UČENJE U VREME KRIZE: ZABRINJAVAJUĆA PODELA SVETA

Učenje u vreme pandemije ne može se ograničiti samo na online načine

Teacher Task Force, međunarodna alijansa koju koordinira UNESCO, na osnovu podataka Instituta za statistiku UNESCO-a i Međunarodne unije za telekomunikacije upozorila je da gotovo polovina od  ukupnog broja učenika koje je pandemija COVID-19  odvojila od školskih klupa i nastavu prate van učionica (najmanje 1,5 milijarda), njih oko 826 miliona  nema u svom domaćinstvu računar, a 43% (706 miliona) nema internet kod kuće, u vreme kada se digitalno učenje zasnovano na daljini koristi  za osiguranje kontinuiteta obrazovanja u velikoj većini zemalja. Ovo  je posebno izraženo u zemljama sa niskim prihodima, tako npr. u subsaharskoj Africi 89 odsto učenika nema pristup kućnim računarima, a 82% nema pristup internetu.    Nadalje, dok mobilni telefoni mogu omogućiti učenicima pristupanje informacijama, povezivanje sa svojim nastavnicima i međusobno, oko 56 miliona učenika živi na lokacijama koje mobilne mreže ne pokrivaju, a od toga je skoro polovina u subsaharskoj Africi.

„Iako se napori na pružanju usluge povezanosti internetom moraju višestruko povećavati, sada znamo da se nastavak učenja ne može ograničiti samo na online načine“, izjavila je Audrei Azoulai, generalna direktorka UNESCO-a i dodala „Da bismo smanjili već postojeće nejednakosti, moramo podržati i druge alternative, uključujući korišćenje radio i televizijskih emisija u zajednici i kreativnost prosvetnih radnika i prosvetnih vlasti o svim načinima učenja. Ova rešenja preporučujemo našim partnerima iz Globalne koalicije za obrazovanje“. Globalno, najmanje 1,5 milijarda učenika i 63 miliona nastavnika osnovnih i srednjih škola pogođeni su dosad neviđenim poremećajem izazvanim pandemijom COVID-19  sa zatvaranjem škola u 191 zemlji.  

Čak je i za nastavnike u zemljama sa razvijenom infrastrukturom informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT)  povezivanje sa domaćinstvima i  brz prelazak na online učenje velik izazov. Za nastavnike u regionima u kojima su IKT i druge tehnologije na daljinu manje dostupne, tranzicija je još teža ili nemoguća.

Nastavnici takođe zahtevaju obuku za efikasno pružanje obrazovanja na daljinu i putem interneta, ali takva je podrška naročito oskudna u zemljama sa niskim prihodima. U podsaharskoj Africi samo je 64% nastavnika u osnovnim i 50% srednjoškolskih nastavnika prošlo  minimalnu obuku, a to često ne uključuje IKT veštine.

„Ove nejednakosti predstavljaju stvarnu pretnju kontinuitetu učenja u vreme neviđenih poremećaja obrazovanja“, rekla je Stefanija Đanini, pomoćnica generalnog direktora UNESCO-a za obrazovanje. „Rešavanje ovih praznina dalo je zamah pokretanju Globalne koalicije Covid-19, koja okuplja više od 90 partnera iz javnog i privatnog sektora, kako bi razvili univerzalna i pravedna rešenja i učinili digitalnu revoluciju uključivom.“

Globalna koalicija za obrazovanje uključila je i Međunarodnu uniju za telekomunikacije, uz  ključne grupe koje, od ranije,  podržavaju nastavnike, kao što su Education International, fondacija Varkei, Međunarodna organizacija rada i Međunarodna radna grupa za nastavnike za obrazovanje 2030, koja je nedavno objavila Poziv za akciju podrške nastavnicima pogođenim pandemijom.

UNESCO je u petak, 17. aprila, održao svoj peti seminar o odgovoru međunarodne zajednice u obrazovanju na Covid-19 radi razmene iskustava zemalja i strategijama učenja na daljinu tokom pandemije Covid-19.

Novi Sad, 24.04.2020.
prof. Hadži Zdravko M. Kovač, savetnik

By admin

WordPress PopUp