GNA 2020: ULOGA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA (OCD) U PANDEMIJI COVID-19

Svetska (Generalna) skupština Globalne kampanje za obrazovanje (GCE) je vrhovno upravljačko telo GCE. Održava se svake tri godine a čine ju obrazovne kampanje i predstavnici organizacija iz preko 100 zemalja. Uz razgovore o širokom spektru pitanja koja se odnose na univerzalno obrazovanje, Skupština  određuju i kampanje za narednih nekoliko godina. Članovi koji plaćaju ustavom (statutom) propisanu članarinu imaju pravo da prisustvuju Svetskoj skupštini i glasaju. Svetska skupština bira Odbor, koji se sastaje dva puta godišnje. Odbor nadgleda rad kampanja, realizaciju budžeta i rukovodi radom Sekretarijata. Sekretarijat čini međunarodno osoblje koje podržava razvoj GCE, obezbeđuje resurse kampanje, podnosi izveštaje o lobiranju i materijalima za kampanju, vodi i pokreće  međunarodne kampanje.
pokretanje kampanja.

Poslednja, Šesta svetska skupština GCE-a održana je u Katmanduu (Nepal) 16. i 18. novembra 2018. Okupilo se 300 učesnika iz 100 zemalja kako bi razgovaralo o budućnosti pokreta i razvilo strategije za odbranu prava na besplatno, javno i kvalitetno obrazovanje za sve. Razmatrani su i usvojeni prioriteti kampanje i zagovaranja za naredne četiri godine, izrađen novi strateški plan. Ustav (statut) je doživeo nekoliko izmena, pre svega po prvi put u istoriji pokreta posebnog odbora za organizacije pod vođstvom mladih.

Izabrani su novi Odbor i predsednik. Za predsednika GCE izabran je g-din Refat Sabbah, a g-din  Samuel Dembele (ANCEFA) za predsednika Odbora.  Gospođa Madeleine Zuniga iz Peruanske kampanje za pravo na obrazovanje je nova potpredsednica GCE, a g-đa Mugvena Malukele iz  Internacionale obrazovanja (EI) izabrana je za potpredsednicu Odbora.

Refaat Sabbah je obrazovni lider bogatog znanja i iskustva. Doživotni je aktivista za ljudska prava i obrazovanje. Generalni je direktor i osnivač Centra za nastavničko stvaralaštvo u Palestini, predsednik Arapske mreže za građansko obrazovanje (ANHRE), a u Odboru GCE  je od 2015. Refaat je osnovao i ACEA, koji predstavlja jedanaest nacionalnih obrazovnih koalicija i tri regionalne koalicije iz zemalja koje govore arapski jezik.

Samuel Dembele je predsednik Upravnog odbora Afričke mreže kampanje za obrazovanje za sve (ANCEFA, od novembra 2015), predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za obrazovanje za sve u Burkini Faso (CN-EPT BF, od aprila 2014.) i generalni sekretar Nacionalne unije nastavnika za srednje i visoko obrazovanje (SNESS, od 2010).

 Ovih dana, uoči Globalne nedelje akcije 2020. planirane od 26. aprila do 2. maja  primili smo cirkularno pismo GCE koje prenosimo u celosti;

Poštovani članovi, primite pozdrave GCE,

https://www.campaignforeducation.org/wp/wp-content/uploads/2020/02/Slider-Animated-GCE-Anniversary-Logo-English-1110x550.gifNadamo se da ste dobro i bezbedno i da preduzimate sve mere predostrožnosti koje su preporučile  Svetska zdravstvena organizacija i vaše Ministarstvo zdravlja da zaštitite sebe i svoje najmilije. COVID-19 je prisutan u celom svetu i nadamo se da će te pandemiji pristupiti  ozbiljno kako situacija i zaslužuje. Čak i ako je vaša zemlja za sada relativno pošteđena, protekli mesec je pokazao da se sve može promeniti u deliću sekunde. Mere Svetske zdravstvene organizacije (WHO) o socijalnom distanciranju i rigoroznoj ličnoj higijeni pokazale su se vrlo efikasnim za zaustavljanje eksponencijalne linije  širenja virusa. Tokom kriza nastaju mnogi izazovi u komunikaciji stoga budite mirni i ne paničite na loše i uzbunjujuće vesti i informacije, budite oprezni sa lažnim vestima i delite samo proverene korisne informacije.

GCE, kao globalni pokret, želi da izrazi svoju solidarnost sa onima koji su najviše pogođeni i da potvrdi našu posvećenost da podržimo vas i vaše članove u ovim strašnim vremenima. Želimo da vas ohrabrimo da delite svoja iskustva i ideje, tako da svi možemo imati koristi učeći  jedni od drugih i osigurati da zajedno ostanemo jaki. Obezbedili smo ovu platformu i ovu poruku putem  e-pošte za sve nas da delimo,  ažuriramo  ili postavljamo bilo kakva pitanja, predloge ili informacije koje želite da delite na mreži.

Kao pokret, podržavamo odluku mnogih vlada da zatvore škole, napominjući da je i bez toga preko 800 miliona dece i mladih  lišeno prava na obrazovanje. Ipak, trebali bismo biti budni i nastaviti podizati svest o sledećim pitanjima.

Trenutna kriza je prilika da se potvrdi osnovna uloga organizacija civilnog društva (OCD) kao ključnog partnera u vanrednim situacijama. Moramo osigurati da se obrazovanje u slučajevima kriza globalno shvati ozbiljno i da  novi scenariji i planovi za vanredne situacije budu spremni da odgovore nivou izazova. Rešenja poput učenja na daljinu treba istražiti, prilagoditi potrebama vašeg konteksta i različitim mogućnostima učenika.

Takođe vas ohrabrujemo da imate  aktivnu ulogu u promociji zdravstvene svesti i obrazovanja, kao i u širenju informacija koje služe za podizanje nivoa zdravstvenih praksi i promena ponašanja. Takođe i za psihosocijalne i emocionalne aktivnosti podrške roditeljima i deci.

Posebno želimo da zahvalimo svima vama za vaš trud i nastavnicima širom sveta  koji stoje na čelu trenutne krize. Oni će biti ključni za osiguranje prava na obrazovanje za sve, a o njihovoj kreativnosti zavisiće pronalaženje rešenja za učenje na daljinu u teškim kontekstima.

Nadalje, kao pokret, ohrabrujemo sve naše članove da rade uporedo s vladama na pružanju alternativnih rešenja za krizu. Ne bismo trebali dolaziti samo sa preporukama, već i sarađivati sa vladama o alternativnim rešenjima da nastave sa pružanjem kvalitetnog besplatnog javnog obrazovanja za sve. Savetujemo vam da budete budni kako biste osigurali da pravo na obrazovanje za sve bude zaštićeno od strane svih aktera. Ovo je kritična i stresna situacija za javne sisteme i vreme je da zajedno sa obrazovnim vlastima radimo na pojačanim kolektivnim naporima. Svesni smo lokalnih, regionalnih i međunarodnih izazova sa kojima se sve vlade trenutno suočavaju kao rezultat ove krize, a akteri civilnog društva trebali bi ih podržati kao cenjenog partnera.

U proteklih 20 godina, GCE se zalagala za snažne veze između obrazovanja i zdravlja i da ova dva osnovna i judska prava ostanu  javna dobra. Nadamo se da će ova kriza omogućiti svetskim liderima da razviju sisteme koji će biti efikasniji i koji će  pravovremeno reagovati na krize.

U ovim izazovnim vremenima, želeli bismo da ceo Pokret bude budan i angažovan na  sledećim važnim pitanjima da:

Osigura da vlade i ministarstva uključe OCD u izradu planova za vanredne situacije.

Izvrši pritisak na vlade i međunarodne organizacije koje rade u zdravstvu i obrazovanju da dodele budžete za obrazovne aktivnosti u vanrednim situacijama. Planovima su potrebni namenski budžeti.

Igra svoju ulogu u proceni planova i osigurati da podrška  bude dobro koordinirana i usaglašena.

Naglasi komplementarnost između zdravlja i obrazovanja i usredsrediti se na procenu školskog okruženja i VASH infrastrukture.

Obrati se vladama i OCD da opreme škole i poboljšaju spremnost školskog okruženja za učenike i nastavno osoblje u periodu oporavka.

Igra svoju ulogu u pritisku na zvanične i privatne medije da pažljivo prate ovu stvar u ovim okolnostima, uključujući osiguravanje da su te informacije dostupne osobama sa invaliditetom i onima koji žive u udaljenim područjima.

Drži vlade odgovornim za njihovu spremnost i kvalitet svoje pripremljenosti.

Aktivno učestvuje na sastancima Klastera obrazovanja i ojača rasprave o pravu na obrazovanje za sve.

Svesni smo da su gore navedeni neposredni koraci koji se bave trenutnom situacijom, i rado bi podržali i pružili rešenja vladama da bi se ovo postiglo. Kada se kriza završi, procenićemo odgovore vaših zemalja i nadamo se  ponovo potvrditi naš stav da nije razumno čekati da se kriza shvati da su organizacije civilnog društva sastavni deo rešenja. Vreme je da integracija i partnerstvo budu autentična praksa koja će se odraziti na celokupnost odnosa organizacija civilnog društva i vlada.

Budite bezbedni, poštujte upute zdravstvenih radnika i brinite o sebi i drugima!

Solidarno sa vama!

Samuel Dembel, predsednik Odbora GCE
Refat Sabbah, predsednik Svetske skupštine GCE
Novi Sad, 29.04.2020.
prof. Hadži Zdravko M. Kovač, savetnik

By admin

WordPress PopUp