GNA 2020: „Ostalo je 10 godina do 2030: Rešenja, preporuke i planovi civilnog društva za dostizanje SDG4“

Globalna nedelja akcije za obrazovanje (GAWE) 2020. godine Globalne kampanje za obrazovanje (GCE) planirana je ove godine od 26. aprila do 2. maja. Ovogodišnja tema „Ostalo je 10 godina do 2030: Rešenja, preporuke i planovi civilnog društva za dostizanje SDG4“  izabrana je putem onlajn konsultacija sa članstvom.

Jedna od glavnih tema i oblasti na koju će se 2020. godine usredotočiti čitavo članstvo bila bi oko onoga što je Internacionala obrazovanja (Education International – EI)  nedavno nazvala “krizom finansiranja globalnog obrazovanja”.

Danas je nažalost, još uvek oko 260 miliona dece van škola, a 773 miliona je nepismenih odraslih osoba. To je milijarda ljudi potencijalno siromašnih i neizvesne budućnosti. Procenjuje se da bi dostigli SDG4, i uključili milijardu osoba u kvalitetan i inkluzivan obrazovni sistem, godišnje investicije u obrazovanje trebale da se udvostruče sa 1,2 na 3 triliona (1 trilion = 1.000.000.000.000) dolara. Mnoge vlade još uvek ne dostižu međunarodni standard od 20% budžetskog udela za obrazovanje i 6% GDP  za obrazovanje što je neophodan korak za postizanje SDG4. Istovremeno se, svake godine, prema MMF-u, izgubi  između 700 i 800 milijardi američkih dolara prihoda zbog izbegavanja poreza, izbegavanja poreza i nezakonitih finansijskih tokova multinacionalnih korporacija, a bogati pojedinci gube se u poreskim rajevima.

Vreme je da vlade i svetski lideri počnu istinski da deluju na proklamovanoj  posvećenosti  iskorenjivanju korupcije, pranja novca, poreske discipline i Obrazovanja za sve  i da reše teško pitanje oporezivanja na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou i povećaju svoja ulaganja u obrazovanje.

Teacher Task For: Podržite 63 miliona nastavnika ugroženih COVID-19

Radna grupa za nastavnike  (Teacher Task For), međunarodna alijansa koja radi za nastavnike, objavila je 27. marta 2020. godine Poziv na akciju  podrške nastavnicima kako bi se osiguralo da nastavnici budu zaštićeni, podržani i priznati tokom krize.  Radna grupa je  pozvala vlade, pružaoce usluge obrazovanja i finansijere – javne i privatne, kao i sve relevantne partnere da:

1. Očuvaju nivo zaposlenosti i plata: Ova kriza ne može biti izgovor za snižavanje standarda i normi ili umanjenje radnih prava. Plate i naknade celokupnog nastavnog i nenastavnog osoblja moraju se sačuvati.

2. Postave prioritete zaštite zdravlja, bezbednosti i dobrobiti nastavnika i učenika: Nastavnicima je potrebna socijalno-emocionalna podrška da bi se suočili sa dodatnim pritiskom na njih da pruže učenje u kriznim vremenima, kao i da pruže podršku svojim učenicima u ovim zabrinjavajućim  okolnostima.

3. Uključe nastavnike u formiranju odgovora o obrazovanju u vreme pandemije izazvane virusom COVID-19: Nastavnici će imati ključnu ulogu u fazi oporavka kada se škole ponovo otvore. Oni moraju biti uključeni u sve korake kreiranja i planiranja sadašnjih i budućih  obrazovnih politika.

4. Obezbede odgovarajuću profesionalnu podršku i obuku: Malo se pažnje posvećeno pružanju nastavnika adekvatnoj obuci o tome kako da se osigura nastavak učenja. Moramo se brzo delovati kako bi se osiguralo da nastavnici dobiju potrebnu profesionalnu podršku.

5. Stave pitanje ravnopravnost u središte odgovora krize: Biće potrebna veća podrška i fleksibilnost za nastavnike koji rade; u zabačenim oblastima, sa manjinskim ili inkluzivnim zajednicama, kako bi se osiguralo da sva  deca dobiju kvalitetno obrazovanje.

6. Podrže regrutovanje i obuku stručnih nastavnika:  Radna grupa za nastavnike traži od finansijskih institucija da pomognu vladama da razvijaju obrazovne sisteme, a posebno nastavnike i nastavu za profesionalni razvoj radne snage. Takva podrška je posebno hitna u nekim najsiromašnijim zemljama sveta, koje se već bore kako  da zadovolje svoje obrazovne potrebe zbog hroničnog nedostatka obučenih nastavnika.

Međunarodna radna grupa za nastavnike za obrazovanje 2030 je globalna mreža koju čini preko 90 vlada i oko 50 međunarodnih i regionalnih organizacija (uključujući UN organizacije, organizacije civilnog društva, nastavničku struku i fondacije) koji rade na promociji nastavnika i osoblja  u nastavi.

 (→Saopštenja)

Ministarstvo: Zloupotreba javnosti i širenje lažnih vesti

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je 2. aprila da su se u javnosti pojavile lažne i netačne informacije da se navodno nastava na daljinu prekida, te da će letnja škola početi sa radom od 1. juna do 1. avgusta 2020. godine.  S tim u vezi, još jednom naglašavamo da je „dopis koji je navodno poslat školama sa potpisom ministra“, običan falsifikat i širenje lažnih vesti.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević u medijima najavljuje svaku aktivnost Ministarstva, a sve zvanične informacije svakodnevno se objavljuju i na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja www.mpn.gov.rs.

Molimo građane da širenjem neproverenih i netačnih informacija, ne zloupotrebljavaju ionako tešku situaciju i javnost ne dovode u zabludu.

Formativno ocenjivanje: Uputstvo za unošenje aktivnosti

1. Obaveza formativnog ocenjivanja Ovo uputstvo za unošenje aktivnosti u esDnevnik sistem je urađeno u skladu sa uputstvom Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije o obaveznom formativnom ocenjivanju učenika za vreme vanrednog stanja usled epidemije COVID-19.

Kako bi nastavnicima olakšali vođenje evidencija o napretku učenika kroz funkcionalnost ,,Aktivnosti” u sistemu esDnevnik, nadogradnjom sistema od verzije 1.40.6 omogućeno je da izmenu i brisanje aktivnosti mogu da urade samo oni nastavnici koji su upisali aktivnost. Dodatno, ispod datuma aktivnosti dodata je i informacija o imenu nastavnika koji je uneo aktivnost.

Takođe, u svrhu kvalitetnog izveštavanja roditelja o napretku učenika omogućen je i prikaz unetih aktivnosti na portalu moj.esDnevnik.

2. Unos aktivnosti Aktivnost može da unese predmetni nastavnik u delu sistema imenik > tab ocene > dodaj aktivnost Klikom na dugme dodaj aktivnost otvara se prozor gde se bira datum, jedna od tri ponuđene aktivnosti (smajlija), dok se pod ,,Beleška” upisuje formativna ocena. Formativne ocene i aktivnosti (smajliji) trebaju da budu usklađene. Sve unete aktivnosti sa upisanim beleškama su vidljive i u imeniku na tabu ocene.

Važno: U svrhu generisanja izveštaja i za lakše formiranje sumativnih ocena krajem školske godine, sem u imeniku, aktivnosti su vidljive i u izveštajima „Ocene i aktivnosti za učenike“  i „Ocene svih učenika“, kao na slikama ispod.

3. Prikaz aktivnosti na portalu za roditelje Unete aktivnosti i formativne ocene vidljive su roditeljima na portalu moj.esDnevnik na vremenskoj liniji i u delu „aktivnosti“.

Važno: Unete aktivnosti se prikazuju odmah po unosu, odnosno nema zadrške od 48 sati kao kod običnih ocena.

Polaganje prijemnih za učenike sa posebnim sposobnostima

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovodi prijavljivanje učenika za poganje prijemnog ispita za upis u specijalizovane srednje škole (Matematička i Filološka gimnazija, učenici sa posebnim sposobnostima za informatiku i računarstvo, muzičke, baletske, likovne i druge). Istovremeno se kandidati za upis u specijalizovana odeljenja anketiraju o uslovima u kojima bi se ovaj ispit mogao realizovati u kućnim uslovima. Ukoliko se izdvoje prijemni ispiti kojima se proveravaju veštine (crtanje, slikanje, sviranje, pevanje, igra, vajanje) i razmatraju mogućnosti realizacije ispita koji su usmereni na papir/olovka u kućnim uslovima može se doći do sledećih zaključaka: da su mnogobrojni učenici već iskazali interesovanje za ova specijalizovana odeljenja  i  da nemaju svi učenici dostupnu opremu za realizaciju ispita na daljinu. Oko 10% od do sada prijavljenih učenika nije u mogućnosti da polaže onlajn.

Da bi se ispoštovao jedan od bazičnih principa obrazovanja, a to je podjednaka dostupnost  obrazovanja za sve učenike na celoj teritoriji Republike Srbije, Ministarstvo će realizaciji ovih ispita pristupiti na dosadašnji način kada se epidemiološki rizici svedu na najmanju moguću meru. Do tada će srednjim školama biti dostupni podaci o broju zainteresovanih učenika i predloženi načini organizacije besplatne onlajn pripremne nastave.

Napominjemo da pojedine specijalizovane gimnazije već organizuju ovakav oblik pripreme za polaganje prijemnih ispita.

Nadareni đaci prijemni će polagati na klasičan način

Nadareni učenici, koji žele da upišu specijalizovana odeljenja gimnazija prijemni će polagati na klasičan način. Kada će to biti još se ne zna, preduslov je da se stabilizuje epidemiološka situacija sa novim koronavirusom, ukine vanredno stanje i deca vrate u školske klupe. Ministarstvo prosvete najavilo je ranije da će nadareni učenici prijemni polagati onlajn posle Uskrsa, ali se od toga odustalo jer se anketom, koju su zainteresovani kandidati popunjavali, došlo do podatka da 10 odsto učenika nema tehničke mogućnosti za to – računar sa kamerom.

Matematička gimnazija u Beogradu i ove godine upisaće u prvi razred pet odeljenja po 20 učenika, a direktorka te obrazovne ustanove Mirjana Katić kaže za Tanjug da je klasičan način polaganja prijemnog najbolje rešenje. “Mislim da tehnološki, a ni kao društvo nismo spremni za onlajn testiranje. Bilo bi možda zloupotreba, a onda to ne bi bio najbolji izbor đaka na čemu insistira naša škola 53 godine”, kaže Katić.

Prethodnih godina kandidati koji žele da upišu Matematičku gimnaziju prijavljivali su se elektronskim putem ili su lično dolazili u određene, zakazane termine u školu. Ove godine to je izostalo, zbog vanredne situacije. Osmaci koji žele da upišu specijalizovana odeljenja mogu se prijaviti elektronskim putem Ministarstvu prosvete. Prijavljivanje je počelo 31. marta i trajaće do 7. aprila. Prijave se šalju na sajt https://prijavazaprijemni2020.mpn.gov.rs/

Filološka gimnazija u Beogradu već od decembra počela je besplatnu pripremu osmaka za prijemni , koji žele da upišu tu školu. Formirano je osam grupa, a direktorka te gimnazije Dragana Ćećez Iljukić kaže za Tanjug da su pripremu priveli kraju, ali da će ako bude trebalo raditi i onlajn pripremne časove. U stalnoj su komunikaciji sa kandidatima, na raspolaganju su im testovi koje su radili kandidati prethodnih godina. Filološka gimnazija u prvi razred upisuje sedam odeljenja, a ove godine je trebalo da prime jedno umetničko odeljenja – audiovizuelne i scenske umetnosti. “Primamo sedam odeljenja sa po 24 učenika, a proučava se deset jezika. Očekujemo odobrenje Ministarstva prosvete za norveški jezik”, kaže Ćećez Iljukić. On podseća da je u redovnim uslovima planirano da prijemni počne 9. maja, testom iz stranog jezika, a da je test iz srpskog jezika bio zakazan za 16. maj. Sa prekidom škole zbog novog koronavirusa sve će biti pomereno. Do kada, još se ne zna.

Proba male mature između 22. i 24. aprila

“Probni završni ispit biće organizovan između 22. i 24. aprila. Svi učenici koji za to imaju uslove radiće ga onlajn, a pripremamo i štampane testove koji će biti poslati školama”, rekao je ministar Šarčević.

BNV: Ministar Šarčević suspenduje demokratiju

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević doneo je 1.  aprila, rešenje kojim je razrešen stari i imenovan novi Školski odbor OŠ „Avdo Međedovć“. Bošnjačko nacionalno veće (BNV) je to osudilo, jer se na taj način „suspenduju manjinska i ljudska prava Bošnjaka u Srbji“. Predsedništvo BNV je ocenilo da mnistar prosvete „pokušava da za vreme vanrednog stanja suspenduje demokratiju i vladavinu prava i sva ljudska i manjinska prava Bošnjaka na ovim prostorima“ i poziva ministra Šarčevića  da što pre povuče „protivpravni akt“.

Ministar prosvete je, u sredu 1. aprila, potpisao rešenje o imenovanju novog i razrešenju starog Školskog odbora u novopazarskoj OŠ „Avdo Međedović“. Pre pet dana stari Školski odbor je doneo odluku o raspisivanju novog konkursa za izbor direktora, imenovao komisiju koja će da sprovede konkurs i da se vd direktora izabare od zaposlenih u kolektivu. Problemi u školi su nastali prvog radnog dana u drugom polugođu , kada deo zaposlenih i roditelja učenika nisu dozvolili vd direktora da uđe u školu. Na ponovljenom konkursu za izbor direktora podršku kolektiva, Školskog odbora i BNV dobio je Zahir Gudžević, ali je ministar prosvete imenovao vršioca dužnosti direktora. Ulazak u školu bio je onemoguićen republičkoj prosvetnj inspektorki i predstavnicima Školske uprave u Novom Pazaru. Inspektorka je konstatovala nezakonitosti u radu Školskog odbora i preporučila njegovu smenu. Proteste dela zaposlenih predvodio je penzionisani direktor škole Ahmedin Đerlek, inače, kadar SDA Sandžaka. VD direktora je Safet Smailović i kadar Stranke pravde i poverenja (SPP). Zato su se za stanje u školi međusobno optuživali predstavnici ove dve velike bvošnjačke partije.

Zbog kazne doc. Milićeviću studenti PBF pokrenuli onlajn peticiju za odbranu prava na mišljenje

Zbog kazne zabrane bilo kakvog pojavljivanja u medijima koju je posle poslednje emisije „Utisak nedelje“ patrijarh srpski Irinej izrekao svešteniku Vukašinu Milićeviću, docentu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beograd, studenti ove visokoškolske ustanove pokrenuli su onlajn peticiju i najavili pismo Rektoratu i Senatu UB od kojih traže pomoć u odbrani prava na mišljenje na Univerzitetu.

„Ovo nije prvi put da crkvene vlasti na ovakav i ovome sličan način postupaju sa profesorskim kadrom na pomenutom fakultetu. Podsećamo vas da su, od momenta kada su dvanaestorica profesora uputila javni apel protiv peticije o reviziji teorije evolucije, profesori izloženi neprestanoj torturi neistomišljenika iz vrha SPC – od pokušaja stopiranja izbora u naučna zvanja, do najskorijih dešavanja: udaljavanja iz nastave dvojice profesora i smenjivanja uprave fakulteta, a onda nelegalnog izbora nove. Ovim putem bismo, kao studenti Univerziteta, želeli da istupimo u cilju odbrane ovih ljudi i slobode mišljenja na Univerzitetu. Molimo Vas da stanete u zaštitu Statuta UB i svojih kolega, te učinite sve što je u vašoj moći da se autonomija Univerziteta sačuva nepovređena, budući da je sloboda mišljenja i izražavanja članovima akademske zajednice zagarantovana Kodeksom profesionalne etike UB“, stoji u pismu koje će sa potpisima peticije biti upućeno Rektoratu i Senatu Univerziteta.

Sveštenik Milićević kažnjen je posle emisije „Utisak nedelje“ u kojoj je tema bila pandemija virusa korona. On je, između ostalog, rekao da „crkve i verske zajednice treba da čuju reč stručnjaka i društva“ i ocenio da je veoma komplikovano organizovati sveštenike da po domovima pričešćuju vernike. – Ja mislim da je bolje organizovati pričešće pod bilo kojim uslovima, nego nikako. Ovo je veoma teško sprovodivo, ali nadajmo se da će se naći neki modaliteti. Ja ne znam kako to u ovoj situaciji, s obzirom da je Veliki post, može da se izađe u susret vernicima i da to opet bude bezbedno pričešćivanje po kućama, jer važe sve preporuke – socijalno distanciranje i izbegavanje kontakata“, napomenuo je Milićević. Njegov slučaj patrijarh Irinej je, kao nadležni arhijerej, stavio pred Crkveni sud.

Oduševljeni profesorkom sa onlajn nastave

Osnovci i srednjoškolci u Srbji, od nedavno zbog pandemije korona virusa, nastavu prate putem kompjutera i malih ekrana. Međutim, juče su im se, makar na kratko, pridružili i nešto stariji, muški članovi porodica. I to bez da trepnu. Razlog, ispostaviće se, nije bila želja za znanjem, već prelepa profesorka likovnog. Nakon početnog uhodavanja u princip rada onlajn nastave i gafova koji su normalna stvar kada stanete ispred kamere, profesori su se konačno malo opustili. Naravno, njihovi nastupi su pored domova, redovno praćeni i na društvenim mrežama, te je posle profesora fizičkog, pa i njegovih koleginica koje predaju engleski, na red došla i umetnost. Odnosno, lepa i atraktivna profesorka likovnog.- Na kojim ste još površinama slikali? Odlično. To je zaista mnoštvo različitih površina , tako je deco, bravo. Možemo da slikamo pored papira, na dasci, kartonu, na staklu tako dalje. Sve su to površine za slikanje, a za slikanje se koriste različiti materijali i tehnike – rekla je ona ali oni stariji nisu je baš čuli. Kažu tviteraši da je profesorka “lepa kao slika”, a komenatari su puni i očeva koji se zaklinju da moraju ipak da ponavljaju likovno, ali i žena koje hoće da pitaju muževe šta su poslednje gledali na televiziji.

Ne bi nas iznenadilo da posle salve komentara na račun izgleda ove žene mnogi muškarci u svoj karantin unesu i štafelaj i pronađu slikarski talenat koji nisu ni znali da imaju.

Igre koje mogu da se igraju kod kuće*

Dragi roditelji i svi koji brinete o deci,

Pred svima nama je jedna izazovna situacija. Preproučene mere socijalne izolacije daju najbolje rezultate u borbi protiv COVID-19 epidemije, ali donose i promene u rutinama za sve članove porodice. Prirodno je da osećate strah, uznemirenost i neizvesnost. I deca mogu da se osećaju zbunjeno, tužno, uplašeno ili zabrinuto. Ali oni imaju mnogo manje iskustva od svojih roditelja i zato im je teže da se nose sa kriznom situacijom. Zato su roditelji glavni uzor svojoj deci. Vrtići i škole privremeno ne rade, deca provode više vemena kod kuće, a zbog toga vi možete da osećate dodatni pritisak i odgovornost da organizujete dnevne aktivnosti sa decom. Zato zajednička igra može da pomogne i vama i deci. Deca će se osećati sigurnije u doba neizvesnosti, lakše će obraditi zbunjujuće informacije, zbližiće se sa roditeljima i uvećaće svoje kapacitete i veštine za buduće izazove u životu.

Zajednička igra može da pomogne i roditeljima i deci. Deca će se osećati sigurnije u doba neizvesnosti, lakše će obraditi zbunjujuće informacije, zbližiće se sa roditeljima i uvećaće svoje kapacitete i veštine za buduće izazove u životu.

Na ovom sajtu možete da pročitate kako da uz pomoć igre i zajedničkih aktivnosti prevaziđete izazove i teške situacije, ali i kako da podstaknete razvoj svog deteta, osnažite i obogatite porodične veze i odnose. Ovde možete da pronađete predloge igara ili zajedničkih aktivnosti koje možete da radite sa vašim detetom. Redovno ćemo ažurirati sajt i dodavati nove ideje i predloge. U doba neizvesnosti, igre koje pomažu detetu da se oseća sigurno su sjajan izbor. 

Izgraditi svoje Skrovište zvuči kao odličan plan! Izgradnja i stvaranje nečeg novog daju detetu snažan osećaj nezavisnosti, autonomije i samostalnosti. Osobine koji svaki roditelj želi za svoje dete.

Moje skrovište – ideja za malu decu i predškolce Skrovište može biti bilo šta što dete izabere kao svoje sigurno mesto. Može da bude sagrađeno od bilo kojih materijala i bilo gde u kući. Jastuci, čaršavi, ćebad, stolice, stolovi, kutak ispod stepenica ili kartonska kutija. Ako se igrate sa bebom to može biti samo ogradica od velike knjige, časopisa ili jastuka. Sve dolazi u obzir. Pustite dete da bira što više, i mesto, i materijale za izgradnju svog Skrovišta. Budite gost u detetovom skrovištu i poštujte njegova pravila.

Dopustite detetu i podstaknite ga da u svoje Skrovište odnese svoje omiljene igračke ili druge lične stvari koje izabere. Pitajte ga kako se zove njegovo sigurno mesto: skrovište, pećina, tvrđava, kućica ili gnezdo? Pričajte o tome ko sve ima skrovište i šta može sve da se radi u skrovištu. Svaka aktivnost u skrovištu je dobrodošla – čitanje knjige, pričanje priča, leškarenje, skrivanje omiljenih stvari ili tajni svet omiljenog junaka. Užina u skrovištu može biti vrhunac zajedničkog opuštanja! Za ovu igru biće vam potrebni: jastuci, ćebad, stolice, stolovi,…

Iz ovih igara deca će naučiti: kako da jačaju svoj osećaj sigurnosti, kako da razvijaju samopouzadanje, doživljaj autorstva, autonomiju i samostalnost, planiranje, organizaciju i rešavanje problema, kreativnost i maštu

Savet plus za roditelje Igre mogu delovati kao pravljenje preteranog krša po kući. Saosećamo. Ipak, predlažemo da date šansu, ohrabrite dete i budete deo njegovog sveta. Može se desiti da dete provede nekoliko sati u kvalitetnoj igri koja angažuje sve njegove potencijale!
Za svako dete, igra!

*UNICEF Srbija/2020

Vremeplov: Dan studenata

 U  Srbiji se na današnji dan obeležava Dan studenata, ali verovatno malo ko zna da iza tog datuma stoji tragedija. Priča o 4. aprilu počinje daleke 1936. godine, kada je u 25. godini ubijen student Žarko Marinović. Rođen je blizu Cetinja, bio je učenik gimnazije, a potom i student Pravnog fakulteta u Beogradu. Vrlo brzo se povezao sa revolucionarnim omladincima, a onda je i primljen u Komunističku partiju. Komunisti su bili u sukobu sa tadašnjim vlastima, koje su imale svoju organizaciju – “Organizaciju jugoslovenskih nacionalista”. Uvedena je i Univerzitetska policija, kojom je ukinuta autonomija univerziteta. Tome su se suprotstavili studenti, profesori, među njima i Žarko. Generalni štrajk studenata otpočeo je 3. aprila 1936. godine u Beogradu, a njima su se priključile kolege iz Skoplja, Ljubljane, Subotice i Zagreba.

Dan kasnije, nacionalistički opredeljeni studenti pokušali su da zauzmu zgrade fakulteta, kada je došlo do sukoba, a nastradao je Marinović, ispred zgrade Patološkog instituta Medicinskog fakulteta. On je pokušao da odbrani kolegu Jovana Šćepanovića, kada je na njega naleteo ubica Slobodan Nedeljković. Ubo ga je nožem u leđa, a nesrećni Žarko je ubrzo preminuo. Nekoliko hiljada studenata došlo je na Žarkovu sahranu, ali je i tada došlo do okršaja sa policijom, koja je pokušala da zaustavi kolonu koja je išla Ruzveltovom ulicom. Ubici je suđenje održano u junu 1936. godine, i dobio je pet godina zatvora.

Odlukom vlasti, 4. aprila 1954. godine je proglašen Dan studenata, a Žarkovi posmrtni ostaci su preneti u Aleju zaslužnih građana na Novom groblju, 1972. godine.

Vremeplov: Rođen Đura Daničić

Na današnji dan 4. aprila 1825. u Novom Sadu rođen je srpski naučnik i filolog Đura Daničić. Podržavao Vuka Karadžića u borbi za reformu srpskog jezika i pravopisa. Bio sekretar Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti u Zagrebu, gde je 1880. pokrenuo izradu “Rečnika hrvatskog ili srpskog jezika”. Sa latinskog preveo Stari zavet.

Vremeplov: Umro Džon Neper

Škotski matematičar Džon Neper, koji je sastavio logaritamske tablice i dao uputstvo o njihovom sastavljanju umro je na današnji dan 4. aprila 1617. godine.

Vremeplov: Rođen Vojislav Ilić

U Beogradu rođen je na današnji dan 4. aprila 1860. godine Vojislav Ilić, pesnik koji se smatra osnivačem moderne poezije u srpskoj književnosti i tvorcem verističkog izraza.

Vremeplov: Umro kralj Alfons Mudri

Na današnji dan 4. aprila 1284. godine umro kralj Kastilje Alfons X Mudri, utemeljivač zakonodavstva, pokrovitelj nauke i zanatstva, pobornik verske tolerancije. Tokom vladavine Kastiljom i Leonom od 1252. do smrti, dvor u Toledu pretvorio u centar učenosti i utočište za mnoge Jevreje, Mavare i hrišćanske skolastičare. Izdao zakonik za celu zemlju, pokrenuo pisanje španske istorije i astronomskih dela i prevođenje Biblije na španski.

Vremeplov: Drejk proglašen za viteza

Engleska kraljica Elizabeta I proglasila je na današnji dan 4. aprila 1581. godine za viteza Frensisa Drejka, gusara, potom admirala, prvog Engleza koji je oplovio svet.

Vremeplov: Umro Lomonosov

Na današnji dan 4. aprila  1765.  godine u Petrogradu je umro Mihail Vasiljevič Lomonosov, ruski naučnik, pesnik i akademik, enciklopedista svetskog glasa. Bavio se i fizikom, hemijom, geografijom i astronomijom i znatno doprineo razvoju tih nauka. Autor prve ruske gramatike i osnivač Moskovskog univerziteta, koji i danas nosi njegovo ime.

Vremeplov: Preminuo Milutin Garašanin

U Beogradu je na današnji dan 4. aprila 2002. godine  u 82. godini preminuo arheolog Milutin Garašanin, član Srpske akademije nauka i počasni član mnogih evropskih akademija.

Vremeplov: Poginulo 155 vijetnamske dece

Na današnji dan 4. aprila 1975. godine prilikom pada američkog vojnog transportnog aviona posle poletanja iz Sajgona poginulo 155 vijetnamske dece, ratne siročadi.

Vremeplov: Ubijen Martin Luter King

U Memfisu, u američkoj saveznoj državi Tenesi, na današnji dan 4. aprila 1968. godine ubijen je Martin Luter King, borac za građanska prava i mir. U borbi za ravnopravnost crnaca u SAD služio se Gandijevim metodama nenasilja i građanske neposlušnosti. Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1964.

Vremeplov: Umro Čarls Pirs

Na današnji dan 4. aprila 1914. godine u Milfordu, američka država Pensilvanija, umro filozof, matematičar i naučnik Čarls Sanders Pirs, začetnik filozofije pragmatizma. 

Vremeplov: Umro Kornelije Stanković

Na današnji dan 5. aprila 1865. godine umro je srpski kompozitor, pijanista i horovođa Kornelije Stanković. Proučavao je i beležio do tada samo usmenom tradicijom sačuvano srpsko crkveno pojanje.

Vremeplov: Imenovani prvi članovi Srpske kraljevske akademije

Kralj Milan Obrenović imenovao je na današnji dan 5. aprila 1887. godine  prvih 16 članova Srpske kraljevske akademije koja je osnovana 1. novembra 1886. Prvi predsednik bio je Josif Pančić, a sekretar Jovan Žujović. Od 1888. akademici su sami birali stalne i dopisne članove.

Vremeplov: Otvorene prve Olimpijske igre moderne epohe

Na olimpijskom stadionu u Atini otvorene su na današnji dan 5. aprila 1896  prve Olimpijske igre moderne epohe. Olimpijada je trajala 10 dana, učestvovala su 484 takmičara, samo muškarci. Žene se na olimpijadama takmiče od 1900. Od 1924. uvedene su i zimske olimpijske igre. Organizator igara i prvi predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta bio je Francuz Pjer de Kuberten.

Vremeplov: Rođen Tomas Hobs

Na današnji dan 5. aprila 1588 godine rođen je engleski filozof Tomas Hobs. Ideje o čoveku kao slobodnom pojedincu i državi kao veštačkoj tvorevini nastaloj na osnovu ugovora pojedinaca, izneo je u delima “Levijatan”, “Osnovi prirodnog zakona i politike”, “O telu”, “O čoveku”, “O građaninu”, “O slobodi i nužnosti”.

Vremeplov: Umrla Isidora Sekulić

U Beogradu je na današnji dan 5. aprila 1958. godine umrla srpska književnica Isidora Sekulić, čije je delo imalo značajan uticaj na razvoj moderne srpske književne kritike i esejistike.

Vremeplov: Poljska  legalizovala  sindikat “Solidarnost”

Na današnji dan 5. aprila  1989.  godine poljska vlada je legalizovala opozicioni radnički sindikat “Solidarnost”. Osnovana 1980. kao nezavisni sindikat, “Solidarnost” je ubrzo prerasla u masovni društveno-politički pokret sa oko 10 miliona sledbenika. 

Rektorka: Uspešne i obrazovane žene trpe diskriminaciju

Doktorka Darija Kisić Tepavčević meta je brojnih seksističkih uvreda od kako je počela da se pojavljuje sve češće u medijima, zbog epidemije korona virusa u Srbiji. Zamenica direktora instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” nakon što se počela pojavljivati na televiziji kako bi građane svakog dana, uz doktore Predraga Kona, Branislava Tiodorovića. Gorana Stevanovića obaveštavala o broju novoobolelih i trenutnog stanja sa epidemijom u Srbiji, postala je meta brojnih napada. Dok se čitav svet bori sa pandemijom korona virusa i pokušava da obuzda ovu neman, neki na društvenim mrežama nalaze shodno da komentarišu doktorkinu ličnost i fizički izgled. Brojni su seksistički napadi, na račun njenog obrazovanja, porekla, kose…

Rektorka Univerziteta u Beogradu, Ivanka Popović je za portal SrbijaDanas dala izajvu povodom toga i tim putem oštro osudila uvrede, koje se svakodnevno upućuju na račun dr Kisić. – Smatram da su napadi na dr Kisić Tepavčević neprihvatljivi. U vreme kada smo svi solidarni i sa istim ciljem da zajedno prevladamo vanredne okolnosti, uloga struke je ključna i nezamenjiva. Mislim da svi treba da se ogradimo i osudimo ponašanje koje omalovažava nekog po polu ili bilo kom drugom osnovu. Nebrojeni broj žena je svojim znanjem i umećem doprineo razvoju naše, tako i svetske zajednice – rekla je rektorka za naš portal. Ona je dodala da lepe i obrazovane žene često doživljavaju diskriminaciju, od onih koji su za pojedine stvari manje sposobni, ali da to u društvu postaje uobičajena stvar, nažalost. – Prečesto se dešava da uspešne i obrazovane žene trpe diskriminaciju tokom svoje karijere od strane manje sposobnih. Omalovažavanje drugih po raznim osnovama je, nažalost, kod nas uobičajeno, pa kad nema drugog razloga, onda i na osnovu roda. Verujem da se sve uspešne žene neće obazirati na ovakve seksističke uvrede, i to uvek podržavam. Bez obzira da li to društvo prihvata ili ne, to je stvarnost, ne samo naša, nego svih žena u svetu. Neophodno je raditi na prevazilaženju predrasuda. – rekla je ona.

Takođe, napomenula je na koji način se ovome može stati na put, a jedan važan faktor u svemu jesu mediji i njihova uloga. – Ima mnogo načina. Izuzetno je važna uloga medija i na koji način neguju i promovišu toleranciju i korektnost u izveštavanju. Najvažnija je uloga porodice i obrazovnih ustanova u vaspitavanju i osvešćivanju mladih da budu tolerantni i da poštuju druge. Samo tako mogu da očekuju da i sami budu uvažavani. I konačno administratori društvenih mreža su dužni da odmah uklanjaju postove koji sadrže govor mržnje – istakla je Ivanka Popović.

Italija: Da li deca mogu napolje?

Italija je, s razlogom, prestrašena dramatičnim razvojem situacije u toj zemlji, posebno regije koje su najpogođenije, pa se tako dešava da pojedini lokalni zvaničnici odbijaju da postupaju po merama centralne vlade. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u jednom od poslednjih obraćanja “pojasnilo” važeću naredbu prema kojoj je zabranjeno izlaženje iz kuće, sem u izuzetnim slučajevima, uključujući dozvolu roditeljima da blizu kuće na kratko prošetaju sa malom decom. “Zanemarite cirkular”, uzvratili su lokalni političari u Lombardiji i Kampanji, uz oštre kritike.

Mnogi Italijani su ogorčeni, veruju, kako javlja specijalni izveštač Tanjuga, da bi se slabljenjem restriktivnih mera smanjili efekti dosadašnje borbe protiv virusa. Mnogi građani su protiv slabljenja restriktivnih mera, na društvenim mrežama izražavaju svoje razočaranje – i vrlo često, bes – zbog onoga što smatraju opasnim i preranim “otvaranjem”.

Reagovala je ministarka unutrašnjih poslova Luciana Lamorgese, koja je objasnila da se ne radi o novim merama, niti ublažavanju postojećih, već da su – na predlog stručnjaka- odlučili da dozvole da jedan roditelj izvede pred kuću jedno dete. Pedijatri tvrde kako je za decu od 1 do 3 godine veoma važno da izađu napolje da udahnu malo vazduha.

By admin

WordPress PopUp