ZAŠTITI OBRAZOVANJE, U I POSLE KRIZE SA COVIDOM-19

● Inkluzija i pravičnost vodeći principi Prepoznati i podržati ulogu nastavnika  Osigurati odgovarajuću političku posvećenost i ulaganja u obrazovanje u fazi oporavka

„Okupljamo se u doba krize, kada naša uloga da vodimo i koordiniramo agendu “Obrazovanja 2030” nikada nije bila veća“, izjavila je pomoćnica generalnog direktora UNESCO-a, Stefanija Đanini, otvarajući hitni onlajn sastanak Upravnog odbora “Obrazovanja 2030” u četvrtak, 2. aprila 2020.     

Posledice zatvaranja  škola u 187 zemalja su pogodile 1,5 milijardu učenika, pa su se članovi Upravnog odbora fokusirali na taj problem i doneli  preporuke za hitne mere koje treba da obezbede pravičnost, podrže nastavnike i spreče  finansijske krize koje bi mogle pogoršati inače postojeće nejednakosti u učenju i produbiti krizu u obrazovanju. Opisujući pandemiju kao ljudsku i zdravstvenu krizu, Đanini je naglasila da solidarnost i partnerstvo  moraju biti odgovor globalne obrazovne zajednice i da je neophodno  jačanje Globalne koalicije Covid-19 koja trenutno okuplja preko 80 javnih i privatnih partnera. Ona je pozvala Upravni odbor “Obrazovanja 2030”  da preuzme ulogu koordinatora i da tako osigura da obrazovni sistemi izađu iz krize jači nego što su bili ranije i tako zaštitili pravo na obrazovanje svih učenika – posebno onih koji su najranjiviji.

Poruku globalne solidarnosti ponovio je kopredsedavajući, japanski profesor Kazuhiro Ioshida, koji je izjavio „ovo je trenutak kojim se testira naša humanost“. Dalje je naglasio da „najslabiji ne bi trebali biti gubitnici“, te da bi „pravičnost i inkluzija trebalo da budu naša glavna briga“.

Ministarka obrazovanja Kolumbije, Marija Viktorija Angulo Gonzalez predstavila je iskustvo Kolumbije  i način na koji je region Latinske Amerike sarađivao – aktivnu razmenu najboljih praksi. Ključni principi strategije za obrazovanje u Kolumbiji su jačanje porodičnih i nastavničkih odnosa. Ministarka je takođe naglasila potrebu za različitim pristupima učenju u različitim kontekstima, uključujući digitalnu, radio i televizijsku podršku. Socijalno-emocionalne veštine i  jačanje mentalnog zdravlja učenika takođe su bile  deo podrške. Kolumbija garantuje i nastavak programa – hrana kod kuće studentima koji se oslanjaju na takvu pomoć u  svakodnevnoj ishrani.

Naglašavajući potrebu za različitim pristupima koji bi osigurali kontinuitet učenja, direktor UNICEF-ovog programskog odeljenja za obrazovanje Robert Dženkins podelio je iskustva naučena u vreme krize  sa ebolom, koja je pogoršala nejednakosti, naročito one rodne. Podsetio je na porast seksualnog nasilja, trudnoće tinejdžerki i visoke stope napuštanja škole zbog zatvorenosti škola. Dženkins je takođe naglasio važnost raščlanjenih podataka da bi se doprlo do  najugroženijih i pozvao na proaktivne mere kako bi se deci omogućilo da se vrate formalnim sistemima učenja čim se kriza smanji.

Nastavnici su se našli na prvoj liniji odbrane kontinuiteta nastave, ali su im alati i metodologije učenja na daljinu nametnuti  bez savetovanja sa njima, pri čemu velikom broju nedostaje adekvatna obuka za takav način podučavanja, rekao je Denis Siniolo iz Internacionale obrazovanja  (Education International – EI), komentarišući prve rezultate  nedavne anketa iz više zemalja. On se osvrnuo  na 12 principa EI za zaštitu učenja i nastavnika, kao i na nedavni poziv Međunarodne radne grupe za nastavnike za Obrazovanje 2030. u šest tačaka, pozivajući „sve vlade,  pružaoce usluga obrazovanja, kao i finansijere, javne i privatne, da prepoznaju uloge koje nastavnici igraju u obrazovnom odgovoru i oporavku od krize izazvane COVIDOM-19“.                                                                                                         Neli Marete iz kenijskog Ministarstva obrazovanja takođe je stavila naglasak na ulogu nastavnika, opisujući strategiju zemlje za dostizanje  cilja – 15 miliona učenika, uključujući izbeglice i nomadske učenike u kenijskim školama. Ovo uključuje prenošenje digitalnog kurikuluma i poboljšani TV program. Podržavaju se nastavnici za rukovanje digitalnim sadržajem i za efikasno praćenje učenja. Objasnila je da je povezanost veliki izazov i priznala da je prilagođavanje digitalnog sadržaja učenicima sa posebnim potrebama i dalje neophodno.

Ocenjeno je da je okupljanje radi veće posvećenosti obrazovanju važnije nego ikad u svetlu globalne ekonomske recesije koja bi mogla ozbiljno uticati na budžete za obrazovanje i pomoć poput finansijske krize iz 2008/09. Stoga su predstavnici Norveške, Svetske banke, Globalnog partnerstva za obrazovanje, kao i OECD-a, pozvali  sve aktere da udruže snage i ojačaju političko jedinstvo, podrže reprogram otplate dugova, zaštite potrošnju u socijalnom sektoru, upozoravajući da bi implikacije smanjenja budžeta mogle biti dramatične. Haim Savedra iz Svetske banke pozvao je partnere da učine vidljivom „tihu obrazovnu krizu“, dok je Andrea Šlajcer iz OECD-a pozvao članice da pomognu zemljama da u raspodeli oskudnih resursa daju prednost pravičnosti i da iskoriste trenutni zamah za osiguranje javne obaveze  prava na obrazovanje sada, ali i nakon krize

Zatvarajući sastanak, kopredsedavajuća Stefanija Đanini pozvala je Upravni odbor „da pokrene skup ključnih poruka i politika“ kako bi podržao zemlje sada i nakon krize, zaštitio investicije u obrazovanje i iskoristio zamah za oblikovanje obrazovanja budućnosti

Upravni odbor SDG-a za obrazovanje 2030 je globalni mehanizam za konsultacije i koordinaciju zainteresovanih strana u obrazovanju u Agendi održivog razvoja 2030. Njegov  osnovni cilj je usaglašavanje i jačanje podrške zemljama i njihovim partnerima u ostvarivanju globalnih ciljeva i ciljeva obrazovanja i osiguranje praćenja i nadgledanja  ciljeva vezanih za obrazovanje u okviru Agende 2030.

Novi Sad, 16.04.2020.
prof. Hadži Zdravko M. Kovač, savetnik

By admin