Usvojen set školskih zakona

Skupština Srbije usvojila je, u danu za glasanje, u petak 24. januara set “školskih zakona”, među kojima su izmene i dopune Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju kojima je predviđeno da se praktična nastava i profesionalna praksa ostvaruje u školi, kod poslodavca ili kombinovano s tim što se kombinovana nastava može realizovati kod poslodavca najviše u obimu od 25 odsto od ukupnog obima časova praktične nastave i profesionalne prakse, o čemu škola i poslodavac zaključuju ugovor.

Izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju je propisano i da škola ako ne može da organizuje nastavu stranog jezika zbog nedovoljnog broja učenika, može da organizuje kombinovanu grupu na nivou dva uzastopna razreda koja imaju najmanje 15 učenika. Za to će, kako je predviđeno, saglasnost morati da da ministar. Kada je reč o izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji se usklađuje sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti on predviđa uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema prosvete koji prati “njegovog nosioca” kroz sve nivoe obrazovanja i kroz neformalno obrazovanje.

Kada je reč o izmenama Zakona o dualnom obrazovanju, propisano je, između ostalog, i da se kandidat za upis na dualni profil opredeljuje za konkretni obrazovni profil pre obavljenog završnog ispita, u skladu sa podzakonskim aktom kojim se uređuje upis učenika u srednju školu.

Poslanici su u toku te sednice  izglasali i Zakon o žigovima, izmene i dopune Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija, zatim Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Francuske o status francuske škole u Beogradu, kao i Zakon o potvrđivanju Marakeškog ugovora. Takođe, usvojen je Sporazumi između Vlade Srbije i Vlade Makedonije o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke i tehnologije.

Šarčević: Informatika od prvog, programiranje od trećeg razreda

Informatika postaje obavezan predmet od prvog razreda osnovne škole, a programiranje od trećeg razreda, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. On je za Politiku rekao da se u škole vraćaju bazični sportovi, među kojima je i plivanje, jer će se bazeni u manjim mestima ubuduće graditi isključivo u školskom ambijentu.  “Specijalizovana odeljenja za sportiste, osim u prestoničkoj Sportskoj gimnaziji, postojaće u još pet gradova u Srbiji. Akreditaciju za međunarodnu maturu imaju tri srpske gimnazije za po jedno odeljenje – niška ‘Svetozar Marković’ i 10. beogradska “Mihajlo Pupin, a od ranije i novosadska ‘Jovan Jovanović Zmaj…”, naveo je ministar prosvete.

Kaže da ove godine uvodimo odeljenja za učenike nadarene za istoriju i geografiju, a imaćemo i specijalizovane smerove u gimnazijama za razne tipove umetnosti. “Iz umetničkih gimnazija đaci će moći da nastave školovanje na fakultetima, recimo, dramskih, muzičkih umetnosti, ali i političkih nauka”, rekao je Šarčević. “Idemo na razvoj kreativnih industrija od nivoa gimnazijskih odeljenja u kojima će se polagati opšta matura”, kazao je on i dodao da u daljoj budućnosti možemo imati i ekonomske gimnazije.

Srednje medicinske, poljoprivredne i tehničke škole dobro funkcionišu, nećemo ih dirati, navodi ministar.

Na pitanje koliko će nastavnika dobiti rešenja za stalni posao u prvom krugu, kaže da će se prvo rešiti situacija sa najdužim stažom na određeno i u toj grupi za prvi krug se javilo oko 5.000 ljudi. Za njih će konkurs biti raspisan do kraja meseca, kaže Šarčević, podsećajući da nije reč o zapošljavanju novih kadrova, nego onih koji čekaju 10, 15 i 19 godina i status im se menja s određenog na neodređeno radno vreme.

Svetosavska akademija: Srbiji potrebno društvo na bazi znanja

U Narodnom pozorištu u Beogradu u ponedeljak uveče je održana Svetosavska akademija, a ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da će država nastojati da uz pomoć privrede omogući jeftinije visoko obrazovanje. Šarčević je poručio da stvaramo ambijent da Srbija bude prepoznatljivo pod jednim brendom, a to je nauka. Predstoji, kaže, veliki i ozbiljan izazov, a to je izrada i usvajanje strategije obrazovanja i vaspitanja i nauke za naredni desetogodišnji period. “Još važnije je da postignemo nacionalni konsenzus oko vizije obrazovanje nauke za nove generacije. Nama je potrebno društvo na bazi znanja”, rekao je Šarčević na Svetosavskoj akademiji kojoj su prisustvovali patrijarh Irinej, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i predstavnici prosvetne i naučne zajednice.

Srbija, kaže, treba da prati savremene obrazovne trendove, da donosi odluke bazirane na naučnim znanjima i analizama, da uzima u obzir potrebe društva i tržišta kapitala, ali da, kako je naglasio, pored univerzalnih civilizacijskih vrednosti ne zaboravi one tradicionalne zasnovane na Svetosavlju. “Sva deca moraju imati dogovarajuće uslove za razvoj svojih punih potencijala, jer svi imaju pravo na jednako i kvalitetno obrazovanje”, kaže Šarčević. S vremenom je škola, ukazao je ministar, izgubila vrlo važnu ulogu i zato će se nastojati da se povrati njena vaspitna uloga i da škole budu mesta na kojima svi učenici prihvataju različitosti, uvažavaju tuđa mišljenja, poštuju nacionalne vrednosti i tradiciju srpskog naroda i nacionalnih manjina, nenasilno rešavaju konflikte, pomažu drugima, razvijaju zdrave životne navike i ekološku svest. Da bi se ostvario ozbiljniji napredak, kaže Šarčević, moramo vratiti dostojanstvo i ugled profesiji i taj proces je počeo. “Moramo osnažiti nastavnike i motivisati ih da daju najbolje od sebe.

Šarčević je na Svetosavskoj akademiji koja je počela himnom “Bože pravde” čestitao slavu đacima, nastavnicima, vaspitačima, profesorima i sveštenstvu. Ministar je rekao da je danas veliki dan u našem narodu, da je obeležavanje Dana Svetog Save veliki događaj za sve Srbe i sveopšti nacionalni praznik. Šarčević je rekao da zahvaljući Svetom Savi i onima koji su sledili njegov put danas u Srbiji imamo više od miliona učenika i studenata i više od 120.000 zaposlenih u sistemu obrazovanja i nauke. Na Svetosavskoj akademiji je priređen bogat kulturno-umetnickci program, a na scenu Narodnog pozorišta izašli su i dobitnici Svetosavske nagrade, kojima je u toku dana uručena pojedincima, ustanovama i organizacijama koji su svojim radom doprineli razvoju obrazovanja u prethodnoj godini.

Šarčević uručio Svetosavske nagrade

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević uručio je u ponedeljak 27. januara u Vladi Srbije tradicionalne Svetosavske nagrade za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja za 2019. godinu.

Čestitajući dobitnicima ministar Šarčević je ocenio da je Svetosavska nagrada jedno od najlepših i najznačajnijih priznanja koje pojedinac ili institucija može da dobije. Prema njegovim rečima, jedan od razloga što ova nagrada ima poseban značaj je što nosi ime po istorijskoj ličnosti sa kojom se narod u Srbiji najčešće identifikuje. Ministar je naveo da je komisija za dodelu nagrada radila naporno i kvalitetno, kao i prethodnih godina. Meri se zaista precizno doprinos pojedinaca, institucija u unapređenju obrazovanja i vaspitanja. Svake godine, među dobitnicima su i predstavnici lokalnih samouprava, kompanija, naučnih institucija i drugih organizacija, ali i pojedinaca. Mislim da dobitnici nagrade predstavljaju svojevrsan uzor, kazao je Šarčević.

Za 2019. godinu dodeljeno je 28 Svetosavskih nagrada. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dodeljuje se pojedincima, ustanovama i kompanijama za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređenju obrazovno-vaspitne prakse i razvoju naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja Nagrađeni su:

1. Vesna Stanimirović, direktor Predškolske ustanove „Stonogica“, Sremska Mitrovica za doprinos u promovisanju i ugledu predškolske ustanove „Stonogica“ u domaćim i međunarodnim okvirima. Dala je značajan doprinos razvijanju i jačanju svesti o važnosti ekologije, humanitarnog rada, istovremeno doprinoseći kvalitetu vaspitno- obrazovnog rada u ustanovi. Pohvaljena je na međunarodnom festivalu poezije za decu u Skoplju.
2. Miloš Zorica, vaspitač, Predškolska ustanova „Čukarica“, vrtić, „Bajka“ za izuzetno zalaganje u radu sa decom i unapređivanje kvaliteta vaspitno- obrazovnog rada.
Ističe se u podsticanju razvoja ekološke svesti mališana i korišćenju reciklažnih materijala u kreiranju sredine za učenje i igru. Učestvuje na nacionalnim i međunarodnim stručnim konferencijama. Objavljuje stručne radove u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja.
3. OŠ „Vuk Karadžić“, Žitkovac za višegodišnji doprinos kvalitetu osnovnog obrazovanja i vaspitanja i Republici Srbiji. U školi postoji dosledna posvećenost svakom učeniku, posebno učenicima iz osetljivih grupa. Ustanova je prepoznata kao jedna od pedagoški najkvalitetnijih ustanova u projektu čiji je cilj smanjenje osipanja iz osnovnog obrazovanja. Svoj uspeh škola duguje posvećenim nastavnicima, stručnim saradnicima i pedagoškom asistentu.
4. Dragana Andrić, nastavnik engleskog jezika, OŠ „Heroj Radmila Šišković“, Smederevska Palanka za višegodišnji doprinos kvalitetu osnovnog obrazovanja i vaspitanja i Republici Srbiji. Posebno se posvećuje primeni savremenih dostignuća, metoda i tehnologija u obrazovno-vaspitnom radu, koristeći IKT alate, digitalnu učionicu, sredstva online komunikacije podstičući učenike da sami stvaraju i koriste veb alate. Autor je i realizator onlajn obuke za nastavnike „Nastava engleskog jezika zasnovana na interdisciplinarnom pristupu“. Dobitnik je Nacionalne i Evropske oznake kvaliteta što je i školi u kojoj radi omogućilo da aplicira za oznaku eTvinig škole.
5. Nataša Nikolić Gajić, učiteljica, OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“, Požarevac za višegodišnji doprinos kvalitetu osnovnog obrazovanja i vaspitanja i Republici Srbiji.
Doprinosi ugledu ustanove u domaćim i međunarodnim okvirima, autor je stručnih i naučnih radova. Pokretač je različitih aktivnosti u školi. Prvo predsednik Društva učitelja Požarevca, a zatim i dugogodišnji predsednik Saveza učitelja Republike Srbije gde je ostvarila zapaženo angažovanje. Član je radnih grupa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u različitim oblastima.
6. Marina Lakčević, nastavnik Tehnike i tehnologije u OŠ „Vuk Karadžić“, Beograd za višegodišnji doprinos kvalitetu osnovnog obrazovanja i vaspitanja i Republici Srbiji. Primenom savremenih metoda i postupaka u procesu učenja motiviše učenike i vodi ih na veliki broj domaćih i međunarodnih takmičenja na kojima postižu odlične rezultate. Autor je i realizator više značajnih programa u oblasti razvoja digitalnih kompetencija nastavnika i učenika i primene savremene informaciono-komunikacione tehnologije u obrazovno-vaspitnom procesu. Na brojnim obukama, naučnim skupovima i konferencijama promoviše rad škole i primere dobre prakse.
7. Saša Ristić, nastavnik informatike i računarstva, OŠ „Svetozar Marković“, Vranje za višegodišnji doprinos kvalitetu osnovnog obrazovanja i vaspitanja i Republici Srbiji. Posvećen je praćenju novih trendova u informatici i programiranju, a u nastavi koristi savremene programske jezike. Njegovi učenici su osvojili 1. mesto na republičkom takmičenju „Bitka za znanje“ i plasirali se na Evropsko prvenstvo, na kome je njegova druga ekipa učenika osvojila takođe 1. mesto i plasirala se na Svetsko prvenstvo u Kini, gde su osvojili 2. mesto. Zahvaljujući ovom izuzetnom rezultatu, profesor je omogućio učenicima da budu prvi posetioci Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije.
8. Jelena Ivančić, učenica 4. razreda Matematičke gimnazije u Beogradu za postignute uspehe na međunarodnim takmičenjima iz matematike. Jedina je učenica iz Srbije koja je osvojila tri zlatne medalje na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke, a takođe je prva učenica koja je osvojila zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike. Proglašena je 2019. godine najboljom takmičarkom na svetu.
9. Uroš Jaćević, učenik 4. razreda MŠ „Vatroslav Lisinki“ u Beogradu za postignuća na međunarodnim takmičenjima u kategoriji gitarista. Učenik je završnog razreda OMŠ „Vatroslav Lisinski“ u Beogradu. Tokom školovanja je osvojio više od 30 najprestižnijih nagrada na nacionalnom i međunarodnom nivou. U 019. godini nosilac je prve nagrade na napjrestižnijem svetskom takmičenju za mlade gitariste „Ana Amalia“ u Nemačkoj.
10. Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“, Beograd za dugogodišnji doprinos kvalitetu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji.
Doslednim zalaganjem rukovodstva i nastavnika za kvalitet srednjeg stručnog obrazovanja u ovoj školi su odnegovane generacije mladih, stručnih i preduzetnih ljudi koji su nosioci razvoja elektrotehničke, računarske i informatičke struke u našoj zemlji.
11. Dr Radivoje P. Stojković, direktor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, Novi Sad za ogroman doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji. Dr Stojkovića su za ovu nagradu predložila tri predlagača iz oblasti obrazovanja. Radivoje Stojković je dugogodišnji direktor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu. Predsednik je Nacionalnog prosvetnog saveta. Svojim izuzetnim zalaganjem i postignućima značajno je doprineo unapređivanju kvaliteta obrazovanja u Republici Srbiji.
12. Branko Goloskoković, direktor Tehničke škole, Valjevo za ogroman doprinos razvoju stručnog obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji. Dugogodišnji je direktor Tehničke škole u Valjevu. Svojom posvećenošću i angažovanjem stvorio je uslove za obrazovanje učenika u skladu sa najvišim standardima. Ostvaruje saradnju sa mnogim privrednim subjektima iz zemlje i inostranstva. Predsednik je Sektorskog veća za industrijski razvoj.
13. Atila Poša, nastavnik veterinarske medicine, Poljoprivredna škola, Bačka Topola za značajan doprinos razvoju stručnog obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji.
Perspektivan mladi nastavnik svojim radom i zalaganjem uspešno motiviše učenike. Pored svakodnevnih obaveza u nastavi i brizi o stočnom fondu na školskoj ekonomiji, zajedno sa svojim učenicima uključen je u volonterski rad u lokalnoj sredini.
14. Slavoljub Stojadinović, profesor fizičkog vaspitanja, Ekonomsko-ugostiteljska škola „Vuk Karadžić“, Velika Plana za ispoljenu hrabrost i odlučnost u iznenadnoj i rizičnoj situaciji. Nastavnik koji je pokazao izuzetnu pribranost, razoružavši napadača koji je naoružan ušao u školu. Javnost ga je prepoznala kao nastavnika heroja.
15. Dr Boris Pejin, mentor mladim talentima – srednjoškolcima, Regionalni centar za talente Beograd za značajne uspehe u radu sa mladim naučnim talentima u Republici Srbiji. Radi kao naučni savetnik u Regionalnom centru za talente Beograd 2. Intenzivno se bavi mentorskim radom sa mladim naučnim talentima. Član je više domaćih i međunarodnih stručnih i naučnih udruženja. Iza sebe ima mnoštvo objavljenih naučnih radova u oblastima organske i analitičke hemije.
16. Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu za dugogodišnji doprinos naučno-istraživačkom radu i izuzetne rezultate u školovanju kadrova. U svim sferama delovanja postiže zavidne rezultate već 60 godina i poverenje koje mu je dato pretvara u ponos. Fakultet tehničkih nauka sa više od 15.000 aktivnih studenata, 1.200 zaposlenih, jedna je od najsavremenije organizovanih visokobrazovnih institucija u regionu, poznata je i priznata u celom svetu. Trenutno na ovom fakultetu se realizuju istraživanja u okviru 110 projekata MPNTR-a. Nastavnici i saradnici su u protekloj godini objavili 257 radova u vodećim svetskim časopisima , a neki od njih su svrstani i među najcitiranije svetske naučnike.
17. Prof dr Dejan Filipović, dekan Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja, unapređivanju obrazovno-vaspitne prakse i razvoju naučnih dostignuća. Do sada je objavio 230 naučnih i stručnih radova, od kojih 12 u vodećim svetskim časopisima. Publikovao je 3 udžbenika, 3 praktikuma, 3 monografije i 1 priručnik. Pored Geografskog, bio je angažovan kao nastavnik na Arhitektonskom i Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, PMF-u u Banja Luci i Građevinskom fakultetu u Subotici. Uspešan je u primeni inovacija u struci, naročito u povezivanju teorije i prakse kao i u radu sa nadarenim učenicima.
18. Prof. dr Nebojša Arsić, dekan Fakulteta Tehničkih nauka u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici za doprinos promovisanju Univerziteta u Prištini kroz realizaciju međunarodnih projekata. Koordinator je više međunarodnih projekata iz kategorije Erasmus + kao i nacionalnih projekata iz oblasti unapređenja obrazovanja. Autor i koautor je više univerzitetskih udžbenika. Pored nastave na matičnom fakultetu, izvodio je nastavu i na drugim visokoškolskim ustanovama u zemlji, a bio je i predavač po pozivu na univerzitetima u SAD-u, Letoniji, Mađarskoj, Poljskoj i Grčkoj.
19. Mario Cekić, student osnovnih akademskih studija na Filozofskom fakultetu u Nišu za postignuća u dosadašnjem obrazovanju i promociju nauke. Student četvrte godine sociologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Za samo godinu dana objavio je 5 naučnih radova. Jedini je student čiji je rad prihvaćen za izlaganje na simpozijumu koji organizuje tunisko-mediteranska asocijacija, na kome učestvuju isključivo profesori i asistenti brojnih svetskih univerziteta. Dugi niz godina aktivan je u nevladinim organizacijama. Osnivač je Centra za demokratski razvoj i unapređenje društva.
20. Vojislav Gligorovski, student na doktorskim studijama u Lozani za postignuća tokom studija i promociju visokog obrazovanja. Doktorant na Saveznom politehničkom institutu u Lozani. Paralelno je studirao i završio Biološki i Elektrotehnički fakultet na Univerzitetu u Beogradu, oba sa prosekom 10,00. Maks Plank Institut za molekularnu ćelijsku biologiju i genetiku u Drezdenu dodelio mu je prvu nagradu za najbolji računarski model uspostavljanja polarnosti ćelije. Dobitnik je nagrade Biološkog fakulteta za postignute izuzetne rezultate i promociju fakulteta, kao i Elektrotehničkog fakulteta za najboljeg diplomiranog studenta na Odseku za signale i sisteme.
21. Prof. dr Petar Adžić, redovni profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu za izuzetan doprinos unapređenju saradnje sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) Naučni savetnik i redovni profesor, u penziji. Objavio je više od 1000 kolaboracijskih i samostalnih publikacija u vrhunskim međunarodnim časopisima, napisao je i tri monografije. Od 2012. predstavlja Srbiju u Evropskoj komisiji za buduće akceleratorske projekte, a od 2014. godine obavlja i odgovornu funkciju naučnog predstavnika Srbije u CERN-ovom savetu. Dao je doprinos unapređenju saradnje sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN), što je rezultiralo i punopravnim članstvom Republike Srbije u 2019. godini.
22. Prof. dr Momčilo Pavlović, istoričar za unapređenje nauke i nastave istorije u Srbiji. Istaknuti istoričar, naučni savetnik i redovni profesor, autor je ili koautor 25 monografija i knjiga, 10 poglavlja u knjigama i preko 90 naučnih radova, više stotina feljtona i članaka u časopisima i dnevnim listovima. Autor je brojnih izdanja udžbenika Istorije za osnovnu i srednju školu. Predsednik je društva istoričara Srbije „Stojan Novaković“, gde aktivno učestvuje u organizaciji najmasovnijeg takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Prof. Pavlović je uspostavio izuzetnu saradnju sa srpskom dijasporom u nekoliko zemalja (Poljska, Rumunija, Mađarska, Francuska i dr.) o čemu svedoče i brojna priznanja.
23. Manastir Studenica za realizaciju projekta „Digitalna Studenica“ povodom obeležavanja jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve.
Uprava Manastira Studenica realizovala je projekat „Digitalna Studenica“ koji u vidu interaktivne instalacije i eksponata daje informacije iz istorije, razvoja manastira Studenica i njegovih najvažnijih ktitora. Sadržaji su dostupni na srpskom, engleskom i ruskom jeziku, upotrebom savremenih tehnologija olakšano je prikazivanje muzejskih vrednosti velikom broju posetilaca.
24. Istraživačka stanica „Petnica“ za višedecenijske rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja iz različitih oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka. U prethodnih 35 godina u Istraživačkoj stanici „Petnica“ realizovano je blizu 4000 različitih radionica, kurseva, seminara i naučnih kampova, koji su obuhvatili preko 50000 mladih. U toj istraživačkoj stanici primenjuje se veliki broj inovativnih i netipičnih tehnika nastave i angažovanja učenika koje podstiču sticanje i primenu znanja, originalnost i kreativnost, višedisciplinarni pristup naučnoj nastavi i podstiču vršnjačku edukaciju.
25. Tatjana Popović, nastavnik i coordinator za neizmeran doprinos unapređenju nastave u svojstvu nastavnika i koordinatora obrazovno vaspitnog rada na srpskom jeziku u pokrajinu Baden-Virtembergu, SR Nemačka. U svojstvu nastavnika i koordinatora obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg, SR Nemačka, svojim požrtvovanim radom i inovativnošću doprinela je unapređenju nastave, većim dostignućima učenika i njihovoj motivaciji za učešće u različitim projektima i vannastavnim aktivnostima. Dobitnica je nagrade za najinovativnijeg nastavnika nemačkog jezika na konkursu izdavačke kuće „Kllet“ Beograd i Svetosavske povelje koju dodeljuje skupština Opštine Inđija.
26. Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada za veliki doprinos poboljšanju uslova rada u predškolskim ustanovama i ustanovama obrazovanja, kao i afirmaciju uspešnih učenika Grada Novog Sada. Kao gradonačelnik Novog Sada dao je veliki doprinos afirmaciji obrazovanja i vaspitanja u Novom Sadu kroz poboljšanje uslova rada predškolskih ustanova i ustanova obrazovanja. Doprineo je usvajanju programa kojim su obezbeđena sredstva za nabavku udžbenika za prvi razred osnovne škole, posetu 50 najboljih učenika osnovnih škola Novog Sada Srpskoj kući na Krfu, organizovane posete učenika osnovnih i srednjih škola Narodnom muzeju u Beogradu i Pozorištu mladih. Inicijator je utemeljenja Vidovdanske nagrade Grada Novog Sada za postignuća učenika na republičkim i međunarodnim takmičenjima.
27. Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara za veliki doprinos poboljšanju uslova rada u predškolskim ustanovama i ustanovama obrazovanja, kao i afirmaciju uspešnih učenika Novog Pazara. Kao gradonačelnik Novog Pazara uložio je ogroman trud za poboljšanje materijalnog statusa predškolskih ustanova, ustanova obrazovanja, prosvetnih radnika i učenika. Doprineo je popularizaciji kulturne baštine Novog Pazara kroz podršku projektu SANU: multikulturalna Srbija-digitalizacija kulturno-obrazovne baštine, realizaciji projekta namenjenog učenicima osnovnih škola – Obrazovni krug za učenje francuskog, nemačkog i italijanskog jezika i kulture ovih zemalja, projekta „Različitost u promociji održivog razvoja“ u čemu je učestvovalo više stotina učenika.
28. Tomica Stojanović, član Gradskog veća za obrazovanje Grada Požarevca za neizmeran doprinos osnivanju i promovisanju učeničkih zadruga i negovanju duha učeničkog zadrugarstva. Svoj doprinos unapređenju obrazovanja i vaspitanja u Srbiji dao je kao nastavnik fizičkog vaspitanja, direktor škole „Sveti vladika Nikolaj“, vaterpolo trener i član Gradskog veća za obrazovanje Grada Požarevca. Začetnik je ideje o oživljavanju učeničkih zadruga koja predstavlja jedan od ciljeva Strategije obrazovanja MPNTR-a. Osnivač je prve učeničke zadruge u požarevačkom kraju i prvog saveza učeničkih zadruga u Republici Srbiji.

U Futogu  učenicima uručene Svetosavske nagrade

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanom programu povodom školske slave Sveti Sava u OŠ „Miroslav Antić“ u Futogu. Zaslužnim učenicima tokom priredbe uručene su Svetosavske nagrade.  U okviru svečanog programa prisutnima se obratio i direktor OŠ „Miroslav Antić“ u Futogu Nemanja Jovišević koji se zahvalio gradonačelniku na podršci koju Grad pruža toj obrazovnoj ustanovi On je naglasio da je Savindan važan za sve škole, jer se čuva uspomena na prvog srpskog Arhiepiskopa i velikog prosvetitelja koji je pokazao šta znače praštanje, ljubav, dostojanstvo, čast i znanje. “Sveti Sava je duhom sa nama, ne samo danas, nego tokom čitave godine”, rekao je Nemanja Jovišević.

Školska slava svečano obeležena i u školama u Subotici

Školska slava – Sveti Sava, obeležava se i u Subotičkim osnovnim i srednjim školama. Prošlogodišnja slava je u posebno lepom sećanju ostala zaposlenima i đacima hemijsko-tehnološke škole. Ta škola je pre godinu dana dobila Svetosavsku nagradu za postignute rezultate u ostvarivanju ciljeva savremene i otvorene obrazovno-vaspitne ustanove. Pored toga, zgrada škole se već nekoliko godina obnavlja, а predviđeni su radovi i za ovu godinu. https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=XMAFNgFRt7w&feature=emb_logo

U Kosovskoj Mitrovici održana akademija povodom Savindana

U Kosovskoj Mitrovici u nedelju uveče je u Mitrovačkom dvoru održana svečana akademija povodom obeležavanja Savindana. Književnik Živojin Rakočević je u obraćanju rekao da je, iz onoga što se dešava u Crnoj Gori ovih dana, progovorila vera i progovorio je Sveti Sava.  O životu i delu Svetog Save govorio je i episkop raško-prizrenski Teodosije, a predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je istakao da je i za ovaj Savindan neophodno jedinstvo i sloga medu Srbima. “Ujedinjenje i sloga je ono u čemu treba da budemo istrajni. Sveti Sava zauzima posebno mesto među nama imajući u vidi da hram u južnoj Mitrovici nosi njegovo ime i da je opstao i okuplja i dalje narod. Sloga iznad svega medu srpskim narodom i pravoslavcima širom sveta”, rekao je Spirić.

U okviru akademije prigodan program priredila su deca školskog i predškolskog uzrasta, hor Muzičke škole “Miodrag Vasiljević” i Crkveni hor “Branislav Nušić”. U umetničkom delu programa svoje stihove je kazivala pesnikinja Milica Bakrac iz Nikšića.

Vremeplov: Veliki štrajk

Na današnji dan 29. januara 1997. godine nastavila  se obustava rada u Vojvodini u oko 320 škola (od tri škole u Pokrajini dve su bile u obustavi), dok je u  ostatku Srbije rad obustavilo 25 odsto obrazovno-vaspitnih kolektiva. Ni ovakva masovnost nije podstakla Vladu Srbije da pokuša naći rešenje. Bunt nezadovoljstva prosvetnih radnika širi se u druge krajeve Republike. Štampa piše da je potpuno neizvesno kada će nastava uopšte i početi. 

Bio je to i 15. dan potpune obustave nastave u Somboru i okolini, odnosno 13. radni dan, bez đaka i profesora u somborskim kućama znanja. Njihovo saopštenje „Dosta nam je obećanja“ prenele su Somborske novine, 24.01.1997. godine. „Ovim putem posebno želimo istaći da su prosvetni radnici svesni težine svog postupka, ali da su na ovaj vid protesta primorani jer su nebrigom nadležnih organa dovedeni na nivo golog preživljavanja“,  kaže se u saopštenju. „Svima nam je u interesu da se štrajk okonča, i da se deca vrate u učionice zajedno sa nastavnicima, a kada će to biti, zavisi isključivo od nadležnih organa koji treba da nađu rešenje za naš problem. Godinama smo nasedali na obećanja ministra i pristajali na odlaganje, bili strpljivi, imali razumevanja. Mi ne tražimo više obećanja, jer ona znaju dobro zvučati, ali se ne jedu, mi tražimo ono na ta se naš poslodavac sam obavezao – redovnu isplatu zarada“.

„Neizvršavanjem svoje obaveze ministar ne poštuje zakon, a istovremeno nas stalno podseća da obustavom rada zakon kršimo mi. Svoj posao pošteno odradimo i uz svu humanost, ljubav prema deci i pozivu, treba još podosta argumenata zašto bismo radili besplatno. I prosvetni radnici su takođe roditelji i naša deca jedu, oblače se, idu u školu…“ „Molimo naše učenike i roditelje za razumevanje, jer decu mogu učiti i vaspitavati ljudi koji razlikuju istinu od obmane i koji ne pristaju da budu poniženi“, kaže se u saopštenju za javnost Opštinskog štrajkačkog odbora (Nezavisnog) Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, opštine Sombor.

Vremeplov: Rođen Branko Miljković

Na  današnji dan 29. januara 1934. rođen je srpski pisac Branko Miljković, liričar snažnog intelektualizma. Počeo je da piše kao srednjoškolac i 1957. objavio je prvu zbirku pesama “Uzalud je budim”. Nadahnuto je prevodio moderne ruske i francuske pesnike. Ostala dela: zbirke pesama “Poreklo nade”, “Vatra i ništa”, “Krv koja svetli”, “Pesme”, “Smrću protiv smrti”.

Vremeplov: “Zakon o rudnicima” Despota Stefana

Na današnji dan  29. januara 1412. godine objavljen je “Zakon o rudnicima” Despota Stefana Lazarevića (Stefan je potpisao Zakonik) – jedinstven pravni spomenik srednjovekovne  Srbije. Njegova pravna i istorijska vrednost uveliko prevazilazi srpske nacionalne okvire. Zakon sadrži odredbe vezane za obavljanje rudarske delatnosti, ali i statut grada Novo Brdo, najvećeg rudarskog centra srednjovekovne Srbije. Zakonik je pronađen 1959. kada je supruga tadašnjeg jugoslovenskog diplomate Hočevara u Beču kupila antikvitet, na starosrpskom, nepoznate sadržine. Primerak koji je pronađen je prepis iz 16. veka.

Vremeplov: Rođen Sima Ćirković

            Srpski istoričar, akademik, Sima Ćirković rođen je na današnji dan 29. januara 1929. godine. Dopisni član SANU postao je 1972. a redovni 1981. Njegova oblast rada bila je istorija srednjeg veka Srbije i Bosne. Od 1968. na mestu je redovnog profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu. Bio je član više inostranih akademija i stručnih udruženja, poput Evropske akademije za istoriju u Briselu, Međunarodnog instituta za ekonomsku istoriju Frančesko Datini, Međunarodnog komiteta za istorijsku meteorologiju. Bio je zapažen i kao leksikograf. Bavio se i istorijom istoriografije.

Vremeplov: Umro  Branimir Ćosić

            Srpski  pisac Branimir Ćosić umro je  na današnji dan 29. januara 1934. godine. Mahom je pisao o životu mladih posle Prvog svetskog rata, problemima njihovog unutrašnjeg života i morala u međuratnom Beogradu. Dela: romani “Pokošeno polje”, “Vrzino kolo”, “Dva carstva”, pripovetke “Priče o Boškoviću”, “Egipćanka i druge priče”, eseji “Deset pisaca – deset razgovora”, “Kroz knjige i književnost”.

Vremeplov: Rođen Emanuel Svedenborg

 Švedski  mistik, filozof i prirodnjak Emanuel Svedenborg, autor specifičnog mističko-teozofskog učenja rođen je  na današnji dan 29. januara 1688. godine. O njegovim vizijama pisao je Imanuel Kant u spisu “Snovi jednog duhovnika”. Ubrzo posle njegove smrti 1772. pojavila su se “Društva svedenborgijanaca”, iz kojih je nastala Crkva Novog Jerusalima. Njegova dela veoma su čitana i danas. Dela: “Opera philosophica et mineralia”, “Arcana coelestica”, “De nova Hierosolyma”.

Vremeplov: Osnovana “Francuska akademija”

Na današnji dan 29. januara  1635. godinekardinal Rišelje osnovao je “Francusku akademiju” (kasniji Institut) – dok je francusku “Akademiju nauka” osnovao 1666. Luj XIV, na sugestiju Žana Batista Kolbera.

Vremeplov: Rođen Čehov

  Ruski  pisac Anton Pavlovič Čehov, čiji stil se odlikuje jednostavnošću, izvanrednim darom zapažanja i specifičnom atmosferom, bliskom impresionističkom postupku rođen je na  današnji dan 27. januara 1860 godine. Pozorištu je otvorio nove puteve i sam je stvorio novi dramski oblik “lirsku dramu”. Izvršio je ogroman uticaj na svetsku literaturu, posebno dramu. Dela: drame “Galeb”, “Tri sestre”, “Ujka Vanja”, “Višnjik”, novele i pripovetke “Čovek u futroli”, “Arhijerej”, “Kuća na sprat”, “Dušica”, “Tri godine”, “Ogrozd”, “Paviljon broj 6”, “Stepa”, “Seljaci”, “Činovnikova smrt”, “U uvali”, zbirke humoreski “Melpomenine bajke”, “Šarene priče”.

Vremeplov: Rođen Romen Rolan

Na  današnji dan 29. januara 1866. godine rođen je francuski pisac Romen Rolan, jedan od najvećih mistika francuske literature 20. veka, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1915. Bio je duboko zainteresovan i aktivno uključen u bitna socijalna, politička i duhovna zbivanja, uključujući “aferu Drajfus”, fenomen komunizma, borbu protiv nacizma, pacifizam. Dela: romani “Žan Kristof”, “Kola Brenjon”, 12 drama pod zajedničkim nazivom “Pozorište revolucije”, romansirane biografije Ludviga van Betovena, Mikelanđela Buonarotija, Lava Tolstoja, Fridriha Hendla, Mahatme Gandija, antiratni spis “Iznad meteža”.

Vremeplov: Rođen Ibanez

            Španski pisac i političar Visente Blasko Ibanez, kojem je svetsku slavu doneo roman “Četiri jahača apokalipse” rođen je na današnji dan 29. januara 1867.  godine . Celog života borio se za demokratiju i slobodu otadžbine, a kad je 1923. u Španiji zavedena diktatura stavio se na čelo borbe za demokratiju i napisao je brošuru “Razobličeni Alfonso XIII”, koja je odigrala ogromnu ulogu u rušenju monarhije. U mladosti je osnovao uticajni list “El Pueblo”. Ostala dela: romani “Među pomorandžama”, “Trska i glib”, “Krovinjara”, “Krv i arena”, “Horda”, “Mrtvi zapovedaju”, “Katedrala”, “Uljez”, “Podrum”, “Mare Nostrum”, “Kolumbo”.

Vremeplov:  Prvi put terapija zračenjem u lečenju raka pluća

Na današnji dan 29. januara1896. godine američki lekar Emil Grab prvi je upotrebio terapiju zračenjem u lečenju raka pluća, primenivši je u Čikagu na pacijentkinji Rouz Li.

Vremeplov: Začetak automobilske industrije

Karl Benc je patentirao na današnji dan 29. januara 1886. godine  svoje “kočije bez konja”. Njegova motorizovana kočija označila je začetak automobilske industrije koja je ubrzo osvojila svet.

By admin

WordPress PopUp