu”. 

Vremeplov: Rođen Šarl Pero

Na današnji dan 12. januara 1628  rođen je francuski pisac Šarl Pero autor čuvene zbirke bajki “Vilinske priče”, u kojoj su i deci širom sveta poznate bajke “Mačak u čizmama”, “Crvenkapa”, “Plavobradi”, “Uspavana lepotica”. Ostala dela: “Vek Luja Velikog”,”Poređenja starih i modernih”.

Vremeplov: Rođen Ferenc Molnar

            Mađarski  pisac Ferenc Molnar, tvorac publicističkog stila u mađarskoj literaturi, koji je romanom “Junaci Pavlove ulice” stvorio klasično delo omladinske književnosti rođen je  na današnji dan 12. januara 1878. godine. U pozorišnim komadima je iskazao izuzetnu tehniku i duhovitost. Ostala dela: drame i komedije “Liliom”, “Vuk”, “Gardist”, “Crveni mlin”, “Čudo među brdima”, “Labud”, “Olimpija”, “Igra u dvorcu”.

Vremeplov:Rođen Džek London

 Američki književnik Džek London, jedan od najčitanijih autora prve polovine 20. veka rođen je  na današnji dan 12. januara 1876. godine. Njegova dela imaju istovremeno i avanturističku i socijalnu notu. Radio je kao raznosač novina, kopač zlata, ratni dopisnik za vreme Rusko-japanskog rata. Težak život, naporan rad, novčane nedaće, ali i sklonost alkoholu, proizveli su nervno rastrojstvo i samoubistvo u 40. godini. Bio je jasno politički opredeljen i angažovan kao ubeđeni komunist. Napisao je oko 50 pripovedaka i romana. Dela: “Zov divljine”, “Beli očnjak”, “Gvozdena peta”, “Martin Idn”, “Ljudi sa ponora”, “Zlato”, “Kralj alkohol”, “Džeri ostrvljanin”, “Morski vuk”, “Mesečeva dolina”, “Priče s južnih mora”.

Vremeplov: Umrla Agata Kristi

Na  današnji dan 12. januara 1976. godine  umrla je engleska književnica Agata Kristi, autor brojnih detektivskih romana, ali i dramskih dela. Napisala je i neobično zanimljivu autobiografiju. Dela: “Ubistvo Rodžera Ajkrofta”, “Leš u sarkofagu”, “Ubistvo u Orijent ekspresu”, “Deset malih crnaca”, “Vašar zločina”, “Nikotin”, “Tajna zamka Čimniz”, “Tajna sedam brojčanika”, “Otvorenih karata”, “Ubistvo u Mesopotamiji”.

Vremeplov: Mihailo I sklopio mir sa Karlom Velikim

Izaslanici vizantijskog cara Mihaila I Rangabea su sa franačkim carem Karlom Velikim u Ahenu na  današnji dan 12. januara 812. godine sklopili mir posle više od decenije rata. Jedan od uzroka rata bilo je Karlovo krunisanje 800. u Rimu za rimskog cara, što je titula na koju je isključivo pravo imao vladar Konstantinopolja. Taj sporazum je imao veoma ozbiljne posledice za srpske zemlje – one su podeljene linijom koja će vremenom postati granica istočnog i zapadnog hrišćanstva.

Vremeplov: Umro Fridrih fon Šlegel

Na  današnji dan 12. januara 1829. godine umro je nemački pisac Fridrih fon Šlegel, najznačajniji teoretičar nemačkog romantizma. S bratom Vilhelmom uređivao je glavni romantičarski časopis “Aneteum”. Pored radova o antičkoj književnosti, pisao je eseje, pesme i pripovetke, a u romanu “Lucinda” propagira romantičarsku ideju slobodne ljubavi. Njegova “Istorija stare i nove književnosti” jedan je od prvih pregleda celokupne svetske literature. 

Vremeplov: Prva žena senator SAD

Heti Karavej, demokratkinja iz Arkanzasa, postala je na  današnji dan 12. januara 1932. godine  prva žena izabrana u Senat SAD. 

Osude pisanja tabloida: Pređene sve granice neljudskog postupanja

Pojedini tabloidi su na naslovnim stranama objavili iskaz Ninoslava Jovanovića, uhapšenog otmičara dvanaestogodišnjice Monike Karimanović, sa brutalnim detaljima kojima se najgrublje narušavaju prava i dostojanstvo deteta. Ninoslav Jovanović, koga zovu Malčnaski Berberin, oteo je Moniku Karimanović 20. decembra prošle godine na putu do škole, u mestu Suvi Dol kod Niša, a nakon pronalska devojčice 29. decembra organizovana je opsežna potraga za otmičarem koji je uhapšen 5. januara ove godine. Naslovne strane današnjih izdanja pojedinih tabloida, u kojima se prenose izjave uhapšenog otmičara dvanaestogodišnje devojčice, naišle su na osude predstavnika institucija, Udruženja novinara Srbije i političkih stranaka.

Ministarstvo: Dno medijskog nemorala i bestidnosti

Ministarstvo kulture i informisanja oštro je osudilo današnje naslovne strane pojedinih tabloida, uz ocenu da predstavljaju “dno medijskog nemorala i bestidnosti” i najavilo da će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti, kao i da očekuju brzu i odlučnu reakciju Javnog tužilaštva. Ministarstvo, kako se navodi, sa najdubljim gnušanjem ocenjuje da su pređene sve granice neljudskog postupanja u odnosu na interese maloletnog lica i njegovih roditelja, koji su već previše patili da bi im, dodaju, “neki medijski lešinari bez skrupula i protivno zakonu kopali po vrućim ranama”. “Ovo je tačka u kojoj društvo mora da bude jedinstveno i solidarno u osudi ovih medijskih zlodela, jer će u suprotnom preći u predcivilizacijsko stanje etičke otupelosti i nemorala”, navodi se u saopštenju. Pojedini tabloidi u današnjem broju na naslovnim stranama prenose navodne izjave uhapšenog Ninoslava Jovanovića o otmici dvanaestogodišnje devojčice.

Mihajlovićeva: Novine produžavaju nasilje nad devojčica n

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović osudila je danas objavljivanje detalja o otmici i nasilju koje je pretrpela Monika Karimanović na naslovnim stranama nekoliko dnevnih novina. Mihajlović je u saopštenju navela da su današnje naslovne strane primer onog što mediji ne treba da rade jer objavljivanje detalja otmice i nasilja koje je pretrpela Monika Karimanović zapravo produžava nasilje nad njom i nakon što je devojčica pronađena, a njen otmičar uhapšen. Ona je istakla da je borba protiv nasilja odgovornost svih, uključujući i medije, koji bi tome trebalo da doprinesu profesionalnim izveštavanjem i poštovanjem novinarskog kodeksa.

Janković: Pojedini mediji najgrublje krše prava deteta

Naslovne strane današnjih izdanja Srpskog telegrafa i Informera, kao i tekst na portalu alo.rs, u kojima se prenose izjave uhapšenog otmičara dvanaestogodišnje devojčice prelaze sve granice profesionalne etike i najgrublje krše prava deteta, upozorava poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.ž “To može ostaviti dugoročno štetne posledice na njen razvoj i odrastanje, naročito u manjim sredinama gde dete ostaje obeleženo za ceo život”, upozorava poverenica u saopštenju koje je dostavila medijima. Kako objašnjava, “objavljivanje detalja gnusnog zlodela ne predstavlja informaciju od javnog interesa niti novinarstvo, već zloupotrebu medijskog prostora i kršenje Kodeksa novinara Srbije”, navela je poverenica. Ona je citirala deo iz Kodeksa novinara u kojem se navodi “da je novinar obavezan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima izveštava, a posebno da štiti prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina”.

UNS podseća na zakon i novinarski kodeks

I Udruženje novinara Srbije je osudilo je današnje naslovne strane, kojima se grubo krši dostojanstvo i privatnost maloletne žrtve što je, ističe, zabranjeno zakonom i novinarskim kodeksom. UNS je u saopštenju podsetio da je članom 79 Zakona o javnom informisanju i medijima propisano da se “opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja”, a Kodeksom novinara Srbije da je novinar “dužan da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina…”. Demokratska omladina je, uz osudu postupka pojedinih listova, zatražila da svi oni celokupan prihod od prodaje današnjeg izdanja usmere na SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja i Centar za zaštitu protiv nasilja. Dveri su saopštile da državne institucije i novinarska udruženja moraju hitno da reaguju na ovakve pojave i spreče plasiranje u javnost, kako navode, gadosti na kojima tabloidi žele samo da uvećaju svoj profit, a vlasnike i urednike najstrožije kazne.

Savet za štampu: Ne postoji opravdanje

Savet za štampu takođe je najoštrije osudio objavljivanje iskaza Ninoslava Jovanovića na naslovnim stranicama beogradskih tabloida, ocenivši da se time “na najgrublji mogući način krši dostojanstvo i privatnost žrtve, maloletne devojčice”. “Današnjim naslovnim stranama ‘Informera’ i ‘Srpskog telegrafa’ ne samo da su pogaženi svi etički standardi profesije, već i elementarni principi ljudskosti i saosećanja sa detetom koje je preživelo strašnu traumu, kao i sa njegovom porodicom”, naglašeno je u saopštenju saveta za štampu. Takvo “bezobzirno objavljivanje detalja iz iskaza otmičara, za koje ne postoji nikakvo opravdanje, zaslužuje najoštriju osudu ne samo novinarke profesije, već čitave javnosti”, poručuje Savet za štampu i poziva nadležne organe “da ispitaju i kako su delovi iskaza iz istrage dospeli u medije”.

Istovremeno, Savet je pozvao “porodicu žrtve i sve relevantne organizacije i institucije” da tom telu “podnesu žalbe na ovakvo neetično ‘izveštavanje'”. Savet “izražava zaprepašćenje da je upravo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zatražilo brisanje tog samoregulatornog tela iz Medijske strategije, uz obrazloženje da nadležnost Saveta ne priznaju svi štampani mediji”. “Reč je upravo o medijima koji su danas objavili ovakve skandalozne tekstove, a zanimljivo je da ih od sankcija za takvo ponašanje pokušava da zaštiti Ministarstvo za socijalna pitanja, koje bi trebalo da je najzainteresovanije za zaštitu žrtava od medijskog linča”, naglašeno je u saopštenju Saveta za štampu koje potpisuje Upravni odbor tog tela. U Upravnom odboru Saveta za štampu su predstavnici Asocijacije medija, Lokal presa, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije.

Izvinjenje Srpskog telegrafa zbog objavljivanja iskaza otmičara

Srpski telegraf izvinio se devojčici Moniki Karimanović (12) i njenoj porodici, a potom i javnosti povodom objavljivanja delova iskaza otmičara Ninoslava Jovanovića o zlostavljanju devojčice u današnjem izdanju tog lista, saopštila je redakcija. U saopštenju koje je potpisao glavni urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević navodi se da namera redakcije nije bila da se pričini dodatna šteta žrtvi, već da se Ninoslav Jovanović, koga zovu Malčanski berberin, ovoga puta ne izvuče za teška krivična dela, izađe na slobodu i ponovi isti zločin. “Bez obzira na to što i svetski mediji izveštavaju na sličan način kad su u pitanju isti ili slični zločini, to ne treba da bude opravdanje, niti izgovor. Ako smo i samo jednog čoveka uznemirili i povredili ovim tekstom, dovoljan je razlog da uputimo izvinjenje”, piše u saopštenju. Redakcija je zahvalila delu javnosti na dobronamernim kritikama i navela da će svakako izveštavati o ovom zločinu, u smislu da će zahtevati doživotnu kaznu zatvora za Ninoslava Jovanovića. Izrazila je žaljenje što pojedinci pokušavaju “politički da lešinare” i da koriste taj tekst za političku kampanju, a posebno osuđuju ponašanje jednog od lidera SzS, Boška Obradovića, koji, kako navode, zahteva smrtnu kaznu za novinare i urednike koji su objavili iskaz Jovanovića što, dodaju, nije zabeleženo nigde u svetu.

By admin

WordPress PopUp