2020 gce

GCE: Globalna nedelja akcije za obrazovanje (I)

Globalna kampanja za obrazovanje (GCE) prehodnih 5. godina rukovodila se i,  2015. godine usvojenom, vizijom kojom je usmeravala svoj rad na vlade da preduzmu akcije neophodne da bi se  garantovao kvalitet  pravičnog obrazovanja za sve, tokom celog života, a kroz efikasno i odgovorno pružanje usluga javnog obrazovanja. 

Pokret GCE od 2003. organizuje Nedelju akcije Kampanje usredsređnu na aspekte prava na obrazovanje i ciljeva Obrazovanje za sve, koje se održavaju svake godine krajem aprila na godišnjicu Svetskog foruma za obrazovanje u Dakaru 2000. godine. Fokusirane na teme koje uključuju obrazovanje devojčica (2003 i 2011), Obučene nastavnice za sve (2006 i 2013), Kvalitetno obrazovanje (2008), pismenost odraslih i celoživotno učenje (2009), invaliditet i inkluzivno obrazovanje (2014), … Globalne nedelje akcije pokazale su se izuzetno važnim mehanizam za izgradnju pokreta civilnog društva za pravo na obrazovanje, za angažovanje donosioca politike i javnosti, za javne  rasprave o ključnim obrazovnim pitanjima i za postizanje uticaja u smislu konkretnih promena na nacionalnom nivou u obrazovnoj politici, praksi i finansiranju. Evaluacija Globalne nedelje akcije naglašava aspekte i primere ovog uticaja.

Tokom poslednjih 17 godina, aktivnosti  u povodu Globalne nedelje vodili su članovi GCE-a u oko 100 zemalja, bile su različite – od događaja na visokom nivou, do školskih događaja širom zemlje, preko kulturno-obrazovnih događaja, kampanja pisanja donosiocima odluka o problemima u obrazovanju, do masovnih javnih skupova. Mnogi su angažovali političare na visokom nivou. Milioni ljudi širom sveta učestvovali su u pojedinačnim masovnim akcijama Globalne nedelje akcije poput Najveće lekcije u svetu (2008) ili dana „Povratak u školu“ za političare (2006). Pod vodstvom pokreta GCE, Globalna nedelja akcije dobila je ključno priznanje i podršku drugih saveznika, pre svega od UNESCO-a i kancelarije generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, koji su na taj način uvećali značaj kampanje  dajući  joj svoj uticaj.

Tokom perioda 2015-2019 ovog strateškog plana, pokret GCE nastavio je da organizuje Nedelju akcije u oblasti obrazovanja, preimenovanu u Globalnu nedelju akcije za obrazovanje. Delujući u koordinaciji tokom Globalne nedelje akcije za obrazovanje, predstavljajući kreatore politike posebnim zahtevima i mobilišući građane širom sveta da učestvuju u nacionalnim aktivnostima i masovnoj globalnoj akciji, pokret i saveznici GCE će pomoći u pokretanju nacionalnih i globalnih rasprava i akcija o ključnim obrazovnim pitanjima. Globalna sedmica akcije za obrazovanje ostaće ključni trenutak za akcije građana i civilnog društva koje se bave obrazovanjem, širom sveta. Kampanja pokreta GCE na Globalnoj nedelji akcije za pitanja obrazovanja neće, međutim, biti ograničena samo na ovu nedelju, već će se nastaviti tokom cele godine, podržana brifingima, ažuriranjima i upozorenjima o mogućnostima.

Nova internet platforma net.kabinet za proveru znanja učenika

Od petka 15. maja, nastavnicima je u jednostavnom onlajn okruženju omogućena direktna komunikacija sa učenicima, praćenje njihovog napretka i automatizovana priprema i pregledanje onlajn testova. Fondacija Petlja i Inicijativa “Digitalna Srbija” pokrenule su net.kabinet, besplatnu internet platformu koja na jednom mestu spaja visokokvalitetne kurseve informatike za učenike i funkcionalnosti važne za lakši rad nastavnika.  Ovo je posebno važno imajući u vidu da je do zaključivanja ocena ostalo još nekoliko nedelja, a škole nisu počele sa redovnim radom.

Još krajem marta kada je za đake u Srbiji organizovana nastava na daljinu, Petljine časove računarstva i informatike na RTS3 pratilo je više od 200.000 učenika. Iz toga se rodila zamisao Fondacije Petlja i Inicijative “Digitalna Srbija” da karakteristike tradicionalne škole treba premestiti u onlajn prostor i nastavnicima i učenicima obezbediti dvosmernu komunikaciju. Ta zamisao ostvarena je kroz net.kabinet, gde nastavnici od danas mogu da formiraju svoje virtuelne kabinete/odeljenja, kreiraju testove za proveru znanja, prate individualni napredak učenika i zadaju domaće zadatke.

“Kada je reč o nastavi informatike, net.kabinet donosi do sada najveći iskorak naše tradicionalne škole u digitalni svet. Koristeći prednosti tehnologije, ova platforma omogućava nastavnicima da se fokusiraju na sadržaj koji predaju i komunikaciju sa učenicima, a da aktivnosti koje je moguće automatizovati prepuste računaru. Na primer, umesto da nastavnik potroši dosta vremena praveći različite kombinacije pitanja za test koji planira da zada učenicima, kompjuter će za njega generisati različite verzije pitanja,” objašnjava Nemanja Đorđević iz Inicijative “Digitalna Srbija”.

Osim što net.kabinet daje prostor nastavnicima da lakše prate napredak učenika i zadaju tempo učenja, time što pruža mogućnost da se nastava organizuje van učionice čini obrazovni sistem otpornijim na nagle promene i obezbeđuje kontinuitet učenja. “Kroz net.kabinet nastavnici i učenici će biti u prilici da koriste platformu i uz rad u učionici i van nje. Nastavnicima su na raspolaganju opcije poput zadavanja domaćih zadataka, onlajn testova za vežbu ili upućivanja učenika da kod kuće prođu neke delove onlajn lekcije za sledeći čas po principu flipped classroom. Odnosno, net.kabinet praktično dolazi kao platforma za učenje na daljinu, ali i kao dopuna nastavi u učionici,” kaže Nebojša Vasiljević, direktor Fondacije Petlja.

Prve funkcionalnosti nove platforme juče su predstavljene na onlajn vebinaru kom je prisustvovalo više od 100 nastavnika informatike i računarstva osnovnih i srednjih škola iz cele zemlje. Kako je sadržaj na platformi već prilagođen postojećem nastavnom programu, nastavnicima je ovom prilikom pokazano kako mogu da realizuju kompletnu nastavu sa svojim odeljenjem i van fizičke učionice. “Od kako je počela onlajn nastava koristila sam dosadašnje funkcionalnosti Petlje za svoju nastavu. U trenutku kada se nalazimo pred zaključivanjem ocena net.kabinet je više nego koristan kao mesto gde u ovim vanrednim uslovima možemo da okupimo đake i proverimo njihovo znanje. Naravno, platforma nadilazi trenutne potrebe, pa ćemo mi nastavnici narednih meseci imati vremena da se bolje upoznamo sa net.kabinetom i uključimo ga u nastavu od naredne školske godine, bilo da se vratimo u škole ili nastavimo da držimo nastavu na daljinu,” kaže nastavnica Nataša Majstrović iz Osnovne škole “Zmaj Jova Jovanović” iz Rume koja je učestvovala u vebinaru.

Nakon što su uvedene prve funkcionalnosti virtuelne učionice za interakciju nastavnika sa učenicima na časovima informatike i računarstva, u planu je da se tokom naredne školske godine na platformu uvedu i teme koje bi povezivale različite predmete u cilju jačanja kritičkog razmišljanja učenika i potencijala za rešavanje problema sa kojima će se susretati tokom života. https://www.youtube.com/watch?v=btUyQlSD42I&feature=emb_logo

CINS: Deca sa poteškoćama u učenju bez nastave tokom korone

Tokom vanrednog stanja neke škole nisu organizovale nastavu za decu sa poteškoćama u učenju, tvrde roditelji koji su se javili Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), iako su to morale da urade.  Tamo gde se takozvana nastava po individualnom obrazovnom planu (IOP) odvijala bilo je mnogo problema – pojedini nastavnici nisu slali zadatke, deca nisu dobijala adekvatne materijale, nedostajali su tehnički uslovi da prate nastavu, a roditelji zameraju i što rad dece sa stručnim licima nije nastavljen, makar online. CINS je do ovih podataka došao na osnovu iskustava 98 roditelja i staratelja.

Ispitujući kako su škole realizovale učenje na daljinu sa đacima koji rade po nekom od IOP programa, na sajtu CINS-a u aprilu objavili su anonimni upitnik sa pozivom roditeljima i starateljima da podele iskustva i ukažu na probleme. Za oko dve nedelje upitnik je popunilo 100 osoba, od čega je 98 odgovora bilo validno. „Javili su nam se roditelji dece iz 71 osnovne i srednje škole u 34 grada, a najviše njih iz Beograda, Niša i Novog Sada. CINS-ov upitnik popunilo je 45 roditelja čija se deca školuju po IOP 1 programu, 51 roditelj dece koja se školuju po IOP 2 programu i dvoje čija se deca školuju po IOP 3 programu“, navodi CINS.

Prijave za upis u specijalizovane srednje škole i odeljenja

Učenici koji su se prijavili za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole i odeljenja treba da izvrše dodatne prijave za konkretnu školu koju žele da upišu. To se odnosi na učenike koji upisuju Matematičku, Filološku i Karlovačku gimnaziju, kao i na učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku, fiziku, računarstvo i informatiku, biologiju i hemiju, geografiju i istoriju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke, učenike koji deo nastave ostvaruju na stranom jeziku, muzičke, baletske, likovne i druge.Dodatna prijava se vrši popunjavanjem obrasca Prijava za polaganje prijemnog ispita koja se nalazi na sledećem linku http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/PRIJAVA-ZA-POLAGANJE-PRIJEMNOG-ISPITA-LINK1.doc Popunjenu prijavu poslati na mejl adresu škole koju žele da upišu. U tekstu mejla navesti i generički broj koji je dobijen pri onlajn prijavljivanju. Spisak škola sa mejl adresama nalazi se na sledećem linku http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/SPISAK-ŠKOLA-ZA-KOJE-SE-POLAŽE-PRIJEMNI-ISPIT-LINK-2.xlsx Škola potvrđuje prijem Prijave za polaganje prijemnog ispita.

Učenici koji nisu uspeli da izvrše onlajn prijavu ili se nisu uopšte prijavili, mogu da se prijave popunjavanjem i štampanjem obrasca Prijava za polaganje prijemnog ispita http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/PRIJAVA-ZA-POLAGANJE-PRIJEMNOG-ISPITA-LINK1.doc , koji predaju u školi koju žele da upišu. Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita (slanjem mejla ili direktno) obavlja se od 18. do 21. maja 2020. godine. Polaganje prijemnih ispita vrši se u školi koja ima određeni obrazovni program/profil, sem za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku (IT odeljenja). Za ova odeljenja prijemni ispit će se organizovati u 16 gimnazija na teritoriji Republike Srbije. Spisak škola gde će se polagati prijemni ispit biće objavljen nakon izvršenih prijava i sagledavanja prostornih kapaciteta gimnazija koji obezbeđuju epidemiološku bezbednost.

Predaja sportske dokumentacije za Sportsku gimnaziju i odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za sport realizovaće se 8. i 9. juna u školama koje imaju ova odeljenja.

Kalendar aktivnosti za sprovođenje prijemnog ispita za upis u srednju školu za školsku 2020/2021. godinu se nalazi na linku http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/KALENDAR-PRIJEMNIH-ISPITA-LINK3.xls.

U subotičkim dnevnim boravcima se striktno poštuju mere

Ove nedelje su u subotičkim školama otvoreni celodnevni boravci, i to za decu uzrasta do 12 godina, čiji roditelji moraju da odlaze na posao.  Lokalna samouprava je, kako bi boravak dece u školama bio bezbedan, svim obrazovnim ustanovama obezbedila zaštitna sredstva. Za celodnevni boravak u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” u Subotici prijavljeno je 16 učenika prvog i drugog razreda. Radi se o deci mlađoj od 12 godina, čiji roditelji moraju da rade, a nemaju kome da ih ostave na čuvanje. Kako objašnjava direktorka ove škole Branka Bešlić, u cilju zaštite u školi su preduzete sve preventivne mere. Kako bi rad u novim okolnostima mogao nesmetano da se odvija, Lokalna samouprava je školama obezbedila maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju. Dnevni boravci su otvoreni i u drugim školama u Subotici. Oni će raditi svakog radnog dana od 7.30 do 16.30.  https://www.youtube.com/watch?v=CUW90M37buU&feature=emb_logo

UNICEF obezbedio 3.200 paketa za učenje i igru

UNICEF i Crveni krst Srbije uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u petak 15. maja su povodom Međunarodng dana porodice podelili pakete za učenje i igru kako bi podržali ugrožene porodice tokom pandemije COVID-19. UNICEF je osmislio i nabavio 3.200 porodičnih paketa za učenje i igru prilagođenih deci do 10 godina kako bi roditelji mogli da se igraju sa njima, navodi se u saopštenju i dodaje da je ta podrška ključna da bi deca zadržala osećaj normalnosti, a roditelji dobili smernice kako da se nose tokom boravka u kućama zbog pandemije i kako da organizuju svakodnenvi život sa decom. Dodatni paketi se dele deci u rezidencijalnim ustanovama i izbegličkim i migrantskim centrima. USAID je podržao UNICEF u Srbiji sa 500.000 dolara u odgovoru na COVID-19, a ta sredstva se koriste za sprečavanje širenja korona virusa i ublažavanje uticaja epidemije kroz komunikaciju o riziku i učešće zajednice, obezbeđivanje ključnih higijenskih sredstava i prikupljanje i analizu podataka kako bi se unapredio celokupni odgovor na COVID-19.

Ambasador SAD Entoni Godfri rekao je da su na početku globalne krize, razmišljali kako da upare resurse sa potrebama koje je prepoznala Vlada Srbije i dopreme pomoć u Srbiju, i da im je bilo zadovoljstvo da podrže UNICEF. “I dok smo mi i naši prijatelji u EU i drugi partneri dopremali testove, zaštitnu opremu i druge medicinske potrepštine, drago mi je da je UNICEF razmišljao i o tome kako ova kriza utiče na decu, naročito jer su škole zatvorene. Kada se UNICEF obratio USAID-u sa idejom da se obezbede paketi za učenje kroz igru za stotine dece iz ugroženih porodica, bilo nam je zadovoljstvo da podržimo njihovu inicijativu”, rekao je Godfri.

Ministarka zadužena za populacionu politiku i predsednica Saveta za prava deteta Slavica Đukić Dejanović podsetila je da Vlada podržava porodice u ovim turbulentnim vremenima tako što se stara o zadovoljenju potreba najugroženijih porodica.

Direkotra UNICEFA u Srbiji Ređina De Dominićis izrazila je zadovoljstvo time što Vlada u ovim teškim vremenima odredila porodice kao prioritet.

Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije rekao je da mu je zadovoljstvo što se ovogodišnja Nedelja Crvenog krsta završava ovim važnim zajedničkim poduhvatom Vlade Srbije, USAID-a, UNICEF-a i Crvenog krsta jer se, kako je naveo, na taj način kroz aktivnosti, solidarnost i saradnju stiže do svih kojima je potrebna pomoć, a kako niko ne bi bio izostavljen.

Kragujevac: Gradski oci o nadoknadi za decu koja idu u privatne vrtiće

Gradska uprava Kragujevca nadoknađuje za vreme pandemije korona virusa deo troškova za boravak dece u privatnim vrtićima, samo ukoliko oba roditelja rade, dok subvencija nema za one čija deca ostaju kod kuće. Načelnik gradske uprave za društvene delatnosti i poslove sa građanima Nikola Ribarić je rekao agenciji Beta da je odluka o tome doneta u vreme vanrednog stanja, a biće na snazi dok traje pandemija korona virusa.

Prema njegovim rečima, grad za vreme epidemije virusa snosi deo troškova samo za decu koja za to vreme idu u privatne vrtiće a da roditelji čija deca ostaju kod kuće, ne plaćaju tu uslugu jer je „praktično nema“. Ribarić je kazao da se ne radi o ukidanju naknada za deo troškove boravka dece u privatnim vrtićima, jer će se subvencije nastaviti za sve roditelje koji su po konkursu upisali decu, nakon pandemije, kada sva deca krenu u privatne vrtiće. On je rekao da grad Kragujevac priznaje deo troškova za boravak u privatnim predškolskim ustanovama od 2016. godine, a ovo pravo je na osnovu podnetog zahteva u 2019/2020. godini ostvarilo oko 2.200 roditelјa.

Prema njegovim rečima, od pune ekonomske cene od 18.000 dinara grad pokriva troškove u iznosu od 13.500 dinara i, uz saglasnost roditelja, sredstva prenosi privatnim predškolskim ustanovama. „Do sada je Grad na ime tih troškova uplaćivao privatnim PU ukupno 20 miliona dinara mesečno, a dok će za vreme trajanja epidemije korona virusa, ukoliko u privatnim vrtićima bude boravilo 20 odsto od upisanog broja dece, taj trošak biti 4 miliona dinara“, naveo je Ribarić.

Udruženje privatnih vrtića u Kragujevcu negodovalo je prošle sedmice zbog ukidanja subvencija za najveći broj roditelja, jer će to pravo ostvariti tek petina njih koja se prijavila za dovođenje dece, a imaju potvrde poslodavaca da oba roditelja moraju da rade. Udruženje je u saopštenju navelo da grad ubuduće neće pokrivati 80 odsto ekonomske cene za boravak dece u privatnim vrtićima, a 50 posto od tog iznosa za dane kada deca ne dolaze u vrtiće, što je bio slučaj do uvođenja vanrednog stanja.

Na to su reagovale opozicione stranke Zajedno za Šumadiju i Stranka slobode i pravde kritikujući vlast u Kragujevcu. Gradski odbor Demokratske stranka je zatražio da „štetna odluka“ bude povučena i da grad u saradnji sa predstavnicima Udruženja privatnih predškolskih ustanova dogovori rešenje koje je u interesu dece i roditelja.

Vremeplov: Umro Dobrica Ćosić

Na današnji dan 18. maja  2014. godine preminuo je Dobrica Ćosić, srpski književnik, član SANU, prvi predsednik Savezne republike Jugoslavije. Tokom Drugog svetskog rata bio je politički komesar Resavskog partizanskog odreda, a u NOB-u je učestvovao od 1941. Prvi roman, s temom iz Drugog svetskog rata “Daleko je sunce” objavio je 1951. a roman “Deobe” 1961. Njegovi “Koreni”, objavljeni 1954. smatraju se jednim od prvih modernih srpskih romana. Višetomno delo “Vreme smrti” publikovao je od 1972. do 1975. Čitava njegova javna, književna i publicistička delatnost bila je posvećena egzistencijalnim problemima srpskog naroda. Još šezdesetih ukazivao je na egzodus Srba sa Kosova i Metohije zbog čega je godinama bio politički anatemisan i isključen iz javnog života, a potom je decenijama bio neka vrsta političkog disidenta. Ostala dela:”Vreme zla” (“Vernik”,”Grešnik”, “Otpadnik”), “Bajka”, “Vreme vlasti”, “Piščevi zapisi”, “Srpsko pitanje”, “Pisci moga veka”, “Kosovo”, “Prijatelji”, “Vreme zmija”, “U tuđem veku”.

Vremeplov: Rođen Ruđer Bošković

Univerzitetski profesor Ruđer Bošković, matematičar i fizičar, astronom, sveštenik, filozof, pesnik rođen je na današnji dan 18. maja 1711 godine. Osnivač je Brerske astronomske opservatorije, pored Milana, i direktor Optičkog instituta francuske mornarice, jedan je od najvećih umova u istoriji nauke uopšte. Bio je srpskog porekla – njegov otac Nikola, trgovac, pisao je o svom poreklu i o srpskim manastirima Raške oblasti. U 15. godini otišao je iz rodnog Dubrovnika u Rim, gde je završio isusovački kolegijum. Postavio je dve geometrijske metode za određivanje elemenata rotacije Sunca, geometrijsku metodu određivanja putanje kometa, jedinstveni zakon sile, pretpostavio da se tela ne samo privlače nego i odbijaju na malim rastojanjima, sve formule sferne trigonometrije sveo je na četiri osnovne, izračunao je dimenzije ispljoštenosti Zemlje na osnovu merenja meridijana, rešio je problem okaca u saću. Nasuprot Isaku Njutnu, vreme i prostor smatrao je relativnim, po čemu je preteča Alberta Ajnštajna.

 Dela:”Theoria philosophiae naturalis redacta ad unicam legem virium in natura existentium”, “Opera partientia ad opticam et astronomiam”, “Elementorum universae matheseos”, “O morskoj plimi”, “O zakonu sila u prirodi”, “O svetlu”, “Teorija konusnih preseka”, “Elementi matematike”.

Vremeplov: Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja

Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja proglašen je 18. maj, a taj datum je odabran jer je 16, 17. i 18. maja 2015. godine čak sedam žena u Srbiji ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju.  Zakon o sprečavanju nasilja u porodici usvojen krajem 2016. godine, a da je njegova primena počela 1. juna 2017. godine. Zakon je u pravni sistem Srbije uneo sasvim nove – hitne mere u postupanju državnih organa, a propisana je i obavezna koordinacija nadležnih institucija, kao i izrada individualnih planova zaštite svake žrtve nasilja u porodici

Vremeplov: Rođen Bertrand Rasel

Na današnji dan 18. maja 1872 godine rođen je i engleski filozof, matematičar i pisac Bertrand Rasel, rodonačelnik analitičke filozofije, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1950. Posvetio se i borbi za mir, žestoko se protivio intervenciji SAD u Vijetnamu i nuklearnom naoružanju i osnovao je međunarodnu porotu nazvanu “Raselov sud”.Dela: “Principi matematike” (s Alfredom Nortom Vajthedom), “Kritičko izlaganje Lajbnicove filozofije”, “Istorija zapadne filozofije”, “Logički atomizam”, “Analiza materije”, “Skeptički eseji”, “Naše saznanje spoljnog sveta”, “Ljudsko znanje”, “Principi socijalne rekonstrukcije”, “Putevi ka slobodi”, “Praksa i teorija boljševizma”, “Sloboda i organizacija”, “Osvajanje sreće”, “Ljudsko društvo u etici i politici”, “Zašto nisam hrišćanin”.

Vremeplov: Rat u Jugoslaviji – izbeglo1300000 ljudi

Visoki komesarijat UN za izbeglice saopštio je na današnji dan 18. maja 1992. godine da je zbog rata iz Jugoslavije izbeglo milion i 300 hiljada ljudi što je stvorilo najveću izbegličku krizu u Evropi od Drugog svetskog rata.

Vremeplov: Rođen Valter Gropijus

Na današnji dan 18. maja 1883. godine rođen je nemački arhitekta Valter Adolf Gropijus, koji je 1919. u Vajmaru osnovao prestižnu arhitektonsku školu “Bauhaus”, jednu od najuticajnih tokom XX veka.

Pokrajinski sekretarijat povodom „lekcije“ iz hrvatskog jezika

Povodom lekcije iz hrvatskog jezika, emitovane u okviru nastave na daljinu na javnom medijskom servisu Radio-televizije Vojvodina, dana 13. maja 2020. godine, a koja je izazvala negativnu pažnju javnosti, ističemo da Pokrajinska vlada, odnosno nadležni pokrajinski sekretarijat nije sprovodio postupak odobravanja udžbenika Hrvatska krijesnica 8, iz kojeg je preuzet sporni sadržaj.

Pokrajinski sekretarijat ne podržava nijednu pojavu koja može da dovede do narušavanja međunacionalnih odnosa u AP Vojvodini. Ne želimo da ova neprijatna epizoda umanji značaj napora uloženih u realizaciju programa nastave na daljinu na jezicima nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, u okviru koje je do 11. maja emitovano 1713 časova na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom, albanskom, bosanskom, bugarskom i hrvatskom jeziku.

Nadležni organi Autonomne pokrajine Vojvodine podržavaju postupak povlačenja spornog udžbenika iz upotrebe, koji je prema našim saznanjima pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Sekretarijat: Nismo odobravali udžbenika”Hrvatska krijesnica 8″

Snimak nastave hrvatskog jezika na daljinu za osmi razred osnovne škole emitovan na programu pokrajinskog javnog servisa izazvao je brojne polemike u javnosti, zbog činjenice da je na tom TV času predočeno da se “najpravilnije govorilo u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH)”. Nakon što je javnost burno reagovala oglasila se i Radio Televizija Vojvodine, ali i pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine. Sekretarijat u svom saopštenju naglašava “da Pokrajinska vlada, odnosno nadležni pokrajinski sekretarijat, nije sprovodio postupak odobravanja udžbenika “Hrvatska krijesnica 8”, iz kojeg je preuzet sporni sadržaj. “Pokrajinski sekretarijat ne podržava nijednu pojavu koja može da dovede do narušavanja međunacionalnih odnosa u AP Vojvodini”, saopštili su.

Dodaju da ne žele da ova neprijatna epizoda umanji značaj napora uloženih u realizaciju programa nastave na daljinu na jezicima nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, u okviru koje je do 11. maja emitovano 1713 časova na mađarskom, albanskom, bosanskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom, bugarskom i hrvatskom jeziku. “Nadležni organi Autonomne pokrajine Vojvodine podržavaju postupak povlačenja spornog udžbenika iz upotrebe, koji je, prema našim saznanjima, pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja”, piše u saopštenju Sekretarijata.

Udžbenik za hrvatski jezik za 8. razred će biti povučen

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će udžbenik za hrvatski jezik za 8. razred biti povučen i od sledeće godine neće biti u školama. Šračević je tako reagovao povodom lekcije iz hrvatskog jezika emitovane u okviru nastave na daljinu na RT Vojvodina. Naime, na slajdu prikazanom u lekciji na daljinu pisalo je, između ostalog, da se za vreme NDH-a vodila briga o čistoći i pravilnoj javnoj upotrebi hrvatskog jezika i pravopisa sa mapom NDH. Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Šarčević je rekao da Vojvodina apsolutno ima prava kada je reč o obrazovanju i da je odobravanje udžbenika za pripadnike nacionalnih manjina u nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine i nadležnog pokrajinskog Zavoda. “Uloga ministra se ovde do skoro nije ni videla. Izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima inicirao sam da ministar može da reaguje u ovakvim situacijama”, naveo je Šarčević.

Kako je rekao, kada promakne greška nadležnim telima u odobravanju udžbenika ministar može da reaguje i povuče udžbenik sa kataloga odobrenih udžbenika, što će, dodaje, biti i urađeno. Šarčević navodi da je i ranije bilo sličnih situacija, kada je reč o udžbenicima koji su odobreni pre reforme obrazovanja. “Odobravani su udžbenici sa neadekvatnim formulacijama pojedinih tema i ličnosti – poput janjičara, Nedića, NATO pakta. U Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, inicirao sam i formiran je sektor koji se bavi predmetima od nacionalnog značaja. I upravo, taj sektor se bavi temama od nacionalnog značaja, kako ne bismo imali ovakve situacije”, kaže Šarčević. Dodao je da su do sada reformisani planovi i programi za prvi i peti, drugi i šesti razred, a od nove školske godine za treći i sedmi razred. Šarčević naglašava da ni na koji način ne želi da naruši dobre međunacionalne odnose unutar zajednice, ali ističe, da ovakvi propusti ne mogu da prođu.

Grušanović: Ne postoji odobrenje ovog udžbenika

Direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović rekao je da u arhivi Zavoda nije našao odobrenje ovog udžbenika za hrvatski jezik iz 2012. godine. “Sada imamo novi Zakon o udžbenicima i pravilnike koji jasno definišu proceduru odobravanja udžbenika. Bez obzira ko je tada udžbenik odobrio, procedure su sada jasne i na inicijativu ministra Šarčevića udžbenik će biti povučen. To će biti urađeno i sa svakim drugim udžbenikom, ukoliko se pojavi greška i ne odgovara standardima kvaliteta udžbenika” , zaključio je direktor Zavoda.

HNV: Nismo veličali NDH, ovo je spin

Hrvatska zajednica u Srbiji ponovno je, na žalost, izložena interpretativnom teroru, na način da su pojedini sadržaji medijskih napisa ne samo izvučeni iz konteksta nego čak i neistiniti, kaže u izjavi za Tanjug predsednica Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) Jasna Vojnić. Ona napominje i da je “program nastave i učenja i udžbenik hrvatskog jezika za osmi razred odobrila Republika Srbija”, tako da, kako ističe, “ako je prošlo proceduru odobrenja, sigurno nema ništa sporno”. Govoreći o spornom času hrvatskog jezika koji je prikazan na programu RTV-a, u okviru TV nastave, Vojnićeva kaže da je na tom času bilo reči o “razvoju hrvatskog jezika kroz povijest”.

 U izjavi za Tanjug, ona je citirala profesorku koja je održala čas hrvatskog jezika, te navela da je rečeno: “Što se tiče III razdoblja 41-45, o Hrvatskoj govorimo kao o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj koja je vodila brigu o čistoći i pravilnoj javnoj uporabi hrvatskoga jezika i pravopisa“. “Dakle, NDH je pomenuta samo u kontekstu razdoblja u kojem se jezik razvijao. Nikakvo veličanje NDH”, tvrdi Vojnićeva. Pisanje medija o ovoj temi ona poredi sa “igrom gluvih telefona”. “Prva objavljena vest je bila delimično tačna, svakoj sledećoj se ponešto nadodalo da bi na kraju se ispostavilo da hrvatska zajednica u Srbiji veliča NDH, a da se srpski jezik minorizira. Klasično spinovanje kojem smo na žalost često svedoci”, kaže Vojnićeva.  Ona napominje da je prvobitan video zapis u potpunosti izbrisan sa interneta, “kako se ne bi moglo utvrditi činjenično stanje”.

HNV očekuje da institucije Republike Srbije osude, kako kažu, sada već kontinuirano, negativno i netačno medijsko predstavljanje hrvatske zajednice u Srbiji. “Očekujemo da nas Republika Srbija uzme u zaštitu, te da konačno u medijima počnemo promovirati pozitivne procese i postignuća iz naše zajednice”, kaže predsednica HNV za Tanjug.

RTV: Čas istorije hrvatskog jezika s pravom izazvao gnev javnosti, ali RTV nije odgovoran za izbor i sadržaj udžbenika

Povodom natpisa u pojedinim medijima i širenja istih preko društvenih mreža, a u vezi sa nastavom za učenike osmih razreda na hrvatskom jeziku, u okviru koje je na Drugom programu Radio – televizije Vojvodine emitovana lekcija o istoriji hrvatskog jezika, menadžment i urednički kolegijum Radio televizije Vojvodina saopštavaju da je RTV sprovodila precizno dogovoreni plan emitovanja školske nastave na jezicima nacionalnih manjina, a na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, te da nikako nije odgovorna za sadržaj tog programa. Dana 18. marta 2020. godine elektronskom poštom na adresu RTV-a stigao je dopis od navedenog Ministarstva u kojem se od Radio – televizije Vojvodine traži da: ”obezbedi snimanje časova koje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja priprema u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kako bi učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom, slovačkom, mađarskom, rusinskom i rumunskom jeziku imali nastavu maternjeg jezika od prvog do četvrtog ili od petog do osmog razreda”. Od Ministarstva smo takođe dobili imena i kontakt telefone nastavnika, kao i koordinatora iz Nacionalnih saveta nac.manjina sa utvrđenim mestom i terminima snimanja. RTV je, kao javni medijski servis, koji emituje program na navedenim jezicima odmah pristupila ovom poslu u uslovima vanrednog stanja. Smatramo da je čas koji je emitovan 11. maja, za učenike 8. razreda na hrvatskom jeziku, s pravom izazvao gnev javnosti, u delu u kome se pominje istorija hrvatskog jezika u vreme NDH i naglašavamo da su podaci i način na koji su izneti apsolutno u suprotnosti sa programskom i uređivačkom politikom Radio – televizije Vojvodine. RTV ne može uticati na izbor i sadržaj iz udžbenika, za šta su odgovorne druge institucije. https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=5tmRZne_Vlo&feature=emb_logo

U Vranju bez obolelih, a Vlasotince zatvaraju vrtiće zbog testiranja

Predškolska ustanova „Naše dete“ iz Vranja otvorila je svih osam vrtića 11.05.2020. godine. Ustanova ima 1.800 dece upisane u celodnevni boravak, a prijavljen je dolazak 500 mališana, dok je od početka nedelje dolazilo između 120-130 dece. Četiri radnice su obavestile svoje neposredne rukovodioce da su članovi njihove uže porodice koji su zaposleni u fabrici nameštaja upućeni da urade test na korona virus. Direktorka Ustanove je naložila rukovodiocima organizacionih jedinica u kojima rade navedene radnice da ne dolaze na posao dok se ne utvrdi da su članovi njihovih porodica negativni na  COVID-19. U periodu dok Ustanova nije primala decu,  tri radnice koje su bile negativne na COVID-19 bile su u izolaciji zato što su bile u bliskom kontaktu sa obolelima i one ne trenutno rade. Zaposlene će pre početka rada dostaviti potvrdu Zavoda za javno zdravlje da je test na korona virus ponovo negativan. Krizni štab opštine Vlasotince doneo je odluku da predškolsku ustanovu,,Milka Dimanić“ zatvori, kako bi se uradilo ponovno testiranje svih zaposlenih. Kada će biti otvoreni vrtići i koji, javnost će biti upoznata tokom sledeće nedelje.

Ubijena direktorka škole i njen vozač

Povodom brutalnog dvostrukog ubistva u Erdeviku koje se desilo u petak 15. maja,  Ministarstvo pravde je pozvalo nadležne državne organe da se još intezivnije uključe u borbu protiv porodičnog nasilja, sa ciljem da se spreči njegova eskalacija i slučajevi u kojima dolazi do smrtnih ishoda. Neophodno je da svi kapaciteti u državi budu angažovani na suzbijanju porodičnog nasilja, jer samo zajedničko i sveobuhvatno delovanje može dovesti do smanjenja broja žrtava, poručuje Ministarstvo pravde. U Erdeviku je u petak  ubijena direktorka osnovne škole i njen vozač, a osumnjičeni je prema pisanju medija njen suprug.

U saopštenju Ministarstva navodi se da se sa problemom nasilja u porodici suočavaju se sve države sveta, te da je sled epidemije bolesti COVID 19 i nepredviđenih okolnosti koje su nastale zbog toga, svuda je zabeležen porast slučajeva tog nasilja. Podseća se da, do sada utvrđena praksa rada pravosudnih organa i postojeći zakonski okvir omogućavaju da ta borba bude sistemska i da povezuje veliki broj institucija – sudove, tužilaštva, nadležna ministarstva i zdravstvene i obrazovne institucije.

Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici polovinom 2017. godine razmotreno je više od 140.000 slučajeva nasilja u porodici, usvojeno više od 50.000 hitnih mera i izrađeno više od 42.000 individualnih planova zaštite. Za 35 meseci primene novih zakonskih mera, održano je blizu 8.000 sastanaka grupa za koordinaciju i saradnju, koje se obrazuju na području svakog osnovnog javnog tužilaštva.

Ministarstvo pravde je u cilju unapređenja rada tih grupa početkom maja preporučilo da sastanke održavaju putem interneta, za šta je obezbeđeno korišćenje odgovarajuće aplikacije. Pored efikasnog rada nadležnih organa, Ministarstvo pravde ukazuje da je u borbi protiv nasilja u porodici neophodno jedinstvo celog društva koje podrazumeva da niko ne sme da zatvara oči pred nasiljem i da je neophodna da svako ko primeti nasilje to prijavi nadležnim organima.

Profesorka spalila diplomu ispred Skupštine Srbije

Profesorka srpskog jezika iz Novog Sada Ena Nedić spalila je 12. maja ispred zgrade Skupštine Srbije svoju fakultetsku diplomu navodeći da to radi u znak protesta, zato što je njena diploma obesmišljena, jer mladi i školovani ljudi nemaju perspektivu u Srbiji, objavio je internet portal Nova.rs.  „Ja sam Ena Nedić, licencirani profesor srpskog jezika. Simboličnim gestom želim da zahvalim ovoj paradoksalnoj državi na šansi u svoje i ime svih mladih ljudi koji napuštaju državu. Izuzetno me je sramota. Stidim se u ime svih onih koji ne osećaju stid“, rekla je Nedić i dodala da joj „ne treba posao u ovakvom sistemu obrazovanja“. Ona je pored fakultetske, zapalila i svoju „Vukovu diplomu“ i brojne zahvalnice, a u obrazloženju tog postupka osvrnula se na ministara i članova Vlade koji su, kako kaže, na funkcijama „iz sumnjivih razloga“. „Stidim se što nam ministar inostranih poslova srpski jezik govori kao da mu je strani jezik. Ministar odbrane je sramota za svakog časnog srpskog vojnika. Sramota me je jer je predsednik Vlade izglasan zbog svoje seksualne orijentacije, a ne po svojim kvalifikacijama. Sramota me je što ministar finansija i dalje vodi finansije ove države sa dokazanim falsifikatom. Još mnogo čega me je sramota“, rekla je Nedić i potom zapalila diplomu. Kako je preneo N1, ona je rekla da je to simboličan gest čime sahranjuje veru u ovu državu i poziva sve normalne, slobodne gradjane da se  okupe „neovisno o političkim opcijama i partijama, da se ovo jednom za svagda završi“. „Ja već treba da imam organizovan život, ja sam roditelj, majka, prosvetni radnik. Nisam Vučićev omladinac. Ne treba mi posao u ovakvom sistemu obrazovanja…Nudjene su mi nepristojne ponude, što je meni bilo ispod časti da prihvatim. Smatram da sam kvalifikovana, posedujem znanja kojima sam posvetila ceo svoj život“, poručila je Ena Nedić.

By admin