GCE 2020: Samo svako drugo raseljeno dete ide u školu

Globalna nedelja akcije za obrazovanje (GAWE) 2020. godine Globalne kampanje za obrazovanje (GCE) planirana je ove godine od 26. aprila do 2. maja. Ovogodišnja tema „Ostalo je 10 godina do 2030: Rešenja, preporuke i planovi civilnog društva za dostizanje Cilja 4 održivog razvoja (SDG4)“. Podećamo i da je 24. januara – Međunarodnog dana obrazovanja (IED) 2020 održanog pod motom  „Obrazovanje za ljude, planetu, prosperitet i mir“  GCE upozorila na potrebu osiguranja prava na obrazovanje za interno raseljena lica, azilante i izbeglice cirkularnim pismom Ne ostavite nikog bez prava na obrazovanje i potvrdila posvećenost realizaciji obrazovnog programa Obrazovanje 2030 i dostizanje  SDG4.

Globalna kampanja za obrazovanje iskreno je zabrinuta zbog činjenice da više od 50% raseljenih osoba školskog uzrasta ne može pohađati školu. Samo 6 od 10 dece sa izbjegličkim statusom pohađa osnovnu školu, 2 od 10 pohađa srednju školu, a manje od 1% pohađa visoko obrazovanje (UNHCR, 2017). Devojke su nesrazmerno pogođene  povećanim rizikom od eksploatacije, napuštanja škole i psihosocijalnim nevoljama. Raseljavanje i migracije su značajna prepreka pravu ljudi na obrazovanje koje pogađa zemlje širom sveta; od zemalja sa niskim prihodima u Africi, Aziji i Centralnoj Americi, do zemalja sa srednjim dohotkom na Bliskom Istoku i Latinskoj Americi i bogatih nacija u zemljama srce Evrope i Severne Amerike. Nakon raseljavanja deca, omladina i odrasli neprestano se bore za mogućnost da pohađaju škole i univerzitete, a njihov nedostatak obrazovanja često znači dugoročno siromaštvo i značajan gubitak talenta i veština za društveni razvoj.

Uprkos uzrastu dece, mladih i odraslih koji su trenutno isključeni iz  obrazovnih sistema, humanitarni odgovori uglavnom se fokusiraju na pružanje smeštaja, ishrane i sanitarnih sredstava. Obrazovanju raseljenih, izbeglica i azilanata, međutim, potrebna je veća pažnja, ne samo zato što je to osnovno ljudsko pravo za sve, već i zato što će obrazovanje povećati njihove mogućnosti za oporavak i samopouzdanje.

Globalna kampanja za obrazovanje (GCE) je pokret civilnog društva koji promoviše i brani obrazovanje kao osnovno ljudsko pravo. Osnovan je 1999. godine na Svetskom obrazovnom forumu u Dakaru. Globalna nedelja akcije za obrazovanje GAWE), kao godišnja svetska kampanja, organizuje se od strane GCE još od 2001. godine.

Koronavirus “ušao” i u ministarstvo prosvete: Trojica zaražena?

Posebni savetnik u Ministarstvu prosvete Aleksandar Pajić i još dvoje zaposlenih, Miloš Blagojević i Radovan Živković, zaraženi su koronavirusom, rečeno je u nedelju 5. aprila  Tanjugu u tom ministarstvu. Blagojević je smešten u KBC Dragiša Misović i u stabilnom je stanju. Ostala dvojica imaju blažu kliničku sliku.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da je kod Aleksandra Pajića, posebnog savetnika ministra potvrđeno da je pozitivan na koronavirus. Jutros je smešten u KBC ,,Dragiša Mišović” i u stabilnom je stanju i nije na respiratoru. Pajić se poslednjih nekoliko dana osećao loše, a juče mu se pogoršalo stanje. Kolegama iz Ministarstva koje su bile sa njim na sastanku Milošu Blagojeviću i Radovanu Živkoviću ustanovljeno je takođe da imaju koronavirus u blažim oblicima. Vremenski period sa svima sa kojima je bio u kontaktu koji snimaju onlajn nastavu je dovoljno dug da nije moglo da dođe do širenja virusa. Svi koji rade na snimanju nastave poštuju propise i mere zaštite, saopštio je u nedelju ministar Mladen Šarčević.

Obrazovno-vaspitne aktivnosti kroz različite oblike komunikacije

U okviru operativnog plana Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za nastavak rada škola u otežanim uslovima do 1. aprila, između, ostalog snimljeno je 454 časa nastave na daljinu za osnovno obrazovanje i vaspitanje, dok je za gimnazije i srednje stručne škole snimljeno ukupno 426 časova. Operativni plan Ministarstva uvažava veliki broj različitih  programa nastave i učenja u svim razredima osnovne i srednje škole, a fokus je na organizovanom učenju na daljinu koje doprinosi realizaciji programskih sadržaja opšteobrazovnih predmeta i stručnih predmetima sa najvećim fondom časova.

Od ponedeljka 30. marta svakog radnog dana od 7.30 do 8.00 časova na Drugom kanalu Radio Televizije Srbije emituje se program namenjen predškolskom uzrastu. U okviru koga se prikazuje serijal ,,Na slovo, na slovo“, kao i serije ,,Ovako vas vidimo“ i ,,Plava ptica“. Biće emitovano i više od 30 video materijala koje je resorno Ministarstvo izradilo u saradnji sa partnerima u okviru projekata ,,Vrtići bez granica“, a u okviru novog Programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja ,,Godine uzleta“.

Kada je reč o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, emitovanje časova počelo je 17. marta 2020. godine u 8 časova na kanalu RTS 3, sa po dva časa za učenike od I do VII razreda i tri časa za učenike VIII razreda. Od 23. marta za prvi ciklus (I-IV razred) broj časova povećan je na tri, a počelo je emitovanje na RTS 2.  Za učenike od V do VII razreda na kanalu RTS 3 emitovano je po tri časa, a za učenike VIII razreda po četiri časa.

Osim toga, snimljeno je i emitovano 42 kraće video poruke, među kojima su poruke psihologa učenicima i roditeljima, vežbe za nastavu fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, kao i filmovi kreativnih kolaža za aktivnosti kod kuće za prvi ciklus obrazovanja i vaspitanja.

Pomoć i podršku u pripremi i organizaciji časova i video poruka su pružili Udruženje ,,Petlja“ za časove informatike i računarstva, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu za video poruke fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta za video poruke fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Za gimnazije i srednje stručne škole ukupno je snimljeno 426 časova, od kojih je do sada emitovano 140 . Za dualno obrazovanje je ukupno snimljen 121 čas.

Muzičke škole „Lisinski“, „Stanković“ i „Đorđević“ snimile su 20 klipova sa nastavnim jedinicama teoretskih predmeta, a obrazovni sadržaji su objavljeni na „youtube“ kanalu i na sajtovima škola.

U cilju ostvarivanja prava svih učenika na obrazovanje Ministarstvu prosvete, nauke i tehniloškog razvoja u saradnji za Nacionalnim savetima nacionalnih manjina, nacionalnim i lokalnim/manjinskim medijima organizovalo je pripremu, snimanje i emitovanje časova na osam jezika nacionalnih manjina, na kojima se celokupna nastava izvodi.

Do 1. aprila snimljeno je ukupno 599 priloga na osam jezika, koji prate odgovarajuće nastavne jedinice osnovne i srednje škole, i to: mađarskom 157, na albanskom 139, bosanskom 155, bugarskom 5 (oni prate časove koji su emitovani u zemlji matici, a odgovaraju planu i programu nastave i učenja u Republici Srbiji), hrvatskom 46, rumunskom 32, rusinskom 24 i slovačkom 41.

Ovi časovi se emituju na medijima sa nacionalnom pokrivenošću (RTS PLaneta, RTV 2 program) kao i na lokalni televizijama manjinskih medija. U saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrzovanje, upravu, nacionalne manjine, nacionalne zajednice, obezbeđeni su prevode svih dopisa koji se šalju školama vezano za nastavu na daljinu. Svi dokumenti,  linkovi snimaka i sve važne informacije vezano za nastavu na daljinu na svih 8 jezika nacionalnih manjina dostupni su na sajtu https://www.rasporednastave.gov.rs/obrazovanje-manjine.php

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja je osim posebno pripremljenog  i adaptiranog obrazovnog sadržaja za učenike koji se emituje na Javnom servisu RTS-a, realizovalo obrazovno-vaspitne aktivnosti i kroz različite kanale i oblike komunikacije.

Uspostavljeno je veb-mesto https://www.rasporednastave.gov.rs/  na kome je moguće pogledati raspored časova, uspostavljen repozitorijuma obrazovnih video-sadržaja za učenike osnovnih i srednjih škola na platformi RTS Planeta, kao i nacionalna platforma za onlajn učenje Moja škola https://www.mojaskola.gov.rs/.

Pored toga, obezbeđen je besplatan pristup veb mestima https://mojaskola.rtsplaneta.rs/, https://www.rasporednastave.gov.rs/  i https://www.mojaskola.gov.rs/ , a nadograđene su i proširene funkcionalnosti za formativno praćenje i vrednovanje učenika u esDnevniku. Od 2.aprila roditeljima je omogućeno da kroz roditeljski modul (https://moj.esdnevnik.rs/) prate sve formativne ocene učenika.

Ministar:  Prijemni ispiti neće biti onlajn

Ministarstvo prosvete je odustalo od ideje da se prijemni ispiti za upis u specijalizovane srednje škole održe onlajn, rekao je za Danas ministar prosvete Mladen Šarčević. On je za taj list rekao da će se prijemni održati kao i do sada, po okončanju vanrednog stanja. Ministar je rekao da su prvi rezultati analize na osnovu popunjavanja elektronske prijave učenika za polaganje prijemnog pokazali da već 10 odsto od dosad prijavljenih ne bi moglo da polaže onlajn jer nema dostupnu opremu.

Anketa se odnosi na đake koji su se prijavili za polaganje prijemnih za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku, fiziku, IT…odnosno za specijalizovane srednje škole u kojima se polažu testovi u formi papir-olovka. – Da bi se ispoštovao jedan od bazičnih principa obrazovanja, a to je podjednaka dostupnost obrazovanja svim učenicima, ministarstvo će organizovati prijemne ispite na uobičajen način kada se epidemiološki rizici svedu na najmanju moguću meru. Dotad će srednjim školama biti dostupni podaci o broju zainteresovanih učenika i predloženi načini organizacije besplatne onlajn pripremne nastave.

Pojedine specijalizovane gimnazije već organizuju pripremu za polaganje prijemnih ispita – kaže Šarčević. On dodaje da će se prijemni ispiti održavati u razmaku od dva, tri dana, a konkurs za upis u srednje škole biće objavljen na sajtu ministarstva. – Javljali su se neki direktori da pitaju da li mogu da povećaju broj IT odeljenja. To će biti dozvoljeno samo školama koje ispunjavaju dva uslova: da imaju opremu i dobar kadar – ističe Šarčević.

Igre koje mogu da se igraju kod kuće (2)*

Moja slikovnica – ideja za decu mlađeg školskog uzrasta

Iskoristite zajedničko vreme koje u ovim trenucima provodite sa svojom decom da razgovarate sa njima o različitim temama – o druženju sa kućnim ljubimcem, kako je izgledalo kada su izgubili prvi zub, ili prvi put vozili bicikl, o proslavi rođendana, o svom prvom golu na utakmici i sl. Pitajte koju bi oni od tema o kojima ste pričali izabrali da je predstave kroz „svoju” slikovnicu. U ovoj igri dete na zanimljiv način uči – piše, crta, osmišljava priču i predstavlja svoj rad drugima.

Dogovorite se o načinu  pravljenjа slikovnice. Evo nekoliko preporuka:1.Odnos crteža i teksta na svakoj strani slikovnice će zavisiti od uzrasta deteta (sa uzrastom se povećava prostor za tekst, a smanuje prostor za ilustracije), 2. U zavisnosti od bojica koje će dete koristiti pisanje/crtanje može biti dvostrano (drvene bojice) ili jednostrano (flomasteri) zbog providnosti sa druge strane lista, 3.Uputite ih da osmisle i naslovnu stranu slikovnice i da joj daju naziv (razgovarajate sa njima o nazivu koji bi trebalo da bude zanimljiv kako bi zainteresovao druge za čitanje), 4. Na svakom listu im sugerišite da naprave margine/odvojite im deo sa leve strane da ne počinju od početka jer listove slikovnice treba na kraju spojiti i 5. Oko spajanja listova im pomozite, tako što ćete je ušiti sa strane (iglom i koncem) ili zalepiti lepkom

Nastavak ove aktivnosti može bit organizacija ige  „Stolica za pisca – promocija slikovnice za ukućene, a ukoliko postoje mogućnosti preko video poziva onda i za rodbinu i drugare. Dete onda predstavlja svoju slikovnicu, a ostali mu postavljaju pitanja.

Za ovu igru biće vam potrebni: 1. Papir, 2. Bojice, 3. Olovka i 4. Lepak, konac i igla, kanap i mašna.

Savet plus za roditelje Igre mogu delovati kao pravljenje preteranog krša po kući. Saosećamo. Ipak, predlažemo da date šansu, ohrabrite dete i budete deo njegovog sveta. Može se desiti da dete provede nekoliko sati u kvalitetnoj igri koja angažuje sve njegove potencijale!
Za svako dete, igra!

*UNICEF Srbija/2020

Studenti traže više rokova, “reprogram” školarina

Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) uputila je dopis Ministarstvu prosvete u kome predlažu da se nakon ukidanja vanrednog stanja organizuje veći broj ispitnih rokova za studente, uvede “reprogram” školarina, ali i da se koriguje broj bodova potrebnih za upis u narednu školsku godinu. Studenti predlažu da se formira Koordinaciono telo koje bi na nedeljnom nivou pratilo i reagovao na sve probleme koji se pojavljuju i tako bi se dobio jasan kanal za komunikaciju. U tom telu bili bi predstavnici Ministarstva, KONUS-a, KAVSSS-a, SKONUS-a, SKAVSSS-a i predstavnici ustanova Studentskih centara. Jedna od mera za koju se zalažu je obaveza uvođenja minimuma obavezne komunikacije za sve predmete na svim fakultetima. “Profesor je dužan da ima termin za konsultacije svakog radnog dana u nedelji u trajanju od minimum dva sata, putem mejla ili na aplikacijama za onlajn učenje. Ako se predavanje izvodi slanjem materijala ili prezentacija studentima profesor je dužan da ima minimum audio objašnjenje tog materijala, uz preporuku da to bude video materijal”, navodi se u dopisu SKONUS-a.

Traže da se obezbede uslovi za izvođenje predispitnih obaveza i praksi, ali i da se studentima mora rešiti problem dostupnosti besplatnog interneta kako bi bili u prilici da prate nastavu. “Kroz rad Koordinacionog tela i praćenjem situacije obezbediti studentima isti ili veći broj rokova koji su planirano imali u ovoj školskoj godini. Takođe, preporuka je ako je moguće obezbediti da se sami ispiti polažu parcijalno”, navodi se u dopisu. Predlažu da se studentima kojima je završni, master i doktorski radovi, iste privedu kraju bez posledica kao što su nemogućnost upisa višeg stepena studija ili isteka rokova za završetak.

Navode da je potrebno uvesti takozvani “reprogram” školarina za one koji su ekonomski pogođeni ovom situacijom, a to znači da se studentima omogući da upišu narednu godinu bez izmirenja školarine u ovoj, a da taj dug plate u ratama u toku naredne školske godine.

Ističu da je potrebno korigovati broj bodova potreban za upis na budžet u sledeću školsku godinu uz prateću korekciju maksimalnog procenta uvećanja broja studenata na budžetu u narednoj školskoj godini.

Kao osnovne probleme nastave na daljinu koja je počela na svim fakultetima navode to što se ne odvija na svim predmetima, da se odvija na različite načine u okviru jednog fakulteta, da studenti nemaju pristup literaturi koja im je potrebna za određene predmete, da pojedini studenti nemaju pristup internetu ili je on slabog protoka.

Sećanje na stradanje Narodne biblioteke u Beogradu

Povodom 6. aprila – Dana sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije u Drugom svetskom ratu, predstavnici nacionalne biblioteke položili su  cveće na Kosančićevom vencu. Ovaj događaj je obeležen i prigodnim obraćanjem upravnika Lasla Blaškovića u elektronskoj formi. Narodna biblioteka Srbije je 6. aprila 1941. godine u bombardovanju aviona fašističke Nemačke pogođena zapaljivim bombama. Uništeni su do temelja sama zgrada, koja se tada nalazila na Kosančićevom vencu, svi inventari i katalozi, knjižni fond od 500.000 svezaka, zbirka od 1.424 ćirilska rukopisa i povelja od 12. do 17. veka, te kartografska i grafička zbirka od 1.500 brojeva, zbirke od 4.000 naslova časopisa, 1.800 naslova novina, nedovoljno proučena zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige kao i celokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulturne i političke istorije Srbije i Jugoslavije.

Ovaj tragični događaj ovekovečio je likovni umetnik Anton Huter (1905-1961), naslikavši prizor spaljene Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu. Slika se čuva u nacionalnoj biblioteci.

Studenti Ekonomskog u Beogradu  među osam najboljih

Tim studenata Ekonomskog fakulteta u Beogradu koji su činili Anđela Božinović, Natalija Bogdanović, Nevena Erić, Marko Кolar i Isidora Vučković, učestvovali su u regionalnom finalu (Europe, Middle East and Africa) takmičenja „CFA Institute Research Challenge“ i plasirali se u finalnu rundu među osam najboljih.  Na takmičenju je učestvovalo 48 timova, predstavnika renomiranih fakulteta iz Grčke, Norveške i Finske „CFA Institute Research Challenge“ je prestižno takmičenje iz oblasti fundamentalne investicione analize, koje svake godine organizuje CFA Institut.

Ove godine usled svetske pandemije a radi bezbednosti svih učesnika, takmičenje je održano digitalnim putem, saopštio je  fakultet. Zadatak je bio da studenti predstave svoje rešenje za poslovni problem koji je zahtevao procenu vrednosti akcije akcionarskog društva Galenika – Fitofarmacija, s preporukom da li akciju treba kupiti, prodati ili zadržati. „Izuzetno nam je drago što smo došli do samog finala regionalnog takmičenja, i što smo imali prilike da se takmičimo sa prestižnim evropskim univerzitetima. Iako se nismo plasirali u finale globalnog takmičenja, sve ovo smatramo velikim uspehom i napretkom, kako na našem personalnom nivou, tako i na nivou fakulteta i samog CFA Research Challenge -a u Srbiji“, istakla je Natalija Bogdanović ispred tima.

Računarska gimnazija Smart prilagodila rad za onlajn nastavu

U vreme izolacije i rada od kuće, škole su primorane da nastavu organizuju kako znaju i umeju. I dok se sistem još uvek prilagođava novinama koje je donelo vanredno stanje, postoje škole koje su ovu situaciju dočekale spremne. Jedna od njih je novosadska privatna Računarska gimnazija Smart. U poređenju i sa inostranim privatnim školama i fakultetima, jedna je od retkih škola u regionu gde se nastava održava uživo, putem Interneta. Kako ovo funkcioniše za 021 objašnjava direktorka gimnazije Smart Jelena Desnica.

“Prvo smo analizirali i pripremili infrastrukturu” Prateći situaciju u regionu, pre svega u Italiji i Španiji, škola je još 9. marta počela da priprema infrastrukturu za sprovođenje nastave od kuće.  “Analizirali smo postojeće aplikacije na tržištu, poznavanje i iskustva u korišćenju tih aplikacija kod naših korisnika, a to su učenici i profesori. Za korišćenje smo odabrali onu za koju se 95 odsto učenika izjasnilo da je već koristilo, kao i 70 odsto nastavnika. Dakle, predstojala nam je obuka za nastavnike u formiranju grupa, snimanju časova, upravljanju alatima za kontrolu časa”, priča Jelena Desnica.

Postoje i druga, možda bolja softverska rešenja, ali se škola zbog brzine, praktičnosti, a najviše najveće kontrole koju nastavnik ima na času, opredelila za Skype for Business.  “Takođe, mi smo ovaj paket već imali instaliran na 250 laptopova, za sve učenike i nastavnike. Opremili smo fizičare i matematičare grafičkim tablama, a pritom su nam i naši đaci pomogli ustupivši svoje grafičke table, na čemu im se zahvaljujemo. Ostale smo dokupili. Ona omogućava nastavniku da olovkom piše zadatak koji učenici gledaju na svom monitoru, uživo su prisutni za vreme časa i slušaju objašnjenje nastavnika, mogu i da ga vide, postavljaju pitanja”, naglašava Desnica.

Za svakog profesora pripremljen je laptop koji su dobili za rad od kuće. Svakom nastavniku uplaćen je i internet od kuće. Što se učenika tiče, oni svakako prvog dana u septembru od škole dobiju po laptop kao sredstvo za rad sa instaliranim legalnim softverom za rad i programiranje.  “U Smart gimnaziji nastava i inače već 11 godina funkcioniše tako da nastavnik svoj čas u učionici održava koristeći Smart table, te je obavezan da svoj čas pripremi u elektronskoj formi i sačuva sve kako je rađeno za vreme časa, na učeničkoj platformi kojoj deca pristupaju od kuće. U ovoj situaciji nam je to uveliko olakšalo pripreme, jer su nastavnici svoje časove već imali spremne, samo smo preneli da nastavu održavamo uživo putem interneta sa svojim učenicima. Jedino prilagođavanje smo imali u planiranju nadoknade prethodne obustave, koju smo takođe već uneli u operativne planove”, priča direktorka Smart gimnazije. 

Nastava od kuće zvanično je počela 13. marta. Upisuju se odsutni učenici u elektronski dnevnik, ne gube se časovi. O svemu je rukovodstvo škole obavestilo i nadležnu školsku upravu i prosvetnu savetnicu koju su, kaže Desnica, pohvalili sistem i uzeli ga u razmatranje za mogući budući pilot projekat.

Časovi se održavaju radnim danima uživo, po rasporedu od devet do 15 časova, svi su umreženi, učenici vide i čuju svoje nastavnike, vide njihov ekran, ali i obrnuto – nastavnici vide učenike, čuju ih i vide njihove ekrane. “Nastava se održava redovno, kao i dopunska nastava. Čak su i neke sekcije (programiranje i preduzetništvo) nastavile s radom. Koristimo i druge aplikacije za testiranje, kontrolne i pismene zadatke uživo, a putem kamera se i usmeno odgovara, gde je učenik ispred laptopa i potpuno ga nastavnik vidi i čuje, kao i ostali učenici. Mogućnost prepisivanja je minimalna, a šaputanje se jasno čuje – tako da ima naravno i smešnih situacija. Trudimo se da atmosfera bude vedra, ali radna. Njihova duhovitost je bezgranična, dobrodošla, a ovakav vid komunikacije je njima blizak i oduševljeni su angažovanjem svojih nastavnika, kao i roditelji”, pojašnjava direktorka Smart gimnazije.

Nastavnici programerskih i računarskih predmeta posebno prate projekte koje učenici rade, a svi časovi se snimaju i sačuvaju na učeničkoj online platformi odmah nakon svakog časa. Učenici sa svojim šiframa mogu neograničeno da pristupe svakom času.  Tokom časova, učenici mogu da postave pitanje, putem kamere, samo uključivanjem mikrofona, u posebnom “čet” prozoru zajedničkom za celu grupu ili ako žele odvojeno u direktnom prozoru, nasamo sa nastavnikom. “Sve se ocenjuje, aktivnost, domaći zadaci, kontrolni, usmeno odgovaranje, prezentacije, projekti. Ono što je iznenađujuće, učenici imaju utisak da su ovako više skoncentrisani, samim tim im je naravno i napornije, dok je ČOS  i dalje omiljen čas za anegdote, ali i predloge i sugestije”, navodi Desnica.

Nakon prve nedelje, sprovedena je evaluacija anketiranjem, učenika, nastavnika i roditelja.  “Dobili smo odlične predloge, sugestije, ali i iskazanih 95 odsto zadovoljstva svih anketiranih. Najveći problemi su lokalnog karaktera – kada učenik ima loš kvalitet interneta, na šta nas upozore roditelji, te nastavnici imaju razumevanja ili u jednom slučaju kada je bio nedostatak struje. Ukoliko zbog tehničkih poteškoća i smetnji za kvalitetno održavanje nastave ne može da se održi čas, on se kasnije nadoknadi”, navodi naša sagovornica.

Prve mejlove zahvalnosti, kaže ona, poslali su roditelji koji primaju hemoterapiju ili u kući imaju članove porodica koji su zbog onkoloških oboljenja visokorizična grupa.  “Zahvalni smo i svim roditeljima na strpljenju i saradnji jer smo i njih uključili da ukoliko su kod kuće, malo ‘bace pogled’ da bude sve kako treba za vreme časa. Najviše smo, ipak, oduševljeni učenicima jer najveći broj njih je aktivan, odgovoran, komentari su primereni, deca su svesna situacije i na vreme ispunjavaju svoje obaveze. Naravno ima i onih koji bi da ‘eskiviraju školu’, ali toga je bilo i u redovnoj nastavi”, priča Jelena Desnica.

Besplatne pripreme iz matematike za sve osmake iz Novog Sada i okolineVikendom se u Smart gimnaziji od februara održavaju besplatne pripreme iz matematike.  Dva časa subotom i dva časa nedeljom za zainteresovane učenike za upis u gimnaziju, gde se kao jedan od uslova za upis polaže poseban prijemni ispit iz matematike. Pripreme su se održavale u učionicama sa 20 mesta, koliko je i maksimalan broj učenika u Smart odeljenjima. Radi se u četiri grupe. Pripreme za osmake takođe se sprovode uživo i onlajn. “Prelaskom na live online pripreme otvorili smo vrata svim zainteresovanim osmacima sa teritorije Novog Sada i okoline, dokle god kvalitet Internet signala to bude dozvolio. Uvideli smo da je, nažalost, sa ovim virusom veliki broj osmaka onemogućen da pohađa pripreme u svojim školama, čak i privatno,  te smo odlučili da pomognemo koliko možemo. Da bi se neki učenik osmog razreda pridružio našim besplatnim online pripremama, potrebno je da ima kompjuter, običan Skype, svesku, pribor i Zbirku zadataka za polaganje završnog ispita iz matematike. Mikrofon i kamera su takođe poželjni, što imaju svi koji koriste laptop”, zaključuje direktorka Smart gimnazije Jelena Desnica.

Zainteresovani  mogu da se jave na kontakt brojeve telefona: 021/300 4302; 065/4728211 ili mejlom na gimnazija@smart.edu.rs.

Mašinci“ osmislili novo rešenje za izradu zaštitnih vizira

Istraživači Mašinskog fakulteta u Beogradu u saradnji sa inženjerima kompanije Inmold iz Požege osmisli su novo tehničko rešenje za izradu zaštitnih vizira namenjenih lekarima i medicinskom osoblju koji su u prvim redovima odbrane protiv širenja COVID-19, saopštio je Mašinski fakultet „Viziri koji se trenutno sastavljaju na Mašinskom fakultetu, dobijeni su optimizacijom postojećih modela. Oni su u velikoj meri otporniji i udobniji za nošenje u odnosu na sve dosadašnje. Njihov dizajn, omogućava višestruku dezinfekciju bez ikakvih oštećenja, što rad u dinamičkim okruženjima, kao što su klinički i urgentni centri, čini znatno bezbednijim“, navodi dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Radivoje Mitrović u saopštenju. On ističe da su u ceo proces izrade zaštitnih maski uključeni i studenti. „Na taj način, Mašinski fakultet i u vanrednim okolnostima podstiče razvoj preduzetničkih i inovativnih ideja budućih mašinskih inženjera“, dodaje Mitrović.

U želji da pomognu studentima, nastavnici Mašinskog fakulteta su zajedno sa stručnjacima iz Inmolda analizirali dosadašnja rešenja. „Prvo što je uočeno, to je predugačko vreme izrade i sklapanja. Primera radi, pri izradi i sklapanju vizira, koje su studenti Mašinskog fakulteta prvobitno osmislili, za fiksiranje folije korišćeni su standardni zavrtnji. Takođe, čeoni nosač je suviše elastičan i blizu lica, zbog čega se često zamagli. I druga rešenja imaju izvesne nedostatke. Materijal samog vizira je lako lomljiv i neotporan na udarce i padove, a samim tim veoma nepraktičan za svakodnevnu višesatnu upotrebu. Za izradu čeonih nosača često se koriste kruti i tvrdi materijali zbog čega su viziri posle izvesnog vremena neprijatni za nošenje.

Takođe je uočeno da primena aditivnih tehnologija proizvodnje (3D štampe) produžava vreme potrebno za izradu i sklapanje vizira, što onemogućava serijsku ili masovnu proizvodnju“, objašnjava Mitrović. Posle detaljne analize postojećih modela, kako kaže, urađena je optimizacija, uočeni problemi su otklonjeni su, a vreme potrebno za proizvodnju zaštitnih vizira je značajno smanjeno. Napominje da su pri osmišljavanju postupka i procedure sklapanja vizira, iskorišćeni principi proizvodne linije Henri Ford – što omogućava proizvodnju više stotina komada vizira dnevno.

Novo rešenje izrade vizira omogućilo je studentima Mašinskog fakulteta da nastave svoju humanu misiju. Narednih dana najavljuju izradu oko 1.000 zaštitnih maski namenjenih kliničko-bolničkim centrima i domovima zdravlja u Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije.

Uz pomoć uprave Mašinskog fakulteta, društveno odgovornih firmi, među kojima je i kompanija Inmold studenti su do sada donirali vizire Kliničko-bolničkom centrima Bežanijska kosa i „Dr. Dragiša Mišović“, Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i domovima zdravlja Stari grad, Palilula i Zemun.

PU “Pčelica”: Niko neće biti oštećen, otkazana putovanja moguća posle epidemije

Putovanja dece iz Predškolske ustanove “Pčelica” otkazana su pre početka vanrednog stanja, koje je već 20 dana na snazi zbog korona virusa. Roditelji kažu da im novac još nije vraćen i pitaju da li će ga dobiti nazad. Iz “Pčelice” odgovaraju da niko neće biti oštećen, da će i oni primeniti odluku koja bude doneta za sve ostale u Srbiji, a da postoji mogućnost da deca idu na putovanje kada epidemija prođe. Roditelji čija deca je trebalo da idu na zimovanje sredinom marta kažu da su platili ceo iznos, a da iz “Pčelice” nisu uspeli da dobiju informaciju kada će i da li dobiti novac nazad, pošto putovanja nije bilo.

U Predškolskoj ustanovi “Pčelica” kažu da su zimovanja otkazana uoči polaska, jer je procena stručnjaka bila da će se virus korona širiti, a ubrzo je proglašeno i vanredno stanje. Tvrde da roditelji neće biti oštećeni i da su u kontaktu i sa njima, kao i sa organizatorom putovanja, kako bi pronašli najbolje rešenje. Ovo nije bila odluka samo predškolske ustanove niti samo turističke agencije i kako bude odlučeno za sve na nivou Srbije, te odluke će se svi držati. Ono što sa sigurnošću možemo da kažemo je da niko od roditelja dece neće biti oštećen. Mi smo anketirali roditelje dece koja nisu otišla na zimovanje i anketa je pokazala da su skoro svi za realizaciju aranžmana nakon normalizacije stanja u zemlji – navode u “Pčelici”.

Kažu da su širom Srbije putovanja mališana otkazana, ali da će kada prođe vanredno stanje nadležni rešiti probleme koji su nastali zbog otkazivanja. U kontaktu su sa svim roditeljima koji su platili deci putovanja, tvrde u “Pčelici”, a kažu da su i oni svesni da je vanredno stanje i da imaju razumevanja. Obećavaju da će svi problemi biti rešavani kada epidemija prođe, ali da je sigurno da će svi roditelji biti obeštećeni.

Vremeplov: Osnovan Praški – najstariji slovenski univerzitet

U Pragu je na današnji dan 7. aprila 1348. godine osnovan univerzitet, prvi u centralnoj Evropi. Praški univerzitet je najstariji slovenski univerzitet u modernom značenju te reči.

Vremeplov: Rođen Đorđe Stanojević

   Đorđe Stanojević, srpski fizičar, profesor na Velikoj školi, rektor Beogradskog univerziteta, najzaslužniji za ranu elektrifikaciju Srbije rođen je na današnji dan 7. aprila 1858. Diplomirao je na Velikoj školi u Beogradu 1881. Zaslužan je za izgradnju prvih hidroelektrana u Srbiji: Užice na Đetinji, Vučje na Vučjanci, Niš na Nišavi, Veliko Gradište na Peku, Vlasotince na Vlasini, Ivanjica na Moravici i Zaječar na Timoku. Konstruisao je i Beogradsku termocentralu. Zaslužan je i za prvo demonstriranje radija u Beogradu 1908. kao i za električno osvetljenje Beograda.

Vremeplov: Umro Mihajlo Mihajlov

Profesor ruske književnosti Mihajlo Mihajlov, jedan od najpoznatijih jugoslovenskih disidenata i intelektualaca umro je na današnji dan 7. aprila 2010. godine.

Vremeplov: Rođen Žozef Nieps

Na današnji dan 7. aprila  1765. godine rođen je francuski hemičar Žozef Nieps pionir fotografije. Usavršavajući litografiju od 1813. do 1820, prvi je u svetu uspeo da fiksira sliku dobijenu u mračnoj komori pomoću posrebrene bakarne ploče, prekrivene osetljivim slojem asfaltnog laka.

Vremeplov: Umro Jovan Dučić

Na današnji dan 7. aprila  1943. godine umro je srpski pisac i diplomata Jovan Dučić, član Srpske kraljevske akademije, čija je lirika udarila pečat srpskoj poeziji u prvoj polovini 20. veka. Diplomirao je prava u Parizu i od 1912. do 1941. bio je diplomatski činovnik Kraljevine Srbije i Jugoslavije, na kraju i ambasador u nekolicini evropskih prestonica. Već prvom pesničkom zbirkom “Pjesme”, izdatom 1901. u Mostaru, predstavio se kao specifičan liričar i vanredna pojava u srpskoj književnosti. Pisao je i prozu (“Jutra sa Leotara”), putopise (“Gradovi i himere”, “Pismo iz Ženeve”, “Pismo s Alpa”, “Pismo iz Španije”), eseje (“Blago cara Radovana”, “Moji saputnici”, “Staza pored puta”), studije (“Grof Sava Vladislavić”), političku publicistiku (“Verujem u Boga i u srpstvo”). Umro je u SAD duboko rezigniran stradanjima srpskog naroda tokom rata, posebno na teritoriji takozvane NDH. Dugo nakon Drugog svetskog rata, pojedini segmenti njegovog dela bili su zanemarivani, zbog činjenice da je Dučić smatran simpatizerom Pokreta generala Mihailovića. Njegovi zemni ostaci počivali su šest decenija u varošici Geri u državi Indijana SAD, posle čega su prenesene u otadžbinu i položene u kriptu manastira Nova Gračanica iznad njegovog rodnog Trebinja.

Vremeplov: Tito formirao vladu narodnog jedinstva

Posle ostavke kraljevske vlade, Josip Broz Tito je na današnji dan 7. aprila   1945. godine formirao novu jugoslovensku vladu u koju su ušli i šef predratne Demokratske stranke Milan Grol, kao prvi potpredsednik, i Ivan Šubašić, kao ministar inostranih poslova.

Vremeplov: Umro Stenli Kjubrik

Na današnji dan 7. aprila   1999. godine u  Londonu je umro američki filmski režiser Stenli Kjubrik, jedan od najznačajnijih režisera. Tokom 46 godina karijere snimio je 20 filmova među kojima su najpoznatiji “Staze slave”, “2001: Odiseja u svemiru”, “Paklena pomorandža”, “Doktor Strendžlav” i “Beri Lindon”.

By admin