Odluke o konkursima, izboru kandidata i preuzimanjima na zvaničnoj internet stranici

U cilju dosledne primene član 153. stav 8. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i obezbeđivanja principa transparentnosti u radu, a povodom raspisivanja konkursa, izbora na konkursima i preuzimanja zaposlenih sa liste, direktori predškolskih ustanova i škola će imati obavezu da odluke o raspisivanju konkursa na određeno i neodređeno vreme, sporazume o preuzimanju zaposlenog i rešenja o izboru kandidata postavljaju u okviru IS Dositej (kartica Objavljivanje dokumenata o zaposlenju). Postavljena akta se mogu videti na sledećoj adresi: https://dositej.mpn.gov.rs/public/konkursi/

Potpuna zbrka oko završetka školske godine – đaci ipak uče do 16. juna?

Draga deco, ovo je naš poslednji čas onlajn nastave – ovim rečima oprostili su se u petak predavači koji su dva i po meseca na televiziji držali nastavu đacima osnovnih i srednjih škola. Iako su roditelji očekivali sličnu “odjavu” i od nastavnika koji su putem platformi slali lekcije, to se nije dogodilo. Naprotiv, sačekalo ih je iznenađenje – deci i roditeljima stigle su poruke da će se onlajn nastava držati do 16. juna, uprkos tome što su prosvetne vlasti tokom protekla dva i po meseca govorile da se nastava završava 29. maja, a da u junu posla imaju samo oni koji hoće da poprave ocene i maturanti.

Međutim, roditelji su poslednjih dana dobijali poruke od nastavnika mnogih škola u kojima piše da je završena TV nastava, ali ne i onlajn nastava, te da će nastaviti da šalju lekcije i zadatke. Na pitanje da li gimnazijalci od ponedeljka imaju nastavu, Aleksandar Markov, iz Foruma beogradskih gimnazija, kaže: “To je pitanje od milion dolara. Ako slušate izjave ministra u poslednja dva meseca – nemaju. Međutim, ispada da to i nije baš tako. Mi smo dobili dopis koji je “i ovamo i onamo”, pa su ga svi protumačili da treba i dalje da se radi. To je skandalozno”.

Saznanje da će onlajn nastava, umesto do 28. maja, trajati do 16. juna izavalo je ogorčenje roditelja. “Sve sam organizovala prema najavama da letnji odmor počinje 1. juna, htela sam da pošaljem decu na selo, a ja da počnem da radim. U maju smo i ja i muž iskoristili odmore kako bismo s decom pratili nastavu. Ovo mi je poremetilo sve planove”, kaže majka J. S., čija ćerka ide u treći razred, a sin je prvačić. “Nama je bilo rečeno da deca nemaju uskršnji raspust i da imaju dve radne subote upravo zato da bi mogli da se raspuste 1. juna. Ne znam ni ko će da ih čuva ni kako će da prate lekcije koje učiteljica šalje putem “Vajbera”.

Nastavnici u višim razredima osnovne škole i srednjim školama najavili su i onlajn kontrolne zadatke i provere znanja. “Moje dete u jednoj beogradskoj gimnaziji 5. juna ima kontrolni iz informatike”, kaže nam jedna majka. Druga mama iz Zrenjanina, koja ima troje školaraca, rekla nam je će njena kćerka u gimnaziji i druga u osnovnoj školi u junu imati kontrolne zadatke.

U Ministarstvu prosvete, međutim, odlučno kažu: “Slanje lekcija i kontrolnih zadataka od 1. juna putem platformi nije obavezno, a mi smo ostavili mogućnost da, ako neko to želi, može da uradi. Ali, obaveza ne postoji. Nastave od ponedeljka nema, a u školu dolaze samo deca koja žele da poprave ocene”, kaže, za “Novosti”, Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete za osnovno obrazovanje.

Direktori: Poštujemo kalendar

Direktori škola kažu da postupaju prema školskom kalendaru koji je nedavno izmenjen.

“Školska godina završava se 16. juna za decu od prvog do sedmog razreda. Dakle, nastavnici moraju da imaju aktivnosti do 16. juna. Nastavnici sami kreiraju ono što će raditi u tom periodu, a prema svojim planovima i programima, jer imaju obavezan broj časova koje moraju održati”,  pojašnjava nam Natalija Matić, direktorka OŠ “Veselin Masleša”.

Interaktivne table za sve škole i domove učenika u AP Vojvodini

Pokrajinska vlada realizovala je akciju „Pametna tabla u svaku školu“, u okviru koje je obezbedila interaktivne table sa projektorom za sve osnovne i srednje škole i domove učenika u AP Vojvodini, ukupne vrednosti 70,4 miliona dinara, s ciljem modernizacije i digitalizacije u oblasti obrazovanja.  Pokrajinska vlada preko resornog sekretarijata je u proteklih nekoliko meseci, koji nisu bili nimalo laki, uspela da obezbedi 704 interaktivne table za 502 matične škole i 202 izdvojena odeljenja. Time je u obrazovne ustanove uveden najmoderniji način prenošenja znanja i podignut kvalitet obrazovanja, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

“Država koja ne vodi računa o obrazovanju, zdravstvu i kulturi rizikuje celu budućnost. Zato će Pokrajinska vlada i narednih godina nastaviti sa osavremenjivanjem nastave”, naveo je Mirović. On je izrazio uverenje da će interaktivne table povećati motivaciju i kreativnost kod učenika i doprineti njihovom aktivnom učešću u nastavi, ali i da će pomoći nastavnicima i profesorima. Podsetio je na to da se u Vojvodini realizuju brojne investicije u oblasti obrazovanja, najavljujući da će sutra u Alibunaru, a za nekoliko nedelja i u Beloj Crkvi, biti stavljene u funkciju sportske dvorane u okviru osnovnih škola. “U svakom mestu u Vojvodini imamo konkretne rezultate kojima stvaramo mnogo bolje uslove za rad i boravak učenika u školama. Ojačali smo i restrukturirali naše finansije, i zbog toga danas možemo da investiramo u ovu oblast, jer u obrazovanju leži naša budućnost“, poručio je Mirović.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš rekao je da su nove generacije neraskidivo povezane sa tehnološkim napretkom i da vode život u skladu sa tim, te da je, kako je naveo, neminovno da se školovanje osavremeni i unapredi kvalitet nastave. “Interaktivne table učiniće upravo to – motivisaće učenike i pružiće im mogućnost integrisanja u savremene tokove informacionih tehnologija 21. veka”, izjavio je Njilaš.

Produžen rok važenja PKU za predškolce

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predsednici reprezentativnih sindikata potpisali su u petak 29. maja  Sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog  ugovora za zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i  obrazovanja čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave. Važenje Posebnog kolektivnog ugovora po ovom Sporazumu produžava se do 13. jula. Ministar Šarčević je posle potpisivanja Sporazuma u razgovoru sa predsednicima reprezentativnih sindikata ukazao na neophodnost nastavka saradnje kako bi se unapredio status delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja koji čini važan deo jedinstvenog obrazovnog sistema u Srbiji. On je ukazao da kvalitetno predškolsko vaspitanje i obrazovanje predstavlja temelj za buduće obrazovanje.

Sporazum su potpisali predsednica Samostalnog sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić i predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Tomislav Živanović. Predstavnici sindikata istakli su značaj potpisivanja ovog Sporazuma, naročito u okolnostima kada se nastavljaju razgovori sa Ministarstvom oko definisanja teksta novog Posebnog kolektivnog ugovora. Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović ocenila je da je veliki posao i pred sindikatima i pred Ministarstvom. Ona je ocenila da je predškolsko vaspitanje i obrazovanje prva i osnovna karika u obrazovanju.

 Predsednik GSPRS „Nezavisnost“ Tomislav Živanović je rekao da  je mnogo toga urađeno u oblasti predškolskog obrazovanja i dodao da u trenutku kada je postao predsednik sindikata nije postojao ni zakon koji reguliše ovu oblast. On je izrazio uverenje da će kada je reč o novom PKU „posao biti realizovan na dobrobit celokupnog predškolskog obrazovanja na teritoriji Srbije. Cilj je da pomognemo i rešimo neke praktične stvari kada je reč o zaposlenima u predškolskim ustanovama, kazao je on.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić navela je da je današnje potpisivanje Sporazuma veoma značajno i da očekuje da će u naredna dva meseca biti nađeno najbolje rešenje za zaposlene u predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Brnabićeva u Apatinu: Ako nemamo dece, džaba radimo, jer nema kome da ostane

Premijerka Ana Brnabić u petak 29. maja je posetila opštine Apatin i Sombor i tom prilikom boravila u vrtiću Duga u Svilojevu i Brodogradilištu Apatin. Brodogradilište Apatin, nekada najveće rečno brodogradilište u bivšoj Jugoslaviji, posle nekoliko neuspešnih privatizacija konačno je na putu oporavka “Želim da Vam kažem da je Vlada Republike Srbije tu Vama na usluzi, i nadam se da ćete pre svega vi, ali uz našu pomoć i podršku kao što možete računati na pomoć i podršku lokalne samouprave, da ćemo uspeti da podignemo ovo brodogradilište. To bi bilo izuzetno važno i za Apatin, a bilo bi izuzetno važno i za celu Srbiju, kao još jedna referenca , šta sve u Srbiji možemo da radimo i šta sve u Srbiji imamo i šta sve umemo da radimo”, rekla je Brnabić.

Brnabić je posetila i vrtić Duga u Svilojevu star 120 godina, koji je prvi put značajnije rekonstruisan Vrednost radova je 16 miliona dinara, a ovo nije jedina investicija u populacionu politiku, rekla je Slavica Đukić, Dejanović, ministarka bez portfelja, zadužena za ovu oblast. “Mi smo ukupnim sredstvima, govorim o sredstvima koje je kabinet na čijem sam čelu opredelio, od 36 miliona, pomagali različite pronatalitetne programe, ovde u Apatinu, svake godine po jedno igralište od 2018. godine”, izjavila je Slavica Đukić Dejanović. Brnabić je u Somboru posetila gradilište gradske pijace u čiju rekonstrukciju će biti uloženo 45 miliona dinara. https://www.youtube.com/watch?v=fCiv9j-JNY0&feature=emb_logo

Poklon Amerike deci u Srbiji: Pola miliona dolara za paketiće

 Američka agencija za međunarodni razvoj donirala je Unicefu u Srbiji pola miliona dolara namenjenih deci kako bi se što bolje odgovorilo na izazove Kovida 19. Oko 3.200 porodičnih paketa namenjenih porodicama sa decom različitog uzrasta od rođenja do 10 godine biće podeljeni u preko 60 gradova i opština u Srbiji. Prve pakete već su zajedno uručivali ministarka za populacionu politiku i demografiju Slavica Đukić Dejanović i američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri. Paketi sadrže 15 artikala – igračke i materijale za igru i učenje. Osmišljeni su tako da podrže zajedničke aktivnosti dece i odraslih i da doprinesu da porodična sredina bude u većoj meri podsticajna za razvoj i učenje kroz igru. Paketi su podeljeni i u 16 ustanova socijalne zaštite, kao i deci u izbegličkim centrima.

Ministarka i ambasador počeli su akciju  povodom obeležavanja Međunarodnog dana porodice, a podelili su porodične pakete za učenje i igru kako bi podržali ugrožene porodice tokom pandemije COVID-19 u Srbiji. Akcija ima za cilj da pomogne igru i učenje kod kuće koji su od ključnog značaja za održavanje podsticajnih uslova za zajedničke i kreativne aktivnosti, ali i svođenje na minimum efekata stresa na porodični život u kriznim vremenima.

Ministarka Đukić Dejanović istakla je da Vlada Srbije podržava porodice, tako što se stara o zadovoljenju njihovih potreba posebno onih najugroženijih. – Obeležavajući Međunarodni dan porodice, pružamo podršku svim našim porodicama, naročito onim najugroženijim, uz pomoć naših partnera, kako bismo obezbedili socijalnu solidarnosti i spokojno društvo. Porodica je osnovni stub razvoja svakog društva, ali danas se suočava sa velikim izazovima, naročito u kontekstu posledica pandemije COVID-19. Zaštita i primarnih i sekundarnih porodica ostaje naš prioritet, uz poštovanje svih sloboda svakog pojedinca, jer je porodica ostala oaza radosti, sreće, naše sklonište i mesto iz kojeg crpimo energiju za sve naše životne poduhvate – poručila je ministarka Slavica Đukić Dejanović.

USAID koji je donirao pola miliona dolara Unicefu u Srbiji ova sredstva je namenio da se korste za sprečavanje prenošenja korona virusa i ublažavanje uticaja epidemije kroz komunikaciju o riziku i učešće zajednice, obezbeđivanjem ključnih higijenskih sredstava i prikupljanjem i analizom podataka kako bi se unapredio celokupni odgovor na COVID-19. Američki ambasador Entoni Godfri kaće da se razmišljalo kako sve moće da se pomogne. – Na početku ove globalne krize, razmišljali smo kako da uparimo naše resurse sa potrebama koje je prepoznala Vlada Republike Srbije. I dok smo mi i naši prijatelji u EU i drugi partneri dopremali testove, zaštitnu opremu i druge medicinske materijale i sredstva, drago mi je da je UNICEF razmišljao i o tome kako ova kriza utiče na decu, naročito usled zatvaranja škola. Kada se UNICEF obratio USAID-u sa idejom da se obezbede paketi za učenje kroz igru za stotine dece iz ugroženih porodica, bilo nam je zadovoljstvo da podržimo njihovu inicijativu – istakao je Godfri, ambasador SAD u Srbiji.

Ređina De Dominićis, direktorka UNICEF-a u Srbiji kaže da je ovoj organizaciji drago što je Vlada Srbije u ovim teškim vremenima odredila porodice kao prioritet. – Mnoge porodice suočavaju sa poteškoćama tokom pandemije korona virusa. Ovo je i vreme jedinstva, vreme da svi budemo solidarni. Važno je da pomognemo porodicama i deci tako što ćemo im pružiti podršku koja im je potrebna da se izbore sa posledicama pandemije COVID-19. Zahvaljujemo USAID-u na njihovom finansijskom doprinosu i Crvenom krstu, jer je omogućio ovu isporuku – rekla je Ređina De Dominićis.

Zahvalnost za uspešno realizovanu nastavu na daljinu

Ministar Mladen Šarčević i zaposleni u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja se na kraju nastavnog dela školske 2019/20. godine zahvaljuju svim učesnicima obrazovnog procesa koji su omogućili sprovođenje nastave u vanrednim okolnostima. Imajući u vidu da nastava na daljinu prethodno nije pilotirana, već su je okolnosti nametnule kao jedino moguće rešenje za uspešno okončanje školske godine, rezultati su iznenađujuće dobri. O tome govori činjenica da je na sve dostupne načine realizovan nastavni plan i da je nastavom na daljinu bila obuhvaćen agotovo cela školska populacija, dok je za vrlo mali broj učenika obezbeđen alternativni način rada.

Najmlađi učenici su pored korišćenja digitalnih platformi za učenje i digitalnih načina komunikacije, u najvećem broju (95%) pratili nastavu koja je emitovana preko televizijskih kanala. RTS (2. i 3. kanal, RTS Planeta, Moja škola RTS), RTV (2. kanal) i mnoge lokalne televizije su emitovale časove na srpskom jeziku kao i edukativne priloge i časove namenjene učenicima koji prate nastavu na jezicima nacionalnih manjina: TV Vranje, TV Bujanovac (RTV SPEKTRI), TV Preševo (RTV ALDI, RTV Preševo), Sandžak televizija, RT Caribrod, RTV Panon, RTV OK Kovačica, RTV Pančevo, TV Banat, TV Petrovec, RTV Stara Pazova, TV Kopernikus. Ovim su televizije omogućile veliki obuhvat dece nastavom na daljinu i obezbeđivanje prava na obrazovanje svih. Zahvaljujemo se svim direktorima pomenutih TV kuća i stanica, urednicima, snimateljima i kompletnom tehničkom osoblju koje je učestvovalo u produkciji TV časova, kao i nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji su svoje sajtove, You tube kanale i druge resurse stavili u službu obrazovanja.

Učenici starijih razreda i srednjoškolci su čak 99,4% učestvovali u interaktivnijim oblicima nastave zahvaljujući besplatnim digitalnim platformama koje su stavljene na raspolaganje školama. Zahvaljujemo se  kompanijama Microsoft, Comtrade, Huawei, Viber, Zoom kao i mobilnim operaterima koji su obezbedili besplatne internet minute za korišćenje ovih platformi, ali i uređaje i SIM kartice za učenike koji nisu bili u mogućnosti da prate ove sadržaje: MTS Telekom, Telenor, ViP. Značajnu tehničku, logističku podršku i uređaje za realizaciju onlajn nastave, a potom i probnog završnog ispita(onlajn) su pružili Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade RS, Comtrade i Huawei.

UNICEF je obezbedio sredstva za kupovinu softvera neophodnog za snimanje časova od kuće, a značajna je i podrška u pripremi materijala koji su putem RTS-a emitovani za predškolce. U saradnji sa MPNTR-om je realizovan operativni plan za podršku predškolskim ustanovama i roditeljima predškolaca u vreme vanrednog stanja.

Svoj doprinos su dale i druge međunarodne organizacija koje su obebedile besplatne online obuke za zaposlene u prosveti i/ili obezbedile materijale edukativnog karaktera namenjene predškolskoj ili školskoj deci i njihovim roditeljima, kao što su Svetska Banka, Save the Children, Pestalozzi Children’s Foundation, Microsoft…

Veliku zahvalnost dugujemo svim prosvetnim radnicima, nastavnicima, stručnim saradnicima i direktorima škola, koji su se prilagodili zahtevima novonastale situacije i posvećeno i stručno realizovali nastavu na daljinu, pružajući podršku učenicima u učenju, koje se odvijalo u značajno izmenjenim okolnostima. I ovog puta se pokazalo da je uspešnost obrazovno-vaspitnog procesa nemoguća bez kvalitetnog saradničkog odnosa sa roditeljima, koji su u ovoj situaciji pružili podršku ne samo svojoj deci da odogovore na zahteve digitalne komunikacije, već i samom načinu rada, pokazujući razumevanje za sve početničke manjkavostii teškoće ovog vida nastave, koji su u ovakvim okolnostima bili neminovnost.

Posebnu zahvalnost, kojoj nadamo se, se pridružuju svi prosvetni radnici i roditelji, dugujemo nastavnicima koji su u bezbednosno rizičnim okolnostima, dobrovoljno uzeli učešće u snimanju predavanja koja su emitovana preko televizijskih kanala. Njihova spoznaja potreba sistema, odgovornost i entuzijazam su vredni svake pohvale!

Manje vidljivi ali ne i manje vredni učesnici ovog procesa su bili i prosvetni savetnici iz školskih uprava, zaposleni u ZVKOV-u i ZUOV-u, kao i u samom MPNTR-u, koji su bili idejni tvorci, nosioci i koordinatori većine navedenih aktivnosti.

Na kraju, zahvaljujemo se svim učenicima i studentima, uz puno razumevanje za neprijatnosti koje su imali vezano za samu epidemiološku situaciju, ali i za poteškoće prilikom nastave na daljinu, koji su uspeli ne samo da iskoriste nego i da dodatno unaprede svoje digitalne kompetencije, da savladaju strah i otpor prema novom načinu rada, odgovore na svoje školske obaveze i nastave proces učenja koji će, nadamo se, rezultirati i očekivanim postignućem na kraju ove školske godine.

Osmacima i maturantima želimo mnogo uspeha na ispitima, a svim učenicima da se nakon završetka školskih obaveza odmore i  uživaju u predstojećem letnjem raspustu!

Horizont 2020: Poziv za istraživanja i inovacije u borbi protiv Kovida 19

Evropska komisija je opredelila dodatnih 122 miliona evra iz programa Horizont 2020 za brzo razvijanje relevantnih medicinskih tehnologija i digitalnih alata u kontekstu borbe protiv Kovida 19, kao i obezbeđivanje medicinskih zaliha i opreme, potrebnih za testiranje, lečenje i prevenciju. Poziv za prijavljivanje projekata biće otvoren do 11. juna 2020. godine i predstavlja deo mera u okviru Akcionog plana ERAvsCorona. Sve neophodne informacije nalaze se na internet stranici Evropske komisije:  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_20_887

Stipendije i posao za mlade podoficire koji se školuju po dualnom modelu

U skladu sa odredbama Zakona o dualnom obrazovanju, 27. maja 2020. godine predstavnici Ministarstva odbrane i Vazduhoplovne akademije potpisali su Ugovor o međusobnoj saradnji i realizaciji učenja kroz rad. Potpisivanju Ugovora prisustvovala je prof. dr Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje i vaspitanje. Ugovor su potpisali direktor Vazduhoplovne akademije dr Goran Cvijović, a u ime Ministarstva odbrane po ovlašćenju ministra ugovor pukovnik Zlatko Mišić. Prema potpisanom ugovoru učenici koji se za potrebe Ministarstva odbrane po sistemu dualnog obrazovanja školuju u Vazduhoplovnoj akademiji od naredne školske godine učenje kroz rad realizovaće u jedinicama i ustanovama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije. Za učenike koji ispune uslove konkursa obezbeđene su stipendije i posao podoficira nakon završetka školovanja.

Odjek – studentski program za mlade: Muzika je univerzalni jezik

Studentski program za mlade „Odjek” muzikom ih povezuje i na taj način doprinosi razvoju mladih, bez obzira na iskustvo, a kroz edukativne, zabavne i kreativne radionice poboljšava njihove veštine i već stečena znanja. Program je početkom godine okupio 12 mladih, koji postaju jedinstvena celina i međusobna podrška.  – Smatramo da je muzika najuniverzalniji i najlepši jezik na svetu jer, možeš govoriti hiljadu jezika, ali kroz muziku ćeš se sigurno sa svima razumeti – ističe koordinatorka „Odjeka” Jelena Božić, koja je program osmislila zajedno s kolegom Dejanom Tomićem. – Kada smo pokretali prijave, apsolutno nam nije bilo važno koliko muzičkog iskustva imaju, i da li ga imaju, jer smo želeli da uče upravo jedni od drugih. Zbog toga u grupi ima ljudi koji su imali bendove, pisali tekstove i nastupali, kao i onih koji vole muziku i žele da se bave njome, ali još za to nisu imali priliku, što je dovelo do sjajnog rezultata.

Obrada pesme „Hej, Džud”, čuvenih „Bitlsa” biće njihov završni rad. – Na dobrom smo putu da uradimo tu obradu, a planiramo i neke autorske pesme – otkriva Jelena. – U planu je i završni događaj, u okviru kojeg će mladi predstaviti svoj rad i pesmu, a od mera će zavisiti da li će to biti održano kao skup ili onlajn. Kod njih vidim veliku želju da sve predstave što većem broju ljudi. Tačno je to da su radionice nešto što se trenutno dešava u našim životima, ali i Dejan i ja razmišljamo o tome šta će se nakon svega dogoditi u životu tih mladih. Želimo da im pružimo podršku, neko sigurno mesto, ljude s kojima za početak mogu da razmene kontakte, nauče nešto novo i da im to bude neka polazna osnova i vetar u leđa za dalji rad. Program će se završiti i, ako oni iz ovoga izađu razvijeni i makar malo srećniji na ličnom nivou i u muzičkom svetu, mi ćemo biti zadovoljni i znaćemo da smo uspeli. Za te mlade volim da kažem da su sjajni muzičari, ali su zaista i sjajni ljudi.

Mnogo je emocija u njihovom zalaganju i zajedničkom radu. – Ja sam od njih mnogo naučila. Toliko je osećanja i priča, a ako ništa drugo, naučila sam da slušam i još više razumem potrebe mladih. Vremenom se vežeš, a njihov razvoj ti doslovno postane životna okupacija. Generalno, u radu s mladima nije prioritet samo na kraju napraviti nešto, mnogo je važniji proces. Iskrena da budem, mladi s kojima mi radimo već su izuzetno napredovali i mnogo ostvarili. Međutim, čak i kod onih s najviše samopouzdanja pojavi se trema. Za mene nije problem i ako pogreše, jer samim svojim izlaskom i nastupom, oni su to prevazišli. Došli su do stadijuma da su zajedno uspeli. Prevazišli su svoje strahove i pobedili – zaključuje Jelena Božić.

Podnošenje inicijativa za Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju

Komisija za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu Skupštine Grada Novog Sada poziva građana i građanke, pravna lica, preduzeća, ustanove, političke organizacije i druge oblike organizovanja građana i građanki, državne organe i organe lokalne samouprave, da podnesu obrazložene inicijative za dodelu Oktobarske nagrade i Novembarske povelje Novog Sada za 2020. godinu. Oktobarska nagrada Novog Sada, dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra – Dana oslobođenja Novog Sada, kao društveno priznanje za izuzetne rezultate u radu, dela i najviša dostignuća i ostvarenja, postignuta u toku jedne ili više godina, u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti.

Oktobarska nagrada Novog Sada se dodeljuje građaninu ili grupi građana za zajedničko delo ili ostvarenja, koji rade ili su radili na teritoriji Grada Novog Sada, kao i preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama čije je sedište na teritoriji Grada. Oktobarska nagrada dodeljuje se za izuzetna ostvarenja u oblastima nauke, kulture i umetnosti, odnosno svih vidova stvaralaštva, publicistike i novinarstva u svim oblicima informisanja, planiranja i uređenja prostora i naselja, arhitekture i graditeljstva, pronalazaštva, razvoja novih tehnologija i usvojenih novih tehnoloških sistema, unapređenja i zaštite životne sredine, prosvete i razvoja školarstva, sporta i postignutih sportskih rezultata, zdravstva i zdravstvene zaštite i socijalnog i humanitarnog rada. Oktobarska nagrada se može posebno dodeliti učeniku i studentu kao pojedincu ili grupi za zajedničko ostvarenje i rezultate u naučnom ili umetničkom radu, kao poseban vid društvenog priznanja za stvaralaštvo mladih na teritoriji grada.

Novembarska povelja Novog Sada, dodeljuje se kao društveno priznanje za izuzetne rezultate i dostignuća u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti, povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Novembarska povelja dodeljuju se građaninu i grupi građana, preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama za negovanje demokratskih tradicija i jačanju zajedništva građana i građanki Novog Sada, privredni razvoj, duhovno stvaralaštvo, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prosvetu i sport i druge delatnosti, humanitarne i dobrotvorne aktivnosti i ispoljavanje hrabrosti u vanrednim situacijama, spasavanje ljudskih života i sprečavanje materijalnih šteta.

Obrazložene inicijative za dodelu Oktobarska nagrade podnose se Komisiji za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu do 15. septembra 2020. godine, a za Novembarsku povelju do 1. oktobra 2020. godine, na adresu Skupštine Grada Novog Sada, Ulica Žarka Zrenjanina broj 2.

Izložba “Tošarije” od 1. juna u Novom Sadu

Otvaranje izložbe “Tošarije” Teodora Ajduka održaće se danas – ponedeljak 01. juna 2020. godine, u prostoru Galerije Forma, Ilije Ognjanovića 3 u Novom Sadu u 19 časova. Projekat “Crtamo crtani film“ nastao je kao izraz saradnje Zmajevih dečjih igara i UPIDIV-a. Svojim ciljem i zadacima afirmiše detinjstvo i razvoj dečijih kreativnih snaga i njihov estetski ukus. Izložbu realizuje novosadski animator, Teodor Ajduk, koji bi predstavio svoje radove iz oblasti animacije čiji je tematski okvir fokusiran na dete i detinjstvo. Ajduk bi svoj rad predstavio putem video bina i 15 štampanih panoa. Namera je da se ovom postavkom utiče na razvoj publike, njen estetski ukus i podigne nivo zainteresovanosti za animaciju kao posebnu vrstu stvaralaštva. Planirano je da izložba traje od 1. do 13. juna 2020. godine, u Galerija Forma, Novi Sad, Ilije Ognjanović br. 3.

Teodor Ajduk rođen je 23. februara 1969. godine u Novom Sadu. Završio je Školu za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu. 25 godina profesionalno radi kao 2D animator, reditelj, produkcijski dizajner, dizajner karaktera i storyboard artist na realizaciji 2D animiranih projekata (kratki animirani filmovi, TV reklame, najavne TV špice, elementi za kompjuterske igre i animatici za projekte sa živom slikom). Posredno ili neposredno sarađuje sa svim većim reklamnim agencijama i produkcijskim kućama u Republici Srbiji i inostranstvu.

Bavi se pedagoškim radom na radionicama za osnovnoškolsku decu iz oblasti 2D animacija Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine sekcija za grafički dizajn od 1995. godine. Od 2012. godine je član Udruženja stripskih umetnika Srbije. Ima status samostalnog umetnika, živi i radi u Novom Sadu.

Vremeplov: Abdicirao knez  Miloš

Srpski knez Miloš Obrenović abdicirao je, na današnji dan 1. juna 1839. godine,  u korist sina Milana i napustio Srbiju. Posle smrti Milana, nekoliko nedelja po preuzimanju vlasti, knez postao mlađi sin Mihailo. Miloš se vratio u Srbiju 1859. da preuzme vlast po zbacivanju kneza Aleksandra Karađorđevića i vladao do smrti, 1860.

Vremeplov: Banat pripao Jovanu Zapolji

Na današnji dan 1. juna 1562. godine rimski car Ferdinand I i turski sultan Sulejman II Veličanstveni potpisali su mirovni sporazum kojim se Ferdinand odrekao Erdelja (današnji Banat) u korist turskog vazala Jovana Zapolje.

Vremeplov: Umro Jaša Prodanović

Srpski političar i pisac Jaša Prodanović, jedan od osnivača i lider Republikanske stranke, član Srpske akademije nauka i umetnosti umro je 01. juna  1948. godine. U kraljevini Srbiji bio ministar prosvete i ministar privrede, a posle Drugog svetskog rata potpredsednik Vlade FNRJ.

Vremeplov: Dozvola da se gradi Hilandar

Na današnji dan 1. juna 1198. godine Vizantijski car Aleksije III Anđeo odobrio srpskom velikom županu Stefanu Nemanji i njegovom sinu, monahu Savi, da na ruševinama Hilandariona podignu novi manastir Svete Gore, Hilandar.

Vremeplov: Osnovan univerzitet u Kopenhagenu

Na današnji dan 1. juna 1479. godine  osnovan univerzitet u Kopenhagenu.

Vremeplov: Smenjen Dobrica Ćosić

  Predsednik  Jugoslavije Dobrica Ćosić, prvi predsednik SRJ, izabran u junu 1992. smenjen je na današnji dan 1. juna 1993. godine. Ta smena izazvala revolt nekoliko hiljada Beograđana ispred zgrade Skupštine. Pod optužbom da su izazvali nerede, u kojima je poginuo jedan policajac, a više ljudi povređeno, uhapšeni lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković i njegova supruga Danica. Pušteni su 9. jula, abolicijom predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Novi predsednik SRJ 25. juna postao je funkcioner Socijalističke partije Srbije Zoran Lilić.

Vremeplov: Španija priznala slobodu veroispovesti i štampe, ….

Na današnji dan 1. juna  1869. godine  Španija je donela novi ustav kojim je proglašena sloboda veroispovesti i štampe, uveden je sud sa porotom i građanski brak.

Vremeplov: Prva javna telefonska kabina u svetu

Na današnji dan 1. juna  1880. godine u SAD je instalirana prva javna telefonska kabina u svetu, u zgradi “Jejl banke” u Nju Hejvnu.

Vremeplov: SAD se povukle iz Pariskog sporazuma

Američki predsednik Donald Tramp objavio je na današnji dan 1. juna  2017. godine  da se SAD povlače iz Pariskog sporazuma postignutog decembra 2015. godine, koji su potpisale 194 države, od kojih 118 ratifikovale i koji se bavi globalnim zagrevanjem, jednim od najvećih problema savremenog sveta.

Strategija za pomoć u zaštiti dece od nasilja na internetu

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu čiji je cilj zaštita najmlađih u onlajn okruženju do sada je imao više od 16,5 hiljada poziva, upita i onlajn prijava i 3.055 formiranih predmeta, izjavila je u četvrtak 28. maja državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Inače, Nacionalni kontakt centar uspostavilo je Ministarstvo početkom 2017. godine. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Matić je izjavila da je Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja potvrda da je Vlada Srbije odlučna u odgovoru na nasilje nad najmlađima. “Posebno je značajno što je taj dokument prepoznao digitalni prostor kao novi realan kontekst u kojem su deca izložena nasilju i rizicima za njihovu bezbednost, socijalnu sigurnost i zdravlje”, kazala je Matić i dodala da je institucionalna podrška ključna za jačanje bezbednosti dece na internetu.

Inače, Strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period do 2023. godine sa Akcionim planom za ovu i sledeću godinu usvojila je Vlada Srbije 21. maja. Matić je istakla da je Nacionalni kontakt centar institucionalni mehanizam koji deluje preventivno, savetodavno i reaguje na prijave u saradnji sa drugim nadležnim institucijama kao što su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Centri za socijalni rad i Domovi zdravlja. “Usvajanje Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja svakako će doprineti da digitalno nasilje bude dodatno suzbijano, uporedo sa podizanjem kapaciteta institucija da reaguju blagovremeno i efikasno”, izjavila je ona.

Priča koja je šokirala Srbiju: Operisan pas kome je ukucan ekser u glavu

Nesrećna Kaja, kuja kojoj je 12-godišnji dečak pre nekoliko dana zakucao ekser u glavu, uspešno je operisana saopštili su iz Udruženja za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS. “Taj mali borac se ne predaje tako lako. Ipak, još uvek nije gotovo, tek ćemo videti do kakvih je neuroloških oštećenja došlo i kako će se situacija dalje razvijati. Od toga kakve će posledice sve ovo ostaviti će zavisiti da li će ona moći da živi sa njima, a da ima kvalitetan život, bez napada i bola. Naredni sati i dani su svakako kritični. Ali ovaj prvi korak daje neku nadu. Mislite na nju, šaljite joj pozitivne misli i hajde da svi stisnemo pesnice i da se nadamo pozitivnim vestima”, rekli su iz SPANS-a. Ovaj kritičan zahvat bila je jedina šansa da Kaja preživi, zbog čega su novosadski veterinari obavili konsultacije sa beogradskim kolegama. Dr Zoran Lončar predložio je terapiju kako bi se nesrećna kujica stabilizovala, da bi operacija uopšte bila izvedena. “Čak i uz operaciju posledice bi mogle biti jako teške i ozbiljne. Složili smo se i veterinari i vlasnici i mi, dobiće terapiju, pratimo stanje, ukoliko ne bude pomaka i Kaja i dalje bude u agoniji, nećemo je mučiti”, saopštili su iz SPANSA.

Podsetimo, pas sa ekserom koji viri iz glave pronađen je na Satelitu, a volonteri Udruženja za zaštitu životinja Novi Sad dobili su dojavu od jedne sugrađanke. Nakon pregleda veterinara ustanovljeno je da je ekser dužine pet centimetara prošao kroz lobanju i mozak celom svojom dužinom i da je ovo mogao uraditi isključivo čovek i to uz upotrebu alata.

Izrael razmatra da ponovo uvede restriktivne mere

Izrael bi ponovo mogao da uvede neke restriktivne mere pošto je došlo do porasta broja zaraženih korona virusom, naročito u školama, otkako je vlada počela da ublažava mere, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Broj pozitivnih na korona virus u petak je porastao na 101, dok ih je prošle subote bilo samo četiri, prenosi Rojters. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastaće se danas sa ministrima i zdravstvenim zvaničnicima kako bi doneli odluku da li da ponovo zatvore neke razrede škola.

By admin