Ministarstvo: Nema potrebe za prekidom nastave!

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je u sredu 11. marta novi  dopis svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji. U dopisu se navodi: „U skladu sa merama donetim na  sastanku najviših državnih zvaničnika i predstavnika svih nadležnih institucija, uz mišljenje i saglasnost eminentnih epidemiologa, obaveštavamo vas da se proces vaspitno-obrazovnog i obrazovno-vaspitnog rada obavlja redovno, jer u ovom trenutku svi relevantni pokazatelji ne ukazuju na potrebu obustave rada. Ovi pokazatelji prate se na dnevnom nivou i reagovaće se u skladu sa pristiglim podacima.

Posebno napominjemo, da je direktor ustanove odgovoran da se mere visokog nivoa higijene redovno sprovode u skladu prethodnim dopisom koji je dostavljen  10. marta 2020. godine. Sanitarna i prosvetna inspekcija intenzivno će sprovoditi nadzor nad ustanovama u pogledu realizacije ovih mera.

Potrebno je roditeljima skrenuti pažnju, da se zbog bezbednosti njihove dece i bezbednosti drugih, obrate nadležnim zdravstvenim institucijama ukoliko primete bilo kakve simptome kod dece koji bi mogli da ukazuju na prisustvo virusa. Telefoni epidemiološke službe za sve informacije su 064/ 894 52 35 i 011 /268 45 66.

Direktori su dužni da vode evidenciju o broju dece, učenika  i zaposlenih koji su odsutni iz zdravstvenih razloga i da na dnevnom nivou izveštavaju nadležnu Školsku upravu. Sve manifestacije i priredbe u zatvorenom prostoru, koje su planirane za više od 100 učenika se odlažu. Ne dozvoliti veća okupljanja dece i učenika po holovima i hodnicima za vreme odmora.

Takmičenja i smotre učenika se ne odlažu, već je potrebno da se učenici okupe na otvorenom prostoru ( školskom dvorištu i slično) i nakon toga ih sukcesivno uvoditi po učionicama.

Ekskurzije, nastava u prirodi i druga putovanja na teritoriji Republike Srbije, za sada, se ne odlažu, s tim da se prilikom realizacije poštuju sve preporuke u pogledu okupljanja (do 100 učenika) i održavanja higijene. U funkciji podrške realizaciji utvrđenih mera, potrebno je organizovati i pojačana dežurstva zaposlenih.“

Unapređenje obrazovne saradnje sa Luksemburgom

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ambasador Luksemburga Filiop Donkel razgovarali su u sredu  u Beogradu o  saradnji dve zemlje u oblasti obrazovanja. Sagovornici su se saglasili da postoji veliki prostor za saradnju dve zemlje. Ministar Šarčević je naveo da u zemljama koje se graniče sa Luksemburgom, kao što su Francuska i Belgija, postoje dopunske škole u kojima učenici uče osnove srpskog jezika i kulture. Drago nam je da možemo da razgovaramo o formiranju odeljenja dopunske nastave i u Luksemburgu, istakao je ministar, navodeći primer Slovenije gde da se 1350 dece  izjasnilo da želi ovaj tip nastave. Ministar Šarčević je upoznao ambasadora da će u aprilu biti raspisan konkurs za nastavnike u dopunskim školama, da se otvaranje novih škola radi u saradnji sa ministarstvom obrazovanja zemlje domaćina, a da nastavni kadar obezbeđuje država Srbija.

Ambasador Donkel  je rekao  da oko 10.000 Srba živi u  Luksemburgu. Srbija je jedina zemlja sa Balkana, koja u Luksemburgu ima svoj kulturni centar. Grad pomože ovaj kulturni centar, a  vodi ga srpska zajednica, rekao je Donkel,, naglašavajući da postoji jaka želja da se uspostave što čvršće veze između ljudi i dece iz ove dve zemlje.

Promocija dualnog i preduzetničkog obrazovanja u Nišu

U Gradskoj upravi grada Niša u ponedeljak, 9. marta 2020. godine održana je promocija Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanje. Tom prilikom, direktorka Mašinske škole Vesna Ristić i direktor JKP „Mediana“ Dragoslav Pavlović potpisali su ugovor o dualnom obrazovanju.

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gabrijela Grujić navela je da je za školsku 2020/2021 godinu predviđeno oko 3.500 mesta za upis učenika u dualne obrazovne profile. Prema njenim rečima, trenutno je oko 900 kompanija uključeno u dualno obrazovanje koje učestvuju u realizaciji 45 dualna obrazovna profila. Ona je naglasila da će u Nišu u buduće akcenat biti na razvoju visokih dualnih studija u oblasti informacionih tehnologija. Na taj način stimulisaćemo mlade ljude da kroz savremene dualne studije uspešno završe fakultete i zaposle se u regionalnim kompanijama, rekla je Grujić.

Predstavnica Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević navela je da je PKS partner Ministarstvu u oblasti razvoja i implementacije dualnog obrazovanja, dok je direktor regionalne Privredne komore Niš, Aleksandar Milićević govorio o ulozi regionalnih  komora u procesu akreditacije kompanija. On je istakao da je dualno obrazovanje značajno jer na taj način grad zadržava konkurentnost prilikom dolaska stranih investitora kojih je sve više u Nišu.

Promociji su prisustvovali i predstavnici kompanija Resor i Johnson Elektrik.

Nastava na fakultetima Univerziteta u Beogradu u manjim grupama

Fakulteti u sastavu Univerziteta u Beogradu organizovaće nastavu u manjim grupama studenata, u skladu sa odlukom nadležnih o zabrani okupljanja u zatvorenom prostoru kako bi se sprečilo širenje novog koronavirusa.

Rektorka UB prof. Ivanka Popović kaže da se zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru, za grupe veće od 100, odnosi i na predavanja kojima prisustvuje veliki broj studenata, te da su na današnjoj sednici Senata razgovarali o tome kako da se nastava reorganizuje. “Dali smo preporuke da se radi i online, elektronskim putem, gde je to moguće”, rekla je Popović i navela da su preporuke date kako bi se umanjio rizik širenja novog korona virusa i zaštitili studenti. Ona je rekla da će UB pratiti preporuke i odluke Vlade Srbije i reagovaće brzo. Fakulteti su zatražili mišljenje Ministarstva prosvete da li mogu da održavaju sednice nastavno-naučnog veća kojima prisustvuje više od 100 ljudi. Rektorka pojašnjava da je na pojedinim fakultetima neophodno da se održe sednice nastavno-naučnog veća, ali da sa druge strane niko ne želi da ugrozi bilo čije zdravlje. “Nakon konsultacija sa ministarstvom mi ćemo svim fakultetima uputiti preporuke, kako da postupe vezano za sastanke većih grupa zaposlenih na fakultetima”, navela je ona.

Dekan ETF prof. Milo Tomašević kaže da će taj fakultet deliti studente u manje grupe za predavanja, kako bi se smanjila mogućnost širenaj virusa. Juče je fakultet  poslao obaveštenje profesorima, razmotriti situaciju pojedinačno po predmetima i i tamo gde ima više od 100 studenata podeliti u manje grupe. “Primenićemo i druge mere vezane za nastavu, a biće i pojačane higijenske mere”, naveo je on. Tomašević dodaje da će sva putovanja profesora i studenata koja nisu neophodna biti odložena, kao što je to urađeno u slučaju mnogih konferencija i kongresa.

Prorektor za međunarodnu saradnju UB prof. Nenad Zrnić ističe da je preporuka nastavnici i studentima da ne poštuju na studentske i stručne razmene. “Obavešteni smo od partnera da neće primati naše studente na razmenu do kraja aprila”, rekao je Zrnić. On je pojasnio da su planirane razmene studenata, iz prethodnog ciklusa, trebale da budu obavljene do 31. maja, a da su iz Poljske dobili informaciju da će rok verovatno biti produžen rok do 31. jula, možda i do kraja školske godine.

Radna etika važna odmalena

Roditeljsko delegiranje obaveza od malih nogu i te kako je dobro za razvoj ličnosti. Roditelji ponekad prave grešku tako što štite decu od kućnih poslova, govoreći da su mala i da će se njima svakako baviti kada odrastu. Međutim, nauka pokazuje da je roditeljsko delegiranje obaveza od malih nogu i te kako dobro za razvoj ličnosti. Istraživanje koje je počelo da se sprovodi pre 75 godina i još traje, otkriva da sreća i uspeh u životu najviše zavise od dve stvari – ljubavi i radne etike. Iskustvo 724 ispitanika koji su postali izuzetno uspešni pokazalo je da je na njihov razvoj najviše uticalo vaspitanje u duhu – “zasuci rukave i prioni na posao”. Roditelji su im još dok su bili u nižim razredima osnovne škole zadavali da obavljaju kućne zadatke, pomagali su im u sređivanju kuće, uređivanju dvorišta, opravci automobila. Tako su odmalena shvatili da moraju da rade da bi nešto postigli. Stručnjaci su na osnovu toga zaključili da je obaveza roditelja da usmere svoju decu ka poslu, koliko god mislili da će ih time mučiti ili im uskratiti vreme za igru. Ali, tako se spontano izgrađuju radne navike i neguje radna etika, zbog koje im kasnije u životu neće biti teško da se posvete poslu i postignu uspeh.

Studentkinja iz Novog Sada život posvetila kameri

Nekada je posao snimatelja važio za muški poziv, gde je bilo nemoguće videti ženu kako sa kamerom snima kadrove za razne emisije i filmove. A da to više nije slučaj pokazala nam je jedna naša mlada studentkinja iz Novog Sada. Ankica Mićašević je jedna od retkih devojaka koja je svoju strast pronašla u snimateljskom poslu. Ljubav za fotografijom i snimateljskim radom javila se u ranom detinjstvu, kada je shvatila da je ovo zanimanje upravo njen životni poziv. “Trenutno na poslu isto je kao i prvog dana, svima je bilo jako čudno kada sam dosla da radim u televiziju kao snimatelj, ali su svi to vrlo pozitivno prihvatili, i bila sam svima zanimljiva, i meni je sve to bilo zanimljivo i kao iskustvo i kao posao, tako da kolege i ja se odlično slažemo kako kolege iz produkcije tako i kolege novinari, i jednostavno funkcioniše i funkcioniše jako pozitivno u dobrom smeru”, kaže Ankica Mićašević.

Danas je prava retkost videti pripadnicu lepšeg pola, koja se odlučila da svoj život posveti kameri. Prema rečima njenog profesora, danas je potrebno imati ženu snimatelja, jer one unose nešto novo u snimateljski rad. “Ja sam od početka tamo i forsirao sam to, iskreno rečeno, zašto da ne, i treba nam osveženje i treba nam. Ipak devojke, žene, drugačije razmišljaju, unose nešto novo u fotografiju i unose nešto novo u snimateljski rad”, smatra Nikola Sekerić, Akademija umetnosti Novi Sad. U narednom periodu Ankica planira da nastavi rad na televiziji, ali i da se nađe na snimateljskom setu nekog dugometražnog filma.   https://www.youtube.com/watch?v=fivV9MneqKo&feature=emb_logo

Završeno uređenje škole u Rumi

Završeno je uređenje osnovne škole “Zmaj Jova Jovanović” u Rumi na Livadama. Radove je finansirala Pokrajinska vlada. Objekat su obišli lokalni funkcioneri i najavili nova ulaganja. https://www.youtube.com/watch?v=3CcDcbc-Tac&feature=emb_logo

Priznanje: Arhitektonski fakultet među 75 globalno najboljih praksi

Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu nagrađen je za jednu od 75 globalno najboljih inovativnih praksi izabranih od strane istaknutih eksperata Zero Project mreže, kao izuzetan u polju inovacija, uticaja i potencijala za dugoročan rast i uspeh u polju inkluzivnog obrazovanja. U periodu od 19. do 21. februara 2020. godine održana je “Zero Project 2020” globalna konferencija u organizaciji Essl fondacije, posvećena stvaranju sveta bez prepreka u skladu sa UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom. Zero Project konferencije pokrenute su 2016. godine, i predstavljaju komunikativnu platformu za razmenu globalno najinovativnijih i najefikasnijih rešenja problema osoba sa invaliditetom.

 Svake godine, oni koji stoje iza inovativnih politika i praksi pozvani su da predstave svoja rešenja pred širokim skupom aktera. Pravo učešća na Zero Project konferenciji se ostvaruje kroz postupak nominacije i evaluacije u dva kruga glasanja, a najbolje ocenjene prakse i politike dobijaju globalno priznanje i podršku vidljivosti i uključivanju u mrežu srodnih institucija.

Ovogodišnja “Zero Project 2020” konferencija bila je posvećena inovativnim praksma i politikama u oblasti inkluzivnog obrazovanja i IKT podrške, sa fokusom na dostizanje cilja 4 održivog razvoja globalne UN Agende 2030. Podneto je 468 nominacija iz 106 zemalja sa svih kontinenata, među kojima je bila i nominacija Arhitektonskog fakulteta – Univerziteta u Beogradu za inovativnu praksu u oblasti inovativne diseminacije principa univerzalnog dizajna u obrazovanju arhitekata i urbanista, a koje su sprovedene u okviru dvogodišnje implementacije projekta pod nazivom “Stručna podrška razvoja koncepta – dizajn za sve u Srbiji”, realizovanim u okviru sporazuma saradnje Univerziteta u Beogradu – Arhitektonski fakultet, udruženja “LIMITLESS”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom.

U okviru nominacije fakulteta prikazane su aktivnosti i rezultati nastavnog procesa na pet predmeta osnovnih i master studija koji su uključili tematiku univerzalnog dizajna u tematski okvir istraživanja školske 2018/2019. godine, a koje je pohađalo 90 studenata pod rukovodstvom četiri nastavnika – dr Ksenija Lalović, vanredni profesor, dr Ratka Čolić, docent, dr Vladimir Mihailov, vanredni profesor, dr Ivan Simić, docent i tri asistenta – Filip Petrović, Aleksandra Đorđević i Jovana Bugarski, Departmana za urbanizam.

Nominacija Arhitektonskog fakulteta našla se u grupi od 436 nominacija za inovativne prakse obrazovanja pristigle iz 79 zemalja, koje je procenjivalo 508 eksperata iz ove oblasti. Posle drugog kruga ocenjivanja izdvojeno je 75 najboljih inovativnih praksi koje su nagrađene “Zero Project 2020” priznanjem, među kojima je i Arhitektonski fakultet. Osnovni kriterijumi za dodelu nagrada bili su: inovativna snaga društvene inovacije, postignut efekat, mogućnost razvoja i dalje primene na međunarodnom nivou.

Tokom tri dana konferencija održano je više od 30 sesija, uključujući prezentacije inovacija i specijalizovanih foruma, na kojima se raspravljalo o mnogim podtemama inkluzivnog obrazovanja. U okviru sesije “Univerzalni dizajn u akademskom obrazovanju arhitekata” predstavljena je inovativna praksa Arhitektonskog fakulteta, zajedno sa praksama Univerziteta u Oslu, Norveška i Univerziteta u Punamu, Indija. U okviru diskusije naglašen je značaj uvođenja tema univerzalnog dizjana u akademsko obrazovanje arhitekata i urbanista i potreba da se ova tematika uključi kao deo kurikuluma više predmeta na različitim nivoima studija, kao i u naučna istraživanja. Istaknuto je da prezentovane prakse predstavljaju jedinstveni slučaj u svetu i kroz svoja praktična isustva otvaraju mogućnost dalje primene u drugim kontekstima.

U beogradskim vrtićima na snazi pojačane mere opreza

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak uputio je zaposlenima u svim beogradskim državnim i privatnim vrtićima dopis u kome se pozivaju na poseban oprez i odgovornost u ponašanju na radnom mestu povodom prvih registrovanih slučajeva koronavirusa u Srbiji.”Ovo je doba godine kada je u vrtićima uobičajeno pojačan higijenski nadzor ali je iz predostrožnosti potreban maksimalan oprez odnosno preduzimanje svih mera kako bi se sprečilo širenje virusa”, rekao je Gak. Kako je objasnio, to znači redovno održavanje vrtićkog prostora, češće provetravanje prostorija u kojima borave deca, pojačan nadzor nad decom dok peru ruke, razgovori sa roditeljima, svakodnevno pranje i dezinfekcija igračaka, posteljine, podova, svih površina koje koriste deca.

Takođe, i dodatni oprez pri korišćenju posuđa tokom obroka, stroga kontrola odlaganja otpadaka, izolovanje dece sa primećenim respiratornim infekcijama, dezinfekcija sobe u kojoj su ona boravila, česta provera zdravstvenog stanja sve dece, kontrolisanje razloga odsustva ali i izbegavanje aktivnosti u kojima učestvuje veći broj dece. Pojačane  mere odnose se i na sve zaposlene te je tako, kako je navedeno u dopisu koji je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu uputio svim predškolskim ustanovama u Beogradu, potrebno zaposlene sa zdravstvenim tegobama odmah poslati kući”, istakao je Gak,. “Sve ovo su preventivne mere, ali su neophodne kako bismo što bezbolnije prošli kroz ovaj period. U beogradskim vrtićima imamo oko 78.000 dece i važno je da svi pokažemo maksimalnu odgovornost kako bismo ih zaštitili”, rekao je Gak I dodao da nema mesta panici, ali da je svakako neophodan dodatni oprez i veći nadzor u svim vrtićima.

Vremeplov: Umro Ivo Andrić

Na današnji dan  13. marta 1975. godine umro je srpski pisac Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, član Srpske kraljevske akademije. Studirao je književnost i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu i doktorirao istoriju u Gracu 1924. delom “Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine”. U Prvom svetskom ratu hapšen je i interniran zbog izrazite prosrpske orjentacije, a između dva svetska rata bio je ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu. U mladosti je pisao pesme (“Ex ponto”, “Nemiri”, “Lirika”). Pripovedač snažne imaginacije, izuzetan poznavalac Bosne, odlikovao se vanrednom čistotom jezika i stilom, prefinjenim psihološkim analizama. Dela: romani “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika”, “Gospođica”, “Prokleta avlija”, “Omer-paša Latas” (nedovršen), zbirke pripovedaka “Nemirna godina”, “Žeđ”, “Jelena, žena koje nema”, “Znakovi”, “Deca”, “Kuća na osami”, putopisi i skice “Staze, lica, predeli”, meditativna proza “Znakovi pored puta”, “Eseji, kritike, članci I i II”, “Sveske”.

Vremeplov: Nemački plaćenici  ubili 2.000 kalvinista

Nemački plaćenici koje je unajmila holandska vladarka Margareta od Parme na današnji dan  13. marta 1567. godine  ubili su 2.000 kalvinista.

Vremeplov: Rođen Đorđe Maletić

 Akademik Đorđe Maletić, književnik, pozorišni i književni kritičar, profesor Liceja u Beogradu, rođen je na današnji dan  13. marta 1816. godine.

Vremeplov: Umro Enriko Josif

Na današnji dan  13. marta 2003 godine umro je srpski kompozitor Enriko Josif, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Njegov kompozitorski opus izuzetno je bogat i raznolik, uključujući Lirsku simfoniju za četiri flaute, harfu i gudački orkestar, “Snoviđenja” za flautu, harfu i klavir, “Tri psalma” za klavir, “Smrt Stefana Dečanskog”. Osim komponovanja i pedagoškog rada, bavio se i muzičkom kritikom, esejistikom i publicistikom, takođe veoma uspešno.

Vremeplov: Sovjetski parlament uveo višepartijski sistem

Na današnji dan  13. marta 1990. Sovjetski parlament izglasao je uvođenje višepartijskog sistema, nakon 72-godišnjeg monopola na vlast Komunističke partije. 

Vremeplov: Ubio 16 prvaka i njihovu učiteljicu

U mestu Danblejn, oko 40 kilometara severno od Glazgova, na današnji dan  13. marta 1996. naoružani čovek je u gimnastičkoj sali osnovne škole ubio 16 učenika prvog razreda, uzrasta između pet i šest godina i njihovu učiteljicu, ranio još 13 đaka i potom izvršio samoubistvo. 

Vremeplov: Umro Franc Kenig

Na današnji dan  13. marta 2004. godine umro je austrijski kardinal Franc Kenig, poznat po zaslugama u povezivanju vera. On je godinama radio na uspostavljanju veza između Vatikana i komunističkih država. Na njegovu inicijativu 1964. godine osnovana je Fondacija “Pro orijente”, koja se bavi dijalogom između rimokatoličke i pravoslavne crkve.

Vremeplov: Umro Petar Hektorović

  Petar Hektorović, renesansni pisac srpskih korena plemić sa dalmatinskog ostrva Hvar, autor speva “Ribanje i ribarsko prigovaranje”, jednog od najoriginalnijih dela hrvatske renesansne književnosti umro je na današnji dan  13. marta 1572. godine. U spev je uneo više srpskih narodnih pesama, uključujući epsku pesmu “Kraljević Marko i brat mu Andrijaš”. Preveo je spev “Remedia amoris” rimskog pesnika Ovidija.

Vremeplov: Rođen Mahmud Darviš

Na današnji dan  13. marta1941  godine rođen je Mahmud Darviš, najpriznatiji palestinski pesnik i jedan od najvećih pesnika arapskog jezika uopšte. Njegova poezija prevođena je na više od 20 jezika. Opisivao je borbu svog naroda za nezavisnost, kritikujući pri tom, i Izrael i palestinsko rukovodstvo kao i neslogu Palestinaca. Ranih sedamdesetih studirao je u bivšem Sovjetskom Savezu, a PLO je napustio 1993. u znak protesta zbog potpisivanja privremenog mirovnog sporazuma s Izraelom. Godine 1988. napisao je Manifist koji je poslužio kao deklaracija nezavisnosti palestinske države. Bio je cenjen širom Bliskog istoka i smatran je palestinskim nacionalnim pesnikom.

Vremeplov: Rođen Kosta Petković

  Srpski geolog Kosta Petković, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti rođen je na današnji dan  13. marta 1903 godine.  Bio je i  upravnik Geološkog zavoda i Geološkog instituta, urednik “Geoloških anala Balkanskog poluostrva”, “Zbornika” i “Glasnika Geološkog instituta SANU”. Objavio je više od 200 naučnih radova i izradio prvu geološku kartu Jugoslavije po internacionalnoj normi. Dela: “Geološki sastav i tektonski sklop Suve planine”, “Geološki sastav i tektonski sklop Majdanpeka”, “Geologija okoline Dubrovnika”, “Geološka građa Jugoslavije i njen uticaj na obrazovanje rudnih ležišta, reljefa i razvoj privrede”, “Mezozoik Jugoslavije I-IV”, “Trusna katastrofa u Skoplju 26. jula 1963. I-III”, “Studija seizmo-tektonske karakteristike teritorije Crne Gore”.

Vremeplov: Umrla Suzan Entoni

Na današnji dan  13. marta1906. godine umrla je Suzan Entoni, začetnica i vođa pokreta za prava žena u SAD. Napisala je “Istoriju ženskog prava glasa”. 

Vremeplov: Umro Dimitrije Avramović

  Srpski slikar i pisac Dimitrije Avramović, jedan od začetnika romantizma u srpskom slikarstvu umro je na današnji dan  13. marta 1855 godine. Studirao je na Umetničkoj akademiji u Beču, gde je izradio odličan portret Vuka Karadžića. Ukrasio je zidove i ikonostas Saborne crkve u Beogradu, crkve u Topoli, manastira u Vrdniku, portretisao je kneza Mihaila Obrenovića, mitropolita Petra, Simu Milutinovića Sarajliju. U Svetoj Gori je, prema nalogu Državnog saveta, prepisivao povelje srpskih vladara i kopirao živopise i po povratku je objavio delo “Sveta Gora sa strane vere, hudožestva i povesnice”, kojim je stekao velike zasluge za srpsku istorijsku nauku. Kao publicista sarađivao je u časopisima “Podunavka”, “Sedmica” i “Srbski dnevnik”.

Pretnje na društvenim mrežama bez snažnije osude društva

Piše: Zoran Pašalić*
Karikatura:Srđan Pečeničić

Društveni mediji imaju sve značajniju ulogu u širenju kulture ljudskih prava, tako što naglašavaju različite društvene probleme i osvetljavaju položaj određenih, naročito ranjivih grupa i pojedinaca. Formirani su uticajni i efikasni kanali komunikacije, ali često nismo spremni za situaciju u kojoj dolazi do sve veći broj slučajeva kršenja ljudskih prava u virtuelnom svetu nedefinisanih pravila. O tim zajedničkim problemima razgovarao sam nedavno sa stručnjacima iz oblasti komunikacije na internet platformama i sa svojim kolegama ombudsmanima iz različitih delova sveta, pre svega o podsticanju slobode govora i mišljenja i sankcionisanju govora mržnje, ali i o ulozi nacionalnih institucija za ljudska prava/ombudsmana u zaštiti ljudskih prava, sloboda i dostojanstva građana na internetu. Uređenje društvenih medija kod nas još je u začetku i neophodno mu je posvetiti posebnu pažnju taman da smo zemlja u kojoj se tek sporadično beleži poneki neprikladan sadržaj, a ne društvo u kojoj sve više dominira narastajuće nasilje i agresija, toliko da to sada već poprima obrise ozbiljne sociopatologije.

Sloboda izražavanja i govora, pravo na kritičko mišljenje u svakodnevnom životu, posebno na društvenim mrežama, ustuknuli su pred internet siledžijama, najčešće anonimnim. Prsti na tastaturi začas iskucaju pretnje batinama, ubistvom i silovanjem, upućuju besprizorne uvrede i poniženja. Ismejavaju se osobe sa invaliditetom i predstavnici nacionalnih manjina, dodeljuju psihijatrijske dijagnoze sa predlozima „lečenja”, izazivaju se na verbalnu tuču uz pregršt psovki i vulgarnih doskočica novinarkama i političarkama. I taman kada pomislite da je osvojen i poslednji bastion primitivizma, iznenadite se novim nasiljem prema deci.

Vulgarni napadi na neistomišljenike u poslednje vreme sve češće usmeravaju svoju oštricu prema najmlađim članovima porodice protivnika kako bi, bez ikakve sumnje, svesno urušili njihovo dostojanstvo i integritet. Uprkos domaćem i međunarodnom zakonodavstvu, te Konvenciji o pravima deteta, ostaje nejasno kako te pretnje istrajavaju bez snažnije osude društva i sankcija države.

Odsustvo potpune odgovornosti za informacije koje se objavljuju na društvenim medijima takođe je pretnja slobodi izražavanja i govora. U zakonima koji još uvek nisu definisali ni profesiju novinara, pojavila su se nova internet zanimanja koja efikasno informišu javnost, ali i oni što šire lažne vesti, teorije zavere, spinuju ili promovišu pseudonauke. U svim društvenim medijima moguće je, bez ikakve odgovornosti, plasirati poruke sumnjivog sadržaja. Kada se utvrdi da objavljeni sadržaj ne odgovora činjenicama odgovornih nema, bez obzira na nanetu štetu.

Virtuelne „sudije” će presuditi da li je nešto „govor mržnje”, kao i kompjuterski programi koji će sami prepoznati štetne sadržaje i ukloniti ih. Sve ove okolnosti pored pravnih prati i čitav niz etičkih i moralnih nedoumica na koje još uvek nemamo odgovor. One „vape” za uspostavljanjem etičkih normi koje nas, za početak, vode preispitivanju našeg ponašanja onoga trenutka kada sednemo pred kompjuter i istupimo u virtuelni svet. Ne treba posebno naglašavati koliko je ovaj aspekt važan kada govorimo o najmlađoj populaciji, koju zdušno podržavamo u radu na kompjuterima zaboravljajući pritom koliko je važno njihovo (kao i naše) etičko podučavanje.

U suočavanju sa svakodnevnim izazovima, nužno se nameće pitanje da li pored uvođenja pravila kada je reč o ekonomskim interesima na internetu postoje i oni koji spadaju u domen zaštite slobode i dostojanstva čoveka. Da li se na internet platformama postavlja pitanje odgovornosti za lažnu vest ili upućenu pretnju? I,, na kraju gde je ta granica između prava na slobodu izražavanja i govora mržnje? Bez sumnje ta tema zahteva široku javnu raspravu stručnjaka iz različitih oblasti društvenog života.

Upravo zbog toga, u razgovoru sa ekspertima iz oblasti komunikacije na internet platformama i kolegama ombudsmana razmatrali smo mogućnosti zajedničkog delovanja u oblasti zaštite ljudskih prava na internetu. Ukazujući na značaj poštovanja i zaštite ljudskih prava i sloboda na međunarodnom nivou, posebno je bilo reči o tome šta u saradnji sa organizacijama civilnog društva i medijima možemo da učinimo u sopstvenoj zemlji. Pre svega, nadziranje i izveštavanje o stanju ljudskih prava kroz prikupljanje i analizu podataka koje se odnose na njihovo kršenje i napade na predstavnike ranjivih grupa, branitelje ljudskih prava i novinare, o čemu sam, kroz iniciranje onlajn medijske platforme, više puta u javnosti iznosio svoj stav. Registrovanje povrede ljudskih prava na internet platformama otvara prostor i za upućivanje zakonskih inicijativa koje bi bile usmerene ka sankcionisanju svih oblika kršenja ljudskih prava u oblasti internet prostora, pre svega govora mržnje i diskriminatornih poruka.

I danas i u budućnosti zaštita ljudskih prava će u velikoj meri zavisiti i od naše sposobnosti da poštujemo dostojanstvo i integritet naših građana. Umesto toga, sumorne slike i poruke kojima kršimo prava  građana, čak i onih ranjivih grupa među kojima su i deca, takve su da ih se duboko stidimo.

*zaštitnik građana

UNICEF upozorio na lažne vesti o koronavirusu

UNICEF je upozorio u sredu 11. marta  da su na društvenim mrežama, kao i u onlajn i nekim štampanim medijima, počele da se pojavljuju lažne poruke o zaštiti od korona virusa koje se pripisuju toj organizaciji, te apelovali na građane da tačne informacije o tome kako se zaštititi potraže od poznatih izvora – SZO, UNICEF-a, državnih zdravstvenih institucija ili zdravstvenih radnika. Iz UNICEF-a kao primere potpunih neistina navode tvrdnje da izbegavanje sladoleda i druge hladne hrane može da pomogne u sprečavanju nastanka bolesti. “Tvorcima takvih neistina šaljemo jednostavnu poruku – prestanite”, poručuju iz UNICEF-a.

Ističu da građani treba da potraže tačne informacije o tome kako da zaštite sebe i svoje porodice od poznatih izvora, kao što su Svetska zdravstvena organizacija, UNICEF, državne zdravstvene institucije ili zdravstveni radnici. Apeluju na građane da ne dele informacije iz nepouzdanih ili neproverenih izvora. “Dezinformacije za vreme zdravstvene krize mogu da izazovu paniku, strah i stigmatizaciju, kao i da ljudi ostanu nezaštićeni ili da budu ranjiviji na virus”, navedeno je u saopštenju te organizacije.

U UNICEF-u ističu da preduzimaju sve korake da obezbede tačne informacije o virusu u bliskoj saradnji sa SZO i državnim zdravstvenim organima, ali i sa partnerima poput Facebook-a, Instagram-a, LinkedIn-a i TikTok-a. Na UNICEF-ovom sajtu se nalaze  odgovori na 11 najčešćih pitanja o COVID-19. Tanjug je u utorak  preneo članak , uz napomenu da se on pojavio na društvenim mrežama, u kojem navodni italijanski lekar koji je radio u bolnici u Šenženu u Kini savetuje kako prepoznati simptome korona virusa i kako se zaštiti. Neoprozne i bez provere izvora preneli smo ove savete, koji se u jednom delu podudaraju sa onim što se kao preporuka može čuti i od zdravstvenih stručnjaka, zbog čega se izvinjavamno našim korisnicima.

Ministarstvo pravde za uvođenje sistema “Amber alarm”

Ministarstvo pravde preuzelo je koordinacionu i vodeću ulogu za izradu zakona kojim će se regulisati način uvođenja i funkcionisanje “Amber alarma”, koji treba da doprinese efikasnijem i bržem pronalaženju nestale dece. Ministarstvo pravde je pre nekoliko dana formiralo mešovitu Radnu grupu, koju, pored predstavnika Ministarstva pravde, čine i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova. Radna grupa biće proširena i na predstavnike Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Tokom izrade teksta zakona biće konsultovani i u sam proces uključeni predstavnici medija, kao jednog od najbitnih faktora za uspešno funkcionisanje tog alarma.

Predstavnici Ministarstva pravde su se sastali i sa predstavnicima Fondacije “Tijana Jurić”, koja je i pokrenula inicijativu za uvođenje “Amber alarma”. Na sastanku je iskazana nedvosmislena podrška Ministarstva pravde i cele države uvođenju alarma, u cilju bolje i efikasnije zaštite dece. Uvođenje ovakvog sistema predstavlja još jedan korak koji država preduzima za unapređenje sistema zaštite dece, kroz saradnju svih nadležnih institucija i podršku građana i medija.

Smrtna kazna vešanjem za silovanje studentkinje u Indiji

Indijsko pravosuđe je posle tri odlaganja, za 20. mart zakazalo pogubljenje četvorice osuđenika za grupno silovanje studentkinje u autobusu u Nju Delhiju koje je 2012. zgrozilo svet. Sud u indijskoj prestonici zakazao je za petak 20. mart, u 5:30 po lokalnom vremenu vešanje Mukeša Singa, Vinjaja Šarme, Pavana Gupte i Aksaja Takura u zatvoru u Tiharu, izvestili su indijski mediji. Pogubljenje je bilo zakazano za 22. januar i tri puta odlagano, često u poslednjem trenutku jer su osuđenici imali pravo na žalbu.

Četvorica osuđenika koje će zajedno pogubiti ulažu žalbe s krajnjim rokom ne bi li dobili na vremenu. Predsednik  Indije je odbio da ih pomiluje. „Sve dok ih ne obese, bitka se nastavlja”, rekla je majka žrtve za agenciju „Pres Trast of India”.

Grupno silovanje 23-godišnje devojke koja je podlegla povredama u Delhiju 16. decembra 2012. godine pokazalo je da u Indiji vlada zavet ćutanja u vezi sa nasiljem, posebno silovanjem, s propustima pravosudnog sistema u suzbijanju silovanja i posebno s odnosom prema ženi u indijskom društvu. Slučaj je potresao javnost i podstakao velike proteste u zemlji. Vlasti su posle toga pooštrile kazne za polno nasilje i uvele ubrzane sudske postupke. Indija retko primenjuje smrtnu kaznu i većinom je pretvara u kaznu doživotnog zatvora. Poslednje pogubljenje vešanjem dogodilo se 2015. godine.

Tinejdžer priznao majci da je gej: Okačio snimak na “Jutjub”

Mladi Amerikanac Den Brajan odlučio je da otkrije svojoj majci da je homoseksualac, a čitav događaj je snimio kamerom koju je, kako je objasnio na “Jutjubu”, sakrio u kutiju sa maramicama.Video u kome tinejdžer priznaje svojoj majci da je gej postao je pravi hit na Internetu, a za samo dva dana pogledalo ga je više od 260 hiljada ljudi.- Konačno sam skupio hrabrost da otkrijem sve svojoj mami, koja me je podržala. Odlučio sam da podelim svoje iskustvo sa vama. Nadam se da će to dati nadu onima kojima porodice ne daju potrebnu podršku – napisao je momak ispod snimka. I dok jedni odobravaju Denov postupak i reakciju njegove majke, drugi sumnjaju u autentičnog snimka. Debata o tome da li je reč o nameštaljci povela se na Tviteru, a tinejdžer je prokomentarisao: “Da je mama znala da je snimam, obukla bi bolje pantalone.” Nažalost, postoje i roditelji koji nikako ne mogu da prihvate činjenicu da njihovo dete privlače osobe istog pola. Devetnaestogodišnji Erik Džejms Borgs nedavno je izvršio samoubistvo nakon što su ga roditelji izbacili iz kuće zbog homoseksualne orijentacije.

By admin

WordPress PopUp