Izmene Pravilnika o nasilju u školama

U skladu sa Zaključcima 1. sastanka Radne grupe za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama, Ministarstvo   prosvete nauke i tehnološkog razvoja je pripremilo predlog izmenjenog Pravilnika. Takođe, Ministarstvo je pripremilo analizu i predlog potrebnog broja stručnih saradnika u ustanovama.  Molimo vas da priloženi materijal pogledate i dostavite  svoje komentare predstavnici našeg sindikata u Radnoj grupi Sofiji Mandarić na mejl  sofijamandaric@gmail.com do ponedeljka  10. februara (do kraja dana), kako bi ih mogla predstaviti Radnoj grupi .

 (→Dokumenta)

Sve više obolelih od gripa u APV: Moguće zatvaranje vrtića i škola

Tokom 18. nedelje nadzora nad gripom u Vojvodini je registrovano pogoršanje epidemiološke situacije u vezi sa sezonskim gripom, a stepen aktivnosti virusa prešao je prag srednjeg intenziteta. Zbog toga je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo preporučio rukovodstvu svih zdravstvenih ustanova za stacionarno lečenje na teritoriji AP Vojvodine primenu mera zabrane ili ograničenja poseta pacijentima i ta mera biće na snazi dok ne dođe do pada stope obolevanja od gripa, kao i intenziteta aktivnosti virusa, na nizak nivo.

U utorak, 11. februara, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo izvršiće sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine novu procenu situacije na teritoriji AP Vojvodine. Ukoliko trend incidencije i intenzitet aktivnosti virusa nastave da rastu, biće razmotrene dodatne mere kontrole negativnih posledica gripa, uključujući i predlog nadležnim institucijama za eventualno privremeno raspuštanje školskih i predškolskih kolektiva na nekoliko dana.

EP: Doprinos godine Evropi za 2019. god. Popovićevoj i Majiću

Dobitnici priznanja „Doprinos godine Evropi“ za 2019. godinu, koju dodeljuje Evropski pokret u Srbiji, su rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović i sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić, saopštio je 5. februara Evropski pokret u Srbiji. Evropski pokret u Srbiji navodi da „nagrađivanjem zaslužnih pojedinaca i organizacija želi da podstakne angažovanje na izgradnji modernog i demokratskog društva u Srbiji, kao i rad na promociji evropskih vrednosti i podržavanja reformskih procesa koji vode ka punopravnom članstvu Srbije u Evropskoj uniji“. Priznanja su svečano uručena u petak u 19.00 sati u Aeroklubu, a uručiće su ih predstavnica Evropskog pokreta u Srbiji i članica žirija Jelica Minić i potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak.

Priznanje Doprinos godine Evropi ustanovili su 2002. godine Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Međunarodni evropski pokret (MEP), a dodeljuje se za govor, knjigu, konkretnu akciju ili stav pojedinca, organizacije ili grupe građana koji su u protekloj godini značajno doprineli procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti u našoj zemlji.

Žiri za odluku o dobitniku nagrade čine predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja i dosadašnji dobitnici nagrade, među kojima su Goran Svilanović, Tanja Miščević, Ivan Vejvoda, Sonja Liht, Saša Janković, Rodoljub Šabić, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije CINS, Brankica Janković, Marko Somborac i drugi.

Konkurs za najzelenije školsko dvorište

Centar za promociju nauke (CPN) poziva osnovne i srednje škole da predstave svoja dvorišta i inovativna rešenja za njihovo bolje prilagođavanje klimatskim promenama, a prijave se šalju do 21. februara.  Klima se menja na celoj Zemlji, pa i u školskim dvorištima. Sve su češći i duži periodi vrlo toplog vremena. U našem regionu ovakvih perioda ima duplo više nego u prošlosti. Kada su vrućine, svi poželimo da smo u prirodi, a ne okruženi betonom. Sa manje betona i više zelenila u školskom dvorištu, ono može da postane mala zelena oaza.

Centar za promociju nauke poziva osnovne i srednje škole da u okviru manifestacije Maj mesec matematike, a u saradnji sa međunarodnim projektom TeRIFFICA i PASCH inicijativom Gete instituta, predstave svoja školska dvorišta i inovativna rešenja za njihovo bolje prilagođavanje klimatskim promenama. Potrebno je da tokom dve radne nedelje u martu mesecu svakodnevno merite temperaturu u vašem školskom dvorištu i nakon toga prikažete dobijene rezultate i predložite na koji način bi vaša dvorišta mogla da postanu prilagođenija i održivija kada je reč o promeni vremenskih uslova.

Da bi se škola prijavila, predstavnik škole (nastavnik/ca, učitelj/ica, profesor/ka…) treba da popuni kratki formular, do 21. februara, Izabranim školama će do 28. februara biti poslato detaljno uputstvo za sprovođenje aktivnosti. Ukratko, potrebno je da prijavljeni predstavnik/ca škole formira tim zainteresovanih đaka sa kojima će, od 16. do 30. marta, svakog radnog dana meriti temperaturu u školskom dvorištu. Dodatno, ovaj tim treba da napravi reprezentativnu fotografiju školskog dvorišta, kao i da razvije inovativno rešenje za poboljšanje uslova u svom dvorištu, kako bi postalo prilagođenije na klimatske promene, i da to pošalje do 31. marta.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs

Najviše novca iz Budžetskog fonda za obrazovanje nacionalnih manjina

Predsednica Vlade Ana Brnabić predsedavala je u sredu 5. februara IX sednici Saveta za nacionalne manjine na kojoj je usvojen predlog da prioritetna oblast finansiranja za 2020. iz Budžetskog fonda za  nacionalne manjine Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave bude obrazovanje, a za te namene obezbeđeno je 30.000.000 dinara. Predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina izneli su u razgooru sa premijerkom probleme sa kojima se njihovi sunarodnici suočavaju, a među najakutnijim apostrofirano je to što se kasni sa prevođenjem udžbenika na neke od jezika nacionalnih manjina. Premijerka je ukazala da su u periodu od prethodne sednice sprovedene brojne aktivnosti i intenzivirana saradnja sa matičnim državama nacionalnih menjina u mnogim oblastima, ali da i dalje ima prostora za unapređenje položaja nacionalnih manjina. Brnabić je navela da je Srbija u vrhu zemalja, i to ne samo u Evropi, već i u svetu, koja je obezbedila izuzetno visoke standarde za predstavnike svih nacionalnih manjina koji žive na njenoj teritoriji.

Zamenik predsednika Saveta i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izvestio je članove Saveta o onome što je urađeno u protekloj godini, a posebno o aktivnostima koje su se odnosile na primenu novih zakonskih rešenja. Ministar je, između ostalog, rekao šta je preduzeto kako bi se obezbedilo izdavanje dvojezičnih izvoda sa svim podacima na jeziku i pismu nacionalnih manjina i upisu u matičnu knjigu rođenih, kao i na uspostavljanju Jedinstvenog upravnog mesta, uključujući i gradove i opštine gde pretežno žive predstavnici nacionalnih manjina. Ružić je podvukao i da je u decembru prošle godine izrađen i predstavljen Katalog najčešćih albanskih imena i prezimena sa transkripcijom na srpski jezik i ćirilično pismo koje će doprineti upisu ličnih podataka građana iz albanske zajednice u službene evidencije koje vode organi javne uprave. Govoreći o dodeli sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, Ružić je rekao da su prošle godine na konkursu pristigle ukupno 372 prijave, a da su sredstva odobrena za realizaciju 91 programa i projekta koji doprinose prezentaciji i promociji kulturne baštine, dok su pripreme za raspisivanje konkursa za ovu godinu u toku.

PSG: Validnost diploma na klimavim nogama, ministar neozbiljan

Omladina Pokreta slobodnih građana (PSG) saopštila je 4. februara da „sumnja da je Ministarstvo prosvete do kraja upućeno u to šta za naš obrazovni sistem predstavlja članstvo u ENQA, s obzirom na to da se ministar Mladen Šarčević, kao glavno lice obrazovanja u Srbiji povodom vesti da postoji opasnost da diplome stečene u Srbiji ne budu validne u drugim zemljama oglasio saopštenjem da ovo pitanje ne zavisi od članstva Srbije u ENQA“.

U saopštenju se navodi da je „zaključak Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA), koja je proverila status Nacionalnog tela za akreditacije, povodom vesti da je validnost srpskih diploma u inostranstvu na „klimavim nogama“, da sistem akreditacije na srpskim fakultetima ne odgovara evropskim standardima“. „Validnost fakultetskih diploma stečenih u Srbiji dovela se u pitanje kada je objavljeno da je članica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), bila niko drugi, nego profesorka Univerziteta Singidunum Verka Jovanović. Budući da je naše telo za dodelu akreditacija stavljeno pod nadzor jos 2017. godine, kao i da je naše članstvo suspendovano, diplome stečene u Srbiji prete da za mlade ljude postanu veliki problem, umesto velike nagrade za godine učenja i truda“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je MASA, koja okuplja pripadnike akademske zajednice, objavila da je proverila medjunarodni status Nacionalnog tela za akreditaciju i utvrdila da je Evropska asocijacija za kvalitet visokog obrazovanja (ENQA) suspendovala članstvo našeg tela, a još 2017. godine Nacionalno telo za akreditaciju obavešteno je da ENQA nije zadovoljna načinom na koji se dodeljuju akreditacije srpskim fakultetima. „Glavna zamerka je sistem u kom isti ljudi konstantno vrše evaluacije i odlučuju o akreditacijama, a zameren nam je i premali broj eksternih recenzenata. Naše ministarstvo je dobilo rok od dve godine da ovaj problem reši, koji ističe sredinom marta ove godine. Suvišno je proveravati da li je išta od ovih anomalija rešeno, s obzirom na to da ministarstvo nije do kraja ni upućeno u to šta za naš obrazovni sistem predstavlja članstvo u ENQA“, piše u saopštenju.

Najbolji na bilbordima u Opštini Srbobran: Nikola Stanojević

Nikola Stanojević u prošloj godini izabran je za đaka generacije Osnovne škole „Vuk Karadžić” u Srbobranu. Međutim, u toj godini nije bio najbolji samo u svojoj školi, već je osvajao i prvo mesto na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i prvu nagradu na Republičkom takmičenju iz hemije. Slaže se da srpski i hemija nisu baš srodni predmeti, ali voli oba. Ipak, hemija je presudila kod izbora srednje škole koju pohađa u ovoj školskoj godini. – Upisao sam Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, odeljenje za učenike sa specijalnim sposobnostima za biologiju i hemiju – navodi Nikola. – Planiram da se dalje školujem na polju biomedicinskih nauka ili nekoj srodnoj oblasti.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koji realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, i 2019. godine realizovan je u Novom Sadu i šest opština u Vojvodini: Sremskim Karlovcima, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Žablju, Temerinu i Beočinu u kojima je predstavljeno više od 370 đaka osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini 2018./2019. ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni, ali i one koji su zbog svojih uspeha izabrani za đake generacije. Generalni sponzor ovog projekta je Erste banka.

Apatinska opština brine o 140 stipendista

Po okončanju procedure konkursa, predsednik opštine Apatin Milan Škrbić uručio je 27. januara ugovore za 117 studenata koji su ispunili kriterijume za dodelu opštinske stipendije, čime se ukupan broj stipendista povećao na 140. Oni za svaki mesec ove školske godine mogu računati na po 9.000 dinara podrške, a reč je o odličnim srednjoškolcima i studentima s prosekom višim od 8,00. – Kada završite studije ne zaboravite roditelje, prosvetne radnike koji su vas vodili do završetka studija i, ako budete u mogućnosti, pomozite svom gradu da se razvija. Želim vam da se nakon završetka osnovnih studija usavršavate dalje, da razvijate svoje znanje i vratite nam se kao veliki stručnjaci – poručio je stipendistima predsednik Škrbić. On je dodao da će Apatin za par godina biti na trasi brzih puteva, biće izgrađena luka, brodogradilište se oporavlja, i to je prilika da ovi mladi ljudi, kada završe i usavrše svoje struke, ostvare u sredini iz koje potiču.

Kula: U Sivcu na časove fizičkog ubuduće kroz topao hodnik

Počeli su radovi na rekonstrukciji zgrade Osnovne škole „20. oktobar” u starom delu Sivca, kao i zgrade za sport i fizičku kulturu, te dogradnji tople veze. Direktor škole Ferenc Lendak kaže da su deca više od 50 godina na časove fizičkog vaspitanja odlazila preko dvorišta, a zahvaljujući investiciji Pokrajinskog sekreterijata za obrazovanje u iznosu od skoro osam miliona dinara i 800.000 dinara od lokalne samouprave, počinju radovi na izgradnji toplog hodnika. -Time će biti podignut kvalitet nastave, na zadovoljstvo učenika, nastavnika i svih zaposlenih. Rok za završetak radova je 31. mart, a radove izvodi “Somborelektro” doo iz Sombora- rekao je direktor ove škole.

Predsednik opštine Damjan Miljanić istakao je da ovim radovima u Sivcu počinje i građevinska sezona u opštini Kula. – Ove nedelje su počeli radovi na toploj vezi, dok sledeće počinje rekonstrukcija dečijeg dispanzera u Sivcu, čija je vrednost radova 12 miliona dinara, kao i montaža koševa u hali u Sivcu – kaže Miljanić. -Za mesec dana biće raspisana javna nabavka, čime se započinje proces velike rekonstrukcije škole „20. oktobar” u Sivcu, a vrednost radova je oko 400 miliona dinara. Takođe, kroz mesec dana sledi i rekonstrukcija puta Kruščić- Ruski Krstur, što je samo početak građevinske sezone u našoj opštini.

Digitalna baza sa 70.000 knjiga u Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“

Nije novost da je Narodna biblioteka „Veljko Petrović” jedna od najuspešnijih u Vojvodini, pa i Srbiji, ali iz godine u godinu ovdašnji bibliotekari svojim sugrađanima nude nove sadržaje. Direktor Miladin Zorić, inače poznati akademski slikar, kaže da je prošla godina, u kojoj je obeleženo 150 godina bibliotekarstva u ovoj sredini, bila izuzetno uspešna. – Nabavljali smo nove knjige pratili novine iz sveta bibliotekarstva, bolje smo se i tehnički opremili. U digitalnu bazu podataka uneli smo preko 70.000 naslova, koristimo kompjuterski program koji se koristi u celoj Evropi, povezani smo sa drugim bibliotekama – naglašava Zorić. – Posle izvesnog povlačenja pred internom, televizijom i pametnim telefonima knjiga se ponovo vraća u ruke čitalaca, a prebacujemo je i u digitalnu formu, koja se takođe čita. Pratimo nove tehnologije i jedna smo od biblioteka koja prednjači u tome. Lepo je videti da nam dolaze studenti, ali i obični ljudi koji sve više čitaju, a u našoj biblioteci mogu pronaći sve što im treba, pa ne moraju da idu u veće centre. Ovde kažu da imaju dobru saradnju sa prosvetom, a podigli su je na viši stepen time što je otvorena čitaonica samo za đake i studente. Oni tu uče, a u saradnji sa nastavnicima bibliotekari organizuju časove na kojima su predavači sami učenici.

– Negovanje čitalaštva i pismenosti, kao i ljubav prema pisanoj reči, kreće od najranijeg doba života – dodaje Zorić. – U prošloj godini pojačali smo nabavku knjiga namenjenih najmlađima i školskom uzrastu. Tačnije, popunjavamo lektiru i nabavljamo knjige koje promovišu čitanje kod najmlađih. Pošto je ovo javna ustanova kulture, ovde se organizuju razni događaji u tom duhu. Bibliotekari otvaraju prostor svima koji nešto rade i stvaraju na polju kulture. Iza zgrade biblioteke, u dvorištu, odnosno u „Veljkovoj bašti”, kada vremenske prilike dozvoljavaju organizuju se koncerti i pozorišne predstave za decu.

Vremeplov: Veliki štrajk

Na današnji dan u subotu 8. februara 1997. godine bio je neradan dan u kućama znanja, ali je i nastavljena obustava rada u gotovo svim školama u Srbiji. Pritisci od strane vlasti se pojačavaju, ali ima i otvorene podrške pojedinih lokalnih samouprava. Iako zahtevi nisu u  nadležnosti JLS dobro je došla ta podrška, kao i solidarnost koju su pružili i drugi sindikati koji su ušli u štrajk – predškolci, pojedini fakulteti, instituti, …, ali i podrška esnafa i studentskog protesta u toku.

Tako primera radi podsećamo da su od 29. subotičke osnovne i srednje škole, 23 potpuno obustavile rad, pridružujući se time zaposlenima u više od 1.700 škola Srbije. Prosvetni radnici Subotice u ovom protestu imali su punu podršku svih opštinskih struktura, gradonačelnika, školskog nadzornika, opštinskog Veća Sindikata, roditelja. „Vi koji radite pred očima javnosti, čiji je rad na stalnoj proveri i oceni učenika i roditelja, direktora i nadzornika, odlučili ste da branite poljuljan ugled zbog materijalnog položaja koji je ponižavajući. Vama, koji učite i vaspitavate našu decu, pružamo punu podršku da istrajete u svojim zahtevima i pravednim postupcima bez osećanja straha i krivice“, kaže se u pismu podrške koje je prosvetnim radnicima uputio predsednik Izvršnog Odbora Skupštine Opštine Subotica Jožef Kasa. Gradonačelnik Kasa na protestnom zboru prosvetnih radnika, održanom poslednjeg dana januara, obećao je prosvetnim radnicima Subotice i konkretnu podršku u vidu jednokratne pomoći koja će se u toku februara isplatiti zaposlenima u školama koje su u štrajku.

Vremeplov: Umrla Jelena Anžujska

Jelena Anžujska, srpska kraljica, žena kralja Uroša Prvog i ktitorka manastira Gradac umrla je na današnji dan 08. februara 1314. godine. Bila je supruga srpskog kralja Stefana Uroša I i majka kraljeva Dragutina i Milutina. Jedno vreme vladala je oblastima: Zeta, Trebinje, Plav i  Poibarje. Zamonašila u crkvi Svetog Nikole u Skadru i tu je kao monahinja i umrla 8. februara 1314. Osnovala je prvu žensku školu u tadašnjoj Srbiji. Organizovala je prepisivanje knjiga na dvoru i tako proizvedene knjige je kasnije poklanjala. Takođe, u svom dvoru je imala i čuveno knjigohranilište, to jest biblioteku. Najpoznatija njena zadužbina je manastir Gradac gde je i sahranjena, kao i crkva Svetog Nikole u Skadru gde je zamonašena. Obnavljala je veliki broj svetinja, među njima i manastir Svetih Sergija i Vakha na obalama reke Bojane kod Skadra. Legenda kaže da se posle tri godine od svoje smrti javila u snu jednom monahu, te kada su otvorili njen grob telo je nađeno celo i očuvano „kao u rosi”. Od te 1317. godine ona se slavi kao svetiteljka 30. oktobra po crkvenom kalendaru, odnosno, 12. novembra po novom kalendaru. Njeno prvo žitije napisao je srpski arhiepiskop Danilo II kao žitije prve srpske kraljice koja je postala svetiteljka.

Vremeplov: Umrla Maga Magazinović

Na današnji dan 08. februara 1968. godine umrla Magdalena-Maga Magazinović, baletski pedagog, koreograf, književnik, prevodilac, prva žena-novinar i bibliotekar u Srbiji, osnivač škole  modernog baleta u Beogradu  (Užice, 14.10.1882 – Beograd, 8.2.1968).

Vremeplov: Dan  policijskog školstva

U Beogradu je, na današnji dan 08. februara 1921. godine,  osnovana prva policijska škola u Srbiji, ovaj datum obeležava se kao Dan  policijskog školstva.

Vremeplov: Umro Zdravko Velimirović

Na današnji dan 08. februara 2005. godine umro je u Beogradu Zdravko Velimirović, filmski i televizijski reditelj, član Crnogorske akademije nauka i umetnosti. Bio je redovni profesor Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, režirao je devet igranih filmova, 40 dokumentarnih i nekoliko dokumentarnih TV serija (“Lelejska gora”, “Derviš i smrt”, “Vrhovi Zelengore”, Dorotej”).

Vremeplov: Papa osudio zlostavljanje dece od strane sveštenika

Papa Benedikt XVI osudio je na današnji dan 08. februara  2010. godine zlostavljanje dece od strane sveštenika, rekavši da crkva nikad neće prestati da osuđuje takvo ponašanje. Masovno seksualno zlostavljanje u crkvenim ustanovama u Irskoj i skandal oko zataškavanja tih slučajeva neposredan su povod ovog papinog reagovanja.

Vremeplov: Rođen Žil Vern

Na današnji dan 08. februara 1828. godine rođen je Žil Vern, francuski pisac naučno-fantastičnih romana. Zaokupljen naučnim otkrićima, dalekim zemljama i istraživačkim podvizima, napisao je više od 50 romana među kojima su najpoznatiji “Put oko sveta za 80 dana”, “20.000 milja pod morem”, “Put na Mesec”, “Put u središte Zemlje”, “Carev glasnik”, “Pet nedelja u balonu”, “Deca kapetana Granta”).

Vremeplov: Ugovor u Mastrihtu

Na današnji dan 08. februara 1992. godine članice Evropske zajednice potpisale su u Mastrihtu, u Holandiji ugovor kojim je ova ekonomska zajednica postala i političko-pravna unija (Evropska unija).

Vremeplov:  Olimpijske igre održane u Jugoslaviji

Na stadionu “Koševo” u Sarajevu na  današnji dan 08. februara 1984. godine u prisustvu 50.000 gledalaca otvorene su 14. zimske Olimpijske igre. Na prvim olimpijskim igrama održanim u Jugoslaviji učestvovali su sportisti iz 49 država, najveći broj u istoriji ZOI.

Vremeplov: Umro  Petar Kropotkin

Na današnji dan 08. februara 1921. godine umro je ruski revolucionar i geograf Petar Aleksejevič Kropotkin, jedan od najznačajnjih teoretičara anarhizma. Godine 1872. napustio je uspešno bavljenje naukom, prišao Bakunjinu u Ženevi i posvetio se idejama anarhizma (“Anarhija i njena filozofija”, “Velika Francuska revolucija”, “Zapisi revolucionara”). 

Vremeplov: Veliki štrajk

Na današnji dan, u nedelju 9. februara 1997. godine, bio je neradan dan u kućama znanja, ali je i nastavljena obustava rada u gotovo svim školama u Srbiji. Taj vikend su sindikati  iskoristili da bi motivisali prosvetare da ostanu uporni u štrajku (svaki ponedeljak je bio kritičan dan, zbog raznoraznih pritisaka, do davanja otkaza i dr.). Spremaju se i ulični protesti.

 Članovi Gradskog odbora sindikata obrazovanja Novog Sada uputili su proglas roditeljima u kome se traži od roditelja učenika da pomognu prosvetnim radnicima u njihovim zahtevima koji su isključivo socijalne prirode, da prosvetari traže samo platu za svoj rad. U proglasu se kaže da profesori, nastavnici i učitelji shvataju poteškoće roditelja, jer im deca ostaju kod kuće, a ne idu u školu.

Vremeplov: Umro Dostojevski

Ruski pisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski umro je na današnji dan 09. februara 1881. godine. Jedan od najbitnijih stvaralaca u istoriji književnosti. Hapšen je kao učesnik utopijsko-socijalističkog kružooka Mihaila Petraševskog-Butaševiča zbog revolucionarnih planova i  osuđen na smrt 1849. ali je kazna zamenjena progonstvom u Sibir, gde je proveo 10 godina (4 zatočen). Njegova rana dela (“Bedni ljudi”, “Poniženi i uvređeni”) inspirisana su socijalnim tragedijama malih ljudi. Osnovne odlike njegove literature – psihološke analize, traganje za korenima ljudske tragike, fenomen religioznosti – glavna su preokupacija njegovih dela. Veoma je uticao na svetsku literaturu. Ostala dela: “Zločin i kazna”, “Braća Karamazovi”, “Zli dusi”, “Mladić”, “Kockar”, “Idiot”, “Dvojnik”, “Bele noći”, “Netočka Nezvanova”, “Zapisi iz mrtvog doma”, “Selo Stepančikovo i njegovi žitelji”, “Ujkin san”, publicistika “Piščev dnevnik”, “Politički zapisi”.

Vremeplov: Toplički ustanak

Zbog pokušaja bugarske vojske da izvrši mobilizaciju srpskih regruta u okupiranim oblastima u južnoj Srbiji u Prvom svetskom ratu, na današnji dan 09. februara 1917. godine izbio je Toplički ustanak. Pored početnih uspeha i stvaranja slobodne teritorije sa sedištem u Toplici, ustanak je krajem marta ugušen. Bugari su za odmazdu pobili oko 20.000 ljudi, uključujući žene i decu i uništili nekoliko desetina sela između Prokuplja i Leskovca.

Vremeplov: Rođen Jovan Radonić

Na današnji dan 09. februara 1873. godine rođen je srpski istoričar Jovan Radonić, član Srpske kraljevske akademije. Gimnaziju je završio u Novom Sadu, studirao je u Beču kod Jagića i Jirečeka. Nakon doktorata 1896. radio je kao nastavnik srpske gimnazije u Carigradu i u carigradskom Ruskom arheološkom institutu. Bio je i bibliotekar Matice srpske a od 1905. profesor je univerziteta u Beogradu. Od 1937. do 1944. je generalni sekretar Srpske kraljevske akademije. U međuratnom periodu izvesno vreme je i narodni poslanik. Dela: “Grof Đorđe Branković i njegovo vreme”, preveo je i dopunio Jirečekovu Istoriju Srba, kojoj je pripojio i Jirečekovo delo “Država i društvo u srednjevekovnoj Srbiji”. Priredio je zbirku građe: “Dubrovačka akta i povelje”.

Vremeplov: Bitka na Neretvi

Na današnji dan 09. februara  1943. godine počeo je protivnapad partizana u Drugom svetskom ratu protiv združenih nemačkih, italijanskih i hrvatskih snaga na Neretvi, poznat kao “Bitka za ranjenike”. Početkom marta osam partizanskih brigada odbacilo je glavninu nemačkih trupa i svih 3.500 ranjenika je prebačeno na levu obalu Neretve.

Vremeplov: Rim proglašen republikom

Italijanski revolucionar Đuzepe Macini proglasio je, na današnji dan 09. februara 1849. godine,  Rim republikom.

Zrenjanin bez grejanja: Časovi skraćeni

Zrenjanin je tokom noći između srede i četvrtka  ostao bez daljinskog grejanja, koje koriste škole, institucije i preko 7.000 individualnih korisnika. S obzirom da je spoljašnja temperatura u minusu, u JKP Gradska toplana žure sa popravkama kako bi se otklonio kvar. Kako navode u ovom preduzeću, zaposleni su angažovani i rade na popravci mašina koje obezbeđuju snabdevanje grada toplotnom energijom.

Zbog svega toga đacima je u školama u četvrtak ujutro saopšteno da su skraćeni časovi i preporučeno da ne skidaju jakne. Snažan vetar, koji je tokom  srede zahvatio Zrenjanin i uzrokovao štete, nastavio je i dalje da duva. Delovi krova i fasade sa zgrade stare fabrike šinskih vozila padali su na put kod opšte bolnice, vatrogasci su intervenisali jer je izbio požar u jednoj porodićnoj kući u Barskoj ulici a zabeleženo je dosta oštećenih krovova i polomljenog drveća.

VPŠ Novi Sad: Političko prepucavanje leđa zaposlenih

„Isidora Milošević je regularno primljena u našu školu, na konkursu koji je bio javni, a koji je objavljen u listu Poslovi, 2017. godine, prema svim važećim Zakonima Srbije i bila je jedini kandidat koji se prijavio na taj konkurs“, navedeno je iz Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu.  Reagujući na navode Vojvođanskog odbora Demokratske stranke (DS) koji je optužio pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zorana Miloševića da je zaposlio kćerku kao nastavnicu na Visokoj poslovnoj školi u Novom Sadu, iz pomenute škole ističu da „oštro osuđuju političko prepucavanje preko leđa Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu, koje je PO DS otpočeo svojim saopštenjem, pokušavši da diskredituje našu ustanovu“. „Stavljanje u kontekst nepotizma njeno zapošljavanje bez ijednog validnog dokaza je zlonamerno i nekorektno i služi isključivo u svrhu predizbornog potkusurivanja. Direktorka VPŠ nije član nijedne stranke niti je na tu funkciju došla preko neke stranke. Ona je još 2007. doktorirala na Megatrend univerzitetu, i u tome nije ništa sporno. O njenom radu najbolje govori ogroman broj naučnih radova objavljen u eminentnim domaćim i inostranim časopisima (a sve javno dostupno na www.jelenadamnjanovic.rs)“, navode u saopštenju škole.

Kako navode, naročito iznenađuje u saopštenju DS izjednačavanje svega lošeg sa privatnim fakultetima, dodajući da je upravo sadašnja direktorka Jelena Damnjanović, još za vreme demokratske vlasti, 2014. godine, javno objavila plagijat doktorata tadašnje direktorke Dragice Tomić, koja je doktorirala na državnom fakultetu.

Pritvor radniku Spensa: Fotografisao devojčicu u svlačionici

B.K. (59) iz Kovilja, osumnjičenom da je mobilnim telefonom fotografisao petnaestogodišnju devojčicu u svlačionici na Spensu, nakon saslušanja u tužilaštvu, određen je pritvor do 30 dana. On se sumnjiči da je počinio krivično delo pribavljanje i posedovanje pornografskog materijala i iskorišćavanje maloletnog lica za pornografiju. Podsećamo da je devojčica koja trenira boks, posle treninga u ponedeljak, u prepodnevnim satima, otišla da se istušira, a u jednom trenutku je ispod vrata primetila mobilni telefon i da je neko fotografiše.  Ona se brzo obukla i krenula za muškarcem, koji je, međutim, držao vrata svlačionice kako ne bi ušla za njim. “To je nije zbunilo, jer je htela da sazna ko je osoba sa telefonom i zbog čega je fotografisao. Otišla je sa druge strane i ušla u svlačionicu, nameravajući da mu uzme telefon, a on joj je govorio da nije bilo ništa i krenuo da beži”, ispričao je za “Novosti” trener Jovan Ružić.

Devojčica, međutim, nije odustajala i krenula je za njim kroz hodnik. Usput je kolegama iz kluba ukratko rekla šta se dogodilo, pa su joj i oni pritekli u pomoć da uhvati voajera. Zamolila je jednog dečaka da joj da svoj telefon, pozvala je policiju i trenera i ispričala im šta se dogodilo.  Iako kod sebe nije imao vidno istaknutu službenu legitimaciju, ubrzo je utvrđeno da je reč o B.K, koji, kako prenose “Novosti”, više od dve decenije radi na Spensu. “Reakcija mlade sportiskinje je za svaku pohvalu. Posle treninga razgovaramo i savetujemo ih da u slučaju napada moraju da se brane”, navodi trener mlade sportistkinje.

Na Ignjevači u Mokroj Gori evakuisano petoro dece iz autobusa

U mestu Zarožje kod Bajine Bašte, vatrogasci-spasioci su intervenisali prilikom oslobađanja vozila iz snežnih nanosa, dok su na Ignjevači na Mokroj Gori evakusiali petoro dece iz zavejanog autobusa, saopštio je danas MUP. U Vardi kod Kosjerića, evakuisali su osam osoba iz zavejanih područja i oslobodili pet vozila iz snežnih nanosa.

Užice: Direktor tvrdi da je po zakonu otpustio učiteljicu i nastavnicu

Danijel Radević, direktor užičke „Prve osnovne škole kralja Petra II“, saopštio je da su tvrdnje učiteljice Vesne Kovačević i nastavnice srpskog jezika Biljane Crnić u izdvojenom odeljenju te škole u Staparima o tome da im nije produžio ugovor o radu na određeno vreme jer nisu članice SNS „najgnusnija laž“. Vesna Kovačević, profesorka razredne nastave, bez ikakvog opravdanja i ičije dozvole, otišla je u Grčku na more. Nije pitala ni bivšeg ni sadašnjeg direktora za odsustvo, naveo je u saopštenju Radević. Uz ocenu da se njeno odsustvo ne bi primetilo da nije bilo problema sa popunjavanjem lista želja učenika osmog razreda, čiji je ona odeljenski starešina, direktor je saopštio da je tražio da je neko pozove i da je tada ustanovljeno da je ona u romingu. – Odsustvovala je i dva dana, kada su se proveravale liste istih učenika. U školu je došla 14. jula s pričom o nekom projektu, a na moje pitanje gde je bila, rekla mi je da je bila u Grčkoj, da je svesna propusta koji je napravila i da se kaje. Iskreno se isplakala i bilo mi ju je žao. Rekao sam joj da neću pokretati disciplinski postupak da je ne bi pratio loš glas dok bude tražila novi posao, saopštio je direktor.

On je dodao da ga je Biljana Crnić, na sednici Nastavničkog veća u avgustu 2019. godine, optužila da izmišlja i tvrdila da je Kovačevićeva sve vreme bila u Užicu sa njom, radeći, kako je naveo „na nekom projektu“. – Ceo kolektiv Prve osnovne škole zna istinu i niko se nije pobunio ili izrazio nezadovoljstvo činjenicom da im nisam produžio ugovore i angažovao ih i u ovoj školskoj godini. Da je sve bilo po zakonu, potvrdio je i Školski odbor koji je razmatrao žalbu Biljane Crnić, naveo je direktor.

Kako je Danas pisao, njih dve su o tome govorile na prošlonedeljnoj konferenciji za novinare u užičkom Savezu za Srbiju, čija predstavnica Ivana Parlić (Narodna stranka) je njihov slučaj predstavila kao „primer pritisaka i političkog mobinga kojima su izloženi zaposleni u javnim sektoru“.

Vesna Kovačević, koja u prosveti radi na određeno vreme 22 godine, od kojih 18 godina u toj školi, rekla je da, u dogovoru sa prethodnim direktorom, 26. juna prošle godine nije bila na poslu i da je za taj dan obezbedila zamenu, kako bi sa koleginicom Crnić odvela učenike na Zlatibor radi predstavljanja škole.

Biljana Crnić je navela da je, posle pet godina rada na određeno vreme, ostala bez posla jer se solidarisala sa Kovačevićevom, što je na sednici Nastavničkog veća govorila o pritiscima i pretnjama direktora i što je od njega zahtevala da sprovede disciplinski postupak, a da joj je on uzvratio da mu „nije u interesu da je drži u školi“ i da „nije članica vladajuće stranke“.

Spor je na sudu

Vesna Kovačević rekla je za Danas da spornog dana „nije bila u školi i da je bila slobodna“. „Ne mogu u javnost da iznosim privatne razloge o tome gde sam i zašto sam bila“, rekla je ona o tvrdnjama direktora, a potom dodala: „Izjavu sam napisala direktoru i u njoj sve piše. Ne želim da on manipuliše mnome i taj problem želim da rešim sudskim putem.“

Ostale bez posla zbog Zakona

U izveštaju škole koji je dostavljen Ministarstvu, piše da je i predsednik sindikata Nebojša Čumić,  potvrdio na sednici Školskog odbora da je sve urađeno u skladu sa Zakonom. Ceo kolektiv „Prve osnovne škole“, kako navodi direktor, zna istinu i niko se nije pobunio ili izrazio nezadovoljstvo činjenicom da im ugovori nisu produženi i da nisu angažovane u ovoj školskoj godini.

„Prva osnovna škola“ je najveća škola u gradu sa 1129 učenika i 130 zaposlenih. Prema rečima direktora, nastava se nesmetano realizuje, nižu se uspesi učenika i nastavnika, a učenici su  osvojili  i treće mesto na Svetskom prvenstvu iz robotike održanom u Šangaju.

By admin

WordPress PopUp