Ministarstvo: Omogućićemo i onlajn nastavu dualnog obrazovanja

Komisija za razvoj i sprovođenje dualnog obrazovanja formirala je tim koji treba da omogući da se tokom vanrednog stanja  nastava u oblasti dualnog obrazovanja prati na daljinu, odnosno on lajn. Sednicu Komisije sazvala je pomoćnik ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, a članovi tima su direktori srednjih stručnih škola iz Beograda, Valjeva, Vlasotinca, Kragujevca, Užica, Subotice, Požege, Novog Sada, koje su se, do sada, pokazale kao primer dobre prakse.

Cilj je da se omogući snimanje, a potom i emitovanje materijala koji je u skladu sa planovima nastave i učenja u opremljenim učionicama-radionicama sa savremenim mašinama. Materijal će obuhvatati teorijski deo nastave, kao i teme za pripremu za učenje kroz rad. Poseban izazov predstavlja snimanje simulacije svih proizvodnih procesa, koji će biti dostupni učenicima u okviru praktične nastave na daljinu i koje će detaljno prikazivati različite faze tih procesa, praćene jasnim instrukcijama nastavnika.

 Pored toga, nastavnicima stručnih predmeta, te simulacije omogućavaju da prave korelaciju između stručnih predmeta i učenja kroz rad. Planirano je snimanje 140 tema iz teorijskog dela nastave i 60 tema pripreme za učenje kroz rad. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izražava posebnu zahvalnost Jat Tehnicia, Helikopterskoj jedinici MUP-a, kao i kompanijama iz Užica, Subotice, Požege i Kragujevca koje su u ovim složenim uslovima za snimanja angažovale najbolje licencirane instruktore.

Predškolsko vaspitanje i obrazovanje u vreme epidemije

U kontekstu aktuelnog vanrednog stanja i kontinuiranih napora Vlade Republike Srbije da se koordinisanim sprovođenjem sveobuhvatnih preventivnih mera što je moguće više spreči dalje širenje virusa COVID-19, u situaciji prekida redovnog rada predškolskih ustanova, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa partnerskim institucijama, organizacijama i strukovnim udruženjima pruža podršku mobilisanju/aktiviranju svih raspoloživih resursa u sistemu predškolskog vaspitanja i obrazovanja i nastoji da doprinese profesionalnom povezivanju i osnaživanju pojedinaca, ustanova i sistema u celini da odgovorno i kompetentno odgovori na kompleksne izazove sa kojima se suočava obrazovni sistem, ali i naše društvo u celini. Prioritetne zadatke sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja možete preuzeti sa našeg sajta u prozoru „Preuzmite“.

 (→Dokumenta)

Unicefova uputstva roditeljima – jasno i jednostavno

U želji da roditeljima objasne kako treba da komuniciraju sa decom o pandemiji novog virusa, čelnici beogradske kancelarije Unicefa postavili su na svoj sajt jasna i jednostavna uputstva, a stručna saradnica UN agencije za brigu o deci dr Jelena Zajeganović Jakovljević u razgovoru za naš list naglašava: – Ovo je vanredna situacija u kojoj morate biti iskreni sa decom. Ona imaju pravo na istinite informacije o onome što se događa u svetu, a roditelji imaju obavezu da im tu situaciju prevedu na jezik njihovog razumevanja. Treba koristiti jezik koji je prilagođen njihovom uzrastu, a razgovor sa njima počnite tako što ćete saznati koliko znaju o novom virusu. Ako je dete premalo ili nije čulo za pandemiju, ne morate nužno da razgovarate o koroni, već podsetite dete na dobre higijenske navike, bez unošenja novih strahova. I svakog trenutka imajte na umu da deca posmatraju vaše reakcije na vesti iz spoljnjeg sveta – najviše ćete im pomoći ako vide da ste smireni i ne paničite – objašnjava dr Jelena Zajeganović Jakovljević.

Naša sagovornica kaže da novonastala situacija podrazumeva kompletnu reorganizaciju života, jer su deca do juče bila u vrtiću ili školi, a roditelji su se oslanjali na pomoć „baka servisa”. Međutim, obrazovne ustanove su se zatvorile, a zdravstveni autoriteti savetuju ukidanje svakog kontakta juniora i seniora, što je za mnoge roditelje organizaciono problematična životna situacija, jer su ostali bez potpornih sistema. – U ovom trenutku nemamo odgovore na sva pitanja i to je ono što stvara paniku. Svima nam je potrebno da znamo koliko će ova situacija trajati. Međutim, deci je važno reći da i za roditelje u novonastaloj realnosti važe neka pravila i zabrane, kako ne bi imala osećaj da se samo njihov svet menja iz korena. Takođe, treba im objasniti da lekari vredno rade na lečenju obolelih, ali da svako od nas treba da pruži svoj doprinos u smirivanju ove situacije i da se njihova uloga svodi na to da se igraju i uče od kuće. Uz to, imajte na umu da će tinejdžeri pretraživanjem interneta pronaći svakakve informacije o virusu, koje ih mogu uplašiti – zato mame i tate moraju biti glas razuma, a ne panike – zaključuje naša sagovornica i podseća da deca vole rutinu, zbog čega se treba pridržavati uobičajenog ritma igranja, izrade domaćih zadataka i odlaska u krevet.

Nina (6): Deco pazite se jednog opasnog virusa

Senćanka Jovana Zavišić živi sa decom i suprugom u stanu. Oni imaju dve kćerke. Ninu, koja na jesen kreće u školu i dvadesetomesečnu Lanu. “Činimo sve da devojčicama olakšamo boravak u zatvorenom prostoru”, kaže ova mlada majka. “Kombinujemo se maksimalno da njima upotpunimo ovo vreme, raznorazne igrice, radimo sa plastelinom, pečemo kolačiće, igramo, puštamo pesmice, gledamo maksimalno da im popunimo vreme što ne možemo da izlazimo napolje, ističe. “Da li pričate sa njima o tome koliko je važna higijena, pranje ruku..? “Da, puno pričamo tome, mada smo mi i ranije pazili na to, dobro sada dodatno, ali one su u sve upućene, dobro Lana ne, ona je mlađa, ali Nina gleda vesti sa nama”, navodi Zavišić.

Šestogodišnja Nina, snimila je poruku, kako nam je rekla njena mama, specijalno za ovu priliku. “Draga deco, molim da se pazite jednog opasnog virusa, pazite svoje bake i deke da se ne razbole i dobro perite ruke! Volim vas, Ćao!

Život u vanrednim uslovima: Teško i roditeljima i deci

Mere bezbednosti moraju se poštovati kako bi se sprečilo širenje infekcije virusom korona. Policijski čas, zabrana izlaska na igrališta i u parkove, poštuju se u Senti, ali deci predškolskog uzrasta koja su navikla na druženje sa vršnjacima to posebno teško pada. Mame i tate nastoje da im boravak kod kuće učine što lakšim.

“I roditeljima i deci teško pada život u vanrednim uslovima. Najvažnije je to da prvo smirimo mališane, te da im u skladu sa uzrastom objasnimo o čemu se radi, da ne dižemo paniku, nego da budemo realni i damo odgovarajuće informacije. Takođe je važno da se porodica pridržava svakodnevne rutine: ustajanje u isto vreme, serviranje obroka u isto vreme. Dobro bi bilo da se mališani uključe u obavljanje različitih kućnih poslova”, savetuje psihološkinja Julija Vijatov Hađmaš. “To malu decu jako interesuje, da zajedno kuvaju, da peku nešto, da čiste zajedno, to je sa jedne strane igra, sa druge strane pomoć roditeljima i onda naravno posle toga igranje sa malima”, kaže psihološkinja Hađmaš. Deca moraju steći higijenske navike, što je posebno značajno u prevenciji bolesti. “Primer je najvažniji, nije toliko važno koliko mi njima to verbalno objašnjavamo, važniji je primer, zato što deca oponašaju odrasle”, navodi.

Međunarodni konkurs “Karantin je in”

Sada kada je veoma važno da ne napuštamo svoje domove i čuvamo svoje zdavlje, kolektiv OŠ “Petefi Šandor” iz Bečeja želi dodatno motivisati decu, da na neki kreativan način prikažu kako provode vreme u izolaciji.  Pravo učešća imaju svi od 2 do 20 pa i više, svi iz Srbije pa i šire. Radove slati na e-mail adresu stopcorona67@gmail.com. Svi radovi će biti objavljeni na Facebook stranici škole i Instagramu, a najbolji će biti nagrađeni čim pandemija prođe. Neka se naša misija širi brže od virusa!

Kostić: Pandemija korone ogolila svet

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić ocenio je da je pandemija korona virusa ogolila svet u njegovim krajnostima i ograničenostima. On je u intervjuu za nedeljnik “Vreme” rekao da je pandemija pokazala da su ljudi nikada povezaniji, a opet otuđeni, da je čovek u pojedinim momentima zastrašujuće sebičan i nepažljiv, a opet solidaran do neslućenih granica samopožrtvovanosti i plemenitosti. “Pokazuju svu ljudsku krhkost, neprevidivost sutrašnjice, apsurdnost kolektivnih predstava o svojoj superiornosti i besmislenost predrasuda”, poručio je Kostić. On je istakao da je jedna od lekcija pandemije da “priroda neće sedeti skrštenih ruku i sa divljenjem posmatrati aktuelnu antropocentričnu i narcističku destruktivnost homo sapijensa”. Upitan o tome kako misli da će svet izgledati posle pandemije, Kostić je rekao da je skloniji da više nego futurolozima veruje mađarskim piljaricama koje citira Miloš Crnjanski da “nikad nije bilo tako da nije bilo nekako”. “Život se žilavo nastavljao uprkos ratovima i strašnim epidemijema”, poručio je Kostić i dodao da će ova pandemija uzrokovati neke promene.

Sombor: Logoped preko skajpa, somatoped putem telefona

Somborski Dom zdravlja „Dr Đorđe Lazić” objavio je na svom sajtu obaveštenje o radu stručnih saradnika u Domu zdravlja za vreme trajanja vanrednog stanja. Logoped će raditi preko Skajpa. Potrebno je termin predhodno zakazati telefonom: 069/633 422. Somatoped će raditi savetodavno putem telefona: 069/657 165.

SOS telefon: Podrška zaposlenima, roditeljima i učenicima

Od ponedeljka 23. marta 2020. godine počeo je sa radom SOS telefonska linija 0800-200-201 za psihosocijalnu podršku zaposlenima u prosveti, roditeljima i učenicima. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je zbog nastale situacije izvršilo prenamenu SOS linije, a  ova linija je u redovnim uslovima imala funkciju prijave nasilja u školama i podršku učenicima, a sada je u funkciji podrške za prevenciju i umanjenje stresa u situaciji vanrednog stanja koje je posledica epidemiološke krize.

Svi učenici, roditelji i zaposleni u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, koji smatraju da im je potrebna pomoć i podrška, osnaživanje u prevazilaženju problema, stresa i anksioznosti u uslovima vanrednog stanja i epidemije mogu pozvati broj 0800 200-201. Dežurstva na telefonu su organizovana svakog radnog dana u periodu od 9-14 časova. Ukupan broj dežurnih savetnika, psihologa i pedagoga, je 22, a savetnici se rotiraju svakog radnog dana. Savetnici imaju instrukcije za upućivanje korisnika, kada postoji potreba, na linije Ministarstva zdravlja, Linije za prevenciju suicida i posebne linije za roditelje i decu do 18 godina Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu. Odsek za ljudska i manjinska prava u obrazovanju, odnosno zaposleni zaduženi za zaštitu od nasilja u vreme rada telefona pružaju podršku i superviziju savetnicima, prate raspored i pokrivenost linije i zaduženi su za kontakt sa operaterom ukoliko za to bude potrebe.

Psiholog: Isplanirajte dan, fizička aktivnost i …  umereno s vestima

Klinički psiholog i psihoterapeut Goran Tomin savetuje predvidljivost u organizaciji svakodnevnih aktivnosti, fizičku aktivnost i umereno praćenje vesti i informativnog programa kako bi se u periodu izolacije ili karantina umanjili eventualno negativni efekti po mentalno zdravlje građana. Tomin smatra da rutina na dnevnom nivou i predvidljivost u planiranju različitih aktivnosti “može biti od velike koristi, u stanju kada se skoro ništa drugo ne može predvideti”. “To je takođe veoma važno i zbog dece. Dakle, rutina u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, od spavanja i obroka, do zabave. Budite fizički aktivni, radite vežbe ili jogu”, ističe Tomin u razgovoru za portal Talas. Preporučuje umereno praćenje vesti i društvenih mreža. “Družite se u kućama, izvadite prašnjave igre tipa ‘Ne ljuti se čoveče’ ili ‘Monopol’, igrajte karte. Društvene mreže će vam pomoći da budete u kontaktu, da dajete i primate podršku u odnosu sa voljenim bićima”, kaže Tomin te ističe negativnu stranu društvenih mreža, “pogotovo ukoliko postoji veliki broj lažnih vesti i ljudi koji šire paniku i netačne informacije”.

Prema njegovim rečima, osim velike liste knjiga, serija i filmova, vreme je i za “skidanje neke od brojnih aplikacija za meditaciju”. “Uz pomoć aplikacija moguće je jednostavno naučiti osnove meditacije, ali i slušati vođene meditacije za specifična stanja. Meditiranje nas drži prisutnima u sadašnjosti, što je jako važno ukoliko nas brinu događaji u budućnosti”, napomenuo je Tomin. Da bi se izbegla anksioznost u većoj meri i negativno raspoloženje, Tomin predlaže fizičku aktivnost. “Na Jutjubu postoji veliki broj primera vežbi koje se mogu odraditi u stanu, bez dodatne opreme, a brojni fitnes influenseri takođe objavljuju predloge za fizičku aktivnost u kući”,rekao je on. Kaže da je dobar san neophodan “ukoliko želimo da sačuvamo svoj imunitet”, kaže Tomin, ali dodaje da on može biti i prva žrtva anksioznosti. “Ukoliko konzumirate velike količine kofeina, to može doprineti osećaju anksioznosti, kao i izazvati probleme sa spavanjem”, naglašava Tomin.

Ukoliko, navodi, anksioznost postane toliko teška da ometa normalno funkcionisanje, konsultacija sa psihologom ili psihoterapeutom je takođe opcija – moguće je pronaći i onlajn psihoterapiju, a tu su i brojne vežbe disanja koje mogu doneti privremeno olakšanje tokom napada panike. “Dostupna je Nacionalna telefonska linija za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima kojima je potrebna, a otvorene su i linije Instituta za mentalno zdravlje”, ukazuje ovaj stručnjak.

Tomin zaključuje da je i pored svih praktičnih saveta za podnošenje i regulisanje anksioznosti, nemoguće potpuno odstraniti osećanje straha i zabrinutosti tokom nepredviđenih dešavanja kao što je širenje epidemije koronavirusa, ali je, kako kaže, moguće uticati na to kako ćemo se odnositi prema ovim emocijama. “Česta reakcija nakon anksioznih misli jeste prekorevanje, anksioznost se doživljava kao znak slabosti i ‘iracionalnosti’, iako je u pitanju više nego razumljiva reakcija, pa stoga treba imati razumevanja prema sebi. Nijedna uplašena osoba trenutno nikako nije sama u tome”, naveo je Tomin.

Kako deci olakšati izolaciju?

Različite informacije do kojih dolazimo putem medija, od kojih su mnoge netačne pa čak i imaju cilj da provociraju paniku, dolaze i do dece. Trenutna epidemiološka situacija sa kojom se čitav svet suočava kod velikog broja ljudi izaziva osećaj straha, strepnje, povišene anksioznosti, bespomoćnosti. Samim tim što je došlo do obustave odlaska u vrtić, na nastavu i što su izlasci iz kuće svedeni na minimum, i deci je jasno da se nešto nesvakidašnje dešava. Jedna od osnovnih roditeljskih funkcija jeste briga i zaštita dece.

Različite informacije do kojih dolazimo putem medija, od kojih su mnoge netačne pa čak i imaju cilj da provociraju paniku, dolaze i do dece. Stoga, osim od izlaganja rizičnim kontaktima potrebno je zaštititi ih i od prekomernog straha i brige. U nastavku teksta pročitajte kako im u tome možete pomoći.

Objasnite detetu trenutnu situaciju na što razumljiviji način. Nemojte polaziti od toga da dete ne razume šta se dešava, da ne treba da ga opterećujete i da treba da ga zaštitite od bilo kakvih informacija. Deca i od 3-4 godine mogu da naslute da nešto nije u redu, kao i da prepoznaju vaša osećanja – tugu, strah, zabrinutost, potištenost. Stoga, pružite im prave informacije i prilagodite ih njihovom uzrastu – što su deca manja, to više slikovitih metafora treba koristiti (možete i crtati) kako biste im objasnili šta su virusi, kako se prenose, šta izazivaju u telu. Pitajte ih kako se osećaju.

Objasnite im zašto je trenutno izolacija neophodna. S obzirom na to da je i proleće na pragu, svima nam izolacija teško pada. Međutim, lakše ćemo je podneti kada je shvatimo i prihvatimo kao deo samodiscipline, empatije i odgovornosti prema starijim osobama. Tako i detetu objasnite – da ono ne spada u kategoriju koja je životno ugrožena, da će, i ako se razboli kroz to proći kao i kroz prethodne prehlade, ali i da ne znajući može da bude nosilac virusa koji dalje može preneti bakama i dekama, a koji kod njih može stvoriti ozbiljnije zdravstvene probleme.

Ograničite izlaganje informacijama iz medija. Ukoliko primetite da dete postaje jako uznemireno dok gleda vesti ili čita članke o trenutnoj situaciji, ograničite vreme koje provodi izlažući se istim. Najbolje bi bilo da, recimo, samo jednom do dva puta dnevno svi zajedno gledate zvanične vesti i saopštenja, zatim da zajedno prokomentarišete dobijene informacije i date obrazloženja detetu za ono što ga brine. Takođe, trudite se da corona virus ne bude jedina tema o kojoj ćete razgovarati.

Održavanje rutine. Trudite se da motivišete dete da što više održava svoju postojeću rutinu – da ustaje ujutru kao da ide u školu i da ispoštuje školske obaveze za svaki predmet koje dobija od nastavnika (najbolje u ono vreme kad bi inače bilo u školi). To će sprečiti i da se izgubi radna navika, te da se dete ulenji i teško prilagodi obavezama kada ponovo krene u školu. Kada je lepo vreme, može recimo učiti na terasi. Takođe, dobro je da održava i fizičku aktivnost – ako ne ide na treninge predložite mu da pronađe na youtube-u predloge vežbi koje može da radi u kući ili u dvorištu. Možete mu se i pridružiti. Omogućite mu da održava kontakte sa drugarima, kao i sa svim članovima porodice koji ne žive sa vama putem video poziva. Takođe je značajno i ukoliko ste razvedeni da omogućite detetu da održava kontakt sa drugim roditeljem, makar na ovaj način.

Stavite detetu do znanja da vi brinete o njemu. Da bi dete osećalo sigurnost, potrebno je graditi i takvu atmosferu. Ono treba da zna da je zaštićeno, i da samo treba da bude dete čija je obaveza da poštuje opšte preporuke o higijeni i ostajanju kod kuće.

Upravljajte svojom anksioznošću i panikom na adekvatan način. Panika se prenosi i većom brzinom nego sam virus, i sama deca je lako ,,upijaju’’. Trudite se da pred detetom izbegavate, na primer, priču o tome kako su rafovi u prodavnicama prazni, kako niste obezbedili dovoljno zaliha, da nemate dovoljno ušteđevine da sve nabavite, i slično.

Budite dobar model svom detetu. I sami se pridržavajte svih uputstava i budite odgovorni prema sebi i svom okruženju. Kada preduzimate određene aktivnosti u tom smislu, dobro je da ih i verbalno obrazložite. Na primer: “Sada ću naprskati sve brave u kući sredstvom za dezinfekciju zato što ih svi dodirujemo, a virus se najlakše prenosi preko ruku. Zato je važno i da često peremo ruke.’”

Zajedničke aktivnosti. Trudite se da na što kvalitetniji način iskoristite zajedničko vreme koje sada imate na raspolaganju – svi ćete se bolje osećati. Ispunite ga društvenim igrama, filmovima i serijama koje već dugo želite da odgledate ali niste imali vremena, predložite detetu koju knjigu može da pročita pa diskutujte o njoj, obavljajte zajedno kućne poslove – čišćenje, kuvanje, uređivanje dvorišta, zalivanje cveća. 

Najbolji na bilbordima: Nikolina Trtić đak generacije Žablju

U protekloj školskoj godini Opština Žabalj imala je petoro đaka generacije u osnovnim školama i srednjoj školi. Nikolina Trtić izabrana je za đaka generacije Srednje škole „22. oktobar” u Žablju. Ovo prestižno priznanje najbolje učenice u generaciji nije joj prvo takve vrste, jer je četiri godine ranije, takođe bila đak generacije, ali Osnovne škole „Miloš Crnjanski“. U toku školovanja učestvovala je na brojnim takmičenjima, a bila je i član ekipe srednje kole koja je osvojila prvo mesto na takmičenju u kvizu iz istorije nacionalnih zajednica Vojvodine „Koliko se poznajemo“ 2017. godine. Svoje školovanje nastavila je na Beogradskom univerzitetu.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koji realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, i 2019. godine realizovan je u Novom Sadu i šest opština u Vojvodini: Sremskim Karlovcima, Srbobranu, Bačkom Petrovcu, Žablju, Temerinu i Beočinu u kojima je predstavljeno više od 370 đaka osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini 2018./2019. ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni, ali i one koji su zbog svojih uspeha izabrani za đake generacije. Generalni sponzor ovog projekta je Erste banka.

Festival novih energija: Pokreni se i ti – Ostani kod kuće

Projekat “Festival novih energija” nastao je kao potreba da se u svetu modernizacije i brzog tempa života znanje i iskustvo prenese na one najmlađe koji su pečat našeg vremena, po kom će nas sadašnjost prepoznati, a budućnost ceniti i uvažavati. Programi Festivala su organizovani da deci Novog Sada ponude raznovrsne aktivnosti usmerene na to, da kod njih podstaknu stvaralaštvo, da im omoguće prostor da se iskažu i da nauče poželjne i pozitivne obrasce ponašanja, a kroz različite radionice u svim oblasta obuhvaćene su mnoge teme, od kreiranja slobodnog vremena, bontona, razvijanja humanosti i slično. U programima Festivala novih energija do sada je organizovano 110 programa i različitih aktivnosti, učestvovalo preko 3000 dece, preko 5000 posetilaca, sakupljena humanitarna pomoć, preko 700 radova i crteža na različite teme i sa velikim brojem različitih učesnika u programima.

“Festival novih energija 2020” – “Nova energija Novog Sada poziva sve da podrže i pripreme se za učešće, da lajkuju i obaveste što više dece, roditelja i prijatelja. Da bi ste se dobro pripremili za program, organizovali se u porodici, isti će početi između 1 – 5. aprila. Programi festivala održavaće se preko društvenih mreža i to: facebook: festivalnovihenergija novi sad, instagram: festivalnovihenergijanovi sad i twiter: festivalnovihenergijanovisad. Tačan kalendar i satnica biće uvek na vreme objavljena.

Programi: predstavljanje svoje porodice, predstavljanje svojih prijatelja – priča o njima, predstavljanje svojih crteža na zadatu temu, predstavljanje svog kućnog ljubimca, predstavljanje u plesu, predstavljanje u recitalu, predstavljanje u ručnom radu od raznog materijala, naše bake pričaju najlepše priče, naše bake predstavljaju najbolje bakine recepte, moja porodica – naš zajednički nastup, pomažemo i rešavamo zajedničke probleme, pokrećemo zajedničke akcije i pričalica – mozgalica: deca pričaju na zadatu temu

Već sada se možete prijavljivati i postavljati pitanja: na mesengeru – fesalnovihenergija novog sada, na facebooku – festivalnovihenergija novog sada i na emailu –  festivalnovihenergijans@gmail.com Sve vaše radove, nastupe, predloge, dogovore, predstavljanja, ideje i sve što zamislite, snimajte i pošaljite na odgovarajuće adrese koje su date u napred navedenoj email. adresi za prijavu. Potrudite se da svaki prilog bude u dužini od 3  – 5 minuta Svi prilozi ulaze u takmičenje po određenim kategorijama, vrši se javno glasanje preko društvenih mreža, najbolji radovi se prezentiraju i nagrađuju. Donatori  i sponzori će nagraditi najbolje u programima festivala.

Vremeplov: Rođen Branko Radičević

 Na  današnji dan 27. marta 1824. godine rođen je srpski pisac Branko Radičević, lirski pesnik mladosti, ljubavi i patriotskog zanosa. Kao oduševljeni pristalica jezičke reforme Vuka Karadžića, prvi je počeo da peva na narodnom jeziku i u duhu srpske narodne poezije. Pesničkim slobodama označio je prodor u novu epohu. Pesme su mu pune vedrine, vitalnosti, žudnje i uživanja u prirodi, u nekima predoseća sopstvenu ranu smrt. Školovao se u Zemunu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Beču, gde je studirao prava i medicinu i ušao u najuži krug Karadžićevih pristalica i prijatelja. Najlepše dane mladosti proveo je u Sremskim Karlovcima čije su lepote, posebno uzvišenje Stražilovo, bile njegova lirska inspiracija. U najpoznatijoj pesmi “Đački rastanak” opevao je Sremske Karlovce i đačke radosti. Dubinu i misaonost iskazao je u pesmi “Tuga i opomena”, a u satiričnoj pesmi “Put” ismejao je protivnike Karadžićeve reforme. Umro je u Beču 1853, a docnije je sahranjen na Stražilovu.

Vremeplov: Umro Lukijan Mušicki

  Srpski književnik Lukijan Mušicki, monah, pesnik, pomalo i filozof, srpski vladika umro je na današnji dan 27. marta 1837. godine. Studirao je prava u Pešti. Mitropolit Stratimirović, i sam fascinantan intelektualac, uvideo je njegove kvalitete i protežirao ga je u dužem periodu. Bio je profesor bogoslovije, izvesno vreme nastojatelj manastira Šišatovac. Njegova poezija nadahnuta rodoljubljem i prosvetiteljskim idejama imala je veliki uticaj na savremenike. Uklonjen je sa mesta upravnika Šišatovca između ostalog zato što su njegove ideje bile suviše svetovne za ukus visoke crkvene hijerarhije. Prijateljevao je sa Dositejem Obradovićem i Vukom Karadžićem. Postao je vladika Gornjokarlovački 1828. Bio je jedan od najučenijih Srba svog vremena, govorio je čak deset jezika. Prevodio je Horacija, njegovu “De arte poetica” znao je napamet. Dela: “Glas harfe šišatovačke”, “Glas narodoljupca”, “Slaveno-srpska gramatika”, sastavio je “Srpsku bibliografiju” kao i “Životopis srpskih arhiepiskopa”, priredio je “Izbor basana”(D. Obradovića).

Vremeplov: Svrgnut regent knez Pavle

            U Beogradu je na današnji dan 27. marta 1941. godine u zoru u oficirskom puču svrgnut regent knez Pavle Karađorđević i na presto je doveden maloletni kralj Petar II Karađorđević. Zbačena je i vlada Dragiše Cvetkovića i obrazovana nova sa generalom Dušanom Simovićem na čelu. Kasnije tokom dana narod je pozdravio puč masovnim demonstracijama u Beogradu i drugim gradovima Srbije, jer je to značilo raskidanje sporazuma potpisanog dva dana ranije u Beču o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu. Kao posledica puča nacistička Nemačka napala je Jugoslaviju u zoru 6. aprila, na uskrs, strahovitim bombardovanjem Beograda.

Vremeplov: Rođen Rendgen

Na  današnji dan 27. marta 1845. godine rođen je nemački fizičar Vilhelm Konrad Rendgen, koji je 1895. otkrio “iks-zrake”, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1901. “Iks-zraci”, elektromagnetski talasi dužine od milionitog do milijarditog dela santimetra njemu u čast nazvani su “rendgenski zraci”. Primenjuju se u medicini za dubinsko snimanje organa i za zračenja, ali pošto izazivaju štetne promene u strukturi tkiva kroz koja prodiru, potiskuju ih druge metode lečenja i uspostavljanja dijagnoze. Koriste se i za identifikovanje hemijskih elemenata i za strukturnu analizu raznih supstanci.

Vremeplov: Rođen Frederik Rojs

  Engleski inženjer Frederik Henri Rojs, koji je s Čarlsom Rolsom 1906. osnovao kompaniju za proizvodnju automobila “Rols-Rojs” rođen je na današnji dan  27. marta 1867. godine. Rojsova firma počela je 1904. da pravi automobile, čiji je izgled impresionirao Rolsa, i njih dvojica su potom postali suvlasnici kompanije čija su vozila u automobilskoj industriji nenadmašna po luksuzu i kvalitetu. Kompanija “Rols-Rojs” proizvodi i avionske motore.

Vremeplov: Umro papa Grgur XI

Na današnji dan 27. marta  1378. godine umro je papa Grgur XI, poslednji papa Francuz. Za papu je izabran 1370, a 1377. je vratio sedište katoličke crkve iz Avinjona u Rim uprkos otporu Francuza.

Vremeplov: Umro Stanislav Lem

Slavni  poljski pisac, klasik naučne fantastike Stanislav Lem umro je na današnji dan 27. marta 2006. Njegove najpoznatije knjige “Solaris”, “Povratak sa zvezda” i “Zvezdani dnevnik” prevedene su na više od 40 jezika, među kojima i na srpski.

Vremeplov: Umro Le Korbizije

Na današnji dan 27. marta 1965 godine umro je francuski arhitekta Šarl Eduar Žanre, poznat kao Le Korbizije, jedan od najvećih arhitekata 20. veka, koji je korišćenjem armiranog betona, stakla i gvožđa radikalno promenio tradicionalni način gradnje.

Vremeplov: Poginuo Gagarin

U avionskoj nesreći, u eksperimentalnom letu u blizini Moskve na današnji dan 27. marta 1968. godine  poginuo je ruski kosmonaut Jurij Aleksejevič Gagarin, prvi čovek koji je u aprilu 1961. vasionskim brodom “Vastok” obleteo Zemlju.

Ruski rulet sa švedskim narodom: Osnovci i dalje idu u školu

U Švedskoj je do ovog trenutka registrovano 2.286 zaraženih od korona virusa (od toga 136 u teškom stanju), 36 osoba je preminulo, dok je 16 izlečeno. Međutim, mere koje je Vlada Švedske preduzela u ovakvoj situaciji daleko su od strogih. Ne samo što većina ljudi koji imaju simptome virusa korona više neće biti testirana, već nisu zatvorene ni osnovne škole ni vrtići! Švedska je, dakle, izabrala put kojim se ređe ide.

Prvih nedelja pristup u borbi s korona virusom bio je: ispitajte svaki sumnjiv slučaj. Ako su testovi pozitivni, izolujte ih i saznajte s kim su bili u kontaktu dva dana pre nego što su razvili simptome i takođe testirajte te ljude, kako je rekao direktor SZO dr Tedros Adhan Gebrejesus. Međutim, ta strategija se sada promenila. Vlasti su pomerile fokus sa testiranja svih mogućih slučajeva na zaštitu najugroženijih grupa – osobe sa teškim respiratornim simptomima i oni koji pripadaju rizičnoj grupi i dalje će biti testirane. – Prethodna strategija pronalaženja svih slučajeva bolesti, testiranjem ljudi koji dobiju simptome nakon putovanja u određene krajeve u inostranstvu, više nije najefikasnija, To znači da svi koji su bolesni od prehlade ili gripa treba da budu kod kuće kako ne bi rizikovali da se infekcija proširi na druge – saopštila je švedska Agencija za javno zdravlje.

Švedska je inače zemlja s umerenijim pristupom većini stvari, pa je to slučaj i sa pandemijom Kovida 19. Mere švedske vlade u borbi protiv virusa korona:

– Zabranjena su velika okupljanja, ali je minimalna brojka čak 500 ljudi
– Granice su od 19. marta zatvorene za većinu građana zemalja koje nisu članice EU, ali otvorene za sve građane EU, pa i one koji dolaze iz Švajcarske
– Građanima je samo data preporuka da ne napuštaju svoje mesto stanovanja, ali još nema zabrane putovanja
– 18. marta stupila je na snagu odluka švedske Vlade i Agencije za javno zdravlje prema kojoj su zatvorene škole za srednjoškolsko obrazovanje (nivo gimnazije, koji obuhvata decu starosti 16 i više godina), kao i univerziteti i opštinsko obrazovanje za odrasle (komvuk) i uvedena je nastava na daljinu.

Stokholm: javna okupljana su zabranjena, ali granica je 500 ljudi! Međutim, osnovne škole i predškolske ustanove u Švedskoj još nisu zatvorene, mada je najavljena mogućnost da to bude urađeno u kasnijoj fazi borbe protiv korona virusa.

Generalni direktor Agencije za javno zdravlje Johan Karlson pokušao je da opravda ovu strategiju . – Kritikovani smo da smo preslabi, ali verujem da smo preduzeli odgovarajuće mere u pogledu zaštite zdravlja ljudi. Nije moguće jednostavno zatvoriti škole bez saznanja gde deca idu, iz socijalnih i psiholoških razloga, ali i razloga sprečavanja infekcije – rekao je na konferenciji za novinare. – Mnogi roditelji s važnim poslovima za naše društvo, a to su oni koji rade u zdravstvu, socijalnoj zaštiti, policiji, morali bi da ostanu kod kuće sa svojom decom. Trenutno nije moguće roditelje zameniti bakama i dedama, što je inače uobičajeno – objasnio je Karlson.

Švedska je, takođe, pripremala drugačiji pristup u borbi protiv virusa korona od ostatka sveta, a to je stvaranje imuniteta krda, ali od toga se odustalo. Imunitet krda je fraza koja se inače koristi kada je veliki broj dece vakcinisan protiv bolesti kao što su boginje, i na taj način se smanjuje rizik da ih druga deca dobiju. Zasniva se na pretpostavci da će ljudi dobiti bolest – u ovom slučaju kovid-19, i postati imuni na nju. Generalno se misli da će oni koji se oporave biti imuni, barem za sada, tako da je neće dobiti dva puta. Da bi se postigao imunitet krda, oko 60% stanovništva bi se moralo da se razboli i postane imuno.

Ove planove je pored Švedske imala i Velika Britanija, a planove dveju zemalja osudio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije dr Tedros Adhan Gebrejesus.„Ideja da države odustanu od sprečavanja širenja virusa i odluče se za ublažavanje, pogrešna je i opasna“ – poručio je prvi čovek SZO, a Nenad Ban, hrvatski hrvatski molekularni biolog na institutu ETH u Cirihu, izjavio je za HRT da su od te strategije odustali jer su shvatili da kada bi stvarno 60 odsto stanovništva obolelo, čak ni mlađim ljudima ne bi bilo moguće pružiti medicinska pomoć.„To zaista nije dobra strategija, jer je korona virus mnogo ozbiljnija bolest, barem što se tiče potrebe za bolničkom negom, nego grip“ – objasnio je.

Švedski državni epidemiolog Anders Tegnel, koji stoji iza švedskog pristupa u borbi protov korona virusa, objašnjava zašto Švedska postupa po principu, kako je rekao, “sporije-polako”. – Zatvaranje škola je veoma značajna, veoma složena mera, i o tome smo dosta raspravljali. Znamo da ćemo videti mnogo negativnih efekata od zatvaranja škola: gubite radnu snagu u zdravstvu, u onoj meri koja je totalno neprihvatljivo za Švedsku – rekao je Tegnel.

Strategija Švedske nije, objašnjavaju stručnjaci, da zaustavi epidemiju, već da je uspori kako bi se spustila “kriva”. Prema ovom pristupu, društvo će prevazići vrhunac zaraze, a već zaražena populacija počeće da pruža zaštitu prilikom potencijalnog novog udara virusa. Međutim, kako piše “Gardijan”, zdravstveni stručnjaci u Švedskoj su izrazito zabrinuti jer smatraju da vlada žrtvuje zdravlje nacije zarad zdravlja ekonomije i žestoko kritikuju mere vlade optužujući ih za nekompetentne. “Veoma sam zabrinut”, izjavio je Fredrik Elg, virusolog, “više bih voleo da je Švedska zatvorena. Mi smo gotovo jedina zemlja u svetu koja ne čini ništa da spreči zarazu. Ovo je veoma ozbiljna situacija”. “Koliko još života su spremni da žrtvuju”, pita se još jedan ekspert iz oblasti epidemiologije, Joakim Rocklov. “Da li ovo znači da oni misle da je kaluklacija posledica u redu?”. I ostali stručnjaci se slažu i ocenjuju da je ovo “ruski rulet sa švedskim narodom”. Dani pred nama pokazaće ko je u Švedskoj bio u pravu – državnici ili struka.

By admin

WordPress PopUp