GCE 2020: Jačajte javne obrazovne sisteme

Globalna nedelja akcije za obrazovanje (GAWE) 2020. godine Globalne kampanje za obrazovanje (GCE) planirana je ove godine od 26. aprila do 2. maja. Ovogodišnja tema „Ostalo je 10 godina do 2030: Rešenja, preporuke i planovi civilnog društva za dostizanje Cilja 4 održivog razvoja (SDG4)“. 

GCE se, od svog formiranja do danas,  usredsredila na jačanje uticaja svojih nacionalnih članova koalicija civilnog društva uticaju na razvoj obrazovanja u svojim zemljama, kroz izgradnju njihovih kapaciteta za praćenje, istraživanje i analizie obrazovnih politika i njihovih kapaciteta da se uključe i utiču na kreatore obrazovne politike. Konkretno, GCE je to učinila kroz razvoj i implementaciju strategija stvarnog sveta (program (2006-2010) i Fond za obrazovanje civilnog društva (CSEF, od 2009 do danas). GCE blisko sarađuju sa regionalnim i međunarodnim partnerima širom Afrike, Azije i Pacifika, Latinske Amerike, Evrope, Kariba i Bliskog istoka, a uz finansiranje, uglavnom iz Globalnog partnerstva za obrazovanje, obezbeđuje  finansiranje, tehničku podršku i pomoć u  izgradnji kapaciteta, mogućnost za učenje i razmenu i veze za regionalno i globalno zastupanje 57 nacionalnih koalicija u zemljama sa niskim i nižim srednjim dohotkom.

“Obrazovanje za sve” podržava mnoge globalne Ciljeve održivog razvoja (SDGs) i osnov je za realizaciju drugih prava. Vlade treba da obezbede ove Ciljeve, a civilni sektor treba da da svoj doprinos tako što se uključiti i sam proces.  Zbog ovoga, učešće građana i civilnog društva mora biti institucionalizovano u procesu donošenja odluka. Danas je još uvek, u previše država, glas naroda prigušen, a u mnogim vlade su preduzele agresivne mere da smanje obim delovanja civilnog društva, kroz smanjivanje fondova, osnivanje vladinih NVO, vodeći represivnu političku aktivnost, pa čak direktno kriminalizuju aktivnosti civilnog društva.           

Stoga zahtevamo od vlada da zaustave kriminalizovanje i smanjivanje prostora za delovanje civilnog društva, na nacionalnom nivou, kao i da jačaju javne obrazovne sisteme, državne i kapacitete lokalnih samouprava da obezbede besplatno i kvalitetno obrazovanje za svu decu, odbacujući predlog obrazovanja makar  i sa niskim školarinama u privatnim vrtićima i školama, kao jedan od odgovora na obrazovnu krizu.

Đacima dostupna aplikacija za telefone “RTS Moja škola”

Učenicima osnovnih i srednjih škola koji prate nastavu na daljinu na RTS2 i RTS3 i platforme RTS Planeta, sada je dostupna i specijalizovana aplikacija, “RTS Moja škola“ za mobilne telefone. Aplikaciju „RTS Moja škola“ đaci mogu besplatno preuzeti putem internet prodavnica za aplikacije, funkcionalna je na najzastupljenijim operativnim sistemima mobilnih telefona i tableta, i omogućava direktan pristup svim obrazovnim sadržajima za osnovno obrazovanje, gimnazije, srednje stručne škole i dualno obrazovanje, saopštio je RTS. Već petu nedelju za redom, RTS realizuje nastavu na daljinu za sve osnovce i srednjoškolce u Srbiji. Javni medijski servis Srbije ustupio je svoja dva televizijska kanala, a putem interneta, omogućen je pristup svim obrazovnim sadržajima putem sajta RTS- a.

Ministar otkrio kako će tačno izledati polaganje

Proba male mature biće održana 22, 23. i 24. aprila, po redu srpski, matematika i kombinovani test, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da se do sada za specijalizovana odeljenja gimnazija prijavilo 8.736 nadarenih učenika. Šarčević je Tanjugu kazao da će se mala matura izvesti tako što će zadaci biti distribuirani putem onlajn platformi i RTS-a, a đaci će imati jako puno vremena, odnosno 12 sati. – Ceo dan im je na raspolaganju, nemaju potrebu da žure nigde – kazao je Šarčević. Naveo je da će tipovi pitanja biti takvi da će biti potrebno samo da nešto dopune ili zaokruže, što više služi da sebe provere – Na taj način želimo da im ukažemo da nema potrebe da prepisuju ili pitaju nekoga, jer to ne služi ničemu. Ti se testovi neće ocenjivati i služe samo za jednu vrstu dijagnoze, da postavimo dijagnostiku šta su prošli, šta nisu, da bismo onda još narednih mesec i po mogli da im dajemo jasnu podršku da bi se što bolje pripremili za malu maturu – kazao je Šarčević.

Govoreći o nadarenim učenicima, Šarčević je kazao da se sa današnjim danom prijavilo 8.736 učenika i to za razne modele. Kako je naveo, za matematički prijavilo se 656 učenika, za IT odeljenja preko 1.870 učenika, muzičko – baletske više od 2.200, a zanimljivo je da se prijavilo više od 560 učenika nadarenih za hemiju i biologiju. Interesovanje nadarenih učenika poraslo je za fiziku tako da se prijavilo 389, a nadareni učenici prijavili su se i za sportska odeljenja, za nadarene za umetnost u gimnazijama, kao i za nadarene za geografiju. – Mislimo da će taj broj biti veći, ali to ne znači da će svi ti učenici biti upisani. Međutim, to interesovanje nam govori da je kapacitet tih učenika dobar, da deca vole novine i da se reforma gimnazija pokazala dobrom – kazao je Šarčević. Očekivanja su, prema statistici, da oko 50 odsto djaka položi prijemni, a kako je naveo Šarčević, ponuda za IT je smanjena da bi se obezbedili kvalitetni profesori.

Kada je u pitanju prijemni ispit, Šarčević kaže da se pravi cela mala strategija s obzirom da i epidemiolozi kažu da bi škole trebalo poslednje da se otvore. – Već sada pravimo strategiju da to bude samo jun pa nadalje. Nama je maj važan da prođe u raznim probama – kazao je Šarčević i dodao da već od ponedeljka šalju model kako će “formativne ocene da se dovedu u sumativne”, a to uputstvo će dobiti svi nastavnici. Kako kaže, već ima dovoljno ocena, a i nastavnici su se već dovoljno usavršili da to rade, što je dobro, jer, navodi, ima mnogo novina.

Podsetio je i da je za uskršnji raspust ostavljeno mnogo manje dana za praznovanje i to da bi se dobili na vremenu. – Moj je cilj da u maju imamo jedan solidniji tempo jer deci će biti i dosadno i ovo je i socijalna potreba da se ovako nešto radi. Sve što je od nastave bilo odradili smo na ovaj specifičan način, nemamo nadoknade predavanja kada se deca vrate u klupe – navodi Šarčević. Ministar kaže da je pedagoška situacija dobra, u smislu da deci pomognu i vide dijagnostikom šta je urađeno, gde treba pomoć. – Nakon toga ćemo raditi prognoze kada ćemo raditi maturu i sve druge pripreme istovremeno – kazao je.

U prvoj polovini juna gledaće se da se razvrstaju nadareni đaci i njima će se omogućiti da urade test jer su u manjem riziku, s obzirom da se 9.000 učenika može razvrstati po celoj Srbiji. – Time smo završili ceo ciklus osnovne škole i prešli ka srednjoj, koje će u međuvremenu završiti svoje procedure – naveo je Šarčević.

Nastava na daljinu od vrtića do fakulteta

            Zbor vanrednog stanja, izazvanog korona virusom, u našoj zemlji zatvoreni su vrtići, osnovne i srednje škole, te visokoškolske ustanove i organizovana je nastava na daljinu. Operativni plan Ministarstva uvažava veliki broj različitih programa nastave i učenja u svim razredima osnovne i srednje škole, a fokus je na organizovanom učenju na daljinu, koje doprinosi realizaciji programskih sadržaja opšteobrazovnih predmeta i stručnih predmeta s najvećim fondom časova.

Od ponedeljka, 30. marta, svakog radnog dana od 7.30 do 8 časova na Drugom kanalu Radio Televizije Srbije emituje se i program namenjen predškolskom uzrastu. U okviru njega prikazuje se serijal “Na slovo, na slovo”, kao i serije “Ovako vas vidimo“ i “Plava ptica“. Biće emitovano i više od 30 video materijala koje je resorno ministarstvo izradilo u saradnji s partnerima u okviru projekata ”Vrtići bez granica“, a u okviru novog Programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja “Godine uzleta“. Pored toga, zavisno od opštine do opštine, predškolske ustanove organizovale su i rad vaspitačica na daljinu.

Osnovno obrazovanje i vaspitanje na daljinu na srpskom jeziku krenulo je ranije, a u okviru njega emitovanje časova počelo je 17. marta u osam časova na kanalu RTS 3, sa po dva časa za učenike od prvog do sedmog razreda i tri časa za učenike osmog razreda. Od 23. marta učenicima nižih razreda broj časova povećan je na tri, a počelo je emitovanje na RTS 2. Za učenike petog, šestog i sedmog razreda na kanalu RTS 3 emitovano je po tri , a za osmake po četiri časa. Časovi na RTS-u emituju se šest dana u nedelji, to jest radnim danima i subotom.

Osim časova, snimljene su i emitovane 42 kraće video poruke, među kojima su poruke psihologa učenicima i roditeljima, vežbe za nastavu fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, kao i filmovi kreativnih kolaža za aktivnosti kod kuće, za prvi ciklus obrazovanja i vaspitanja.

Za gimnazije i srednje stručne škole ukupno je snimljeno 426 časova, od kojih je do sada emitovano 140. Za dualno obrazovanje ukupno je snimljen 121 čas.

Muzičke škole “Lisinski“, “Stanković“ i “Đorđević“ snimile su 20 klipova s nastavnim jedinicama teoretskih predmeta, a obrazovni sadržaji objavljeni su na Jutjub kanalu i na sajtovima škola.

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja je, osim posebno pripremljenog i adaptiranog obrazovnog sadržaja za učenike koji se emituje na Javnom servisu RTS-a, realizovalo obrazovno-vaspitne aktivnosti i kroz različite kanale i oblike komunikacije.

Uspostavljeno je veb-mesto https://www.rasporednastave.gov.rs/ na kome je moguće pogledati raspored časova, uspostavljen repozitorijuma obrazovnih video-sadržaja za učenike osnovnih i srednjih škola na platformi RTS Planeta, kao i nacionalna platforma za onlajn učenje Moja škola https://www.mojaskola.gov.rs/ . Pored toga, obezbeđen je besplatan pristup veb mestima https://mojaskola.rtsplaneta.rs/, https://www.rasporednastave.gov.rs/ i https://www.mojaskola.gov.rs/, a nadograđene su i proširene funkcionalnosti za formativno praćenje i vrednovanje učenika u esDnevniku. Od 2. aprila roditeljima je omogućeno da kroz roditeljski modul (https://moj.esdnevnik.rs/) prate sve formativne ocene učenika.

Nastavu na daljinu organizovali su i svi univerziteti, a u skladu s tehničkim i kadrovskim mogućnostima i svi pripadajući fakulteti. Za sada, na fakultetima su otkazani ispitni rokovi i dok nadležni još razmišljaju kako da ovaj problem prevaziđu studentske organizacije , pre svih Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) uputila je dopis Ministarstvu prosvete, u kome predlažu da se nakon ukidanja vanrednog stanja organizuje veći broj ispitnih rokova za studente, uvede “reprogram” školarina, ali i da se koriguje broj bodova potrebnih za upis u narednu školsku godinu.

U cilju ostvarivanja prava svih učenika na obrazovanje Ministarstvu prosvete, nauke i tehniloškog razvoja u saradnji za Nacionalnim savetima nacionalnih manjina, nacionalnim i lokalnim/manjinskim medijima organizovalo je pripremu, snimanje i emitovanje časova na osam jezika nacionalnih manjina, na kojima se celokupna nastava izvodi. – U normalnim uslovima učenici koji se školuju na nekom od manjinskih jezika imaju kao obavezan predmet srpski kao nematernji jezik-kaže državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Ana Marija Viček. – Sada, u vanrednim uslovima ti časovi se ne snimaju, nego ovi učenici, u skladu s preporukama svojih nastavnika, na RTS-u prate odgovarajuće časove srpskog jezika za većinsku populaciju.

Po rečima Ane Marije Viček, do sada je snimljeno na mađarskom 207 časova, među kojima ima i časova za srednjoškolske smerove u sistemu dualnog obrazovanja, a sa sajta Nacionalnog saveta ove nacionalne manjine nastavnici mogu da preuzimaju digitalne sadržaje namenjene nastavnicima u zemlji matici. Na albanskom je snimljeno 246 časova, na bosanskom 155, na bugarskom, istina samo pet, ali đaci koji se obrazuju na ovom jeziku prate časove koji se emituju u Bugarskoj, a odgovaraju planu i programu nastave i učenja u našoj zemlji.Na hrvatskom je snimljeno 46 časova, na rumunskom 32, rusinskom 24 i na slovačkom 106 časova. Ovi časovi se emituju na medijima sa nacionalnom pokrivenošću RTS Planeta, RTV 2 , gde se emituju četiri dana u nedelji, kao i na lokalnim televizijama manjinskih medija. – Učenici završnih razreda osnovne škole, koji se školuju na manjinskim jezicima mogu na Jutjub kanalu RTV da izaberu jezik na kojem će im biti titlovani časovi svih predmeta koji se polažu na završnom ispitu. Ovo ne važi jedino za časove srpskog jezika, pošto umesto njega, ovi učenici na završnom ispitu polažu jezik na kojem slušaju nastavu.

U saradnji s Pokrajinskim sekretarijatom za obrzovanje, upravu, nacionalne manjine, nacionalne zajednice, obezbeđeni su i prevodi svih dopisa koji se šalju školama vezano za nastavu na daljinu. Svi dokumenti, linkovi snimaka i sve važne informacije vezano za nastavu na daljinu na svih osam jezika nacionalnih manjina dostupni su na sajtu https://www.rasporednastave.gov.rs/obrazovanje-manjine.

Šarčević: Nastojaćemo da ne pomeramo upis studenata na fakultete

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da će se nastojati da se upis na fakultetima ne pomera i dodao da će prijemnih ispita za buduće studente biti i ove godine. “Rekao sam da ćemo imati već od kraja maja značajnu podršku, mesec dana, maturantima, tako da mogu da se pripremaju i bez privatnih časova, mogu zaista da dobiju vrhunsku pomoć, koju će im pružiti njihovi nastavnici, privatni i državni, i ono što im sad država omogućava onlajn nastavu”, kazao je Šarčević.

On se nada da ne bi trebalo da se pomera rok za upis na fakultete. “Ali za upis, lično mislim da ne moramo da pomeramo, pod pretpostavkom da mi najkasnije krenemo da radimo, da to bude neki juni mesec, i to je poslednji scenario koji radimo. Već ako se malo posle pomera, malo se stvari komplikuju i zalazimo u juli”, kazao je ministar Šarčević.

Asistent na FTN osmislio aplikaciju ” za podršku u karantinu

Aplikacija “Podrška psihoterapeuta” razvijena je u okviru inicijative “Budi i Ti heroj” koju je pokrenula Vlada Republike Srbije i predstavlja sjajan primer saradnje države i IT zajednice u vremenu krize. Ljudi su u izolaciji, povećani su njihovi strahovi i potreba da razgovaraju sa stručnim licima. To i jeste smisao novih tehnologija, da pomažu ljudima i rešavaju njihove probleme”, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je istakao da je Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj uputio poziv IT zajednici da dostavljaju svoja inovativna rešenja koja bi mogla da unaprede sistem u borbi protiv korona virusa. “Za samo sedam dana pristiglo je više od 100 inovativnih predloga IT zajednice i najveći deo ovih inicijativa IT zajednica je spremna da realizuje potpuno besplatno. Upravo ovo nam pokazuje koliko su oni solidarni i odgovorni u ovom teškom trenutku u kojem se nalazi naša država”, rekao je Popović.

Popović je ukazao da neki od tih predloga daju rešenje za goruće probleme sa kojima se država suočava u ovom trenutku. “Oni se odnose na komunikaciju sa građanima u izolaciji, kontrolu poštovanja mere izolacije, izdavanje dozvola za kretanje tokom policijskog časa, onlajn pijace, pa sve do proizvodnje inovativne zaštitne opreme – maski, vizira i tunela za dezinfekciju”, kazao je Popović. Osvrćući se na podatak da je IT industrija prošle godine ostvarila izvoz od 1.5 milijarde evra, Popović je istakao da je od izuzetnog značaja da se po okončanju krize izazvane pandemijom virusa Kovid-19, omogući dalji razvoj IT industrije, jer je ona generator budućeg ekonomskog rasta Srbije.

Tvorac aplikacije, inovator i asistent na Fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu, Igor Graić istakao je da putem ove veb aplikacije korisnik u samo tri klika može da dođe do prvog slobodnog psihoterapeuta koji radi na volonterskoj bazi. “Aplikacija omogućava korisnicima da zakažu više od 300 ponuđenih slobodnih termina, krajnje je jednostavna za korišćenje, potrebna su samo dva klika da se korisnik spoji sa psihoterapeutom”, rekao je Graić. On je napomenuo da će u budućnosti postupak korišćenja biti nešto kompleksniji i da očekuju da će imati i mobilne verzije aplikacije u narednih 7-10 dana.

Posebno su, kako kaže Graić vodili računa o tome da se medicinskim radnicima kojima je potrebna pomoć obezbede najiskusniji terapeuti, jer se oni trenutno suočavaju sa najvećim stresom. “Cilj platforme je da ona i u budućnosti služi društvu psihoterapeuta, jer će predstavljati izvrstan poligon kroz koji će se mladi terapeuti dodatno obučavati i na taj način razvijati svoje kapacitete”, zaključio je Graić.

Psihoterapeut Zoran Milivojević ukazao je da je ovo izvanredan primer kako se savremena tehnologija koristi u službi mentalnog zdravlja.ž “Mi već 16 dana imamo akciju preko Saveza društava psihotarepauta Srbije, gde oko 400 psihoterapeuta daju volontersku podršku onima kojima ta pomoć treba. Zahvaljujući ovoj aplikaciji koju je Igor Graić pokrenuo uz podršku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, to nam jako olakšava posao, jer ćemo sada moći automatski da povezujemo ljude kojima je potrebna pomoć i psihoterapeute koji su spremni da u tom terminu daju poršku ljudima koji se osećaju ugroženo”, rekao je Milivojević.

Akreditacija studijskih programa bez posete ustanovama

Prof. dr Ratko Nikolić, sa Poljoprivrednog  fakulta Novi Sad kaže da  „poznaje dobro problematiku akreditacije u Visokom obrazovanju“. „Bio sam dva mandata član Komisije za akreditaciju i jedan mandat član Nacionalnog saveta Srbije. Da bi uspešno dočekali novu školsku godinu predlažem da se u procesu akreditacije studijskih programa izostavi poseta Visokoškolskim ustanovama dok traje ova kriza“, kaže on.

„Zato predlažem da Nacionalno akreditaciono telo, Nacionalni savet u saradnji sa Ministarstvom prosvete donese odluku da se posete ukinu dok traje vanredno stanje. Nacionalni savet, Komisija za akreditaciju i recenzenti skoro normalno rade elektronskim putem. Posebno recenzenti sada imaju dovoljno slobodnog vremena za rad i to treba iskoristiti“, kaže prof. Nikolić.

„Ovo je od ogromnog interesa za visoko obrazovanje, a i Evropske asocijacije neće nam zameriti. Pozdrav i ostanite kod kuće“, kaže ovaj profesor.

Internet ne može da zameni praktičnu nastavu

U Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi nastava se sada odvija „onlajn“. Profesori su u svakodnevnom kontaktu sa studentima, koji putem različitih aplikacija uče novo gradivo i ispunjavaju određene obaveze. Ono što internet svet ne može da zameni jeste praktična nastava, koja će biti održana kada se za to steknu uslovi, odnosno kada se deca vrate u vrtiće. Ispitni rokovi, kao i odbrane završnih i master radova, biće održani kada se završi vanredno stanje.

Nakon uvođenja vanrednog stanja, u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi napravljena je reorganizacija procesa rada. Amfiteatar, učionice i hodnici su prazni, a nastava se preselila u virtuelni svet. Iako direktnog kontakta i žive reči nema, profesori i studenti i dalje su povezani i sva predavanja mogu se pronaći na školskom sajtu. “Pored mogućnosti skidanja materijala sa sajta, imaju i svoje grupe, tako da nastavnici komuniciraju i na taj način. Neki nastavnici su pokušali da organizuju nastavu i putem određenih platformi. To je sad na početku, ali mislim da će pokazati zaista dobre rezultate”, saopštila je Angela Mesaroš Živkov, direktorka Visoke škole stukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi.

Sada je nemoguće organizovati praktičnu nastavu, budući da su vrtići zatvoreni. Ovo je obaveza koja mora biti ispunjena, kako bi školska godina bila u skladu sa svim propisima. “Nakon okončanja će se napraviti novi plan rada, u saradnji sa predškolskim ustanovama, da studenti uđu i da odrade svoje prakse, da ne bi bili oštećeni. Takođe, ono što jedino ne možemo da organizujemo i odradimo online nastavom su praktične aktivnosti studenata iz metodika. Tu će se takođe napraviti novi plan“, izjavila je Angela.

Važno pitanje je i kako će teći ispitni rok, odnosno na koji način će studenti ispuniti ovu važnu obavezu. “Svi ispitni rokovi koji su izgubljeni, a mi smo otkazali aprilski ispitni rok, biće nadoknađeni. Studenti ne treba da brinu da će biti oštećeni. Sve će se odvijati ubrzanim korakom juna ili jula, kad god bude ovo okončanje”, dodala je ona.

Studenti ne treba da brinu ni o plaćanju, jer su sve izmirene obaveze evidentirane, a ostalo će se nastaviti normalnim tokom nakon kraja vanrednog stanja. Očekuje se da će i upis u jedinu državnu visokoškolsku ustanovu na severu Banata biti obavljen uobičajeno, budući da se prijemni ispiti organizuju krajem juna ili početkom jula.

Inđija: Profesori i učenici sašili više od 4.000 maski

Više od 4.000 maski do sada su sašili prosvetni radnici iz Srednje stručne škole “Đorđe Natošević” u Inđiji. Trenutno se sprema velika količina maski za Univerzitetsku dečiju kliniku u Novom Sadu, ali i za građane. U trenutku kada je zemlja u vanrednom stanju mobilisane su sve snage da se ta situacija lakše i brže prevaziđe. Mašinu u ruke uzeli su i profesori ostalih predmeta koji nisko usko vezani za šivenje. Materijal za maske donirali su opština Inđija, kao i veliki broj inđijskih privrednika, a u akciju profesora uključili su se i učenici, posebno oni koji su četvrta godina srednje škole.

Medicinskom fakultetu u Nišu najsavremenija laboratorija

Direktor Klinike za kardiohirurgiju u Nišu Dragan Milić najavio je da će Medicinski fakultet u Nišu dobiti od Komande američke vojske u Evropi laboratoriju za genetska istraživanja i tipizaciju tkiva vrednu skoro milion dolara. Milić je na svom Fejsbuk profilu objavio da je 6. aprila završen tender koji je sprovela Komanda američke vojske za Evropu, kojim će Medicinski fakultet u Nišu, Grad Niš i Srbija dobiti najmoćniju laboratoriju za genetska istraživanja i tipizaciju tkiva ne samo na Balkanu već jednu od najmoćnijih u Evropi. On je naveo spisak opreme koja će biti poklonjena, a na spisku je, između ostalog, genetski skener čija je vrednost na tržištu 260.000 evra, dok je vrednost prateće laboratorijske opreme 150.000 evra. Milić je istakao da je realno očekivati da laboratorija bude potpuno funkcionalna u septembru.

Vremeplov: Umro Lomonosov

Ruski naučnik i pisac Mihail Vasiljevič Lomonosov, tvorac fizičke hemije, član Ruske akademije, enciklopedista svetskog glasa umro je 15.  aprila 1765. godine. Školovao se u Rusiji, Nemačkoj i Holandiji. Njegovo obrazovanje i naučna delatnost bili su raznoliki: od klasičnih jezika, do astronomije i tehnike. Formulisao je zakon održanja materije, objasnio pojave sagorevanja, stvorio naučnu teoriju o svetlosti, objasnio poreklo polarne svetlosti. Znatno je reformisao rusku nauku i udario temelje naučne terminologije ruskog književnog jezika. Napisao je prvu gramatiku ruskog jezika, dramska dela “Tamira i Selim” i “Demofont”.

Vremeplov: Rođen Leonardo

Na današnji dan 15.  aprila  1452. godine rođen je italijanski slikar, vajar, arhitekta, pronalazač, Leonardo da Vinči, jedan od najvećih umova renesanse. U Francusku je prešao 1516. gde je i umro. Izradio je relativno malo slika, od kojih su najznačajnije “Mona Liza”, “Bogorodica u pećini”, “Sveta Ana”, “Tajna večera”. Uradio je mnoštvo crteža, a mnoge njegove freske su oštećene zato što je eksperimentisao bojama. Nije se interesovao samo za ljudsko telo i prirodu nego i za psihologiju: u “Tajnoj večeri” metodski je prostudirao i nijansirano izrazio karakter svake ličnosti. Prvi je uneo atmosferu u slike i pomoću svetlo-tamnog modelisanja (sfumato) dao toplinu kože i mekoću tela. Ni jedno njegovo vajarsko delo nije sačuvano, a arhitektonske zamisli su ostale u projektu. Živo su ga privlačile i prirodne nauke – fizika, astronomija, hemija. Radio  je i na spravi za letenje. Napisao je “Traktat o slikarstvu”.

Vremeplov: Umro Sartr

Francuski filozof i pisac Žan Pol Sartr, jedan od tvoraca filozofije egzistencijalizma, koji je 1964. odbio Nobelovu nagradu za književnost umro je 15.  aprila 1980. godine. Tokom Drugog svetskog rata učestvovao je u Pokretu otpora, a ulogu angažovanog intelektualca nastavio je zalažući se za nacionalnu slobodu naroda Indokine i Alžira (francuske kolonije) i odupirući se suprotnim tendencijama u Francuskoj. Nastojao je da stvori sintezu egzistencijalizma i marksizma. U književnosti je zastupao tezu o potrebi “angažovane literature”. Dela: filozofski spisi “Biće i ništavilo”,  “Imaginarno”, “Egzistencijalizam je humanizam”, “Kritika dijalektičkog uma”, romani “Mučnina”, “Putevi slobode”, drame “Prljave ruke”, “Nesahranjeni mrtvaci”, “Đavo i gospod bog”, “Iza zatvorenih vrata”, “Bludnica dostojna poštovanja”, “Zatočenici iz Altone”, eseji “O Bodleru”, “Šta je književnost”, autobiografija “Reči”.

Vremeplov: Potonuo “Titanik”

Na  današnji dan 15. aprila 1912. godine na prvom putovanju iz Velike Britanije u SAD, na ledeni breg u severnom Atlantiku, velikom brzinom, naleteo je tada najveći i najluksuzniji putnički brod “Titanik” i “nepotopivi brod”, kakvim je smatran, potonuo je za samo dva časa i 20 minuta. Brod je naleteo na santu u sred noći i potonuo je prvih sati 15. aprila. Od 2.224 putnika i člana posade, poginulo je 1.523.

Vremeplov: Rođen Henri Džejms

   Američki pisac Henri Džejms, tanan i prodoran psiholog, koji je u realističnom maniru precizno analizirao običaje, postupke i navike američkog i evropskog društva, uvek u potrazi za moralnim vrednostima rođen je na današnji dan 15. aprila 1843. godine. Brižljivo je gradio kompoziciju dela, težeći nekoj vrsti umetničkog savršenstva. Pred kraj života 1915. postao je britanski državljanin. Dela: romani “Roderik Hadson”, “Amerikanac”, “Dejzi Miler”, “Portret jedne ledi”, “Tragična muza”, “Bostonci”, “Golubija krila”, “Ambasadori”, “Zlatna zdela”.

Vremeplov: Umro Linkoln

Na  današnji dan 15. aprila 1865. godine umro je američki državnik Abraham Linkoln, dan posle atentata u vašingtonskom pozorištu “Ford Theatre”, gde je na njega pucao jedan glumac iza kog su najverovatnije stajale pristalice poraženih država Konfederacije u tek okončanom Američkom građanskom ratu. Pre izbora za predsednika SAD 1860. bio je zemljoradnik, drvoseča, lađarski momak, upravnik pošte, advokat, kongresmen. Pripadao je Republikanskoj partiji, stranci industrijske buržoazije koja je bila za ukidanje ropstva. Od 1861. do 1865. predvodio je rat protiv južnih država SAD, u kojima su vlasnici veleposeda (najčešće plantaža pamuka) želeli da očuvaju ropstvo – zbog gotovo besplatne radne snage.

Vremeplov: Počelo korišćenje insulina

Insulin, koji je kanadski naučnik, nobelovac Frederik Banting, otkrio 1921. godine, počeo je na  današnji dan 15. aprila 1923. godine da se koristi u lečenju dijabetesa.

Vremeplov: Objavljen prvi moderni engleski rečnik

Na  današnji dan 15. aprila 1755. godine doktor Samjuel Džonson, engleski pesnik, novinar i leksikograf, objavio je “Rečnik engleskog jezika”, prvi moderni engleski rečnik.

Od korone zaraženo 28 dece uzrasta od 15 dana do 17 godina

            Za lečenje dece od korona virusa, i to iz cele Srbije, zadužena je bolnica “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu gde je u ovom trenutku smešteno 28 dece uzrasta od 15 dana do 17 godina. Većina njih ima blagu kliničku sliku. – Njihovo stanje je dobro, nadamo se da će svi oni posle negativnih testova uskoro otići kući – rekla je za RTS dr Olivera Ostojić, rukovodilac ovog dečjeg dela bolnice. Na ovom odeljenje nalaze se i četiri bebe koje su zaražene korona virusom. – One su starosti od 15 do 40 dana, sa blagom kliničkom slikom. Tu su smeštene sa svojim majkama koje su kovid pozitivne. Posle dve nedelje uradićemo testove i poslaćemo ih kući – kaže dr Ostojić.

Kako dodaje “u ovoj kratkoj praksi su se uverili da deca po pravilu imaju blage simptome, da ima pneumonija, ali bez ozbiljnijih posledica”. – Imali smo dvoje dece sa teškom kliničkom slikom, jedno je bilo neurološki, drugi nefrološki pacijent. Dečaka od tri godine smo otpustili kući, nadamo se da će i devojčica uskoro biti u svom domu. U svakom slučaju imamo i odličnu svakodnevnu saradnju sa Instituttom za majku i dete – dodala je dr Ostojić. Za dve i po nedelje ova dečja bolnica imala je 45 pacijenata, njih 20-tak je već otpušteno. – Savetujemo roditeljima da ako primete čak i blagu temperaturu kod dece, i ako ona počnu da kašljucaju, da ih odmah odvedu kod lekara. Kod nas dolaze deca iz cele Srbije, šalju ih kovid ambulante. Kada dođu odmah ih “obrađujemo”, uzimamo krv, radimo rendgen pluća i procenjujemo da li je potrebna hospitalizacija ili ne – zaključila je dr Ostojić.

Lončar: Stav struke je da se sačeka sa vakcinacijom dece

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u nedelju uveče da je stav struke da se ništa neće desiti ako se par nedelja sačeka sa vakcinacijom dece. “Postoje uslovi da se deca vakcinišu, ali je to odluka pedijatra”, rekao je ministar za Televiziju Prva.

Šajn: Formirati fond solidarnosti za socijalno ugroženu decu

Predsednik Romske partije Srđan Šajn predložio je formiranje Fonda solidarnosti za socijalno ugroženu decu, najviše pogođenu krizom izazvanom epidemijom korona virusa, u koji bi, najpre državni funkcioneri, službenici, poslanici, uplatili po 100 evra koje država planira da dâ iz programa podrške povodom krize. Tako bi, smatra Šajn, bio stvoren fond od nekoliko stotina miliona evra kojim bi upravljala Vlada Srbije i koji bi služio pomoći deci koja žive u socijalno ugroženim porodicama. “Smatramo da je ispravno što država poštuje Ustav, tako što svakog stavlja u isti položaj u ovom trenutku i priprema se da svakom punoletnom građaninu uplati 100 evra, ali, istovremeno apelujemo na svest naših građana da budu solidarni jer nam je solidarnost u ovom trenutku potrebnija više nego ikad, moramo da pomognemo najviše onima kojima je najpotrebnije”, izjavio je juče Šajn, navodi se u saopštenju Romske partije. Kako je naveo, svi predsednici političkih partija treba da budu primer u akciji, kao i narodni poslanici, članovi Vlade, državni sekretari, funkcioneri lokalnih samouprava, NVO aktivisti, velike kompanije i preduzeća…

Inicijativa za dozvole za osobe sa autizmom

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je inicijativu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da se roditeljima i starateljima dece, deci i odraslim osobama sa autizmom dozvoli kretanje, u ograničenom vremenu, u blizini mesta stanovanja, tokom opšte zabrane kretanja. Kako se ističe u saopštenju, toj grupi građana treba izdati dozvole za kretanje zbog održavanja dnevne rutine i navika koje su za njih vrlo važne. Poverenica je u ponedeljak naglasila da bi se navedeni problem mogao rešiti slanjem zahteva za izlazak na posebno određen telefonski broj, nakon čega bi stigla SMS poruka o dozvoli za izlazak u periodu od sat vremena. “Na ovaj način bi se olakšalo roditeljima i starateljima da dobiju dozvolu koja bi u formi SMS poruke bila validan dokaz u slučaju kontrole, da mogu biti napolju i u periodu opšte zabrane kretanja”, navela je Janković. Poverenica je dodala da bi takvo rešenje moglo da posluži i za neke druge slučajeve izdavanja dozvola za kretanje, ukoliko pandemija potraje. Takođe, u inicijativi je navedeno da je neophodno da se centri za socijalni rad uključe u zaštitu osoba sa autizmom u slučaj da njihovi roditelji ili staratelji obole od korona virusa.

Prinudna naplata alimentacije redovna i tokom vanrednog stanja

Fond PIO, u skladu s propisima, sprovodi zabrane na penzijama po osnovu izvršiteljskih i sudskih zaključaka, koji se u periodu vanrednog stanja u državi ne sprovode, shodno Uputstvu Komore javnih izvršitelja, a od ovog postupanja izuzete su određene kategorije građana u čiju korist se realizuje obustava na penzijama, kao što su obustave po osnovu alimentacije. U tom slučaju obaveza izvršitelja je da obaveste Fond po kojim zaključcima se nastavlja obustava, navodi se u saopštenju Ministarstva rada.  U svim pojedinačnim situacijama u kojima su izvršitelji postupili na taj način i obavestili Fond o zaključcima po kojima se vrši obustava na penzijama, pri isplati martovske penzije u aprilu obustave su sprovedene, navodi se u saopštenju.

Ukoliko je bilo propusta potrebno je da se stranke obrate izvršiteljima ili Fondu PIO kako bi se greška ispravila. „Fond PIO ne ulazi u suštinu odluke izvršitelja i potpuno je izlišno prozivati Fond na odgovornost i dovoditi javnost u zabludu nagoveštajima da Fond odlučuje o tome kada i koji izvršiteljski zaključci će se sprovoditi ili nesprovoditi“, navodi se u saopštenju Ministarstva. Dodaje se da informacija koja se ovih dana pojavila u javnosti o tome da Fond PIO ne sprovodi izvršiteljske zaključke na penzijama po osnovu alimentacije nije tačna.

Učitelj svaki dan prepešači 8 km kako bi siromašnim učenicima odneo domaće zadatke i hranu

Učitelj i pomoćnik direktora jedne škole u Grimzbiju (Velika Britanija) nije želeo da njegovi učenici usled pandemije korona virusa izgube besplatne školske obroke, pa je uzeo stvar u svoje ruke. Zejn Pauls svakog dana prepešači osam kilometara noseći rančeve pune hrane i domaćih zadataka za najmanje 78 učenika. Ruksaci su teški oko 18 kilograma, ali učitelj smatra da je dobrobit dece na prvom mestu, prenosi Index.hr. Hranu ostavlja na kućnom pragu učenika, pokuca na vrata, malo se udalji i sačeka da se uveri da je porodica preuzela pošiljku. “End Čajld”, organizacija za siromašne, tvrdi da 34 odsto dece u Grimzbiju živi u siromaštvu. – Porodice su zahvalne zbog ovog gesta. Roditelji i deca dolaze na prozor i mašu mi, a neki čak žele da porazgovaraju sa mnom. Ponekad mislim da sam jedina odrasla osoba s kojom mogu da popričam uživo ovih dana – našalio se učitelj. – Mnoge porodice žive u strahu. Boje se da puste decu iz kuće, a čak se boje da odu i do prodavnice. Zato sam veoma srećan jer znam da im pomažem – dodao je i rekao da misli da deci njegovo svakodnevno pojavljivanje daje osećaj normalnosti jer je pre izolacije bilo normalno da ga viđaju svaki dan.

By admin

WordPress PopUp