Last News: Vrtići i škole zakatančeni zbog gripa

Na osnovu preporuke Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a u skladu s članom 105. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice doneo je Odluku o privremenoj obustavi rada predškolskih i školskih kolektiva na teritoriji AP Vojvodine zbog široke rasprostranjenosti aktivnosti virusa gripa. Radi zaštite zdravlja dece, nastava se obustavlja od 12. do 21. februara 2020. godine. Odluka o načinu nadoknade propuštenog obrazovno-vaspitnog rada biće doneta naknadno.

Zbog gripa Sekretarijat predlaže prekid rada škola i vrtića

Tokom 19. nedelje nadzora nad gripom, u Vojvodini je registrovan visok prag intenziteta virusa gripa i rastući trend incidencije oboljenja sličnih gripu. Prvi put tokom ove godine intenzitet virusa gripa iznad epidemijskog praga registrovan je na teritoriji pet okruga u AP Vojvodini, što ukazuje na široko rasprostranjenu aktivnost virusa u pokrajini.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo o svemu je obavestio Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, kao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, i na osnovu procene epidemioloških službi Instituta za javno zdravlje Vojvodine, predložio meru privremene obustave rada predškolskih i školskih ustanova.

U cilju redukcije opterećenja sistema zdravstvene zaštite, rukovodstvu svih zdravstvenih ustanova za stacionarno lečenje na teritoriji Vojvodine preporučen je nastavak primene mere zabrane ili ograničenja poseta pacijentima. Ove mere biće na snazi dok stopa incidencije virusa i oboljenja sličnih gripu ne bude ispod epidemijskog praga.

Šarčević: Krajem nedelje javnost će biti obaveštena

Danas smo imali kolegijum, mi ne znamo stanje, ne zna ni Vojvodina još, zato što pokazatelji nisu realni kad deca nisu u školi, izjavio je u ponedeljak ministar prosvete Mladen Šarčević u Kruševcu, upitan da prokomentariše aktuelnu epidemilošku situaciju gripa. Oslanjamo se na istraživanja Batuta i drugih pokrajinskih organa koji su vezani za zdravlje, tako da sam ja u dnevnom dogovoru sa Pokrajinskim sekretarijatom, iz razloga što je tamo raspust ranije počeo i ranije se završava, kazao je on.

Prema njegovim rečima, presek će ovde biti urađen i o tome kakvo je stanje kada je u pitanju epidemija gripa, krajem nedelje javnost će biti obaveštena. Ako je baš neko loše stanje, verovatno će se produžiti raspust, ako ne, krenućemo, ali ćemo i tada i dalje pratiti. Ponedeljak je neradni dan zbog praznika, tako da ne dižemo paniku. Ovo smo i prošle godine imali, ali intenzivno je bilo, već dok su deca bila u školi, naveo je Šarčević. Sam raspust je presekao širenje gripa, tako da ćemo dobiti od nadležnih organa sve inpute da bi znali da obavestimo javnost, objasnio je on.

Istekao rok za uključivanje u dualni sistem obrazovanja

U ponedeljak 10. februara istekao je rok do kada su poslodavci u Srbiji mogli da dostave svoje izjave o spremnosti da se uključe u dualni sistem obrazovanja. Mnoge kompanije su to odavno uradile, pa se već sada zna da će od naredne školske godine biti šest novih dualnih profila. https://www.youtube.com/watch?v=L7-pH8ZVC-M&feature=emb_logo

Održan skup slavista u Beogradu

Zimsko okupljanje slavista traje već 58 godina. Tema ovogodišnjeg, za vikend održanog,  susreta u Beogradu jeste funkcionisanje slovenskih jezika i književnosti u savremenim uslovima Sastaju se naučnici koji žele da predstave svoja najnovija istraživanja. Istovremeno je to i zimska škola za profesore ruskog jezika u Srbiji. Interesovanje mladih za studije slovenskih jezika je konstantno, kaže struka

Prof. Dalibor Sokolović, zamenik predsednika Slavističkog društva Srbije kaže da je intetrsovanje konstantno, naročito za ruski jezik, jer to je jedan od najvećih svetskih jezika, ali i za manje grupe, pre svega, za one slovenske jezike koji su deo Evropske unije. “Sada imamo utisak da se ponovo vraća na stare staze, na stare koloseke i nadamo se perspektivi koju želimo i koju očekujemo”, kaže akademik Slobodan Remetić.

Slavisti podsećaju na značajne naučnike, pre svega, profesore Ivića i Košutića, po kojima su i nazvane nagrade koje dodeljuju. “Čast mi je da je nosim iz prostog razloga što je to jedan od istaknutih srpskih slavista prve polovine 20. veka. Radovan Košutić je bio jedan od utemeljivača slavističke nauke, pa i same katedre za slavistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu”, kaže prof. Vučina Raičević, dobitnik nagrade “Radovan Košutić” .

Nagrađeno je delo profesora Ljubisava Ćirića “Rečnik govora Lužnice”. “Dijalekat je kao i uopšte u Srbiji u izumiranju zbog izumiranja sela. Na rečniku je rađeno desetak godina, ima četresetak hiljada odrednica”, kaže Ljubisav Ćirić, dobitnik nagrade “Pavle i Milka Ivić”.

Skup slavista Srbije prvi je skup u godini u kojoj se obeležava šest decenija Filološkog fakulteta kao samostalne visokoškolske ustanove. Slovenski jezici proučavaju se od osnivanja liceja 1845. godine.

Profesori: Uvesti veći broj časova srpskog

Srpski jezik kao nastavni predmet nema željeni, potrebni i očekivani status u obrazovnom sistemu Srbije, smatraju učesnici 61. Republičkog zimskog seminara. U radu trodnevnog skupa, čija je glavna tema status srpskog jezika u zemlji i dijaspori, učestvuje oko 1.500 nastavnika iz zemlje i regiona. U mlađim razredima za srpski jezik je planirano pet časova, dok Francuzi u istom uzrastu svoj maternji jezik imaju deset puta nedeljno. Profesori smatraju da treba da se uvede veći broj časova nego što ih sada ima. “To se može postići izbornim programima, izbornim predmetima, koji bi prikazali koliko je važno jezičku kulturu razvijati, a naročito kompetencije učenika koje se tiču i njihovog govora i njihovog pismenog izražavanja”, kaže predsednica Društva za srpski jezik i književnost Srbije Zona Mrkalj.

Prosvetna savetnica Republičko-pedagoškog zavoda Republike Srpske Silva Dobraš kaže da je potrebno uvesti predmete koji u bazi imaju pravopis, jezičku kulturu i definitivno negovati ćirilicu. Esnaf podseća i da treba povećati broj lektorata u inostranstvu. “Republika Srbija u ovom trenutku nema lektora u Moskvi. Ako nemamo lektora u Moskvi, što bismo ga imali na drugim mestima, a nekada je deset hiljada studenata na svetskim univerzitetima učilo srpski jezik. To je prosto zadatak države, da se vide bilateralni sporazumi, gde može. Dakle, ako mi imamo lektore iz Španije u Beogradu, zašto ne bismo imali lektore srpskog u Šaniji”, kaže Veljko Brborić, potpredsednik Društva za srpski jezik i književnost Srbije.

V. d. dekana Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ljiljana Marković kaže da smo preko svojih akademskih veza na prestižnim svetskim univerzitetima kao što je univerzitet “Lobačevski” u Nižnjem Novgorodu, Azerbejdžanski univerzitet stranih jezika u Bakuu, kao Univerzitet u Osaki u Japanu, uspeli da uspostavimo nastavu srpskog jezika i srpske kulture, a zatim na “Sapienci” u Rimu.

Filolozi ponavljaju da bi trebalo razmisliti da se srpski jezik kao izborni predmet uvede i na mnoge fakultete. One koji žele da budu učitelji ili profesori trebalo bi školovati o trošku države, obezbediti im stipendije ili kredite. Tada bi, smatraju, imali bolje i motivisanije učitelje i profesore srpskog jezika, pa bi samim tim i status jezika bio bolji. 

Kriminalističko-policijski univerzitet obeležio svoj dan

Potprеdsеdnik Vladе Rеpublikе Srbijе i ministar unutrašnjih poslova Stеfanović DR Nеbojša poručio jе 10. februara na obеlеžavanju Dana Kriminalističko-policijskog univеrzitеta da su mladi naša budućnost i da ćе država nastaviti da invеstira u njih. Ministar jе ukazao da jе u poslеdnjih nеkoliko godina podignut nivo Kriminalističko-policijskog univеrzitеta i da ta visokoškolska ustanova čuva tradiciju i prošlost policijе našе zеmljе, ali istovrеmеno razmišlja i o budućnosti. “Izgradnjom Cеntra za informacionu bеzbеdnost koji ćе imati višе od 4.000 kvadrata, studеnti ćе sticati znanja i vеštinе u borbi protiv visokotеhnološkog kriminala”, istakao jе Stеfanović.

Rеktor Kriminalističko-policijskog univеrzitеta Danе Subošić navеo jе da su na ovoj visokoškolskoj ustanovi tokom prošlе godinе diplomirala 192 studеnta, što u najvеćoj mеri odgovara potrеbama Ministarstva unutrašnjih poslova. Timе jе, kako jе ocеnio Subošić, napravljеna ravnotеža izmеđu diplomiranja i zapošljavanja u Ministarstvo.

Najboljim diplomiranim studеntima uručеnе su srеbrnе značkе Kriminalističko-policijskog univеrzitеta, dok su zlatnе značkе za doprinos i afirmaciju visokog policijskog obrazovanja uručеnе akadеmicima Vasiliju Krеstiću i Ljubodragu Dimiću.

U imе diplomiranih studеnata Đina Rančić zahvalila sе profеsorima Kriminalističko-policijskog univеrzitеta, ali i Ministarstvu unutrašnjih poslova što jе podržalo njihovo školovanjе na komе su usvojili praktičnе policijskе vеštinе. Studеnti Kriminalističko-policijskog univеrzitеta prikazali su vеštinе i znanjе stеčеno tokom školovanja u borilačkim vеštinama, strеljačkoj sеkciji i policijskim poslovima lеgitimisanja i privođеnja lica. Svеčanom obеlеžavanju Dana Kriminalističko-policijskog univеrzitеta prisustvovali su i ministar odbranе Alеksandar Vulin i dirеktor Bеzbеdnosno–informativnе agеncijе Bratislav Gašić.

Besplatna škola grčkog jezika u Novom Sadu

U sklopu obeležavanja Dana grčkog jezika u svetu, u Novom Sadu je otvorena prva besplatna škola, a priliku da ga uče imaju svi, bez obzira na starosno doba. Plan je da to postane moguće i za stanovnike drugih gradova.       https://www.youtube.com/watch?v=Ii186xixszA&feature=emb_logo.

Najbolji na bilbordima u Srbobranu: Vladimir Golub

Vladimir Golub u prošloj godini izabran je za đaka generacije Osnovne škole “Žarko Zrenjanin Uča” u Nadalju. Za to priznanje kandidovao ga je opšti uspeh, ali i ostvareni rezultati na takmičenjima iz biologije. Na opštinskom takmičenju osvojio je prvo mesto. – Volim životinje, otud i ljubav prema biologiji koja me je zanimala malo više od ostalih predmeta – kaže Vladimir. – Upisao sam Srednju tehničku školu u Bečeju za CNC operatera. U budućnosti vidim sebe kao majstora koji izrađuje predmete od drveta.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koji realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, i 2019. godine realizovan je u Novom Sadu i šest opština u Vojvodini: Sremskim Karlovcima, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Žablju, Temerinu i Beočinu u kojima je predstavljeno više od 370 đaka osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini 2018./2019. ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni, ali i one koji su zbog svojih uspeha izabrani za đake generacije. Generalni sponzor ovog projekta je Erste banka.

Mitropolit Amfilohije pisao studentima prava

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je studentima Pravnog fakulteta u Beogradu da ga je njihova podrška SPC u Crnoj Gori obradovala, te da su time pokazali “da niti Crkva ima budućnost bez omladine, niti omladina može u budućnost bez Boga”. Iz Kluba studenata poruka crnogorskom mitropolitu da je njegovo pismo za njih veliki dar, a u saopštenju koje su uputili medijima je i poziv građanima da dođu ispred crkve Svetog Marka u 18 časova u petak 14. februara i isprate “srpsku omladinu koja će koračati u znak podrške Crkvi i srpskom narodu u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji”.

Šarčević najavio otvaranje naučnog centra robotike

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je u ponedeljak 10. februara Kruševac i Trstenik. On je tokom obilaska Centra za usavršavanje u Kruševcu razgovarao sa direktorom Nenadom Stanojevićem o osnivanju centra za popularizaciju nauke na Jastrepcu iz segmenta ekologije i zaštite životne sredine. Direktor Centra je upoznao ministra sa planovima i aktivnostima i naveo da imaju svakodnevne edukacije namenjene zaposlenima u prosveti, ali i onima koji su u vezi sa obrazovanjem. Ministar je obišao radionice i naučni klub gde se održavaju naučni događaji i tom prilikom razgovarao sa predstavnicima Trajal korporacije. Centar na Jastrepcu smešten je u najšumovitiji i najvodniji predeo ovog dela Balkana.

Prilikom posete Trsteniku ministar Šarčević razgovarao je sa predsednikom opštine Aleksandrom Ćirićem o otvaranju Centra za robotiku u ovom gradu. Trstenik ima dugu tradiciju industrije robotike, dobre škole i ovde bi bio treći centar pored Beograda i Novog Sada, koji bi predstavljao regionalni centar u kome će se umrežiti inženjerska struka i univerzitetska znanja, istakao je Šarčević.

Otvaranjem Centra privući će se nove investicije i tehnologije. Tokom posete, delegacija je obišla prostor u kome je planirano da se osnuje Centar za robotiku u okviru Prve Petoletke. Tokom današnje posete zaključeno je da je Centar za robotiku neophodan kako bi se obezbedili savremeni uslovi za naučna istraživanja, obrazovanje učenika i studenata, nastavnika i inženjera, kao i prekvalifikacija i stručno usavršavanje radnika.

Plakete za najplemenitiji podvig Anastasiji Vujić i prof. Stojadinoviću

Večernje novosti su ove godine 57. put dodelile plakete za najplemenitiji podvig godine. Dodeljeno je 14 plaketa, jedna posthumno i tri zlatne, za najplemenitiji pojedinačni, kolektivni i podvig deteta. Zlatne plakete su dobili: Nikola Subašić koji je najboljem prijatelju dao jedan bubreg i deo jetre za transplantaciju, vernici i klir Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji mesecima šetaju u znak protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i četrnaestogodišnja Anastasija Vujić, koja već nekoliko godina unazad obilazi decu u beogradskim bolnicima i , odnoseći im slatkiše i poklone.

Predsednik žirija za dodelu plakete, akademik Matija Bećković, kaže da ne bi valjalo istim rečima pohvaliti ovogodišnje podvige jer su oni uvek novi, jedinstveni i neponovljivi. “Što su godine gore i ljudi bezdušniji, i plemeniti podvizi su nasušniji. Pismo kaže da će deset pravednika spasiti svet, a mi ćemo ih danas ovde videti i izbrojati mnogo više”, rekao je Bećković.

Mitropolit crnogorski, Amfilohije, zahvalio se “Novostima” u ime vernika i klera za Zlatnu plaketu koju su dobili, pohvalivši istrajnost vernika. “Opet je to pokazatelj da ovaj narod nije izgubio dušu, nego je čuva i nije se odrekao svoga vječnog zaveta i vječnog opredeljenja, opredeljenja za vječnost, za neprolaznost”, izjavio je Amfilohije.

Stolar Mile Jurković iz Rakovca, koji je svojim rukama napravio i poklonio gotovo 2.000 drvenih stolica za hranjenje beba, skromno kaže da bez podrške porodice, a posebno sina, ne bi uspeo nešto značajnije da postigne. Krenulo je sa stolicama, a nastavilo se brojnim drugim oblicima pomoći. “Pomognemo jednoj porodici, pojavi se druga porodica, pojavi se treća porodica, tako da smo na kraju i toj bolesnoj deci, nabavljali aparate, kolica koja nisu mogli da nabave, opremali kompletna kupatila, sređivali kuće,” rekao je Jurković.

Među dobitnicima plakete “Novosti” su i profesor Slavoljub Stojadinović iz Velike Plane, koji je goloruk savladao naoružanog čoveka koji je upao u školu, češka dobrotvorna organizacija “Evropski front solidarnosti sa Kosovom”, sestrinstvo Manastira uspenja Presvete Bogorodice iz Đakovice i druge organizacije i pojedinci koji su u godini za nama učinili neko plemenito delo.

Akcija NURDOR-a “Zagrli snažno” 15. februara u 30 gradova

Svakog 15. februara svet obeležava Dan dece obolele od raka, a Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR i ove će godine organizovati skupove na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima više od 30 gradova širom Srbije. U Beogradu, centralna manifestacija sa muzičkim programom biće organizovana na platou kod Delijske česme u Knez Mihailovoj ulici, od 12 do 14 časova. Usled nestašice helijuma koji je neophodan u medicinske svrhe, ove kao i prošle godine neće se puštati baloni podrške. Tačno u 13 časova, pod sloganom Zagrli snažno!, simbolično će mladi izlečeni od raka poslati jedno srce i svi zajedno mnogo zagrljaja podrške za sve mališane koji se leče od raka. “S obzirom da smo za sve ove godine upravo od njih naučili koliko je važan zagrljaj, kao simbol podrške i ljubavi i koliko može pomoći onda kada nam je potreban – odlučili smo da na njihov dan ne štedimo ruke i da pretvorimo celu Srbiju u mesto za grljenje! Raširene ruke i otvoreno srce su sve što nam treba da bi svet na trenutak bio bolje mesto”, poručili su organizatori.

NURDOR godinama uz pomoć prijatelja i donatora radi na tome da sektor pedijatrijske onkologije u Srbiji bude unapređen i nalik onima u razvijenim zemljama Evropske unije. Tokom 16 godina rada uložena su značajna sredstva u opremanje hemato-onkoloških odeljenja u celoj zemlji i u modernu medicinsku opremu. “Ono što takođe godinama pokušavamo da unapredimo jeste odnos društvene zajednice i javnosti prema problemima sa kojima se susreću deca obolela od raka i njihove porodice”, navode u NURDOR-u, te podsećaju da su prošle godine kampanjom “Pruži korak”, u kojoj je učestvovalo više od 560.000 ljudi i preko 60 donatora, obezbedili pola miliona evra za novu Roditeljsku kuću u Beogradu.

Donacije prikupljene kroz obeležavanje 15. februara će takođe biti namenjene novoj Roditeljskoj kući, s obzirom da se radi o jednom od najvećih i najzahtevnijih projekata NURDOR-a od njegovog osnivanja. Nova kuća će trajno rešiti pitanje potreba za smeštajem za svu decu obolelu od raka i njihove porodice, koje su zbog lečenja primorane da duže vreme provedu u Beogradu.

NURDOR poziva građane i medije da dođu u subotu, 15. februara i svojim prisustvom pruže podršku mališanima koji se leče. Osim u Beogradu, tog dana humanitarne akcije podrške NURDOR će organizovati i u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Priboju, Knjaževcu, Smederevu, Zrenjaninu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Aranđelovcu, Ivanjici, Valjevu, Ubu, Rekovcu, Prijepolju, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Vršcu, Pirotu, Vranju, Lebanu, Lazarevcu, Kruševcu, Prokuplju, Novom Pazaru, Boru, Gornjem Milanovcu i Vrnjačkoj Banji.

Vremeplov: Veliki štrajk

Na današnji dan u sredu 12.02.1997. godine obustava u školama  je nastavljena, ali i pritisci na štrajkače. Štrajkačima su svakodnevno  stizale  poruke podrške  studenata, lokalnih samouprava  slobodnih gradova, roditelja i đaka, kao i drugih esnafa koji su bili u protestima ili pripremama za njih. Kolege sa Voždovca rečeno je, na sednici GO SONKU (samostalnog sindikata)  Beograda održanoj 11. februara, na kojoj su prisustvovali i članovi zajedničkog pregovaračkog tima, su predložile da i protestima pomognu pregovarački tim „da se krene sa mrtve tačke“.  Usvojeni su i predlozi: da „škole ostaju u obustavi do ispunjenja zahteva“, da se organizuje novi protestni skup ispred Vlade, da se uključe roditelje (saveti roditelja), … Protesti su se proširili i na kolebljive sredine.

Dok je Republička vlada „gluvonema“  “raspust” traje u … nedogled. “Broj izgublјenih dana krajnje je alarmantan, pa je neshvatlјivo ovakvo ponašanje nadležnih republičkih vlasti koje još uvek samo ćute”, pišu Somborske novine (u Somboru  je obustava počela još 15. januara). “Pritiscima preko ministarstva, direktori i roditelјi pokušavaju da prosvetare vrate u učionice”, piše  štampa. “Ukoliko njihovim zahtevima Vlada Srbije do danas ne udovolji, kragujevački prosvetari će svoje nezadovoljstvo izraziti protestnim okupljanjem. Oni će se, kako su najavili danas u podne okupiti na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije”, piše Dnevni telegraf, 12.02.1997.

“Prosvetari Zrenjanina kao i celoj Vojvodini nastavljaju štrajk. Direktori se snalaze kako znaju i umeju, verovatno, da bi zadržali svoja mesta! Tako su u dve osnovne škole zaključali vrata i malobrojni učenici nisu mogli ni po užinu. U osnovnoj školi „Jovan Cvijić“, kažu, došao je penzioner, nekadašnji prosvetni inspektor Božo Bobot da drži nastavu. U Hemijskoj školi profesor V. Vukojević drži svom razredu časove iz svih predmeta.  Po završenom skupu u Domu mladosti prosvetari, preko 1.000 njih, obišlo je sve osnovne škole u kojima su učenici zaključani i gimnaziju „Koča Kolarov“ gde su izviždali štrajkbrekere”, piše Blic toga dana.

Radnici u ustanovama kulture u Beogradu protestvovaće ispred Vlade Srbije u znak podrške prosvetnim radnicima, ali i svog lošeg položaja“ rečeno je u Gradskom odboru Sindikata kulturnih radnika.

Vremeplov: Rođen Laza Kostić

Na današnji dan 12. februara 1841. godine rođen je srpski pisac Laza Kostić, izuzetno snažna i originalna pesnička priroda. U poeziju je uneo nove i smele oblike i obogatio je srpski književni jezik novim izrazima. Eksperimentator i tvorac novih puteva, bio je začetnik srpske avangardne lirike i napisao je nekoliko pesama koje su najviša ostvarenja srpskog romantizma. Istakao se i prevođenjem Vilijama Šekspira – bio je poliglota i čovek velike erudicije. Gimnaziju je učio u Pančevu, Novom Sadu i Budimu, a prava je diplomirao u Pešti, gde je i doktorirao. Kao nacionalni radnik, publicista i saborac Svetozara Miletića, vođe vojvođanskih Srba, hapšen je od strane Austrougarskih vlasti. Kostić je bio i prvi predsednik 1882/83. Srpskog novinarskog društva (danas Udruženje novinara Srbije). Dela: lirske pesme i balade, poetične tragedije “Maksim Crnojević”, “Pera Segedinac”, rasprave “Kritički uvod u opštu filozofiju”, “O Jovanu Jovanoviću Zmaju, njegovu pevanju, mišljenju i pisanju”, “Osnova lepote u svetu”.

Vremeplov: Kapetan Miša poklonio državi palatu

Srpski trgovac i brodovlasnik Miša Anastasijević napisao je na današnji dan 12. februara 1863 zaveštajno pismo kojim je poklonio državi palatu u Beogradu, poznatu kao  Kapetan-Mišino zdanje. U pismu Ministarstvu prosvete naglasio je da kuću ustupa “svom otečestvu” za smeštaj “učenih i prosvetnih zavoda”. U Kapetan-Mišinom zdanju nalazila se docnije Velika škola, Prva beogradska gimnazija, potom Univerzitet, Narodna biblioteka, Muzej, a danas rektorat Beogradskog univerziteta uz neka odeljenja Filozofskog fakulteta. Palata koju je otadžbini darovao Kapetan Miša smatra se najuspešnijim ostvarenjem češkog arhitekte Jana Nevole.

Vremeplov: Umro Jovan Erdeljanović

Na današnji dan 12. februara 1944. godine umro je srpski etnolog i antropogeograf Jovan Erdeljanović, član Srpske kraljevske akademije, profesor Beogradskog univerziteta. Objavio je veliki broj radova na srpskom i stranim jezicima, među kojima su posebno značajna proučavanja prisustva Srba u današnjoj Vojvodini kao i plemenskog života u Crnoj Gori. Dela: “Postanak plemena Piperi”, “Etničko srodstvo Bokelja i Crnogoraca”, “Etnička prošlost i formiranje crnogorskih plemena”, “Kuči”, “Bratonožići”, “Stara Crna Gora”, “Tragovi najstarijeg slovenskog sloja u Banatu”, “O poreklu Bunjevaca”, “Makedonski Srbi”, “O počecima vere i drugim etnološkim problemima”.

Vremeplov: Počela nastava na Akademiji za pozorišnu umetnost

U Beogradu je na današnji dan 12. februara 1949. godine počela nastava na Akademiji za pozorišnu umetnost, osnovanoj 1948. Prvi dekan Akademije bio je Dušan Matić, a prvi profesori glume bili su Mata Milošević i Jozo Laurenčić, njihovi asistenti Miroslav Belović, Stevo Žigon i Soja Jovanović. Prvi profesori režije novoustrojene Akademije bili su Bojan Stupica i Hugo Klajn.

Vremeplov: Rođen Darvin

Na današnji dan 12. februara 1809. godine rođen je engleski prirodnjak Čarls Robert Darvin, tvorac teorije evolucije. Tokom ekspedicije brodom “Bigl” od 1831. do 1836. sakupio  je naučni materijal na osnovu kojeg je ustrojio svoju teoriju razvitka živih bića. Putovanje Biglom opisao je u knjizi “Put prirodnjaka oko sveta”. Na obalama Južne Amerike i ostrvima Tihog okeana proučavao je geološke formacije, biljke i životinje i zaključio je da su se organizmi postepeno menjali. U epohalnom delu “Postanak vrsta putem prirodnog odabiranja” razradio je tezu o evoluciji. “Postanak vrsta” potpuno je izmenio dotadašnja shvatanja u biologiji, ali je izazvao i žestoka protivljenja. Ostala dela: “Promenljivost životinja i biljaka pod domaćim uslovima”, “Poreklo čoveka”.

 Vremeplov: Umro Kant

Na današnji dan 12. februara  1804. godine umro je nemački filozof Imanuel Kant začetnik nemačke klasične filozofije, jedan od najuticajnijih filozofa čije je delo donelo revolucionarne promene u modernoj filozofiji (“Kritika čistog uma”, “Kritika praktičnog uma”, “Kritika rasudne snage”, “Opšta istorija prirode i teorije neba”).

Vremeplov: Rođen Linkoln

     Američki državnik Abraham Linkoln, predsednik SAD od 1860. do 15. aprila 1865. godine kada ga je u Vašingtonu ubio jedan fanatični pristalica ropstva, rođen je na današnji dan 12. februara 1809. godine. Od 1861. do 1865. godine vodio je građanski rat protiv otcepljenih južnih država i uspeo sačuvati Uniju, a 1863. je proglasio ukidanje ropstva u SAD.

Vremeplov: Rođen Ljubomir Ivanović

Na današnji dan  12. februara 1882. godine rođen je slikar Ljubomir Ivanović. Značajno je doprineo razvoju grafike i crteža u srpskom slikarstvu, a njegovi radovi s motivima iz Srbije i Makedonije, pored umetničke imaju i izuzetnu dokumentarnu vrednost.

Vremeplov: Uhapšen Solženjicin

U Moskvi je na današnji dan 12. februara  1974. godine uhapšen ruski pisac Aleksandar Solženjicin, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970. Narednog dana oduzeto mu je sovjetsko državljanstvo i proteran je iz zemlje. Posle dve decenije provedene u emigraciji u Vermontu (SAD), 1994. se vratio u Rusiju..

Vremeplov: Ptičiji grip ne može sa čoveka na čoveka

Na  današnji dan 12. februara  2004. godine Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je da ptičiji grip koji je usmrtio mnogo ljudi, ne može da se prenese sa čoveka na čoveka.

Krivična prijava protiv bivše direktorke OŠ u Šapcu

Kao odgovorno lice u Osnovnoj školi „Jevrem Obrenović“ u Šapcu (po Rešenju  ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja), Jelena Jevrić je prekoračila granice svojih ovlašćenja i protivno Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Stručnom uputstvu o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama, formirala četiri odeljenja prvog razreda, čime je zloupotrebila položaj odgovornog lica saglasno odredbama Krivičnog zakonika o nenamenskom korišćenju budžetskih sredstava. Prosvetni inspektor izvršio je vanredni inspekcijski nadzor, a kao predmet nadzora bio je utvrđivanje zakonitosti rada Škole u pogledu formiranja odeljenja.

U nadzoru je utvrđeno da je tadašnji direktor škole, Jelena Jevrić, podnela Zahtev rukovodiocu Školske uprave Valjevo, radi dobijanja saglasnosti za priznavanje manjeg broja učenika od propisanog u odeljenju prvog razreda u matičnoj školi. Rukovodilac  Školske uprave Valjevo dostavio je školi odgovor na zahtev kojim se odbija zahtev škole, za formiranje četiri odeljenja prvog razreda. U Odgovoru je jasno istaknuto da je sa 89 upisanih učenika moguće  formirati samo tri odeljenja prvog razreda.

Nezakonitim formiranjem četiri odeljenja prvog razreda u matičnoj Školi i formiranjem dva odeljenja šestog razreda u izdvojenom odeljenju škole u Oridu, gde je od jednog odeljenja petog razreda u školskoj 2018/2019. godini formirano dva odeljenja šestog razreda u školskoj 2019/2020. godini, povećan je broj odeljenja u Školi sa 46 na 48, pa je na osnovu broja odeljenja škola angažovala još 50% pomoćnika direktora, 50% stručnog saradnika i 50% referenta, angažovan je profesor razredne nastave sa 100%  radnog vremena i nastavnika stranog jezika sa 10% radnog vremena, čime je  oštećen budžet Republike Srbije.

            U skladu sa napred navedenim prosvetni inspektor Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podneo je  krivičnu prijavu u skladu sa odredbama člana 227. stav 1, a u vezi sa stavom 3, a u vezi sa članom 362a Krivičnog zakonika,  ( „Službeni glasnik RS“ broj 85/2005, 88/2005, 107/2005, 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 , 94/2016 i 35/2019).

            Protiv prijavljene nije pokrenut prekršajni postupak za delo koje obuhvata obeležja krivičnog dela za koje je podneta krivična prijava. Imajući sve navedeno u vidu, prosvetni inspektor Ministarstva, podneo je Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu krivičnu prijavu i predložio pokretanje krivičnog postupka protiv prijavljene pred nadležnim sudom.

Ministarstvo će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti!

„Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja po dobijanju dopisa iz Gradske uprave Šabac, a u vezi sa pravnim statusom v. d. direktorke Osnovne škole „Jevrem Obrenović“, Svetlane Stanković će preduzeti mere iz svoje nadležnosti i u skladu sa zakonom postupiti u najkraćem roku“, saopštilo je u  7. februara Ministarstvo.

Prof. Cvejić, kandidat za Savet REM-a, negirao da je plagijator

Redovni profesor na Odeljenju za sociologiju beogradskog Filozofskog fakulteta i jedan od dvojice kandidata Odbora Skupštine Vojvodine za kulturu i javno informisanje za člana Saveta REM Slobodan Cvejić negirao je da je Odeljenje za sociologiju pokušavalo da zataška optužbe da je plagijator i dodao da su neistinite tvrdnje da je ikada doneta stručna ocena o tome da li je njegova knjiga plagijat. “Optužba profesora Vladimira Ilića da sam uneo plagijat u svoju knjigu izneta je na početku višemesečne procedure unapređenja, zbog čega je više stručnih tela o tome diskutovalo i izjašnjavalo se. Ni jedno od tih tela nije podržalo Ilićevu tvrdnju da se radi o plagijatu odnosno sva su ona podržala moje unapređenje. Odeljenje za sociologiju o ovoj tvrdnji je diskutovalo i izjašnjavalo se dva puta, a diskusija i glasanje u skladu sa poslovnikom se nikako ne može nazvati zataškavanjem”, naveo je Cvejić u pisanoj izjavi.

On je dodao da su osim Odeljenja za sociologiju za njegovo unapređenje glasali i Kadrovska komisija Filozofskog fakulteta, i statutima definisana stručna tela kao što su Izborno veće Filozofskog fakulteta, Veće grupacije za društveno-humanističke nauke Univerziteta u Beogradu i Senat Univerziteta u Beogradu. “Dakle, nekoliko tela, u kojima sedi stotinjak redovnih profesora, iznela su svoju stručnu ocenu o spornoj knjizi i o mom ukupnom akademskom postignuću, podržavajući time stav Komisije za izbor u zvanje koja je nedvosmisleno konstatovala da sam svaki put na početku odgovarajućih poglavlja u fusnotama navodio da je deo teksta preuzet iz mojih ranijih radova, dok je sa druge strane profesor Vladimir Ilić, lažno me optužujući za plagijat, svesno prećutao ove činjenice”, dodao je on.

Cvejić je ocenio da je realan problem za njega, ali i svakog drugog ko se bude našao pod lažnom optužbom za plagiranje, to što po pravilniku o radu etičkih komisija onaj ko je optužen za plagijat uopšte ne može da pokrene proceduru za utvrđivanje istine o tome. “Ja sam tražio pokretanje postupka protiv Ilića zbog narušavanja ugleda i ometanja u napredovanju, a čak ni po toj prijavi Etička komisija nije ništa uradila već tri i po godine. Nije mi poznato da je neko protiv mene pokrenuo prijavu Etičkoj komisiji zbog plagiranja, verovatno zato što prema novom univerzitetskom Pravilniku o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova onaj ko podnese neutemeljenu prijavu (lažno optužuje) snosi disciplinske posledice. Umesto toga protiv mene se vodi prljava kampanja u medijima”, tvrdi Cvejić.

MUP Prokuplje: Devojčica iz sela Bublica pronađena nepovređena

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su 14.godišnju devojčicu M. J. iz sela Bublica, čiji je nestanak policiji u Prokuplju prijavila njena majka, saopštio je  u ponedeljak uveče MUP. Nepovređena devojčica pronađena je u mestu Mačina kod Prokuplja, naveo je MUP.

Ustavni sud HR: Gej parovi mogu da usvajaju decu

Prema upravo objavljenoj odluci hrvatskog Ustavnog suda u toj državi će ubucuće i gej parovi moći da usvajaju decu. Takav zaključak Ustavni sud je doneo razmatrajući predloge za ocenom ustavnosti tri člana Zakona o usvajanju, za koje je niz stranaka, udruženja i pojedinaca tvrdilo da se njime diskriminišu partneri istog pola.

U Hrvatskoj izbio veliki požar u školi

U srednjoj školi “Braća Radić” u Kaštel Štafiliću izbio je veliki požar, ali su vatrogasci uspeli da ga lokalizuju. Povređenih u požaru nije bilo, a izgoreo je krov koji se urušio, kao i menza i skladište, prenela je Hina.

By admin