Srećan 1. Maj – Međunarodni praznik rada

Međunarodni praznik rada dan  kad se sećamo na radnička postignuća, ali i radničke žrtve koje su sindikalno organizovani radnici podneli i podnose od davne 1884. godine, pa do danas. Prvi maj je počeo da se slavi kao uspomena na masakr radnika u Čikagu, 1886. godine, a  ideja potiče iz 1884. godine. Tada su vodeći američki sindikati, po ugledu na kanadske kamarade, tražili donošenje zakona kojim bi se ustanovilo osmočasovno radno vreme. Pošto traženi zakon nije stupio na snagu kada je trebalo, 1. maja 1886. godine, organizovan je masovni protest u SAD, koji je u Čikagu poprimio drastične razmere kulminirajući krvavim masakrom na Trgu Hejmarket, 4. maja. Šta se tačno dogodilo tokom štrajka radnika, nikad nije detaljno utvrđeno. Prema zvaničnoj verziji, neko je usred protesta bacio bombu na policajce, nakon čega su krenuli u razbijanje demonstracija. Bačena bomba ubila je osmoricu policajaca, broj poginulih radnika nikada nije objavljen, mada se govori o pogibiji oko 70. Svedočanstva iz tog vremena kažu da se ceo događaj zbio u pet minuta. Sedam radnika je po okončanju protesta osuđeno na smrt, a to suđenje okarakterisano je kao “najveći debakl američkog pravosuđa”. Na pogubljenju, radnici su prkosno pevali ”Marseljezu”, himnu Francuske.

Obeležavanje Prvog maja kao državnog praznika počelo je u Francuskoj  kada je na zasedanju II Internacionale  u Parizu, 14. jula 1889. godine, proglašen Praznikom rada. Međunarodni praznik rada obeležava se, u pravilu, velikim demonstracijama, ponekad i paradama, mirnim protestima i sl, a najčešće su ga organizovali socijalistički, komunistički, anarhistički i različiti levičarski pokreti. Kako su radničke masovne manifestacije mnogima dobro došle, ne čudi da se u proslavu praznika uključile i konzervativne organizacije poput katoličke crkve, koja je Prvi maj proglasila danom Svetog Josipa radnika.

Beležimo i da je u mnogim zemljama sveta 1. maj postao državni praznik, koga su kao takvog slavile sve komunističke (realsocijalističke) države i vlasti, pa čak i Hitlerova Nemačka, što sve upućuje na zaključak da su prečesto radnički interesi mnogima dobro poslužili u političke svrhe, pri čemu su, naravno, radnici u pravilu prolazili „kao bosi po trnju“, a da su i sami tome doprineli. “Kako izgleda, mnogi radnici ni iz ovog istorijskog iskustva nisu mnogo naučili, pa su često pred dilemom: nacionalno ili radničko birali ovo prvo, zaboravljajući da se kao radnici moraju prvenstveno založiti za radnička prava. U svemu tome srpski radnici nisu bili nikakav izuzetak, kao, uostalom, ni njihove kolege u okruženju i upravo stoga je otrežnjenje tako i bolno i teško” rekao je prof. Hadži Zdravko M. Kovač predsednik  NSJSS.

„Ova kriza je još jednom pokazala vrednost radnika širokog spektra zanimanja za funkcionisanje društva i naš svakodnevni život. Osim, opravdano pominjanih zdravstvenih radnika, na prvoj liniji odbrane od virusa našli su su i trgovci, komunalci, apotekari, pekari, nastavnici i mnogi drugi, koji su često slabo vidljivi, a bez čijeg rada se ne može odvijati normalan život. U očekivanju i nadi da će radnici znati i umeti da na pravi način uspostave strategiju i nakon pandemije usmeriti aktivnosti na poboljšanje radničkog položaja i radničkih prava, svim onima koji imaju posao, koji se bore da ga sačuvaju i onima koji će ga tek steći, kao i njihovim porodicama koje od toga zavise, čestitamo Međunarodni praznik rada“ kaže prof. Hadži Zdravko M. Kovač, predsednik  NSJSS.

Ove godine bez radničkih protesta: Radnici u kućnom pritvoru

U preko 150 zemalja sveta danas se obeležava Međunarodni praznik rada. Praznik ustanovljen kao  znak sećanja na proteste radnika u Americi.  Međunarodni praznik rada, jedan od najrasprostranjenijih praznika na planeti. Praznik se obeležava u znak sećanja na radnike Čikaga koji su pre 134 godine stupili u štrajk zahtevajući bolje uslove rada. Prvi maj u Srbiji prvi put proslavljen 1894. godine.

Prvi maj, kao praznik, svoj koren ima u odluci vodećih američkih sindikata da, inspirisani pobedom svojih kanadskih drugova 1884. godine zahtevaju donošenje zakona kojim bi se ustanovilo maksimalno osmočasovno dnevno radno vreme. Taj je zakon trebalo da bude donet do prvog maja 1886. godine.  Kada se to nije dogodilo, došlo je do velikog štrajka u SAD, a u Čikagu i do krvavih nereda. Od tada se u SAD-u, a kasnije i u svim zemljama sveta, Međunarodni praznik rada obeležavao se velikim paradama i  demonstracijama, koje su najčešće organizovali socijalistički, komunistički, anarhistički i drugi levo orijentisani pokreti.  Nakon Oktobarske revolucije Prvi maj je postao državni praznik u SSSR-U, a potom i u drugim komunističkim državama. Kao državni praznik ga je ustanovila i Hitlerova Nemačka. Zbog komunističkih konotacija, u SAD se radnički pokret odrekao Prvog maja, i kao Praznik rada slavi prvi ponedeljak u septembru.

Godinama je zamagljen pravi smisao Međunarodnog praznika rada kao dana borbe za radnička prava. Sindikati su se povukli iz organizovanih proslava ovog datuma, mnogobrojne žrtve tranzicije više i ne očekuju da ih se neko seti ni ovim povodom, a ove godine umešala se pandemija Kovida-19 i … policijski čas. Međutim, ne zaboravlja se tako lako praznik koji zgodno pada u proleće i obavezno neradne dane povezuje s izlaskom u prirodu. Uobičajenih druženja, gozbi, roštiljanja i izleta biće i ove godine. Na omiljenim izletištima već se zauzimaju pozicije za postavljanje šatora i višednevno kampovanje. Nekada, kada su fabrike pripadale radnicima, 1. maj se slavio uz roštilj, ražanj ili kotlić… Stariji vele, bunta nije bilo, jer je većini bilo dobro. Danas kada su, posebno industrijski radnici najureni iz fabrika koje je država ili prodala, ili ih je zbog loše privatizacije zakatančila, koji su ostali bez radnih mesta ili će tek ostati zbog pandemije u toku,  razloga za slavljenje rada baš i nema, ali nema ni socijalnog bunta.

Naš sindikat podseća da su i ove godine sindikati nastupali u više kolona, bez solidarnosti i podeljeni, međusobno se gložeći umesto da bar minimalno sarađuju, što je poraz za čitav svet rada i još jedna od pobeda vlasnika kapitala.

GCE 2020: U previše zemalja slabo upravljanje javnim obrazovanjem

Globalna nedelja akcije za obrazovanje (GAWE) 2020. godine Globalne kampanje za obrazovanje (GCE) održava se ove godine od 26. aprila do 2. maja. Ovogodišnja tema „Ostalo je 10 godina do 2030: Rešenja, preporuke i planovi civilnog društva za  dostizanje Cilja 4  održivog razvoja (SDG4)“. Nažalost, ovogodišnja GNA obeležena je neplanskom borbom protiv planetarne pošasti izazvane pandemijom KOVIDA-19 o kojoj pišemo u posebnom saopštenju, a u nastavku teksta i dalje o GCE i dvodecenijskoj borbi za Obrazovanje za sve.

Jedan od ključnih sistemskih problema koji stoje iza lošeg kvaliteta obrazovanja i koji i sam donekle doprinosi tom stanju, uz trend privatizacije, je postojanje, u previše zemalja, slabog javnog upravljanja i upravljanja u sektoru obrazovanja. To je samo po sebi novi izazov za razvoj,  jer javni sistemi od kojih se očekuje da pruže i osiguraju uslove za kvalitetno obrazovanje za sve su u nekim slučajevima pokazali napredak u odnosu na sisteme od pre 20 godina, ali samo za manjinu. Postoji značajna nepovezanost između formalne uloge država kao nosiloca dužnosti o pravu na obrazovanje i aktera koji imaju obavezu da poštuju, štite i ostvaruju pravo na obrazovanje i njihove stvarne i praktične spremnosti i sposobnosti da ispune te obaveze. Vlade često donose obavezne planove, ali im nedostaju mehanizmi za njihovo sprovođenje. Ovo može biti i jedno i drugo pitanje upravljanja i sistema, u rasponu od nedostatka transparentnosti, do lošeg upravljanja i  korupcije. U mnogim zemlje, kvaliteti i kapaciteti decentralizovanih sistema su ključni, ali daleko od adekvatnih.

Demokratska omladina traži da se svi đaci i studenti obaveste o načinu rešavanju problema u prosveti

Demokratska omladina apelovala je na ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića da u što kraćem roku obavesti sve učenike i studente koji se školuju u Srbiji o preliminarnim rešenjima i odgovorima na predstojeće probleme u obrazovanju, prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19. „Potrebno je da se svi učenici i studenti informišu o načinu na koji će se nadoknaditi redovne aktivnosti predviđene planom i programom, načinu na koji će se održati prijemni ispiti i ispitni rokovi, načinu na koji će se izaći i učenicima i studentima u susret u finansijskom smislu i sve to sa naznakom u kom vremenskom roku, u odnosu na kraj vanrednog stanja, se to može očekivati“, navedeno je u saopštenju. Demokratska omladina je ocenila da bi se iz dosadašnjih izjava Šarčevića moglo zaključiti da je normalizacija stanja proces od nekoliko dana nakon čega će se nastaviti školska godina po regularnom planu aktivnosti, ali veruju da realnost nije takva i da je potrebno da ministarstvo predstavi jasan plan aktivnosti i konkretna rešenja.

Studentima za praćenje on lajn nastave brz internet

Studentima će za praćenje on lajn nastave biti omogućen brz internet Kabinet predsednice Vlade Srbije je u saradnji sa Ministarstvom, trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedio podršku teleoperatera kako bi studentima koji prate nastavu onlajn  bio omogućen brz internet. Predstavnici SKONUS-a dostavili su spisak sajtova kojima studenti  najčešće pristupaju radi praćenja onlajn nastave i za koje im je potreban brz internet.  Potrebno je da visokoškolske ustanove do četvrtka 30. aprila pošalju spisak studenata, njihove brojeve telefona i nazive operatera kako bi se tim pretplatnicima omogućio brz internet. U slučaju da se neki studenti ne prijave do tog roka, dopunu spiska moguće je poslati i nakadno 7. maja.

Novi portal: Zajednica učenja pedagoga i psihologa

Na sajtu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja koji je namenjen za postavljanje obrazovnih resursa i mesto koje nastavnici i stručni saradnici, direktori i ostali akteri u obrazovanju posećuju kako bi dobili konkretne informacija, materijale koji im mogu pomoći  u radu postavljen je i novi Nacionalni obrazovni portal. Na tom portalu  postoji posebna stranica  – Zajednica učenja pedagoga i psihologa, sa resursima psihologa i pedagoga -stručnih saradnika u školama. https://www.portal.edu.rs/pedagozi-i-psiholozi/.  Na toj stranici,  gde pedagozi i psiholozi, izrađuju, istražuju, inoviraju, iniciraju, integrišu, implementiraju, razmenjuju  informacije, mišljenja, stavove i iskustva moguće je naći  i različite materijale, datoteke, video materijale, prezentacije, linkove ka vebinarima  i drugo.

Detaljnije informacije  i koncept projekta  mogu se naći na linku: https://www.pedagog.rs/2020/04/10/poziv-za-ucesce-u-projektu-podrska-strucnim-saradnicima-u-osnovnim-i-srednjim-skolama-u-otezanim-uslovima-uz-program-ucenja-na-daljinu/.

Isplata stipendija za učenike i studente

Isplata stipendija izuzetno nadarenim studentima i učenicama za školsku 2019/2020. godinu počela je u sredu 29. aprila 2020. godine. Studentima će biti isplaćeno ukupno četiri mesečne rate  (6., 7., 8. i 9.).  Izuzetno nadarenim učenicima, takođe, će sutra bita isplaćene dve rate ( 8. i 9.)  stipendija za školsku 2019/2020. godinu. Studentima  osnovnih studija na račun će biti uplaćeno ukupno 48.000,00  hiljada dinara, studentima doktorskih studija 60.000,00 dinara, a učenicima 30.000,00 dinara. Mesečni iznos stipendije, za izuzetno nadarene studente osnovnih akademskih i master studija iznosi 12.000,00 dinara, a za studente doktorskih studija iznosi 15.000,00 dinara.  Mesečni iznos stipendije za izuzetno nadarene učenike iznosi 15.000,00 dinara.

Iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, za isplatu stipendija izuzetno nadarenim studentima izdvojeno je 95.679.000,00 dinara, dok je za stipendije izuzetno nadarenim učenicima izdvojeno 10.260.000,00 dinara. Od sutra, po prvi put,  kreće i  isplata stipendija  studentima za nedostajuća nastavnička zanimanja, za školsku 2019/2020. Njima će biti uplaćeno sedam mesečnih rata.Mesečni iznos stipendije za nedostajuća zanimanja iznosi 12.000,00 dinara. Iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, za isplatu stipendija za nedostajuća zanimanja izdvojeno je 2.016.000,00 dinara.

Poslanici završili, škola za učenike do 4. razreda ponovo na RTS 2

Škola na daljinu za učenike do 4. razreda ponovo se juče vratila na Drugi program RTS, budući da su poslanici Skupštine Srbije završili rad. Na Trećem programu RTS-a časove imaju učenici od 5-8 razreda, dok su predavanja za srednjoškolce dostupna na platformi RTS planeta. Opšteobrazovni predmeti za srednje škole su i na RTS 3 od 15.30, navodi RTS na sajtu.

I veronauka na daljinu

Svake subote, dok traje muslimanski mesec posta Ramazan, učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji, islamsku veronauku mogu da prate preko novopazarske Sandžak televizije, od 10.00 sati svake subote. Sporazum o tome potpisali su rukovodilac Versko-prosvetne službe Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Rešad Plojović i direktor te televizijske kuće Salahudin Fetić. Sandžak TV je krajem marta počela da prenosi nastavu na daljinu za učenike koji se obrazuju na bosanskom jeziku. Organizator je Matica bošnjačka, koja sa svojim stručnim saradnicima priprema nastavne jedinice „u skladu sa obrazovnim sistemom Srbije“, a opšte obrazovne predmete preuzima od RTS. Sporazum o realizaciji nastave na daljinu na bosanskom jeziku, u Beogradu, potpisali su predstavnici Ministarstva prosvete, Matice bošnjačke i Sandžak TV.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je potpisivanje tog sporazuma okarakterisalo kao „sramni akt ministra prosvete Mladena Šarčevića“, koji je potpisivanjem sporazuma „sa jednom nevladinom organizacijom i lokalnom televizijom, najgrublje prekršio zakon i Ustav i time izvršio drsku diskriminaciju Bošnjaka“. Vijeće je navelo da „nikakvo vanredno stanje ne opravdava ovakav drzak pokušaj ukidanja nadležnosti BNV“ . U saopštenju je ponovljeno da je BNV jedino ovlašćeno da predstavlja Bošnjake i odlučuje o pitanjima iz oblasti obrazovanja na bosanskom jeziku, ali nije propuštena ni prilika da se ponovo pripreti obaveštavanjem međunarodne zajednice i preduzimanjem svih pravnih mera „u cilju zaštite svojih nadležnosti i prava dece da se obrazuju na svom maternjem jeziku“.

Šta je sve potrebno da roditelji pripreme za upis prvaka?

Upis prvaka u osnovne škole je, usled uvođenja vanrednog stanja, odložen do daljnjeg. Ipak, Ministarstvo prosvete je, u saradnji sa kabinetom premijerke i Kancelarijom za eUpravu, osmislilo način da taj postupak ubrza. Istražili smo šta je sve potrebno da roditelji pripreme za upis, a šta je ono što će škole već same pribaviti elektronskim putem. Roditelji koji nisu u prilici da zakažu upis elektronskim putem moći će to da učine telefonom.

Na sajtu eUprave od 1. aprila funkcioniše platforma na kojoj je moguće da roditelji iskažu interesovanje za upis deteta u određenu školu.  Nakon ukidanja vanrednog stanja, na istom portalu će moći i da podnesu zahtev za upis. “Svaka škola, odnosno stručni saradnik, da li je to jedan, dva, ili više, otvoriće određene termine u samoj aplikaciji eZakazivanje, da li će to biti od osam do 12, ili od 12 do četiri, gde će roditelji moći da izaberu termin, u skladu sa svojim obavezama i svojim aktivnostima”, rekao je Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje.

Školama će roditelji slati napomene o tome da li je detetu potreban produženi boravak. U tom slučaju je potrebno da od poslodavca pribave tzv. M4 obrazac, kao dokaz da su zaposleni. Sve ostalo će se pribavljati elektronskim putem. “Ono što je novina od ove godine je da roditeljima neće biti potreban niti jedan papir. Škola će po službenoj dužnosti uzeti, povući iz tog sistema eUpisa, odnosno portala, prebivalište, Izvod iz matične knjige rođenih i iz sistema IZIS-a, to je zdravstveni sistem, to je od ove godine, povući će i lekarski pregled, kada dete obavi”, dodao je Pašić.

Mnogi roditelji nisu uspeli da decu odvedu na ranije zakazane preventivne preglede i vakcinaciju, zbog vanrednog stanja. U Institutu za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut” kažu da su domovima zdravlja poslali preporuku da preglede zakazuju i obavljaju u cilju izbegavanja gužve, uz primenu fizičke distance i obavezu da lekari koriste propisane mere zaštite, upotrebu maski, rukavica i dezinfekciju posle svakog pregledanog pacijenta. Na terenu nešto drugačija situacija. Na Odeljenju pedijatrije Doma zdravlja u novobeogradskom Bloku 44 rekli su nam da obaveznu vakcinaciju sprovode, uz prethodno zakazivanje. Ipak, na Odeljenju specijalističkih službi, kakve su recimo ORL, ili Oftalmologija, rekli su nam da primaju samo hitne slučajeve, a da pregleda uz zakazivanja neće biti do daljnjeg. U onim domovima zdravlja koji ne mogu da ispoštuju preporuke “Batuta” specijalistički pregledi će biti obavljani naknadno. Iz Ministarstva prosvete poručuju da nema mesta panici jer će upis biti moguće obaviti sve do 31. avgusta.

Šarčević: Novac od đačkih ekskurzija biće pretvoren u vaučere

Novac koji su roditelji uplatili za đačke ekskurzije najverovatnije će biti moguće pretvoriti u vaučere koji mogu da se potroše za letovanje ili prebace za sledeću školsku godinu, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević za Tanjug. Prema njegovim rečima, svaka škola je pravno lice i kao takva sklapa ugovor sa turističkom agencijom, te će krajnji dogovor biti postignut između roditelja i agencije, a ministarstvo je ovo ponudilo kao jedno od mogućih rešenja. “Mi nudimo neke preporuke i rešenja u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i YUTA-om. Jedan od predloga je da se uplaćen novac pretvori u vaučere koji mogu da se potroše za letovanje ili da se prebace za narednu školsku godinu”, rekao je Šarčević.

Izvesno je da, poručuje ministar, đačkih ekskurzija do leta neće biti, a od sledeće školske godine putovaće se isključivo u zemlji. “Ekskurzije maturanata srednjih škola, koje su uglavnom bile u inostranstvu, biće planirane u Srbiji. Na to svakako insistiramo i to je nešto što nećemo da dozvolimo. Kada će biti izvodljivo da se ponovo putuje u inostranstvo – videćemo, to zavisi od razvoja toka događaj na jesen”, rekao je Šarčević.

Beograd: Početak rada vrtića neophodan trećini roditelja

Oko 30 odsto roditelja dece koja su upisana u beogradske vrtiće izjasnilo se da im je vrtić neophodan od 11. maja, rekao je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak na današnjem sastanku u Gradskoj Upravi Grada Beograda. Gak je na sastanku, na kome su prisustvovali pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić i predstavnici Gradskog zavoda za javno zdravlje, razgovarao sa direktorima 17 predškolskih ustanova i predstavnicima sindikata o merama pod kojima će se vrtići otvoriti za decu roditelja koji se moraju vratiti na radna mesta, a nemaju kome da ostave decu. –Broj prijavljene dece pokazuje nam i visoku svest roditelja da se protiv virusa korone možemo izboriti samo zajedničkim naporima da sve rizike smanjimo, a da je ova mera nužna za one koji nemaju drugog izbora – naveo je Gak. On je istakao da je tema sastanka bila način organizacije rada vrtića u novim okolnostima kao i načini zaštite kako bi i zaposleni i deca bili bezbedni, što je apsolutni cilj. –Život mora da se polako vraća u normalu, ali uz maksimalnu opreznost i dalje praćenje saveta epidemiologa poručio je sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu..

Kako je rečeno na sastanku, roditeljima će biti potrebna potvrda poslodavca da su neophodni na svojim radnim mestima te da će vrtići poštovati mere koje je objavio Gradski zavod za javno zdravlje. –Većina mera su već uobičajene mere koje vrtići sprovode tokom respiratornih infekcija koje se inače javljaju kod dece, a novina je trijaža dece na ulazu vrtića, obavezna zaštitna oprema koju roditelji moraju imati pri dovođenju dece i veći razmak između dece tokom obroka i spavanja – rekao je Gak. Prema njegovim rečima u toku je završna dezinfekcija, kao i tretmani dvorišta vrtića protiv krpelja, te da je poručena hrana od dobavljača kako  bi 11. maja vrtići počeli sa radom. –Za sve nas su ove okolnosti nove, ipak, uz dobru organizaciju, odgovornost i profesionlanost u radu ne očekujem probleme – zaključio je Gak.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić rekao je da je početak rada dela vrtića vid podrške roditeljima, mera do koje se došlo praćenjem iskustva drugih zemalja i potreba roditelja u Srbiji.

Povratak studenata u domove sredinom maja

Povodom predstojećeg povratka studenata u studentske domove i na fakultete, koje se očekuje sredinom maja, Ustanova Studentski centar „Beograd“ donela je odluku da će svi studenti biti oslobođeni plaćanja stanarine od obustave rada do datuma povratka u sobe, a biće im besplatno omogućene i brojne aktivnosti. O tačnom datumu povratka u domove, koji će biti usklađen sa obavezama na visokoškolskim ustanovama, studenti će biti obavešteni putem sredstava javnog informisanja i sajta Ustanove.

Ministarstvo: Vredni predlozi izdavača, nemamo čarobni štapić

Ministarstvo kulture informisanja odgovorilo je u sredu 29. aprila na dopis Udruženja izdavača navodeći da im stoje na raspolaganju za razgovor i konsultacije o predlozima i merama koje su izdavači uputili Nemamo, međutim, čarobni štapić kojim bismo rešili probleme izdavača, ali ni drugih aktera u kulturi, poručili su iz Ministarstva. A na četiri konkretna predloga Udruženja izdavača UPIS, odgovaraju da su vred i pažnje te da treba imati u vidu da je rebalansom budžeta umanjen fond za kulturu i informisanje. U dopisu izdavačima Ministarstvo napominje da je od Vlade dobilo uveravanja da će pomoć za samostalne umetnike svakako biti tema kad se u narednoj fazi budu razmatrale sektorske mere podrške, te kažu da će se potruditi da samostalni umetnici ne budu zaobiđeni.

Udruženje UPIS je u utorak Ministarstvu kulture predložilo mere za prevazilaženje krize u izdavaštvu i knjižarstvu, ali u odgovoru resorno ministarstvo navodi da je predlog da se novac za realizaciju jednog od konkursa udvostruči u ovom trenutku nerealan, pa i nesolidaran u odnosu na druge sektore kulture. UPIS je predložio da se u što kraćem roku nastavi rad na realizaciji godišnjih konkursa ministarstva, da se dvostruko poveća iznos namenjen otkupu knjiga za potrebe univerzitetskih biblioteka, škola…te da se inicira osnivanje specijalnih biblioteka pri bolničkim centrima, sigurnim kućama i dečjim centrima.

Vremeplov: Otvorena prva srpska učiteljska škola

U Somboru je na današnji dan  1. maja 1778. godine otvorena prva srpska učiteljska škola.

Vremeplov: Štrajk u Čikagu

Na današnji dan 1. maja 1886. godine u Čikagu je 40.000 radnika stupilo u štrajk, zahtevajući bolje uslove rada, izražene u paroli “Tri osmice” – po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja. U sukobu s policijom ubijeno je šest i ranjeno oko 50 radnika. Od 1889. ovaj dan se slavi kao Međunarodni praznik rada. U Srbiji je prvi put proslavljen 1894.

Vremeplov: Demonstracije “Solidarnosti”protiv vojne vlasti

U Poljskoj je na današnji dan  1. maja 1982. godine  50.000 pristalica “Solidarnosti” demonstriralo protiv vojne vlasti. Ratno stanje u toj zemlji uvedeno je 13. decembra 1981. godine, kada je general Vojćeh Jaruzelski suspendovao civilne vlasti i uveo vojnu upravu.

Vremeplov: Prvomajski marševi

Prvomajski marševi u Nemačkoj, Turskoj i Grčkoj održani 2009. godine pretvorili su se u sukobe s policijom, dok su hiljade ljudi na ulicama Francuske i Španije protestovale protiv socijalne politike u uslovima globalne ekonomske krize.

Vremeplov: Umro Leonardo

U utorak je obeležen dan na koji je 2. maja 1519. godine umro  italijanski slikar, vajar, arhitekta, pronalazač, Leonardo da Vinči, jedan od najvećih umova renesanse. U Francusku je prešao 1516. gde je i umro.

Izradio je relativno malo slika, od kojih su najznačajnije “Mona Liza”, “Bogorodica u pećini”, “Sveta Ana”, “Tajna večera”. Uradio je mnoštvo crteža, a mnoge njegove freske su oštećene zato što je eksperimentisao bojama. Nije se interesovao samo za ljudsko telo i prirodu nego i za psihologiju: u “Tajnoj večeri” metodski je prostudirao i nijansirano izrazio karakter svake ličnosti. Prvi je uneo atmosferu u slike i pomoću svetlo-tamnog modelisanja (sfumato) dao toplinu kože i mekoću tela. Ni jedno njegovo vajarsko delo nije sačuvano, a arhitektonske zamisli su ostale u projektu. Živo su ga privlačile i prirodne nauke – fizika, astronomija, hemija. Radio je i na spravi za letenje. Napisao je “Traktat o slikarstvu”.

Vremeplov: Rođen Pera Todorović

Na  današnji dan 2. maja 1852 godine rođen je srpski novinar, pisac i političar Pera Todorović, jedan od osnivača Narodne radikalne stranke.

Vremeplov: Hitler ukinuo sindikate

Nemački kancelar Adolf Hitler na današnji dan 2. maja 1933. godine je ukinuo sindikate.

Vremeplov: Predao se  Legija

Na  današnji dan 2. maja 2004 godine Milorad Luković Legija, bivši komandant Jedinica za specijalne operacije (JSO) i prvooptuženi za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića, predao se beogradskoj policiji nakon 14 meseci skrivanja. Za organizovanje ubistva premijera Luković je osuđen na 40 godina zatvora, a na istu kaznu osuđen je i neposredni izvršilac ubistva, bivši Lukovićev zamenik Zvezdan Jovanović.

Vremeplov: Umro Marin Držić

Dubrovački pisac Marin Držić, tipičan predstavnik renesansne književnosti. Njegova dela obiluju bogatstvom duha, veselim scenama i uopste humorom umro je  2. maja 1567. godine. Počeo je kao poeta, ali do literarnog vrhunca dospeo je komedijama. Njegovo najpoznatije delo “Dundo Maroje” za temu ima oca tvrdicu i sina rasipnika, i svojevrsna je poruga vlastelinskih porodica Držićevog rodnog Dubrovnika. Komedije “Pomet”, “Pijerin” i “Đuho Krpeta” izgubljene su ili sačuvane u fragmentima. Ostala dela: komedije “Skup”, “Mande”, “Arkulin”, alegorična pastoralno-muzička komedija “Plakir”, rustikalna komedija “Novela od stanca”, pastorale “Tirena”, “Venera i Adon”.

Vremeplov: Rođen Meklejn Spok

Američki pedijatar Bendžamin Meklejn Spok, čija je knjiga “Saveti zdravog razuma o odgajanju beba i dece”, objavljena 1946. postala bestseler, umnogome izmenivši predstavu o pravilnom odgajanju dece rođen je 2. maja 1903.  godine. Tokom Vijetnamskog rata žestoko je osporavao vojnu avanturu SAD u jugoistočnoj Aziji.

Vremeplov: Studentske demonstracije 1968

Žestokim sukobima s policijom u Parizu na današnji dan 3. maja 1968.  počele studentske demonstracije i štrajkovi zbog oklevanja vlasti da sprovede reforme univerziteta. Studentski protesti ubrzo zahvatili i druge evropske zemlje, a protest prerastao u revolt protiv građanskog društva.

Vremeplov: Rođen Makijaveli

Na današnji dan 3. maja 1469. godine rođen je italijanski političar, diplomata, pisac i istoriograf Nikolo Makijaveli, jedan od utemeljivača politikologije. Posle stvaranja Firentinske republike, bio je 14 godina sekretar vladajućeg “Saveta desetorice”. Oslobodio je politička razmatranja teoloških, moralnih i metafizičkih koncepata i začetnik je ideje nacionalne države (prvi je uveo koncept države u savremenom smislu). U glavnom delu “Vladalac”, u kojem je izneo i sopstvena diplomatska iskustva, razradio je teoriju prema kojoj vladar treba da upravlja državom u interesu njenog jačanja, bez obzira da li će cilj postići zakonom ili silom. Smatrao je da su merila individualnog morala nepodobna za procenjivanje postupaka u ime države. Zalažući se za ujedinjenje Italije, isticao je da za otadžbinu ne treba štedeti niti birati sredstva, otuda je iz njegove političke filozofije docnije izveden pojam “makijavelizam”. Rimokatolička crkva je 1559. njegova dela stavila na “Indeks zabranjenih knjiga”. Ostala dela: “Razmatranja o prvih deset knjiga Tita Livija”, “Istorija Firence”, “O ratnoj veštini”, komedija “Mandragola”.

Vremeplov: Umro Svetislav Vulović

Na današnji dan 3. maja 1898.  godine umro je srpski književni i pozorišni kritičar i istoričar književnosti Svetislav Vulović, profesor Velike škole u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najuticajnijih srpskih književnih kritičara u 19. veku. Napisao je kritičke studije trajnije vrednosti o srpskim pesnicima romantičarima, Petru II Petroviću Njegošu, Simi Milutinoviću Sarajliji, Branku Radičeviću, Đuri Jakšiću.

Vremeplov: Rođen Abe Sije

  Francuski političar Emanuel Žozef Siej, poznat kao Abe Sije, jedan od vođa Francuske revolucije rođen je  na današnji dan  3. maja 1748. godine. U brošuri “Šta je treći stalež?” izložio političke zahteve buržoazije.

Vremeplov: Ustavom u Poljskoj uspostavljena parlamentarna monarhija

Na današnji dan 3. maja 1791.  poljski kralj Stanjislav II Avgust Ponjatovski potpisao liberalni ustav kojim je uspostavljena parlamentarna monarhija. To je bio drugi pisan Ustav u svetu, posle američkog.

Odbijena žalba protiv Jovane Popović

Viši sud u Zrenjaninu odbio je žalbu Osnovnog javnog tužilaštva u Kikindi na puštanje studentkinje Jovane Popović, autorke antirežimske pesme „Bagra“, iz pritvora u Zabeli. Kako se navodi u rešenju, zrenjaninski Viši sud, u veću kojem predsedava sudija Branislav Surla i u kome su sutkinje Ljiljana Aćimović i Mirjana Zorić Vlačo, odbio je kao neosnovanu žalbu kikindskog tužilaštva u krivičnom predmetu protiv Jovane Popović, kojoj se stavlja na teret krivično delo nepostupanja po zdravstvenim propisima tokom epidemije.  Ocenjeno je da je prvostepeni sud pravilno postupio što je ukinuo protvor Jovani Popović, pravilno ocenjujući da više ne stoje razlozi zbog kojih je pritvor najpre određen pa potom produžen, niti da postoje uslovi da se delo ponovi. Studentkinja Jovana Popović uhapšena je 24. marta pod optužbom da nije poštovala mere izolacije a u pritvoru je provela 21 dan, najviše vremena u požarevačkoj Zabeli. Sada se brani sa slobode, u krivičnom predmetu pred Osnovnim sudom u Kikindi. Naredno ročište, ukoliko se ne odbaci optužba, biće održano 7. maja.

Nemački virusolog: Koncentracija virusa kod dece 10.000 puta veća

Nemački virolog Kristijan Drosten upozorio je na opasnost preranog otvaranja dečijih vrtića. Drosten je kazao da se na osnovu gripa i prehlade zna da deca imaju velike količine virusa u grlu. Ta koncentracija virusa je 10.000 puta veća nego kod odraslih, objasnio je on. Drosten kaže da deca imaju imuni sistem bez iskustva, koje ne može da deluje protiv virusa, zbog čega su škole i vrtići žarišta virusa. Istovremeno, kaže da nema još sveobuhvatnih studija koliko su zarazna deca i izražava nadu da će narednih dana nauka doći do novih saznanja. Takođe, Drosten upozorava na prebrzo popuštanje korona-mera. “Na osnovu dobrog razvoja situacije u Nemačkoj i Austriji mnogi ljudi misle da se preterano reagovalo. Oni ne razumeju zašto su radnje morale biti zatvorene. Gledaju samo na to šta se dešava kod njih, ali ne i na situaciju u drugim zemljama”, kazao je Drosten britanskom “Gardijanu”.

Greta Tunrberg poklonila 100.000 dolara za zaštitu dece od korona virusa

Švedska aktivistkinja za klimu Greta Turnberg poklonila Fondu UN za decu (Unicef) 100.000 dolara za zaštitu dece od korona virusa, saopštile su danas. „Kao i kriza sa klimom, tako je i pandemija korona virusa kriza za prava dece“, rekla je Greta Turnberg koja ima 17 godina. Dodala je da će ta kriza pogoditi svu decu „sada i dugoročno, kao i osetljive grupe“, navodi se u saopštenju UN. Mlada Šveđanka je pozvala svet da reaguje i da zajedno s njom podrži „važan rad Unicefa za spasavanje života dece kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje i nastavilo njihovo obrazovanje“.

Greta Turnberg je preko svoje fondacije poklonila svoju nagradu od 100.000 dolara koju je nedavno dobila od danske nevladine organizacije Hjuman Akt (Human Act). Ta organizacija je takođe Unicefu poklonila 100.000 dolara. Novac će biti iskorišćen za nabavku hrane i sanitarne opreme kao i za borbu protiv nasilja i pada obrazovanja dece tokom pandemije korona virusa koja je dovela do zatvaranja škola i karantina stanovništva.

By admin

WordPress PopUp