Svetski dan borbe protiv dečijeg rada: Opasan dečiji rad

„Eksploatacija u detinjstvu je zlo … nepodnošljivo za ljudsko srce“.
Ozbiljan rad u socijalnom zakonodavstvu uvek počinje sa zaštitom dece“.
(Albert Tomas, prvi direktor ILO)

Aktivisti borbe protiv dečijeg rada 12. juna 2020. godine na Svetski dan borbe protiv dečijeg rada usredsrediće se na uticaj aktuelne krize izazvanu pandemijom COVID-19 na dečiji rad. Procenjuje se da su 152 miliona dece u dečjem radu, od kojih je 72 miliona u, po njihovo  zdravlje i bezbednost,  opasnom radu.  Opasan dečji rad su poslovi koji, po svojoj prirodi ili okolnostima u kojima se vrši, mogu naštetiti zdravlju, bezbednosti ili moralu dece. Smernice za vlade o nekim opasnim radnim aktivnostima koje bi trebale biti zabranjene date su u članu 3. Preporuke ILO br. 190. Elem, po nomenklaturi Međunarodne organizacije rada opasan dečiji rad čini: posao koji izlaže decu fizičkom, psihičkom ili seksualnom zlostavljanju; rad pod zemljom, pod vodom, na opasnim visinama ili u zatvorenim prostorima; rad sa opasnim mašinama, opremom i alatima ili fizički rad bez odgovarajućih alata i pomagala i/li prenos teških tereta; rad u nezdravom okruženju, npr. izlaganje dece opasnim materijama, agensima ili procesima, temperaturama, nivoima buke ili vibracijama štetnim po njihovo zdravlje i rad u posebno teškim uslovima, rad duži od redovnog radnog vremena  ili tokom noći, kao i rad gde je dete nehumano zatvoreno u prostorije poslodavca.

Pandemija COVID-19 povećala je ranjivost  dece koja su već rizična grupa, jer  rastuća ekonomska ugroženost porodica povećava  nove pretnje dečjim radom, dečjim brakovima, trgovinom dece, seksualnom eksploatacijom i regrutovanjem u kriminalne grupe, oružane grupe i vojne snage.

Elem, Globalna kriza zahteva globalni odgovor, pa su  solidarnost, saradnja više aktera i multilateralizam potrebniji sada više nego ikad. Ovo zahteva snažnu mobilizaciju vlada, bilateralnih i multilateralnih donatora, civilnog društva i privatnog sektora na: zaštiti socijalnih i zdravstvenih prava, prava na obrazovanje i zaštiti od dečijih usluga; osiguranju komoditeta dece i  mogućnost da napreduju i ostvare svoj puni potencijal, kad se ova kriza završi i postizanju Cilja 8.7 i  ostalih ciljeva Agende održivog razvoja.

Ne dečijem radu. Deci je mesto u školi!
COVID-19: Zaštitimo decu od dečijeg rada, sada, više nego ikada!

Pridruži se!


Popečitelj školski u funkcionerskoj kampanji posetio i mesto gde je počelo obrazovanje učitelja na slovenskom jugu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, posetio je u subotu 6. juina Pedagoški fakultet i Gimnaziju „Veljko Petrović“ u Somboru. Ministar je prilikom obilaska Pedagoškog fakulteta istakao da će se  u narednom periodu raditi na razvoju digitalnog obrazovanja i najavio predstavljanje prvog Centra za veštačku inteligenciju u Srbiji. On je ponovio značaj uvođenja platnih razreda, koji će biti stimulativni kako za prosvetne radnike, tako i za upis novih studenata koji će u u budućnosti biti deo prosvete i obrazovanja. Dekan Pedagoškog fakulteta prof. dr Željko Vučković istako je da fakultet, koji postoji više od dvesta godina, sada obrazuje vaspitače i učitelje za 21.vek. On je izrazio zadovoljstvo  posetom ministra Šarčevića.

Tokom posete Gimnaziji „Veljko Petrović“ , ministar Šarčević je  razgovarao sa učenicima osmog razreda koji pohađaju pripremnu nastavu za upis učenika sa posebnim sposobnostima za geografiju. Reforme u  oblasti obrazovanja nastavljaju se na svim nivoima. Važno je da se poveća obuhvat učenika koji idu u gimnazije, što i predviđa Strategija razvoja obrazovanja i vasppitanja, naveo je Šarčević i dodao da se obrazovanje u Srbiji menja na bolje i da tome, između ostalog, svedoči i uvođenje odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima u gimnazijama.

Ministar je  rekao da će tokom juna (čitaj u kampanji do 21. juna, prim. ured.) obići mnoge gradove u  Srbiji,  „cilj nam je da vidimo spremnost škola za pregled i izvođenje male mature u osnovnim školama i velike mature u srednjim školama“. U razgovoru sa direktorima osnovnih i srednjih škola ministar Šarčević je rekao da se radi na Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine, te da je pored  predškolskog i osnovnog, javnosti predstavljena i oblast srednjeg obrazovanja.  U Centru za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, gde je i održan sastanak sa direktorima, ministar je ukazao i na važnost stalnog usavršavanja nastavnika i stručnih saradnika. Razgovarali smo i kuda idu pravci reforme obrazovanja. Takođe, razgovarli smo i o prethodnom periodu i konstatovali da je nastava na daljinu funkcionisala uspešno, zaključio je ministar.

Na sastanku, između ostalog, razgovarao je i o svim pitanjima od značaja za nesmetano funkcionisanje obrazovanja i vaspitanja na svim nivoima.   Sastanku sa direktorima škola prisustvovala je i gradonačelnica Sombora  Dušanka Golubović.

Elektrotehnički fakultet i NIS potpisali Memorandum o saradnji

Elektrotehnički fakultet u Beogradu i Kompanija NIS potpisali Memorandum o saradnji.Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević prisustvovao je u ponedeljak 8. juna potpisivanju Memoranduma o saradnji u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja između Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i kompanije NIS. Memorandum su potpisali dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milo Tomašević i zamenik generalnog direktora kompanije NIS Vadim Smirnov. Saradnja, koja će se odvijati posredstvom NIS-ovog programa „Energija znanja“  će obuhvatiti  i uključivanje studenata u programe NIS-a i stručne prakse, a predstavlja nastavak saradnje NIS-a i fakulteta od interesa za digitalni segment poslovanja kompanije koje NIS razvija. Ta saradnja počela je prošle godine sa Elektronskim fakultetom u Nišu. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da je kompanija NIS jedan od velikih donatora u oblasti obrazovanja.

(Nije) funkcionerska kampanja: Otvoren Naučno – tehnološki park u Nišu

U Nišu je juče otvoren Naučno-tehnološki park, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, koji je istakao da se Niš sada ubrzano razvija. Firme koje se budu uselile u Naučno-tehnološki park počeće da rade u avgustu, a ukupno će imati na raspolaganju 14.000 kvadrata. NTP će imati ukupno 20 start ap kompanija i 13 tehnološko-razvojnih, a jedna kompanija je vezana i za tehnološko-razvojni i za startap deo. Vučić je rekao da je u NTP uloženo 12,5 miliona evra i istakao da je država mnogo uložila u Niš prethodnih godina. “U ovo će biti uloženo ukupno 20 miliona evra. Mnogo smo para uložili u Niš, koji je kaskao za drugima, a sada ide ubrzano napred”, istakao je Vučić.

Zajedno sa investicijom u osnovanje Starap centar Niš koji će postati deo NTP-a i laboratorijskom lamelom Elektronskog fakulteta ukupna vrednost investicije premašuje 20 miliona evra. Otvaranju su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović.

Završena je izgradnja i uređenje zgrade i pratećeg prostora Naučno-tehnološkog parka u Nišu pored tehnoloških fakulteta. Naučno-tehnološki park Niš je organizacija koja u bliskoj saradnji sa Univerzitetom i akademskom zajednicom obezbeđuje infrastrukturu i usluge za pomoć inovativnim preduzećima u ostvarivanju poslovnih uspeha na tržištu, posebno u oblasti visokih tehnologija. Oko objekta je parking, kao i lepo uređen park sa fontanama, a u podrumu zgrade se nalaze garaže i fitnes centar površine 400 kvadrata koji će biti dat, putem javnog poziva, nekom od partnera na upravljanje.

Izgradnja NTP koštala je 12,5 miliona evra sa svim okruženjem, a to podrazumeva i izgradnju kolektora za atmosferske vode. Novac je obezbeđen preko Evropske investicione banke, investitor je Ministarstvo prosvete.ž Projektom izgradnje i opremanjem upravljala je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, dok je sve aktivnosti po ugovoru realizovala niška Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte i grad koji je bio zadužen za infrastrukturu i administrativnu podršku. Izgrađena su tri sprata površine oko 2.200 kvadrata po spratu podeljenih u kancelarijske prostore za kompanije. Na prvom spratu će se nalaziti start ap kompanije i tu se nalazi veći broj manjih kancelarija koji je opremljen tako da ima više sala za sastanke i više prostora za zajedničke aktivnosti koje će mladim kompanijama omogućiti zajedništvo. Drugi i treći sprat su namenjeni kompanijama i tu je manje sadržaja za zabavu. Takođe, unutar parka biće formirana i laboratorija za izradu prototipova i 3D štampu. Predsednik Vučić će zatim obišao radove na izgradnji fabrike “Xingyu Automotive Lighting Systems”.

Kako će izgledati digitalizovan proces završnog ispita?

U Republici Srbiji je 2. juna realizovan probni završni ispit polaganjem testa iz matematike. Učenicima su dan ranije predati test iz srpskog/maternjeg jezika i kombinovani test koji su radili kod kuće u cilju samoprocene znanja. Test iz matematike rađen je u školama kako bi se učenici upoznali sa procesom, načinom popunjavanja testova i drugim neophodnim detaljima za uspešnu realizaciju završnog ispita. Rezultati testa iz matematike su objavljeni na sajtu https://probni.zios.mpn.gov.rs . Svaki učenik može pristupiti tom sajtu i pogledati test uz identifikacioni broj i lozinku koja se nalazi na identifikacionom obrascu za učenike.

 Rezultati sva tri testa završnog ispita biće objavljeni 23. juna 2020. godine na sajtu: https://zios.mpn.gov.rs. Za razliku od prethodne godine kada su učenici i roditelji morali da idu u školu i traže test na uvid kako bi procenili da li ima osnova za žalbu, sada će to moći da procene onlajn uvidom u testove.

Nakon probnog završnog ispita, sprovedeno je i testiranje novog procesa organizacije završnog ispita. S obzirom na važnost uspešnog i transparentnog polaganja, kao i ocenjivanja testova, uveden je niz novina koje je neophodno isprobati radi neometanog funkcionisanja tokom završnog ispita koji će se sprovesti od 17. do 19. juna 2020. godine u terminu od 9 do 11 časova. Ove godine je po prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova. Uzimajući u obzir probleme koji su se prethodnih godina dešavali usled angažovanja eksternih štamparija, ove godine je u skladu sa preporukom Zaštitnika građana obezbeđen profesionalni štampač kako bi se proces pripreme, štampanja i pakovanja testova obavljao centralizovano u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Šifrovanje samih testova je takođe unapređeno i svaki test sadrži QR kod koji će na samom testu biti vezan za pojedinačnog učenika, što ceo proces čini anonimnim do kraja pregledanja. Ranije je u proces manuelnog šifrovanja i dešifrovanja testova bilo uključeno više od 5.000 šifranata, a digitalizacijom procesa to je izbegnuto.

Distribucija se vrši u saradnji sa JP „Pošta Srbije“, testovi se dodatno pakuju u njihove zapečaćene kutije. Kompletan proces kontrolisaće i pripadnici policije. Nakon što učenici urade testove, testovi se upakovani po istom zapečaćenom principu, vozilima Pošte vraćaju u Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. U Zavodu je centralizovano skeniranje svih testova i od tog trenutka je ceo proces digitalizovan. Ovo je veoma značajan iskorak u odnosu na prethodne godine kada su nastavnici testove u papirnoj formi pregledali u školama, što je zbog više faktora dovodilo do eventualnih grešaka koje će se digitalizacijom izbeći.

Softver, koji je napravljen specifično za ovu namenu, pitanja zatvorenog tipa će pregledati automatski, a pitanja otvorenog tipa slati ovlašćenim nastavnicima da pregledaju putem računara. Nastavnici neće znati čiji test pregledaju, a svako otvoreno pitanje će biti poslato na pregled kod dva nastavnika kako bi se obezbedila nepristrasnost i izbegle eventualne greške u pregledanju. Ovakvim postupkom se postiže maksimalna transparentnost i objektivnost u pregledanju testova, a štedi se i vreme koje nastavnici treba da utroše za pregledanje.

Osim manje vremena potrebnog za pregledanje, za realizaciju celog procesa je potreban i manji broj nastavnika s obzirom da se zatvorena pitanja pregledaju automatski. Do sada je u procesu završnog ispita učestvovalo 7.800 nastavnika (2.600 nastavnika po testu), a ove godine će taj broj biti znatno manji. Tokom procesa sistem je testiran i sa preko 1.500 pregledača. Ustanovljeno je, da kada je uključeno 450 pregledača pregleda se 2.000 pitanja u minuti, a pregledačima je u proseku potrebno 4,5 sekundi po pitanju. Test iz matematike, koji radi ukupno 68.769 učenika ima 1.031.535 otvorenih pitanja za pregledanje. Takođe je ustanovljeno da se zbog kvaliteta internet mreže u nekim delovima zemlje pregledanje obavljalo sporije, a u nekim izuzetno brzo. Ovo su sve aspekti testiranja procesa i opterećenja sistema koji su vršeni tokom probnog završnog ispita sa ciljem da se identifikuju eventualne prepreke, a koji su paralelno otklanjani i unapređivani radi dovođenja novog sistema u fazu finalizacije. 

Nakon realizacije probnog završnog ispita, pristupa se pripremi finalizacije kompletnog novog sistema i svih njegovih procesa, uključujući serverske i mrežne preduslove, kako bi testiranje koje će se na nivou cele zemlje sprovesti  od 17. do 19. juna prošlo uspešno i transparentno.

Desanka Maksimović biće vraćena u školski program

Desanka Maksimović, zbog pritiska javnosti i zbog mišljenja struke, biti vraćena u školski program za treći i četvrti razred gimnazije, kaže koordinatorka u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić, koja je u komisiji Zavoda za izradu školskih programa. Ona je na TV Prva rekla da nije prvi put da se podiže javnost. “Svaki put kada izađe novi školski program svi postaju čitaoci, metodičari, književni kritičari”, rekla je Milijić Subić. Naime, u okviru izmene programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost u gimnazijama, komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog – čuvenu zbirku velike pesnikinje “Tražim pomilovanje”. To je izazvalo lavinu negodovanja medu piscima, kritičarima, prosvetnim radnicima, univerzitetskim profesorima..

Milijić Subić je rekla da je Desanka Maksimović zastupljena u svakom razredu osnovne škole, a da je ta čuvena pesnikinja bila simbolički zastupljena u trećem razredu gimnazije i da se izučavala u četvrtom razredu gimnazije. Napomenula je da komisija Zavoda imala pred sobom ograničen broj časova i određene tematske zahteve, kao i da je trebalo uvrstiti i pesnike poput Ivana Lalića sa kojim se đaci nisu susreli u osnovnoj školi i sa ostalim pesnicima koje ne mogu da razumeju, ali su zaslužili da budu pomenuti u programu. Zbog toga je, kaže, odlučeno da se izostavi Desanka Maksimović i to ne, kako navodi, bez griže savesti i bezbolno kada takvu odluku treba doneti. “To su vrlo bolne i ograničavajuće odluke. Kad bih se ja pitala srpski jezik bi imao deset časova imalo bi tada vremena da se učenici zaista posvete obradi književnih dela”, rekla je ona i navela da postoje procedure, te da je pristala da Zavod bude “glavno optuženi, iako to nije suštinski tačno”.

Objasnila je da Zavod, odnosno komisija Zavoda koju predstavlja, imala veoma kratko vreme za sačinjavanje predloga programa, da im je Ministarstvo prosvete dalo rok od dva meseca za program za treći i četvrti razred gimnazije. Navela je da komisija daje predlog programa koji ide na Nacionalni prosvetni savet na razmatranje i davanje mišljenja. “U februaru je taj program dobio podršku, Nacionalni prosvetni savet je dao pozitivno mišljenje, a onda se desila pandemija. Program je otišao sa pozitivnim mišljenjem Nacionalnog prosvetnog saveta ka ministarstvu i ministar je odobrio program”, rekla je Milijić Subić i navela da je taj program u Prosvetnom glasniku i da je javni dokument. “Uvek su moguće dopune i izmene programa, ima tu još grešaka koje su se desile u tom dokumentu. Nacionalni prosvetni savet je ponovo po hitnom postupku zasedao doneo odluku koja će biti predstavljena javnosti”, rekla je ona.

Vremeplov: Umro Jovan Grčić Milenko

            Srpski pisac Jovan Grčić Milenko, sledbenik Branka Radičevića, romantičarski pesnik poznat kao “fruškogorski slavuj” umro je  10. juna 1875. godine. Sebi je dodao ime Milenko, po devojci Mileni u koju je bio zaljubljen. Gimnaziju je učio u Novom Sadu, Segedinu i Požunu (sadašnja Bratislava). Kao stipendista Matice srpske studirao je medicinu u Beču, ali se razboleo od tuberkuloze, vratio u rodni Čerević u Sremu, i u 29. godini umro u manastiru Beočin. U lirskim pesmama, lakih melodičnih stihova, izrazio je neposredan doživljaj prirode. U osećanjima je romantičarski čedan i sentimentalan, ali je napisao i više tzv. “prostih pesama”, po kojima se smatra pretečom realizma u srpskoj poeziji. U Beču je 1869. objavio “Pesme”. Pisao je i pripovetke i prevodio je Šilera, Getea, Hajnea.

Vremeplov: Rođen Sol Belou

Na današnji dan 10. juna 1915. godine rođen je američki pisac Sol Belou, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1976, u čijem delu je središnja tema moderan čovek, zaokupljen sumnjama i razočarenjima. Dela: romani “Henderson, kralj kiše”, “Čovek na klackalici”, “Žrtva”, “Ne propusti dan”, “Pustolovine Ogija Marča”, “Hercog”, “Planeta gospodina Semlera”, “Humboltov dar”, “Dekanov decembar”, priče “Mozbijeva sećanja”, drame “Poslednja analiza”, “Guka”, putopis “Do Jerusalima i nazad”.

Vremeplov: Umro Andre Amper

Francuski  fizičar i matematičar Andre Mari Amper, osnivač elektrodinamike umro je na današnji dan 10. juna 1836. godine. Zasnovao je teoriju magnetizma u nerazdvojivoj vezi s elektricitetom i pronašao i proučio uzajamno dejstvo električnih struja. Napisao je više dela iz fizike, matematike i filozofije. Njemu u čast jedinica za jačinu struje nazvana je amper (skraćeno A), jedinica za naelektrisanje (količinu elektriciteta) ampersekunda (skraćeno As) i amperčas (skraćeno Ah), a instrument za merenje jačine struje ampermetar.

Vremeplov: Rođen Nikolaus Oto

Na današnji dan 10. juna 1832. godine rođen je nemački inženjer Nikolaus August Oto, izumitelj četvorotaktnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem (1876).

Vremeplov: Ubijen knez Mihailo

U Beogradu je na današnji dan 10. juna 1868. godine u Košutnjaku ubijen srpski knez Mihailo Obrenović (1839-42. i 1860-68). Vladao je autokratski, a kao pristalica prosvećenog apsolutizma izvršio je značajne reforme i državnoj upravi i vojsci, evropeizovao zemlju, osnovao Narodni muzej i Narodno pozorište u Beogradu. Nasledio ga je Milan Obrenović.

Vremeplov: Umro Rej Čarls

Na današnji dan 10. juna 2004. godine umro je čuveni bluz i džez kantautor Rej Čarls. Dobitnik je 12 muzičkih nagrada “Gremi”, među kojima su i za najbolju pesmu, koje je dobio tri puta za redom, za “Hit the Road Jack”, “I Can’t stop loving you” i “Busted”.

Vremeplov: Prvi doseljenici iskrcali se na Menhetn

Prvi holandski doseljenici iskrcali su se na današnji dan 10. juna 1610, godine  na ostrvo Menhetn, sada centralni deo Njujorka. Holanđani su 1626. za nekoliko bala tkanine i jeftinu bižuteriju otkupili od Indijanaca ostrvo i na njegovom južnom delu podigli naselje Novi Amsterdam.

Vremeplov: NATO prekinuo bombardovanje SRJ

Na današnji dan 10. juna 1999. godine NATO je prekinuo bombardovanje SR Jugoslavije pošto su se prve jedinice Vojske Jugoslavije povukle s Kosova na osnovu Vojno-tehničkog sporazuma potpisanog prethodnog dana u Kumanovu. Predsednik SRJ Slobodan Milošević je saopštio da su tokom agresije NATO protiv SR Jugoslavije poginula 462 pripadnika VJ i 114 policajaca.

Vremeplov: Nemci potpuno uništili češko selo Lidice

Nemci su na današnji dan 10. juna 1942. godine u Drugom svetskom ratu potpuno uništili češko selo Lidice za odmazdu zbog atentata na nacističkog protektora Češke i Moravske i jednog od najznačajnijih Hitlerovih saradnika, Rajnharda Hajdriha (Reinhard Heydrich). Atentat su 27. maja izvršili Jozef Gabčik i Jozef Kubiš, češki komandosi-padobranci, poslati iz Velike Britanije.

Vremeplov: Rođen Paja Patak

Na današnji dan 10. juna 1934. godine  “rođen” je Paja Patak (Donald Duck), jedan od najpopularnijih likova u stripovima američkog crtača, filmskog animatora i producenta Volta Diznija.

Osnovac iz Beograda zaražen koronom, dolazio u školu bez simptoma

U Osnovnoj školi “Vladimir Rolović” na Petlovom brdu otkriveno je da je jedan učenik pozitivan na koronavirus, prenose mediji. On je prisustvovao pripremnoj nastavi za prijemni ispit iz srpskog jezika i bio u kontaktu sa vršnjacima. Informaciju da je učenik pozitivan na virus potvrdila je juče direktorka škole Marija Čekanović i rekla da će se prijemni ispit održati u redovnom terminu. “Jedan učenik i njegova majka pozitivni su na virus korona. Što se tiče prijemnog ispita, on će biti održan 17. juna, a trenutno se ispituju svi kontakti koje je zaraženi učenik imao”, kratko je rekla direktorka.

Direktorka kaže za Tanjug da je o tome obavestila roditelje ostale dece, da su obaveštene sve nadležne institucije, kao i da su preduzete mere prema uputstvu Ministarstva prosvete. Navodi da u školi preduzete sve mere prevencije kada su učenici dolazili 1. i 2. juna, da su bile postavljene dezobarijere, da je u učionicama bilo po devet učenika i da su bili na propisanoj udaljenosti. “Učenik nije imao nikakve simptome kada je dolazio u školu. Prvo je njegova mama dobila temperaturu, a zatim i on, testirali su se i pozitivni su na virus korona. Učenik više nema nikakve simptome”, pojasnila je direktorka.

Upitana da li su testirana i ostala deca koja su sa njim bila u kontaktu , ona je rekla da je preporuka da se testiraju svi njegovi kontakti. Kako kaže, očekuje dalje instrukcije od Ministarstva prosvete kad je reč o organizaciji završnog ispita. “Uradićemo sve u najboljem interesu dece”, zaključila je ona.

Korona virus ušao u studentske domove u Beogradu

Epidemiolog Studentske poliklinike dr Mila Paunić potvrdila je  u ponedeljak da je korona virus ušao u studentske domove u Beogradu i naglasila da je situacija pod kontrolom.

Ona je rekla da je reč o dvadesetak studenata i njihovih kontakata koji su u izolaciji. “Sve ustanove u okviru Studentskog centra sprovode veoma rigorozne preventivne mere. Domovi su, međutim, gusto naseljeni kolektivi, mladi se intenzivno druže, studentske sobe su male, i uvek postoji pretnja da se infekcija proširi, i mi radimo sve da se to ne desi”, naglašava dr Paunić za portal Nova.rs.  Prema informacijama Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd, od povratka studenata u domove 15. maja do sada potvrđena su tri slučaja infekcije virusom COVID-19, saopštila je Ustanova Studentski centar “Beograd”. Sva tri potvrđena slučaja dobila su pravovremenu lekarsku pomoć, dok je dvadesetak studenata, koji su bili u kontaktu sa osobama pozitivnim na korona virus, odmah izolovano i testirano.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je ranije da je reč o domu “Karaburma”. Oboleli studenti nisu imali simptome bolesti pri povratku u studentski dom, ali su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, sto su naknadno saznali, dodaje se u saopštenju. Kako se navodi, stanje u Ustanovi Studentski centar “Beograd” je stabilno. Podseća se da su se u skladu sa ispitnim i nastavnim obavezama, mnogi studenti iz svih delova zemlje i regiona vratili na fakultete i u studentske domove u Beogradu. Svim stanarima studentskih domova propisano je obavezno praćenje propisanih mera i preporuka nadležnih organa – izbegavanje bliskih kontakata, redovno pranje ruku u skladu sa preporukama stručnjaka, korišćenje “dezinfekcionih barijera” za obuću, nošenje maski, kao i održavanja higijene životnog i radnog prostora. Sve detaljne preporuke studenti mogu pronaći na sajtu Ustanove SC „Beograd”, a u slučaju da primete povišenu telesnu temperaturu, suvi kašalj ili posumnjaju na bilo koji od simptoma virusa COVID-19, mogu da se jave lekarima Respiratorne ambulante Studentske poliklinike (Prote Mateje 29), a potom i upravi svog studentskog doma. Dežurni lekari Studentske poliklinike su dostupni 24 časa dnevno na broju telefona 063/359-284.

Četiri spremačice u vrtiću Zvončica pozitivne na virus

Četiri spremačice u vrtiću “Zvončica” na Zvezdari pozitivne su na virus korona, saopšteno je u ponedeljak iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. Zaposlene koje su pozitivne na virus nisu bile u direktnom kontaktu sa decom, tokom boravka na poslu su koristile  zaštitnu masku i rukavice svuda, osim u prostoriji koju spremačice koriste za pauzu, a bile su i u privatnom kontaktu van posla. Svi zaraženi imaju blage simptome bolesti i na kućnom su lečenju. Po dobijanju pozitivnih rezultata, Predškolska ustanova „Zvezdara” je odmah kontaktirala Gradski zavod za javno zdravlje za dalja uputstva i potvrđeno je da je potrebno dezinfikovati sve prostorije vrtića, a da zaraženi i njihovi kontakti budu u izolaciji 14 dana, bez obzira na rezultat testa, saopštava sekretarijat. To je i učinjeno, vrtić je kompletno dezinfikovan i bezbedan, svi zaposleni koji su bili u kontaktu sa zaraženima ne dolaze na posao, a nadležni prate situaciju. U svim vrtićima u Beogradu, koji su nakon skoro dvomesečne pauze zbog epidemije virusa korona otvoreni 11. maja, na snazi su mere opreza koje su propisali epidemiolozi. Mere uključuju i trijažu dece i zaposlenih na ulazu u vrtiće, kako bi se sprečilo širenje virusa, budući da epidemija još nije završena. Od otvaranja, u vrtiću “Zvončica” boravi od 130 do 150 dece, od ukupno upisanih oko 400.

Čačak: Deca tokom igre pronašla bombu

Uz ogradu kasarne “Tanasko Rajić” u predgrađu Čačka u nedelju  je nekolicina dece pronašla bombu o čemu su odmah obavestili roditelje, a ovi su pozvali policiju. Pripadnici MUP-a izašli su na lice mesta i obavili uviđaj, prenosi Glas zapadne Srbije. “Čuli smo komešanje i žamor, a potom i da su mališani pronašli eksplozivnu napravu u dvorištu. U pitanju je kasarna i to nije neobično, ali opet bomba uz samu ogradu nije prizor koji nam je potreban. Ne smem ni da zamislim šta bi bilo da nisu odmah javili roditeljima i da su nastavili sa tim da se igraju”, kaže jedan od očevidaca. Kasarna se nalazi na samoj periferiji Čačka preko puta čačanske bolnice. Izgrađena je posle Drugog svetskog rata za obuku vojnika Jugoslovenske narodne armije i prostire se na 30 hektara.

Srbija je divlje društvo

(Otvoreno pismo nosiocu izborne liste „Za našu decu“)
Piše: Vuk Velebit*

Predsedniče Srbije, gospodine Vučiću,

Ovim putem vam se obraćam povodom vašeg predizbornog spota i kampanje koju vodite pod sloganom ‘Za našu decu’.

Pripadam generaciji rođenoj devedesetih godina u Srbiji kada su mnogi naši sugrađani usled ratnih sukoba, siromaštva i loših životnih uslova napustili našu zemlju. Otišli su u zemlje zapadnog sveta da traže bolji život gde će moći da ostvare ono što nisu mogli u svojoj matičnoj zemlji i gde će svojoj deci omogućiti odrastanje u normalnim životnim uslovima. Posle skoro trideset godina, Srbiju danas godišnje napusti nekoliko desetina hiljada građana u potrazi za boljim životom. Odlaze tamo gde će se ceniti njihovo dostojanstvo, sposobnosti i znanje.

Međutim, postoji jedna ogromna razlika zbog čega su ljudi Srbiju napuštali devedesetih godina i zbog čega odlaze danas. Devedesetih godina su ljudi uglavnom odlazili zbog svoje ugrožene egzistencije i potrage za poslom, a danas odlaze pre svega zato što im je ugroženo dostojanstvo. Naši građani više ne žele i ne mogu da trpe život u neuređenom sistemu bez zakona i institucija. Građani više ne žele da budu taoci ljudi na vlasti koji svoje lične i partijske interese stavljaju ispred interesa građana. Građani žele da znaju gde odlazi novac koji plaćaju kroz porez, a ne mogu da ga vide zato što taj novac odlazi u džepove funkcionera na vlasti, javnih preduzeća i tabloida. Da li znate da studenti već na osnovnim studijama razmišljaju kako će da napuste Srbiju?

Koliko sam samo puta čuo rečenicu ‘ja ne želim da živim ovde u ovom haosu’. Nakon osam godina od dolaska na vlast, gospodine Vučiću, vi vodite kampanju pod sloganom ‘Za našu decu’. Pitam se šta ste vi za osam godina vlasti učinili da mladi ne beže iz Srbije glavom bez obzira. Šta ste vi za osam godina vlasti učinili da naši ljudi koji su emigrirali pomisle da bi mogli da se vrate u svoju zemlju? Šta ste vi za osam godina vlasti učinili da se građani osećaju poštovanim i ponosnim?

Gospodine Vučiću, vi ste dali nemerljiv doprinos da moji prijatelji i kolege danas napuštaju Srbiju jer ovde ne vide budućnost ni za sebe ni za svoju decu. Srbija se u 2020. godini više ne svrstava u grupu slobodnih zemalja, institucije su urušene, vladavina prava ne postoji. One koji vas kritikuju proglašavate državnim neprijateljima, a svi koji iznose kritike rade to kako bi nam sutra svima bilo bolje.

Vi u svom spotu govorite o izgradnji novih puteva, vrtića i škola. Ali to nisu stvari zbog kojih će neko sutra odlučiti da ostane da živi u Srbiji. Ono što je najbitnije jeste pravna država i vladavina prava. Najpre postojanje pravne države, a onda sve ostalo, može da bude podsticaj ljudima da ostanu da žive ovde. Vi govorite kako imate plan da vratite očeve i ostale sugrađane koji više ne žive u Srbiji. Međutim, za takav poduhvat nije potreban nikakav plan niti specijalne mere i subvencije. Za to je potreban jasan podsticaj u vidu izgradnje pravne države i uređenje sistema u kojem će se poštovati ljudsko dostojanstvo i u kojem će ljudi imati poverenje u takav sistem.

Umesto toga mi danas živimo u divljem društvu gde se ceni koga znate a ne šta znate. Živimo u društvu gde je normalno da vaš sin sedi u društvu ljudi sa kriminalnim dosijeom, a istovremeno nam pričate o budućnosti ‘za našu decu’. Zbog toga ne možete da očekujete da ćete akumulacijom moći, gaženjem institucija, prebacivanjem odgovornosti na građane, uspeti da stvorite sistem u kojem će ljudi želeti da ostanu da žive.

Pitam se i kakvu poruku šaljete mladima kad u svojim redovima na najvišim državnim funkcijama imate osobe sa lažnim ili kupljenim diplomama. To je uvreda za svakog studenta Univerziteta u Beogradu koji je svojim trudom i poštenim radom stekao diplomu koja je danas u Srbiji gotovo obesmišljena. Da li u toj budućnosti o kojoj govorite ima mesta samo za navijače, ljude sa kupljenim diplomama i decu stranačkih funkcionera ili ima mesta za svu decu podjednako?

Srećom prednost moje generacije je što ovde ima mnogo prostora za napredak i sa svim svojim znanjem od Srbije možemo da napravimo sjajno mesto za život, ali mnoge u tome sputava uzurpacija nosioca vlasti kojima je najvažnije da sačuvaju svoje lične interese. Moja generacija, i svi koji ostaju u Srbiji da se bore za svoju budućnost, ima veliki odgovornost u izgradnji uslova normalnog života. Imamo veliku odgovornost da stvorimo nešto što će ostati i sledećim generacijama, nešto što će trajati i da jednom postanemo društvo kontinuiteta a ne večitih sukoba, podela i okretanja novih istorijskih stranica. Ovo je naša budućnost i vi nam je nećete oduzeti.

*master politikolog

Španija: Ponovo otvorene škole, noćni klubovi…

U pojedinim područjima Španije đaci su se vratili u škole, dok su u drugim otvoreni noćni klubovi u sklopu daljeg ublažavanja restriktivnih mera uvedenih radi sprečavanja širenja korona virusa. U Madridu su otvorene pojedine škole za osnovce, a srednjoškolci koji se pripremaju za upisivanje fakulteta će se od danas vratiti u škole, preneo je Rojters. U drugim regionima učenici različitog uzrasta vratili su se u obrazovne ustanove. Širom zemlje, deci je dozvoljeno da se igraju napolju u bilo koje doba, posle meseci provedenih u zatvorenom prostoru. Prema nedavno urađenoj studiji, jedno od šestoro dece osećalo se depresivno tokom krize. Noći klubovi su otvoreni gotovo širom zemlje, iako na snazi ostaje zabrana igranja radi sprečavanja zaraze. I borbe bikove su dozvoljene, ali s obzirom da je dozvoljeno da im prisustvuje publika do 400 ljudi, to je neisplativo. Vlasnici barova u Madridu se, takođe, pripremaju da ponovo otpočnu rad, s obzirom na to da su ukinute restrikcije vezane za rad u zatvorenom prostoru. Prethodno je poseta barovima bila dozvoljena samo na otvorenom.

By admin

WordPress PopUp