Šest strateških područja GCE: 1) Kvalitetno obrazovanje

Globalna nedelja akcije za obrazovanje (GAWE) 2020. godine Globalne kampanje za obrazovanje (GCE) obeležena je  u znaku pandemije KOVIDA-19  od 26. aprila do 2. maja. Ovogodišnja tema  bila je „Ostalo je 10 godina do 2030: Rešenja, preporuke i planovi civilnog društva za  dostizanje Cilja 4  održivog razvoja (SDG4)“.  Sa našeg sajta možete preuzeti  Raport o realizaciji Cilja 4 za 2019. godinu (→Dokumenta), a u  nastavku teksta i dalje o GCE i dvodecenijskoj borbi za Obrazovanje za sve.

Pokret GCE se prehodnih 5. godina rukovodio i,  2015. godine usvojenom, vizijom kojom je usmeravao svoj rad – GCE je uticala na vlade da preduzmu akcije neophodne da bi se  garantovao kvalitet  pravičnog obrazovanja za sve, tokom celog života, a kroz efikasno i odgovorno pružanje usluga javnog obrazovanja.

U odnosu na ovu viziju, i u svetlu trenutnog konteksta obrayovanja, pokret je identifikovao i usmerio  fokus na  šest strateških područja: 1. Kvalitetno obrazovanje

GCE namerava da doprinese pojačanom političkom fokusu na kvalitetno obrazovanje i obrazovne politike, koje doprinose obezbeđivanju resursa potrebnih za uspostavljanje i održavanje kvalitetnog obrazovanja. GCE će se zalagati za viziju kvalitetnog i pravičnog obrazovanja sa ljudskim pravima i socijalnom pravdom u centru, koje će obuhvatiti proces ishoda obrazovanja, podučavanja i učenja. Kvalitetne  obrazovne kampanje će u princiou dati prednost nastavnicima na nivou ovih potreba, pozivajući na ulaganja i politike kojima se obezbeđuje dobro obučen, dobro motivisan nastavnik i profesionalne radne snage u obrazovanju. Takođe ćemo se boriti za nastavne programe za učenike koji uključuju nastavu na  maternjem jeziku i interkulturalni dijalog koji doprinose poznavanju, razumevanju i promociji ljudskih prava, održivom razvoju, izgradnji mira i globalnom građanstvu, te stvaranje sigurnog, podržavajućeg, fleksibilnog i inkluzivnog okruženja za učenje i odgovarajućih materijala, kao i odgovarajuća upotreba formativnog ocenjivanja za merenje napretka učenika i informisanje o  nastavi i učenju. Ovo uključuje kvalitetno obrazovanje od ranog detinjstva do odrasle dobi.

Osnovci i srednjoškolci: Spremite se za onlajn radne subote u maju

Tokom maja đaci će imati radne subote, i to u centralnoj Srbiji dve, a u Vojvodini četiri. To je nadoknađivanje časova iz perioda produženog zimskog raspusta, ali i kako bi se nastava i zavšila kao što je predviđeno, do kraja maja. Đaci u centralnoj Srbiji, osnovnci i srednjoškolci, imaće onlajn nastavu sada u subotu, 9. maja, i potom 23. maja, dok će u Vojvodini imati četiri radne subote kako bi nadoknadili dane dužeg raspusta u februaru, i to 9, 16, 23. i 30. maja. Subotom će biti redovna onlajn nastava – kaže za “Blic” pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić. Prema utvrđenom planu, sad u subotu, 9. maja, đaci će imati časove iz maternjeg jezika, matematike i muzičkog.

Ove godine neće biti povratka u školske klupe zbog nastave. Pojedini đaci mogu se vratiti u učionice, ukoliko žele da poprave ocene ili pohađaju dopunske časove kako bi se što bolje pripremili za malu maturu ili prijemni ispit. Ispiti koji su pred osmacima i srednjoškolcima završne godine biće održani u strogo kontrolisanim uslovima iako je to za oko mesec dana, kada bi epidemija trebalo da je na najmanjem mogućem procentu. Kako je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, kod sastavljanja testova imaće se u vidu sve okolnosti. – Kod sastavljanja testova, posebno za malu maturu, imaće se u vidu potpuno nova situacija za sve nas. Ne mogu da kažem da će zadaci biti kao što klinci umajeu da kažu “prosti kao pasulj”, međutim, neće biti ni preteški. Ali mala matura i prijemni će biti održani jer je to i pitanje pravičnosti – kaže ministar.

Govoreći o onlajn nastavi, ministar ističe da je učenje od kuće u proteklom periodu bio način i da se zaštite deca i porodice. Pojedine evropske zemlje vratile su đake u učinioce. Tokom juna kreću druge aktivnosti koje će koristiti đacima da postignu što bolje rezultate. – Od početka juna svi koji žele da poprave ocene, koji smatraju da su oštećeni, misle da mogu bolje, imaće priliku. Takođe, kako roditelji ne bi plaćali privatne časove za one koji se spremaju za testove, bilo male mature ili za fakultet, imaće priliku da deca dobiju tu pogodnost u školi kao dodatnu nastavu. Imamo još jednu mogućnost. Pojedina deca su na granici između dobrog i vrlodobrog i ovog uspeha i odličnog i faliće im neki poen za maturu. Biće im omogućeni dodatni časovi i to će biti već u prvoj polovini juna. Ministarstvo prosvete je za sve korake koje preduzima tražilo pre konkretne implementacije medicinske preporuke. Ukratko, biće to rad u malim grupama sa distancom, s merama zaštite za zaposlene, merenje temperature – poručuje ministar.

Šarčević: Proverili smo koliko znaju naši profesori

Ministarstvo prosvete spremilo je onlajn nastavu za svega dva-tri dana, a potom su snimani časovi u hodu. Onlajn nastava prema dinamici reforme obrazovanja koja se radi sa Evropskom komisijom trebalo je da bude na redu 2022. godine. – Učenje na daljinu je trebalo da bude obuhvaćeno novim projektima, ali smo uspeli, za razliku od ostalih, da ceo sistem dignemo. Tako da smo već pilotirali onlajn nastavu, formativno ocenjivanje i onlajn probu male mature. Proverili smo koliko znaju naši profesori. Naš obrazovni sistem je pre epidemije bio na 40 odsto puta reforme sa evropskim partnerima i mi smo govori da možemo mnogo više. Pokazalo se da možemo – istakao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Partnerski realizovana nastava na daljinu

Na sastanku održanom u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u petak 13. marta 2020. godine doneta je odluka o uspostavljenju studija i snimanja nastave koja će se emitovati na RTS 3 i RTS Planeti. Paralelno je sprovedena priprema da nastavnici snimaju časove u kućnim uslovima. Zahvaljujući UNICEF-u koji je u veoma kratkom roku sproveo nabavku i donaciju licenci za softver Camtasia, snimanje časova u kućnim uslovima otpočelo je početkom aprila, a emitovanje istih na kanalima RTS-a od sredine aprila. Novi načini realizacije nastave na daljinu osmišljeni su u skladu sa mogućnostima sistema i kratkim rokovima.

Uspostavljanju nacionalne platforme za onlajn učenje na adresi https://mojaskola.gov.rs  koja podržava nastavu emitovanu na RTS-u uvodi se interaktivnost u vidu testova i doprinosi izgradnji samoregulacije u učenju kod učenika.

Uspostavljanju veb-mesta https://raporednastave.gov.rs (u saradnji sa Kancelarijom za IT) dostupni su raspored RTS časova, link ka platformi Moja škola mojaskola.gov.rs, preporuke za uspostavljanje onlajn komunikacije između nastavnika i učenika (softverska rešenja i uputstva). U saradnji sa Kancelarijom za IT, koja je pružila tehničku podršku i hosting, instaliran je sistem za upravljanje učenjem Mudl (engl. Moodle) koji je nazvan Moja škola. Mudl je besplatan softver otvorenog koda koji je široko korišćen u svetu, kao i u našem obrazovnom sistemu. Sektor za digitalizaciju u prosveti i nauci Ministarstva prosvete upravlja radom portala Moja škola.  Od početka realizacije nastave na daljinu, bogatstvu digitalnih sadržaja na potralu doprinose nastavnici opšte-obrazovnih predmeta zaposleni u osnovnim i srednjim školama. Oni, volonterski, izrađuju testove, koje, zatim, grupa nastavnika koji poseduju odgovarajuće digitalne kompetencije, takođe volonterski, postavlja na platformu. Ostvarena je i saradnja sa stručnim društvima koja su delegirala nastavnike i time doprinela održivosti ovog portala. Imena volontera javno su istaknuta na portalu Moja škola.

Obrazovni sadržaji emituju se na TV kanalu RTS2 i TV kanalu RTS3 , a dostupni su i preuzimanjem besplatne aplikacije „RTS Moja škola“ za mobilne telefone i tablete, na sajtu RTS-a i multimedijskoj platformi RTS Planeta (https://mojaskola.rtsplaneta.rs).

Microsoft je za veme trajanja kriznog perioda omogućio besplatno korišćenje Office 365 platforme u okviru koje je dostupna verzija Teams aplikacije prilagođena za obrazovanje. Platforma će školama biti dostupna besplatno i kasnije i omogućiće svim nastavnicima, učenicima, profesorima i studentima da organizuju udaljeno izvođenje nastave putem interneta kroz grupni video poziv u kojem nastavnik/profesor može sa studentima da deli i sadržaj svog ekrana, kao i da snima čitav tok časa i učini ga dostupnim svim učenicima/studentima iz odgovarajuće grupe. Pristup platformi je obezbeđen za sve učenike i nastavnike u osnovnim i srednjim školama. Platformi je moguće pristupiti sa računara i sa mobilnih uređaja. Za one koje nemaju dostupan drugačiji pristup internetu obezbeđen je besplatan pristup platformi posredstvom mobilnih mreža MTS Telekom i Telenor. Kako bi se nastavnici što bolje pripremili za korišćenje platforme, Microsoft je organizovao besplatne onlajn obuke za nastavnike, o čemu je posredstvom direktora prosleđena informacija ka svim nastavnicima  sa smernicama za pristup obukama. U saradnji sa kompanijom Microsoft i njihovim partnerom Informatika pripremljena su i uputstva za korišćenje platforme, koja su data na adresi https://rasporednastave.gov.rs/alati-uputstva.php . Na platformi je uspostavljen i kontakt centar koji je namenjen pružanju korisničke podrške nastavnicima.

Zum (Zoom) aplikacija je namenjena održavanju onlajn sastanaka i dostupna je u besplatnoj verziji sa određenim ograničenjima u funkcionalnostima. S obzirom na to da je neke škole koriste za udaljeno izvođenje nastave, za one koje nemaju dostupan drugačiji pristup internetu obezbeđen je besplatan pristup aplikaciji posredstvom mobilnih mreža MTS Telekom i Telenor.

U saradnji sa kompanijom Viber omogućena je upotreba i aplikacije Viber i usluge Viber Community koja omogućava efikasnu grupnu komunikaciju i razmenu informacija, što može da bude korisno u datim uslovima. Za one koji nemaju dostupan drugačiji pristup internetu obezbeđen je besplatan pristup posredstvom mobilnih mreža MTS Telekom i VIP. Kratka uputstva data su na adresi https://rasporednastave.gov.rs/alati-uputstva.php.

 Comtrade je bez naknade a u saradnji sa Kancelarijom za IT ustupio Ministarstvu platformu „Moja učionica TeslaEDU“ za potrebe održavanja online nastave za učenike osnovnih i srednjih škola i samoprocenu znanja za učenike osmog razreda osnovnih škola, koja je realizovana u periodu od 22. do 24. aprila 2020. godine. Takođe, Comtrade je na molbu Ministarstva proširio funkcionalnosti pomenute platforme u veoma kratkom vremenskom roku i pružio podršku u funkcionisanju platforme, sve potpuno besplatno. Comtrade je istu platformu učinio dostupnom učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima potpuno besplatno u toku trajanja perioda u kojem se nastava zbog novonastalih okolnosti ne izvodi u školskim prostorijama. Platforma je dostupna na adresi https://www.mojaucionica.gov.rs/  i nastvnicima pruža podršku u udaljenom izvođenju nastave. Uputstva za upotrebu ove platforme dostupna su na adresi https://rasporednastave.gov.rs/alati-uputstva.php .  Podršku radu ove platforme pružila je i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koja je za potrebe funkcionisanja platforme ustupila hardverske resurse i odgovarajuću podršku u svom data centru.

Za učenike je obezbeđen iz donacija internet i/ili tehnički uređaji (tablet i mobilni) zahvaljujići Kanceraliji za IT i kompanija: Huawei Srbija koja je donirala 100 tableta, Comtrade  300 telefona, Telekom 800 internet kartica i 800 telefona, VIP 800 internet kartica i 400 telefona i Telenor 800 internet kartica i 400 telefona što je ukupno 4.400 uređaja i kartica. Svi uređaji bili su donirali deci koja nisu imala mogućnost da prate nastavu na daljinu i realizuju on probni završni.

U 4 koraka do vrtića

Vrtići u Srbiji, posle skoro dva meseca pauze, počinju sa radom u ponedeljak, 11. maja, a da bi se deca ponovo vratila u ove kolektive, i roditelji moraju da ispune određene obaveze. Iako je bilo polemike oko toga da li će i najmlađi, do 3 godine krenuti, odlučeno je i da jaslena grupa krene, a najnoviji zaključi doneli su preporuku da samo ne kreću u naredne dve nedelje mališani koji imaju određene hronične bolesti. Pored vrtića koji će morati da ispoštuju određene mere zbog pandemije Kovida 19, evo nekoliko stavki koje roditelji moraju da urade da bi dete ponovo poslali u vrtić.

1. korak – Izjašnjavanje

Roditelji su se pre dve nedelje svojim predškolskim ustanovama izjašnjavali da li imaju potrebe da im deca krenu u vrtić ili ne. Prema zvaničnim podacima, kako je anketa pokazala, u vrtić bi trebalo od ponedeljka da krene 25 do 30 odsto ukupno upisane dece. Prednost je data samohranim i roditeljima, koji ne mogu da rade od kuće, već moraju da budu fizički prisutni kod poslodavca objasnila je za naš portal predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata Suzana Lazarević. – Samohrani roditelji koji su zaposleni i ne mogu da rade od kuće, ili oba zaposlena roditelja koji ne mogu da usklade smene, i moraju da budu fizički prisutni kod poslodavca, imaće prednost. Takvih je od 25 do 30 odsto. Taj procenat vuče Beograd, gde 27 do 28 odsto njih ima potrebu za tim – kazala je Lazarević.

2. korak – Pregled dece kod pedijatra

Kada je već postalo jasno da vrtići počinju sa radom, roditelji su dobili obaveštenje šta sve moraju da urade, kako bi decu ponovo poslali u predškolske ustanove. Prvo i osnovno je da imaju potvrdu pedijatra da je dete zdravo. – Poštovani roditelji, obaveštavamo vas da ste u obavezi prilikom povratka deteta u ustanovu donesete potvrdu lekara pedijatra o zdravstvenom stanju deteta, ne stariju od 7 dana – navodi se u poruci koju predškolske ustanove šalju roditeljima. Iako se spekulisalo da će uz pregleda pedijatra – pregled grla, žlezdi, slušanje pluća, biti obavezni i brisevi uha, ždrela i nosa, kao i da se deci vadi krv iz prsta kako bi se uradila osnovna laboratorija, kako Telegraf saznaje u pedijatrijama beogradskih domova zdravlja, to se neće raditi. Takođe, piše portal, gužve u Odeljenjima pedijatrije očekuju se od sutra, s obzirom na to da su se prave smernice čekale do danas, kada je pedijatrima saopšteno da od sutra počinju normalno da rade. Tada se i očekuje najveća navala roditelja. U pojedinim domovima zdravlja se ovi pregledi zakazuju, ali u većini ne.

3. korak – Potvrda poslodavca da roditelji moraju da budu fizički prisutni u firmi

Pored potvrde da je dete zdravo, takođe, bitni papiri su potvrde da roditelji moraju da budu fizički prisutni na svom poslu, a ne da rade od kuće. Na potvrdi je neophodno navesti i broj telefona poslodavca. – Potrebno je da dostavite potvrdu vašeg poslodavca da morate svoje poslove da obavljate u sedištu ili u drugim poslovnim i organizacionim jedinicama poslodavca, zajedno sa kontaktom poslodavca – stoji u poruci roditeljima.

4. korak – Dolazak deteta u vrtić i mere zaštite

Prilikom odvođenja deteta u vrtić, roditelji moraju da nose zaštitne maske i rukavice, a trebalo bi da se trude da drže socijalnu distancu prilikom predaje mališana vaspitačima. Sve uzete potvrde, kako o zdravlju deteta, tako i od poslodavaca, predaju se vaspitačima prvog dana.

Preporuka za decu sa hroničnim bolestima

Danas je Ministarstvo prosvete održao sastanak sa predstavnicim strukovnih sindikata i udruženja, idoneti su konačni zaključci u vezi sa polaskom dece u vrtić. Najnovija je preporuka da deca koja imaju određene hronične bolesti, u naredne dve nedelje ne idu u vrtić. Isto važi i u slučaju da roditelji dece imaju te bolesti. – Roditeljima se preporučuje da kod kuće ostanu deca sa sledećim hroničnim bolestima – respiratorne, kardiovaskularne, maligne, dijabetes i sa imunodeficijentnim bolestima. Deca treba da ostanu kod kuće i ukoliko roditelj ili staratelj imaju jednu od ovih bolesti – rekla je za Telegraf.rs, Suzana Lazarević, predsednica Odbora za predškolsku delatnost.

Testiranje zdravlja vaspitačica

Sve vaspitačice moraće da se testiraju na korona virus dva dana pre ulaska u vrtić. Vaspitači i sestre moraće da obnove i sanitarne knjižice, odnosno da urade sanitarni pregled. On podrazumeva analizu briseva – usta, grla i nosa, i stolice, što, inače, zaposleni u ovim ustanovama rade dva puta godišnje, na šest meseci. Kako bi se sprečilo unošenje i širenje zaraze u ovim kolektivima, čak 35 mera moraće da ispune sve predškolske ustanove.

Akademci uskoro u domovima

Studentski centri širom Srbije uveliko se spremaju za povratak akademaca. Kada će tačno studenti moći da se vrate u te ustanove, znaće se krajem nedelje, potvrđeno je u resornom Ministarstvu. Najveći studentski centri su spremni i već sledeće nedelje bi, kažu, mogli da prime akademce, piše “RTS”.

 – Što se paviljona broj tri tiče, danas u toku dana očekujemo veći otpust pacijenata koji su negativni iz ovog objekta, a ostatak pacijenata da se prebaci u Nišku banju. U četvrtak se radi kompletna dezinfekcija, čišćenje i zamagljivanje sa Veterinarskim institutom i Institutom za javno zdravlje, tako da do kraja nedelje dom će biti apsolutno spreman da primi studente – navodi Rade Rajković, direktor Studentskog centra u Nišu.

Mlađan Dimitrijević, direktor Studentskog centra Kragujevac, ukazuje da je SC sa svim 781 mestom spreman za prijem studenata i davanja usluga ishrane. – Mi ćemo sve svoje aktivnosti uskladiti i usmeriti u tom smeru da to bude bezbedno za naše korisnike, ali i za naše zaposlene – dodaje Dimitrijević.

U 14 studentskih domova u Beogradu smešteno je oko 10.000 studenata. Renoviranje prati 182 studenta, koji su ostali tu i tokom vanrednog stanja. – Tokom ova dva meseca mogu reći da život baš u Studentskom gradu je totalno drugačiji. Nekako dosadno, zato što nama fale studenti odavde, koji su nam pravili da život bude nekako zanimljiv – kaže Elijah Torojotić iz Kenije, student Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Učenje su, kažu, intenzivirali. – Više iz dosade nego iz moranja, inače bih još malo odugovlačio – dodaje Darko Atlija iz Republike Srpske, student Filološkog fakulteta u Beogradu.

Beneficije za studente

Farba se, kreči, obnavljaju kupatila… Domovi će se još jednom detaljno dezinfikovati. A stižu i beneficije – mesec dana besplatnog korišćenja teretane, saune, perionice. – Doneta je odluka da studenti budu oslobođeni plaćanja stanarine od 16. marta kada je obustavljen rad ustanova studentskog standarda pa do datuma kada bude omogućen povratak studenata. Bonove koje su platili tokom marta, a nisu iskoristili, zbog novonastale situacije mogu da prenesu i iskoriste u maju – napominje Goran Minić, direktor Studentskog centra Beograd.

– Oni samo čekaju odluku kada treba da se otvore, jer oni spremno dočekuju studente i naravno oni će poštovati sva pravila koja budu definisana – ističe Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu.

Od tri studentska odmarališta, zatvorena su dva – na Paliću i Zlatiboru, dok se na Avali nalazi 97 stranih studenata, koji u našoj zemlji borave u okviru projekta Svet u Srbiji.

Novi smer u somborskoj gimnaziji za nadarene učenike

Gimnazija “Veljko Petrović” u Somboru mogla bi biti jedna od nekoliko gimnazija koje će uvesti novi smer za učenike nadarene za istoriju i geografiju. Uslov je da se prijavi dovoljan broj učenika, koji će položiti poseban ispit, koji će biti održan posle završnog ispita. Ministarstvo prosvete ponudilo je gimnazijama da od naredne školske godine uvedu istorijsko –geografski smer, a među školama koje su zainteresovane za ovaj smer je i somborska gimnazija.

“Na opštinsko takmičenje iz istorije prijavi se oko 30 učenika osnovnih škola. Iz geografije isto toliko. Pretpostavljamo zato da je ovo sredina u kojoj jedno ovako odeljenje može da zaživi”, kaže Filip Đurović, predsednik Školskog odbora i profesor istorije u somborskoj gimnaziji. “Mi smo ove godine tražili da pokušamo da upišemo istorijsko-geografski smer. Prvenstveno zbog rezultata koje smo postizali na takmičenjima iz istorije i geografije. Imali smo nekoliko prvih mesta na državnim takmičenjima. Imamo opremljenost koja zadovoljava uslove za jedan takav smer “, veli Dušan Mišković, direktor Gimnazije “Veljko Petrović” Sombor.

Prijave budućih srednjoškolaca je u toku, a nakon što se prijavi dovoljan broj učenika počeće i pripremna nastava, koja će biti ogranizovana u skladu sa vanrednim merama. “Sada imamo prijavljenih 13 učenika, a minimalan broj je 15. Nadu da ćemo uspeti u ovom poduhvatu daje nam to što su svi prijavljeni učenici iz Sombora, tako da očekujemo da će biti prijava i iz drugih mesta Zapadno-bačkog okruga “, dodaje  Mišković. “Zašto bi trebli ovaj smer da upišu oni koji žele studirati pravo, političke nauke, turizam i hotelijerstvo? Imaće mnogo bolju osnovu i upis na te ili srodne fakultete će im biti lakši. Isto tako radiće i manjim grupama, jer su to odeljenja od 15 do 20 učenika, što omogućava veću individualnost u radu “, kaže Đurović.

Novi smer biće otvoren tek u nekoliko gimnazija, a somborska bi mogla biti jedina u Vojvodini. Inače u ovoj školi već imaju jedan novi smer. To je smer računarstva i informatike. Uz to učenici mogu upisati prirodno matematički- smer i društveno jezički, kao i opšti smer na mađarskom.

Istraživanja pokazala da korona otežava studiranje

Sajt NajStudent.com sproveo je istraživanje o uticaju vanrednog stanja na studiranje, kao i koliko su se uspešno fakulteti prilagodili i koliko su studenti zadovoljni promenama. Anketu je u periodu od 21. do 27. aprila popunilo 1.447 akademaca. Na pitanje koje je mere preduzeo fakultet da bi se prilagodio vanrednom stanju, skoro polovina studenata navodi da su profesori poslali PDF i PPT prezentacije sa ili bez audio zapisa, a svaki treći profesor drži onlajn predavanja, a 16 posto drži konsultacije u fiksnom terminu.

Većina studenata, čak 70 posto, smatra da su ove promene loše uticale na njihovo sticanje znanja, gotovo četvrtina ne oseća da ima velikih razlika u odnosu na redovna predavanja, dok je samo osam posto navelo da na ovaj način lakše stiču znanja. Studenti su prosečnom ocenom od 3,19 na skali do 1 do 5 ocenili svoje zadovoljstvo sprovedenim merama na visokoškolskim ustanovama usled uvođenja vanrednog stanja.

Mišljenja među studentskom populacijom o tome da li je fakultet preduzeo sve neophodne mere kako bi se znanje prenelo, doslovno je podeljena u odnosu 50 prema 50 odsto.

Upitani šta bi fakulteti i visoke škole u ovim uslovima trebalo da preduzmu, skoro dve petine studenata smatra da bi trebalo da utiču da profesori budu dostupniji, a isti procenat smatra da je potrebno da informacije na sajtu ovih ustanova budu dostupnije.

Oko 20 odsto anketiranih je imalo drugačije predloge i to najčešće: standardizacija online predavanja, uvođenje online kolokvijuma, audio zapisi uz materijale i sl. Na većini fakulteta kolokvijumi nisu organizovani u ovom periodu, što je navelo 40 odsto ispitanika. Trećina je odgovorila da su organizovani samo u pojedinim predmetima, a četvrtina ispitanika je za sve predmete imala kolokvijume.

Na pitanje šta bi na fakultetu od redovnih aktivnosti trebalo bolje organizovati, većina ispitanika, gotovo 40 odsto, smatra da su to baš kolokvijumi, 35 odsto priželjkuje da to budu predavanja, a potom slede konsultacije – 13 odsto. Tek svaki deveti student smatra da je sve dobro organizovano. Čak 73% odsto anketiranih studenata smatra da će se vanredno stanje negativno odraziti na upis naredne godine studija, dok 22 odsto kaže da se uticaj neće osetiti. Samo je 5 odsto onih koji smatraju da će posledice biti pozitivne.

Što se onih na završnim godinama i apsolvenata tiče, više od dve trećine veruje da neće diplomirati na vreme, a čak 35 odsto ne vidi da će biti bilo kakvog uticaja. Godinu će obnoviti oko pet odsto anketiranih. Takođe većina studenata smatra da će zbog vanrednog stanja traženje posla ili prakse biti otežano – 65 odsto, dok 35 odsto ne vidi da će biti značajnije razlike.

Vremeplov:  Ustrojenije Društva srpske slovesnosti

Na današnji dan 8. maja 1847. godine proglašeno je “Ustrojenije Društva srpske slovesnosti”, iz kojeg je docnije proizašla Srpska kraljevska akademija, danas SANU. Biblioteka današnje SANU taj datum obeležava kao Dan biblioteke SANU.

Vremeplov: Sahranjen Tito

U Beogradu, na  današnji  dan 8. maja 1980. godine,  je sahranjen predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Sahrani prisustvovali predstavnici više od 120 zemalja i 200 partija. Direktan prenos sahrane preuzele televizijske stanice iz više od 40 zemalja.

Vremeplov: Rođen Žan Dinan

Na današnji dan 8. maja 1828. godine rođen je švajcarski filantrop Žan Anri Dinan, tvorac ideje o Crvenom krstu, jedan od osnivača Međunarodnog komiteta Crvenog krsta 1863, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1901. Iskustvo iz bitke kod Solferina 1859, kad je organizovao pomoć ranjenicima, navelo ga je da 1864. predloži konvenciju prema kojoj se u ratu moraju poštedeti bolesni i ranjeni i sanitetsko osoblje. Pao je u zaborav i bedu i tek u dubokoj starosti doživeo je priznanje za ogroman filantropski rad. Kao priznanje za izuzetnu službu u radu Crvenog krsta, 1965. je ustanovljena “Medalja Anri Dinan”, najviše odlikovanje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Dela: “Sećanje na Solferino”, “Međunarodno bratstvo i milosrđe za vreme rata”.

Vremeplov: Objavljen “Iskusni podrumar”

Na današnji dan 1783. godine u Beču je objavljena prva poznata srpska knjiga o vinima “Iskusni podrumar”, iz pera Zaharija Stefanovića Orfelina (1726-1785). U njoj je opisana tehnika berbe grožđa, spravljanja vina i podrumarstva. Orfelin je smatrao da su najbolja vina kod Srba ona koja se prave u fruškogorskim manastirima i u Sremskim Karlovcima. O značaju dela svedoči i činjenica da je drugo izdanje objavljeno već 1808. u Budimu. Orfelin je bio neobično svestrana ličnost, bavio se književnošću, istoriografijom, krasnopisom, radio je kao bakrorezac i ostavio je prelepe barokne bakroreze. Imao je, za svoje vreme, ogromnu ličnu biblioteku od više hiljada naslova. Njegovo mesto u istoriji srpske kulture je izuzetno visoko.

Vremeplov: Dan borbe protiv raka jajnika

Svetski dan borbe protiv raka jajnika obeležava se 8. maja. Taj dan borbe udružuje organizacije širom sveta koje se bave ovom temom, sa ciljem da se ideja o ranom otkrivanju simptoma bolesti i pravovremenom, adekvatnom lečenju što više proširi. Za žene koje žive sa tom bolešću, kao i za njihove porodice i prijatelje, obeležavanje Svetskog dana izgrađuje novi smisao u pružanju podrške u borbi za izlečenje, saopštili su organizatori.

Vremeplov: Pogubljen Lavoazje

Na giljotini je, na današnji dan 8. maja 1794. godine, pogubljen francuski hemičar Antoan Loren Lavoazje, jedan od tvoraca moderne hemije, posle suđenja održanog istog dana, na kojem ga je revolucionarni sud, sa još 27 optuženih, osudio na smrt kao “zastupnika ubiranja kraljevskog poreza”. Otkrio je da je vazduh smeša kiseonika i azota, dokazao je da je voda spoj kiseonika i vodonika, utvrdio značaj kiseonika za sagorevanje i oksidaciju, postavio Zakon o neuništivosti materije, izradio niz novih metoda za kvantitativnu hemijsku analizu. Spalivši dijamant, dokazao je da je kristalizovani ugljenik.

Vremeplov: Umro Gogen

Na današnji dan 8. maja 1903 godine umro je i francuski slikar i vajar Pol Gogen, čiji je umetnički pogled izgrađen na protivstavu impresionističkom shvatanju slikarstva. Njegov postupak karakterišu pojednostavljeni oblici, jaki kontrasti boja, ukidanje perspektive, a najčešća tema je egzotičan svet domorodaca tahićanskog ostrva Fatu-Iva, među kojima je i umro. Najznačajnije slike uradio je tokom dva boravka na Tahitiju, gde je pobegao od civilizacije: “Ćeretanje”, “Dve devojke s Tahitija”, “Materinstvo”, “Beli konj”, “Plemkinja”…

Vremeplov: Umro  Džon Stjuart Mil

Engleski filozof i ekonomista Džon Stjuart Mil umro je na današnji  dan 8. maja 1873.  Mil je jedan od osnivača filozofije liberalizma, političke ekonomije, tvorac teorije indukcije u logici i zastupnik utilitarizma u etici.

Norvežani krivi za zarazu na Univerzitetu u Insbruku?

Studenti iz Norveške mogli bi biti krivi za značajno širenje korona virusa na Univerzitetu u Insbruku. Troje studenata pozitivnih na korona virus iz Norveške, koji su se nalazili na Univerzitetu u Insbruku u okviru studentskog programa Erasmus, navodno su zarazili ne samo zemljake, već i austrijske turiste. Prema pisanju bečkog dnevnika “Kurir” ova tri studenta su boravila i u Išglu, odnosno u tamošnjem apre-ski baru “Kicloh”, koji se vodi kao žarište infekcije. Norvežani, dva muškarca i jedna žena, su 6. marta pozitivno testirani na korona virus, kada su naveli da su bili u tesnom kontaktu sa drugim Norvežanima, koji su posle povratka u domovinu imali simptome oboljenja. Studentkinja je 2. marta bila na jednoj proslavi na Univerzitetu Insbruk, a samo nedelju dana kasnije ustanovljena je zaraza kod još dve osobe koje su bile na istoj zabavi.

Nedelju dana pre testiranja, Norvežanka je bila i na predavanjima. Nakon pozitivnog testiranja još niko nije dovodio u vezu Norvežane sa “Kiclohom” u Išglu, ali nakon što je u javnost dospela informacija da je barmen tog lokala oboleo, pitali su ih i da li su boravili u Išglu. Tek tada su potvrdili da su bili u tom lokalu, za koji se smatra da je bio žarište virusa i da se u njemu zarazilo više stotina turista iz skandinavskih zemalja, Nemačke i Austrije.

Federer donirao milion dolara za obroke 64.000 dece u Africi

Švajcarski teniser Rodžer Federer preko svoje fondacije donirao milion dolara za obezbeđivanje hranljivih obroka za 64.000 dece u Africi. “Covid 19 je globalna zdravstvena i ekonomska kriza. Kao humanitarni odgovor, Fondacija Rodžer Federer dodelila je milion američkih dolara za obezbeđivanje hranljivih obroka za 64.000 dece i za njihove porodica u Africi”, navodi se u saopštenju.

Obeležen Međunarodni dan pasvorda

Svet  je juče  obeležio Međunarodni dan pasvorda (password) ustanovljen sa idejom da ukaže na važnost pasvorda kao prve linije odbrane u digitalnom svetu i da podigne svest o tome zašto najjednostavnije lozinke poput “111111” predstavljaju pretnju po sajber bezbednost. Prema podacima globalnog istraživanja Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost Velieke Britanije (NCSC), najučestaliji pasvord na svetu je kombinacija brojeva “123456”, koju koristi čak 23,2 miliona naloga, a na drugom mestu je lozinka “123456789” koju ima 7,7 miliona naloga. Zatim sledi niz prvih slova u gornjem redu tastature – “qwerty” i sama reč “password” koju upotrebljavaju više od tri miliona naloga na svetu. Među “top 10” pasvorda nalaze se i “abc123”, “pasword1” i “111111”. Stručnjaci softverske agencije za digitalnu transformaciju poslovanja Namics navode da je edukacija o značaju pravilnog kreiranja pasvorda prvi korak u zaštiti od zloupotrebe i da je najslabija karika u bezbednosnom lancu skoro uvek ljudska.

Od nastanka, kada se koristila za vojne potrebe, do današnje obaveze svakog korisnika digitalnih uređaja poput bankomata i pametnih mobilnih telefona, personalna šifra je najosnovniji oblik zaštite od mnogobrojnih malverzacija podacima. Sa ciljem da se ukaže na važnost personalne šifre na Internetu, 2013. godine ustanovljen je Svetski dan pasvorda i od tada se obeležava svakog prvog četvrtka u maju.

Za odgovor organizma na koronu ključni su geni

Većina naučnika uverena je da geni igraju ključnu ulogu u stvaranju odgovora u ljudskom organizmu na infekciju korona virusom, piše londonski Gardijan. Genetski sklop svakog čoveka različito utiče na receptore preko kojih se korona virus vezuje za molekule naših ćelija. U studiji koju je vodio profesor Tim Spektor sa londonskog Kraljevskog koledža, navodi se da na simptome kod obolelih od kovida-19, po svemu sudeći, do 50 odsto utiču geni. Pored gena, na simptome utiču i opšte zdravstveno stanje zaražene osobe, otpornost na infekciju korona virusom i opšti imuno odgovor u trenutku infekcije.

Profesor Spektor upozorava da je potrebno izvršiti dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti shvatilo koji su geni najvažniji i na koji način reaguju na infekciju korona virusom. Na značaj gena ukazala je smrt od korona virusa dve sestre bliznakinje koje su prošlog meseca preminule u bolnici u Soutemptonu. Dve sestre bliznakinje, živele su zajedno i obe su bile u lošem zdravstvenom stanju pre infekcije, istovremeno su obolele od kovida-19 i nedugo potom obe preminule od infekcije. “Ove i druge smrti blizanaca od kovida-19 s jedne strane upućuju na zaključak da odgovor leži u genima, ali s druge strane moramo biti oprezni jer blizanci nisu lošijeg zdravstvenog stanja od običnih ljudi, ne umiru često u gotovo istom trenutku. Ali kada se desi, mediji to pretvore u senzacionalnu vest i time proizvedu distoriziju u javnoj percepciji”, upozorio je profesor Markus Manafo sa Univerziteta u Bristolu.

By admin

WordPress PopUp