Održan 15. Međunarodni sajam obrazovanja “Putokazi”

15. Međunarodni sajam obrazovanja “Putokazi”, održan  je u sredu i četvrtak  na Novosadskom sajmu, a cilj je promocija obrazovanja za sve uzraste i afirmacija doživotnog učenja.  I ove godine, predstavile su se gotovo sve škole, institucije, visokoobrazovne ustanove u našoj zemlji, a izlažu i gosti iz inostranstva. Ovogodišnja tema sajma obrazovanja, “Kompetencije za budućnost”, podstakla je škole i fakultete da predstave modele razvoja učenika i studenata, koji su, nakon stečene diplome, osposobljeni da znanja odmah primenjuju u praksi. Ove godine, upisano je 3,08 odsto više studenata na osnovne studije, u odnosu na prethodnu godinu. Prema rečima pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje, Zorana Miloševića, u narednom periodu moramo još više raditi na digitalizaciji visokog obrazovanja i naučno-istraživačke delatnosti i boljoj povezanosti nauke i privrede. Sajam su otvorili učenici gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” i studenti gastronomije na Prirodno-matematičkom fakultetu. Očekuje se da će manifestaciju posetiti približno 6 hiljada učenika, koji će imati priliku da se upoznaju sa više od 500 obrazovnih profila.  https://www.youtube.com/watch?v=u6wGA5z_998&feature=emb_logo

Šta je sve na listi posetioca Novosadskog sajma knjiga?

Pisana reč jedna je od najvećih čovekovih izuma, a za njene ljubitelje, Novosadski sajam knjiga, sjajna је prilika da na jednom mestu, po posebnim cenama, kupe knjige koje ih zanimaju. https://www.youtube.com/watch?v=hRlTK1gdQ8k&feature=emb_logo

Na pobedničkom postolju kulinarske olimpijade i srpska zastava

Tatjana Bodvaji, Dušan Grujić i Vladimir Jež studenti gastronomije na Prirodno-matematičkom fakultetu, ovih dana imaju mnogo razloga za slavlje. Naime, oni su deo nacionalnog tima, koji se sa kulinarske olimpijade u Štutgartu vratio sa bronzanom medaljom. Na pobedničkom postolju kulinarske olimpijade, uz zastavu Norveške i Švedske , stajala je i srpska. Za to je zaslužna kulinarska federacija Srbije, odnosno njen juniorski tim koji se po prvi put takmičio na prestižnoj smotri gastronoma, a koji je bronzanu medalju osvojio u disciplini ,,Restoran nacije”. Među 11 članova naše ekipe, našli su se Tatjana, Dušan i Vladimir, studenti Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

“Tematika je postojala godinu dana ranije, to su nam javili organizatori, za predjelo bili smo zaduženi da koristimo morske plodove, za glavno jelo pačetinu i za dezert krušku, što nam je išlo na ruku jer smo koristili viljamovku našu domaću sortu koju smo kombinovali sa namirnicama karakterističnim za Srbiju”, rekao je Dušan Grujić.

“Mi smo prvi put bili na velikim takmičenjima i sad smo osetili ono što sportisti osećaju na velikim događajima, ali to je da je mirna glava ključ svega, ako se zbunite uđete u nervozu, idete iz problema u problem i svo znanje vam pada u vodu, dakle hladna glava, vruće srce je idealan recept za to”, rekao je Goran Radivojević mentor kulinarskog tima.

Vinuti se u vrh svetskih kuhinja kao što je kineska, meksička, japanska i francuska veliki je uspeh za studente i katedru gastronomije Prirodno-matematičkog fakulteta, ali i za čitavu pokrajinu i zemlju. Pored odličnog praktičnog znanja i tehnika, naš tim je osvojio maksimalnih 25 bodova iz teorijskog dela. “Oni uče sanitaciju, i mešu njima je Maja upravo imala zadatak da vežba tim u sprovođenju sanitarnih mera u postupku od nabavke, prijema, toplotne obrade do serviranja. Tu su standardi veoma visoki”, objasnio je Dragan Tešanović, šef katedre za gastronomiju PMF-a.

“Danas sam primio osvajače zlatne medalje, ona je nominalno bronzana, ali ona svedoči da ti naši studenti prezentuju kvalitet visokog obrazovanja, Prirodno-matematičkog fakulteta i katedre” , rekao je Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.           https://www.youtube.com/watch?v=raOsJrnNeSE&feature=emb_logo

Platforma naših matematičara nagrađena na svetskom takmičenju

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, čestitala je Društvu matematičara Srbije i partnerima na inovativnom projektu “Završni ispit – platforma za ravnopravno uključivanje učenika u obrazovni proces”, na osvojenoj nagradi na svetskom takmičenju “Zero Project 2020”, u organizaciji ESSL fondacije i Ujedinjenih nacija u Beču. Platforma je rezultat istoimenog projekta Društva matematičara Srbije, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i GeoGebra centra u Beogradu. “Ponosni smo na naše stručnjake i njihovu viziju novih tehnologija kao sredstva za unapređenje obrazovanja i omogućavanja našim učenicima da budu konkurentni na globalnom nivou”, poručila je državna sekretarka Matić i naglasila da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nastaviti da podržava projekte koji doprinose razvoju savremenog i inovativnog obrazovanja.

Nagrađena platforma zavrsniispit.matf.bg.ac.rs sadrži zadatke iz matematike i srpskog jezika namenjene učenicima koji se pripremaju za polaganje završnog ispita. Posebno prilagođeni zadaci pružaju mogućnost učenicima obuhvaćenim inkluzijom da koriste digitalne tehnologije i unaprede svoje znanje. Platforma je besplatna i javno dostupna.

Projekat je predstavljen na međunarodnoj konferenciji Zero Project Conference 2020 u Bečkom internacionalnom centru, koja je okupila više od 800 učesnika iz oko 80 zemalja, i tom prilikom i uručena je nagrada Društvu matematičara Srbije. Rukovodilac nagrađenog projekta bio je prof. dr Miroslav Marić, profesor na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Najbolji na bilbordima: U Opštini Temerin petoro đaka generacije

U protekloj školskoj godini Opština Temerin imala je petoro đaka generacije u osnovnim i srednjim školama. Katarina Milanković izabrana je za đaka generacije Osnovne  škole „Petar Kočić” u Temerinu, a u prošloj godini osvojila je drugo mesto na Republičkom takmičenju iz istorije, zbog čega se našla i na bilbordu namenjenom za osvajače prestižnih državnih priznanja. Svoje školovanje nastavila je u Gimnaziji „Svetozar Marković Toza” u Novom Sadu. 

Nenad Stjepanović bio je najbolji đak škole „Danilo Zelenović“ u Sirigu. U toku školovanja učestvovao je na brojnim takmičenjima iz geografije, biologije, hemije, matematike, istorije… Sada je učenik Eletrotehničke škole u Novom Sadu. – Želim da školovanje nastavim i posle srednje škole, jer planiram da upišem fakultet – kaže Nenad. – Želeo bih da budem programer, a čime bih se konkretno bavio u toj oblasti, još ne razmišljam na tu temu. Imam vremena.

Bence Černjak bio je najbolji đak Osnovne Škole „Kokai Imre“ u Temerinu za školsku 2018/2019. godinu. Za ovu titulu kandidovale su ga diplome s takmičenja iz čak osam predmeta. Školovanje je nastavio u Gimnaziji u Senti. – Upisao sam smer za nadarene učenike iz matematike – kaže Bence. – Planiram da školovanje nastavim na fakultetu, a želeo bih da budem inženjer ili hemičar, još se nisam odlučio.

Danilo Adam je izabran za đaka generacije srednje škole „Lukijan Mušicki“ u Temerinu za smerove trećeg stepena. Svoju školu predstavljao je na stručnim takmičenjima u prošloj školskoj godini. Školovanje je nastavio vanredno i upisao vatrogasni smer. – Planiram da se školujem i zaposlim kao vatrogasac – ističe Danilo. – Ako u tome ne uspem, upisaću neku drugu školu, jer mi je cilj da stičem i znanja i veštine.

Milica Januzović, najbolja je učenica Srednje ekonomske škole „Danilo Zelenović“ u Temerinu, za učenike četvrtog stepena. U prošloj školskoj godini svoju školu predstavljala je na odbojkaškim takmičenjima, a iz srpskog jezika bila je najbolja u opštini. – Školovanje sam nastavila na Ekonomskom fakultetu, smer Poslovna informatika – navodi Milica. – Namera mi je da unapredim svoje znanje iz ekonomije i da se time profesionalno bavim po završetku fakulteta.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koji realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, i 2019. godine realizovan je u Novom Sadu i šest opština u Vojvodini: Sremskim Karlovcima, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Žablju, Temerinu i Beočinu u kojima je predstavljeno više od 370 đaka osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini 2018./2019. ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni, ali i one koji su zbog svojih uspeha izabrani za đake generacije. Generalni sponzor ovog projekta je Erste banka.

Studenti iz Bujanovca posetili Ekonomski fakultet u Novom Sadu

Studenti Ekonomskog fakulteta, Odeljenja u Bujanovcu, nakon obilaska Sajma obrazovanja „Putokazi“ na Novosadskom sajmu, u sredu 4. marta su posetili i Ekonomski fakultet u Novom Sadu. Tim povodom pozdravili su ih pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Aleksandar Grubor. Obraćajući se studentima sekretar Milošević je naglasio da treba da se osećaju srećnim, jer su upisali Ekonomski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, sa sedištem u Subotici, koji ima odeljenja u Novom Sadu i Bujanovcu. „Vrlo je važno da verujete da samo obrazovanjem možete ostvariti lični inegritet i doprineti svojoj zajednici, ali pre svega jednom društvu koje veruje u vrednosti znanja. Gde god da se nađete, vi ste intelektualci, ništa drugo više neće biti bitno, ali je vrlo važno šta ste po znanju i koji su vaši očekivani radni rezultati“, zaključio je sekretar Milošević.

Učenici kovinske škole obeležili Dan energetske efikasnosti

Svetski dan energetske efikasnosti obeležili su učenici kovinske “Zmajeve” osnovne škole kroz zanimljive radionice i kratke edukativne filmove sa ciljem da se mladima pruži opšte znanje iz oblasti energetske efikasnosti. “Na današnji dan, 5. marta 1998. godine, u Austriji je održan prvi sastanak na kojem se razgovaralo o energetskoj krizi i njenim mogućim rešenjima i od tada se ovaj datum obeležava kao Svetski dan energetske efikasnosti. Pod energetskom efikasnošću podrazumeva se smanjenje potrošnje energije i njeno ekonomično trošenje uz očuvanje komfora i kvaliteta života ljudi. Gledajući šire, energetska efikasnost bi se mogla shvatiti i kao razvoj i primena tehnologija kojima se ostvaruje ekonomska ušteda, bolja zaštita životne sredine i smanjuje potrošnja energetskih resursa, a da se pri tome ne umanjuje životni standard društva i kvalitet usluga privrede, niti se negativno utiče na privrednu aktivnost. Tehnika i tehnologija je predmet u kome se tokom sve četiri godine izučava ova problematika, bilo da je to u oblasti građevinarstva, proizvodnje ili saobraćaja. Zato je učenicima bilo zadovoljstvo da se tokom par časova, korišćenjem brojnih dostupnih IKT alata, posvete istraživanju ovog gorućeg svetskog problema”, kaže realizator projekta Dejan Kreculj, pedagoški savetnik.

Akademac: UNS-Kina

Početkom godine, kineska privreda je, prema zvaničnim ekonomskim pokazateljima, za sobom ostavila Japan i dospela na drugo mesto rang liste vodećih svetskih ekonomija, odmah iza Amerike. Na neverovatan privredni rast, pokazale su analize, uticalo je prevashodno ulaganje u obrazovanje. U potrazi za motivacijom, novim iskustvima i mostovima ka Kini novinari Akademca su razgovarali sa dekanom AU, profesorom Sinišom Bokanom, Branislavom Bogojevićem sa Instituta “Pojas i put ” i studentima UNS. Posetili su i studente koji su doneli nagradu iz Pekinga. I ova emisija  koja  je bila na programu na RTV1 1. marta u 13,30 časova,  može se pogledati i na odloženo.

Vršac: Zahvaljujući donatorima više besplatnih obroka za đake

U septembru 2018. godine, jedna porodica iz Vršca rešila je da pomogne ugroženim đacima, tako što će u svojim objektima, za njih obezbediti besplatne obroke. Akcija Fast fooda Smerdov svidela se i drugima, pa su se uključili i donatori, i polako raste broj na ovaj način zbrinute dece. Porodica Smerdov sa svojim fast food objektima u dve vršačke srednje škole, pre godinu i par meseci pokrenula je akciju obezbeđivanja besplatnih obroka za socijalno ugrožene đake. Startovali su skromno, sa po tri đaka u svakoj školi, zatim su počeli da se priključuju donatori, akcija da raste, a sada se u nju mogu uključiti i građani. „Prošle godine podelili smo 7.500 obroka i 7.500 voda. Nadam se da će akcija još da se razvija, a pozivam i građane da dođu da pazare kod nas, a mi ćemo od svake naplate 10% odvajati za socijalno ugrožene učenike“, objašnjava Aleksandar Smerdov, glavni inicijator ove humane priče.

Osim Fast fooda Smerdov, u priči su praktično od početka i Studio Pingvin i JKP Drugi oktobar, a priključili su se Market Bojana, Auto-škola Reni-Pro, ali i drugi subjekti, organizacije i pojedinci: „Izuzetno nam je drago što se priključila Srpska pravoslavna crkvena opština Vršac, nećemo pričati o brojevima ali to je do sad jedan od najvećih donatora, tu je Omladinska organizacija „Romska deca – romska budućnost“, imamo i porodicu Stojanović kao donatore, a sada nam se priključila i porodica Filipović“, navodi Danilo Smerdov.

Među donatorima je i Rimokatolička crkva, a u toku su i dogovori sa Rumunskom pravoslavnom crkvom i Konzulatom Rumunije u Vršcu „To bi bilo prvi put da su se sve tri crkve priključile jednoj akciji, tako da smo veoma počastvovani, i akcija zaista jako lepo ide“, dodaje Aleksandar.

Sa prošlogodišnjih 15, stiglo se na 39 korisnika ove godine, a kako su potrebe i dalje veće, poziv donatorima je i dalje otvoren: „Ja sam već rekao, nije bitno ko koliko može, ako je to samo jedan učenik – i to je ok, jer je to i jedan problem manje“, dodaje Aleksandrov otac, Danilo. „Moram da kažem da su to deca sa spiskova koje mi dobijamo od Centra za socijalni rad, i koja zbilja nemaju novac da kupe tu užinu. Zato bih želeo da se zahvalim svima koji pomažu ovu akciju, pogotovo gospodinu Smerdovu, koji je pokrenuo čitavu priču“, kaže direktor Školskog centra „Nikola Tesla“, Željko Ivković. Smerdovi su poručili korisnicima da bonovi koji su podeljeni za prošli mesec, pošto nije bilo nastave dve nedelje neće propasti, jer mogu da iskoriste u toku ovog meseca, kada god to žele. Ova akcija i njeni pokretači nominovani su za Virtusovu nagradu godine, i ušli su u uži izbor od pet potencijalnih dobitnika nagrade za filantropiju.

Novi Bečej: Domaći i indijski radnici prave školicu za decu u Bočaru

U kompleksu dvorca Hertelendi, koji će ove godine biti školica u prirodi za decu predškolskog uzrasta i onu iz nižih razreda osnovne škole, u toku je gradnja alatnice, završeno je merenje i izliveni su temelji, a gradi se i objekat za rekreaciju u drugom delu dvorišta. U tu investiciju Pokrajinska vlada je uložila 361 milion dinara, a predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nedavno je ozvaničio početak radova na obnovi dvorca i istakao da grade sve ono što Vojvodina do sada nije imala.

Predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović napomenuo je da im je obnova dvorca najveća investicija 2019. i da je svakako značajna, ne samo za selo Bočar već i za čitavu opštinu. – Trenutno se radi unutrašnjost velike zgrade i to su poslednje informacije koje imam. Novac je obezbeđen za taj projekat, ostalo je samo da se radi – kaže Maksimović. – Ne radi se samo rekonstrukcija postojećih objekata već se grade i novi – fiskuluturna sala koju će deca koristiti u slučaju lošeg vremena i tokom zimskih meseci i kompletno se uređuje ceo taj prostor. Reč je o placu od hektar i po koji će sadržati razne sadržaje za decu, sportske terene, pešačke staze. Radovi su u toku, završena je sva procedura oko papirologije i obezbeđene sve potrebne dozvole, dokumentacija je završena i izvođači radova su na terenu. Očekujemo da će svi radovi biti završeni do kraja proleća i od sledeće školske godine deca predškolskog urasta i nižih razreda će imati prostor za boravak u prirodi, bilo da je u pitanju jednodnevni izlet ili višednevni boravak školice u prirodi.

Izvođač radova je firma „Modulor“ iz Beograda, a građevinska tehničarka koju smo zatekli na samom gradilištu kaže su uradili duplo krunsko slaganje biber-crepa, što su, s izlivanjem temelja, najvažniji radovi koji su završeni lane. – Tokom zime radićemo na unutrašnjosti dvorca, a završeni su i radovi na struji – kaže građevinska tehničarka Aleksandra Jankov, koja je majka troje dece iz Bočara, a deca joj se igraju odmah na fudbalskom terenu do Hertelendija, dok je mama na poslu. Kaže da mnogo voli svoje selo, u koje se vratila, i da joj je veoma drago što se dvorac obnavlja, a prilika za posao u sopstvenom selu se stvorila taman na vreme kada su deca malo porasla. Volela bi da zaživi poljoprivreda u Bočaru. – Imamo 15 radnika na terenu, od toga sedam Indijaca, od kojih samo jedan govori engleski, međutim, komunikacija ne predstavlja problem, priča se na tri jezika – kaže Aleksandra Jankov. Teren za rekreaciju koji se gradi biće zatvoren, da bi se deca mogla rekreirati i u zimskim uslovima.

Indijski radnik Dermiš Patel kaže da mu se dopada rad u Srbiji, ima ugovor o radu potpisan na dve godine, a ovde je već godinu. Radio je u Sremskoj Mitrovici, Subotici, Paraćinu, a sada i u Bočaru. – Ja sam iz Mumbaja, koji je veliki grad, naspram čega je Bočar zaista jako malo mesto – kaže Dermiš. – Hrana je dobra, svi kuvamo, ali najviše jedemo ribu i piletinu. U Sremskoj Mitrovici smo radili najduže, pet meseci, i do sad je sve u redu, bez ikakvih problema. Kako smo čuli, indijski radnici dolaze u Srbiju jer su kod njih plate toliko niske (kažu čak dolar za dan dobiju), te im je ovde zarada izuzetno dobra i nakon dvogodišnjeg rada u Srbiji, vraćaju se kući. Polako stiže i materijal, a biće uposleno još radnika. Rok za završetak radova je 270 dana. Dvorac iz 19. veka u stilu secesije dobiće i nove objekte, kompletno uređenje 1,7 hektara dvorišta, čime će ono biti prošireno. Sam dvorac ima 2.190 kvadrata, projektom je planirana izgradnja smeštajnog paviljona površine 731 kvadrat, objekat za rekreaciju na 340 kvadrata, ali i 492 metra ograde. – Biće urađen i prečistači vode i otpadnih voda, trafostanice, kao i trim-staza, fitnes na otvorenom, teren za mali fudbal s travnatim delom, igralište za decu na prirodnoj podlozi, kao i na tartanu, amfitetar na otvorenom, dakle uređenje kompletnog prostora s ozelenjavanjem i prikladnim sadržajima za decu – kaže Saša Maksimović.

Gimnazije uvode specijalizovana odeljenja za kreativne industrije

Od sledeće školske godine u pojedinim gimnazijama biće otvorena specijalizovana odeljenja za kreativne industrije, kao i za istoriju i geografiju. Za početak je planirano da specijalizovana odeljenja iz istorije i geografije budu otvorena u desetak gimnazija, dok odeljenja za kreativne industrije – scenska i audio-vizuelna umetnost budu u tri gimnazije.

Marija Krneta iz Ministarstva prosvete kaže da je nastavni plan za “kreativne industrije” urađen, da je dobio saglasnost Nacionalnog prosvetnog saveta i da se sada radi na izradi programa. Nije mogla da precizira koje gimnazije će imati ta specijalizovana odeljenja. Najverovatnije će to biti u školama u velikim centrima koji imaju fakultete dramskih umetnosti, velika pozorišta. Za nova specijalizovana odeljenja prijemni će biti organizovan krajem aprila, a Krneta kaže da će se Ministarstvo prosvete potruditi da mesec dana ranije na svom sajtu objave probne testove, kako bi učenici mogli da vide kog tipa će biti zadaci. Za kreativne industrije polagaće se test opšte kulture koji će se bazirati na znanju učenika iz srpskog jezika, muzičkog i likovnog. “U početku je bila ideja da imamo scenski nastup. Međutim, odlučili smo da prve godine bude test opšte kulture koji se bazira na standardima postignuća iz srpskog jezika i književnosti, likovnog i muzičkog”, kaže Krneta. Dodaje da bi kasnije prijemni bio iz dva dela, đaci bi polagali pismeni test i imali scenski nastup, gde bi mogli da biraju između dramskog teksta i da snime kratak film u trajanju od pet minuta.

Prethodnih godina u gimnazijama su uvedena specijalizovana matematička, filološka odeljenja, zatim odeljenja za decu nadarenu iz fizike, informatike i računarstva, biologije i hemije.

Promocija višejezične knjige na Novosadskom sajmu

Društvo novosadskih književnika će u petak, 6. marta 2020. godine, u terminu od 12,30 do 14,15 časova na Međunarodnom sajmu knjiga na Novosadskom sajmu na Centralnoj bini predstaviti višejezičnu knjigu: Novi duhovni most / PUNTE SPIRITUALĂ NOUĂ, Зборник савремене лирике / Culegere din lirica contemporană, Novi Sad – Temišvar (20 pesnika iz Novog Sada – 20 pesnika iz Temišvara). Priređivači i prevodioci ove knjige su književnici Joan Baba i Ivo Munćan.

Pored njih u programu će učestvovati istaknuti pesnici, članovi Društva novosadskih književnika koji su zastupljeni u zborniku svojom poezijom (Nenad Šaponja, Selimir Radulović, Zoran Đerić, Miroslav Aleksić, Blagoje Baković, Đorđo Sladoje, Gordana Đilas, Đeze Bordaš, Zdenka Valent Belić, Dušan Radak, Stevan Tontić, Vladimir Kopicl, Olena Plančak Sakač, Bojan Samson, Jelena Marićević Balać, Mirjana Gardinovački, Dalibor Tomasović, Snežana Nikolić, Nataša Bundalo Mikić), gošće iz Temišvara, savremene rumunske pesnikinje Nina Ćeranu i Manolita Dragomir-Filimonesku čiju ćemo poeziju takođe imati prilike da čujemo, zatim dr Sava Damjanov kao i dr Virđinija Popović, dr Mihaela Lazović koje su pisale predgovor i pogovor na srpskom, rumunskom i engleskom jeziku.

Nagrade za uspešnu decu iz Pančeva motiv za dalji trud

Lokalna samouprava u Pančevu nagradila je trinaestoro učenika koji su na republičkim i međunarodnim takmičenjima dobili nagrade u različitim naukama i disciplinama. Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov je najuspešnijim mladim Pančevcima uručio tablet računare u znak priznanja za njihov trud. „Sam poklon je samo mali znak pažnje. Cilj je u stvari da ovu decu prikažemo kao poželjan model, odnosno uzor za ostale naše sugrađane njihovog uzrasta“, izjavio je Pavlov. Među nagrađenima dominiraju mladi matematičari i fizičari, ali ima i osvajača priznanja iz likovnog, tehničkog vaspitanja i istorije.

Ilija Tepšić je osvojio srebrnu medalju na međunarodnom takmičenju iz istorije. „Takmičenje je bilo održano u Beogradu avgusta prošle godine. Kokurencija je bila dosta jaka. Dolazili su timovi sa skoro svih kontinenata planete Zemlje, i jednostavno ta srebrna medalja mi mnogo znači. Jednostavno sam video da nisam samo jedan od najbolji mladih istoričara u državi, već i na svetu“, rekao je on.

Tijana Jakšić, osvajač je prvog mesta na republičkom takmičenju iz matematike. „Takmičenje bilo zanimljivo, mislim generalno ja baš uživam u tome da rešavam zadatke, tako da baš je bilo zabavno. A nagrada znači zato što uvek kažem, jeste da radim pre svega za sebe, ali mi je drago i kad vidim da je još neko to primetio“, ocenila je Tijana.

Talentovane dece ima u svakoj generaciji učenika, ali iza ovih uspeha stoji njihov veliki rad i pomoć porodice i nastavnika, napominje Dragoljub Cucić direktor Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“. „U školama se dobro radi sa ovom decom, mi u Centru dobro radimo. Motiv, rad na tom motivu, jer kada dete, neka deca, ne znam provode se ne znam šta, oni sede, rade. Treba stalno raditi na tom motivu: zašto, čemu sve to, a onda ovakve prilike u stvari i jesu potvrde da neko sve to gleda i pazi na njih“, kaže Cucić. Od naredne godine će nagrade za talentovanu uspešnu decu nositi naziv Sretenjske i biće dodeljlivane za Dan državnosti Srbije. https://www.youtube.com/watch?v=sWNo36VZHR0&feature=emb_logo

Svaki peti omladinac hoće na radnu akciju

4Istraživanja pokazuju da svaki peti mladi čovek u Srbiji hoće da ide na radnu akciju. Nacionalni tim za preporod sela Srbije računa na njih, rekao je ministar zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Milan Krkobabić nakon sastanka sa predsednikom Saveza udruženja učesnika ORA (Omladinske radne akcije) Srbije, Momčilom Talijanom.

 “Omladinske radne akcije su ponovo u modi. Istraživanja pokazuju da svaki peti mladi čovek u Srbiji hoće da ide na radnu akciju. Nacionalni tim za preporod sela Srbije računa na njih” – izjavio je Krkobabić nakon današnjeg sastanka i najavio Memorandum o saradnji sa ovim udruženjem u cilju što efikasnije realizacije Programa preporoda sela Srbije.

Talijan je istakao spremnost udruženja da se uključi u ovu akciju i objasnio da ova krovna organizacija ima u svom sastavu 24 ogranka širom Srbije i već je sprovodila različite akcije po regionima.  “Želimo da obnovimo tradiciju omladinskih radnih akcija i samoorganizovanja građana za društveno koristan rad i da aktivno doprinesemo obnovi seoskih domova kulture, puteva, škola, spomenika”.

Ministar i predsednik udruženja ORA složili su se da očekuju da se na ovaj način doprinese i podizanju optimizma za ovako važan posao, od nacionalnog značaja. “Moramo zaustaviti gašenje sela Srbije, jer će sa njima nestati i cela Srbija” – rekao je ministar.

Sastanku je prisustvovao i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, akademik Dragan Škorić koji je izjavio da radne akcije posebno doprinose motivaciji mladih ljudi. “Hajde da mlade iz gradova pomerimo iz kafića u lepote Srbije, gde bi zajedno sa mladima iz sela radili nešto korisno, nešto naučili a možda se i neko od njih opredeli da tamo i ostane”.

Sajam obrazovanja 6. i 7. marta u Beogradu

Sedamnaesti EduFair sajam obrazovanja u Srbiji održava se 6. i 7. mart, u beogradskom Belexpo centru. Na sajmu će učestvovati više od 90 uglednih obrazovnih institucija iz Srbije, regiona, Evrope, Amerike i Kanade predstaviće svoje programe, nove trendove, moderne pristupe obrazovanju, a biće i otvorene za besplatne konsultacije u vezi sa obrazovanjem za sve zainteresovane posetioce. Posetioci će imati priliku i da prisustvuju prezentacijama ambasada, fakulteta, internata, kulturnih centara, ali i edukacijama, gde će moći da se informišu o brojnim zanimljivim stipendijama, popustima, pogodnostima i “zanimanjima budućnosti”.

Već tradicionalno, na EduFair-u bira se omiljeni profesor ili profesorka Srbije, a svi srednjoškolci koji žele da obraduju svog profesora ili profesorku, mogu da ih kandiduju na internet stranici integraledu.rs. Takođe, svi posetioci imaće priliku da urade test profesionalne orijentacije MyUniChoice, zvanično najbolji test za profesionalno usmerenje u Velikoj Britaniji. Predstavnici nekih od najuglednijih obrazovnih institucija iz Velike Britanije, Švajcarske, Austrije, Nemačke, Kanade, Slovenije, Luksemburga, Italije, Francuske, Grčke, Hrvatske, Mađarske i Holandije držaće svoje prezentacije tokom dva dana EduFair-a, koje će biti otvorene za sve posetioce.

Vremeplov: Obrenović proglasio Srbiju kraljevinom

Na današnji dan 06. marta 1882. godine knez Milan Obrenović proglasio je Srbiju kraljevinom, a sebe kraljem.

Vremeplov: Edikt o restituciji poseda katoličke crkve

Nemački car Ferdinand II Habzburški izdao je na današnji dan 06. marta 1629. godine  Edikt o restituciji kojim je protestantskim knezovima naloženo da vrate katoličkoj crkvi sve posede zaplenjene od 1552. godine. Ferdinand III opozvao je taj edikt Vestfalskim mirovnim ugovorom 1648. godine.

Vremeplov: Umrla Milena Pavlović-Barili

U Njujorku je na današnji dan 06. marta 1945. godine umrla srpska slikarka Milena Pavlović-Barili, jedan od najznačajnijih predstavnika nadrealizma u srpskom slikarstvu. Od 1939. živela je u SAD, gde je bila ilustrator modnog časopisa “Vog” i scenograf i kostimograf u njujorškim pozorištima. Rođena je u Požarevcu 1909. godine.

Vremeplov: Rođen Markes

Na današnji dan 06. marta 1927. godine rođen je kolumbijski književnik Gabrijel Garsija Markes. Pisac “magičnog realizma”, žanra koji meša mitove, magiju i realnost, najviše je doprineo da latinoamerička literatura dođe u centar pažnje svetske kulturne javnosti šezdesetih godina 20. veka. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1982. (“Sto godina samoće”, “Ljubav u vreme kuge”).

Vremeplov: Rođen Berđajev

Ruski filozof Nikolaj Aleksandrovič Berđajev rođen je na današnji dan 06. marta 1874. godine, profesor na Moskovskom univerzitetu (1920). Mislilac hrišćanske inspiracije, jedan od najvećih filozofa 20. veka napustio je sovjetsku Rusiju 1922. i postao najpopularniji ruski filozof na Zapadu. Umro je 23. marta 1948. u Francuskoj (“Hrišćanstvo i klasna borba”, “Smisao istorije”, “Filozofija slobode”, “Čovek i mašina”, “O ropstvu i slobodi čoveka”).

Vremeplov: Rođen Mikelanđelo

Na današnji dan 06. marta 1475. godine rođen je italijanski vajar, slikar, arhitekta i pisac Mikelanđelo Buonaroti, jedan od najveih umetnika Renesanse.

Vremeplov: Umro Žan Bodrijar

Francuski sociolog i filozof Žan Bodrijar, autor niza značajnih analitičkih uvida o modernom društvu, politici i kulturi, umro je na današnji dan 06. marta 2007. godine  u Parizu u 77. godini. Najvažnije knjige: Simbolička razmena i smrt (1976), Zaboravite Fukoa (1977), O zavođenju (1979), Simulakrumi i simulacije (1981), Fatalne strategije (1983), Iluzija kraja (1992), Savršeni zločin (1994), Totalni ekran (1997), Duh terorizma 2002).

Vremeplov: Umrla Melina Merkuri

Na današnji dan 06. marta 1994. godine umrla je grčka glumica Melina Merkuri, veoma angažovana šezdesetih godina 20. veka u borbi protiv vojne hunte u Grčkoj, potom ministar kulture u vladi grčkih socijalista (“Nikad nedeljom”, “Fedra”, “Ciganin i džentlmen”).

Vremeplov: Umro Hans Bete

U SAD na današnji dan 06. marta 2005. godine  je umro fizičar i laureat Nobelove nagrade Hans Bete koji je pobegao iz nacističke Nemačke, a zatim postao ključna figura u razvoju prve atomske bombe.

Maloletnici pokušali da siluju devojčicu u Bečeju

Dva maloletnika starosti 15 i 17 godina uhapšena su u Bečeju zbog pokušaja silovanja devojčice (13). Naime, oni su u sredu  ušli u dvorište devojčice, oborili je na zemlju, pocepali odeću i pokušali da je obljube. Na svu sreću, u poslednjem trenutku je iz kuće izašla majka devojčice, a nasilnici su pobegli. Brzo reakcijom policije u Bečeju, maloletnici su uhapšeni.

Direktori ispituju ko je od srednjoškolaca pozivao na linč LGBT osoba

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je u sredu 4. marta dopis svim direktorima srednjih škola u Leskovcu i zatražilo da istraže sve izostanke učenika sa nastave, a izveštaje da dostave Školskoj upravi do kraja dana. Ukoliko se utvrdi da su učenici,  u ponedeljak 2. marta 2020. godine učestvovali u protestu povodom najave održavanja Parade ponosa u Leskovcu, potrebno je, kako je navedeno u dopisu, povesti vaspitno-disciplinske postupke protiv tih učenika, kao i druge radnje u skladu sa zakonom. Takođe, potrebno je ispitati i eventualne propuste zaposlenih u školi. Kako je navedeno, škola je u obavezi da obavesti nadležni centar za socijalni rad i policiju, nakon što se utvrdi učešće pojedinih učenika u protestu.

 Pored primene procedura propisanih Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje („Sl.glasnik RS 46/2010) potrebno je primeniti i procedure propisane Pravilnikom o postupanju ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja i vređanja ugleda, časti ili dostojanstva ličnosti („Sl.glasnik RS“ broj 65/2018).

Otkazan Međunarodni sajam knjiga u Lajpcigu

Međunarodni sajam knjiga u Lajpcigu otkazan je zbog epidemije koronavirusa, saopštili su  organizatori. “Nažalost, moramo ovo da potvrdimo. Dodatne informacije biće uskoro objavljene”, naveli su organizatori na Tviter nalogu. Manifestacija je trebalo da bude održana od 12. do 15. marta. Sajam knjiga u Lajpcigu prošle godine je privukao 286.000 posetilaca, prenosi Rojters.

By admin