Prvi ciklus zapošljavanja u prosveti za oko 5000 ljudi

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića rekao je u petak 31. januara da je „ Vladina komisija usvojila danas odluku da se raspiše konkurs za zapošljavanje u prosveti na neodređeno vreme. Kao što je i planirano, u prvoj fazi odobreno je mesta za oko 5000 ljudi,  koji u prosveti rade na određeno vreme sa punom normom od 2014. i 2015. godine, a i ranije“. „Novi krug zapošljavanja očekujemo već početkom februara i tada će biti raspisani konkursi za one koji rade u prosveti od 2016. i 2017. godine. Ceo proces prate sindikati, predstavnici aktiva direktora i školske uprave, a škole su u obavezi da formiraju komisije koje će pratiti ceo proces izbora kandidata. Dobijanjem posla za stalno mladi će dobiti sigurnost, a samim tim i šansu za zasnivanje porodice. Svakako, ova mera Ministarstva i Vlade će doprineti povećanju nataliteta“ rekao je Šarčević.

Brnabić: Zaposlenima u vrtićima 1.900 ugovora za stalno

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uputilo je dopis lokalnim samoupravama u kojem traži da daju ugovore za stalno svima koji u predškolskim ustanovama rade duže od godinu dana na određeno vreme. To je u četvrtak, 30.01.2020. u skupštini izjavila premijerka Ana Brnabić dodajući da je komisija za zapošljavanje dala saglasnost za 1.900 ugovora za stalno u predškolskim ustanovama, prenosi Tanjug. Odgovarajući na pitanje poslanice Pokreta socijalista Ane Karadžić o tome kada će vaspitači u predškolskim ustanovama koji su zaposleni na određeno vreme dobiti stalne ugovore, premijerka je rekla da je aktuelna Vlada mnogo radila sa predškolskim ustanovama i njihovim sindikatima i lokalnim samoupravama kako bi se poboljšali uslovi za rad. Dodala je da je sadašnja vlada mnogo uradila za osnovne i srednje škole, kao i za visoko školstvo, ali da će sledeća vlada morati ozbiljno da se bavi predškolskim ustanovama, uz konstataciju da sve što se uloži u predškolske ustanove posle se vrati društvu.

Premijerka je navela da i u prosveti i u zdravstvu ima onih koji su godinama zaposleni na određeno vreme i ocenila je da njima ugovor za stalno više znači nego povećanje plata. Cilj je, kako je rekla, da svi koji su u prosveti zaposleni duže od godinu dana na određeno vreme budu prevedeni za stalno i dodala da se ona zalaže da se to pravilo primeni i u zdravstvu. „Razgovarala sam sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem da to završimo i u zdravstvu”, dodala je Brnabić.

Subotica: Učiteljski fakultet na mađarskom samostalno pravno lice

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici postao je pre nekoliko dana i zvanično samostalno pravno lice i na taj način četrnaesta članica univerziteta u Novom Sadu. Tim povodom, tu obrazovnu ustanovu posetio je 31. januara pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Zoran Milošević.  Odluku o statusnoj promeni Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici, donela je, i to jednoglasno, Skupština Vojvodine krajem prošle godine.

Fakultet je već i ranije imao preko 20 nastavnika koji su u naučnom zvanju, imao je odgovarajuću infrastrukturu, ali tek sada, nakon upisa u Registar pravnih lica konačno može samostalno obavljati poslove i raspolagati svojom imovinom u potpunosti.

Ustanova sada ima i redovnog dekana, i to profesora doktora Josipa Ivanovića. “Ta situacija nam daje mogućnost da se razvijamo i da rastemo, da podmlađujemo kadar i da postoje perspektive koje u starom stanju, kada nismo posedovali svojstvo pravnog lica, nisu postojale”, kaže dekan Ivanović. Statusnoj promeni je predhodio jedan veliki i dugotrajan, zajednički posao, rekao je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Zoran Milošević je istakao da je i realizacija ovog posla još jedna potvrda dobrih odnosa Srbije i Mađarske. “Nihovo finansijsko ulaganje, podrška jeste jedan krajnje korektan i produktivan odnos, u kome se neguje nacionalna manjina, nacionalna zajednica Mađara u Srbiji i Mađarska je to činila na jedan zaista način koji zaslužuje sve pohvale i komplimente i verujem da će to i u buduće biti model našeg zajedništva ovde u Vojvodini i u Srbiji”, istakao je Milošević.

Pokrajinski sekretar je danas u Subotici posetio i Ekonomski fakultet i Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera.  https://www.youtube.com/watch?v=3PLxsYupoMA&feature=emb_logo

Otvoren Naučno-tehnološki park u Novom Sadu

U Novom Sadu u sredu 29. januara je otvoren moderan Naučno-tehnološki park, zajednički projekat Vlade Republike Srbije i Pokrajinske Vlade koji je podržao Grad Novi Sad i Fakultet tehničkih nauka. Vrednost projekta je 26 miliona evra. Predstavnicima medija, akademske zajednice i privrede u prisustvu visokih zvanica obratili su se predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Rade Doroslovački i šefica regionalnog predstavništva Evropske investicione banke Dubravka Negre.

Uloga ovog naučno-tehnološkog parka je da podržava razvoj inovativnih tehnologija, startap kompanija, visoko-tehnološka preduzeća, ali i da jača saradnju nauke i privrede. Naučno tehnološki park u Novom Sadu deo je mreže koju čine naučno-tehnološki parkovi u Republici Srbiji, zajedno sa Beogradom, Nišom i Čačkom. Cilj ovakve mreže je aktiviranje ljudskih potencijala u svim delovima Republike Srbije kako bi zajednički rezultat doprinosio naučnom i tehnološkom razvoju države. Formiranjem ovakve infrastrukture, Srbija je postala lider u regionu u ovom domenu.

U ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  otvaranju su prisustvovali državna sekretarka Anamarija Viček i pomoćnik ministra Saša Lazović.“

Reforma obrazovanja ne može da počiva na promeni male mature

Da li kombinovani test na završnom ispitu treba da bude zamenjen PISA zadacima?
Piše: Aleksandar Baucal*

Ministar prosvete Mladen Šarčević je nedavno obavestio javnost da se razmatra promena koncepta kombinovanog testa na maloj maturi i da on bude zamenjen testom koji bi bio sastavljen od PISA zadataka.

Pošto rezultati na maloj maturi u značajnoj meri utiču na šanse svakog učenika da upiše željeni program srednjeg obrazovanja, neophodno je da javnost dobije potpuniju informaciju.

Možda je ministru lakše da samo saopšti javnosti šta će da uradi. Možda čak smatra da će na taj način pokazati veliku efikasnost. Ipak, takva praksa nije dobra za građane i društvo, a duboko verujem da ne može biti dobra ni za samog ministra kome je valjda važno kakav će trag ostaviti iza sebe. Ministri dolaze i odlaze, a posledice njihovih odluka trpe svi, zbog čega građani imaju pravo da budu uključeni, a ministar obavezu da ih uključi.

U najmanju ruku, ministar treba da objasni razloge zašto je neophodna promena kombinovanog testa i zašto smatra da je najbolje rešenje da on bude zamenjen PISA zadacima. Kada bismo imali te informacije, bolje bismo razumeli šta ministar želi da postigne navedenom promenom i zašto je to bolje za učenike, roditelje i obrazovanje. U toj situaciji možda bi ministar dobio široku podršku ili bi čuo neke predloge koji bi mu pomogli da donese najbolju odluku. U nedostatku dodatnih objašnjenja umesto da imamo razumnu javnu debatu imaćemo, nažalost, „buku i bes“ zbog kojih ćemo ponovo samo uvećavati probleme u obrazovanju umesto da ih rešavamo.

Dok čekamo objašnjenja, treba da se podsetimo razloga zašto je kombinovani test uveden kao deo mala mature. Podsećanje na ove razloge ne znači da kombinovani test ne treba da se menja. Možda dati razlozi nisu više validni ili imamo podatke na osnovu kojih smo shvatili da uvođenje kombinovanog testa nije ostvarilo očekivane efekte. U svakom slučaju, odgovorna obrazovna politika uzima u obzir razloge zašto je neka mera uvedena i šta su bili njeni efekti.

Moje razumevanje je da je kombinovani test uveden iz dva razloga. Kada su u pitanju učenici, uključivanje dodatnih predmeta je trebalo da omogući onima koji su uspešniji u tim predmetima (geografija, istorija, biologija, fizika i hemija) nego u matematici ili jeziku, da dobiju šansu da na maloj maturi pokažu svoje znanje. Na taj način oni dobijaju priliku da im se vrednuje ono u čemu su dobri prilikom upisa u srednje škole. Drugi razlog, koji se odnosi na obrazovni sistem, jeste povezan sa činjenicom da je na taj način napravljena jača povezanost male mature i programa osnovnog obrazovanja u kojem ovi predmete imaju važnu ulogu.

Ovde ću se osvrnuti samo na prvi razlog zato što je on od interesa za učenike i društvo. Bilo bi dobro da ministar upozna javnost sa analizom koje pokazuju u kojoj meri je kombinovani test zaista omogućio pravedniji upis u srednje škole. Ako bi se pokazalo da je efekat kombinovanog testa mali, onda bi to bio dobar razlog da se on izostavi iz male mature.

Ako bi se, pak, pokazalo da je kombinovani test ostvario ovaj cilj, onda bi tu činjenicu trebalo uzeti u obzir prilikom donošenja odluke. Na osnovu velikog broja istraživanja verujem da je povezanost između rezultata učenika na tri testa relativno visoka, ali od visine te korelacije zavisi da li kombinovani test doprinosi pravednijem upisu u srednje škole. Ako bi ta povezanost bila veoma visoka (na primer preko 0,90), onda bi to značilo da rezultati učenika na ovom testu praktično preslikavaju njihove rezultate na matematici i jeziku i da ne doprinosi pravednijem upisu.

U tom slučaju kombinovani test nepotrebno opterećuje učenike, a društvo nepotrebno plaća dodatne troškove. Dok nas ministar ne obavesti o rezultatima relevantnih analiza, svaki roditelj čije dete je polagalo malu maturu može da proveri grubi test. Ako je njegovo ili njeno dete bolje uradilo kombinovani test u odnosu na druga dva, onda je ono imalo benefit od kombinovanog testa kao dela male mature.

Kada je reč o nameri ministra da kombinovani test zameni PISA zadacima, bilo bi dobro da znamo šta ministar želi da postigne na taj način. Razumem da je ministar nezadovoljan što PISA rezultati pokazuju da naše obrazovanje ne omogućava učenicima da se odmaknu od učenja činjenica i reproduktivnog znanja. Pretpostavljam da ministar, takođe, misli da bi uključivanje PISA zadataka dovelo do promene načina na koji nastavnici rade sa učenicima i načina na koji učenici uče i da to bila „prečica“ do boljih PISA rezultata. U tom pogledu ministar nije sasvim u krivu. Naime, pošto je mala matura veoma važna za učenike, uključivanje PISA zadataka u završni ispit bi verovatno doprinelo promeni načina na koji nastavnici rade i načina na koji učenici uče u našim školama.

Ipak, ministar treba da ima u vidu dva ogromna problema koja bi na taj način stvorio i zbog kojih se u „normalnim“ zemljama tako nešto ne radi. Prvi se odnosi na jednostavnu činjenicu da uključivanje PISA zadataka u malu maturu treba da bude posledica reforme obrazovanja, a ne njen početak. PISA zadaci u maloj maturi imaju smisla ako je pre toga izvršena reforma obrazovanja pošto matura treba da ispita u kojoj meri su učenici uspešno ostvarili ciljeve programa obrazovanja. Potpuno je besmisleno da učenici u školi uče na stari način, a da ih matura ispituje da li su ostvarili ciljeve nekog drugog načina rada. Drugi problem je činjenica da bi uvođenje PISA zadataka bez prethodne reforme dovelo do toga da bolje stojeći roditelji angažuju privatne nastavnike da podučavaju njihovu decu za malu maturu, a da deca onih građana koji to ne mogu da priušte budu „kažnjena“ pošto ministar nije uspeo da reformiše obrazovanje.

Sve u svemu, možda postoje dobri razlozi da se ukine kombinovani test na maloj maturi i dužnost ministra je da nas obavesti o njima, ali svakako ne postoje prihvatljivi razlozi da se u ovom trenutku PISA zadaci uključe u malu maturu. Kao što se kuća ne gradi od krova, tako i reforma obrazovanja ne može da počiva na promeni male mature.

*profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Otvoreni konkursi za prijem u vojne škole

Konkursi za prijem u vojne škole otvoreni su od 1. februara do 15. marta. Vojna akademija primiće 177 kadeta na šest studijskih programa, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije upisaće 25 kadeta na studije medicine, Vojna gimnazija upisaće 105 dečaka i devojčica u prvi razred, 15 učenika u drugi razred i 10 učenika u treći razred. U Srednjoj stručnoj vojnoj školi izvršiće se prijem 50 učenika oba pola iz građanstva. Konkursi za prijem u vojne škole sa svim detaljima o uslovima za konkurisanje objavljeni su u magazinu “Odbrana” i na veb sajtovima vojnih škola i Ministarstva odbrane. Osnovni razlozi za tradicionalno veliko interesovanje mladih za upis u vojne škole je vrhunsko obrazovanje i odlični uslovi školovanja, besplatan smeštaj i ishrana u internatima, celokupna nastavna literatura i korišćenje savremenih kapaciteta za vannastavne aktivnosti.

Vojna akademija nudi savremeno visoko obrazovanje i naučno-istraživački rad, posetu vojno-obrazovnim institucijama u regionu i svetu, proveru stečenih znanja na terenima i praktičnim oblicima nastave, razvijenu materijalnu bazu nastave uključujući savremene simulacione softvere, učešće na naučnim konferencijama i seminarima u zemlji i inostranstvu, negovanje i razvijanje tradicija i patriotizma u skladu sa maksimom Vojne akademije “Čast je naša imovina”. Tokom karijere moguće je usavršavanje u Školi nacionalne odbrane, master i doktorske studije.

Medicinski fakultet VMA kadetima i studentima obezbeđuje vrhunsko obrazovanje u oblasti medicinskih nauka, podstičući istraživački duh, samostalnost i odgovornost u radu, da bi kao stručnjaci u različitim oblastima medicinske struke i nauke, svojim veštinama i znanjem, doprineli unapređenju vojnog zdravstva.

Vojna gimnazija obezbeđuje sticanje opštih znanja značajnih za nastavak školovanja na Vojnoj akademiji i Medicinskom fakultetu VMA. Program redovne nastave u Vojnoj gimnaziji usklađen je sa nastavnim planom i programom gimnazija opšteg smera u građanstvu. Specifičnosti čine obavezni oblici koji se odnose na vojnu profesiju kao što su strojeva obuka, vojna topografija, osnovi taktike, vojna obuka, naoružanje, gađanje i obuku u skijanju.

Srednja stručna vojna škola omogućava sticanje opštih, stručnih i vojnostručnih znanja i veština, a po završetku obezbeđuje siguran posao na početnim dužnostima podoficira. Svi kadeti i učenici imaju mogućnost učešća u brojnim naučnim, kulturnim i sportskim sekcijama i takmičenjima, korišćenje najsavremenijih sportskih kapaciteta (streljane, atletske dvorane, zatvorenog bazena, teretane, fitnes centra, terena za fudbal, košarku i odbojku, sale za gimnastiku i borilačke sportove) i brojnih drugih pogodnosti koje obezbeđuju vojne škole.

Po završetku vojnih škola polaznici dobijaju siguran posao u okruženju koje omogućava uspešan profesionalni razvoj i stalno stručno i karijerno usavršavanje.

Upis u vojne škole ove godine odvija se pod sloganom “Čast, znanje, Srbija – Vojna akademija”. Biti vojnik u stroju otadžbine oduvek je bila čast. Izazovan i odgovoran poziv oficira i podoficira Vojske Srbije trajni je motiv koji privlači mlade ljude, tako da su vojne škole pravi izbor za budućnost.žU akciji “Otvorena vrata”, učenici i roditelji mogu posetiti vojne škole svake subote tokom trajanja konkursa, gde će u razgovoru sa nastavnicima, kadetima i učenicima dobiti sve potrebne informacije, obići smeštajni prostor, i učionice i kabinete gde se odvija nastava.

Ministarstvo odbrane nizom aktivnosti promotivnog karaktera, na televizijama, svojim veb sajtovima i profilima na društvenim mrežama, štampanim i video materijalom i gostovanjima predstavnika vojnih škola na televizijama, svakodnevno će obaveštavati učenike i njihove roditelje o tome šta donosi vojni poziv i kako dobiti mesto u nekoj od vojnih škola za koju su zainteresovani.   https://www.youtube.com/watch?v=H06qRegwmMo&feature=emb_logo

Stara Pazova: Gimnazijalke oslikale kabinet za filozofiju

Zimski raspust vredne i kreativne gimnazijalke iz Stare Pazove, provele su u školi, ali ne učeći, već oslikavajući kabinet za filozofiju. U sklopu iste akcije pod nazivom “Šta nam teško”, je i druga akcija – ulepšavanje prostora vrtića . https://www.youtube.com/watch?v=mMsCHd2amQ0&feature=emb_logo

ŠU Novi Sad: Brojne novine iduće školske godine

U novoj školskoj godini osnovci i učenici određenih gimnazija, prema najavama resornog ministra Mladena Šarčevića, dobiće nove predmete, a u škole se vraćaju i bazični sportovi. O izmenama za školsku 2020/2021. godinu, kao i o konkursu za zapošljavanje oko pet hiljada prosvetara, koji za sada rade na određeno, u Jutarnjem programu naše televizije, govorio je i načelnik Školske uprave za južnobački i sremski okrug, Jovan Vučević. U pojedinim gimnazijama već postoje odeljenja za talentovane učenike iz matematike, fizike, biologije i hemije, a u novoj školskoj godini, biće otvoren razred za nadarene iz istorije i geografije. Zainteresovani za upis u odeljenje za istoriju i geografiju, pre završnog, polagaće prijemni ispit, a rang lista će se formirati sabiranjem bodova prijemnog i završnog ispita sa bodovima iz šestog, sedmog i osmog razreda. U sklopu reformi, učenike treće godine gimnazije, čeka šest novih izbornih predmeta.

“U prvom ciklusu pre dve godine su učenici mogli da biraju dva izborna predmeta koja su mogli da slušaju u prvom razredu i mogli su da ga menjaju tokom drugog razreda. U novom ciklusu, odnosno treći i četvrti razred, učenik koji odabere određeni izborni predmet, a bira dva od šest koji mu se nude, mora da sluša i treći i četvrti razred. To su primenjene nauke 1, primenjene nauke 2, istorija civilizacije, ekonomija i biznis, osnove geopolitike, i dva iz prethodnog ciklusa, to je obrazovanje i održivi razvoj i umetnost i dizajn”, ističe načelnik Školske uprave za južnobački i sremski okrug, Jovan Vučević.

U osnovnim školama, najavljeno je uvođenje informatike u prvi, odnosno, programiranja u treći razred. Kako bi se podstakao pravilan razvoj dece, u škole se vraćaju bazični sportovi, koji se neće ocenjivati. Generalno, koncept reformi u školstvu do 2030-te, sprovodiće se sa ciljem da kod đaka razvijaju kompetencije i stvore funkcionalno znanje. Takođe, očekuje se da će oko 5.000 zaposlenih u prosveti krajem januara dobiti saglasnost za zasnivanje radnog odnosa za stalno, a u toku je analiziranje i drugog kruga prijavljenih, odnosno, onih profesora koji su radni odnos zasnovali pre dve ili tri godine. https://www.youtube.com/watch?v=5zhtDXjCuG0&feature=emb_logo

Obrazovanje kao spoj kreativnosti, inovacije i saradnje

Inovacija u nastavi i praćenje novih trendova u obrazovanju, od ključne su važnosti za školu 21-og veka. Zato je tim nastavnika iz kikindske Osnovne škole “Feješ Klara”, nakon različitih edukacija u Italiji, odlučio da u toj obrazovnoj ustanovi počne sa uvođenjem informaciono-komunikacionih tehnologija i “Montesori” metode u svakodnevni rad. Cilj im je da deci, ali i ostalim kolegama, prikažu da škola nije zatvorena institucija i da izlazak iz šablona može doneti itekako dobre rezulate.

Projekat “Obrazovanje kao spoj kreativnosti, inovacije i saradnje” realizovan je u okviru Erazmus plus programa Evropske unije u kikindskoj Osnovnoj školi “Feješ Klara”. U njemu je učestvovalo osmoro nastavika, koji su pohađali kurseve za uvođenje novih metoda rada. Tako je jedna grupa obrazovnih radnika boravila u Italiji, gde se upoznala sa različitim alatima informaciono-komunikacionih tehnologija. “To mogu biti interaktivne mape uma, lekcije podeljene na određenim obrazovnim portalima ili društvenim mrežama, a to može da bude i online podrška učenicima koji su iz određenih razloga izostali iz škole u određenom periodu”, rekla je Vesna Kralj Damjanov, koordinatorka projekta.

Druga grupa nastavnika pohađala je kurseve za uvođenje “Montesori” metoda u svakodnevni rad. Budući da ovaj način edukacije podrazumeva školu bez zvona, ocena i striktnih pravila, a koja donosi dobre rezultate, prema rečima nastavnica, đaci su je lako prihvatili. “Mi smi uspeli da nekako to implementiramo u našu nastavu i videli da deci nekako sijaju okice. Jako su zainteresovani i kada im date mogućnost da sami biraju, uče i istražuju, to ih zaista usrećuje i žele još da uče”, izjavila je učiteljica Inga Atanacković. Tako je u školi stvoren i Montesori kutak, uz neizbežne materijale, koji upotpunjuju ovaj način rada. Ceo projekat doneo je novu energiju kikindskoj školi, ali tu ne treba stati. U projektu su, pored nastavnika iz škole “Feješ Klara”, učestvovali su i prosvetni radnici iz drugih evropskih država. https://www.youtube.com/watch?v=toTlFWJGEg4&feature=emb_logo

Najbolji na bilbordima: Jana Vasić i Dane Zivlak

Flautisti Jana Vasić i Dane Zivlak u protekloj školskoj i takmičarskoj godini, kao učenici Osnovne muzičke škole „Josip Slavenski”, ostvarilu su brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Jana Vasić je u 4. razredu Muzičke škole. U prethodnoj školskoj godini, između ostalog, osvojila je prvu nagradu, pretkategorija, na Republičkom takmičenju muzičkih škola, prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju flautista „Miodrag Azanjac” u Beogradu, te prvu ekipnu nagradu na Festivalu solfeđa „Slavenski”. – Svaki dan vežbam po dva sata, a uoči takmičenja i duže jer za uspeh je potrebno mnogo vežbe – kaže Jana. – Volela bih da nastupam u Parizu, ali i da me u budućnosti gledate u Beču 1. januara na novogodišnjem koncertu.

Dane Zivlak ide u šesti razred Muzičke škole. Među nagradama iz prošle takmičarske sezone izdvajaju se prva nagrada, druga kategorija, na Republičkom takmičenju muzičkih škola, prva nagrada, kategorija A, na takmičenju „Davorin Jenko“, te prva 2 nagrada, druga kategorija, na trećem internacionalnom takmičenju „Sirmijum mjuzik fest”. – Na takmičenju je poseban osećaj – kaže Dane. – Imam potrebu da sve bude savršeno, a i ako ne bude tako, opet scena pruža poseban osećaj. Voleo bih da nastavim da sviram flautu i u višim razredima i učestvujem na takmičenjima.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koji realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine. Na 43 lokacije u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavljeni su novi bilbordi. Na njima je predstavljeno gotovo 300 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor ovog projekta i ove godine je Erste banka, a partner u realizaciji Omladinska prestonica Evrope – OPENS 2019.

Beograd: Oko 1.200 vaspitača biće primljeno u stalni radni odnos

U stalni radni odnos biće primljeno oko 1.200 zaposlenih u beogradskim predškolskim ustanovama koji su radili na određeno vreme najmanje u prethodnih godinu dana, izjavio je 31. januara gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak. Kako je preneo Beoinfo, Gak je rekao da je to moguće nakon što je Komisija za odobravanje zapošljavanja Vlade Srbije odobrila zahteve Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu za prijem u stalni radni odnos za predškolske ustanove. Gak je objasnio da se odluka o zapošljavanju tiče svih profila zaposlenih, kako vaspitača tako i drugih, te da će tim prijemom biti rešen status više od polovine zaposlenih na određeno vreme. On je istakao da je u više od 300 vrtića u 17 beogradskih predškolskih ustanova zaposleno oko 9.000 ljudi, od kojih većinu čine vaspitači i medicinske sestre – vaspitači.

Učenici Mlekarske škole iz Pirota prikupljali pomoć za učenike iz Strelca

Mlekarsku školu sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ iz Pirota posetili su 24. januara vršnjaci iz Osnovne škole „Dobrinka Bogdanović“ iz babušnićkog sela Strelac u  pratnji Snežane Đorđević, radnice škole. Povod za ovu posetu je humanitarna akcija prikupljanja materijalnih sredstava za pomoć socijalno ugroženim osobama, koja je u Mlekarskoj školi sprovedena na inicijativu učeničkog parlamenta,saopšteno je iz Mlekarske škole. 

Deca iz Strelca su obišla prostorije škole, učionice, informatički kabinet, laboratorije, radionice… Takođe su se upoznali sa prostorijama u domu učenika pri Mlekarskoj školi, kao i uslovima života u domu. Uz zajednički ručak sa vršnjacima i osobljem Mlekarske škole, deca nisu skrivala zadovoljstvo i zahvalnost zbog toplog prijema. „Veoma mi je drago da su učenici Mlekarske škole pokazali solidarnost, razumevanje i visok stepen empatije za vršnjake kojima je potrebna pomoć. Nadam se da su se naši gosti danas osećali prijatno u našoj školi i da će ovaj dan pamtiti po nečem lepom. Siguran sam da će novčanu pomoć iskoristiti na pravi način i da će za sebe obezbediti ono što im je u ovom trenutku najpotrebnije. Drago mi je što smo ovom aktivnošću upotpunili početak proslave školske slave Svetog Save, koji je utemeljivač prosvećenja i humanosti“ – rekao je direktor Mlekarske škole Nenad Đorđević.

Poziv privrednicima: Uključite se u dualno obrazovanje

U Regionalnoj privrednoj komori (RPK) za Šumadiju i Pomoravlje u Kragujevcu 30. januara je održan “Info dan” dualnog obrazovanja, sa koga je upućen poziv privrednicima da se uključe u dualno obrazovanje, a rok za dostvljanje izjava je 10. februara. Prisustovao je veliki broj prestavnika kompanija, dekan Prirodno matematičko fakulteta dr Srećko Trifunović, direktorka Poslovne akedemije Privredne komore Srbije Mirjana Kovačevoć, viša savetnica za razvoj obrazovanja Aleksandra Milićević, a “Info dan” je bio posvećen dualnom obrazovanju u srednjem i visokm školstvu, saopšteno je iz RPK.

Vremeplov: Veliki štrajk

Na današnji dan u ponedeljak 3. februara 1997. godine u skladu da odlukom „državnog sindikata“ počeo je štrajk i ovog sindikata i u toku narednih nekolko  dana štrajk će se  proširiti na preko 1.700 škola u Republici (u jednom momentu gotovo sve škole su bile u  obustavi rada – cca 1.800 škola, prim HZMK)  čime će i ostati upamćen kao Veliki štrajk. Toga dana održan je i prvi sastanak svih sindikata na kome je dogovoreno  da se sutradan 4. februara 1997. godine potpiše Sporazum o zajedničkom nastupu prema Vladi Srbije.

Samostalni sindikat su na tom sastanku predstavljali Jagoš Bulatović, predsednik ROS-a, Radojčić Nenad, Zlatković Dragan (iz Gradskog odbora samostalnog sindikata)  i Vatović Dušan (iz centrale – Veća SSSS, prim HZMK), SPRV Zdravko Kovač i Radovan Pavlović, Inicijativni odbor beogradskih škola u osnivanju  i foruma beogradskih škola  predstavljali su Gordana Petrović, Zorica Blagojević (forumi) i Jovanović, GSPRS „Nezavisnost“ Jelena Hristodulo i Sveto Mihajlović, a Asocijaciju prosvetnih radnika  Pančeva i Kovina Zorica Milošević. Od govornika na zboru u velikoj sali Doma sindikata i onih koji su pokušali da stvore koaliciju i Pregovarački tim u sastav nije ušao jedino Miloš Marinković jer je procenjeno da njegova organizacija – Nezavisni sindikati Srbije je u stvari fantomska i uopšte ne postoji, a kamo li da je relevantna. Bilo je reči o svemu i svačemu, ali je dominirala tema saradnje sindikata, formiranje zajedničkog pregovaračkog tima  i definisanje zahteva za buduće pregovore. Samostalci su insistirali da ih drugi sindikati ne zovu „državnim sindikatom“, ali i da budu najbrojniji u pregovaračkom timu.

Treba napomenuti da je tada ipak većina škola bila u sastavu Samostalnog sindikata, a da su SPRV i Nezavisnost bili podjednake snage i da, zajedno sa drugim sindikatima u nastajanju, nisu imali više od 5-8% od ukupnog broja škola. Ipak, ono što se desilo na skupu u Domu sindikata promenilo je, definitivno, sindikalnu scenu zauvek – Samostalni sindikat izgubiće reprezentativnost (tada je to bila većina, danas 10% od ukupnog  broja zaposlenih,  prim. HZMK), a alternativni sindikati postaće reprezentativni i podeliće tarifni (pregovarački) suverenitet sa državnim sindikatom.

Vremeplov: Umro Ljubomir Klerić

Na današnji dan 03. februara  1910. godine umro je srpski matematičar i pronalazač Ljubomir Klerić, profesor mehanike na Velikoj školi u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije, ministar prosvete i privrede. Izumeo je više naprava s primenom u rudarstvu. Bavio se uglavnom teorijskom mehanikom, napisao je više naučnih radova i univerzitetski udžbenik “Teoriska mehanika”.

Vremeplov: Obešen Veljko Čubrilović

U Sarajevu je na današnji dan 03. februara  1915. godine obešen srpski učitelj Veljko Čubrilović, jedan od atentatora 28. juna 1914. na austrougarskog prestolonaslednika nadvojvodu Franca Ferdinanda.

Vremeplov: Tolstoj postao član Srpske kraljevske akademije

Na današnji dan  03. februara  1910. godine ruski pisac Lav Tolstoj postao je član Srpske kraljevske akademije.

Vremeplov: Umro Gutenberg

 Johan Gutenberg, pronalazač tipografije umro je na današnji dan 03. februara  1468.  godine. Prethodno se bavio brušenjem dragog kamenja i proizvodnjom ogledala. Njegov izum označio je ogroman prelom u istoriji civilizacije – omogućio je masovno štampanje knjiga. Prvi je došao na ideju da izliva slova iz metala i od njih sastavlja redove, usavršio je štamparsku mašinu i osnovao štampariju u rodnom Majncu. Prva knjiga odštampana njegovom tehnologijom je Biblija – 1455. godine, do danas je sačuvano četrdesetak primeraka, celih ili delimično.

Vremeplov: Održana prva sednica Društva naroda

Na  današnji dan 03. februara  1919. godine u Parizu je održana prva sednica Društva naroda, devet dana posle osnivanja prve svetske organizacije.

Mihajlović: Podrška Fondaciji “Tijana Jurić”

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da pruža punu podršku radu Fondacije “Tijana Jurić” i njenom osnivaču Igoru Juriću u borbi protiv pedofilije koja je, nažalost, prisutna i u našem društvu. Mihajlović je zahvalila Juriću na, kako je navela, istrajnoj borbi i posvećenom radu da deca u Srbiji budu bezbedna, kao i policiji, koja je adekvatno i brzo reagovala da se neki od tih pedofila već nađu iza rešetaka. “U vremenu u kojem se i građani, ali i institucije, plaše da o ovom problemu govore javno, važno je da se svi pridružimo i ohrabrimo decu i njihove roditelje da prijave svaki slučaj zlostavljanja dece”, rekla je Mihajlović, saopštio je kabinet.

Ona je istakla da je država čvrsto rešena da se izbori sa svakim oblikom nasilja, a pedofilija jeste vid seksualnog nasilja i uznemiravanja, te predstavlja najgrublje kršenje prava dece na normalan i dostojanstven život. “Zato apelujem na sve da ne okrećemo glavu pred nasiljem i pedofilijom, ono nije nečiji tuđi problem, nasilje je problem svih nas. Važno je da osluškujemo svoju decu, da im verujemo i da, bez obzira na to šta će sredina reći, hrabro istupimo i svako nasilje i zlostavljanje prijavimo. A država je tu da učini sve da se problem reši i da naša deca žive i odrastaju bezbedno i bezbrižno”, zaključila je potpredsednica Mihajlović.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Fondacija “Tijana Jurić” potpisali su u novembru 2018. godine Memorandum o saradnji, sa posebnim fokusom na zaštiti devojčica od nasilja i seksualnog uznemiravanja.

Novi Pazar: Uhapšen zbog sumnje da je ucenjivao direktora škole

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Novi Pazar lišili su 30. januara slobode F.Č. (32) iz tog grada, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ucena. Kako javlja indeksonline.rs, F.Č. je duži vremenski period ucenjivao direktora jedne novopazarske srednje škole, zahtevajući od njega da mu daje veće količine novca.

Delegacija Srbije posetila Mrkonjić Grad i Drvar

Tom prilikom, delegacija u čijem sastavu je bio i posebni savetnik ministra prosvete nadležan za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih Aleksandar Pajić posetila je Mašinsku školu i Gimnaziju u Mrkonjić Gradu za koje je Srbija obezbedila pomoć od 300.000 evra. Predsednik Vučić je naveo je da Srbija radi projekte u svakom mestu u Republici Srpskoj i izrazio zadovoljstvo jer je posetio divne ljude u Mrkonjić Gradu. I đacima i nastavnom osoblju želim svako dobro i uspeh u životu. Znanje je moć i siguran sam da deca u Mašinskoj školi to razumeju. Onoliko koliko možemo, kao država Srbija, pomagaćemo i bićemo uz svoju decu i narod, napisao je Vučić u knjizi škole. Predsednik Srbije je razgovarao sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i zvaničnicima Republike Srpske. Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je i otvaranju filijale „Komercijalne banke“ i pogona fabrike „Jumko“ u Drvaru gde će biti zaposleno 80 radnika.

Deca srebreničkih imama nisu išla u školu o Savindanu

Medžlisa Islamske zajednice Srebrenice saopštila je da deca srebreničkih imama neće ići u školu, niti će prisustvovati svečanosti povodom krsne slave Svetog Save, koja je proslavljena u osnovnoj školi u Srebrenici i u ostalim školama u Republici Srpskoj. „Nama je žao da direktor škole i ostali zaposleni ignorišu činjenicu da je većina naše dece u školi, a da naša deca, ni na koji način nisu u nacionalnom ili verskom smislu prezentovana“, kaže se u saopštenju koje prenosi portal Klix. Iz MIZ su poručili: „Mi nemamo ništa protiv toga da se obeležava Dan škole, ali to treba da bude datum koji svima odgovara i koji je neutralan, a ne da se samo veže za srpski narod i srpske svece“. Ističu da je neophodno da se odnos prema bošnjačkoj deci promeni. „Smatramo da škola gde su deca jednog naroda većina, pa sve i da su u manjem broju zastupljena, ne bi trebalo da su zapostavljena, niti da im se bilo šta nameće od druge strane, o bilo kojem narodu da je reč“, poruka je srebreničkih imama, čija djeca pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici.

Oni ističu da je diskriminacija neprihvatljiva po bilo kojoj osnovi, a pogotovo nacionalnoj i verskoj. Takođe dodaju da će njihova deca koja pohađaju srednju školu biti na nastavi, ali neće prisustvovati nikakvoj svečanosti. „Našim sugrađanima koji slave današnji dan želimo sve najbolje, njima i njihovoj deci svako dobro. Istovremeno, nadamo se da će predstavnici srpskog naroda prihvatiti činjenicu da pored njih žive i drugi narodi, kao što su vekovima živeli, uz obostrano uvažavanje“, zaključuje se u saopštenju.

By admin

WordPress PopUp