Produžen konkurs za učitelje i đake “Dva lica sunca”

Konkurs za učitelje i đake “Dva lica sunca”, koji za cilj ima podizanje svesti dece o odgovornom ponašanju na suncu i zaštiti od sunca, produžen je do 7. marta, a odeljenje koje pobedi na takmičenju osvojiće nagradu za opremanje učionice u protivvrednosti 250.000 dinara. Konkurs je raspisan 20. januara i prvobitni rok za predaju konkursnog materijala bio je 28. februar, međutim do izmena je došlo zbog produženja školskog raspusta. Organizatori konkursa koji se sprovodi u okviru kampanje “Zaštita za sve” Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije – pozivaju učitelje i đake osnovnih škola na teritoriji Republike Srbije da iskoriste produženje roka, pokažu svoju kreativnost i osvoje vredne nagrade.

Zadatak učiteljima je da smisle kreativni čas ili aktivnost sa đacima i animiraju ih da pripreme radove na temu “Dva lica sunca”, na osnovu kojih za školu mogu osvojiti UV indikatore, specijalne merače sunčevog zračenja. Pet odeljenja učiteljica i učitelja čije nastavne metode na zadatu temu konkursna komisija proglasi najboljim, biće nagrađeno jednodnevnim izletom tokom kog će učestvovati na takmičenju u znanju o odgovornom ponašanju na suncu i zaštiti od sunca. Na konkursu mogu da učestvuju odeljenja prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola u Republici Srbiji i učitelji koji prođu onlajn edukaciju na temu odgovornog ponašanja na suncu. Na konkursu ne mogu učestvovati škole koje su prošle godine osvojile nagrade.

Udovičić sa ambasadorkom Kine o proširenju saradnje u oblasti omladine i sporta

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić susreo se u utorak  18. februara sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo, sa kojom je otvoreno i sadržajno razgovarao o daljem razvoju i produbljivanju tradicionalno prijateljskih odnosa između dve zemlje, odnosno još široj i sveobuhvatnijoj saradnji, zajedničkim aktivnostima i programima u oblastima omladine i sporta. Kako se navodi u saopštenju ministarstva, obe strane su se složile da je postojeća saradnja u navedenim oblastima na visokom nivou i da bi trebalo da bude proširena potpisivanjem novog Memoranduma o saradnji u oblastima omladine i sporta, što bi obema stranama omogućilo da iskoriste bliske odnose, referentnost i stručnost svojih kadrova, institucija i organizacija kako bi se otvorila nova perspektiva za njihov napredak.

Uz konstataciju da sve veći broj naših sportista i stručnjaka ostvaruje karijeru u Narodnoj Republici Kini, tema razgovora su bili i svi drugi modaliteti proširivanja uzajamne saradnje u oblasti sporta. Istaknuta je i važnost sprovođenja programa, poseta i razmena korisnih za omladinu i studente, posebno kroz proširenja aktivnosti Fonda za mlade talente Republike Srbije i zajednički nastup na međunarodnom nivou o svim pitanjima od značaja za omladinu.

Besplatni kurs za polaganje prijemnog ispita iz hemije

            Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, tradicionalno i ove godine organizuje besplatni kurs pripremne nastave za polaganje prijemnog ispita iz hemije. “Prvi put organizujemo i besplatan kurs pripremne nastave za polaganje prijemnog ispita iz zaštite životne sredine”, saopštavaju sa PMF. Nastava na oba kursa se održava subotom od 10 časova po postojećem rasporedu u prostorijama Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine (Plava zgrada PMF-a). Besplatna pripremna nastavu iz hemije je već počela, ali prijave su moguće i dalje, dok nastava za zaštitu životne sredine kreće ove subote – 22. februara.

Kovačica slavi Međunarodni dan maternjeg jezika

Opština Kovačica, kao multietnička i multikulturalna sredina, svakog 21. februara slavi Međunarodni dan maternjeg jezika. Ovaj praznik ustanovio je UNESKO 1999. godine, a Generalna skupština Ujedinjenih nacija zvanično ga potom i priznala. Kako je istakao predsednik opštine Kovačica Milan Garašević na današnjoj konfenrenciji, godinama aktivno rade na očuvanju svih maternjih jezika na toj teritoriji – slovačkog, mađarskog, rumunskog i srpskog, a saradnja i tradicija svih naroda je nešto na šta su najviše ponosni. Posebnu pažnju, kako ističe, žele da ukažu na naivnu umetnost jer Kovačica ima veliki značaj na mapi svetskog naivnog slikarstva. “Ponosni smo na nastojanje Srbije da u saradnji sa Slovačkom predloži da se na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva uvrsti naivna umetnost Slovaka iz Kovačice”, kazao je Garašević.

Direktorka Galerije naivne umetnosti Ana Žolaj Barca skrenula je pažnju na izložbu “Karavan naive” koja će biti otvorena od 24. februara do 1. marta, a potom će gostovati u Sremskoj Mitrovici, Beogradu i Banjaluci. Centralni događaj obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika biće upriličen u Hotelu Relax, kao i na platou ispred galerije “Babka”. U bogatom kulturno-umetničkom programu učetvovaće umetnici i glumci poput Ljiljane Blagojević, Ivana Bekjareva, Lidije Vukićević i Svetislava Buleta Goncića.

Bekjarev je ukazao poštovanje i divljenje na trajanju i opstanku i pozvao sva mesta da se ugledaju na Kovačicu i njen trud i borbu za kulturu. Blagojević je izrazila ogromno zadovoljstvo i čast što je deo tako duge tradicije koja slavi maternji jezik. “Duhovnu vertikalu jednog naroda čini jezik i bez njega ne postojimo. Te različitosti koje opština Kovačica neguje govori o njihovoj visokoj svesti i to mesto jeste malo, ali je i veliko zbog svoje kulture”, kazala je Blagojević.

Demostat: Građani podržavaju svoju decu u nameri da se odsele

Građani su sve nezadovoljniji zbog odlaska mladih iz zemlje i razočarani nemarom države povodom “odliva mozgova”, ali svoju decu podržavaju u nameri da se odsele, navodi “Demostat” pozivajući se na rezultate dosadašnjih istraživanja. Jaku želju za iseljenjem iz Srbije ima 29 odsto mladih, dok 46 odsto njih pokazuje umerenu nameru da ode u inostranstvo, pokazuju podaci Studije o mladima u državama Jugoistočne Evrope 2018/2019, koju je izradila Fondacija Fridrih Ebert, a koju je istraživački tim Demostata već obrađivao.

“Postoje istraživanja Zavoda za statistiku koja pokazuju da većina sugrađana podržava odlazak svoje dece u inostranstvo, to nije iznenađujući podatak, ali sa druge strane oni ne podržavaju odlazak tuđe dece odnosno zabrinjava ih taj trend generalno”, kaže sociološkinja Milica Vesković Anđelković sa Filozofskog fakulteta u Beogradu. Ona naglašava da stare više brinu “populacione politike koje država vodi – što se ne radi ništa institucionalno da se održi kontakt sa onima koji su otišli, dakle ne postoji nikakva saradnja sa dijasporom ni ekonomska razmena”. “Nije dovoljno da oni šalju novac direktno svojim porodicama nekim kanalima, već osmisliti politike koje će omogućiti da se njihova znanja i iskustva iz inostranstva primene i ovde, iskoristi ono što su oni naučili u inostranstvu. Da šalju svoje kontakte, ideje i znanja, to je ono što bi zadovoljilo starije”, smatra Vesković Anđelković.

“Nemamo ni iole precizne statističke podatke koliki je broj mladih ljudi napustio zemlju, gde rade, na kojim su univerzitetima… Mi ne vodimo računa o njima i onda je apsurd da se kuka što mladi napuštaju zemlju, a ništa se ne radi da se uspostavi veza sa tim ljudima. Institucionalno nije obezbeđeno da se sa njima održava kontakt”, kaže sociolog Srećko Mihailović.

Besplatna pripremna nastava na Prirodno-matematičkom fakultetu

Prva polovina godine, kada je većina maturanata u pitanju, rezervisana je za početak priprema za prijemne ispite na željene fakultete. Na Novosadskom univerzitetu postoje fakulteti koji organizuju besplatnu pripremnu nastavnu. Jedan od njih je i Prirodno-matematički fakultet. Da bi u julu upisali željeni fakultet bez sumnje u svoje znanje, većina srednjoškolaca pohađa časove matematike svake subote.

Više od dvadeset godina Prirodno-matematički fakultet organizuje takav vid promocije znanja. Drugi ciklus priprema za prijemne ispite počeo je 1. februara i trajaće do 4. aprila, a svi zainteresovani mogu da dođu subotom od 10 časova na Prirodno-matematički fakultet u Amfiteatar 7. Osim klasične nastave, Prirodno-matematički fakultet organizuje i besplatne elektronske pripreme, a taj vid nastave koristan je srednjoškolcima koji žive van Novog Sada. Polaznici onlajn priprema biće u prilici da u realnom vremenu prate ovu nastavu, kao i da odloženo pogledaju video snimak održanog časa.           https://www.youtube.com/watch?v=O3C4mMqtWcg&feature=emb_logo

Konkurs za izložbeni program na Noći muzeja

Ovogodišnja Noć muzeja održaće se 16. maja širom zemlje, a u okviru osnovanog Fonda Marina Andrić biće nagrađen najbolji izložbeni program pripremljen premijerno za to veče. U znak sećanja na istoričarku umetnosti i dugogodišnju saradnicu Noći muzeja, kako organizatori ističu, Fond je osnovan kako bi podstakao razvoj kreativnih kustoskih ideja, podržao inovativne pristupe kada je reč o interakciji sa mladom publikom. Andrićeva je tokom višedecenijske karijere radila u JP Beogradska tvrđava, Sekretarijatu za kulturu Skupštine grada Beograda, Centru za likovno obrazovanje u Šumatovačkoj i u Domu kulture u Lazarevcu. Bila je članica Upravnog odbora Narodnog muzeja i učestvovala je u kreiranju master studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Posetioci Noći muzeja posebno pamte njene izložbe inspirisane romanom “Majstor i Margarita” ili pak likom i delom Mustafe Golubića. Konkurs za najbolji premijerni program 17. Noći muzeja u Beogradu ima nagradni fond u iznosu od 150.000 dinara, a dodeljivaće se instituciji i autoru projekta koji kroz svoje aktivnosti tokom 16. maja zadovolje kriterijume – originalnost ideje, inovativni pristup u realizaciji, kreativnost rešenja, primena postulata savremene muzejske prakse, interakcija s publikom, posećenost i atmosfera koju program stvara.

Pravo učešća imaju isključivo sadržaji osmišljeni za to veče, a zainteresovani se mogu prijaviti do 1. aprila na adresu koordinacija@nocmuzeja.rs. Glasanje publike biće organizovano po principu ankete u toku same Noći muzeja i to na lokacijama koje učestvuju u konkursu.

Omladinci napravili film “Moja ekipa”

“Art Kvart – Start! 2019” i Novo kulturno naselje predstavljaju film “Moja ekipa”. Film je proizvod rada čak sedam umetničkih sekcija, u okviru projekta “Art Kvart – Start! 2019”, koje su se održale u šest delova Novog Sada u trajanju od tri meseca. U tom periodu, 50 omladinaca i srednjoškolaca je, tokom 70 radionica, vredno stvaralo uz svoje mentore, mlade umetnike i uz marljiv rad i pristup istaklo svoje izazove i dileme u odrastanju i koračanju kroz život. Film “Moja ekipa” bavi se univezalnim vrednostima iz perspektive mladih ljudi, kroz tri kratka filma. Film se bavi prijateljstvom, odrastanjem i preprekama tinejdžera, a posebno nam je drago da je poznati novosadski glumac Igor Pavlović, i ove godine prepoznao potencijal i kvalitet rada mladih umetnika u nastajanju, i ponovo pristao da glumi u njihovom filmu nakon role u prošlogodišnjem ostvarenju potraga za “promenom”.

“Art Kvart – Start” je u prethodnim godinama značajno uticao na profesionalnu orijentaciju mladih, usmeravajući ih da se odvaže u umetničkom pravcu, te su brojni primeri omladinaca koji su upravo nakon ovih kurseva upisivali srednju umetničku školu odnosno Akademiju umetnosti. Iza vrednog rada omladinaca uz mentorstvo mladih umetnika je nekoliko filmova, muzičkih spotova, songova, vajarskih instalacija, multimedijalnih izložbi ali i brojna prijateljstva.

Prošlogodišnji projekat je bio finalista “Amateo” konkursa za amatersko stvaralaštvo Evrope, odnosno bio je izabran u pet najboljih projekata u kojima učestvuju amateri na nivou celog starog kontinenta, dok je ove godine projekat osvojio nagradu za “originalnost u izvođenju i primenu savremenih metoda edukacije prema principima zdravih gradova” na konkursu “Moj doprinos zdravlju zajednice” koji organizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Kroz “Art Kvart – Start!” je prethodnih šest godina učestvovalo više od 250 mladih umetnika iz Novog Sada i okoline, a ovogodišnji projekat je podržan od strane Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarija za mlade Novi Sad, Gradske uprave za kulturu i mnogih prijatelja projekta. Film “Moja ekipa” možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=rjjXVpwg53o

Mladi Romi Zapadnog Balkana u Novom Sadu

Prvi put mladi Romi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije okupili su se u Novom Sadu kako bi govorili o saradnji i unapređenju svog položaja. Na konferencija pod nazivom “Otvaramo vrta za mlade Rome” bilo je reči o mogućnostima saradnje u oblastima kao što su obrazovanje i zapošljavanje, ali i o obeležavanju zajedničke istorije i stradanja Roma, posebno tokom Drugog svetskog rata. U saopštenju se navodi da mladi Romi širom Balkana dele zajedničke probleme i da je, iako postoji velika podrška vladama u regionu da urade više na integraciji i inkluziji, napredak spor i da je potrebno uraditi mnogo više da bi rezultati bili vidljivi. “Iz tog razloga mladi Romi žele da uzmu aktivniju ulogu u razgovorima sa vladama i međunarodnim organizacijama kako bi se njihov glas čuo, i njihove potrebe prepoznale”, navedeno je u saopštenju. Učesnici osim sa Zapadnog Balkana dolaze i iz drugih evropskih zemalja, iz Mađarske, Rumunije i Belgije, kako bi govorili o perspektivama evropske saradnje i mogućnostima prenosa iskustava važnih za unapređenje položaja Roma, a posebno mladih Roma.

Novi Sad je odabran kao grad koji je odabran za Evropsku prestonicu mladih 2019. godine, a sama organizacija OPENS je podržala održavanje ovog događaja. “Za Regionalnu kancelariju za saradnju mladih važno je poslati poruku romskim organizacijama da su oni jedan od prioriteta za nas”, rekao je generalni sekretar Regionalne kancelarije za saradnju mladih Đuro Blanuša. Organizator događaja je Udruženje mladih Roma Srbije. Regionalna kancelarija za saradnju mladih finansijski je podržala projekat umrežavanja mladih Roma u regionu, u okviru svog drugog poziva koji je finansiran od strane Fonda Ujedinjenjih nacija za izgradnju mira. Projekat je takođe podržao i Regionalni savet za saradnju u okviru svog programa Integracija Roma 2020.

Tehnička škola u Apatinu uvodi novi smer – brodomonter

Tehnička škola sa domom učenika u Apatinu uvodi smer brodomonter za buduće srednjoškolce, koji žele što pre da se late posla. Ova škola je ujedno i prva u Vojvodini koja će ponovo imati u ponudi ovakav obrazovni profil. U apatinskoj opštini ističu da je srpska brodogradnja nekada bila jedna od glavnih privrednih izvoznih uzdanica, sa godišnjom zaradom do 300 miliona dolara, među kojima se posebno isticalo apatinsko brodogradilište, koje ima novog vlasnika i otvoren put za saradnju. Vraćanjem apatinskog brodogradilišta u “pogon”, podvlače u opštini, da je za očekivati dobra poslovna šansa za zapošljavanje kadrova nakon završene srednje škole. Kvalifikovana radna snaga i dobre zanatlije trebaće tržištu rada, uveravaju nas u apatinskoj Tehničkoj školi sa domom učenika. Prateći potrebe tržišta, modernizaciju industrije i oživljavanje brodogradnje u Apatinu i okolini za buduće srednjoškolce nakon osam godina vraćaju obrazovni smer – brodomonter. “Brodogradnja je dugo vremena bila u zapećku, a svedoci smo da se vraća na scenu. Nadamo se da će to sigurno biti perspektivno za našu decu, koja će se školovati za zanimanja iz oblasti brodostruke i da će se moći zaposliti sigurno u svim brodogradilištima, kako u Apatinu, tako u Bezdanu Zrenjaninu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Kaldovu. Mi smo prvi u Vojvodini koji vraćaju ovaj smer, a pošto imamo i učenički dom očekujemo veliku zainteresovanost”, rekao je Petar Popović, direktor Tehničke škole sa domom učenika Apatin.

Povodom uvođenja novog smera, Tehničkoj školi je podršku pružila opština Apatin, kojoj je u planu stipendiranje budućih brodomontera. “Razgovarali smo na tu temu sa školom i novim vlasnikom apatinskog brodogradilišta. Mislim da bi bilo apsolutno dobro da opština stimuliše učenike stipendijama, ali i novi vlasnik. Apatinsko brodogradilište imalo bi gotovog radnika, koji bi kroz praksu na trogodišnjem školovanju stekao potrebno praktično znanje i imao posao nakon završetka školovanja”, izjavio je Milan Škrbić, predsednik opštine Apatin.

U Školskoj upravi napominju da je praksa pokazala da je dualno obrazovanje dalo dobre efekte u Odžacima, Somboru i Subotici. “Važno je povećati broj upisne kvote za opštinu Apatin. Mislim da je uvođenje brodomontera najbolji put da se to realuzuje. Što se tiče Tehničke škole sa domom učenika u Apatinu, oni su i pre nekoliko godina među prvima uveli i smer nautičar tehničar, koji je imao dobar odziv i regrutovao dobre đake”, rekao je Borislav Staničkov, načelnik Školske uprave Sombor.

U Tehničkoj školi ističu da su za potrebe usavršavanja učenika kupili nove mašine za smerove koje su uveli prošle godine – profil mašinskog tehničara za kompjutersko konstruisanje i tehničara za upravljanje CNC mašinama. Kako su i srednje škole na tržištu, kažu da se trendovima uvođenja novih smerova želi pridobiti što više učenika, kojima je cilj dobra zarada nakon školovanja, a nadaju se da će novi smer brodomonter imati odličan efekat za buduće srednjoškolce. https://www.youtube.com/watch?v=Bmys0vCzcnc&feature=emb_logo

Kikindski školarci u projektu zdravih zuba

Stomatološko odeljenje Doma zdravlja u Kikindi pokrenulo je projekat “Svi zdravi zubi u dvanaestoj godini života”. Cilj je da se među učenicima petih razreda kikindskih i seoskih škola utvrdi stepen zdravih zuba, kako bi on u narednoj godini, kada ispitana deca napune 12 godina, bio na što višem nivou. Projekat finansira Ministarstvo zdravlja, preko programa Evropske unije. Zdravi zubi i njihova pravilna nega na ranom uzrastu, ključ su sprečavanja, ali i lakšeg rešavanja složenih stomatoloških problema. Zato je tim Stomatološke ambulante kikindskog Doma zdravlja pokrenuo projekat “Svi zdravi zubi u dvanaestoj godini života“” koji traje godinu dana i obuhvata tri važne celine, kaže koordinatorka projekta, dr Maja Vasić. “U prvu grupu spada zdravstveno-vaspitni i zdravstveno promotivni rad, koji će se odvijati u školama. Druga grupa aktivnosti je stomatološki, ambulantni rad sa decom koja su obuhvaćena projektom. Treći, takođe jako bitan deo, jeste izgradnja aplikacije i sajta za potrebe Stomatologije”, napominje ona.

“Zdravstveno vaspitni rad već je počeo da se sprovodi u nekim školama u Kikindi, tako da stomatolozi, kroz nekoliko faza, deci petih razreda objašnjavaju najvažnije pojmove očuvanja zdravih zuba”, dodao je stomatolog kikindskog Doma zdravlja dr Dario Petrić.”Deci pokazujemo najbolje načine pranja zuba, odnosno pravilnu tehniku pranja zuba, potom i koliko dugo treba da peru zube i koliko često, da barem dva puta dnevno treba obavezno da peru zube. Zatim im na modelu pokazujemo tu tehniku pranja zuba koja je najbolja za njih, kako da se pravilno odstrane svu hranu sa zuba, da nema zaostataka”, ističe on.

Projekat Stomatološke ambulante finansiralo je Ministarstvo zdravlja kroz grantove, tačnije bespovratna sredstva. Njegova vrednost je 3,5 miliona dinara, objasnila je direktorka Doma zdravlja Kikinda dr Biljana Marković. “Osnovni cilj ovog projekta i finansijskih sredstava, koje je Ministarstvo izdvojilo, jeste da se poboljša kvalitet primarne zdravstvene zaštite, tj. da se poboljšaju preventivni pregledi, jer koliko god da se izdvaja za zdravstvo, nikada nije dovoljno. Mora se non-stop ulagati u zdravlje i dobijati nova i mnogo veća finansijska sredstva”, objašnjava ona. Jedan od važnih segmenata ovog projekta su i dodatne preventivne usluge, dodala je dr Vasić. “U te preventivne usluge bih istakla i fluorizacija zuba, koja nam je izrazito bitna u periodu kada dete ima 11, 12 godina, jer se tada završava smena mlečne denticije u stalnu. Tada mi stalne zube, uz te proizvode na bazi fluora, ojačavamo”, veli ona.

Krajnji zadatak je da se procenat dece sa svim zdravim zubima podigne na najviši mogući nivo. Kako naglašavaju stomatolozi, deca već mnogo znaju o važnosti preventive, tako da je njihov posao time olakšan.

Spomenik Momčilu Tapavici u Novom Sadu

            Izložbom i predavanjem u Matici srpskoj ta institucija odala je počast Momčilu Tapavici, svom stipendisti, projektantu zgrade Matice, ali i čoveku izuzetne biografije i stava.

Na izložbi u Matici srpskoj prikazan je delić dokumenata o njegovoj arhitekturi i podaci o njegovim sportskim uspesima. Od Nadalja gde je rođen, preko Novog Sada, Budimpešte u kojoj je studirao, kao arhitekta Momčilo Tapavica trag je ostavio i u Crnoj Gori, Italiji, Maroku, Istri. “Prihvatio je istorizam, ali nije tu preterao, ta dela mogu da budu napadna. Njegovo najbolje delo je Matica gde primećujete da je sveden i elegantan, a da pripada tom pravcu”, izjavila je Donka Stančić, istoričarka umetnosti.

Tapavica je bio i naš prvi učesnik na Olimpijskim igrama u nekoliko sportova, a u tenisu je osvojio bronzanu medalju. Zbog toga je već dobio bistu u Herceg Novom. Na inicijativu Matice bista će mu biti postavljena i u Novom Sadu ispred Fakulteta za sport. “Mi se na ovaj način poklušavamo odužiti za sve što je učinio u domenu sporta i kulture za naš grad, a i šire. Jedna izuzetno zanimljiva ličnost, gotovo romaneska”, rekao je Dragan Stanić, predsednik Matice srpske. Savremeni spomenik Momčilu Tapavici delo je Luke Kulića i biće otkriven 27. februara.

Predavanje o Lizi Križanić u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Predavanje “Liza Križanić: umetnica, model, inspiracija”, održaće se u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u četvrtak, 20. februara, sa početkom u 19 časova. Priča o umetnici čija dela su izložena u stalnoj postavci muzeja, deo je programa Festival ljubavi koji organizuju kompanije Subsidium, HBO Color Media Events, Color Media Communications i Ninamedia uz podršku Grada Novog Sada.

Slikarka Liza Križanić (1905–1982), intrigirala je javnost nesvakidašnjim izgledom, mondenskim načinom života u stilu tadašnjih filmskih diva, obrazovanjem, slobodoumljem, a njena lepota inspirisala je mnoge slikare, među kojima je Ignjat Job, autor portreta umetnice iz kolekcije Pavla Beljanskog. Kroz umetnička dela iz stalne postavke i likovne zbirke, potom kroz brojne fotografije, ali i lične prepiske sa svojim prijateljicama – Desankom Maksimović, Ljubicom Cucom Sokić koji čine deo Dokumentarnog fonda Spomen-zbirke, publici će se predstaviti životni put Lize Križanić s akcentom na njene najveće ljubavi: porodicu, umetnost, prijatelje, kao i životnog partnera – umetnika, poznatog karikaturistu Pjera Križanića. Ulaz je slobodan.

Vukova nagrada Draganu Martinoviću

Vukovu nagradu od 1964. godine dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za posebne rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru. Akademski slikar poreklom iz Mačve, Dragan Martinović je jedan od dobitnika ove prestižne nagrade za 2020. godinu. Kada su na slikama prikazani tradicionalni srpski motivi i na kojima može da se vidi i oseti svakodnevni život u Srbiji, većina će moći da pretpostavi da je njihov autor Dragan Martinović. Bavio se pedagoškim radom, sada obavlja funkciju dekana na Akademiji klasičnog slikarstva na privatnom univerzitetu, osnivač je brojnih udruženja ali ono po čemu je najviše poznat svakako je slikarstvo kojim se bavi preko 50 godina.

Kako kaže, nagrade i priznanja i nisu tako brojne za dug period koliko se ovom umetnošću bavi ali na jednu nagradu je ponosan. To je Vukova nagrada, čiji je jedan od dobitnika za 2020. godinu a koja se dodeljuje pojedincima za stvaralački doprinos na širenju kulture u Srbiji. Dragan Martinović ističe da je talenat za slikanje samo jedan od preduslova da bi neko bio uspešan slikar . Samo onaj ko je radan i uporan, i bez talenta može da uspe, kako u slikarstvu tako i u bilo kojoj drugoj profesiji. U njegovom slučaju, i talenat i istrajnost su dali rezultate, jer su njegove slike krasile galerije širom sveta.

Vremeplov: Veliki štrajk

Na današnji dan u četvrtak 20. februara  1997. godine pregovarački tim prosvetnih radnika su primili: potpredsednik Vlade prof. dr Ratko Marković, podpredsednik prof. dr Milutin Stojković, ministar koodinator Dragan Tomić ( večiti direktor “Simpa”, prim HZMK), novi ministar  prosvete prof. dr  Jovo Todorović, pomoćnik ministra za finansije Đurađ Novaković i Goran Milanković, sekretar Slobodana Miloševića. Tom prilikom je Ratko Marković rekao da oni “i nisu pregovarači”. “Ono što je Vlada ponudila to je maksimalno. Vlada  je majka svih javnih službi. Ovo je iskakanje. Sad će se i drugi pobuniti. Vlada više ne može da da. Sve preko ovog je obaranje Vlade. Pravo na obrazovanje je ustavno pravo. Osnovna škola je ustavno obavezna. Imam mandat da vam samo ovo kažem”, rekao je tom prilokom prof. Marković.

Nakon diskusije u kojoj su učestvovali svi, ali i ostali na svojim polaznim stavovima pregovori su neuspešno završeni.  Posle gotovo pet časova pregovora Jagoš Bulatović doživljava infarkt i biva hitno smešten u Urgentni centar. Pregovori se neuspešno završavaju.

Dešava se i četvrta izdaja „državnog“ sindikata. Nastalu situaciju koristi Dušan Vatović, sekretar koordinatora pregovaračkog tima Jagoša Bulatovića koji šalje svim školama falsifikovano saopštenje pregovaračkog tima na osnovu koga se traži preispitivanje odluke o štrajku. To dovodi do zabune među prosvetnim radnicima, a u jednom broju škola započinje svakodnevno preispitivanje odluke o obustavi nastave. Direktore svaki dan sazivaju načelnici okruga i daju im instrukcije o načinima delovanja u cilju suzbijanja štrajka.

Štrajkački o dbor prosvetnih radnika Subotice, uputio je 20. februara 1997. godine  otvoreno pismo premijeru Mirku Marjanoviću; Mi prosvetni radnici iz provincije osećamo odgovornost u pogledu naših muklih škola i stoga Vas želimo zamoliti (ovako preko medija jer ste nam drugačije nedostupni) da što hitnije učinite sledeće: 1. Dozvolite Bradatom Čiki sa megafonom ispred zgrade Vlade, da nas bez cenzure obaveštava preko vaše glasne televizije. Samo  on će biti ključar naših škola. Obrazloženje: Naši učenici nisu poslušali Vaš poziv izrečen pod našim zastavama – pred školama se pojavilo tek, 0,1% đaka. 2. Potpišite sobom obećanja. Ona moraju sačuvati minimum dostojanstva prosvetnih radnika. Obrazloženje: Verovaćemo Vam.

Vremeplov: Izašao prvi broj “Danice”

Na današnji dan 20. februara 1860. godine u Novom Sadu je izašao prvi broj “Danice”, najznačajnijeg književnog časopisa srpskog romantizma, koji je pokrenuo i uređivao srpski pisac Đorđe Popović. “Danica” je imala važno mesto u istoriji srpske kulture i okupila je čak stotinak srpskih pisaca, uključujući Jakova Ignjatovića, Đuru Jakšića. Značaj časopisa je opao kad su ga 1866. napustili najbolji saradnici zbog neslaganja sa urednikom Đorđem Rajkovićem.

Vremeplov: Umro  Mita Cenić

   Srpski novinar i publicista Mita Cenić, sledbenik Svetozara Markovića, istaknuta ličnost socijalističkog pokreta u Srbiji umro je na današnji dan 20. februara  1888. godine. Kao student medicine proteran je iz Francuske pod optužbom da priprema atentat na kneza Milana Obrenovića koji se tada nalazio u Parizu. U Srbiji je potom optužen da priprema prevrat i osuđen je na osam godina teške robije. Po izlasku iz zatvora pokrenuo je list “Radnik”, zatim “Borbu”, “Istinu” i političko-književnu reviju “Čas”.

Vremeplov: Rođen Milorad Mitrović

Na današnji dan 20. februara 1867. godine rođen je srpski pesnik Milorad Mitrović, autor lirskih pesama, balada i romansi, satiričar i dramski pisac. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu i kao činovnik je radio u Užicu, Čačku, Mionici, Smederevu i Knjaževcu. Posle prevrata 1903. postao je sekretar Apelacionog suda u Beogradu. Počeo je da piše pod uticajem Vojislava Ilića i prvu zbirku je objavio 1899. pod naslovom “Knjiga ljubavi”. Naročito su bile popularne njegove pesme “Don Ramiro”, “Papučica”, “Sigurna pesma”. Neke su i komponovane, poput pesme “Bila jednom ruža jedna”. Napisao je i fragmente tragedije “Despot Lazar Branković”.  

Vremeplov: Rođen Raša Plaović

   Srpski glumac Radomir-Raša Plaović, jedan od najznačajnijih karakternih glumaca srpskog pozorišta 20. veka, koji je između dva svetska rata uticao na razvitak pozorišta u pravcu modernijeg izraza rođen je na današnji dan  20. februara 1899. godine. Bio je režiser i prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Prvi je adaptirao i režirao na profesionalnoj sceni “Gorski vijenac” Petra II Petrovića Njegoša. Bavio se i pedagoškim radom i napisao nekoliko udžbenika za glumu i režiju i pozorišne komade “Car David”, a sa Milanom Đokovićem “Voda sa planine”, “Rastanak na mostu”.

Vremeplov: Umro car Josif II

            Austrijski (tada Svetog Rimskog carstva) car Josif II, sin Marije Terezije i njen savladar od 1765. do 1780 umro je na  današnji dan 20. februara  1790. godine. U interesu novih građanskih slojeva, na koje se oslanjao u borbi protiv preživelih institucija izraslih iz srednjeg veka, sproveo je reforme na tragu ideja prosvetiteljstva. Oslobodio je kmetove zavisnosti od plemstva, ali je ipak zadržao vlast vlastelinskog suda nad njima. Ustanovio je poreze i za plemstvo i sveštenstvo. Godine 1781. izdao je “Patent o toleranciji” kojim je, u ekskluzivno rimokatoličkoj Austriji, dozvoljena potpuna sloboda veroispovesti kao i pristup u državnu i javnu službu. Ipak, u skladu sa načelima prosvećenog apsolutizma težio je centralizaciji i germanizaciji. Njegove reforme dočekane su oduševljeno među austrijskim Srbima, najviše u današnjoj srpskoj Vojvodini. Pod utiskom brutalnosti Francuske revolucije poništio je niz svojih reformskih poteza, da bi njegov brat i naslednik Leopold II, docnije, potpuno uklonio sve tekovine reformi Josifa II.

Vremeplov: Rođen Bela Kun

Na  današnji dan 20. februara  1886. godine rođen je mađarski revolucionar Bela Kun, vođa Mađarske revolucije 1919. Zarobljen je u Prvom svetskom ratu na Istočnom frontu 1916, a posle Februarske revolucije u Rusiji 1917. postao je član gubernijskog komiteta Ruske socijaldemokratske radničke partije u Tomsku i potom jedan od rukovodilaca inostranih odreda Crvene armije. Po povratku u Mađarsku krajem 1918. osnovao je Komunističku partiju Mađarske. Kad je u avgustu 1919. poražena Mađarska Sovjetska Republika, proglašena u martu 1919, pobegao je u Austriju gde je uhapšen, ali je pušten na intervenciju Moskve. Po povratku u Sovjetski Savez borio se u građanskom ratu protiv snaga generala Petra Vrangela, potom je bio član Prezidijuma Kominterne i rukovodio je Centralnim komitetom Komunističke partije Mađarske. Uhapšen je u staljinističkim čistkama i streljan 1939.

Vremeplov: Rođen Miodrag Bulatović

  Srpski pisac Miodrag Bulatović, pripovedač osobenog stila  rođen je na  današnji dan 20. februara 1930. godine. Na svetlo dana izneo je tamnu stranu života – nastrano, zloćudno i opako. Pažnju čitalaca, ali i ideoloških čistunaca, privukao je već prvom zbirkom pripovedaka “Đavoli dolaze”, objavljenom 1955. Jedan je od najprevođenijih srpskih pisaca. Ostala dela: romani “Crveni petao leti prema nebu”, “Heroj na magarcu”, “Rat je bio bolji”, “Ljudi sa četiri prsta”, “Peti prst”, “Gullo, gullo”, novele “Vuk i zvono”, drama “Godo je došao”.

Vremeplov: Umro Robert Piri

Na  današnji dan 20. februara 1920. godine  umro je američki istraživač i admiral Robert Edvin Piri čija je ekspedicija u aprilu 1909. uspela da prva dospe do Severnog pola. Ispitao je najseverniji deo Grenlanda, oplovio ga je 1901. i na taj način ustanovio da je ostrvo. Dela: “Na Sever preko Velikog leda”, “Najbliže polu”, “Severni pol”, “Tajne polarnih putovanja”.

Učiteljici iz Bara otkaz

Učiteljica Osnovne škole iz Bara Rada Višnjić, koja je učenicima na času zadala da nacrtaju trobojku, dobila je uslovni otkaz, saopštila je danas direktorka škole “Jugoslavija” Biljana Vukmanović. “Donela sam Odluku kojom se Radi Višnjić izriče mera Uslovni prestanak radnog odnosa, sa mogućnošću prestanka radnog odnosa, ako zaposlena u periodu od šest meseci od dana izrečene mere učini težu povredu radne obaveze. Istovremeno, rešenje o privremenom udaljenju – suspenziji, prestaje da važi, jer je postupak utvrđivanja odgovornosti okončan donošenjem Odluke”, istakla je Vukmanović, prenose podgoričke Vijesti. Ona je dodala da je na svojim redovnim sednicama, Školski odbor, ali i Savet roditelja OŠ “Jugoslavija”, poslao jasnu poruku da učionica nije i ne sme da bude mesto za bilo kakvu vrstu političkog delovanja, kao i da je misija svakog prosvetnog radnika da decu obrazuje, vaspitava i prosvećuje, uz uvažavanje ličnosti deteta i poštovanje različitosti.

By admin

WordPress PopUp