Last news:

Vučić: Vanredno stanje zbog korona virusa u Srbiji, od ponedeljka  nema škola, vrtića i fakulteta

U sklopu borbe protiv epidemije korona virusa, predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je  sinoć vanredno stanje u Srbiji. – Poštovani građani, Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog i opasnog protivnika, koju naša zemlja mora da pobedi. To je borba za naše roditelje, naše starije, ali i budućnost Srbije. Naši roditelji su izgradili sve što u ovoj zemlji imamo, oni su napadnuti i moramo da učinimo sve da im pomognemo – rekao je Vučić.

Vučić je na pres konferenciji rekao da odluka o uvođenju vanrednog stanja stupa na snagu odmah. Kako je rekao, od sutra nema škole, nema vrtića i fakulteta, nema treninga, sporta, teretana.. sve je zatvoreno.- Na osnovu Ustava Republike Srbije, a u skladu sa odredbama Ustava, člana 5. Ustava, obaveštavam da smo deoneli odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Srbije. Odluku o vanarednom stanju nismo doneli lako, jer se ona donosi u izutetnim okolnostima – objasnio je predsednik Srbije. Vučić je preksinoć primio procenu Ministarstva odbrane da rizici i pretnje povodom pandemije korona virusa zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadležnosti predsednika Srbije.

Član 88 kaže da se zajednički predlog za proglašenje ratnog ili vanrednog stanja utvrđuje na osnovu procene rizika i pretnji po bezbednost Republike i njenih građana. “Procena iz stava 1. ovog člana koju ministar odbrane istovremeno dostavlja predsedniku Republike i predsedniku Vlade, sadrži ocenu ugroženosti i posledice koje su usled toga nastupile ili mogu nastupiti”, navodi se.

Ustav , u članu 105, propisuje da Skupština donosi odluke, među kojima je i proglašavanje i ukidanje vanrednog stanja, većinom glasova narodnih poslanika na sednici na kojoj je prisutna većina narodnih poslanika. Kad Skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik Republike, predsednik Skupštine i predsednik Vlade, pod istim uslovima kao i Narodna skupština. Proglašavajući vanredno stanje Narodna skupština može propisati mere kojima se odstupa od Ustavom zajemčenih ljudskih i manjinskih prava. Kad Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava može propisati Vlada, uredbom, uz supotpis predsednika Republike. Pandemija ili epidemija zaraznih bolesti, kao što je korona virus, kao prirodne pojave većih razmera koje mogu da ugroze bezbednost, život i zdravlje većeg broja ljudi spadaju u elementarne nepogode, odnosno katastrofe zbog kojih može biti proglašena vanredna situacija.


Zbog  virusa korone zatvorena OŠ “Mika Petrović Alas” na Dorćolu

Osnovna škola “Mika Petrović Alas” u Beogradu u petak nije radila zbog koronavirusa u našoj zemlji, saznaje Direktno. Naime, jedan od zakupaca prostora plesne škole “Beodens” je pozitivan na koronavirus, pa je direktorka putem SMS poruke obavestila roditelje da radi bezbednosti dece ova ustanova u petak neće primati učenike. “Poštovani, nakon večerašnjeg saznanja o tome da je jedan od zakupaca prostora u našoj školi oboleo od koronavirusa, savetujem da sutra, u petak, 13. marta, ne šaljete decu u školu radi njihove bezbednosti. Pokušala sam večeras da kontaktiram nadležne, ali se ne javljaju na date brojeve telefona, pa ću to učiniti ujutro. Obavestiću vas o daljim preporukama koje budemo dobili sutra od nadležnih. Hvala na saradnji” – navodi se u obaveštenju direktorke .

Zatvorena i Gimnazija u Čačku

U Gimnaziji u Čačku u petak nije bilo nastave jer zbog opasnosti od širenja korona virusa na nastavu od 562 učenika nije došlo njih 313. Jedna grupa đaka direktno je u opasnosti od zaraze jer su u subotu bili na proslavi osamnaaetsog rođendana na kom je bila gošća iz Nemačke, kojoj je potvređeno da ima korona virus. “Sinoć sam dobio informaciju od roditelja da su deca bila u prisustvu osobe koja je zaražena korona virusa. Rođendan je bio u subotu, ali je roditelj saznao da je tamo bila zaražena osoba tek u sredu, i odmah me je obavestio. Dao nam je detaljne informacije o svim učesnicima tog događaja, pa smo mi sinoć odlučili da ti učenici ne treba da dolaze u školu i da treba da budu u nekoj vrsti samoizolacije. Međutim, zavladala je panika među roditeljima i đacima, pa se jutros od 562 učenika u školi pojavilo samo njih 313 i zato sam odlučio da se škola zatvori – rekao je direktor Gimnazije, Ivan Ružičić. On je dodao da su obavestili  sve nadležne institucije i u nedelju će znati da li će škola nastaviti sa normalni radom u ponedeljak. Učenici koji su u bili u direktnom kontaktu, njih 15, je u samoizolaciji.

Vučić: Stručnjaci su protiv zatvaranja škola

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da pojedini traže da se zatvore škole, ali da stručnjaci kažu da ne treba i da ni Slovenija nije zatvorila škole, iako ima sedam ili osam puta više zaraženih nego mi, da nije ni Hrvatska zatvorila škole, niti Velika Britanija, koja ima daleko veći broj zaraženih od Srbije. “Najlakše je da zatvorimo sve, ali treba postaviti pitanje kako ćemo da živimo i ko će da radi”, zapitao je Vučić. Kaže da će država napraviti da prodavnice budu pune. “Mi smo danas napravili neku vrstu obaveze i za Galenka farmaciju, koji veliki posao za našu zemlju prave, da ne rade preko nekih drugih kompanija i za same maske, imaćemo dovoljno i epidemijskih maski i običnih i svega drugog, ali ne možemo kada neko kupi 100 asepsola i 100 litara alkohola”, rekao je Vučić.

Brnabić: Testiramo sistem za nastavu od kuće

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je u petak  da je u toku testiranje sistema za nastavu od kuće, ukoliko u jednom trenutku struka bude rekla da škole treba da se zatvore zbog novog korona virusa. Ona je za TV Pink rekla da je rano jutros imala sastanak sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem i njegovim timom, na kojem je bilo reči o tome da se krene u testiranje sistema učenja na daljinu i otklone eventualne smetnje.  “Mi od 2017. godine radimo na uvođenju digitalnih nastavnih sadržaja, digitalnih udžbenika i učionica u sve škole u Srbiji. Krenućemo u testiranje da vidimo kako sistem funkcioniše i da otklonimo sve eventualne smetnje”, rekla je Brnabić. Ona je naglasila da je važno da sistem bude spreman, ukoliko struka kaže da treba da se zatvore škole, da se nastava nastavi putem digitalnih nastavnih sadržaja  “Testiraćemo, spremni smo, ali prvo slušamo struku”, navela je ona i istakla da se neće donositi političke odluke, već mere koje struka preporuči.

Kon: Svi stojimo iza odluke da se škole ne zatvaraju

Odgovarajući na pitanje novinara na konferenciji u Vladi Srbije zašto Srbija ne zatvara škole kada su to učinile Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija, Kon je rekao da je zatvaranje škola ozbiljno pitanje kome struka pristupa sa najvećom ozbiljnošću. “Doneti odluku da škole nastave s radom je možda teže nego doneti odluku da prekinu sa radom. Međutim, ako uzimamo u obzir rizik i procenjujemo rizik, onda mogu da kažem da zatvarati škole u vreme kada apsolutno nikakvog rizika nema da se kroz te škole prenosi virus je pogrešan potez i pucanj u prazno”, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, odluke se donose u skladu sa “medicinom zasnovanom na dokazima”, te dodaje da struka na dnevnom nivou prati sve pojave akutnih respiratornih infekcija i sličnih oboljenja. On kaže i da je situcija sada “potpuno mirna”, s obzirom da je sezonski grip skoro potpuno nestao i zbog toga će, dodaje, struka sve što bude prijavljeno pripisati koronavirusu, bez obzira što se tačno ne zna da li jeste ili nije. “Ako nema nikakvog porasta i pomeranja u svim akutnim respiratornim infekcijama, onda je mera zatvaranja škola potpuno besmislena. Primeniće se tačno onda kada treba, kada počne porast obolevanja od ove bolesti, nećemo čekati mnogo, već ćemo odmah primeniti ovu meru”, rekao je Kon. Ukoliko bi se kolektivi sada zatvorili, dodao je, to bi trajalo najmanje mesec ili mesec i po dana, što smatra da je veća šteta nego korist. “Stoga stojimo svi iza odluke koja je donetna da se škole ne zatvaraju”, ponovio je Kon.

Uputstvo MCK, UNICEF i SZO o zaštiti dece i bezbednom radu škola

Međunarodna organizacija Crvenog krsta (MCK), UNICEF i Svetska zdravstvena organizacije (SZO) izdale su novo uputstvo kako bi pomogli u zaštiti dece i škola od transmisije COVID-19 virusa. Uputstvo sadrži ključna razmatranja i praktične kontrolne liste kako bi škole bile bezbedne. Ono takođe pruža savete nacionalnim i lokalnim vlastima kako da se prilagode i kako da primene plan za vanredne situacije u nastavnim prostorijama.

U slučaju zatvaranja škola, uputstvo uključuje preporuke za ublažavanje mogućih negativnih uticaja na učenje i dobrobit dece. To znači – imati spremne solidne planove kako obezbediti nastavak učenja, uključujući daljinsku nastavu kao onlajn obrazovnu strategiju i radio emisije sa akademskim sadržajem i pristup važnim uslugama za svu decu.

Ovi planovi treba da uključe i neophodne korake ka eventualnom ponovnom otvaranju škola. Kad škole ostaju otvorene, a kako bi se obezbedilo da deca i roditelji budu zaštićeni i informisani, uputstvo preporučuje:

– obezbediti informacije deci o tome kako da se zaštite;
– promovisati najbolji način pranja ruku i higijenskih navika, kao i obezbediti higijanska sredstva;
– čistiti i dezinfikovati školske zgrade, posebno sanitarne i instalacije za vodu;
– pojačati ventilaciju i protok svežeg vazduha.

Uputstvo je, mada specifično za zemlje koje već imaju potvrđenu transmisiju COVID-19 virusa, relevantno i u svakom drugom kontekstu. Edukacijom se studenti mogu ohrabriti da propagiraju prevenciju bolesti i kontrolu kod kuće, u školi i u svojoj zajednici tako što će drugima govoriti kako da spreče širenje bolesti. Održavanje školske aktivnosti bezbednim, ili njihovo ponovno otvaranje, zahteva puno razmatranja, ali ako se to dobro odradi, može promovisati javno zdravlje. Na primer, uputstvo za bezbedne škole u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu u vreme epidemije ebole virusa između 2014. i 2016, pomoglo je sprečavanju transmisije virusa po školama.

UNICEF traži od škola, otvorenih ili uz daljinsko učenje, da studentima obezbede holističku podršku. Škole treba da učenicima obezbede važne informacije o pranju ruku i drugim merama za samozaštitu i zaštitu njihovih porodica; obezbede podršku mentalnom zdravlju i pomognu da se spreči stigmatizacija i diskriminacija tako što će studente ohrabrivati da budu ljubazni jedni prema drugima i izbegavaju stereotipe kada razgovaraju o virusu.

Novo uputstvo takođe nudi korisne savete i kontrolne liste za roditelje i staratelje i negovatelje, kao i za decu i studente. Ove aktivnosti uključuju:

– posmatranje zdravlja dece i ne puštati ih u školu ako su bolesna;
– ohrabrivati decu da pitaju i pokazu zabrinutost i
– da kašlju i istresaju nos u maramicu ili lakat i da izbegnu dodirivanje lica, očiju, usta i nosa.

Novosadski učenici i nastavnici u kućnom karantinu?

Prema nezvaničnim informacijama u više škola u Novom Sadu i okolini učenici i nastavno osoblje se nalaze u kućnom karantinu. Na jednoj školi je istaknuto obaveštenje da se četiri učenika nalaze na ispitivanju. Oni su na ispitivanju zbog sumnje na zarazu koronavirusom, jer su bili u kontaktu sa zaraženima. Ono što je zajedničko svim tim učenicima jeste da su bili na takmičenju u Hrvatskoj – u Puli ili Poreču. 

Irig: Dezinfekcija škole zbog mogućeg slučaja virusa

“Srednja stručna škola “Borislav Mihajlović Mihiz” u Irigu dezinfikovana zbog mogućeg slučaja korone virusa kod jednog učenika”, potvrdio je Tanjugu zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Milan Kovačević. On je rekao da je učenik bio na takmičenju u Puli u Hrvatskoj, nakon čega je osetio simptome. “Jutros po saznanju direktorice da je učenik iz njihove škole testiran na mogućnost postojanja i prisustva korona virusa, Zavod za javno zdravlje iz Sremske Mitrovice uradio je dezinfekciju škole”, kazao je Kovačević. Prema njegovim rečima, svakog trenutka se očekuju rezultati iz Torlaka. “Za sada još nismo dobili zvanične podatke, niti je od zvaničnih organa potvrđeno da li je učenik zaražen ili ne”, rekao Kovačević. Preduzete su sve opsežne mere, kako navodi, po preporuci struke i nauke. “Učenici se dodatno edukuju kako i na koji način da se dodatno zašstite. Izbačeni su peškiri, ubačeni ubrusi, vrši se dezinfekcija zajedno sa pomoćnim osobljem. Pratimo situaciju dalje”, naveo je Kovačević.

Sombor: Prati se zdravstveno stanje 12 učenika

Povodom aktuelne situacije sa COVID-19, u Školskoj upravi Sombor, za Severnobački i Zapadnobački okrug, kažu da se za sada samo prati zdravstveno stanje 12 učenika, koji su bili u kontaktu sa osobama iz rizičnih područja. Takođe, prati se i nekoliko zaposlenih, koji su imali  slične kontakte. Za sada je testiran jedan samo učenik iz Odžaka i on nije zaražen korona virusom, dodaju u Školskoj urpavi. Ističu da su mere države na visokom nivou predostrožnosti i da se poštuju sve preporuke države. U reonu Školske uprave Sombor je 120 škola i predškolskih ustanova, u kojima je oko 45.000 dece, a za sada je situacija pod apsolutnom kontrolom i podvlače da se sprovode sve mere predostrožnosti.

U školama ova dva okruga izuzetno su pojačane mere sporovođenja higijene i dezinfekcije, pa se nakon velikog i malog odmora, za vreme časova pojačano sprovodi dezinfekcija, podova, stepeništa, rukohvata, toaleta.. Takođe, u Školskoj upravi ističu da se po preporuci resornog Ministarstva prate svi odsutni iz obrazovnih ustanova, koji nisu prisutni iz nekih zdravstvenih razloga. Povodom aktuelne situacije sa COVID-19, održan je sastanak prvih ljudi zdravstva i grada Sombora. Radi zaštite ličnog zdravlja i sprečavanja prenošenja infekcije preporučuje se građanima da ne putuju bez preke potrebe, smanje broj kontakata sa drugim ljudima na radnom mestu i ne odlaze u zatvorene prostorije, u kojima boravi veći broj ljudi, ali i da izbegavaju veća okupljanja – zaključak je i preporuka sastanka čelnih ljudi Zavoda za javno zdravlje Sombor, Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović” Sombor, Doma zdravlja “Dr Đorđe Lazić” Sombor, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i lokalne samouprave Grada Sombora.

Apeluje se na građane, koji su imali kontakt sa ljudima iz država u kojima ima veliki broj zaraženih i obolelih, da moraju to da prijave kako bi se odgovornim ponašanjem sprečilo širenje infekcije. Potrebno je da se poveća stepen lične odgovornosti u skladu sa datim preporukama, kao i da se poveća higijena ruku. U Opštini Apatin ističu da je situacija u svim ustanovama i institucijama pod kontrolom, da se sprovode mere pojačane higijene, a da je upravo zbog preventive Kulturni centar Apatin otkazao sve predstave i bioskopske projekcije. Broj telefona Kol centra u Zavodu za javno zdravlje namenjen građanstvu je 062/19-56-866 i dostupan je od 07.00 do 22.00 časa.

Sremskomitrovačkim školama i vrtićima stigla sredstva za higijenu

 Sremskomitrovačke škole i vrtići dobile su u četvrtak 12. marta dodatne količine materijala za održavanje higijene u prostorijama i dezinfekciju ruku, kako zaposlenih tako i učenika i dece u ovim ustanovama. Ovu meru inicirala je Gradska uprava za obrazovanje, kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica u cilju prevencije pojave virusa u školama i vrtićima. Učenici i zaposleni u Medicinskoj školi “Draginja Nikšić” prvi su dobili opremu za dezinfekciju i sredstva za održavanje higijene. Kako učenici ove škole obavljaju praksu na bolničkim odeljenjima, dodatno su edukovani kako treba da se ponašanju u situacijama kada preti epidemija, a kažu da među njima nema panike.

Načelnik Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport kaže da se prati aktuelna situacija a da su kao preventivne mere podeljeni paketi po svim školama i vrtićima. Istovetne komplete u vrednosti od 30.000 dinara dobiće sve obrazovne institucije na teritoriji Grada.

Održani “Antićevi dani”

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je u sredu 11. marta svečanom otvaranju manifestacije ”Antićevi dani” u Gradskoj kući i uručenju nagrade ”Miroslav Antić” ovogodišnjem laureatu. Osim gradonačelnika, publici su se na svečanosti obratiti direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović i član Odbora i predsednik stručnog žirija manifestacije ”Antićevi dani” Miroslav Radonjić. Direktor KCNS Bojan Panaotović istakao je da je Kulturnom centru pripala i ove godine, velika čast da bude organizator 13. po redu manifestacije „Antićevi dani“ i najavio da će u Eđšegu biti upriličena izložba oko 150 dečjih radova nastalih na konkursu „Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš malo nestvarnog“.

Ove godine je žiri doneo jednoglasnu odluku da nagradu dodeli mladom, ali već potvrđenom pesniku Bojanu Vasiću za poetsku zbirku „Toplo bilje“ u izdanju Kulturnog centra, a nagradu mu je uručio gradonačelnik Vučević.

U programu su učestvovali hor ”Cvrkutići” i Boban Dževerdanović iz Sremskih Karlovaca, a voditelj je bio Jugoslav Krajnov. Program 13. ”Antićevih dana” odvijao se od 11. do 13. marta, pod sloganom ”Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog” u Kulturnom centru, Eđšegu i IK ”Prometej”. Manifestaciju organizuje Skupština Grada Novog Sada u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada.

Kosovska policija zatvorila srpsku školu u Obiliću

Predstavnici ministarstava zdravlja i obrazovanja Kosova u četvrtak ujutro su, u prisustvu policije,  iz srpske škole u centru Obilića izveli decu i blombirali vrata, pozivajući se na odluku prištinske vlade o zatvaranju vrtića, škola i fakulteta s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, rečeno je Srni u školskoj upravi u Kosovskoj Mitrovici.

Načelnik školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Jasmina Dedić rekla je Srni da se prati situacija na terenu, a da se tokom dana očekuje uputstvo iz Beograda. “Postupaćemo u skladu sa merama koje naloži Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije”, rekla je Dedićeva. Od četvrtka su na Kosovu zatvoreni svi vrtići, škole, fakulteti, objekti u kojima su smeštene stare i iznemogle osobe, o čemu je odluku u sredu uveče donela privremena vlada u Prištini. Premijer Aljbin Kurti rekao je da odluka važi i za ustanove u srpskim sredinama, te da će protiv onih koji je ne poštuju biti preduzete zakonom predviđene mere.

Đurić: Od ponedeljka bez nastave u školama na KiM

Od ponedeljka, 16. marta, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, odnosno u mreži obrazovnih ustanova Srbije na KiM, biće obustavljena nastava zbog situacije sa koronavirusom, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Đurić je istakao da je Vlada Srbije takvu odluku donela imajući u vidu specifičnu situaciju na KiM i da, kako kaže, zdravstveni sistem izvan srpskih sredina nije razvijen i pouzdan.

Vremeplov: Rođena Eustahija Arsić prva slavjanoserbska spisateljica

Na  današnji dan 14. marta 1776. godine rođena je srpska književnica Eustahija Arsić, “prva slavjanoserbska spisateljica”. Od najranijeg obrazovanja u rodnom Irigu vaspitavana je u duhu prosvećenosti, što je uočljivo u njenom delu kroz koje provejava duh 18. veka. Interesovala se za prirodne nauke i bila je pobornica školovanja žena. Napisala je dve poučne knjige u kojima se prepliću stihovi i proza: “Sovjet maternij oboega pola junosti serbskoj i valahijskoj” i “Poleznaja razmišlenija o četireh godištnih vremeneh”.

Bila je prva žena saradnik Letopisa Matice srpske i radila „na polju na kojem inače samo muške glave rade”. Pretpostavlja se da je pored srpskog govorila još šest jezika. Joakim Vujić bio joj je „blagodaran do poslednago dihanija”, a uvažavali su je svi viđeniji ljudi s početka 19. veka. Udavala se tri puta i ostalo je zabeleženo da je u „supružestvu bila veoma neščasna”. Imala je samo jednu želju – da je pesnici pomenu posle smrti, ali nije bilo nikoga ni da joj upiše ime na nadgrobnu ploču. (Više u našem Informatoru br. 114-115.)

Vremeplov: Umro Karl Marks

  Nemački filozof Karl Marks, najveći teoretičar socijalističke misli i lider radničkog pokreta u 19. veku umro je na današnji dan 14. marta 1883. godine. Završio je studije filozofije u Berlinu, a u 23. godini doktorirao je filozofiju na Univerzitetu u Jeni sa izvanredno ocenjenom disertacijom “Razlika između Demokritove i Epikurove filozofije prirode”. Odustajući od univerzitetske karijere, posvetio se publicističkom radu u “Rajnskim novinama”, čiji je glavni urednik postao 1842. Pruske vlasti su 1843. zabranile list, posle čega je otišao u Francusku i otad je, s kraćim prekidima, ceo život proveo u emigraciji, najduže u Engleskoj, gde je i umro.

Od septembra 1844. do kraja života družio se i najtešnje sarađivao s nemačkim filozofom Fridrihom Engelsom. S njim je 1847. u Londonu osnovao Savez komunista, prvu revolucionarnu radničku organizaciju. Drugi kongres Saveza komunista zadužio ga je da napiše sažet program organizacije i u saradnji sa Engelsom 1848. izdao je brošuru “Manifest Komunističke partije”. Pod njegovim uticajem, 1864. osnovana je Prva internacionala. Napisao je niz dela iz ekonomije, filozofije, istorije i sociologije. Dela: “Prilog jevrejskom pitanju”, “Prilog kritici Hegelove filozofije prava”, “Kritika Hegelove filozofije državnog prava”, “Ekonomsko- filozofski rukopisi”, “Teze o Fojerbahu”, “Nemačka ideologija” (sa Engelsom), “Sveta porodica” (sa Engelsom), “Beda filozofije”, “Klasne borbe u Francuskoj 1848-1850”, “Osamnaesti Brimer Luja Bonaparte”, “Građanski rat u Francuskoj”, “Kapital – kritika političke ekonomije”.

Vremeplov: Rođen Albert Ajnštajn

Na današnji dan  14. marta 1879. godine rođen je Albert Ajnštajn, najistaknutiji teoretičar fizike u 20. veku, tvorac teorije relativiteta, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1921. Studirao je matematiku i fiziku na Politehnici u Cirihu, gde je dobio švajcarsko državljanstvo i oženio se srpskom matematičarkom Milevom Marić. Vanredni profesor u Cirihu je postao 1909, a 1914. direktor Kajzer-Vilhelmovog instituta u Berlinu i član Pruske akademije nauka, pa je ponovo primio nemačko državljanstvo. Iz Nemačke je emigrirao u SAD 1933, posle dolaska nacista na vlast. Među velikim imenima nauke bio je jedan od najupornijih u osudi rata i nacizma. Objavio je 1905. specijalnu, a 1916. opštu teoriju relativnosti. Objasnio je 1905. zakon fotoelektričnog efekta pomoću kvantne teorije. Razvio je teoriju fizičkog polja, tražeći vezu među gravitacionim i elektromagnetnim poljima. Rasprave o osnovanosti teorije relativiteta još nisu zaključene, ali je nesumnjivo da je njegov naučni rad izmenio predstavu o svetu i vasioni i postavio temelj novih nauka. Dela: “Osnovi opšte teorije relativnosti”, “O specijalnoj i opštoj teoriji relativnosti”, “Značenje relativnosti”, “Teorija Braunovih kretanja”, “Elektrodinamika tela u kretanju”, “Evolucija fizike”, “Moja slika sveta”, “Ideje i mišljenja”.

Vremeplov: Rođen Johan Štraus Stariji

Austrijski kompozitor Johan Štraus Stariji, otac popularnih kompozitora Johana Mlađeg, Jozefa i Eduarda, najzaslužniji za veliku rasprostranjenost bečkog lakog valcera rođen je na današnji dan  14. marta 1804 godine. Bio je najpre kapelnik više zabavnih orkestara, zatim dvorskog plesnog orkestra u Beču. Dela: veliki broj marševa, uključujući “Marš Radeckog”, valcera, kadrila, polki.

Vremeplov: Umro Matija Ban

Na današnji dan 14. marta 1903 godine umro je srpski pisac i diplomata Matija Ban, član Srpske kraljevske akademije, profesor beogradskog Liceja i šef presbiroa srpske vlade od 1861. do 1878. Deo Beograda na kojem se nalazilo njegovo imanje dobio je ime po njemu – Banovo brdo. Dela: drame “Smrt Uroša V”, “Kralj Vukašin”, “Osnove ratne”, (prva knjiga o modernoj vojnoj strategiji kod Srba), ” Moralne i političke iskrice”.

Vremeplov: Rođen Mika Antić

Na današnji dan 14. marta 1932. godine  rođen je srpski pisac, novinar i filmski radnik Miroslav Antić, izuzetan liričar i inventivan dečji pesnik, koji je u pesme uneo kolorit jezika njegovih banaćana. Za 35 godina stvaralaštva objavio je više od 30 knjiga, a radio je i na filmovima “Sveti pesak”, “Doručak s đavolom”. Dela: zbirke pesama “Ispričano za proleća”, “Plavo nebo”, “Roždestvo tvoje”, “Psovke nežnosti”, “Garavi sokak”, “Koncert za 1001 bubanj”, “Kikinda”, pesme za decu “Plavi čuperak”, “Poslednja bajka”, Nasmejani svet”, “Šašava knjiga”, “Prva ljubav”, “Svašta umem”, radio drame “Otužni marš”, “Povečerje”.

Vremeplov: Rođen Branko Radičević

Srpski pisac Branko Radičević, najznačajniji pesnik srpskog romantizma rođen je na  današnji dan 15. marta 1824. godine. Oduševljen pristalica Karadžićeve jezičke reforme, pesničkim slobodama označio prodor u novu epohu srpske poezije. Umro u Beču 1853. godine, a njegovi posmrtni ostaci 1883. godine preneti na Stražilovo kod Sremskih Karlovaca.

Vremeplov: Miodrag Bulatović

Književnik Miodrag Bulatović umro je na današnji dan 1991. godine. Samosvojna ličnost srpske literature, kontroverzan pisac koji je jednako plenio i pisanom i izgvorenom rečju, brilјantan stilista, Bulatović je knjigom novela “Đavoli dolaze” ušao u sam vrh posleratne jugoslovenske proze. Sledili su romani Crveni petao leti prema nebu, Heroj na magarcu, Rat je bio bolјi, Ljudi s četiri prsta, Peti prst, Gullo, gullo i drama Godo je došao koji su prevedeni na mnoge svetske jezike. Bez državnih nagrada, Bulatović je nosilac, za pisca najvrednijeg priznanja, “NIN-ove” nagrade za roman 1975. godine.

Vremeplov: Prvi telefonski razgovor u Beogradu

Na današnji dan 15. marta1883. godine Beograd je dobio prvu “telefonsku štaciju”, sedam godina posle pronalaska telefona, a prvi telefonski razgovor su vodili ministar vojni i kapetan palilulske žandarmerijske stanice. Koncesije za uvođenje telefona u Srbiji dobio je 1882. od kralja Milana Obrenovića, Panta Mihajlović, prijatelj Nikole Tesle.

Vremeplov: Umro Egon Fekete

  Egon Fekete, istaknuti srpski lingvista, dugogodišnji saradnik Instituta za srpski jezik SANU i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu umro je na današnji dan 15. marta 2009 godine. Bavio se leksikologijom i leksikografijom, istorijom srpskog jezika, onomastikom i savremenim srpskim jezikom. Dela: “Uloga srpskih pisaca druge polovine XIX veka u zasnivanju modernog književnog jezika”, “O Rečniku srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika SANU”, “Da li su ćirilica i latinica nacionalna pisma?”.

Vremeplov: Rođen Milutin Radovanović

Na današnji dan 15. marta 1900. godine rođen je srpski biolog Milutin Radovanović, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Proučavao je uporednu anatomiju i herpetologiju (nauka o gmizavcima) i proces specijacije (formiranje novih vrsta pod uticajem izolacije) u pećinama, planinskim jezerima i na ostrvima Jadranskog mora. Dela: “Istorija razvitka životinjskog sveta i čoveka”, “Vodozemci i gmizavci naše zemlje”.

Vremeplov: Umro Moša Pijade

  Srpski političar, slikar i novinar Moša Pijade, predsednik Skupštine Jugoslavije umro je na današnji dan 15. marta 1957. godine. Član Komunističke partije od 1920, imao značajnu ulogu u Narodnooslobodilačkom ratu od 1941. do 1945, a u posleratnoj Jugoslaviji bio u najužem partijskom i državnom rukovodstvu. U novembru 1943. u Jajcu organizovao Telegrafsku agenciju nove Jugoslavije, Tanjug. Umro u Parizu na povratku iz Velike Britanije, gde je predvodio jugoslovensku parlamentarnu delegaciju.

Vremeplov: Umro Lukijan Mušicki

Na današnji dan 15. marta 1837. godine umro je i Lukijan Mušicki, književnik, profesor bogoslovije, arhimandrit manastira Šišatovac  (Temerin, 27. 01. 1777. – Plaški, 15. 03. 1837.)

Vremeplov: Ubijen Cezar

Na današnji dan 15. marta 44. p.n.e. rimskog vojskovođu, pisca i državnika Gaja Julija Cezara ubili su zaverenici na dan martovskih ida u Senatu. Namera im je bila da time spasu republiku, ali to nisu uspeli. U građanskom ratu potom su izginule vođe zavere Junije Brut i Parmenzije Kasije, a vlast je 31. pre nove ere prigrabio unuk Cezarove sestre Olivije, Oktavijan Avgust, što će biti početak uspostave monarhije (carstva). Cezar je u početku bio pristalica takozvane stranke populista, rimskih republikanskih demokrata, uz čiju je pomoć 68. p.n.e. počeo da se penje lestvicama moći, postavši kvestor, zatim edil, pretor i prokonzul u Španiji. Ambiciozan i bezobziran, okrenuo je leđa populistima i 60. p.n.e. sklopio je Prvi trijumvirat o podeli vlasti s Gnejem Pompejem Velikim i Likinijem Krasom. Vojnički se proslavio osvajanjem Galije (otprilike teritorija današnje Francuske i Belgije) od 58. do 52. p.n.e.

Posle Krasove smrti ušao je vojskom u Italiju i prešavši rečicu Rubikon, navodno izrekao: “Alea iacta est” (Kocka je bačena) – to je značilo da je sebi dozvolio nedopustivo – oružjem je stupio na teritoriju samog Rima. Potukao je Pompejeve snage 48. p.n.e. u bici kod Farsale u Tesaliji, a kad je pobedio i pontskog kralja Farnaka, Senatu je poslao lakonski izveštaj: “Veni, vidi, vici” (Dođoh, videh, pobedih). U Egiptu je pomogao Kleopatri da povrati presto, a po povratku u Rim prisvojio je doživotnu diktatorsku vlast. Iz Egipta je doveo grčkog astronoma Sosigena koji mu je pomogao da reformiše računanje vremena i sačini kalendar nazvan Julijanski. Dosta je pisao i bio dobar stilista, ali su izgubljene njegove pesme i gramatički spis “O analogiji”. Ostala dela: “Komentari o građanskom ratu”, “Komentari o galskom ratu”.

Vremeplov: Umro Nikolaj Ljeskov

  Ruski pisac Nikolaj Semjonovič Ljeskov, izuzetan znalac jezika i suptilan stilista umro je na današnji dan 15. marta 1895. godine. Pisao je romane i pripovetke o životu sveštenika i činovnika u ruskoj provinciji i opisivao je nemilosrdnost ranog kapitalizma. Stvorio je nenadmašne književne likove seljaka, zahvaljujući izvanrednom poznavanju ruskog sela. Dela: “Levak Soborjane” (kod nas prevedeno kao “Đakon Ahila i crkovnjaci”), “Začarani putnik”, “Nesmrtni glavonja”, “Ledi Makbet mscenskog okruga”, “Sitnice iz arhijerejskog života”.

Vremeplov: Abdicirao ruski car Nikolaj II

Revolucionari su na današnji dan 15. marta 1917. godine  prinudili na abdikaciju ruskog cara Nikolaja II, koji je presto ponudio bratu, velikom vojvodi Mihailu, ali se on sutradan, pod pritiskom, odrekao krune, čime je posle tri veka okončana vladavina dinastije Romanov. Cara Nikolaja II, sve članove njegove porodice i poslugu, boljševici su, na osnovu naredbe vođe Oktobarske revolucije Lenjina, likvidirali i potom iskasapili u Jekaterinburgu (kasnije Sverdlovsk), na Uralu, u julu 1918.

Vremeplov: Kolumbo doveo 7. Indijanaca u Španiju

Na današnji dan 15. marta 1493. godine Kristofer Kolumbo doveo sedam Indijanaca Aruak sa ostrva Hispanjola u Španiju. To su bili prvi stanovnici Novog sveta koji su kročili na Stari kontinent.

Vremeplov: Revolucija 1848. zahvatila i Budimpeštu

Tri dana posle masovnih demonstracija u Beču revolucija je  na  današnji dan 15. marta 1848. godine zahvatila Budimpeštu, a potom se proširila na celu Mađarsku. Uz pomoć Rusije, austrijske trupe ugušile revolucionaran pokret u avgustu 1849. godine.

Zbog korona virusa 290 miliona dece ne ide u školu

U 13 zemalja zatvorene su škole zbog korona virusa, pa je 290 miliona dece ostalo kod kuća, saopštio je još 6. marta UNESKO. U Italiji, evropskoj zemlji koja je najteže pogođena virusom, zatvoreno je oko 58.000 osnovnih i srednjih škola i univerziteta. To se nije desilo još od kraja Drugog svetskog rata i bombardovanja saveznika.

U Sloveniji broj obolelih od korone se udvostručio

Broj potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom u Sloveniji porastao je na 96, što je skoro duplo više novih zaraženih u odnosu na prethodni dan, potvrdili su u Ljubljani predstavnici vlade i epidemiološke struke. “Epidemiološka situacija se brzo menja, po poslednjim podacima je 96 potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sloveniji”, kazala je direktorka Instituta za javno zdravlje Nina Pirnat, dodajući da je obavljeno 3.058 testiranja, što znači da je kod 3,4 odsto potvrđena prisutnost virusa, prenele su sinoć agencije u regionu. U odnosu na podatke od popodne, zabeleženo je 14 novih slučajeva zaraze, a broj inficiranih je udvostručen u odnosu na jučerašnje stanje, dodala je Pirnat. Virus se “brzo i nezadrživo širi” u Sloveniji i u Evropskoj uniji, kazao je u petak  ministar zdravstva Aleš Šabeder.

Slovenija je uvela veliki broj preventivnih mera kao što su zatvaranje škola, otkazivanja svih javnih dešavanja, uz najavu sprovođenja novih mera.

Portugal zatvara škole

Portugalska vlada donela je odluku o zatvaranju svih škola u zemlji od ponedeljka zbog suzbijanja korona virusa i to do 9. aprila kada će biti izneta nova procena situacije, saopštio je premijer Antonio Kosta. On je u televizijskom obraćanju takođe rekao da kruzerima neće biti dozvoljeno iskrcavanje putnika osim ako oni ne žive u Portugaliji, preneo je u četvrtak uveče Rojters. Noćni klubovi takođe će biti zatvoreni, a biće uvedena brojčana ograničenja i za posete restoranima i tržnim centrima. U Portugaliji je registrovano 78 osoba zaraženih korona virusom.

I Belgija zatvara škole, restorane, …

Posle Francuske i još nekih evropskih zemalja i Belgija je odlučila da zatvori škole, kafiće i restorane kao i da skrati radno vreme prodavnica kako bi suzbila širenje korona virusa.

Mere stupaju na snagu u petak u ponoć i biće na snazi do 3. aprila, mada će škole biti zatvorene pet nedelja, rekla je belgijska premijerka Sofi Vilmes. “Nema karantina. Želimo da izbegnemo italijansku situaciju i izbegnemo karantin”, rekla je ona na konferenciji za novinare. U Belgiji je skoro 400 ljudi zaraženo korona virusom, a tri osobe su preminule, preneo je u četvfrtak uveče Rojters. Takođe, svi sportski i kulturni događaji biće odloženi.

Borisov traži uvođenje vanrednog stanja u Bugarskoj

Bugarski premijer Bojko Borisov najavio je da će vlada zatražiti od parlamenta da proglasi vanredno stanje u zemlji zbog širenja korona virusa. U toj zemlji broj obolelih naglo je u četvrtak skočio sa sedam na 23, a umrla je jedna osoba. “Vlada će zatražiti od parlamenta da uvede vanredno stanje koje će omogućiti zatvaranje škola, vrtića i univerziteta”, rekao je Borisov u četvrtak posle hitne sednice vlade, prenosi Rojters.

By admin