Završetak nastave u Vojvodini

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš uputio je u ponedeljak 1. juna dopis direktorima osnovnih i srednjih škola sa sedištem  u AP Vojvodini “o završetku nastave za školsku 2019-2020. godinu” u kome ništa novo ne piše i u kome ih “obaveštava” da je onlajn nastava završena “u petak 29. maja” i tako još jednom potvrdio da prosvetna vlast u Vojvodini i  nije nikakva vlast već “protočni bojler” centralne vlasti.

(→Dokumenta)

Popečitelj u predizbornom obilasku škola …

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević obišao je ponedeljak OŠ “Karađorđe” u Rači i tom prilikom konstatovao da se ta škola dobro pripremila i organizovala za sprovođenje probnog završnog ispita. Škola poštuje sve preporuke Ministarstva u vezi sa sprovođenjem probnog završnog ispita, što se tiče raspoređivanja dece, pripreme nastavnika za dežurstva, rekao je ministar nakon posete. On je dodao da učenici osmog razreda sutra polažu probni završni ispit u školi rešavanjem testa iz matematike, dok su danas preuzeli test za srpski, odnosno maternji jezik, i kombinovani test. Šarčević je napomenuo da se testovi ne ocenjuju, već da učenici imaju priliku da vide kakav će tip zadataka biti na završnom ispitu.

Ministar Šarčević je istakao da se u školi uspešno sprovode i različiti projekti, te da su matična škola i isturena odeljenja, opremljeni računarskom opremom i internetom. U ovoj školi je organizovan i obogaćen jednosmenski rad, a Ministarstvo je izdvojilo i finansijska sredstva za zamenu stolarije u tri izdvojena odeljenja škole.

Posle obilaska te školske ustanove, ministar je posetio Drugu Kragujevačku gimnaziju, gde je održao sastanak s direktorima osnovnih i srednjih škola sa teritorije Kragujevca s kojima je razgovarao o sprovođenju male i velike mature, nastavku reformi, kao i o ulaganju u obrazovanje i infrastrukturu obrazovnih ustanova. Tokom posete kragujevačkoj gimnaziji ministar je predočio da će u ovoj školi od septembra, u okviru reforme gimnazija koju sprovodi Ministarstvo, biti uvedeno i novo odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio vizuelnu umetnost. Po završetku ovog smera učenici će biti dobro pripremljeni za nastavak visokog obrazovanja – studiranje na različitim odsecima umetničkih fakulteta, ali im neće biti uskraćena prohodnost i na studijske programe iz srodnih ili sasvim drugih oblasti.

Obišao i … plac (!!!) za gradnju FILUM-a

Ministar Šarčević je naglasio da je jedan od prioriteta Ministarstva ulaganje i u infrastrukturu u visokom obrazovanju. “Nama je prioritet da 95 miliona evra investiramo u infrastrukturu u visoko obrazovanje. U Kragujevcu završavamo i studentski dom sa 445 mesta, što je sasvim dovoljno za potrebe ovog univerzitetskog centra “, naveo je ministar. Za potrebe izgradnje zgrade FILUM-a grad Kragujevac je opredelio plac površine 1,55 hektara u univerzitetskom kampusu. Fakultet ima tri odseka – Odsek za filologiju, Odsek za muzičku umetnost i Odsek za primenjenu i likovnu umetnost, i tri autonomna centra – Centar za naučno-istraživački rad, Centar za srpski kao strani jezik i Medijski centar, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Šarčević je zajedno s gradonačelnikom Radomirom Nikolićem i predstavnicima fakulteta obišao lokaciju za izgradnju zgrade Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM) Univerziteta u Kragujevcu. Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu osnovan je 2002. godine i od tada radi u neadekvatnim uslovima, zakupom prostora na različitim lokacijama, u više objekata na drugim fakultetima, srednjim i osnovnim školama.

Popečiteljska kampanja: Gimnazija „S. Marković“ u Nišu …

Od septembra program Međunarodne mature u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević  posetio je  u okviru predizborne kampanje u utorak  Gimnaziju „Svetozar Marković“ u Nišu i OŠ „Učitelj Tasa“ gde je obišao  učenike osmog razreda koji su polagali probni završni ispit iz matematike. Ministar Šarčević poručio je učenicima koji završavaju osnovnu školu da u svim srednjim stručnim školama i gimnazijama ima dovoljno mesta, kao i da su u sklopu reforme gimnazijskog obrazovanja uvedeni novi smerovi. Od ove godine to su odeljenja za posebno talentovane za geografiju i istoriju, za nadarene za scensku i audio vizuelnu umetnost, kao i sportska odeljenja, rekao je ministar i poželeo učenicima osmog razreda da uspešno polože predstojeći završni ispit.

… pa pranje mozga direktorima

Ministar Šarčević je u Nišu prisustvovao i sastanku sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa kojima je razgovarao o nastavku reformi u oblasti obrazovanja. On je najavio i da će Gimnazija „Svetozar Marković“ postati obrazovna ustanova od nacionalnog značaja. Učenici ove gimnazije godinama ostvaruju dobre rezultate na takmičenjima iz matematike i fizike. To je jedna od tri gimnazije koja će od septembra raditi po programu Međunarodne mature (IBO). Inače, to je najjači nivo gimnazijskog obrazovanja u svetu, rekao je Šarčević tokom posete gimnaziji u Nišu. Reč je o programu po kom učenici uče u trećem i četvrtom razredu, a koji je besplatan. Pored niške gimnazije, od ove godine po ovom programu učiće i učenici u Desetoj beogradskoj gimnaziji. Ovaj program se već sprovodi u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu.

Ministar školski i u Nišu razgledao plac!!!

Ministar Šarčević obišao je u utorak i lokaciju na kojoj je predviđena izgradnja objekta za proširenje kapaciteta Prirodno- matematičkog fakulteta u Nišu. Ministar  je kazao da se nastavljaju ulaganja u infrastrukturu na visokom obrazovanju. Danas smo ovde na Prirodno matematičkom fakultetu koji ima najveći problem kada je reč o prostoru. Deo nastave ovog fakulteta odvija se na Filozofskom fakultetu. Ovim projektom predviđena je dogradnja jedne lamele oko 3.000 kvadratnih metara i kompletna rekonstrukcija postojećeg objekta, dodao je Šarčević.

Stipendiranje studenata doktorskih akademskih studija

Konačni rezultati XX Javnog poziva Ministarstva  za 2020. godinu za stipendiranje studenata doktorskih akademskih studija Po XX Javnom pozivu za 2020. godinu za stipendiranje studenata doktorskih akademskih studija i uključivanje u rad akreditovanih naučnoistraživačkih organizacija, koji je trajao od 26.12.2019. do 27.01.2020 godine, stipendiju dobija 199 kandidata.

Svi kandidati koji su se prijavili na Javni poziv će dobiti obaveštenje pisanim putem na kućnu adresu. Kandidati koji su ispunili uslove po XX Javnom pozivu za 2020. godinu, za stipendiranje studenata doktorskih akademskih studija i uključivanje u rad akreditovanih naučnoistraživačkih organizacija,  potrebno je da dostave (na adresu: Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ul. Nemanjina 22-26, 11000 Beograd – sa naznakom ”stipendista doktorant na projektu – dokumentacija”) odgovarajuću dokumentaciju Ministarstvu, kako bi se izvršio raspored u rad naučnoistraživačkih organizacija , pripremili ugovori i započela isplata stipendije.

Kandidati se obavezuju da postupe prema sledećem: Da dostave do 10. juna 2020. godine: A) popunjen obrazac račun u Poštanskoj štedionici; B) Izvod iz Centralnog registra ili izvod iz matične evidencije za osiguranike koju vodi Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje; V) kopiju lične karte; G) popunjen obrazac – Izjavu da ne primaju drugu stipendiju; i D) kandidati koji su na obaveznom pripravničkom stažu /lekari, farmaceuti, stomatolozi, veterinari itd./ –popunjen obrazac – Izjava o regulisanom stažu.

Da dostave najkasnije do 15. juna 2020. godine: Đ) popunjen obrazac – Saglasnost za angažovanje u radu naučnoistračivačke organizacije. Isplata stipendije za ove kandidate započeće od juna (isplata u toku jula 2020. godine).

Ministarstvo i Britanskog saveta na projektu „Škola za 21. vek“

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je u petak, 29. maja 2020. godine sa direktorom Britanskog saveta u Beogradu Piterom Braunom (Peter Brown). Ministar Šarčević je upoznao sagovornika sa aktivnostima, projektima i ulaganjima koje resorno ministarstvo sprovodi na svim nivoima obrazovanja, kao i sa načinom na koji realizuje reforme, prateći svetsku i evropsku praksu uz prilagođavanje lokalnom kontekstu i potrebama. Direktor Britanskog saveta posebno je pohvalno dugoročno planiranje resornog ministarstva koje se ogleda i u izradi buduće Strategije obrazovanja za period do 2030. godine, kao i pažnju koja se posvećuje digitalizaciji u obrazovanju. Sagovornici su se saglasili da je saradnja Britanskog saveta i Ministarstva od izuzetnog značaja, pre svega kada je reč o zajedničkom radu na projektu „Škole 21. veka“ koji se i dalje nastavlja. Zahvaljujući programu „Škole za 21. vek“ i donaciji Ujedinjenog Kraljevstva, 28. januara 2020. godine mikrobit računari dodeljeni su svim osnovnim školama.

Konkurs PKS za Godišnju nagradu za doktorske disertacije

Privredna komora Srbije objavila je 1. juna konkurs za Godišnju nagradu za najbolje doktorske disertacije studenata fakulteta u školskoj 2018/2019. godini. Konkursom su obuhvaćeni radovi odbranjeni od 1. oktobra 2018. do 30. septembra 2019. godine sa temama iz oblasti privrede. Dodeljuje se do 10 nagrada za doktorske disertacije u vidu diploma i novčanih nagrada. Predloge za nagrade podnosi fakultet na kome je odbranjen rad, dok inicijativu za podnošenje predloga prema fakultetu mogu pokrenuti instituti, privredni subjekti, druge organizacije i pojedinci. Prijave na konkurs treba dostaviti najkasnije do 15. septembra 2020. godine PKS – Privrednoj komori Beograda.

Radionica: Startegija razvoja visokog obrazovanja do 2027. godine

Održana radionica o definisanju pravaca Startegije razvoja visokog obrazovanja do 2027. godine Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, predstavnici resornog ministarstva i visokoškolskih ustanova u Srbiji učestvovali su u petak, 29. maja 2020. godine na radionici povodom definisanja pravaca Startegije razvoja visokog obrazovanja do 2027. godine. Nakon razmatranja ispunjenosti Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. i pratećeg Akcionog plana u oblasti visokog obrazovanja, razmatrani su strateški pravci razvoja visokog obrazovanja u Republici Srbiji do 2027. godine.

Inače, rad na Strategiji obrazovanja i nauke za period od 2020. do 2027. godine, počeo je u junu prošle godine. Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja počelo je u februaru 2020. godine, u Beogradu i Nišu, stručne konsultacije o okviru za izradu ,,Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine“, kada je stručnoj javnosti predstavljena oblast predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Na skupu koji je održan u kompleksu  studentskog  odmarališta „Radojka Lakić“ na Avali učestvovali su: rektori univerziteta u Beogradu i Kragujevcu prof. dr  Ivanka Popović i prof. dr Nenad Filipović, kao i prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu prof. dr Nenad Zrnić, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Petar Bulat, prorektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Stevan Stankovski, potpredsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje prof. dr Branislav Jeremić, prodekan za saradnju sa privredom Ekonomskog fakulteta u Beogradu prof. dr Dragan Lončar  i dr Aleksandar Jović, predstavnik Nacionalnog akreditacionog tela.

Završena sportska sala u OŠ “Bratstvo i jedinstvo” u Alibunaru

U opštini Alibunar upravo  je stavljena u funkciju nova fiskulturna sala u Osnovnoj školi “Bratstvo i jedinstvo” namenjena i đacima Ekonomsko-trgovinske škole “Dositej Obradović” i Predškolskoj ustanovi “Poletarac”. Za završetak radova na izgradnji ove sale, Pokrajinska vlada izdvojila je 76,2 miliona dinara. Reč je o objektu čija je izgradnja započeta u vreme bivše vlasti, ukupne površine 1.913 metara kvadratnih. “Zadovoljan sam što smo ovaj projekat priveli kraju. Obezbedili smo i dodatna sredstva u visini od 18 miliona dinara za opremanje i za dva do tri meseca ona će biti dostupna deci, đacima, ali i svim građanima opštine”, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon obilaska nove fiskulturne sale.

Mirović je rekao da će za nekoliko nedelja biti otvorena i fiskulturna sala u Beloj Crkvi, te da su u toku i završni radovi na izgradnji sportske sale u Despotovu, u opštini Bačka Palanka.

“Ekonomski pokazatelji u Vojvodini su dobri, ali je još uvek mnogo posla pred nama. U narednom periodu radićemo na izgradnji lokalnih saobraćajnica i komunalne i poslovne infrastrukture, kako bismo privukli domaće i strane investitore”, naveo je on. Tom prilikom, Mirović je istakao da je u Vojvodini u protekle četiri godine smanjena stopa nezaposlenosti, sa više od 15 odsto, koliko je iznosila 2016. godine, na oko 8,5 do 9 odsto, koliko iznosi danas. “Sve što dogovaramo sa lokalnim samoupravama i realizujemo. Vojvodina se razvija veoma brzo i u tom pravcu ćemo nastaviti da radimo. Radi se o budućnosti naše dece za koju se vredi boriti”, poručio je Mirović.

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez rekao je ovom prilikom da Pokrajinska vlada radi puno na razvoju sportske infrastrukture kako bi sve opštine imale maksimalne uslove za razvoj svih grana sporta. “Ovo je veliki trenutak ne samo za našu školu već i za celu opštinu. Rezultati saradnje sa Pokrajinskom vladom vide se i u Nikolincima i u Ilandži. Naša saradnja nastavlja se na dobrobit građana naše opštine”, kazao je predsednik Opštine Alibunar Dušan Dakić. “Pedeset godina nismo imali salu, i zato hvala Pokrajinskoj vladi na realizaciji ove investicije koja ima višestruk značaj za sve naše učenike i građane”, istakla je direktorka OŠ “Bratstvo i jedinstvo” Olivera Dadić. Obilasku radova prisustvovao je i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nedeljko Kovačević. https://www.youtube.com/watch?v=Rs4LIie-Mco&feature=emb_logo

Kovilj: Muzej prof. Viđikanta prvi put otvorio vrata

“Za arhimandrita Jovana Rajića, sahranjenog u koviljskom manastiru, danas malo ko zna”,  ispričao je u svojoj kući, koju je pretvorio u muzej posvećen Kovilju, profesor fizike Petar Viđikant, pretpremijerno vodeći prvu grupu posetilaca kroz postavku, koja je još u pripremi. – Dok ne dođe u manastir Kovilj i neko ne pokaže gde je sahranjen, većina uglavnom ništa ne zna o njemu. A taj isti Jovan Rajić je učinio mnogo za svoj narod. Kada su Srbi ojačali i tražili od austrijskog dvora katihizis na srpskom, rečeno im je da može, pod uslovom da nađu Srbina koji će ga prevesti za sedam dana, misleći da takvog nema. Rajić je to uradio za pet dana! Carska se ne poriče, i Srbima osta katihizis.

I to je samo jedna od mnoštva priča o ljudima, događajima, pojavama koji su obeležili prošlost Kovilja, počev od šajkaškog doba, koje će budući posetioci moći da čuju od nadasve veštog oratora Petra Viđikanta, koji će im, osim toga, i zapevati sa svojim bendom „Atrakcija”, kao što je to juče učinio izvodeći prvi put kompoziciju „Bačka”. Iza namere da porodični dom pretvori u Muzej Kovilja, umesto u kafanu ili nešto drugo, očito stoji velika ljubav prema rodnom mestu, ali i želja vlasnika da ono što zna o svom mestu – a zna mnogo – prenese drugima. – Jedan od motiva za taj potez je da pokušam da pokažem da je ekonomska zaleđina, oličena u ogromnoj količini zemlje, prouzrokovala  gotovo neverovatne pojave – napomenuo je Viđikant. – Kovilj ima 5.200 stanovnika i atar od 12.500 hektara, od čega  je 8.000 ha obradive zemlje. Ta obradiva zemlja je dala dovoljnu ekonomsku moć da neki od Koviljčana, došavši do privilegija krvavim putem preko Austrougarske, iskoriste to na pravi način. Ne treba zaboraviti da su se u ovom delu od svega nekoliko stotina kvadratnih kilometara rodili Laza Kostić, Isidora Sekulić, Mileva Marić Ajnštajn, Svetozar Miletić, Dušan Kanazir… Ovo treba da bude mesto gde će ljudi učiti. Tradicija nije nešto što se nasleđuje, nego nešto za šta se treba boriti.

Kada se uđe u kuću pod numerom 102, u ulici koja nosi ime po najpoznatijem Koviljčaninu Lazi Kostiću, svega dvestotinak metara od one u kojoj je taj pesnik, prevodilac, pravnik, novinar i ko zna šta sve ne još, rođen, u tremu se nailazi na svojevrsni podsetnik na to šta je Kovilj. Viđikant priznaje da taj podsetnik ima i praktičnu stranu, a to je da, dok jedna grupa posetilaca obilazi postavku u kući koja ne može o?ednom da primi sedamdesetak ljudi, druga čeka razgledajući simbole Kovilja kao što su grb na kojem je vizantijski krst, koji simbolizuje manastir, a u donjem delu ralo, koje upućuje na poljoprivredu, potom gnezdo kao simbol roda, lopta, koja ukazuje na 1908. i osnivanje FK „Šajkaš”, rakija dudara, tambura – jer su u selu delovala dvojica kompozitora, Marko Nešić i Vasa Jovanović, ovaj drugi je rođen u Kovilju, a prvi živeo u njemu…

Viđikant je osmislio i podelio muzej po oblastima, kojima će obuhvatiti sve ono što o Kovilju treba da se zna. Posebno mesto u tom zavičajnom kutku pripada Lazi Kostiću, iako će u jednoj prostoriji biti svi koviljski velikani. Ma koliko Laza Kostić za života spominjao Kovilj, napominje Viđikant, nepobitna je činjenica da je on u njemu rođen, da je pisac najlepše srpske romantične pesme, prvi prevodilac Šekspirovog „Hamleta” na srpski jezik, čiji se prevod smatra za najbolji.

Sport, a posebno fudbal, lov, ribolov i poljopriovreda, naći će mesto u prostoriji pod nazivom „Tradicija”. Šajkaškom bataljonu biće posvećena posebena soba, a takav status dobiće i priroda kojom je to mesto naročito obdareno. U prostoriji koja nosi naziv „Život” posetici će imati priliku da saznaju o načinu življenja Koviljčana, ishrani, pićima, među kojima dudara zauzima posebno mesto. Moći će i da je probaju, a kuriozitet je činjenica da je ispečena od plodova s drveta koje svojom krošnjom zauzima veliki deo dvorišta.

Promenadu kroz muzej završavaće u nekadašnjoj štali, a sadašnjem muzičkom studiju, gde Viđikant sa članovima benda svira. Tu će biti prodajni kutak, gde će domaći proizvodi i suveniri biti materijalna potvrda posetiocima da su obišli jedinstven muzej o isto tako po mnogo čemu jedinstvenom mestu.

Građevinski uveo nova pravila: Do diplome inženjera za tri godine

Studiranje na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu od iduće godine trajaće tri godine za osnovne i dve godine za master studije. Ovom izmenom, uz osavremenjavanje nastavnih planova, način studiranja biće dodatno prilagođen studentima ali i njihovim budućim poslodavcima. Dekan Građevinskog fakulteta prof. dr Vladan Kuzmanović kaže da je proces akreditacije novog programa priveden kraju i da će važiti za studente koji studije građevine i geodezije upišu od iduće godine. – Novi programi omogućavaju studentima da nakon trogodišnjih osnovnih studija već počnu da rade i nastave školovanje uz posao ukoliko to žele. Drugima će, pak, povećati mobilnost i omogućiti im da nastave usavršavanje na Građevinskom fakultetu ili nekom od srodnih evropskih fakulteta, koji takođe koriste isti model studija: tri godine za osnovne i dve za master studije – kaže profesor Kuzmanović.

Iako novi format studiranja važi od iduće godine, dekan Građevinskog fakulteta napominje da i studenti koji se upišu ove godine mogu da računaju na učenje po modernom, savremenom programu koji pruža celovit korpus znanja potrebnih građevinskom inženjeru sadašnjice. – Nismo čekali novu akreditaciju kako bismo osavremenili nastavu. Pored fundamentalnih znanja, naši sadašnji studenti već uče o najsavremenijim tehnologijama u građevinarstvu i geodeziji, imaju priliku da rade u vrhunskim laboratorijama i da koriste neke od najefikasnijih softvera za analizu praktičnih problema. Tokom studiranja često imaju priliku da se direktno upoznaju sa radom najvećih građevinskih kompanija, ali i da budu deo velike svetske naučne i obrazovne zajednice kroz međunarodne projekte u koje je Fakultet uključen. Mišljenje studenata nam je od neprocenjive važnosti, pa u saradnji sa Studentskim parlamentom neprekidno radimo na unapređenju uslova studiranja – kaže dekan Kuzmanović.

Ove godine za buduće studente na osnovnim studijama otvoreno je 340 mesta na studijskom programu Građevinarstvo (od čega 240 budžetskih i 100 samofinansirajućih) i 60 mesta na studijskom programu Geodezija i geoinformatika (40 budžetskih i 20 samofinansirajućih).

Radnica predškolske ustanove u Pirotu pozitivna na koronu, zatvoreni vrtići

Štab za vanredne situacije u Pirotu doneo je odluku da zatvori vrtiće u tom gradu nakon što je potvrđeno da je radnica koja radi u kuhinji i servira hranu u Predškolskoj ustanovi “Čika Jova Zmaj“ pozitivna na virus korona. Brisevi su uzeti od svih zaposlenih u kuhinji, kao i od onih sa kojima je zaražena servirka bila u kontaktu na radnom mestu, a od zaražene je uzet bris 29. maja, dok je 31. maja stigao pozitivan rezultat.  Kako je saopšteno iz Zavoda za javno zdravlje, zaražena radnica je poslednji put radila 22. maja, a prve simptome razvila 26. maja. “Kako su zaposleni na radnom mestu nosili zaštitne maske i poštovali sve preventivne mere, mala je verovatnoća da se virus prenese na ostale zaposlene”, naveli su u Z ZJZ.. Međutim, zbog postojanja asimptomatskih oblika i virusonoštva koje se ne ispoljava simptomima, Zavod je predložio da svi zaposleni koji su imali direktan kontakt sa potvrđenim slučajem prate svoje zdravstveno stanje.

U Štabu za vanredne situacije preciziraju da zatvaranje vrtića nije naredba Zavoda, već da su uzeli u obzir epidemijski proces širenja virusa. Odluku o ponovnom otvaranju vrtića doneće u konsultaciji sa strukom. Zbog pozitivnih radnika na virus korona, nakon što su vrtići ponovo počeli da rade sa popuštanjem mera, ranije su zatvoreni vrtići u Vlasotincu, a virus korona je potvrđen i kod vaspitačice u Prokuplju, kao i u Aleksincu.

Vremeplov: Rođen Milan Đ. Milićević

Na današnji dan 4. juna 1831 godine rođen je, u Ripnju kod Beograda,  Milan Đ. Milićević, srpski književnik, predsednik Srpske kraljevske akademije, istoričar, etnograf, folklorista, pedagog, prevodilac. Bio je član Srpske kraljevske akademije od njenog osnivanja i njen predsednik od 1896. do 1899. Po osnovnom obrazovanju bogoslov, decenijama je bio visoki činovnik Ministarstva prosvete, bibliotekar Narodne biblioteke i državni savetnik. Napisao je niz etnografsko-geografsko-istorijskih radova. Glavna dela: “Kneževina Srbija”, “Kraljevina Srbija”, “Knez Miloš u pričama”, “Karađorđe u govoru i tvoru”, “Pomenik znamenitih ljudi srpskog naroda novijega doba”, “Život Srba seljaka”, “Uspomene”. Literarna dela: “Zimnje večeri”, “Letnje večeri”, “Međudnevnica”.

Vremeplov: Umro Pavle Popović

  Srpski književni istoričar i kritičar Pavle Popović, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije umro je na današnji dan 4. juna 1939 godine. Objavio je niz književno-istorijskih studija i više istorija književnosti. Dela: “Jugoslovenska književnost”, “Pregled srpske književnosti”, “Iz književnosti” (četiri knjige eseja i studija), “O Gorskom vijencu”, “Srpska drama u XIX veku”, “Francuski moralisti”.

Vremeplov: Vlasti rasturile studente na Tjenanmenu

Na današnji dan 4. juna 1989. godine kineske vlasti su tenkovima rasturile studentske demonstracije na pekinškom trgu Tjenanmen na kojima je tražena demokratizacija zemlje. Prema zvaničnim podacima poginulo je 300 ljudi, a 7.000 je povređeno, a prema izveštajima većine svetskih medija poginulo je više hiljada ljudi.

Vremeplov: Rođen Paja Jovanović

  Srpski slikar Paja Jovanović, predstavnik akademskog realizma, član Srpske akademije nauka i umetnosti, prvi srpski slikar koji je stekao evropsku reputaciju (“Seoba Srba”, “Proglašenje Dušanovog zakonika”, “Takovski ustanak”) rođen je na današnji dan 04. juna 1859. godine.

Vremeplov: Umro Đerđ Lukač

Na današnji dan 4. juna 1971. godine umro je i mađarski filozof Đerđ Lukač, protagonista “zapadnog marksizma”. U mladosti je u “nemarksističkom periodu” napisao “Istoriju razvoja moderne drame” i eseje “Duša i oblici”. Član Komunističke partije Mađarske postao je 1918, a u vreme Sovjetske Republike Mađarske 1919. komesar za prosvetu. Iz tog perioda potiču ogledi sabrani pod naslovom “Istorija i klasna svest”, koji su znatno uticali na obnovu marksističke misli u zapadnoj Evropi posle Drugog svetskog rata. Posle poraza mađarske revolucije emigrirao je u Austriju, a 1929. u Sovjetski Savez, gde je do 1931. radio u Institutu Marks-Engels. Do 1933. u Nemačkoj je predvodio književnu grupu pisaca-komunista, posle čega je do 1945. ponovo bio u Moskvi, gde je napisao studiju “Mladi Hegel”. Po povratku u otadžbinu bio je profesor Budimpeštanskog univerziteta, a 1956. ministar u vladi Imre Nađa, posle čijeg pada je lišen profesije, uklonjen iz Akademije nauka i interniran. Od 1957. do smrti 1971. povukao se iz javnog života. Ostala dela: “Teorija romana”, “Razaranje uma”, “Egzistencijalizam ili marksizam”, “Estetika”, “Ontologija društvenog bića”.

Vremeplov: Kraj komunizma u Poljskoj

Na prvim višepartijskim izborima u Poljskoj, na današnji dan 4. juna 1989. godine, a nakon skoro 50 godina, opoziciona koalicija i alternativni sindikalni pokret “Solidarnost” nadmoćno su pobedili vladajuće komuniste, što je označilo kraj komunizma i sovjetske prevlasti u Poljskoj. Vođa “Solidarnosti” Leh Valensa u decembru 1990. postao je predsednik Poljske.

Vremeplov: Trijanonski mirovni ugovor

Na današnji dan 4. juna  1920. godine u dvorcu Trijanon kod Pariza sile Antante su posle Prvog svetskog rata potpisale mirovni ugovor s Mađarskom oduzevši joj teritoriju u okviru Austro-Ugarske. Oko 3,5 miliona Mađara ostalo je izvan matične zemlje, najviše u Rumuniji.

Vremeplov: Umro Kazanova

Italijanski avanturista Đovani Kazanova de Saingalt umro je na današnji dan 4. juna 1798. godine.  Tokom burnog života bio je sekretar kardinala, pomorski oficir, opat, kockar, alhemičar, violinista, špijun, bibliotekar, a u istoriju je ušao kao – neumorni ljubavnik.

Grupa profesora podnela prijave protiv kolega  zbog “doktorata” Malog

Grupa od dvadesetak profesora BU predala je žalbe za neakademsko ponašanje Etičkoj komisiji Fakulteta organizacionih nauka (FON) u Beogradu za osmoro profesora tog fakulteta koji su bili članovi različitih komisija koje doktorat Siniše Malog nisu proglasile za plagijat, objavio je portal Javno.rs.  Žalba je predata u petak u petak 25. maja. Profesori su se žalili i na neakademsko ponašanje dekana FON-a Milije Suknovića i još jednog profesora Ekonomskog fakulteta.

Senat Univerziteta u Beogradu jednoglasno je poništio doktorat Siniše Malog sredinom decembra 2019. godine, šest godina nakon što su se pojavile prve sumnje da se radi o plagijatu.

Zbog toga grupa profesora univerziteta smatra da su dekan i osmoro profesora Fakulteta organizacionih nauka, kao i jedan profesor Ekonomskog fakulteta, postupili neetički tvrdeći da doktorat nije plagijat. Osim profesora, prijave su podnete i protiv pojedinih studenata, asistenata i saradnika fakulteta koji su bili članovi etičkih komisija.

Profesorka Biljana Stojković sa Biološkog fakulteta, jedna od potpisnica ovih zahteva, kaže za BIRN da ne očekuje nikakav poseban ishod, ali smatra da je važno tražiti “odgovornost sledećih u nizu koji su učestvovali u ovoj aferi”. Ona objašnjava da profesori protiv kojih su podnete žalbe za neakademsko ponašanje nisu odradili svoj posao kako treba, da je najveća odgovornost na mentorima koji bi trebalo da detaljno proučavaju radove svojih studenata, a zatim na Komisiji za odbranu doktorata, ali i na Etičkim komisijama koje nisu postupile po pravilnicima univerziteta. Profesorka Stojković kaže da su žalbe logičan nastavak priče o spornom doktoratu.

Prvi potpisnik žalbe je akademik Dušan Teodorović, a tu su još i profesorka Vesna Rakić Vodinelić, profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić i drugi. Žalbe za neakademsko ponašanje upućene su protiv profesora Jaška Ondreja, mentora Siniše Malog na poništenom doktoratu, članova Komisije za odbranu doktorata, profesora sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragana Đuričina i profesorke FON-a Slađane Barjaktarović Rakočević, prenosi portal javno.rs.

Pored njih, prema mišljenju grupe profesora Beogradskog univerziteta, neakademski su se poneli i članovi Etičkih komisija i to predsednica Etičke komisije FON-a 2016. godine profesorka Milica Bulajić i profesor Nevenka Žarkić Joksimović, predsednica Etičke komisije FON-a tokom 2019. godine, ali i članovi tih komisija Mladen Čudanov, Srđa Bjeladinović, Veroljub Nastić i Miloš Krstanović. Grupa profesora traži javnu osudu profesora Mladena Čudanova jer je bio član Etičke komsije FON-a dva puta, tokom 2016. i 2019. godine.

Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu kaže za BIRN da je žalba predata FON-u i da će u nekom trenutku stići do Rektorata u zavisnosti od toga kako će fakultet reagovati. “Imam samo neformalnu informaciju da je prijava predata, ali tačno šta su detalji i kako će fakultet postupiti, ja ne znam”, objašnjava rektorka.

O predloženim merama protiv dekana Suknovića odlučivaće Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, dok će o predlozima za žalbe za neakademsko ponašanje profesora odlučivati Etička komisija FON-a. Dekan Suknović nije odgovarao na pozive BIRN-a, tako da nije poznato da li je Etička komisija FON-a uzela u razmatranje ove žalbe, ko su njeni članovi u ovom trenutku i kada će se ona sastati i odlučivati o predloženim merama.

Ukoliko Etička komisija FON-a ne uspe da reši ovaj slučaj, o predloženim merama za pomenute profesore odlučivanje bi mogao da preuzme Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu. Etička komisija fakulteta, odnosno Odbor za profesionalnu etiku pri Univerzitetu, imaju rok od 60 dana da daju mišljenja nakon dobijanja prijave, navodi se u Pravilniku. Komisija dostavlja mišljenje dekanu, koji ga usvaja ili odbacuje u roku od 15 dana nakon čega sledi žalbeni postupak.

Tužilaštvo pozvalo Jurića da iznese podatke o političaru pedofilu

Više javno tužilaštvo u Beogradu istražiće navode Igora Jurića koje iznosi u medijima poslednjih meseci u vezi sa osobom za koju tvrdi da je političar pedofil. “Više javno tužilaštvo je formiralo predmet i pozvalo Igora Jurića da povodom navoda koje je izneo u medijima iznese bliže podatke koji su neophodni za dalje postupanje nadležnog javnog tužilaštva”, rekla je u utorak 2. juna kratko za Tanjug portparolka tužilaštva Irena Bjeloš. Drugi detalji u vezi sa ovim predmetom nisu saopšteni.

Jurić je ranije rekao da ima saznanja o političaru pedofilu, ali njegov identitet nije saopštio javnosti.

U akciji Armagedon uhapšeno dvoje zbog pornografije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u nastavku akcije “Armagedon” u odvojenim slučajevima uhapsili su u utorak  A. J. (2000) i V. J. (1978), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo prikazivanje, pribavljanje i posedovanje pornografskog materijala i iskorišćavanje maloletnog lica za pornografiju. Sumnja se da je A. J. putem aplikacije “Snepčet” jednoj devojčici slao neprimerene poruke, kao i da je tražio i pribavio od nje fotografije i video-zapise eksplicitnog sadržaja i ugovarao sastanak sa njom. Takođe, on se tereti i da je učinio krivično delo iskorišćavanje računarske mreže ili komunikacije drugim tehničkim sredstvima za izvršenje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnom licu. U drugom slučaju, V. J. je, kako se sumnja, u dužem vremenskom periodu putem interneta preuzimao i skladištio sadržaje nastale iskorišćavanjem maloletnih lica u pornografske svrhe. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Slovenija: Prvi slučaj zaraze kod đaka od otvaranja škola

U Sloveniji je zabeležen prvi slučaj zaraze korona virusom među učenicima koji su se postepeno počeli da se vraćaju u škole od 18. maja. Slučaj je zabeležen u Mariboru, gradu koji je sebe proglasio zonom bez korona virusa, nakon što u njemu nije zabeležen nijedan slučaj zaraze još od 30. aprila, prenela je u utorak  slovenačka agencija STA. Drugari iz razreda zaraženog đaka i učitelj poslati su u karantin, dok će ostali učenici u školi nastaviti da odlaze na časove. Ovakva odluka je doneta nakon procene situacije od strane Nacionalnog instituta za javno zdravlje, koji je utvrdio da u školi nije bilo propusta u poštovanju preventivnih mera. Institut je za STA saopštio da zaraženo dete nije imalo blizak kontakt sa učenicima iz drugih razreda. Nije poznato koji razred pohađa đak koji je zaražen. Prva tri razreda vratila su se u škole 18. maja, učenici 9. razreda nedelju dana kasnije, dok je nastava za učenike ostalih razreda osnovnih škola ponovo počela da se održava juče.

By admin

WordPress PopUp