Svetski dan borbe protiv dečijeg rada: IPEC – Međunarodni program ILO za eliminaciju dečijeg rada

Aktivisti borbe protiv dečijeg rada 12. juna 2020. godine na Svetski dan borbe protiv dečijeg rada usredsrediće se na uticaj aktuelne krize na dečiji rad. “Zdravstvena pandemija COVID-19 i rezultirajući ekonomski šok na  tržište rada imaju ogroman uticaj na živote ljudi. Nažalost, deca su ona koja zbog toga prva pate. Kriza može gurnuti milione i inače  ranjive dece u dečiji rad. Već sada se procenjuje  da su 152 miliona dece u dečjem radu, od kojih je 72 miliona u, po njihovo zdravlje i bezbednost,  opasnom radu. Ova deca su sada izložena još većem riziku da se suoče sa okolnostima koje su još teže i  da rade duže”, saopštili su predstavnici međunarodne koalicije.

Program Međunarodne organizacije rada (ILO, kod nas MOR) – IPEC (International Programme on the Elimination of Child Labour) za eliminaciju dečijeg rada kreiran je 1992. godine sa ciljem progresivne eliminacije dečijeg rada, što je trebalo postići jačanjem kapaciteta  zemalja da se bave tim problemom i promovisanjem svetskog pokreta za borbu protiv dečijeg rada. IPEC trenutno ima aktivnosti u 88 zemalja, koje su,  sa godišnjim izdacima na projektima tehničke saradnje u 2008. dostigli više od 61 milion USD. To je najveći takav program na svetu i najveći pojedinačni operativni program MOR-a.

Broj i spektar IPEC-ovih partnera tokom godina se proširio i sada uključuju organizacije poslodavaca i radnika, međunarodne i vladine agencije, privatne kompanije, organizacije sa uticajem u lokalnoj zajednici, nevladine organizacije, medije, parlamentarce, sudstvo, univerzitete, verske grupe i, naravno, decu i njihove porodice.

Rad IPEC-a na uklanjanju dečijeg rada važan je aspekt Agende dostojanstvenog rada ILO-a. Dečiji rad ne samo da sprečava decu da steknu veštine i obrazovanje koje su im potrebne za bolju budućnost, već produbljuje siromaštvo i utiče na nacionalne ekonomije kroz gubitak konkurentnosti, produktivnosti i potencijalnog dohotka. Oslobađanje dece  od dečijeg rada, pružanje usluga obrazovanja i pomoć njihovim porodicama kroz obuke i zapošljavanje direktno doprinosi  i stvaranju dostojnog rada za odrasle.

COVID-19: Zaštitimo decu od dečijeg rada,  sada,više nego ikada!


U Pirotu i Babušnici nastavljena funkcionerska kampanja popečitelja

Ministar školski  Mladen Šarčević posetio je u sredu 3. juna Osnovnu školu „Sveti Sava“ u Pirotu i održao sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola. Ovo je moj treći dolazak u Pirot. Zadovoljstvo mi je da čujem i vidim kako su lepo prihvaćene sve reforme koje smo pokrenuli. Objekti su uređeni u skladu sa svojom namenom. Vidim dobre preduzetničke sposobnosti, dobre đačke zadruge i to me raduje. Niko im to nije nametnuo, idemo zajedno u dobrom pravcu, rekao je ministar Šarčević nakon obilaska osnovne škole koja je potpuno rekonstruisana. On je tom prilikom najavio da će biti rekonstruisana i Gimnazija u Pirotu.

U razgovoru sa direktorima obrazovnih ustanova i gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem ministar Šarčević je rekao da se radi na Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine i najavio da će javnosti sutra biti predstavljen deo te strategije koji se odnosi na srednje obrazovanje. Šarčević je rekao da je zadovoljan načinom na koji direktori škola u Pirotu u saradnji sa lokalnom samoupravom rešavaju pitanja od važnosti za funkcionisanje obrazovanja u tom delu Srbije. Ministar je najavio da će se raditi i na uvođenju novih obrazovnih smerova za koje postoje potrebe u toj lokalnoj samoupravi.

Celoživotno učenje trebalo bi da se bazira na interesima lokalne samouprave i potrebama regionalne privredne komore i tržišta rada. Konstatovali smo da neka deca odlaze iz Pirota na školovanje u druga mesta. Nema potrebe za tim. Imamo fleksibilan sistem što se tiče srednjeg stručnog obrazovanja. Uvodićemo nove smerove, rekao je ministar i dodao da je reforma gimnazija već u toku. On je podsetio da će od nove školske godine u gimnazijama biti tri nova smera – za nadarene za geografiju i istoriju, audio vizuelne i scenske umetnosti, kao i sportska odeljenja. 

Na sastanku u OŠ „Sveti Sava“ u Pirotu je bilo reči i modernizaciji svih segmentima obrazovanja, kao i o uvođenju mentora u obrazovni sistem, ali i o tome da se dalje razvijaju regionalni centri za nauku. Prema ministrovim rečima, jedan takav centar biće upravo u ovoj regiji.

Ministar Šarčević u sredu je posetio i Osnovnu školu „Despot Stefan Lazarević“  u Babušnici i učenički dom u tom gradu. On je istakao da je osnivanje đačkih zadruge dobar model koji omogućava podsticanje preduzetništva, ali i da učenici povežu znanja i praktičan rad i da na taj način ostvare određene pogodnosti. Mogu da zarade određene poene sa kojima mogu da kroz vaučere kupe knjige ili ostale potrepštine za školu, rekao je ministar.   Na teritoriji ove opštine postoje još četiri osnovne škole i svaka razvoja određene  segmente kako bi afirmisali decu da ostanu u rodnom kraju.

Šarčević sa ambasadorom Hrvatske o obrazovanju!!

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je u četvrtak 4. juna u Beogradu sa ambasadorom Republike Hrvatske u Beogradu Hidajetom Biščevićem. Sagovornici su se saglasili da da je obrazovanja od izuzetne važnosti kada je reč o vaspitanju budućih generacija. Ministar Šarčević ocenio je da postoji dobra saradnja sa hrvatskim ministarstvom obrazovanja i da postoji razmena iskustava o nekim strateškim pitanjima. Jedan od primera je državna matura, koju je Hrvatska uvela mnogo ranije, a koja je jedan od strateških prioriteta za Srbiju, naveo je ministar. Sastanku je prisustvovao i državni sekretar prof. dr Vladimir Popović.

Ubuduće elektronska predaja dokumenata na fakultetima u Novom Sadu

Univerzitet u Novom Sadu saopštio je 4. juna da će zahvaljujući aplikaciji budući studenti Ekonomskog, Poljoprivrednog, Tehnološkog i Građevinskog fakulteta imati mogućnost da konkursnu dokumentaciju za upis predaju od kuće. Aplikacija se razvija u saradnji sa kompanijom Synechron i uz tehničku podršku Fakulteta tehničkih nauka. U saopštenju se navodi da je program zamišljen kao veb rešenje, a kandidati će dobiti link na kojem treba da se registruju, ostave osnovne informacije i otpreme kompletnu dokumentaciju u elektronskoj formi.

U odgovoru Univerziteta u Novom Sadu na savremene trendove digitalizacije poslovnih procesa koji predstavljaju i njegovo strateško usmerenje, saradnja sa kompanijom Synechron ima poseban značaj, jer je reč o vodećoj kompaniji u svetu u toj oblasti, koja je svoju ekspertizu u razvoju ove aplikacije uložila u potpunosti bez naknade. Pored fakulteta koji će koristiti tu aplikaciju, Fakultet tehničkih nauka razvija nezavisno rešenje koje će i studentima ovog fakulteta omogućiti predaju dokumentacije bez dolaženja na fakultet.Prijava na konkurs elektronskim putem predstavlja samo dodatnu mogućnost za predaju dokumentacije, uz klasičnu predaju.

Ministarstvo inovacija: Dodeljena priznanja IT herojima

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović dodelio je u sredu 3. juna plakete i zahvalnice predstavnicima inovacione zajednice koji su u okviru inicijative “Budi I Ti heroj” svoja inovativna rešenja stavili na raspolaganje državi za vreme krize izazvane pandemijom virusa Kovid-19. “Plakete i zahvalnice koje danas dodeljujemo u ime Vlade Republike Srbije izraz su zahvalnosti vama, inovatorima i IT stručnjacima, koji ste svoje znanje potpuno besplatno stavili na raspolaganje državi u borbi protiv korona virusa. Ova priznanja ne označavaju kraj naše saradnje, već ohrabrenje da nastavimo zajedno da menjamo našu privredu, da razvijamo tehnologije u zdravstvu, bezbednosti, poljoprivredi i stavljamo ih u funkciju razvoja naše Srbije”, izjavio je ministar Popović.

Popović je ukazao da je inicijativa “Budi I Ti heroj” pokrenuta u vremenu koje je nosilo veliku neizvesnost za zdravlje ljudi i budućnost čitave privrede Srbije. “Saradnja koju smo otpočeli u vreme pandemije pokazala je da možemo brzo da reagujemo i udružimo naše potencijale u sprečavanju širenja virusa, a istovremeno i da doprinesemo saniranju ekonomske štete nastale blokadom svih procesa rada i privređivanja”, kazao je Popović. On je istakao da je Srbija zemlja za koju se vredi boriti i napomenuo da je naša zemlja otvorila vrata za nove ideje. “Otvorili smo vrata za nove ideje i tehnologije, a najviše za novi način razmišljanja koji omogućava tehnologijama da ubrzaju i unaprede procese rada u institucijama čije postupanje u krizi može da sačuva živote ljudi”, rekao je Popović.

Ministar Popović se zahvalio inovacionoj zajednici na saradnji u vremenu krize istakavši da je ta saradnja inspiracija za mnoge i primer posvećenosti i ljubavi prema svojoj otadžbini Srbiji. “Srbija je srećna što ima vas i vaše znanje koje ste spremni nesebično da stavite na raspolaganje svojoj zemlji kako biste je učinili boljim mestom za život svih njenih građana”, zaključio je Popović. U okviru inicijative “Budi I Ti heroj” na adresu Vlade Republike Srbije pristiglo je više od 200 inicijativa za unapređenje efikasnosti borbe države protiv korona virusa, a deo tih inicijativa je u potpunosti ili delimično implementirano u različitim resorima i organima državnog aparata Republike Srbije u periodu vanrednog stanja.

Pomoć Pokrajine u opremanju visokoobrazovnih institucija

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje konkursom je dodelio sredstva visokoobrazovnim institucijama, koja su namenjena za popravku objekata i nabavku opreme, sve kako bi se unapredio kvalitet rada u tim obrazovnim institucijama. Pokrajina je na konkursu obezbedila 20 miliona dinara za popravke i održavanje objekata, koje je dobilo devet fakulteta i visokih škola u Vojvodini. Konkursom za nabavku opreme obezbeđeno je šest miliona dinara.

“Mi smo dobili sredstva za osavremenjivanje studentskog softvera što ć nam pomoći u radu. U 21. veku moramo da osavremenimo sve po pitanju nauke i tehnologije”, kaže Jelena Damjanović iz Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu. “Mi smo dobili milion za razvoj softvera za studentsku službu kao i 200 hiljada za različitu opremu koju ćemo upotrebiti za unapređenje nastave. Ono što je bitno je taj softver koji će nam pomoći da modernizujemo rad sa studentima i rad škole uopšte”, objašnjava Bojan Milošević iz Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu.

U nadležnom pokrajinskom sekretarijatu kažu da će pomoći da u narednom periodu bude završen proces digitalizacije studentskih službi u svim obrazovnim ustanovama. “Ta su sredstva relativno dovoljna jer su fakulteti već sami sebi pomogli. To su finansijski stabilne institucije, mi smo tu da ih snažimo kada su u pitanju prostorni resursi, laboratorijska oprema, da unapredimo digitalizaciju”, ističe Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje. Milošević najavljuje da će rebalansom budžeta krajem godine biti izdvojena dodatna sredstva za opremanje visokoobrazovnih institucija.   https://www.youtube.com/watch?v=CDb3EkYi71M&feature=emb_logo

Rektorka Popović: Pripadnost Univerzitetu ogleda se u poštovanju njegovih pravila*

Univerzitet u Beogradu je zabrinut zbog toga što se ugled Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta dovodi u pitanje zbog uticaja izvan akademske zajednice, čime se ugrožava i zakonom zagarantovana autonomija fakulteta…

Od PBF se očekuje da u što kraćem roku usaglasi svoja akta sa univerzitetskim. Ministarstvo prosvete je svojim dopisom od 1. juna 2020. podsetilo sve visokoškolske ustanove u Srbiji na obavezu usaglašavanja institucionalnih akata sa važećim zakonskim propisima – kaže, između ostalog, u razgovoru za Danas Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, povodom problema na PBF, koji se nisu okončali prošlonedeljnom odlukom Senata UB da verifikuje mandat dekanu ovog fakulteta.

Senat je potvrdio mandat prezviteru Zoranu Rankoviću, uprkos postojećim dilemama oko (ne) regularnosti rada Saveta PBF i pritužbama grupe predavača ove visokoškolske ustanove, što je trebalo je da bude univerzitetska ruka poverenja upravi ovog fakulteta, koji je istovremeno i najviša obrazovna ustanova SPC. Ali problemi otvoreni pre skoro godinu dana zahtevom Svetog arhijerejskog sinoda SPC da dvojica predavača dobiju otkaz, koju je Univerzitet ocenio nezakonitim, nastavili su se i posle verifikacije dekanovog mandata pritiscima na profesore koji su javno ukazivali na neregularnosti i doktorande čije mentore „crkvena vlada“ ne želi na PBF.

* Kako komentarišete pritiske nove uprave PBF na doktorande i saradnike profesora PBF, čije otpuštanje traži Sinod, kao i zahteve PBF da se njeni pojedini „naposlušni“ profesori zamene u pojedinim telima UB? – Uprava fakulteta ima pravo da odabere ko će predstavljati ustanovu u telima UB. Što se tiče pritisaka na studente i zaposlene, ono je moguće kroz zloupotrebu blagoslova koji se javlja u nekoliko članova Statuta PBF. To su upravo oni članovi Statuta za koje je Odbor za statutarna pitanja u svom mišljenju zaključio da nisu usaglašeni sa Statutom Univerziteta u Beogradu. Aktivnom primenom tih članova Statuta, PBF je članove svog kolektiva stavio u neravnopravan položaj u odnosu na druge članove akademske zajednice UB. Od fakulteta se očekuje da u što kraćem roku usaglasi svoja akta sa univerzitetskim. Ministarstvo prosvete je svojim dopisom od 1. juna 2020. godine podsetilo sve visokoškolske ustanove u Srbiji na obavezu usaglašavanja institucionalnih akata sa važećim zakonskim propisima.

* Da li ste upoznati sa problemima odbrane doktorata asistenta Boška Erića koji je, zbog činjenice da mu je mentor vladika Maksim (Vasiljević), profesor čije otpuštanje sa PBF Sinod SPC traži već 11 meseci? Erić je sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali doktorat brani na PBF, gde je pod pritiskom uprave prinuđen da promeni mentora sa kojim je na temi radio sedam godina, da ne bi ostao bez posla. – Za žaljenje je da student doktorskih studija trpi posledice zbog eventualnog konflikta na bilo kom fakultetu, tako i na PBF. Pošto je kandidat uradio sve što je bilo do njega i doktorska disertacija je u završnoj fazi, apelujem na upravu fakulteta da podrži kandidata i omogući da se postupak ocene i odbrane teze privede kraju.

* Koliko najavljeno usaglašavanje Statuta PBF sa Statutom UB kao i prebacivanje problema ovog fakulteta sa Senata na druga univerzitetska tela može da spreči pritiske i eventualna nova neakademska ponašanja na PBF ili je to unutrašnja stvar ovog fakulteta? – Usaglašavanje Statuta fakulteta sa Statutom UB je obaveza fakulteta, a predstavljalo bi i jasnu nameru fakulteta da želi da spreči eventualna neakademska ponašanja. Pripadnost Univerzitetu u Beogradu se ogleda kroz opredeljenost da se poštuju njegova pravila.

* Da li Senat UB glasanjem za verifikaciju mandata dekana Rankovića preuzeo i odgovornost za najnovije događaje na PBF i postao na neki način „saučesnik“, na šta su neki dekani upozoravali? – Senat UB je delovao kako je jedino i mogao jer su formalni uslovi za verifikaciju mandata bili ispunjeni. Senat ne može da preuzme odgovornost za ono što se dešava na fakultetu, ali će pratiti da li će i kako PBF usaglasiti svoj Statut sa univerzitetskim.

* Zbog čega je UB, prihvatanjem zakonski sporne dopune Zapisnika o izboru Saveta PBF, pristao da sa terena poštovanja državnih zakona na državnom univerzitetu uđe u „sivu zonu“ unutrašnjih sukoba u SPC, koji su se sa Sabora prelili na PBF? – Podsećam da Prosvetna inspekcija nije osporila izbor članova Saveta PBF. UB izražava veliku zabrinutost što se ugled fakulteta dovodi u pitanje zbog uticaja izvan akademske zajednice, čime se ugrožava i zakonom zagarantovana autonomija fakulteta.

Rektorka: Bez uticaja na rad dekana

Na pitanje: Može li UB da spreči novog dekana PBF da potpiše otkaze profesorima, kojima je Sinod povukao blagoslov, dok su na neplaćenom odsustvu?  rektorka  UB Ivanka Popović kaže: “ UB može da ukaže na značaj negovanja akademskih sloboda kroz slobodno izražavanje različitih mišljenja njegovih članova, a u skladu sa Kodeksom profesionalne etike. Imajući u vidu organizaciju UB, kao dobrovoljne zajednice fakulteta i instituta, koji su nezavisna pravna lica, UB nema mehanizme da utiče na odluke koje, u okviru svojih ovlašćenja, donosi dekan”.

*Danas

Besplatni udžbenici za 400 prvaka u Prokuplju

Grad Prokuplje izdvojio je oko 2,6 miliona dinara za nabavku besplatnih udžbenika za oko 400 prvaka, saopštila je u četvrtak  članica Gradskog veća zadužena za prosvetu Maja Ranđelović. Prema njenim rečima, Prokuplje je jedan od retkih gradova u Srbiji u kome se nije smanjio broj prvaka. Maja Ranđelović je dodala da su besplatni udžbenici jedna od mera populacione politike kojom lokalna samouprava finanasijski pomaže roditeljima u školovanju dece.

Konkurs za osnovce “Rašin šešir” pun mašte

U znak sećanja na književnika, publicistu, novinara i sanjara Rašu Popova, njegovo rodno mesto Mokrin i ove godine organizuje manifestaciju “Dan Raše Popova”. Tim povodom, mesna zajednica Mokrin raspisala je literarni konkurs “Rašin šešir”, na kojem pravo učešća imaju učenici osnovnih škola. Tema ovogodišnjeg konkursa je – “Kako se piše pesma”. Konkurs je otvoren do 20. juna, a radovi se šalju na ćiriličnom pismu, isključivo elektronskim putem na adresu danrasepopova@gmail.com   Uz rad treba poslati ime i prezime učenika, ime predmetnog nastavnika, naziv škole, kontakt telefon i mejl adresu. Na završnoj manifestaciji “Dan Raše Popova”, koja će biti organizovana 26. juna u Mokrinu, najuspešniji radovi biće nagrađeni poveljom “Rašin šešir”.

Vremeplov: Srbija postala nezavisna država

Republika Srbija, kao sledbenik Srbije i Crne Gore, postala je, na današnji dan 6. juna 2006. godine, nezavisna i međunarodno priznata država.

Vremeplov: Rođen Puškin

Na današnji dan 6. juna 1799. godine rođen je ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin, začetnik ruskog realizma, jedan od najvećih liričara svetske književnosti. Bio je inovator u pogledu jezika, stila i sadržaja. Poreklom iz stare, ali osiromašene plemićke porodice, pesnik buntovnog duha, često na udaru cenzora, zbog čega je bio prognan iz prestonice na jug Rusije. Umro je u 38. godini od rana zadobijenih u dvoboju s jednim francuskim avanturistom, čemu su prethodile brojne spletke visokih krugova ruskog društva. Dela: romani u stihovima “Jevgenije Onjegin”, “Grof Nulin”, “Kućica u Kolomni”, drame “Boris Godunov”, “Rusalka”, prozna dela “Pikova dama”, “Kapetanova kći”, “Egipatske noći”, “Pripovetke pokojnog Ivana Petroviča Belkina”, male tragedije u stihovima “Gozba za vreme kuge”, “Vitez-tvrdica”, “Kameni gost”, “Mocart i Salijeri”, poeme “Cigani”, “Poltava”, “Bronzani konjanik”, “Gavrilijada”, “Ruslan i Ljudmila”, “Kavkaski zarobljenik”, bajke u stihovima “Bajka o caru Saltanu”, “Bajka o ribaru i ribici”, “Bajka o popu i sluzi njegovom Baldi”.

Vremeplov: Umro Karl Jung

Švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung umro je na današnji dan 6. juna 1961. godine Posle odvajanja od Sigmunda Frojda, čiji je bio učenik, i odbacivanja njegovog koncepta “psihoanalize” počeo je sa razradom sopstvenog sistema. Osnivač je “analitičke” ili “kompleksne” psihologije. Originalno je razradio koncepciju o psihološkim tipovima, teoriju o arhetipovima, o kolektivno-nesvesnom. Bio je neobično plodan i svestran autor, po mnogima jedan od najbitnijih umova dvadesetog veka, unekoliko i mistik. Dela: “Psihološki tipovi”, “Psihologija i religija”, “Simbolika duha”, “Studija o arhetipovima”, “Aion”, “Alhemijske studije”, “Mysterium coniunctionis”,”Simboli preobražaja”.

Vremeplov: Skok sa padobranom Leonarda da Vinčija

Na današnji dan 6. juna 1942. godine izveden je skok u kojem se prvi put koristio padobran sačinjen od najlona. Inače, još je Leonardo da Vinči 1514. godine nacrtao jednu skicu padobrana u svojoj beležnici. Prvi javni skok padobranom izveo je Ž. Garneren 1793. godine. On je skočio sa visine veće od 600 metara, padobran mu je imao oblik suncobrana, a bio je sačinjen od belog platna za jedra.

Vremeplov: Rođen Robert Skot

Na današnji dan 6. juna 1868. godine rođen je  i engleski polarni istraživač, pomorski kapetan Robert Falkon Skot, šef ekspedicije koja je u januaru 1912. stigla na Južni pol, četiri sedmice posle norveškog istraživača Ruala Amundsena, koji je prvi izveo takav podvig. On i ostala četiri člana ekspedicije umrla su pri povratku i detalji tragičnog putovanja rekonstruisani su zahvaljujući njegovom dnevniku “Skotova poslednja ekspedicija”. Izveštaj o prvoj britanskoj ekspediciji na Antartiku od 1901. do 1904. – tokom koje je otkrio Zemlju Edvarda VII – opisao je u knjizi “Putovanje brodom ‘Diskaveri'”.

Vremeplov: Umro Gerhart Hauptman

Nemački  pisac Gerhart Hauptman, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1912.  umro je na današnji dan 6. juna 1946. godine. Njegova lirika ima idealističku notu, a u dramama preovlađuje socijalna problematika najčešće na temu života malih ljudi njegove rodne Šlezije. Napisao je mnoštvo drama, eseja, aforizama, novela, putopisnih i autobiografskih knjiga. Dela: “Tkači”, “Pred zoru”, “Luda u Hristu Emanuel Kvint”, “Dabrovo krzno”, “Ifigenija u Delfima”, “Zimska balada”, “Crveni petao”, “Agamemnonova smrt”, “Elektra”, “, “Prevoznik Henšel”, “Usamljeni ljudi”, “Svečanost mira”, “Kolega Krampton”, “Potopljeno zvono”, “A Pipa igra”, “Roza Bernd”, “Pacovi”, “Čuvar pruge Til”.

Vremeplov: Otvoren prvi javni muzej u svetu

U Oksfordu je na današnji dan 6. juna 1683. godine, otvoren je prvi javni muzej u svetu “Ešmolien”.

Vremeplov: Objavljena Orvelova knjiga “1984”

Na današnji dan 6. juna 1949. godine objavljena je knjiga Džordža Orvela “1984”, negativna utopistička vizija totalitarnog sveta kojim vlada Veliki Brat.

Vremeplov: Rođen Tomas Man

Nemački pisac Tomas Man, predstavnik psihološkog romana, najznačajniji nemački prozni stvaralac u 20. veku, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1929. godine rođen je na današnji dan 6. juna 1875. godine.. Posle dolaska nacista na vlast u Nemačkoj 1933. emigrirao je u Švajcarsku, a 1939. u SAD. Stvarao je pod uticajem Getea, Šopenhauera, Ničea i velikih ruskih pisaca 19. veka. Dela: romani “Budenbrokovi”, “Čarobni breg”, “Kraljevsko visočanstvo”, “Lota u Vajmaru”, “Doktor Faustus”, “Ispovesti varalice Feliksa Krula”, “Izabranik”, tetralogija “Josif i njegova braća”, pripovetke i novele “Smrt u Veneciji”, “Tonio Kreger”, “Mario i mađioničar”, “Zamenjene glave”, “Zakon”, “Prevarena”, eseji “Duhovno plemstvo”, “Staro i novo”, kulturno-filozofske i istorijske studije “Fridrih i velika koalicija”, “Razmatranja jednog nepolitičara”.

Vremeplov: Umro Konstantin Pejčić

  Srpski pisac Konstantin Pejčić umro je 7. juna 1882. godine. Medicinu je završio i doktorirao u Pešti. Bio je upravnik Tekelijanuma (zavoda za obrazovanje srpske dece u Pešti – zadužbine grofa Save Tekelije). Bio je aktivan u političkom i javnom životu Srba u Vojvodini i tadašnjoj Ugarskoj uopšte. Jedan je od prvih saradnika Letopisa Matice Srpske (časopis je osnovan pod imenom “Serbski letopis” – iz kruga njegovih saradnika je i nastala Matica srpska). Sarađivao je u “Serbskim novinama”. Bio je izraziti sledbenik Dositeja Obradovića i propagator njegovih ideja. Izdavao je u Pančevu popularno-medicinski časopis “Domaći lekar”. Dela: “Žitije Teodora Pavlovića”, “Građa za istoriju srpskog pokreta u Ugarskoj”.

Vremeplov: Svetski dan bezbednosti hrane

U svetu je u petak 7. juna 2019. godine prvi put obeležen Dan bezbednosti hrane, a u Srbiji su tim povodom Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i USAID organizovali konferenciju na kojoj se razgovaralo o napretku u jačanju sistema bezbednosti hrane. Savremena brza razmena i trgovina donose hranu sa različitih strana sveta na domaća tržište, a učesnici skupa naglašavaju da je u takvim uslovima neophodna saradnja proizvođača i nadležnih za kontrolu bezbednosti hrane.

Cilj Svetskog dana bezbednosti hrane, koji su decembra 2018. godine ustanovile UN na inicijativu FAO i Svetske zdravstvene organizacije, jeste podizanje svesti o toj temi i sprovođenje akcija za unapređenje bezbednosti hrane na globalnom nivou.

Vremeplov: Akademija studenata UB  “Vernost za vernost”

Na današnji dan 07. juna 1938.  godine studenti beogradskog univerziteta organizovali su akademiju posvećenu odbrani Čehoslovačke od Nemačke, pod parolom “Vernost za vernost”. Prijavile su se hiljade dobrovoljaca, ali nikada  nisu angažovani, a Čehoslovačku su saveznici prepustili nacističkoj  Nemačkoj.

Vremeplov: Streljan Bora Baruh

Srpski slikar jevrejskog porekla Bora Baruh, zarobljen kao učesnik Partizanskog pokreta u Drugom svetskom ratu  streljan je 7. juna u Jajincima 1942. godine. Izlagao je u Parizu, Londonu i Beogradu. Na njegovim slikama preovlađuju pejzaži Pariza i Beograda, mora, zatim mrtva priroda, portreti, kompozicije. U poslednjim godinama života slikao je motive iz rata i logora.

Vremeplov: Rođen Gogen

Na današnji dan 7. juna 1848. godine rođen je francuski slikar i vajar Pol Gogen, čiji je umetnički pogled izgrađen na protivstavu impresionističkom shvatanju slikarstva. Njegov postupak karakterišu pojednostavljeni oblici, jaki kontrasti boja, ukidanje perspektive, a najčešća tema je egzotičan svet domorodaca tahićanskog ostrva Fatu-Iva, među kojima je i umro. Najznačajnije slike uradio je tokom dva boravka na Tahitiju, gde je pobegao od civilizacije – “Ćeretanje”, “Dve devojke s  Tahitija”, “Materinstvo”, “Beli konj”, “Plemkinja”.

Vremeplov: Rođen Krleža

U Zagrebu je na današnji dan 7. juna 1893. godine rođen hrvatski pisac Miroslav Krleža, jedna od najznačajnijih ličnosti u kulturno-književnim zbivanjima 20. veka na jugoslovenskom prostoru. Od 1950. bio je na čelu Jugoslovenskog leksikografskog zavoda i glavni i odgovorni urednik Enciklopedije Jugoslavije. Njegov obimni književni opus obuhvata poeziju, romane, pripovetke, drame, eseje (“Hrvatski bog Mars”, “Povratak Filipa Latinovića”, “Gospoda Glembajevi”, “U agoniji”).

Vremeplov: Umro Nikola Hercigonja

U Beogradu je na današnji dan 7. juna 2000. godine umro jugoslovenski kompozitor i muzikolog Nikola Hercigonja. Njegova muzika inspirisana je nacionalnom istorijom i folklorom (scenski oratorijum “Gorski venac”, simfonijski ples “Lindjo”, ciklusi pesama za glas i orkestar, muzika za film).

Vremeplov: Umro Georg Om

Na  današnji dan 7. juna umro je 1854. godine umro je nemački fizičar Georg Simon Om. Po njemu je dobila ime jedinica za merenje eletričnog otpora u medjunarodnom sistemu mera (om).

Vremeplov: U pretplati rasprodat “Hari Poter i vatreni pehar”

Ceo tiraž knjige “Hari Poter i vatreni pehar”, četvrti nastavak avantura dečaka madjioničara, rasprodat je u pretplati na današnji dan 7. juna 2000. godine, pre nego što je izašao iz štampe.

Rektorka: Za silovanje na PBF najpre utvrditi krivičnu odgovornost

Rektorka  UB Ivanka Popović potvrdila je  za portal nova.rs da je obaveštena o slučaju studentkinje PBF koju je, kako se navodi, 2006. silovao sadašnji prodekan za nauku ovog fakulteta sveštenik Vladimir Vukašinović. Prema rektorkinim rečima, u ovakvim situacijama „uobičajeno je da krivični postupak i proceduru pokrene oštećena strana, dok Univerzitet o etičkim aspektima može da razmatra tek nakon što se utvrdi krivična odgovornost“. O ovom slučaju, kako navodi nova.rs, nedavno su obavešteni i Ministarstvo prosvete, Kancelarija poverenice za zaštitu rodne ravnopravnosti, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, potpredsednici Vlade Srbije, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost ministarka Zorana Mihajlović, a žrtva je obavestila i patrijarha Irineja, mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija (Perića) i bivšeg dekana PBF episkopa braničevskog Ignatija (Midića).

Pozivajući se na izjave pojedinih profesora PBF, portal navodi da je uprava PBF ranije obaveštena da se Vukašinović dovodi u vezu i sa drugim navodnim seksualnim zlostavljanjima na ovom fakultetu. Profesor Vukašinović je, kao i pre nekoliko meseci, juče negirao ove optužbe, tvrdeći da je reč o klevetama. Etička komisija PBF, kojom je predsedavao vladika zapadnoamerički Maksim, 2018. procenila je da ovaj slučaj izlazi iz njenog ovlašćenja i uputila advokatsku kancelariju Mitrić, koja zastupa N.N. studentkinju PBF-a da zaštitu prava svog klijenta zatraži pred nadležnim crkvenim i građanskim sudovima.

Nadzor nad Ministarstvom zbog skandala sa e-dnevnikom

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović pokrenuo je postupak nadzora nad Ministarstvom prosvete kako bi se utvrdile činjenice u vezi sa propustima u funkcionisanju elektronskog dnevnika (esDnevnik). To je Danasu potvrđeno u službi Poverenika. Kako je rečeno, postupak nadzora nije vremenski oročen ali će se truditi da svoj posao završe što pre, a nakon što utvrde činjenice obavestiće javnost o tome i eventualnim daljim koracima. U službi Poverenika je rečeno i da su, sem pisanja medija o incidentu sa esDnevnikom, o ovom slučaju obavešteni od građana.

Podsetimo, javnost je reagovala nakon što je reklama privatne firme Tesla softver za nadograđenu verziju esDnevnika počela da „iskače“ na zvaničnom portalu za pristup roditelja podacima iz dnevnika. Iako je reklama brzo uklonjena, podacima iz esDnevnika Ministarstva prosvete jedno vreme je bilo moguće pristupiti preko portala pomenute kompanije moja.eskola.rs, uz unošenje korisničkog imena i lozinke koje su roditelji dobili u školama za logovanje na portal Ministarstva prosvete. Firma Tesla softver je bila u konzorcijumu kompanija kojima je dodeljen posao uvođenja esDnevnika, a one su angažovane i na održavanju sistema. U Ministarstvu prosvete rečeno je ranije Danasu da postavljanje sporne reklame nije bio nikakav upad u sistem već je to bespravno uradila strana kompanije koja je proizvela i koja održava softversko rešenje esDnevnika. Na zahtev Ministarstva uklonjena je sporna reklama i onemogućen pristup podacima iz elektronskog dnevnika preko Teslinog portala sa parametrima koje su roditelji dobili od škola.

By admin