“1 od 5 miliona”: Uvode hologramske nastavnike, a škole prokišnjavaju i nemaju toalet

Protest “Jedan od pet miliona” završen je u subotu uveče ispred zgrade Predsedništva u Beogradu, simboličnim kucanjem na vrata predsednika Srbije Aleksandra Vučića i porukom da je uzurpirao institucije, da krši Ustav i ponaša se kao diktator. Jedan od organizatora protesta, Srđan Marković, simbolično je pokucao na vrata predsednika i poručio mu da će građani osloboditi i tu institiciju.

Aktivistkinja Valentina Reković rekla je da učesnici protesta “odbacuju zakasneli novogodišnji poklon od tri odsto”, misleći na nezvanične najave da će izborni cenzus biti smanjen sa pet na tri odsto. “Možeš da daš 0,1 ili 15 odsto, nije nam važno, od tebe nam ne treba ništa”, rekla je Reković okupljenim građanima na Platou kod Filozofskog fakulteta. Ona je navela da vlast neće uspeti da demotiviše učesnike protesta spuštanjem izbornog cenzusa ili time što policija zaustavlja saobraćaj mnogo pre početka protesta kako bi građane sprečili da dođu. Reković je rekla i da je ministar prosvete Mladen Šarčević dao još jednu sramnu izjavu da će se uvoditi ‘hologramski nastavnici’, dok istvremeno škole prokišnjavaju i učenici nemaju toalet.

 Veštačka inteligencija u nastavi?

Roboti, virtuelna realnost, hologramske projekcije nastavnika – samo su neke od novina koje će u narednim godinama ući u učionice škola u Srbiji, rekao je za “Večernje novosti” ministar prosvete Mladen Šarčević. Ministar je kazao da će ove tehnološke novine biti moguće zahvaljujući ugovoru potpisanom sa kineskom kompanijom “NetDragon”. “Neće roboti i hologramski profesori zameniti prave nastavnike, niti će virtuelna realnost zameniti udžbenike, To će biti samo pomoćna sredstva koja će nastavu učiniti zanimljivom”, rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, prvi korak biće otvaranje Centra za promociju nauke u Beogradu, u zgradi Učiteljskog fakulteta. U narednih mesec dana iz Kine će stići oprema, koju donira “NetDragon”. Centar će početi da radi do kraja februara, a prvi posetici biće zaposleni i studenti pedagoških fakulteta i visokih škola koji će moći da se upoznaju sa primenom novih tehnologija u nastavi, najavio je ministar prosvete. U drugoj fazi, dodao je on, kineska kompanija će u Beogradu otvoriti razvojni centar.

Rektorka o doktoratu Malog: Politizovana priča, ali sam postupak nije

Rektorka Univerziteta u Beogradu (BU) Ivanka Popović izjavila je da je slučaj plagiranog doktorata ministra finansija Siniše Malog u medijima praćen “do granica rijalitija”, što je, kako je ocenila, doprinelo da se pojača priča da je reč o političkoj odluci. “Međutim, politizovana je priča, ali sam postupak nije. I tu pokušavam da ukažem na vrlo značajnu razliku: okolnosti oko tog slučaju jesu političke, ali sama procedura na Univerzitetu nije”, kazala je Popović za nedeljnik “Vreme”. Dodala je da zbog toga ostaje pri stavu da je reč o akademskoj odluci i dodala da je ona obojila prvih 15 meseci rada njenog kabineta, a u drugom planu su ostale stvari koje su urađene u to vreme.

Govoreći o ostalim rezultatima njenog mandata, navela je da je Univerzitet u Beogradu postao deo “evropske univerzitetske alijanse” i dodala da je ostalo da se BU prijavi za otvoreni poziv Evropske komisije. “Ako uspešno apliciramo, to bi trebalo da nam obezbedi finansijsku podršku za naše aktivnosti međusobnog povezivanja. Međutim, to je i jedan vid prepoznavanja kvaliteta alijanse, jer će Evropska komisija podržati svega 24 alijanse u ovom pozivu”, rekla je Popović. Istakla je da važnost te prijave ulazak alijanse u kategoriju institucija koje će naknadno dobiti dodatna sredstva. Evropsku univerzitetsku alijansu, pored BU, čine i Univerzitet u Oslu, Arhus univeritet iz Danske, Katolički univerzitet u Luvenu u Belgiji, Pariski univerzitet iz Francuske, Kings koledž iz Londona i Univerzitet Humbolt iz Berlina.

Rektorku je nedeljnik “Vreme” izabrao za ličnost godine

 Šarčević: “Mala matura” po novom modelu

Osmaci će na kraju godine polagati završni ispit po novom modelu, a sasvim drugačiji biće i način pregleda njihovih testova, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević za Večernje novosti. U pripremi je novi model male mature, prema kome bi zadaci iz matematike i srpskog odnosno maternjeg jezika, trebalo da ostanu slični sadašnjem, a drugačije bi izgledao treći test. “Najverovatnije neće ostati kombinovani sa zadacima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, već će u ponudi biti dva tri različita testa, a deca će ih birati prema svojim sklonostima i interesovanjima u daljem školovanju”, naveo je Šarčević. Kako je dodao, konačni model još nije definisan, ali tim stručnjaka radi na tome. “Druga novina je način pregleda testova iz koga želimo da u najvećoj meri da isključimo ljudski faktor. Urađeni testovi će se skenirati i pregledati automatski, uz pomoć specijalnog softvera koji je već u izradi”, rekao je Šarčević i dodao da je namera da se što više smanji mogućnost manipulacija, dodavanja bodova, grešaka u ocenjivanju. Ministar najavljuje i promene u štampanju testova po kojima će u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja biti oformljena štamparija čiji će posao biti štampanje završnog ispita.

Oprečno o najavljenom zapošljavanju profesora

Nakon održanog sastanka između predstavnika Ministarstva prosvete i reprezentativnih sindikata još uvek nije potvrđeno kako će se realizovati najava prijema u stalni radni odnos profesora u školama “koji se ističu kvalitetnim i posvećenim radom”. Dobrivoje Marjanović, iz Unije sindikata prosvetnih radnika i Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija za N1 različito ocenjuju razgovore sindikata sa ministarstvom, ali se slažu da je zapošljavanje mladog obrazovnog kadra pozitivna stvar za sve u prosveti.

Podsetimo, ministar prosvete Mladen Šarčević je najavio da će “učitelji, nastavnici, profesori koji se ističu kvalitetnim i posvećenim radom, a godinama su zaposleni na određeno vreme u osnovnim i sređim školama, dobiće priliku da na konkursu budu primljeni u stalni radni odnos”. “Mogla bi da bude dobra, ali mene brine da to ne bude još jedan dobar marketinški potez za Vladu Srbije, a možda i za neke sindikate koji su se slikali sa ministrom na pregovorima i dogovorili nešto, a uputstvo koje je stiglo u škole govori da će se nešto desiti u narednom periodu. To bi mogao da bude jedan korak ka dobrom rešenju, a kako će ono biti izvedeno, to ćemo videti”, ocenio je Markov i dodao da su razgovore sa ministrom vodili predstavnici četiri reprezentativna sindikata i da su oni nešto dogovorili, ali da nakon tog dogovora postoje samo šture i nepotpune informacije. “U škole je stigao dopis da će nastavnici koji su zasnovali radni odnos do 1. januara 2016. godine sa 100 odsto norme moći da računaju da će se zaposliti eventualno na tim konkursima. Međutim, još ne znamo kako će biti realizovani ti konkursi, da li će ti nastavnici imati prednost na one koje dolaze sa trane, ili ne, ne znamo. Nije uopšte jednostavna organizacija da se poštuju zakone, u situaciji gde direktor ima poslednju reč, pa ćemo videti kako će to da se realizuje”, rekao je Markov.

Marjanović, koji je učestvovao pregovorima u Ministrstvu prosvete, objasnio je da je svako ukidanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru doborodošlo. “Krajem godine, premijerka Brnabić je najavila ovakvu jednu mogućnost. To je plod borbe sindikata, jer prema našim podacima postoji preko 33.000 zaposlenih na određeno vreme. Iako je ministar Mali nagovestio da neće biti ukidanja Uredbe, našom aktivnošću smo doprineli da se najavljuje ukidanje uredbe. U ovakvoj situaciji, i najava je korisna. To što se desilo na sastanku, prethodi ukidanju Uredbe. Ona i dalje nije ukinuta, a nakon tog sastanka, upućeni su zahtevi školskim upravama da do 15. januara popune određene podatke. Istina je da se to odnose na kolege koje su pre Uredbe o zabrani zapošljavanja zaposleni, zato što treba voditi računa i o tome da u sistem uđe toliki broj ljudi, jer ćemo ugroziti one koje su već u sistemu”, navodi Marjanović.

Odgovarajući na pitanje na koji bi to način bili ugroženi nastavnici koji su već “u sistemu”, odnosno koji su već zaposleni na neodređeno, on pojašnjava da je u narednih nekoliko godina racionalizuje broj škola, kao i broj odeljenja. “Konstantno imamo tehnološke viškove na kraju školske godine, tako da je ovo jedan model po kome bi se za početak u sistem uvodili mlađi ljudi, koji već rade određeno vreme. E, sad, to je bila samo najava, još uvek nemamo konkretne rezultate. Ostaje na tome da će se parcijalno pustiti konkursi, odnosno da će se prvo zaposliti oni koji su najstariji, odnosno oni koji rade na određeno pre 2015. godine, pre stupanja na snagu uredbe o zabrani zapošljavanja”, istakao je Marjanović.

Markov je dodao je nakon završenog sastanka školama poslat dopis u kome se kaže da će u narednom periodu to biti rešeno, između ostalog, i u dogovoru sa sindikatima. “Ono što kod mene pobuđuje određenu sumnju je to da će se ukinuti sporna uredba, a ako mi treba da slavimo samu najavu ukidanja uredbe, onda zaista ne znam gde smo. U Zakonu o budžetskom sistemu je produžena zabrana zapošljavanja do 2020. godine, tako da postoji opravdana zabrinutost da mlade kolege mogu biti zabrinute. Postoji, pored toga, zaista još dosta nejasnoća, i trebaće vreme da se to uredi”, ocenjuje Markov.

Oba sagovornika su se složila da su u nekoliko navrata, iako im je bilo obećano, bili “izigrani” od strane ministarstva, jer je stanje zaposlenih na određeno vrme veoma teško, i to se direktno odslikava na njihovu egzistenciju.

Čitamo li Mešu Selimovića?

Piše: Saša R. Živić*

Često se vraćam interesantnoj misli velikog Meše Selimovića da je „uvek sumnjivo kad neko misli za sebe da je pametan“. Ne samo da je bio najmudriji među nama ikada (lično, dodao bih i Vladetu Jerotića), nego je bio i vizionar. Mada je umro pre skoro četrdeset godina, tačno je osetio plimu nadolazećeg SNS-a: u ovoj vlasti niko, ali apsolutno niko, ne pristaje na manju meru sebe od genijalnosti…

Putevi i aerodromi su evropski a ministarka građevina uprkos neprekidnom prisustvu na terenu stiže i da predaje na prestižnom Megatrend univerzitetu. Ako baš putevi i ne budu jeftini i kvalitetni nego pucaju čim se otvore (Grdelica, Čačak, Prosek…) tu su virtualne makete tipa „Ništa više nije daleko“ gde po ekranima ne puca ništa, a profesorica Mihajlović i dalje može za sebe da misli da je najpametnija (izgleda da Labus nije čitao Selimovića). Zato se i ne pominje koliko košta kilometar auto-puta – možda je skup, ali su ga gradili najpametniji!

Ministar Stefanović, najbliži saradnik Broja jedan, čak ima i dokaze sa parkinga Sava centra, gde je završio fakultet, da je pametan. Da nije i da nije tako lepo obrazložio da nema ništa sa ocem Brankom, zlobnici bi pomislili da je boravak ovog penzionera u italijanskoj fabrici oružja „Bereta“ sa zvaničnom delegacijom MUP-a radi dogovora o prodaji oružja ustvari zloupotreba i korupcija kakva se retko sreće čak i u „banana“ državama. Ovako ni Broj jedan nije čitao Selimovića (mada noću obilazi knjižare) i poverovao je da je Nebojša iz Beograda jako pametan. Tako je na kraju jasno da Krušik propada zbog velike aerozagađenosti u Valjevu, a ne zbog firme GIM i Branka Stefanovića.

Legendarni dezerter a sada ministar vojni pametniji je od svih svojih nejakih prethodnika: Ilije Garašanina, Radomira Putnika ili Stepe Stepanovića. Ovaj očiti ljubitelj Jovanjice, znajući da je državni budžet uvek siromašan, pametno rešio svoje stambeno pitanje – angažovao svoju bogatu tetku iz Kanade, kojoj nije bilo problem da nekoliko desetina puta svom ljubimcu u džepove gura po 10.000 evra. Tako se skućio ovaj genijalni ministar. S obzirom da ni vojska ne čita Selimovića pristaje da joj ovaj čudni civilni mudrac bude vojni komandant.

Pametni mogu da biraju, da budu i pametni i glupi, kako im više odgovara – glupi nemaju izbora, govorio je moj Nišlija Duško Radović, a klimao glavom Meša Selimović.

Sve vreme pažljivo je pratio na času i ministar Šarčević. Jeste, to je onaj lik koji neodoljivo podseća na nastavnika OTO-a, bez plavog mantila i testerice u rukama ali sa adresama svih solarijuma u Beogradu. Zbog štreberskog odnosa prema nastavi postao je najpametniji ministar prosvete u istoriji Srbije, tako da su posramljeni ostali i Dositej Obradović i Jovan Žujović na primer. Čak je, zbog adekvatnog praćenja nastave postao pametniji i od komunističkog kolege ministra prosvete Draže Markovića, mada se sličnost ovih prosvetnih gromada neodoljivo nameće. Ljutio se Šarčević što novinari ne shvataju da je trenutno 45 mesto od 79 zemalja čija se pismenost đaka nedavno testirala u stvari odlično, te ustvrdio da su bezobrazni novinari koji sumnjaju u uspeh prosvetnih reformi u stvari funkcionalno nepismeni, baš kao i trećina naših đaka sa rečenog PISA ispitivanja. Eto šta se dešava kada se ne čita obavezna lektira Meše Selimovića, pa Šarčević Mladen izgleda pametan…

A tek Lončar Zlatibor, jedan od najpametnijih hirurga kojeg je iznedrila srpska medicina… Da je pametan dokazuje činjenica da javno priznaje da je neporecivi šef svih Srba (čak i ministara), Broj jedan, mnogo pametniji od njega te da se „rađa jednom u trideset godina“.

S obzirom da je član predsedništva SNS očekivao sam da prizna da se ovakav predsednik rađa jednom u pedeset ili sto godina, no Broj jedan je zadovoljan i ovim. Zlatiborov predan, udarnički i pametan rad u Zemunu omogućio je novinarima Dragani Pećo i Stevanu Dojčinoviću dobijanje nagrade Evropske unije za najbolju istraživačku priču u protekloj godini. Eto kako se daleko dogura kada se poznaje rad Meše Selimovića…

Živimo u zemlji čija vlast gaji ekstremno ponašanje: u svoje redove želi da primi samo najpametnije, ne radi obične već samo kapitalne poslove, ne zadovoljava se ni na drugim mestom već samo na liderskim, ne pristaje na ljubav naroda već samo na slepo podaništvo… I pored sveg tog napora, nikad umrli Meša Selimović konstatuje da je „život ovog naroda glad, krv, muka – bijedno tavorenje na svojoj zemlji i besmisleno umiranje na tuđoj“.

I to je osnovni problem ove vlasti… Vlast ne čita Mešu i ovo ne vidi. Toliko iščašeni sistem vrednosti, toliko iracionalnog u stavu i pogledu na svet i probleme da komunikacija između različito mislećih ljudi danas u Srbiji jednostavno nije moguća… Nekada mi se učini da ne govorimo istim jezikom – toliko drugačije vlast vidi Srbiju da se uplašim za sopstvenu semantiku, mada reči volim i čini mi se da umem sa njima. Zato i mislim da je iluzorna želja da uđem sa pripadnicima vlasti u bilo kakvu polemiku, jer se moje reči jednostavno neće razumeti. Kritiku – najdragoceniji način podrške bilo kojoj vlasti, ona prihvata kao ličnu uvredu i diskvalifikaciju. Vlast živi u nekom svom paralelnom univerzumu.

Kada je Ptolomej Aleksandrijski u II veku u delu Almagest „otkrio“ da je sistem geocentričan te da se sve planete uključujući Sunce okreću oko Zemlje, nije se ni slutilo koliko će ova zabluda dugo trajati. Bilo je potrebno da prođe petnaest vekova, da „zamiriše“ spaljeni Đordano Bruno, da Galilej „proda veru za večeru“ te da Kopernik uperi teleskop prema nebu (važno je gledati, ali je još važnije gde) da bi se ustanovilo da je sistem u stvari heliocentričan, te da se sve planete uključujući Zemlju u stvari okreću oko Sunca. Naravno, nemoguće je tvrditi da bi pametni Klaudije Ptolomej danas bio član SNS-a ali se po temperamentu, stepenu samouverenosti i nepristajanja na grešku, čini kao da jeste. Ne bih voleo da moj narod toliko čeka i da nekog od nas spale ne bi li istina ipak izašla na videlo.

Stoga april ili maj naredne godine, bojkot izbora ili ne, Tanja Fajon ili ne… Sve su to trice i kučine, da prostite. Pravo pitanje je čitamo li Mešu Selimovića ili ne? I da li smo naš teleskop uperili prema nebu?

*redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu

Najbolji na bilbordima: Tadija Šebez

Tadija Šebez učenik je četvrtog razreda Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj”. U prošloj školskoj godini osvojio je srebrnu medalju na Svetskoj informatičkoj olimpijadi, prvo mesto na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi, te prve nagrade na Srpskoj informatičkoj olimpijadi, na Državnom takmičenju iz informatike, i na republičkom finalu matematičkog takmičenja „Misliša”. Osvojio je i treću nagradu na Državnom takmičenju iz matematike. – Volim informatiku i matematiku, a u narednoj godini planiram, za početak, da upišem fakultet – navodi Tadija Šebez. – Voleo bih da radim neki posao vezan za programiranje, ali još nisam odlučio šta.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koji realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine. Na 43 lokacije u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavljeni su novi bilbordi. Na njima je predstavljeno gotovo 300 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni.Generalni sponzor ovog projekta i ove godine je Erste banka, a partner u realizaciji Omladinska prestonica Evrope – OPENS 2019.

Odbor “presekao” Nizozemska ostaje Holandija

Dileme više nema – Holandija ostaje Holandija. Odbor za standardizaciju srpskog jezika zauzeo je u petak 10. januara zvaničan stav da se u Srbiji i dalje upotrebljava naziv Holandija, iako je ta evropska kraljevina odlučila da od 1. januara koristi isključivo svoje pravo ime Nizozemska. “Preporuka Odbora je da se ostane pri nazivu Holandija, kao što je već ustaljeno u Srbiji. To nije nikakav presedan, jer već imamo niz primera poput Nemačke, Grčke, Finske ili Japana, država koje imaju drugačije izvorne nazive. Kada neki termin uđe u jezik, pritom ne mislimo samo na nazive država, ne postoji valjan razlog da se menja. Nemamo nikakvu obavezu da prenosimo originalni naziv, uostalom niko to od nas nije ni tražio“, izjavio je za N1 predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika prof. dr Sreto Tanasić, zaključujući da treba nastaviti sa postojećom praksom i tradicijom.

U prilog preporuci Odbora ide i stav ambasade ove države, čiji su zvaničnici istakli da se “izmena naziva odnosi na brending, a ne na promenu imena“. “Ovo je interna odluka Holandije o tome kako će se predstavljati i ne bi trebalo da utiče na to kako će se zemlja zvati na kojem jeziku“, navodi se u odgovoru koji je iz diplomatskog predstavništva Holandije dostavljen dnevnom listu Politika.

Podsetimo, holandske vlasti odlučile su da se prestane sa korišćenjem naziva Holandija i da se za tu državu ubuduće koristi samo Nizozemska. Odluka da se odbaci “nadimak” Holandija donesena je kako bi se promenio imidž te zemlje. Vlasti se nadaju da će ovom promenom privući veći broj turista u druge delove zemlje, jer Amsterdam, Harlem i Hag ne mogu da izađu na kraj sa velikim brojem turista koji ove turističke centre posećuju svake godine.

Rekonstrukcija fiskulturnih sala u somborskoj opštini

Obnova, sanacija i rekonstrukcija fiskulturnih sala u somborskoj opštini vrši se planski i kontinuirano. Radovi na školskim salama započinju popravkom krovne konstukcije osnovnoj školi u selu Telečka kraj Sombora. Milion dinara iz opštinskog budžeta opredeljeno je za sanaciju krova sale za fizičko u OŠ „Kiš Ferenc“ u Telečkoj. „Imamo problem sa prokišnjavanjem, tako da je potrebno da se promeni krov, tako da treba da krenemo sa radovima ovog proleća“ Zoltan Kemiveš, direktor u Osnovnoj školi „Kiš Ferenc“ u Telečkoj Nova sala za fizičko u somborskoj Gimnaziji površine 724 kvadratna metra izgrađena je sredstvima Ministarstva privrede i opštine Sombor. „Od januara 2018. godine. sala je na raspolaganju što učenicima, što rekreativcima i određenom broju sportskih klubova grada Sombora“ rekao Ladislav Fekete, direktor Gimnazije „Veljko Petrović“ u Somboru.

Sredstvima dobijenim na pokrajinskog konkursku, ovog proleća, biće izgrađena nova sala za fizičko u srednjoj tehničkoj školi. „Sala za fizičko ima svoj projekat ali, analizirali smo i pokušaćemo da ga, možda malo prilagodimo tj. da nam se dozvoli da povežemo zgradu jedan sa salom za fizičko a dimenzije će biti nešto veće!“ kaže Suzana Vukićević, direktorica Srednje tehničke škole u Somboru. Srednja medicinska i srednja tekstilna škola nemaju sale za fizičko. Zbog neposredne blizine ovih škola, Doma učenika i fakulteta, ideja za moguće rešenje postoji. „Još od pre 15 godina, postoji idejni projekat za izgradnju kampusa koji bi obuhvatao Dom učenika, OŠ Avram Mrazović, Srednju medicinsku školu „Ružica Rip“ i Srednju školu „Svetri Sava“ i Pedagoški fakultet“ rekao je Borislav Staničkov, načelnik Školske uprave.

U seoskim osnovnim školama sa manjim brojem đaka, za nastavu fizičkog vaspitanje koristi se prostor domova kulture dok se u selima sa velikim savremenim salama, prostor racionalno koristi za sportske klubove, rekreaciju i kulturno umetnička društva.           https://www.youtube.com/watch?v=4-evu4GjDaI&feature=emb_logo

Vremeplov: Rođen Sterija Popović

Na  današnji dan 13. januara 1806. godine rođen srpski pisac Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf, “otac” srpske drame. Kao načelnik Ministarstva prosvete Srbije obavio pionirski rad u organizovanju školstva, pokrenuo inicijativu za osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja. Učestvovao u organizovanju prvog beogradskog teatra, 1841. otvoren njegovom tragedijom “Smrt Stefana Dečanskog”.

Vremeplov: Umro Branko V. Radičević

U Beogradu je na današnji dan 13. januara 2001. godine  umro jugoslovenski književnik Branko V. Radičević. Pesnik, romansijer, novinar i dečiji pisac, objavio oko 70 knjiga. Napravio 2 monografije o seoskim spomenicima, pokretač muzičke manifestacije Dragačevska truba u Guči i pesničkog Disovog proleća u Čačku.

Vremeplov: Umro Antonije Isaković

Na današnji dan 13. januara 2002. u Beogradu je  u 78. godini umro srpski književnik Antonije Isaković, potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1980. do 1992. Dobitnik mnogih književnih nagrada.

Vremeplov: Zola zatražio oslobađanje Drajfusa

Francuski pisac Emil Zola pod naslovom “Optužujem” objavio je na današnji dan 13. januara 1898. u listu “Loror” otvoreno pismo predsedniku Republike u kom je ukazao na mahinacije vojnih krugova i zatražio oslobađanje kapetana Alfreda Drajfusa, koji je na procesu 1894. osuđen na doživotnu robiju zbog navodnog odavanja vojnih tajni Nemačkoj. Drajfus na obnovljenom procesu oslobođen optužbi i 1906. rehabilitovan, vraćen u vojsku i unapređen u čin majora.

Vremeplov: Umro izumitelj antene

Na današnji dan 13. januara 1906. umro ruski fizičar i elektroinženjer Aleksandar Stepanovič Popov, jedan od pionira radio-tehnike, izumitelj antene. 1896. ostvario prenos signala pomoću radio-talasa na udaljenost od 250 metara i utvrdio da se radio-talasi reflektuju od većih objekata.

Vremeplov:Umro Džejms Džojs

Irski pisac Džejms Džojs, koji je eksperimentima u narativnoj tehnici i strukturi romana i primeni toka svesti dao nov pravac modernoj književnosti umro je na današnji dan 13. januara 1941. godine. Njegov roman “Uliks” smatra se biblijom evropskog proznog modernizma.

Osnovci u Šapcu bojkotuju nastavu zbog nove direktorke

Deo učenika Osnovne škole “Jevrem Obrenović” u Šapcu ne pohađa nastavu. Njihovi roditelji od ministra prosvete Mladena Šarčevića traže da ponovo razmotri odluku o smeni direktorke škole Jelene Jevrić i postavljanja na njeno mesto Svetlane Stanković, učiteljice iz druge škole ali i odbornice Srpske napredne stranke. Umesto u školskim klupama deca, zajedno sa svojim roditeljima, ovih dana su u dvorištu škole Jevrem Obrenović u Šapcu. Zajedno sa školskim kolektivom iskazuju nezadovoljstvo zbog odluke ministra prosvete da razreši dužnosti direktorku škole Jelenu Jevrić i na njeno mesto postavi Svetlanu Stanković, koja pored toga što nije predavala u toj školi, ujedno je i odbornica Srpske napredne strankesot roditelji” ovo što je urađeno pred raspust je urađeno smišljeno. “Ovo je sve protivzakonito i najgore je što sve ide preko dece. Drugi su uvukli decu, a sada istu tu decu koriste da bi se sakrili i iste te stvari napravili da su zakonite”, napominje jedna od majki čije dete pohađa ovu školu. “Roditelji žele da poruče da ne mogu oni po politilčkoj liniji da dovode koga oni hoće, kako hoće. Niko on nas nije malouman niti dolazi po nečijem nagovoru ovde”, kaže druga majka.

Roditelji su naglasili da ovo nije političko okupljanje, već pokušaj da se pronađe najbolje rešenje za njihovu decu ali i upozorenje svakoj budućoj vlasti koja naumi da postavlja svoje poslušnike na štetu dece, da neće naići na odobravanje. “Okupili smo se u školi da bi pružili otpor jer mislimo da ovo nije regularan način kako je smenjena direktorka. Ako se sada ovako nastavi mislim da će to postati praksa u društvu, i to daje loš primer deci koja odmah po završetku svog školovanja moraju da traže partiju kako bi našli posao”, obrazložio je jedan od roditelja.

Na pismo koje su uputili ministru prosvete, sa pozivom da preispita odluku o razrešenju direktorke Jelene Jevrić, odgovor je stigao od njegovog pomoćnika Milana Pašića. On je roditelje obavestio da je sve urađeno po zakonu, na osnovu zapisnika republičkog prosvetnog inspektora, koji je dosadašnjoj direktori pronašao neke propuste, za koje roditelji tvrde da su ispravljeni.

Zaposleni najavili štrajk upozorenja zbog nove direktorke

Zaposleni u OŠ Jevrem Obrenović u Šapcu ove nedelje će održati štrajk upozorenja, zato što je na mesto v.d. direktorke te škole postavljena učiteljica Svetlana Stanković. Stanković inače ne radi u toj, već u drugoj školi i odbornica je Srpske napredne stranke u gradskoj Skupštini. Zbog postavljanja Stanković na čelo šabačke škole, protestovali su roditelji đaka i nisu ih puštali u školu. Prethodna direktorka Jelena Jevrić smenjena je zbog nepravilnosti koje je utvrdila prosvetna inspekcija.

U petak uveče su se ispred škole okupili roditelji, a nastavnici su saopštili da će u ponedeljak v.d. direktorki uputiti zahtev za štrajk upozorenja i tada će svoj rad obustaviti na 15 minuta. Ministru prosvete Mladenu Šarčeviću ponovo će uputiti zahteve i dati rok od pet dana da ih ispuni. “Nekih 15 minuta pred kraj časa neće slušati ništa u vezi sa temama koje gradivo podrazumeva, bitno je da se zna da su oni bezbedni, mi smo sa njima, neće biti sami, bez nadzora”, kaže nastavnica Srpskog jezika Nataša Tomenko. “Deca i roditelji su odradili taj neki prvi korak, nadamo se da će se stvari izregulisati i vratiti na staro, jer ako se to ne bude desilo, sve škole, sve firme, sva javna preduzeća, će imati problem, što će svi morati da kleče”, kažu građani Šapca i roditelji đaka.

CarGo donirao Svratištu za decu i Roditeljskoj kući “Zvončica”

Udruženje CarGo poklonilo je 10 hiljada higijenskih artikala za decu koja se leče od malignih bolesti i decu bez krova nad glavom. Predsednik udruženja Aleksandar Vučić u ime CarGo fondacije u subotu  je uručio donaciju u vrednosti od dva miliona dinara Svratištu za decu na Novom Beogradu i Roditeljskoj kući Zvončica u kojoj borave deca koja se leče od malignih bolesti, navodi se u saopštenju CarGo. Vučić je prilikom podele paketa pomoći istakao da je ta akcija nastavak humanitarnih aktivnosti Udruženja CarGo u 2020. godini i da je veoma ponosan što je akcija namenjena prvenstveno deci. Najavio je i da u ponedeljak počinje još jedna humanitarna akcije “Ugrejmo Beograd” tokom koje će članovi udruženja sakupljati toplu garderobu i poklanjati je svratištima za decu i odrasle. Vučić je pozvao i ostale kompanije, udruženja i pojedince da se pridruže humanitarnim misijama kako bi “ojačali zajedništvo i povratili filantropsku tradiciju”.

Razbijeno staklo na ulaznim vratima srpske škole u Obiliću

Nepoznata lica su tokom praznika polomila stakla na ulaznim vratima O.Š. “Branko Radičević” u Obiliću, iako se objekat nalazi na deset metara od policijske stanice u tom gradu, rekao je direktor škole Aleksandar Popović. On je za Kosovo Onlajn kazao da su razbijena stakla na ulaznim vratima uočili pomoćni radnici, kada su u sredu ujutro posle praznika došli na posao i da sa sigurnošću ne može da tvrdi kada se taj incident dogodio, jer đaci tokom prazničnih dana nisu pohađali nastavu. Direktor škole je slučaj prijavio Policiji Kosova i KFOR-u, a u toku dana, kako kaže,  i nadležnima iz kosovske opštine Obilić, budući da to nije prvi slučaj napada na tu školu. “Do sad je bilo oko dvadesetak napada na našu školu, što razbijanja prozora, oštećenja inventara, krađe. I sami znate da su nam kosovske opštinske vlasti srušile jedan deo zgrade. Kosovska policija je po pozivu obišla mesto, napravila zapisnik, ali sa mnom nisu razgovarali”, rekao je Popović.

Srpsku školu u Obiliću obišao je i predsednik Privremenog organa za opštinu Obilić, Nenad Denić. “Ovo je još jedan vandalski čin koji se dešava u zadnjih nekoliko godina u školi “Branko Radičević” i ovo je još jedan dokaz da Srbi u Obiliću nisu dobrodošli. Kao i svi prethodni incidenti i ovaj će ostaviti posledice na preostali srpski živalj ovde, dodatno ih uznemiriti”, rekao je Denić. Apelovao je na organe kosovskih institucija da budu agilniji i zaštite mali broj Srba, koji još uvek živi u ovom mestu, dvadesetak kilometara zapadno od Prištine, kao i srpske đake. Denić je rekao da će danas obići i razgovarati sa preostalim Srbima u Obiliću, a da je o tom slučaju obavestio više instance. Osnovna škola “Branko Radičević” nalazi se u sistemu obrazovanja Ministarstva prosvete Srbije, smeštena je u centru Obilića, a nju pohađa blizu tridesetak učenika.

Predstavljali se kao sestre otete devojčice i tražili novčanu pomoć

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Šapcu, uhapsili su 6. januara D. V. (29) i M. J. (21) iz Šapca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo prevara u pokušaju. Kako je navedeno u saopštenju, sumnja se da su se oni putem društvene mreže Fejsbuk lažno predstavljali kao sestra otete dvanaestogodišnje devojčice iz okoline Niša, kao i da su potom tražili novčanu pomoć i uplatu od drugih korisnika ove društvene mreže. Osumnjičenima je određen pritvor do 30 dana.

Gajović: Prekršajne prijave protiv tri tabloida

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović izjavio je da nijedan tiraž ne može da opravda štetu koja se nanosi maloletnom licu, navodeći da su podnete prekršajne prijave protiv tri tabloida zbog kršenja Zakona o informisanju i medijima. “Ministarstvo nije prvi put reagovalo u četvrtak na naslovne strane tabloida o otmici maloletne devojčice Monike Karimanović, već je to prvi put učinjeno kada je devojčica pronađena i da su mediji zamoljeni da vode računa o načinu izveštavanja”, rekao je Gajović za TV Prva. On je dodao da je protiv tri tabloida koji su objavili delove iskaza osumnjičenog za otmicu Ninosava Jovanovića podneta prekršajna prijava zbog kršenja članova 74,77, 79 i 80 Zakona o informisanju i medijima. “Mi smo upravo kada je devojčica pronađena, tog istog dana reagovali i lično sam zamolio najlepšim rečima sve medije da prilikom izveštavanja maksimalno povedu računa o vokabularu i načinu izveštavanja jer radi se o maloletnom lice u osetljivim godina”, rekao je Gajović.

Gajović je podsetio da se reagovalo još jednom potom kada se videlo u kom pravcu se mediji kreću, u pravcu senzacionalizma, i podvukao da “nijedan tiraž ne mmože da opravda bilo šta ako se nanese nepravda maloletnom licu, kao u ovom slučaju”. On je pozdravio činjenicu da se redakcija Srpskog telegrafa izvinila  zbog naslovne strane u četvrtak.

Teheran: Policija rasterala studente s protesta zbog rušenja aviona

Iranska policija je rasterala studente koji su u Teheranu uzvikivali “radikalne” slogane na skupu organizovanom u spomen na žrtve ukrajinskog aviona, koji je Iran srušio “greškom”, javila je iranska novinska agencija Fars. Novinari francuske novinske agencije Frans Pres javili su s terena da se više stotina studenata okupilo odgovarajući na poziv da se oda počast žrtvama te katastrofe u kojoj je poginulo svih 176 putnika i članova posade, većinom Iranci i Kanađani, među kojima su neki imali dvostruko državljanstvo. Skup na uglednom Univerzitetu Amira Kabira u Teheranu pretvorio se u izliv gneva. Mnogi su uzvikivali slogane protiv “lažova” i tražili sudski proces odgovornih za nesreću i onih koji su je, po njihovom mišljenju, hteli sakriti.

Iran je priznao da je “greškom” pogodio raketom avion na letu PS752 kompanije Ukraine International Airlines nedugo nakon poletanja s teheranskog aerodroma, premda je sve dotad odlučno negirao tezu o raketiranju aviona. Fars, blizak ultrakonzervativcima, objavio je da su gnevni studenti skidali plakate s likom iranskog generala Kasema Solejmanija koji je ubijen u američkom napadu u Bagdadu. Policija je rasterala studente kada su izašli iz kruga Univerziteta i hteli da “zatvore ulicu stvarajući saobraćajnu gužvu”, objavio je Fars. Državna televizija je, što je retkost, pomenula proteste u svom javljanju i istakla da su studenti uzvikivali “slogane protiv režima”. Na video snimku čiju autentičnost nije bilo moguće utvrditi i koji je u subotu kružio na društvenim mrežama, vidi se policija koja baca suzavac na demonstrante. Vidi se i muškarac koji se diže sa zemlje pošto je pogođen u nogu.

Brazil: Ministar obrazovanja ismejan zbog pravopisnih grešaka na Tviteru

Brazilski ministar obrazovanja Abraham Vajntraub ismejan je na internetu posle niza pravopisnih grešaka u porukama na Tviteru. Ministar koji je zadužen za nadgledanje školstva najveće zemlje Južne Amerike u kojoj se govori portugalski jezik, iznenadio je brojne Brazilce pošto je u jednoj svojoj poruci reč “impresivno” napisao pogrešno – “imprecionante” umesto “impressionante”. “Činjenica da je ministar obrazovanja napisao reč ‘impresivno’ sa slovom ‘c’ umesto sa dva ‘s’ svedoči o stvarnom stanju brazilskog obrazovanja”, naveo je jedan korisnik interneta. Ministar je posle niza komentara izbrisao svoju poruku, ali je u ranijim porukama na Tviteru pravio pravopisne greške. Napisao je reč suspenzija pogrešno – “suspençao” umesto “suspensao” kao i “paralizaçao” (paraliza) umesto “paralisaçao”. Neki građani su podržali ministra. Jedan korisnik je napisao da je bolje da ministar pravi pravopisne greške, nego da uzima novac iz kase. Vajntraub (48) ministar obrazovanja od aprila u vladi ekstremno desničarskog predsednika Žaira Bolsonara, već je na meti kritika. On je ubrzo po preuzimanju funkcije najavio budžetske rezove za tri univerziteta optužena da “seju razdor”, jer su studenti organizovali proteste i rasprave sa levičarima. Ministar je u avgustu usred svetske polemike zbog šumskih požara u Amazoniji, rekao da je francuski predsednik Emanuel Makron “kreten”.

By admin