Predavanja za osnovce i srednjoškolce  i na dve internet stranice

Učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srbiji omogućeno je da prate nastavu  i na internet stranicama  http://www.rts.rs/page/school/ci.html i https://mojaskola.rtsplaneta.rs/.

Osim mogućnosti da prate nastavu na televizijskom kanalu RTS 3 i na internet platformi RTS Planeta (rtsplaneta.rs), nastavne jedinice za osnovce i srednjoškolce su dostupne i na sajtu RTS na www.rts.rs/page/school/sr.html (na naslovnoj stra-nici, kategorija „Moja škola“) , kao i na specijalizovanom internet podsajtu https://mojaskola.rtsplaneta.rs.

Dodatne informacije u vezi učenja na daljinu, kao vidu podrške nastavi, učenici i roditelji učenika mogu dobiti pozivom na broj telefona 011/73 505 57.

Nastava preko televizije nužnost, nedostaje direktan kontakt

Nastava koju deca slušaju preko televizije predstavlja nužnost, koju pozdravljaju i roditelji i deca. Iako je vanredna situacija i đaci ne idu u školu, baš kao i pre više od 20 godina tokom bombardovanja, nove tehnologije omogućile su da se ne zaostaje za gradivom. Posebno je važno što i dalje postoji kontakt između učenika i nastavnika, ali ono što svima već nedostaje je direktan kontakt.

 Učenica petog razreda kikindske OŠ “Jovan Popović” Tijana Našpalić trenutno vežba razlomke i razmišlja o tome šta je iz matematike, ali i ostalih predmeta čeka u narednom periodu. Nastava, koju prati na trećem programu Radio televizije Srbije za nju je zanimljiva i drži joj pažnju. “Pa bili su nastavnici baš fini. Nastavnica srpskog mnogo puta ponovi to što smo učili i ona kreće od starog gradiva ka novom, kako bismo se prisetili. I nastavnica matematike, kada učimo novo, trudi se da objasni”, kaže Tijana.

Ovakav način usvajanja znanja podržavaju i roditelji. Za njih je važno da se tokom vanrednog stanja vreme popuni na najkvalitetniji način. “Mogu vam reći da sam veoma zadovoljna, pogotovo sa matematikom, jer baš i na televiziji obrađuju ono gradivo gde su deca stala u školi. Možda dve lekcije idu unapred, ali sve to može da se nadoknadi”, kaže Marijana Našpalić, Tijanina mama. Kao neko ko se sa vanrednim stanjem i prekidom nastave već susreo tokom bombardovanja 1999. Tijanina mama ističe da razvoj tehnologije ide na ruku sadašnjim đacima. “Postoji ta rupa i dan danas u nekom znanju, s obzirom da ništa nije rađeno.

Oni imaju tu privilegiju da imaju internet i nove tehnologije, pa ne moraju da gube ništa”, dodaje ona. Ono što sada nedostaje je blizak kontakt i druženje. Slobodno vreme sada se ispunjava malo drugačije. “Pišem, crtam, pošto mnogo volim i da crtam i dopisujem se sa drugarima”, kaže Tijana. Tijana je u svakodnevnom kontaktu sa svim nastavnicima, koji sada domaće zadatke šalju mejlom ili putem aplikacija. Nada se da će uspeti da ponovo bude odlična učenica i da, kada se vrati u školsku klupu, znanja neće manjkati . https://www.youtube.com/watch?v=oJMPzDgHZv4&feature=emb_logo  

Šarčević: Nastava na daljinu ide dobro, pregovaramo sa RTV Vojvodine za učenje na jezicima nacionalnih manjina

Oko 1,5 miliona učenika i studenata u Srbiji ne ide na nastavu u školu ili na fakultete. Oni od ponedeljka i uvođenja vanrednog stanja uče na daljinu, odnosno putem Interneta i tv programa prate nastavu. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević je u emisiji “Pravi ugao” na Radio televiziji Vojvodine izjavio da je preko 30 godina u obrazovanju i da je zadovoljan sa onim što je u kratkom roku urađeno, kako bi se obrazovani program iz učionica preneo u kuće i domove. “Pre 3 godine nismo bili digitalno pismeni, sada jesmo. Malo je 3 godine za razvoj ovog programa, ali za sada ide dobro. Hrvatska ima već 10 godina iskustva, Slovenija 15 godina, mi smo imali malo vremena da se pripremimo, ali zahvaljujući velikom broju kvalitetnih nastavnika, to je urađeno”, izjavio je ministar Šarčević

Obuka za nastavnike se sprovode već duže vreme. Nastava onlajn osnovnih predmeta za osnovce biće emituje se na RTS kanalu 3, a za srednjoškolce na RTS “Planeta”. Nastava se emituje po blokovima, a školski dan iako ga đaci provoditi kući uz TV, počinje u osam ujutro.

“Ovo je jedan veliki eskperiment. Nastavnici imaju tremu, ali se zrude. Jedna škola u Beogradu je pretvorena u veliku učionicu za nastavu na daljinu. Proizvodimo program za nekoliko dana unapred”, dodao je ministar.

Ministar Šarčević je rekao da je saradnja sa RTS-om odlična, ali i da su u toku pregovori i sa Radio televizijom Vojvodine o programima za obrazovanje za decu koja uče na jezicima nacionalnih manjina.

Kada je reč o nastavnicima i profesorima učenika, Šarčević kaže da oni svakako ne sede skrštenih ruku već da imaju komunikaciju sa svojim učenicima preko grupa na Vajberu i da pomažu svojim đacima da savladaju gradivo. “Učenici su dužni da prate nastavu i da uče. To im je sada posao. Roditelji bi trebalo da kontrolišu koliko su u prilici, a sada jesu više nego inače. Vaspitna uloga će biti ključna u ovom periodu. Da li ćemo decu instruisati da “smuvaju” ili ćemo se potruditi da deca nešto nauče, što im je i posao, i to će biti na roditeljima da odluče kakvo dete žele. Provere i vidovi, ili načini provere znanja će biti objavljeni u narednom periodu. Digitalni dnevnik, na neki način već funckioniše kao način samosvesnog shvatanja obrazovanja i ocenjivanja znanja. Pretpostavka je da ogromna većina učenika ne zabušava”, zaključio je Šarčević “Ja nisam odlučivao da li će škole da rade ili ne, ali moj posao je bio da obezbedim posao i na jedan i na drugi način, kao i da deca imaju dobar i kvalitetan program obrazovanja”. dodao je Šarčević.

On je dodao da je u sredu ujutro imao nekoliko sastanak i da se razmišlja i o prijemnim ispitima i maturi. “Očekujemo da će u toplijem delu godine biti bolje u narednom periodu, pa ćemo u skladu sa tim i praviti planove. Štampamo nekoliko verzija testova za malu maturu. Razmišljamo i o onlajn varijanti. Prave se opcije za malu maturu u zavisnosti od razvoja situacije. Postoje više scenarija. Mala matura će se odlagati, ali još ne znamo za koliko., ali to će biti naknadno saopšteno. Fali nam još vremena da povećamo broj računara u školama. Ali je namera potpuno digitalizovanje sistema. Deca vole nove tehnologije, imamo tuđa iskustva i ovakav vid obrazovanja ima potencijala.”, rekao je ministar prosvete.

Primjemni ispiti za fakuteti isto će biti odloženi, ali rano je govori za koliko, zavisiće od situacije sa epidemijom. “Akademska godina će se nekako završiti. Mislim da će samosvest kod ljudi da pobedi. Ako znate da budućnost zavisi od kompentencija, a ne od ocena onda će deca shvatiti i učiti, a roditelji će im pomoći. Zato kažem da je ovo eksperiment. Ako varate, varate sebe”, zaključio je Šarčević. Emisiju Pravi ugao u celini možete pogledati na http://media.rtv.rs/sr_ci/pravi-ugao/55091

Šarčević najavio nekoliko opcija za polaganje mature

Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević izjavio je 18. marta da će Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja napraviti nekoliko opcija za polaganje mature, o čemu će obavestiti javnost za nekoliko dana.  „Nije isto da li ćemo se vratiti u škole 15, 30. maja ili 15. juna – prema tome se pravi i biće proba. Mala mature će se odlagati. Studenti mogu onlajn da polažu kolokvijume, ali ne mogu ispite. Zato će se odrediti drugi rokovi“, rekao je ministar u emisiji „Pravi ugao“ Radio-Televizije Vojvodine. Govoreći o nastavi osnovnih i srednjih škola koja se realizuje na televizijama i preko interneta, Šarčević je kazao da je zadovoljan tokom rade i da to predstavlja „mali podvig“ za njegovo ministarstvo. Škole, vrtići i fakulteti u Srbiji su zatvoreni tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa.

Besplatan pristup svim digitalnim udžbenicima

Članovi Udruženja izdavača udžbenika odlučili su da svim učenicima i nastavnicima škola u Srbiji daju besplatan pristup svojim digitalnim udžbenicima kao i mogućnost rada on line. O toj odluci Udruženje izdavača udžbenika je obavestilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Vladu Srbije. Prethodno su izdavačke kuće Klett, Novi Logos i Freska saopštile da otvaraju svoju platformu sa digitalnim udžbenicima za besplatno korišćenje tokom vanrednog stanja. Kako objašnjavaju iz ovih kuća, svi direktori osnovnih škola čiji nastavnici (koji predaju po reformisanom programu za prvi, drugi, peti i šesti razred osnovne škole) žele da koriste platformu sa digitalnim udžbenicima www.eucionica.rs, mogu da pošalju zahtev za formiranje digitalnih virtuelnih odeljenja na admin@eucionica.rs.

Platforma ima ugrađen Sistem za upravljanje učenjem (LMS) koji omogućava nastavnicima da formiraju virtuelno odeljenje i organizuju učenje na daljinu (zadavanje domaćih zadataka, kontrolnih zadataka, pismenih zadataka i sl.), praćenje rada učenika (koliko je gradiva u digitalnom udžbeniku pređeno, koliko zadataka je urađeno i sl.), rad na svim uređajima: desktop računarima, laptopovima, tabletima i mobilnim telefonima; rad na operativnim sistemima: Windows, Android i iOS; rad na svim internet pretraživačima. Kako napominju, nalog nije vezan za jedan ili dva računara, kao što je to slučaj sa većinom ostalih platformi, sa bilo kog računara korisnik pristupa na isti način. “Nakon dobijenog zahteva, kontaktiraćemo sa direktorima u najkraćem roku i oni će dobiti detaljne informacije o proceduri formiranja virtuelnih odeljenja”, ističu iz izdavačkih kuća.

Оd sledeće nedelje na TV-u i časovi stranog jezika, likovnog i muzičkog

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će od sledeće nedelje za učenje na daljinu učenici osim RTS 3 dobiti i RTS 2, tako da danas počinje snimanje časova stranog jezika, likovnog, muzičkog.  On je podsetio da su za učenike osnovnih škola časovi počeli u utorak  u osam sati. Kako je rekao, za učenike nižih razreda emituju se časovi srpskog, matematike, sveta oko nas. Za petake – srpskog, matematike, biologije, istorije, geografije. Za šestake dodaje se još fizika, a za sedmake i osmake i hemija. Učenici od prvog do sedmog razreda sada imaju dva časa, dok osmaci imaju po tri časa dnevno.

Od sledeće nedelje osmaci će imati po četiri časa, a niži razredi po tri. “Popodne juče počelo je platforma RTS Planeta sa programom za srednješkolce. Srednje škole imaju snimljen ceo blok, osam opšteobrazovnih predmeta”, naveo je Šarčević za TV Prva. Navodi da je ministarstvo juče slalo inspekciju u pojedine internacionalne škole gde su se okupljali nastavnici i sedeli u školi. Ministar je podvukao da u školama treba da bude jedno ili dvoje ljudi, a da ostali zaposleni rade od kuće, nastavnici da budu u kontaktu sa đacima i da im šalju materijale za rad. Upitan kako će biti ocenjivani učenici, ministar je rekao da učitelji i nastavnici mogu decu da ocenjuju formativno, a to znači da đaci šalju šta rade kod kuće, a kada se situacija normalizuje moćiće da se uradi sumativno ocenjivanje.

Što se tiče upisa prvaka u školu, Šarčević je rekao da roditelji mogu telefonski samo da se jave školama da one evidentiraju decu, a da će upis biti elektronski. “Neprimereno je da deca sada idu na preglede, da idu na testiranja u školu. Škola počinje 1. septembra, tako da imamo vremena”, zaključio je Šarčević.

Kovačević: Učenje na daljinu – neuobičajena praksa

Do sada neuobičajena praksa u obrazovanju kod nas, postavlja pitanja na koji način će biti uspešno sprovedena, hoće li deca biti ocenjivana, moraju li i roditelji da budu uključeni u ovaj vid nastave, a o tome smo razgovarali sa zamenikom pokrajinskog sekretara za obrazovanje Milanom Kovačevićem.    https://www.youtube.com/watch?v=q1XQcfT3xfs&feature=emb_logo

Nastava uživo i na “Blicu”

I  na sajtu “Blica” u periodu od 8 do 18 časova možete u direktnom prenosu da pratite onlajn nastavu za osnovce. Đacima smo omogućili još jednostavniji pristup predavanjima putem “Blicovog” Jutjub kanala, pa je sada moguće i da časove prate u realnom vremenu i sa računara ili telefona. Nastava će se emitovati po blokovima i počinje u 8 sati ujutru, a ukoliko propustite neki deo, na našem snimku će biti moguće da se snimak vrati unazad i, samim tim, nadoknadi propušteno. Časovi svaki dan traju do 18 časova, a onlajn nastavu možete pratiti putem “Blicovog” Jutjub kanala https://www.youtube.com/watch?v=-ccmhsHkVYE

“Onlajn časovi” drže pažnju učenicima, ali … lekcije idu prebrzo

Sadašnja generacija osnovaca i srednjoškolaca pamtiće svoje školske dane i po tome što će biti prva u istoriji srpske prosvete koja je imala – onlajn časove. Juče, tačno u 8 časova, đaci prvaci širom Srbije zaseli su ispred televizora, ali su umesto crtaća na malim ekranima ugledali učiteljice! Tako je započet eksperimentalni program onlajn nastave pošto su zbog vanrednog stanja usled pandemije virusa korona do daljeg zatvorene sve škole, fakulteti i vrtići. Svojevrsnu čast da otvori ovaj eksperimentalni program pripala je nastavnici srpskog jezika Gorici Njegovanović, koja je održala prvu lekciju “Azbuka”, a prvi zadatak bio je rebus u kojem je trebalo da najmlađi osnovci otkriju – školu.

Kontakt s učiteljem – Ćerka mi je sela ispred televizora, pripremila je za svaki slučaj sa strane knjige, sveske i ostali pribor. Bilo joj je zabavno, nije baš navikla da gleda učiteljicu na TV, posebno neku “sa strane” – rekla nam je zadovoljna Nataša M., majka učenice prvog razreda iz Beograda. Kako kaže, čuli su se i sa svojom školom. – Sa nastavnicom smo non-stopu onlajn kontaktu , daje nam uputstva koje stvari treba da se rade i kako da se prati ova elektronska učionica. Očigledno je da će biti posla za decu, ali i za nas – dodala je ona.
Sandra B, majka deteta koje pohađa četvrti razred osnovne škole u Subotici, nakon prvog dana TV časova stekla je pozitivne utiske, ali kaže da je mnogo toga još nejasno. – Program je odličan, u uslovima u kojima smo. Detetu drži pažnju i na ovaj način ima prilike i da obnovi lekcije iz prethodnih razreda. Tako smo sem za četvrti razred odgledali i program za drugi i treći. Jedina zamerka je što se jako brzo prelaze lekcije i dete ne stigne da uradi pojedine stvari, malo je još uvek sve konfuzno i nismo znali da li treba sve da piše u svesku. Ali, zato smo na vezi sa učiteljicom preko viber grupe koja nam mnogo pomaže u svemu ovome – kaže ova Subotičanka.
Nastava na daljinu za osnovce emituje se na trećem kanalu RTS-a, na malim ekranima će biti pet dana u nedelji, svi emitovani časovi biće dostupni i na platformi RTS planeta (internet adresa rtsplaneta.rs) gde se mogu naknadno i više puta pregledati, a rasporedi se nalaze na sajtu Ministarstva prosvete www.rasporednastave.gov.rs.
Uskoro i na RTS 2 – Za sledeću nedelju se planira da osim RTS 3 i RTS Planeta bude uključen i RTS 2. Time bismo podigli kvalitet nastave za po jedan čas. Od prvog do sedmog đaci bi imali po tri časa, a osmi razred četiri dnevno – rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević. On je naglasio da je RTS Planeta opterećena zbog velikog interesovanja đaka i roditelja, te da će se uključiti i neki drugi portali. Nastava za učenike gimnazija i srednjih stručnih škola biće na platformi RTS Planeta u odeljku “Moja škola”, što im omogućava da samostalno upravljaju vremenom i ponavljaju gledanje. Nije tajna da su se mnogi srednjoškolci poradovali kada su saznali da je prekinuta škola, ali… – Sutradan samo dobili mejlom od nastavnice srpskog jezika poruku da moramo da uradimo sastav do četvrtka. Zatim smo dobili i šifre za onlajn učionicu, tako da baš i nije sve bajno kako nam se na početku činilo – ispričao je 16-godišnjak, učenik jedne beogradske gimnazije. Sve onlajn lekcije se već nedelju dana snimaju u beogradskoj OŠ “Ivan Goran Kovačić”, u sedam učionica koje su pretvorene u svojevrsni TV studio. n
Pomeranje ispitnih rokova i za fakultet Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je pomeranje prijemnih ispita na fakultetima, kao i ispitnih rokova zbog epidemije virusa korona. Kako je naveo, rokovi mogu da se pomere za avgust, septembar, oktobar… S druge strane, veruje se da bi mala matura za upis u srednje škole zasad mogla da se održi u predviđeno vreme, sredinom juna, naravno, pod uslovom da do tada bude ukinuto vanredno stanje.
Telefon za informacije Kako bi pomogli đacima da se prilagode na novi sistem nastave, organizovana je i viber zajednica “Moja škola”, kojoj roditelji i učenici mogu pristupiti preko adrese: https://vb.me/MojaSkola. Sve dodatne informacije o učenju na daljinu roditelji mogu dobiti u kontakt centru Ministarstva prosvete, pozivom na broj telefona 011/735-05-57. Radno vreme je od 8 do 18 h.
Viber zajednica
Dete ne stigne da uradi pojedine stvari, malo je još uvek sve konfuzno i nismo znali da li treba sve da piše u svesku – prvi su utisci roditelja
➜ Osnovci od 1. do 4. razreda srpski, matematiku i svet oko nas (priroda i društvo u 3. i 4.).
➜ Osnovci od 5. do 8. razreda, zavisno od uzrasta, geografiju, biologiju, istoriju, fiziku i hemiju.
➜ Gimnazijaci će učiti opšte obrazovne predmete – srpski i matematiku, fiziku, hemiju, istoriju i geografiju.
➜ Đaci srednjih stručnih škola imaće nastavu iz opštih predmeta kao za gimnazije, uz opšte stručne predmete za različita područja rada (ima ih 15).
Šta će učiti Čast da otvori ovaj eksperimentalni program pripala je nastavnici srpskog jezika Gorici Njegovanović, koja je održala prvu lekciju pod nazivom “Azbuka”

Veliki izazov za porodice sa adolescentima u kriznom periodu razgovarajte sa decom

“Mladi i roditelji prevoze se istim čamcem do druge obale. Za roditelje to je obala na kojoj treba da ostave odraslo, odgovorno, sigurno i samosvesno mlado biće. Za mlade ista obala je puna neizvesnosti, nepoznatog i straha kako će dalje, ali i izazova da mogu i žele drugačije. Sa obe strane javljaju se pitanja: Da li će moći? Šta dalje sam?” (Najman A, 2001)

Adolescencija se pomatra kao prelazni životni period između detinjstva i odraslog životnog doba. Karakterišu je brze fizičke, psihološke i sociokulturološke promene, koje adolescent savladavaju u cilju uspostavljanja sopstvenog identiteta i autonomije.

U tom periodu dolazi do promene u strukturi porodica, adolescenti teže nezavisnosti u odnosu sa roditeljima i okreću se vršnjacima kao novoj referentnoj grupi u kojoj se traži doživljaj pripadnosti, bliskosti, razumevanja i sigurnosti. Adolescenti teže da budu nezavisniji, što podrazumeva samostalno donošenje odluka, njihovo sprovođenje u delo, ali i preuzimanje odgovornosti za iste. Promene na socijalnom planu, preraspodela uloga u porodici i potreba za pripadanjem vršnjačkim grupama često podrazumevaju i promene stila životnih navika koje sa sobom nose različite štetne i rizične oblike ponašanja.

Veoma je važno da u situacijama koje zahtevaju pojačanu kolektivnu odgovornost porodično funkcionisanje bude što skladnije, kako bi društvo moglo odgovorno da se izbori sa svim spoljašnjim stresorima i faktorima rizika. Mogućnosti brzog širenja infektivne bolesti izazvane novim oblikom virusa Korona predstavlja situaciju koja će biti veliki izazov za porodice sa adolescentima.

Na prvom mestu je veoma važno da roditelji razgovaraju sa svojim adolescentima kako bi im pojasnili stepen ozbiljnosti, kao i kolektivne i lične odgovornosti u ovoj situaciji. Razgovor, pojačana kohezija i podela odgovornosti u porodici umnogome može smanjiti rizik od različitih negativnih psiholoških i ponašajnih odgovora na stres koji se susreću u ovakvim situacijama. Kako kod adolescenata tako i kod roditelja najučestalije se javljaju poremećaji sna, napetost, promene raspoloženja, strepnja, smanjen doživljaj bezbednosti, ljutnja, kao i pojačani strah od bolesti.

Rizični oblici ponašanja po zdravlje kao što su pojačano konzumiranje alkohola, duvana, socijalna izolacija, konflikti u porodici i agresivnost dovode kako do slabljenja imunog sistema tako i do nemogućnosti da se psihološki savladaju pojačani zahtevi sredine u kriznoj situaciji. Prihvatanje brige i nesigurnosti vezano za tok dešavanja i ishod treba uvažiti, podelite medicinsko znanje koje je sa zvaničnih izvora i napravite plan stila zdravih životnih navika u narednim danima koje će omogućiti redukciju stresa i unaprediti i psihičko i telesno zdravlje.

Psihološka podrška za učenike, roditelje i zaposlene u školama

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će zbog novonastale situacije izvršiti prenamenu SOS linije za prijavu nasilja u obrazovno – vaspitnim ustanovama, a pozivom na broj telefona 0800 200-201 od 23. marta 2020. godine učenici, roditelji i zaposleni u ustanovama obrazovanja i vaspitanja mogu dobiti psihološku savetodavnu podršku. 

Cilj podrške je dobrobit pojedinca, porodice i celokupne zajednice. Budući da psihološka savetodavna podrška podrazumeva ublažavanje uticaja kriznog događaja, olakšavanje procesa oporavka i sprečavanje ili smanjenje mogućih posledica na psihičkom planu, Ministarstvo će preduzeti dodatne napore kako bi umanjilo posledice stresa učenika, roditelja i nastavnika.

Svi učenici, roditelji i zaposleni u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, koji smatraju da im je potrebna pomoć i podrška, osnaživanje u prevazilaženju problema, stresa i anksioznosti u uslovima vanrednog stanja i epidemije mogu pozvati broj 0800 200-201. Telefon će raditi svakog radnog dana od 9-14 časova.  Na liniji će biti angažovani stručni saradnici – psiholozi i pedagozi koji su radili na SOS liniji za prijavu nasilja u obrazovno – vaspitnim ustanovama i drugi saradnici Ministarstva.

Nove telefonske linije za koronu, volonteri studenti medicine

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je od danas otvoreno još 10 dežurnih telefonskih linija koje građani mogu dobiti pozivanjem broja telefona 011/2684566, a da je više od 50 studenata medicine obučeno za volonterski rad informisanje građana o korona virusu. “S obzirom na veliku potrebu građana za informacijama u vezi sa novim korona virusom COVID-19, od danas je otvoreno još 10 dežurnih telefonskih linija koje građani mogu dobiti pozivanjem broja telefona 011/2684566”, saopštilo je Ministarstvo.

Navodi se da su se studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu obratili Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u nameri da kao volonteri pomognu u informisanju građana. “Tim povodom, danas je više od 50 studenata Medicinskog fakulteta, na edukaciji sa epidemiolozima, dobilo sve potrebne informacije o epidemiološkim i kliničkim karakteristikama infekcije novim korona virusom i preporuke o načinima postupanja za građane koji budu tražili savet i informacije putem dostupnih kontakt telefona”, kaže se u saopštenju.

Dežurni telefoni otvoreni su za građane svakog dana od 8 do 22 časa. “Pored toga, od sutra će u cilju komunikacije u vezi sprečavanja širenja korona virusa u funkciji biti i dodatnih više od 20 novih telefonskih brojeva, koji će biti objavljeni na sajtu Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije i portalu covid19.rs”, navedeno je u saopštenju.

Lepa vest, a i nema veze sa koronom: Dvoje učenika iz Srbije ide u finale Evropskog kviza novca, a evo kako će izgledati takmičenje

Ana Mandić, učenica OŠ “Duško Radović” iz Beograda, i Simeon Čonjagić, učenik Srednje ekonomske škole “Stana Milanović” iz Šapca, pobednici su Evropskog kviza novca, održanog 17. marta u organizaciji Udruženja banaka Srbije (UBS). Oni su se plasirali u evropsko finale kviza i imaće priliku da se krajem aprila, takođe putem interneta, nadmeću sa đacima iz ostatka Evrope za vrednu novčanu nagradu, saopšteno je iz UBS-a. Uprkos tome što je održan drugog dana od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, kviz je uspešno realizovan zahvaljujući tome što se odvija putem digitalne platforme Kahoot.

U takmičenju je, preko svojih uređaja od kuće, učestvovalo je više od 200 učenika osmog razreda osnovnih i prvog razreda srednjih škola iz cele Srbije. – Iako je na snazi vanredna situacija u Srbiji, ovo takmičenje, kao i broj prijavljenih učesnika, pokazuju da smo mlade u Srbiji uspeli da zainteresujemo za finansije – izjavio je Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja.

Obustavljeni javni pozivi Sekretarijata za sport i omladinu

Sekretarijat za sport i omladinu poništava do daljnjeg sve javne pozive iz svoje nadležnosti koji su raspisani, a nisu sprovedeni do 18. marta, a takođe obustavlja i raspisivanje javnih poziva iz svoje nadležnosti ubuduće. Ta odluka se, navodi se na sajtu Grada Beograda, donosi shodno Odluci o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji glavnog grada.

U skladu sa ovom odlukom, Gradski štab za vanredne situacije doneo je naredbu o prekidu rada sportskih objekata na teritoriji Beograda, počev od 16. marta.

Vremeplov: Svetski dan oralnog zdravlja

            Svetski dan oralnog zdravlja obeležava se danas  20. marta, a Srbija ga je dočekala sa zabrinjavajućom statistikom da oko 700.000 ljudi nema nijedan zub u vilici i da samo polovina građana pere zube svaki dan. Podaci Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” pokazuju da svega 8,5 odsto odraslog stanovništva ima sve zube i da krezubost nije povezana sa životnom dobi, te da čak i mladi zbog loše oralne higijene i neodlaska kod zubara mogu ostati bez svojih zuba. Taj problem nije od juče i kod ljudi u Srbiji nedovoljno razvijena svest o važnosti zuba.

 Istraživanje Batuta među školskom decom je pokazalo da naviku svakodnevnog pranja zuba češće od jednom dnevno ima oko dve trećine đaka, značajno više devojčica nego dečaka. Dečaci sedmog razreda osnovne škole najređe peru zube svakodnevno (55,8 odsto), a najčešće učenice prvog razreda srednje škole (85,2 odsto). Neophodna je  bolja preventiva kako bi se sprečili ozbiljniji problemi. Sa edukacijom dece treba početi od malih nogu. Strah od stomatologa danas je neopravdan, jer je anestezija pomogla da popravka zuba ne mora da boli. Savremena medicina otišla je daleko, te ni bol od igle više nije opravdanje da se izbegava poseta stomatologu. Sada postoje anestezije bez igle, gde se pod pritiskom anestetik raspršuje, ubacuje u sluzokožu i kao takav deluje. 

Vremeplov: Umro Vladimir K. Petković

               Srpski geolog Vladimir K. Petković, član Srpske kraljevske akademije, osnivač Državnog geološkog instituta, profesor i rektor Beogradskog univerziteta, najbolji poznavalac kredne formacije kod nas i tektonike istočne Srbije umro je na današnji dan 20. marta 1935. Bio je upravnik Geološkog zavoda Beogradskog univerziteta i urednik “Geoloških anala Balkanskog poluostrva”. Napisao je oko 70 radova, pretežno o stratigrafiji i tektonici Srbije. Dela: “Geologija istočne Srbije”, “O tektonskom sklopu istočne Srbije”, “Tercijer u Skopskoj ravnici”, “Tupižnica i njeno podnožje”, “Golt u Srbiji”, “O baremskom katu na Grebenu”, “Aptski kat u istočnoj Srbiji”.

Vremeplov: Rođen Publije Ovidije

Na današnji dan 20. marta 43. p.n.e. rođen je rimski pisac Publije Ovidije, jedan od najvećih pesnika svetske literature. “Čega god se taknem, postaje stih”, njegove su reči. Car Oktavijan Avgust prognao ga je 9. n.e. u Tomi u provinciji Mezija na Crnom moru (sadašnja Konstanca u Rumuniji), zbog ljubavne veze s carevom razuzdanom kćerkom Julijom. Uprkos molbi za oproštaj u delima “Tugovanke” i “Pisma sa Ponta”, umro je 17. kao prognanik u Tomiju. Tačan datum njegove smrti nije poznat. Ostala dela: prepev 250 grčkih mitova u 15 knjiga sa 11.995 stihova u heksametrima, “Preobraženja” (Metamorphoses), “Ljubavi”, “Lekovi od ljubavi”, “Legendarne ljubavnice” ili “Pisma”, “Ljubavna tehnika”, “Praznični kalendar” (Fasti), drama “Medeja” (izgubljena).

Vremeplov: Rođen Henrik Ibzen

Norveški pisac Henrik Ibzen, jedan od najvećih u istoriji drame, bespoštedan kritičar građanskog društva rođen je na današnji dan  20. marta 1828. godine. Mnogo je putovao po Evropi, izučavajući dramaturgiju i pišući. Nakon 20 godina vratio se u Norvešku i postao upravnik nacionalnog teatra u Oslu. Dela: drame “Pretendenti na presto”, “Brand”, “Per Gint”, “Savez mladih”, “Stubovi društva”, “Lutkin dom”, “Aveti”, “Narodni neprijatelj”, “Divlja patka”, “Rosmersholm”, “Gospođa s mora”, “Heda Gabler”, “Graditelj Sulnes”, “Mali Ejulf”, “Jun Gabrijel Borkman”, “Kad se mi mrtvi probudimo”, “Pesme”.

Vremeplov: Umro Lajoš Košut

  Mađarski revolucionar Lajoš Košut, vođa Mađarske revolucije 1848, nepomirljiv protivnik režima Habzburške monarhije umro je na današnji dan  20. marta  1894. godine. Posle upada snaga Josipa Jelačića u Mađarsku u septembru 1848, organizovao je Komitet za odbranu otadžbine, potukao Jelačića i krenuo na Beč da bi se obračunao sa Habzburzima. Protiv Košuta su bili mađarski konzervativni krugovi zbog njegovog naglašenog liberalizma, dok je krupna aristokratija (magnati) bila opredeljena za Habzburge. Zbog izrazitog nacionalizma protiv njega su bili i nemađarski narodi Ugarske, uključujući i većinu Srba. Ipak među njegovim bliskim saradnicima tokom revolucije bilo je i ljudi srpskog porekla, poput Šandora Petefija (kršten kao Aleksandar Petrović) ili generala Janoša (Jovana) Damjanića. Mađarska republika je ubrzo podlegla spoljnoj vojnoj intervenciji a Košut je emigrirao i 1894. umro je u Torinu u Italiji.

Vremeplov: Otvoren Dahau – prvi koncentracioni logor

Na današnji dan 20. marta 1933. godine godine nemački nacisti otvorili su prvi koncentracioni logor – Dahau.

Vremeplov: Završne operacije za oslobađanje Jugoslavije

U Drugom svetskom ratu na današnji dan 20. marta 1945. godine počele su završne operacije za oslobađanje Jugoslavije, za šta je odlučujući bio proboj Sremskog fronta tri sedmice docnije.

“Zaslugom” Grada Beograda usred vanrednog stanja 450 pratioca dece sa invaliditetom dobilo otkaz

Iako su nadležni u Srbiji naglasili da niko neće ostati bez posla u uslovima epidemije korona virusa zbog koje je proglašeno vanredno stanje Sekretarijat za socijalnu zaštitu Beograda raskinuo je ugovor sa humanitarnom organizacijom „Dečje srce“, čime je bez posla ostavio 450 ljudi.  Reč je naime o pratiocima dece sa invaliditetom koji su bili angažovani preko te humanitarne organizacije sve do juče kada su dobili otkaz.

 – Tender za tu uslugu raspisuje se svake godine u maju, pa bi smo mi bar do maja trebalo da budemo obezbeđeni sa poslom ali kao što se može videti to nije slučaj. Sa „Dečjim srcem“ imali smo potpisan ugovor o delu, koji smo produžavali svaka tri meseca. Treba naglasiti da nam je cena rada bila 161 dinar po satu što je ispod republičkog propisanog minimuma. Sada više ni to nemamo – kaže Tijana Milosavljević, lični pratilac dece koja je u ime svojih otpuštenih kolega kontaktirala našu redakciju. Ona je dodala da ih roditelji dece sa invaliditetom zovu i da su zabrinuti. – Deca nastavljaju školovanje od kuće ali bez svojih pratilaca. Mi smo im pomagali i na časovima iako po zakonu to nije naš posao. Veoma je važno reći da je ovaj posao nekom bio jedini izvor prihoda a sada smo ostali bez njega – rekla nam je Tijana Milosavljević.

Jelena Milojević, koja je takođe radila kao pratilac dece, kaže za Danas da je njoj radni ugovor koji je imala faktički raskinut nasilno pre isteka. – Iako sam imala ugovor o angažmanu na godinu dana, potpisan u aprilu ove godine, on mi je juče raskinut prevremeno. Takođe, obavešteni smo da ćemo poslednju platu dobiti samo za prvi deo meseca, ali ne i za preostali period jer su ugovori raskinuti – objašnjava Jelena Milojević.

Otvorenim pismom javnosti obratili su se i roditelji dece sa invaliditetom koji su apelovali da 450 mladih pratilaca ne ostane bez posla a oni i njihova deca bez neophodne pomoći. Kontaktirali smo juče i humanitarnu organizaciju „Dečje srce“ gde su nam potvrdili da je Sekretarijat za socijalnu zaštitu raskinuo ugovor sa njima, ali ništa više od toga nisu mogli da komentarišu za Danas. Povodom ovog slučaja pokušali smo da stupimo u kontakt i sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem ali nam on nije odgovorio ni na poziv niti na SMS poruku. Zvali smo i Sekretarijat za socijalnu zaštitu, ali se ni na jedan od četiri broja telefona niko nije javljao.

By admin