Globalna nedelja akcije za obrazovanje od 26. aprila 2020

Globalna sedmica akcije za obrazovanje (GAWE) 2020. godine Globalne kampanje za obrazovanje (GCE) planirana je ove godine od 26. aprila do 2. maja. Ovogodišnja tema „Ostalo je 10 godina do 2030. godine: Rešenja, preporuke i planovi civilnog društva za dostizanje SDG4“  izabrana je putem onlajn konsultacija sa članstvom.

Izabrana  tema  ovogodišnje  GAWE „Ostalo je 10 godina …“ dobro se podudara sa fokusom HLPF-a za 2020. godinu, sagledavajući sve SDG-ove „Ubrzane akcije i transformativni putevi: Realizacija decenije akcije i isporuka za održivi razvoj “. Tema GAWE omogućava nam da, kroz nedelju akcija,  kreativno ojačamo obrazovni pokret oko ideje akcionog plana civilnog društva. U odnosu na prethodne godine, izabrani fokus se ne odnosi na tematsku ili programsku oblast već je usmeren na akcije i preporuke. Ove godine pruža mogućnost da obrazovni pokret započne odbrojavanje od 10 godina do postizanja Cilja 4 (SDG4). Ovo je godina za mobilisanje glasova građana kako bi se probudile vlade i svetski lideri da se sada bave obrazovanjem. Ova godina može se analizirati kroz sočiva potrebe za jačanjem civilnog društva koordiniranim akcijama. Raste broj glasova  koji upozoravaju na „krizu učenja“ i potrebu za „ubrzanim akcijama“.  Ovo je vreme da civilno društvo pojača i definiše svoj „ubrzani put“ i poželjna rešenja.

Snažna zajednička akcija će, takođe, podržati one čiji se glas sve više i više isključuje ili im to preti na lokalnom ili nacionalnom nivou. Ipak, i pored brojnih i preuzetih obaveza prema kolektivnom i inkluzivnom učešću vlada i međunarodne zajednice, veliki broj nacionalnih obrazovnih koalicija i različitih organizacija civilnog društva je isključeno iz planiranja, implementacije i nadzora SDG4.

Ako civilno društvo ne može efikasno učestvovati u zvaničnim instancama, njegov glas se uvek mora čuti – putem „običnih“ ljudi.

Teacher Task For: Podržite 63 miliona nastavnika ugroženih COVID-19

Oko 63 miliona osnovnoškolskih  i srednjoškolskih  nastavnika širom sveta pogođeno je zatvaranjem škola u 165 zemalja zbog pandemije izazvane virusom Covid-19. Oni su na prvoj liniji odgovora kako bi se osiguralo da se učenje nastavi za skoro 1,5 milijardu učenika, koliko se predviđa da je ili  će se naći van školskih klupa.

Širom sveta, zajedno sa školskim liderima, oni se brzo mobilišu i inoviraju kako bi učenicima u svojim kućama olakšali kvalitetno učenje na daljinu, sa ili bez upotrebe digitalnih tehnologija. Oni igraju ključnu ulogu i u komunikaciji i merama koje sprečavaju širenje virusa, osiguravajući da deca budu bezbedna i podržana. Ova, dosad, neviđena situacija dovodi do stresa nastavnika, učenika i  njihovih  porodica.

 U nekim slučajevima, nastavnici pokušavaju da upravljaju anksioznošću jer se od njih traži da rade i u situacijama kada je rizik od COVID-19 sve veći. Drugi se suočavaju sa stresom pružanja kvalitetnog onlajn učenja za koje su dobili malu ili nikakvu obuku ili podršku. U mnogim zemljama, nastavnici na određeno, saradnici u nastavi i tehnničko i pomoćno  osoblje za podršku obrazovanju su u  riziku da im se ugovori raskinu i ostanu  bez sredstava za život.

Radna grupa za nastavnike  (Teacher Task For), međunarodna alijansa koja radi za nastavnike, objavila je 27. marta 2020. godine Poziv na akciju  podrške nastavnicima kako bi se osiguralo da nastavnici budu zaštićeni, podržani i priznati tokom krize. Vođstvo, finansijska i materijalna sredstva za nastavnike su neophodni kako bi se osiguralo da se kvalitetno podučavanje i učenje može nastaviti na daljinu tokom krize, i da  oporavak bude brz.

Međunarodna radna grupa za nastavnike za obrazovanje 2030 je globalna mreža koju čini preko 90 vlada i oko 50 međunarodnih i regionalnih organizacija (uključujući UN organizacije, organizacije civilnog društva, nastavničku struku i fondacije) koji rade na promociji nastavnika i osoblja  u nastav. Domaćin sekretarijatu  Međunarodne radne grupe za nastavnike je UNESCO-a u svom sedištu u Parizu.

(→Saopštenja)

Kako organizovati vreme u kućnoj izolaciji?

Ideja o tome da ćete provesti nedelje u kućnoj izolaciji može da vas obeshrabri i uplaši. Ipak, možete dosta toga učiniti u postojećim okolnostima kako bi vama i svim članovima porodice bilo ne samo podnošljivo, već i prijatno zajedno provedeno vreme. Ovo može da bude nezaboravno vreme druženja sa decom kojeg ćete se rado sećati.  Ono što vam je sada potrebno jeste dnevna rutina – raspored – koji će vas čvrsto držati na zemlji. Biće vam možda neophodno malo više truda u početku, ali nemojte da odustanete – relativno brzo ćete biti u stanju da održavate dnevnu rutinu zajedno sa svojom porodicom.  

U normalnim okolnostima, dnevni rasporedi su inače organizovani oko škole, posla, sportova, različitih grupa u kojima smo aktivni, događaja u zajednici. Ali, dok se to ponovo ne desi, evo nekoliko saveta kako da ostvarite stabilnu rutinu u uslovima kućne izolacije:

– Ustajte u isto vreme, idite na spavanje u odgovarajuće vreme
– Ne postavljajte preambiciozne ciljeve
– Odvojite vreme za planiranje rasporeda. Ovo može da izgleda kao naporna aktivnost, ali zapravo će vam olakšati organizaciju svakodnevnog života
– Pomozite i deci da uspostave rutinu jer ona pruža osećaj sigurnosti i predvidljivosti koji su od velike važnosti za razvoj deteta
– Uključite decu u zajednički dogovor oko plana porodičnih aktivnosti (sa tinejdžerima se dogovarajte, sa mlađom decom zajedno napravite raspored i stavite ga na vidljivo mesto; objasnite im raspored i budite sigurni da su razumeli očekivanja koja imate i kako bi ga deca prihvatila)
– Držite se satnice u kojoj obično radite/učite
– Nađite prostor u kojem možete da obavljate svoj posao ukoliko radite od kuće – neka vam to bude „kancelarija – mesto za posao”, to važi i za vaše dete ukoliko pohađa školu ili fakultet
– Jedite u određeno vreme, kao što ste navikli
– Ukoliko imate decu mlađeg uzrasta umesto velikih blokova aktivnosti, rasporedite dan u više kraćih celina (razmišljajte o aktivnostima upakovanim u blokove od po 30 minuta)
– Prilagodite raspored svom detetu – vi najbolje znate šta vaše dete voli i šta mu je potrebno. Vi znate koliko dugo može istrajati u određenoj aktivnosti. Kombinujte zajedničke aktivnosti sa aktivnostima koje dete sprovodi samostalno
– Ograničite upotrebu digitalnih uređaja kod dece (mobilnih telefona, tableta, računara). Njih pametno koristite kao alatke, npr. dajete ih samo u određeno vreme ili ih čuvajte za trenutke kada su stvarno neophodni (kada imate važan sastanak ili poslovni razgovor ili ste prosto iscrpljeni – tada se oslonite na pomoć digitalnih uređaja)
– Ukoliko vaše dete ne spava tokom dana, stavite u zajednički raspored „trenutak predaha” tokom poslepodneva
– Za vas kao roditelja važno je da imate odmor – radili ste tokom dana i potrebno vam je da sednete (odredite dužinu „predaha” koji vama odgovara)
Za ovo vreme vaša deca mogu da se igraju, da čitaju u tišini ili da rade domaće zadatke. Vi poznajete svoje dete tako da možete da izaberete aktivnost u kojoj uživa (predložite tihe aktivnosti kao što je slaganje slagalice, kockica, pisanje dnevnika). Ovo može biti teško u početku, ali na tome možete da radite svakog dana povećavajući broj minuta iz dana u dan. Deci, kao i roditeljima, je potrebno vreme da se opuste. Ako vam je to važno, postavite ovo kao prioritet i uspostavite jasne granice.
Šta treba da radite za vreme predaha? Ništa. Uživajte. Odmorite se. Roditeljstvo u kućnim uslovima bez pauze, bez tišine, dok odgovarate sve vreme na potrebe deteta može biti izuzetno naporno, naročito sa decom mlađeg uzrasta. U redu je da uzmete odmor za sebe. Ne brinite za nered oko vas – čišćenje kuće može da sačeka.
– Uključite decu u aktivnosti oko vođenja i održavanja domaćinstva, u skladu sa njihovim uzrastom i sposobnostima. Aktivnosti koje radite zajedno važne su za razvoj osećanja zajedništva i osećaja kod dece da su potrebni
– Ovo je idealna prilika da uvedete zajedničku rutinu čitanja knjige – svi ukućani sat vremena provode vreme zajedno tako što svako čita svoju knjigu
– Gledanje filma zajedno može biti zajednička aktivnost na kraju dana
– Budite fleksibilni – nemojte se uvek držati striktno rasporeda, pustite ponekad da stvari idu svojim tokom. Ukoliko se deca lepo igraju, nemojte ih prekidati samo zato što raspored kaže da je vreme za užinu
– Ovo je sjajno vreme da vaše dete ovlada veštinom samostalne igre, ukoliko do sada to nije umelo. Počnite tako što ćete ga motivisati ili mu dati predlog: „Pogledaj, možeš da napraviš zabavu za svoje dinosauruse!”
– Ograničite korišćenje mobilnog telefona jer može delovati ometajuće. Budite primer svom detetu –  nemojte ni vi da provodite vreme sa mobilnim telefonom u ruci.

Ovo su vanredne okolnosti. Ne treba da budete savršeni. Samo dajte sve od sebe. Ovo nije zauvek, i završiće se jednog trenutka, kada će se život vratiti u normalne tokove.

Subotica: Studentima organizovana predavanja na daljinu

Zbog uvođenja mera za borbu protiv virusa korona i fakulteti u Srbiji su zatvoreni, pa studenti pohađaju predavanja na daljinu, koja su na Visokoj tehničkoj školi u Subotici započela prošlog ponedeljka. Iako su već imali servise razvijene za takav oblik nastave, na Visokoj tehničkoj školi instalirali su i nove softvere, pa se radi na nekoliko načina, a jedan program omogućava i definisanje virtuelne učionice, dok je u pripravnosti i softver koji se može koristiti za ispitivanje studenata, rekao je direktor te visokoškolske ustanove Igor Firstner.

I studenti Ekonomskog fakulteta u Subotici predavanja prate od kuće, a taj vid nastave pokazao se kao veoma efikasan, prema oceni dekana te obrazovne ustanove Aleksandra Grubora. Prisustvo se prati, nastava se odvija putem onlajn platforme, a iako će već od sledeće nedelje na taj način biti moguće polaganje kolokvijuma, na završni deo ispita će se ipak čekati do okončanja vanrednog stanja. „Mi smo počeli da realizujemo nastavu na daljinu i uneli smo sve sadržaje koji su potrebni studentima, a aktivirili smo i pričaonice da u realnom vremenu mogu da komuniciraju studenti sa profesorima“, kazao je Grubor.

Iako je aprilski ispitni rok trebalo da počne sledeće nedelje, zbog obaveze održavanja završnog dela ispita na fakultetu, nije ga moguće realizovati.

Želje za upis u osnovnu školu od 1. aprila elektronski

Upis dece u prvi razred osnovne škole, koji tradicionalno počeo je 1. aprila, ove godine će, zbog aktuelne situacije i vanrednog stanja, početi kasnije. Umesto upisa, roditelji i drugi zakonski zastupnici će od srede, 1. aprila 2020. godine biti u mogućnosti da stupe u kontakt sa školom u koju žele da upišu svoje dete preko nove usluge “Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu” na portalu eUprava, kao i telefonskim putem. Novu e-uslugu zajednički su izradili timovi Kabineta predsednika Vlade, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Na ovaj način, škole će evidentirati zainteresovanost roditelja da upišu dete u određenu školu kako bi okvirno znale koji broj đaka mogu da očekuju. Svi roditelji koji će koristiti ovu elektronsku uslugu, biće obavešteni o datumu upisa u osnovnu školu čim isti bude bio definisan.

Po definisanju datuma upisa u osnovnu školu, na portalu eUprava biće dostupna usluga zakazivanja termina za upis i testiranje koja će omogućiti roditeljima da jednim odlaskom u školu završe sve procedure oko upisa deteta i to bez potrebe donošenja ijednog dokumenta, kao i da obave testiranje sa psihologom/pedagogom. Škole će u unapređenoj elektronskoj usluzi eUpisa po službenoj dužnosti pribaviti podatke iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu.

Podsećamo da je prošle godine zahvaljujući elektronskoj usluzi eUpis upisano više od 60 hiljada đaka u prvi razred osnovne škole. Roditelji po prvi put nisu morali da pribavljaju više od 120.000 različitih dokumenata u papirnoj formi, pri čemu su uštedeli isto toliko sati čekanja na nekom od šaltera javne uprave.

Usluga “Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu” je samo jedna u nizu inicijativa elektronske uprave koju Vlada Srbije kontinuirano pokreće i koja svedoči o posvećenosti digitalnoj transformaciji javne uprave i društva u celini.

Zahvaljujući dosadašnjem iskustvu i znanju celokupnog tima Vlade Srbije koji radi na reformi i digitalizaciji javne uprave, prepoznate su potrebe građana i ovakvim sistemom rada došlo je do transformacije javne uprave u servis građana, zahvaljujući čemu građani ne moraju da nose svoja dokumenta od šaltera do šaltera.

Dva dana nije radilo eprijavljivanje učenika za polaganje prijemnog

Elektronsko prijavljivanje učenika za polaganje prijemnog ispita za učenike sa posebnim sposobnostima od juče radi, iako je Ministarstvo prosvete saopštilo da je počelo 31. marta. Nakon što smo tu informaciju objavili javilo se više roditelja koji ukazuju da aplikacija nije radila ni u utorak ni u sredu. Na stranici https://prijavazaprijemni2020.mpn.gov.rs/ piše da veb prijava za školsku 2020/21. godinu još nije počela. Rok  za prijavu je do 7. aprila.

Svetski dan autizma “Mogu da učim, mogu da radim”

Povodom 2. aprila –  Svetskog dana autizma, koji je ove godine obeležen pod sloganom “Mogu da učim, mogu da radim”, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević poručio je da će Vlada Srbije i resorno ministarstvo i u narednom periodu nastaviti da se zalažu za stvaranje modernog društva u kojem ne postoji nijedan oblik diskriminacije. Prema rečima ministra, osnova svakog modernog društva ogleda se pre svega kroz razvoj svesti svih građana i njihovog zajedničkog delovanja. Kako je naveo, predrasude prema ljudima koji imaju određeni stepen invaliditeta, druge su verske ili nacionalne pripadnosti, u  Srbiji ne smeju da postoje, već svi treba da prihvatimo razlike među ljudima i pomognemo onima kojima je pomoć potrebna kako bi ostvarili svoja osnovna ljudska prava. “Resorno ministarstvo nastaviće aktivno da se zalaže da svakoj grupaciji osoba sa invaliditetom pruži mogućnost da oblikuje, izražava i realizuje svoje potrebe i da ima jednake mogućnosti i pravo na različitost. Nizom planiranih aktivnosti, putem konkursa za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom koje realizujemo, kao i kroz već dobru saradnju sa Savezom udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, nastojaćemo da osobama sa autizmom i njihovim porodicama olakšamo i učinimo život boljim”, rekao je Đorđević.

S obzirom da su rana dijagnostika i tretman, uključivanje u obrazovni proces i zapošljavanje, ključni za razvoj socijalnih veština, Ministarstvo će, kako je ministar naveo, nastaviti da u partnerstvu sa relevantnim institucijama preduzima aktivnosti koje će doprineti da osobe iz autističnog spektra postanu samostalnije, vode ispunjeniji i produktivniji život i daju pun doprinos zajednici čiji su ravnopravni članovi. “Pozivamo sve građane, donosioce odluka, stručnjake, lidere poslovnog okruženja i javnost da daju svoj doprinos u cilju ostvarivanja veće ravnopravnosti i uključenosti u društvo osoba sa autizmom, čime ćemo osobama koji imaju autizam poslati jasnu poruku da nisu same i da nas različitost ustvari čini jednakima”, poručio je Đorđević.

Dan osoba obolelih od autizma uveden je rezolucijom Generalne skupštine UN 18. decembra 2007. godine, od kada se obeležava širom sveta.

Živković: Tražimo posebna uputstva za zaštitu prava osoba sa autizmom

Članica Glavnog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Irena Živković je, povodom 2. aprila Međunarodnog dana osoba sa autizmom, zatražila od države da se izrade i objave posebna uputstva za zaštitu prava tih osoba u slučaju da budu pozitivne na korona virus, kao i u slučaju da to budu njihovi roditelji ili staraoci. Živković, koja je i predsednica Inicijativnog odbora SSP Bor, navela je da se članovi primarne porodice u ovim slučajevima ne smeju razdvajati jer osobe sa autizmom imaju poseban odnos sa članovima svoje porodice i neretko funkcionišu samo uz njihovu pomoć. “Svaki drugačiji pristup može dovesti do ozbiljnog narušavanja njihovog psihofizičkog zdravlja“, upozorila je Živković.

Takođe je zatražila da se osobama sa autizmom, naročito deci i njihovim pratiocima, izdaju posebne dozvole za izlazak u vremenu u kome je na snazi zabrana kretanja. „Autizam sam po sebi nosi i socijalnu distancu, pa time neće biti ugroženo ničije zdravlje usled socijalne interakcije. Autizam najčešće znači tačan raspored aktivnosti u toku dana i svako remećenje već naučenog redosleda može dovesti do agresije, do samopovređivanja, nervoze koja lako postaje panična“, objasnila je.

Kako se navodi u saopštenju, Srbija nije imala Registar osoba sa autizmom, kao ni Registar osoba sa teškoćama u razvoju, imala je 28 razvojnih savetovališta, ali u njima nije imala rane intervencije ni rane dijagnostike. Srbija takođe nije imala defektologe i logopede pri medicinskim centrima, vrtićima, školama u dovoljnom broju da se ne moraju davati ogromne svote novca za privatnu praksu. „Srbija nije imala Zakon Roditelj – Negovatelj kojim bi roditelji dece sa većim teškoćama u razvoju dobili republički minimalac i radni staž, usled celodnevne brige o detetu – koje, usput, nikad ne odrasta. Srbija je, nakon deset godina, u vezi inkluzije još uvek na početku. Srbija primarnim porodicama sa decom sa teškoćama u razvoju, koje su rastrzane i raspadaju se u preko 70 procenata, nije pružala nikakvu vrstu psihološke pomoći“, navela je ona i istakla da je u uslovima epidemije i vanrednog stanja situacija još gora. „Zahtevamo da ova, već ugrožena grupacija, u vanrednom stanju postane vidljiva bar u minimumu svih minimuma“, piše u saopštenju.

Šid: Roditelji oslobođeni plaćanja vrtića

I štab za vanredne situacije Opštine Šid doneo je preporuku Predškolskoj ustanovi da roditelji budu oslobođeni plaćanja usluga vrtića dok traje vanredno stane.

U Bečeju počeo elektronski upis dece u vrtić

Upis dece u poludnevni i celodnevni boravak u Predškolskoj ustanovi “Labud Pejović” počeo je 1. aprila i trajaće do 10. aprila. U tom periodu roditelji i staratelji decu će moći da prijave isključivo elektronskim putem na portalu E-uprava, a u okviru usluge E-vrtić. Roditelji ili staratelji treba da naprave nalog na portalu E-uprava, nakon čega će popuniti prijavni obrazac i elektronski ga proslediti predškolskoj ustanovi. Dodatna dokumentacija poput izvoda iz matične knjige rođenih i potvrde o zaposlenju neće biti potrebna jer se podacima pristupa automatski. “Ni pre ni posle ovog roka neće moći da se pošalje elektronska prijava jer je ona aktivna samo isključivo od 30. marta od 8 sati ujutro do 10. aprila do 15.30. Dakle, portal neće biti aktivan ni pre ni posle, što se tiče naše ustanove”, kaže Tatjana Mitić, direktorka PU “Labud Pejović” Bečej.

Elektronska prijava moguća je i za decu samohranih roditelja, decu žrtava nasilja u porodici, decu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite. S tim da će roditelji ili staratelji od predškolske ustanove dobiti obaveštenje putem mejla ili sms poruke za dostavljanje dodatne dokumentacije kojom će dokazati svoj status. “Predškolska ustanova će svakoj prijavi dodeliti delovodni broj. Roditelj odnosno staratelj će moći da na osnovu tog delovodnog broja prati svoju prijavu”, dodaje Mitić. U slučaju da roditelji ili staratelji ne budu uspeli da na ovaj način prijave decu u vrtić, Predškolska ustanova “Labud Pejović” će im, kada se steknu uslovi, omogućiti dodatan termin kako bi ih prijavili ličnim putem.

Vršac: Bez naplate parkinga i vrtića tokom vanrednog stanja

Na celoj teritoriji grada Vršca od danas parking će biti besplatan i to sve dok traje vanredno stanje koje je uvedeno u celoj zemlji u cilju sprečavanja širenja virusa korona. Grad Vršac je doneo odluku i da za vreme dok deca ne idu predškolske ustanove, naknada se ne naplaćuje, kazala je Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca. Dodala da ukoliko su neki od roditelja već izvršili uplatu, ona će biti uzeta u obzir za period kada deca budu krenula u vrtiće. Ukoliko deca, čiji su roditelji izvršili uplatu, nemaju potrebu za vrtićima, već kreću u prvi razred, roditeljima će naknada biti refundirana. Mitrović je podsetila sve roditelje da ukoliko žele da upišu svoju decu u vrtiće prate aplikaciju eVrtić gde će o svemu blagovremeno biti postavljena obaveštenja.

Zaposleni “Radosnog detinjstva” pripremaju onlajn sadržaje i šiju maske

Od dana uvođenja vanrednog stanja zbog pandemje virusa Kovid- 19 i u Predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo” Novi Sad izmenjen je način rada. Vrtići su zatvoreni za dolazak mališana, ali se rad zaposlenih odvija u skladu sa preporukama i odlukama Vlade Republike Srbije, u skladu sa Odlukom o definisanju radne obaveze zaposlenih za vreme obustave rada u PU, koja je stupila na snagu 17.03.2020.  Uz strogo poštovanje propisanih mera prevencije, organizovana su dežurstva, tokom kojih zaduženi zaposleni obilaze objekte i odvija se rad službi u Upravnoj zgradi.

Za zaposlene u vaspitno obrazovnom  radu, organizovan je i rad od kuće koji se odvija u elektronskoj formi, putem platforme “Umreži se” i Fejsbuk grupe “U susret promenama”, a na način da zaposleni daju svoje odgovore na zadatke koje su dobili, učestvuju putem foruma u diskusijama na različite teme, priključuju se zajednici učenja i istovremeno rade na usavršavanju digitalnih kompetencija. Vaspitači i medicinske sestre vaspitači putem Vajber grupa su u kontaktu sa roditeljima i decom, prosleđuju im predloge aktivnosti koje mogu da realizuju u kućnoj atmosferi, nastavljaju realizaciju projekata započetih u toku redovnog rada… Sa željom da deci i roditeljima učinimo dane provedene u izolaciji što sadržajnijim i zanimljivijim, Tim ustanove osmislilo je i pokrenuo radio emisiju “Čarobni ključić”, koja je dostupna na YouTube platform.

Materijale za ovu emisiju tim je prikupio uz angažovanje dece, roditelja i zaposlenih. Takođe, na platformi “Umreži se” osmišljen je i i “Kutak za roditelje“, koji sadrži mnoštvo zanimljivih i korisnih materijala i sadržaja namenjenih roditeljima i deci. “Zaposleni u PU ‘Radosno detinjstvo’, ustanovi vaspitno obrazovnog tipa, svoju humanost pokazali su mnogo puta i u prethodnom periodu. I u ovim trenucima, teškim za čitavu zemlju, čitav svet, mnogi naši zaposleni pokazali su veliku humanost, solidarnost i želju da pomognu u sprečavanju širenja epidemije korona virusa u našem gradu. Mnoge naše koleginice šiju zaštitne maske i poklanjaju ih onima kojima su neophodne: prodavačicama u radnjama, komšijama, kolegama i članovima njihovih porodica. Takođe, Dečijem selu u Sremskoj Kamenici, poklonjene su maske i sokići za decu. Sigurnoj kući, štićenicima i zaposlenima poklonili smo maske, sokove. Šiju se maske i za Dečiju bolnicu”, saopštavaju iz ove ustanove.

Sve aktivnosti možete ispratiti i na sajtu Ustanove www.predskolska.rs.

Prokuplje: Ne rade ni boravak za decu i mlade sa posebnim potrebama

Prokupački dnevni boravak „Sunce“ koji pohadja 14 dece i mladih sa posebnim potrebama iz tog grada zbog opasnosti od širenja korona virusa prestao je sa radom, saopštili su iz te ustanove. Kako su naglasili u vreme vanrednog stanja zbog opasnosti od širenja kovida 19 oni će svoje aktivnosti i rad sa decom nastaviti elektronski putem na fejzbuk strani namenjenoj isključivo korisnicima „Sunca“. „Naši vaspitači elektronskim putem svakodnevno će dostavljati zadatke korisnicima a radni materijal koji ne može da bude na ovaj način prezentovan dostavljaće se na kućne adrese, kazali su u toj ustanovi. Pored ovoga zaposleni u „Suncu“ su na raspolaganju porodicama svojih korisnika kada je u pitanju nabavka lekova i hrane.

Gak: Medicinske sestre, čistačice i vozači iz PU angažovani u bolnicama

Ceo javni sektor Grada Beograda se angažovao da pomogne u borbi protiv epidemije korona virusa a svi resursi predškolskih ustanova stavljeni su na raspolaganje Gradskom štabu za vanredne situacije, kao i opštinskim štabovima i centrima za izolaciju, izjavio je danas Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.  Gak je za TV Prva izjavio da su zaposleni u predškolskim ustanovama, pre svega medicinske sestre, čistačice i vozači to bez pogovora prihvatili. Gak je naveo da su čistačice zaposlene u predškolskim ustanovama u Beogradu tokom vanrednog stanja angažovane u KBC Zvezdara, Zemun, Bežanijska kosa i „Dragiša Mišović“. „Vozači su raspoređeni u opštinskim štabovima sa volonterima, da dođemo do svakog penzionera i grđanina koji ne može napolje, da učinimo sve da ostanu kući i sačuvaju živote“, kazao je Gak. On je rekao da će predškolske ustanove na teritoriji Beograda spremno dočekati kraj epidemije i da se zajedno sa Zavodom za biocide radi na njihovoj dezinfekciji. „Odlukom Štaba za vanredne situacije Grada Beograda vrtići se od perioda obustave rada ne naplaćuju, a to je preporuka i za privatne vrtiće, i do kraja ćemo ispratiti kako se ko na tu preporuku ponašao“, rekao je Gak.

Vremeplov: Umrla  Nadežda Petrović

Na današnji dan 3. aprila 1915. godine. u Valjevu je umrla srpska slikarka Nadežda Petrović, profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu. Smatra se začetnikom modernog srpskog slikarstva. Jedna od najvećih umetnica u srpskoj istoriji provela je poslednje godine svog života kao dobrovoljna bolničarka na frontu. Dok je pomagala vojsci, obolela je od pegavog tifusa, usled kog je preminula.  Rođena je u Čačku 12. oktobra 1873. godine, a njen mlađi brat je čuveni Rastko Petrović, jedan od najvećih srpskih književnika 20. veka. Prvu samostalnu izložbu imala je u Beogradu 1900. godine, a već naredne je započela rad u ateljeu Julijusa Ekstera u MiInhenu. Poznata je po tome što je srpsku umetnost uvela u tokove savremene evropske umetnosti – njeno slikarstvo išlo je u korak s evropskim ekspresionizmom. Njena dela zrače snažnom ekspresijom i snagom. Trag su na njenim platnima ostavile posete Parizu i Italiji, školovanje u Minhenu i, uopšte, njen evropski duh. Takođe, ona je prva žena koja je bila ratni fotograf – tokom balkanskih ratova i u Velikom ratu bavila se fotografijom.

Vremeplov: Pal Teleki izvršio samoubistvo zbog napada na Jugoslaviju

Mađarski premijer Pal Teleki je na današnji dan 3. aprila 1941.  izvršio samoubistvo dan pošto je usvojen nemačko-mađarski plan za napad na Jugoslaviju. Teleki bio član delegacije koja je 12. decembra 1940. u Beogradu potpisala Ugovor o večnom prijateljstvu i miru Jugoslavije i Mađarske. Mađarska s Nemačkom 6. aprila 1941. napala Jugoslaviju.

Vremeplov: Ticanova buna

U selu Voganj kod Rume na današnji dan 3. aprila 1807. počela je Ticanova buna u kojoj je učestvovalo 15.000 seljaka iz 45 sela rumskog i iločkog vlastelinstva. Austrijska vojska za 10 dana ugušila pobunu, a vođa Teodor Avramović Tican uhvaćen i krajem godine streljan.

Vremeplov: Umro Johanes Brams

Na današnji dan 3. aprila 1897. godine u Beču umro je nemački kompozitor i pijanista Johanes Brams, autor brojnih simfonija, klavirskih koncerata, horskih i solo pesama.

Vremeplov: Pogubljen otmičar i ubica Lindbergovog sina

  Bruno Hauptman, otmičar i ubica sina američkog pilota Čarlsa Lindberga, koji je prvi sam preleteo Atlantski ocean pogubljen je na današnji dan 3. aprila 1936. godine. Taj događaj je bio povod da SAD donesu Zakon o otmici kojim je za kidnapovanje uvedena smrtna kazna.

Vremeplov: “Maršalov plan”

Na  današnji dan 3. aprila 1948. predsednik SAD Hari Truman potpisao “Maršalov plan” ekonomske pomoći posleratnoj Evropi.

Vremeplov: Otvoreno Jugoslovensko dramsko pozorište

Premijerom drame Ivana Cankara “Kralj Betajnove” u režiji Bojana Stupice, na  današnji dan 3. aprila 1948. godina  otvoreno je Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu. Dramski ansambl je u početku imao 40 članova, direktor je bio pisac Eli Finci, a umetnički rukovodilac Bojan Stupica.

Nova Crnja: Prekršajne prijave protiv tinejdžera i majke devojčice zbog kršenja policijskog časa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novoj Crnji podneli su prekršajnu prijavu protiv petnaestogodišnjaka iz okoline Nove Crnje, zbog kršenja Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije. Policija ga je, u vreme zabrane kretanja, zatekla na ulici u društvu dvanestogodišnje devojčice, pa je protiv njene majke podneta prekršajna prijava zbog propuštanja dužnog nadzora, saopštila je Policijska uprava Zrenjanin.

Dečak (13) umro od korone; Doktor: Bio je zdrav pre ovoga

Lekari su učinili sve što je bilo u njihovoj moći, ali uzaludno. U ponedeljak je stigla tužna vest iz Londona da je 13-togodišnji dečak preminuo od posledica korona virusa, sam, bez majke ili bilo koga od njegovih šestoro braće i sestara pored njegove postelje. Navodi se da je dečak prethodno bio potpuno zdrav. On je jedna od više od 1.800 žrtava ovog opakog virusa u Velikoj Britaniji. Tim povodom se danas oglasio gradonačelnik Londona Sadik Kan, i odao počast dečaku: – Želim da vi koji gledate ovo znate da je Ismail, 13-togodošnji dečak, preminuo sam u Kraljevkoj Univerzitetskoj bolnici – rekao je i osvrnuo se na to da se dečakova porodica verovatno nikada neće oporaviti od gubitka.

Kan je upozorio mlade ljude da ne smeju verovati da su imuni na ovaj virus i dodao: – Posebno me brinu gradovi, zbog gustine naseljenosti pretenduju da imaju više smrtnih slučajeva. Umrlo je više od 1.800 ljudi, a trećina od toga je u Londonu.   Ismailov lekar kaže da je bio potpuno zdrav dečak koji je primljen u bolnicu zbog problema sa disanjem. Doktor dodaje da je dečak stavljen na ventilator, a potom u veštačku komu, ali je uprkos svim naporima preminuo.

Dečak (13) ubijen na svom balkonu: Prekršio policijski čas!

Policija u Keniji je u utorak uputila “najiskrenije saučešće” nakon što je 13-godišnji dečak ubijen na svom balkonu u Najrobiju dok se policija kretala kvartom, primoravši poštovanje policijskog časa. Širom sveta uvedene su brojne mere kako bi se zaustavilo širenje korna virusa. Milioni su suočeni sa delimičnom ili potpunom zabranom kretanja, a svaka zemlja na drugačiji način vodi računa o poštovanju novih pravila.

Policija je u mnogim zemljama dobila dozvolu za kontrolu ponašanja ljudi na način koji je u nekim slučajevima čak i ekstreman, piše.

Policija u Keniji je u utorak uputila “najiskrenije saučešće” nakon što je 13-godišnji dečak ubijen na svom balkonu u Najrobiju dok se policija kretala kvartom, primoravši poštovanje policijskog časa.- Oni upadaju, deru se i tuku nas kao da smo krave, a mi smo građani koji poštuju zakon – rekao je Husein Mojo, otac ubijenog dečaka Jasina.

Raste zabrinutost da policijske snage širom sveta koriste mučne i ponižavajuće kazne da bi sprovele mere karantina za najsiromašnije i najugroženije grupe, uključujući desetine miliona ljudi kojima preti glad ako se ne suprotstave ovim merama, odnosno ne potraže posao.

U Londonu se ne osećate kao stranac

Zbog prilike za usavršavanjem koju sam dobila ovde, sada radim na univerzitetu Oksford, u timu koji istražuje i razvija vakcine protiv malarije, i sada, protiv virusa COVID-19. Marija je rođena u Šapcu 1980. godine. Posle završetka Šabačke gimnazije, studirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, na kom je diplomirala prva u generaciji 2005. godine. Radila je dve godine kao lekar opšte prakse u Domu zdravlja Bogatić. Stipendiju za doktorske studije od Kvins univerziteta u Belfastu, u Seversnoj Irskoj dobila je 2010. godine, a doktorsku disertaciju je odbranila u avgustu 2013. Radila je na Kings Kolidžu u Londonu kao viši naučni saradnik ispitujući vakcinu protiv HIV-a, a od 2017. je zaposlena na Univerzitetu Oksford gde istražuje vakcine protiv malarije, a od skoro i protiv korona virusa. 

 „Iz Srbije smo otišli 2007. godine pošto smo muž, pa zatim i ja, dobili stipendije za doktorske studije sa Kvins Univerziteta u Belfastu. Oboje smo avanturističkog duha, volimo promene, ne strahujemo od nepoznatog, i uvek težimo usavršavanju, pa smo rešili da iskoristimo ukazanu priliku. Otišli smo zajedno sa bebom od četiri nedelje“, kaže Marija.  Kada su odlazili, kaže, nisu previše razmišljali o mogućnosti povratka.  „Definitivno nismo imali jasnu nameru da se vratimo. Videli smo to kao priliku da se dalje obrazujemo i istražujemo svet i nove kulture. Oboje smo imali posao u Srbiji, radili smo kao lekar i stomatolog u Domu zdravlja Bogatić i putovali svaki dan po 200 kilometara ukupno do posla i nazad. Nije bilo idealno, ali smo uživali radeći tamo. O povratku za sada ne razmišljamo. Ne radi se tu mnogo o nekim uslovima. Trenutno živimo u Londonu, dopada nam se ta njegova kulturna sadržajnost i raznolikost, tolerancija, strpljivost, ljubaznost, razumevanje i otvorenost da prihvati svakog“, ističe Marija.

By admin

WordPress PopUp