Sutra je Međunarodni dan  „kućnih radnika“

Godinu dana nakon usvajanja Konvencije Međunarodne organizacije rada (ILO) br. 189 (C 189), o dostojanstvenom radu za radnike u domaćinstvima, proglašen je  16. jun Međunarodnim danom radnika u domaćinstvima. “Kućni radnici” širom sveta proslavili su ovu istorijsku pobedu. Centar za solidarnost zajedno sa još 50 grupa koje se zalažu za migrantske radnike potpisao je pismo kojim se zemlje pozivaju da ratifikuju C189.

Međunarodna mreža radnika u domaćinstvima (IVDN) mobilisala je organizacije, sindikate kućnih radnika i druge partnere. Pored toga, IDVN je organizovao tematski događaj  u ILO tokom Godišnje međunarodne konferencije rada kako bi odao priznanje vladama koje su ratifikovale C189 i podsetio na njihove obaveze da tu konvenciju što pre ratifikuju, kako bi kućnim radnicima mogla da donesu stvarnu korist.

IDVN je osnovala grupa sindikata radnika  u domaćinstvima zajedno sa organizacijama za podršku, uključujući Centar za solidarnost. Međunarodna unija prehrambenih, poljoprivrednih, ugostiteljskih, ugostiteljskih, duvanskih i srodnih udruženja radnika (IUF) vodila je uspostavljanje mreže i ima svog predstavnika u upravnom odboru. Ciljevi IDVN-a su da pomogne organizovanju radnika u domaćinstvima, da služi kao centar za obradu informacija, da mobiliše podršku zajedničkim političkim ciljevima kao što su međunarodni standardi i nacionalno zakonodavstvo i da obezbedi podršku međunarodnog pokreta rada. Mreža broji više od 30 grupa članica u Africi, Americi, Aziji i Evropi. Usvajanje C189 bila je kulminacija višegodišnjeg organizovanja i kampanja u javnosti.

Pridružite se svetskom pokretu za afirmaciju i legalizaciji rada u kućama da milioni ovih radnika dobiju sva prava kao i drugi radnici!

(→Saopštenja)


„Kućni radnici“ između zaraze i gladi

Radnici u domaćinstvu su među radnicima koji su najviše pogođeni  pandemijom COVID-19. Njihov doprinos domaćinstvima je ogroman, čak i dok pandemija ugrožava njihove živote. Od usvajanja Konvencije ILO 189 o pristojnom radu za “kućne radnike”, mnoge zemlje širom sveta radile na poboljšanju zaštite ove grupe radnika.

U jeku pandemije COVID-19, vlade širom sveta pozvale su ljude da preduzmu i najvažniju meru: da ostanu kod kuće. Međutim, za mnoge radnike ostati kod kuće značilo je izgubiti posao, i kao rezultat toga izgubiti sredstva za život. Među tim radnicima su i „kućni radnici“. Širom sveta 67 miliona osoba  radi u domaćinstvima, od kojih 75%  u neformalnoj ekonomiji. Ovi radnici igraju ključnu ulogu u osiguravanju zdravlja i sigurnosti porodica i domaćinstava za koja rade. Rade poslove čišćenja i kuvanja, brige o deci, bolesnim i starijim osobama … Njihova fizička blizina osobama za koje se staraju dovodi  do povećanog rizika izloženosti  COVIDU-19. Ovaj rizik se uvećava kada se brinu o bolesnima, dugo putuju javnim prevozom  ili rade za više domaćinstava. Ako se razbole, mnogi radnici u domaćinstvima nemaju pristup medicinskoj nezi, bolovanje ili naknadu u slučaju povreda na radu. Bez ove zaštite, rizikujemo da se virus širi još više, uključujući one koji su zbrinuti. Ipak, mnogi radnicu u domaćinstvima i njihovi poslodavci su loše informisani o merama koje moraju preduzeti za sprečavanje prenosa virusa.

Sledeće 2021. godine, ILO će proslaviti desetu godišnjicu Konvencije 189. Ne dozvolimo da COVID-19  sprečava ove radnike da rade i ostvaruju prihoda, i pridružimo se aktivnostima ILO-u i poslušajmo  radnike u domaćinstvima, upoznajmo se sa nekim od njihovih najnužnijih potreba za zaštitom i osigurajmo da im se obezbedi pristojan rad sada i u budućnosti.

Vebinar, koji sutra od 14.30-16 časova u Ženevi, na 16. jun Svetski dan radnika u domaćinstvima,  organizuje ILO  je odlična prilika da se direktno čuje glas “kućnih radnika”, sindikalnih lidera i drugih zainteresovanih strana o njihovim iskustvima, dobrim praksama i prioritetima za buduću podršku i utre put sinhronizovanoj  akciji  i osigura da se uticaj trenutnog šoka izazvanog pandemijom više ne ponovi.

U užičkom kraju nastavljena funkcionerska kampanja popečitelja školskog

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je u petak  Osnovnu školu „Slobodan Sekulić“ u Užicu, jedinu školu u ovom gradu koja ima obogaćeni jednosmenski rad. Jedan od ciljeva Ministarstva je i povećanje broja škola koje će raditi u jednoj smeni. Najveća pomoć u učenju đacima je kada škola ima jednosmenski rad. Glavni cilj je pružanje dodatne obrazovno vaspitne podrške učenju i razvoju učenika kroz različite modele obogaćenog jednosmenskog rada u školi, rekao je Šarčević.

Drugi segment na kome je potrebno da škole rade, prema ministrovim rečima je formiranje đačkih zadruga. U pripremi su novi grantovi koji će omogućiti razvoj đačkih zadruga pri školama, najavio je ministar Šarčević. Kako je naveo, učenici prvog razreda će od septembra imati novi predmet „Digitalni svet“ i da smo jedna od retkih zemalja koja ima informatiku od prvog razreda.

On je posetio i Studentski dom u Krčagovu, u kome je  obezbeđeno 274 mesta za smeštaj studenata.  Ministar Šarčević posetio je danas i Užičku gimnaziju, koja ima dugu tradiciju, koja će od sledeće školske godine, po prvi put, imati odeljenje za nadarene učenike za sport.  Ovo je izuzetna gimnazija, koja će  sledeće školske godine da dobije sportsko odeljenje. Pored toga, Užice ima i odeljenje za nadarene učenike za informacione tehnologije. Oba odeljenja su potrebna gradu i državi. Sport moramo da negujemo jer je neophodan za pravilan rast i razvoj dece, rekao je ministar Šarčević. On je istakao, da je jako važno da učenici nastave da se bave sportom, da ne odustaju od škole i da im je uz kvalitetno obrazovanje data mogućnost da nastave obrazovanje na fakultetima.

Pored Sportske gimnazije u Beogradu i Užičke gimnazije, od ove školske godine, prema ministrovim rečima, sportska odeljenja će imati i  Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, Mitrovačka gimnazija u Sremskoj Mitrovica,  Gimnazija za talentovane učenike „Deže Kostolanji“ u Subotici, Gimnazija u Novom Pazaru i niška Gimnazija „Deveti maj“. Prednost ovih odeljenja je što će učenicima koji treniraju različite sportove biti omogućeno da redovno treniraju uz podršku predmetnih nastavnika.  Osim toga, primenom savremenih tehnologija učenicima će biti omogućeno da prate nastavu na daljinu kada su na klubskim ili reprezentativnim pripremama i sportskim takmičenjima tokom školske godine.

Predstavljanju sportskog odeljenja u Užičkoj gimnaziji prisustvovao je i ministar sporta i omladine Vanja Udovičić.

Ministar Šarčević održao je i sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola iz Užica, Požege i Kosjerića. Na sastanku su predstavljeni budući pravci razvoja i reforme u obrazovanju. Za reforme u obrazovanju je potrebno vreme. Mi moramo da radimo vredno i brzo da bi te promene bile vidljivije. Kada govorimo o nastavi na daljinu, to je posao koji je odlično urađen. Od vas kao direktora očekujem da dajete predloge, jer mnogo toga od vas zavisi, naveo je ministar.

Ministar Šarčević, posetio je i Akademiju strukovnih studija u Užicu i naglasio da je važna internacionalizacija obrazovanja. Cilj nam je da počnete internacionalu saradnju i da dovodite strane profesore i studente. To je važno za budućnost, naveo je ministar i ocenio da je Zapadna Srbija dobila strukovnu akademiju u skladu sa potrebama privrede…

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković zahvalio se ministru Šarčeviću na podršci za važne projekte i investicije u oblasti obrazovanja koji su realizovani u ovom gradu i da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prepoznalo potrebe ovog kraja kako bi se stvorili uslovi da mladi ostanu u ovom delu Srbije. 

I premijerka u funkcionerskoj kampanji

Premijerka Ana Brnabić obišla je u petak, u pratnji dekana Elektrotehničkog fakulteta i šefice regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, nove laboratorije Inovacionog centra tog fakulteta, kao i lokaciju na kojoj je planirana izgradnja nove zgrade fakulteta. Zahvaljujući kreditu za istraživanje i razvoj EIB, Vlada Srbije je u nabavku opreme za Inovacioni centar ETF uložila 668 hiljada evra, a ukupno milion Evra za opremanje tog centra i Naučno-tehnološkog parka u Beogradu. Ovim novcem nabavljena je savremena oprema iz oblasti bio-medicinskog inženjerstva, povećane virtualne realnosti, industrijske automatizacije, upravljanja procesima, kao i deo opreme koja pomaže u razvoju koncepata veštačke inteligencije. “Ono što je nama svakako sledeći korak, što se tiče ETF, kao što je i dekan rekao, to je još jedna nova zgrada od 10 hiljada m2, zato smo sređivali ovde i neki okolni prostor”, kaže Brnabić.

“Ukoliko bismo bacili jedan vizionarski pogled u budućnost, onda će ovde na ovom mestu, umesto ovih mali, razbacanih objekata biti jedan moderan objekat u sklopu kompleksa, koji bi potpuno integrisao ovaj naš kampus tehničko-tehnoloških fakulteta”, kaže Milo Tomašević, dekan ETF.

Govoreći o ulaganjima u nauku, premijerka Brnabić je podsetila da su, u jednom sastavu Vlade, u Srbiji otvoreni naučno-tehnološki parkovi u Beogradu, Čačku i Nišu, da će uskoro biti otvoren i naučno-tehnološki park u Novom Sadu, kao i da se planira izgradnja jednog takvog u Kragujevcu. Brnabić je podsetila i na stvaranje Strategije za razvoj veštačke inteligencije, dodajući da je Ministarsvo obrazovanja prvi put ove godine objavilo i master program u toj oblasti. https://www.youtube.com/watch?v=m9qLNFlI8RM&feature=emb_logo

Zapošljavanje najuspešnijih diplomaca medicinskih škola i fakulteta

Vlada Srbije dala je saglasnost da Ministarstvo zdravlja preduzme sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se u našim zdravstvenim ustanovama zaposlilo 200 najuspešnijih diplomaca srednjih medicinskih škola i 105 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta. Vlada na ovaj način podržava najuspešnije studente koji su svojih radom, znanjem i zalaganjem postigli izuzetne naučne i akademske rezultate i omogućava im da nastave usavršavanje u oblastima medicine, u okviru državnog sistema zdravstvene zaštite, navedeno je u saopštenju s sednice održane u petak. “Angažovanjem najboljih zdravstvenih radnika sa srednjom stručnom spremom, odnosno najuspešnijih učenika srednjih medicinskih škola svih profila, biće poboljšan nivo zdravstvene zaštite, kao i starosne strukture zaposlenih”, navodi se u saopštenju. Na ovaj način podstiče se pozitivna selekcija kadrova u zdravstvenom sistemu i pruža mogućnost mladim lekarima i srednjem stručnom kadru da svoju profesionalnu karijeru zasnivaju i grade u Srbiji.

Šarčević: Proslave matura pod maskama

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da neće biti menjanja odluke o organizovanju ekskurzija i maturskih proslava, uprkos porastu broja zaraženih korona virusom posle popuštanja mera, jer kako je rekao, sve odluke su donete u skladu sa preporukama Kriznog štaba i da razloga za brigu nema. “Svi novooboleli su su sa blagim ili nikakvim simptomima bolesti. Imamo trenutno jednog osmaka, tri studenta i tri vaspitačice koje su pozitivne na korona virus, što je ne znam koji promil od ukupnog broja učenika, studenata i vaspitača u Srbiji. Život mora da ide dalje, a maturske proslave neka budu pod maskama”, rekao je Šarčević tokom današnje posete Užicu.

Ministar prosvete je naveo i da cela Evropa od 15. juna relaksira sve mere vezane za epidemiju korona virusa. “Birajući između toga da mi budemo jedini izolovani ili da treba lično da se pazimo i čuvamo, mi smo izabrali ovo drugo, jer ne možemo zaustaviti život”, istakao je Šarčević. Ministar je naglasio i da se još uvek ne zna kakva će situacija biti od septembra, ali da se prave razni scenariji kako bi se adekvatno odgovorilo raznim situacijama sa epidemijom korona virusa.

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama

Proces demografskog starenja i povećan broj starijih osoba uvećava potrebu da se odgovori na specifične izazove u poštovanju njihovih ljudskih prava, a činjenica je da ni nameđunarodnom ni na evropskom nivou ne postoji dokument, odnosno konvencija, koja se isključivo odnosi na starije osobe. Međutim, kako se demografska slika u svetu menja i kako starije osobe postaju većinsko stanovništvo, u fokus dolaze brojni i raznovrsni problemi sa kojima se ova populacija suočava.

Proces demografskog starenja prisutan je i u Republici Srbiji, pa je u ukupnoj populaciji stanovništva, sve veći udeo starijih osoba. Prema Popisu stanovništva iz 2011. godine, u Republici Srbiji je bilo 1. 250 316 lica koja su imala 65 i više godina, što je 17,40% od ukupne populacije. Prosečna starost stanovništva u našoj zemlji je veoma visoka i iznosi 42,2 godine. Među starijim licima rasprostranjeno je siromaštvo i socijalna isključenost, a uslovi stanovanja i struktura potrošnje lošiji su u poređenju sa ostalom populacijom. Izmenjena demografija i problematika starijih nameću velike izazove za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, kao i za penzioni sistem. Primaran je partijarhalni model brige o starima. Stariji su u ne malom broju slučajeva izloženi nekom obliku zlostavljanja i/ili nasilja, koje se najčešće dešava u porodici. Razlozi za takvo postupanje sa starijim osobama često proističu iz uverenja da su stariji opterećenje za društvo i da ne doprinose zajednici i/ili da njihov doprinos nije dovoljno vredan ni za porodicu, ni za zajednicu, što su predrasude i preduslov diskriminacije. Ujedinjene nacije su u decembru 2011. godine, ukazale da je zlostavljanje starijih osoba kršenje njihovih osnovnih ljudskih prava i zdravstveni i socijalni problem koji zahteva reagovanje međunarodne zajednice. Odlučeno je da 15. jun u kalendaru Ujedinjenih nacija bude označen kao Dan borbe potiv nasilja nada starijim osobama i Srbija, kao i sve zemlje članice Ujedinjenih nacija, obeležava ovaj datum. Poslednjih godina broj nasilja nad starijim osobama je u porastu a najčešće se događa u samoj porodici.  

Da bismo unapredili položaj starijih osoba ali i ostalih osetljivih društvenih grupa, neophodno je da se princip poštovanja različitosti, tolerancije i nenasilja dodatno približi građanima, a posebno je važno da on postane model ponašanja i delovanja mladih ljudi, jer samo tako možemo postati istinski moderno i demokratsko društvo.

Od oportuniteta 500 miliona dinara za 130 projekata

Vlada Srbije usvojila je Rešenje o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja kojim je 500 miliona dinara raspodeljeno na 130 projekata od javnog interesa. Ministarstvo pravde navodi u saopštenju da je ove godine sprovelo peti Javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu oportuniteta, a na svim dosadašnjim konkursima je projektima od javnog značaja dodeljeno više od dve milijardi dinara. Ove godine najviše sredstava je izdvojeno za oblast zdravstva – 236.891,692 dinara, što je skoro polovina ukupnih sredstava, dok je projektima iz oblasti prosvete dodeljeno 162.775.139 dinara, projektima iz oblasti socijalne zaštite 41.395.651 dinara, iz oblasti kulture 31.431.776 dinara, dok je za projekte iz ostalih oblasti opredeljeno 27.505.742 dinara.

Među dobitnicima sredstava je veliki broj škola, predškolskih ustanova, Univerzitet u Beogradu, kao i Crveni krst, Nacionalno udruženje roditelja obolelih od raka “Nurdor”, Udruženje roditelja, staratelja, dece i prijatelja dece obolele od malignih bolesti “Čika Boca” i drugi.  Realizacijom projekata biće unapređena zdravstvena zaštita građana, ojačani kapaciteti zdravstvenih ustanova, poboljšana infrastruktura u obrazovanju, poboljšan sistem socijalne zaštite, kao i kulturni potencijal naše države.

Održan jubilarni 10. maturantski ples u Sremskoj Mitrovici

Sada već tradicionalni “Ples maturanata” i ove godine održan je u petak  u Sremskoj Mitrovici i to desetu godinu za redom. Za kratko vreme organizovana je cela manifestacija od strane Kancelarije za mlade Grada Sremske Mitrovice a učestvovao je manji broj maturanata nego prethodnih godina te je stoga promenjena i lokacija održavanja plesa. Žitni trg u petak  je bio prepun ljubičastih kišobrana i zelenih majica koje su nosili maturanti Mitrovačkih srednjih škola. Njih oko 200 učestvovalo je u plesu što je za skoro polovinu manji broj nego prethodnih godina. Srednjoškolci su zadovoljni što je ples ipak organizovan i pored pandemije Korone jer je na ovaj način obeležen kraj njihovog srednjoškolskog obrazovanja. U dvorištu Mitrovačke gimnazije održavale su se dvonedeljne probe plesa a u organizaciji Kancelarije za mlade je održan i ovogodišnji deseti ples. Posle plesa usledilo je i užičko kolo a maturanti su pokazali podjednako dobro znanje iz obe igre.  https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=yICpTxYRVtg&feature=emb_logo

Svečano otvorene Sportske igre mladih u Sremskoj Mitrovici

Nakon nekoliko veoma uspešnih turnira koji su u proteklih nedelju dana održani širom Srbije u petak 12. juna je krenuo Karavan radosti i prijateljstva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih. Prvi grad na ovogodišnjoj ruti je Sremska Mitrovica, u kojoj su otvorene Igre koje deca regiona obožavaju. Sremska Mitrovica je, kažu organizatori te manifestacije, uz Igre od samog osnivanja, pa po tradiciji Karavan radosti i prijateljstva kreće na svoj put po Srbiji upravo iz tog grada. Igre su i ove godine okupile veliki broj dece, gostiju i prijatelja ove manifestacije, a skup je organizovan u skladu sa svim merama i preporukama Vlade Republike Srbije donetim u cilju zaštite zdravlja stanovništva. U  prošlogodišnjoj sezoni Igara u Srbiji učestvovalo cak 75.024 takmičara, a u regionu preko 202.000 dece i mladih.

Najsvečaniji trenutak Igara nastupio je kada je Marija Dostanić, prvakinja Evrope u kajaku, zajedno sa maskotom Viktorom, unela baklju prijateljstva i kada je plamen prijateljstva zasijao nad gradom na obali Save. Nakon ceremonije, usledila su takmičenja na sportskih terenima na nekoliko lokacija, u šest sportova, u ovom gradu. Ceremoniji otvaranja uz pomenute Mariju Dostanić, Svetlanu Milovanović i Ivanu Jovanović, prisustvovao je i Ilija Nedić (načelnik gradske uprave), Nemanja Crnić (gen sek Sportskog saveza grada) i Zorica Mijatović (sportska direktorka Igara). Ujedno su počeli i turniri u malom fudbalu. Domaćin prvog turnira Coca-Cola kupa 2020. bio je Bojan Jorgačević, nekadašnji golman reprezentacije Srbije. Klinci iz Šapca i okolnih mesta uživali su u druženju i utakmicama, a najbolji tim obezbedio je plasman na Državno finale.

Inače, na svim nivoima takmičenja, kao i na ostalim aktivnostima koje se realizuju u okviru Igara u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, za decu je sve besplatno. Sve to ne bi bilo moguće bez dugogodišnje podrške pokrovitelja i sponzora Dunav osiguranje Sportskih igara mladih, predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije, Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, generalnog sponzora – kompanije Dunav osiguranje, kao i kompanija Coca-Cola, Elektroprivreda Srbije, Banka Poštanska štedionica, Naftna industrija Srbije i Podravka Srbija. Igre su nastavljene u subotu i nedelju turnirima u šahu (Beograd) i malom fudbalu (Ruma), dok je novi spektakl na programu u ponedeljak kada se turniri u više sportova održavaju u Novom Pazaru.           https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=OXPf9XoISp0&feature=emb_logo

Vremeplov: Ubistvo dečaka kod Čukur česme

Turski vojnici su na današnji dan 15. juna 1862. godine kod Čukur česme u Beogradu iz obesti ubili srpskog dečaka Savu, a zatim i oficira i tumača koji su predvodili srpsku patrolu, što je zapalilo varnicu sukoba. Turci su potom sa Kalemegdana tri dana bombardovali Beograd. U to vreme su se u utvrđenim delovima većih srpskih gradova još uvek nalazile turske vojne posade. Bombardovanje Beograda je, zahvaljujući veštim diplomatskim aktivnostima kneza Mihaila, imalo za posledicu da su Turci bili primorani da povuku svoje posade iz srpskih utvrđenih gradova, u skladu s odlukom velikih sila. Kod Čukur česme podignut je 1931. spomenik poginulom dečaku, sredstvima zadužbine Tome Vanđela, delo srpskog vajara Simeona Roksandića.

Vremeplov: Ubio se Bekim Fehmiu

Na današnji dan 15. juna 2010. godine tragično je stradao Bekim Fehmiu, glumac koji je u Jugoslaviji 60-ih i 70-ih uživao veliku popularnost. Proslavio se crno-talasnom filmom “Skupljači perja” Saše Petrovića 1967. Upamćen je po ulozi vaspitača Žarka u “Specijalnom vaspitanju” Gorana Markovića. Često je igrao u evropskim produkcijama. Ostvario je oko 45 filmskih i tv uloga. Objavio je knjigu uspomena: “Blistavo i strašno”.

Vremeplov: Ubio se Bogdan Žerajić

Na današnji dan 15. juna 1910.  godine srpski student prava Bogdan Žerajić ubio se posle neuspelog atentata u Sarajevu na poglavara okupirane Bosne i Hercegovine, austrougarskog generala Marijana Varešanina. Njegova žrtva bila je primer za omladinu okupljenu oko pokreta “Mlada Bosna”.

Vremeplov: Rođen Grig

Norveški kompozitor, pijanista i dirigent Edvard Hagerup Grig rođen je na današnji dan  15. juna 1843. godine. Bio je nadahnut nacionalnim folklorom Norveške. Posebno je značajan njegov doprinos razvoju postromantičarske evropske harmonije. Izraziti liričar, najbolja dela je ostvario u malim formama poput klavirskih minijatura (“Lirski komadi”), 25 nordijskih narodnih pesama i plesova, svite “Holberg”, “Poetičnih muzičkih slika”, “Humoreski”, solo pesama. Ostala dela: Klavirski koncert u a-molu, orkestarske svite “Per Gint”, “Sigrud Jorsalfar”, Gudački kvartet, Koncert za klavir i orkestar, tri violinske sonate, horske kompozicije.

Vremeplov: Dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama

U kalendaru Ujedinjenih nacija 15. jun označen je kao Dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama, podseća se u saopštenju u kom se dodaje da Srbija svake godine obeležava taj važan datum.

Vremeplov: Lav X ekskomunicirao Martina Lutera

Na današnji dan 15. juna 1520. godine papa Lav X ekskomunicirao je iz rimokatoličke crkve nemačkog crkvenog reformatora Martina Lutera, osudivši njegove teze kao jeres, ali je Luter pred mnoštvom zadivljenih posmatrača spalio papsku bulu o isključenju. Posle toga njegova tumačenja i reforme su prihvaćene u većem delu Nemačke, a luteranska verzija protestantizma raširila se i u mnoge druge zemlje Evrope.

Vremeplov:  Karađorđevići  vraćeni  na presto Srbije

Skupština Srbije vratila je na današnji dan 15. juna 1903. godine  Karađorđeviće na presto, izabravši za kralja kneza Petra Karađorđevića, koji je živeo u izgnanstvu u Ženevi. Izbor je usledio posle oficirskog “majskog prevrata” 11. juna 1903. (prema Julijanskom kalendaru tada važećem u Srbiji – 29. maja), u kojem je ubijen kraljevski par Aleksandar Obrenović i Draga Mašin. Petar I Karađorđević krunisan je potom u Sabornoj crkvi u Beogradu i – prema ugledu na Nemanjiće – miropomazan u manastiru Žiča, što je inače tradicija kod svih srpskih vladara. Period njegove vladavine obično se smatra vremenom razmaha parlamentarizma i demokratskih institucija, kao i apsolutne slobode štampe. Ova opšte prihvaćena predstava je ipak samo delimično tačna pošto je u tom periodu (1903-1914) veliki uticaj imao vojni klan koji je izvršio majski prevrat.

Vremeplov: Rođen Hugo Prat

Na današnji dan 15. juna 1927. godine  rođen je Hugo Prat, proslavljeni italijanski strip autor i ilustrator. Rođen je pored Riminija od oca Nemca i majke Italijanke. Detinjstvo i ranu mladost proveo je po italijanskim kolonijama u Istočnoj Africi i u Argentini, i to je trajno obeležilo njegova umetnička stremljenja. Njegova dela – neobična mešavina crtačke umešnosti i poetskog dara – smatraju se najvišim dometima devete umetnosti. Autor je čuvenog Korta Maltezea, koji je doživeo nebrojena izdanja, širom sveta. Više epizoda je ekranizovano, nakon Pratove smrti. Ostala dela: “Pustinjske škorpije”, “Narednik Kirk”, “Ana iz džungle”, “Jezuita Džo”, “Sent Egzeperi”, “Makumba”.

Studenti pokušali blokadu Rektorata, obezbeđenje ih izbacilo iz zgrade

Manja grupa (od četvoro studenata) studenata koji sebe nazivaju „Studentskim frontom“ pokušala je u petak 12. juna da blokira zgradu Rektorata u Beogradu ali ih je obezbeđenje zgrade izbacilo i sprečilo u toj nameri. Kako su studenti rekli agenciji Beta, oni su planirali da zgradu Rektorata blokiraju zbog, kako tvrde, „nedemokratskog izbornog zakona“, primene Bolonjske deklaracije kojoj se protive i „narušene bezbednosti tokom polaganja ispita“. Studenti su planirali da zatraže da se studentski rokovi zbog pandemije korona virusa odlože ili da se obezbedi sigurno polaganje, uz primenu mera zaštite. Oni su ocenili da je autonomija Univerziteta narušena time što su oni kao studenti izbačeni iz Rektorata.

Rektorka: Nije bilo blokade zgrade Rektorata

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je  za FoNet da nije bilo blokade zgrade Rektorata i da su članovi anarhističke organizacije Studentski front, koji su tvrdili da su blokirali Rektorat, došli sa političkim zahtevima. „Njihovi zahtevi su političke prirode i nemaju nikakve veze sa Univerzitetom, a oni su udaljeni iz zgrade Rektorata, i nemamo nikakav problem“, rekla je Popović. Ona je rekla da dolazak i ponašanje članova Studentskog fronta nisu bili primereni sa poslovima koje obavlja Univerzitet, a ni sa procedurama. „Ako student ima problem postoji način na koji i kome se obraća. To se ne radi tako što neko dolazi da blokira zgradu Rektorata“, rekla je Popović. Studenstki front ranije je saopštio da je blokirao zgradu Rektorata i da zahteva promenu izbornog zakona, ukidanje Bolonjske deklaracija i bolje uslovi za studiranje tokom pandemije.

Studentskoj poliklinici vraćeni pouzdaniji testovi na koronu
Utrostručio se broj studenata sa respiratornim simptomima

Studentima koji se javljaju na Studentsku polikliniku zbog respiratornih tegoba od petka se ponovo rade PCR testovi na korona virus, uz brze serološke, koji su bili primenjivani tokom protekle nedelje kao primarno dijagnostičko sredstvo, a o čijoj je nedovoljnoj pouzdanosti dnevni list Danas pisao prethodnih dana. Direktorka poliklinike Marija Obradović kaže za Danas da se poslednjih nekoliko dana broj studenata koji se javljaju sa simptomima respiratorne infekcije utrostručio. Ona takođe navodi da je za ovo doba godine neobično da veliki broj pacijenta ima simptome poput temperature, malaksalosti, kašlja, te da je stoga odlučeno da se studenti ipak testiraju na korona virus PCR metodom, koja je preciznija, kako se ne bi desilo da pojedini zaraženi kovidom 19 promaknu lekarima. – Serološki testovi podrazumevaju detekciju dve klase antitela i svakom ko se zarazio treba nekoliko dana da počne sa stvaranjem prvih (ranih) takozvanih IgM antitela. U ranoj fazi bolesti često ne možete „uhvatiti“ antitela, a tada je pacijent visoko zarazan. U skladu sa tim doneta je odluka da se svim studentima sa respiratornim smetnjama omogući uzimanje brisa PCR metoda jednom dnevno u Studentskoj poliklinici, navodi direktorka Obradović, dodajući da se „ispravnost ove odluke ogleda u postavljanju ispravne dijagnoze i stvaranje realne slike kovid infekcije među studentima“. – Postoje različita mišljenja oko opravdanosti „širenja zaraze“ kojom se svakako može podignuti nivo kolektivnog imuniteta, ali ne smemo da zaboravimo da treba da zaštitimo starije osobe kao i mlađe sa hroničnim bolestima – ističe Obradović.

Prethodnih dana u Srbiji su za dijagnostikovanje korona virusa primarno upotrebljavani brzi serološki testovi za koje sam proizvođač navodi da se ne mogu koristiti kao „osnovno sredstvo za utvrđivanje ili isključivanje kovida 19“. Te testove proizvodi Innovita (Tangshan) Biological Technology Co., Ltd, navodeći između ostalog da „test nije pogodan da se koristi za opšti skrining“. „Pozitivan rezultat testa zahteva dalju potvrdu. Negativan rezultat testa ne isključuje mogućnost infekcije“, stoji u uputstvu proizvođača. Ovi navodi iz uputstva u praksi znače da osoba koja je zaražena korona virusom, može da dobije negativan nalaz, i da sa lažnim ubeđenjem da nema koronu nastavi da se ponaša kao i ranije, ne primenjujući nikakve zaštitne mere i samim tim šireći dalje infekciju.

Ovo za Danas potvrđuje i internista Studentske poliklinike Gorica Pavlović, koja objašnjava da su za lekare poseban problem pacijenti koji imaju blage simptome. – Problem su studenti sa nikakvim ili minimalnim simptomima koji nisu za bolničko lečenje, a koje nismo dosad mogli da testiramo PCR-om, već samo brzim serološkim testovima i potom ih ako su negativni vratimo kući ili u studentski dom. Kako serološki testovi za određivanje antitela imaju svoja ograničenja u smislu tačnosti i pouzdanosti, što već sam proizvođač navodi u uputstvu, ali i zbog toga što nisu u stanju da odmah po izbijanju tegoba detektuju ko ima infekciju, jer je za nastanak antitela koja se detektuju potrebno vreme koje se meri danima, onda je jasno da rano ne možemo tim testom da potvrdimo postojanje kovid infekcije – kaže doktorka Pavlović. Ona dodaje da su serološki testovi komplementarni sa PCR testovima i mogu da se koriste za proveru ranijeg kontakta sa virusom ukoliko se razviju i potvrde IgG antitela ili na aktuelnu infekciju, ukoliko se detektuju IgM antitela, ali uz obaveznu potvrdu PCR testom. Doktorka Pavlović takođe objašnjava da je broj studenata koji se javlja u respiratornu ambulantu, u odnosu na prethodna dva – tri dana kada je bio jednocifren povećao odnosno da im se javilo 40 mladih osoba što telefonom tražeći konsultaciju, što dolaskom na pregled, od kojih je pet poslato na Infektivnu kliniku radi pregleda i testiranja.

Obradović: Studenti osetljiva epidemiološka grupa

Marija Obradović objašnjava da su studenti posebno osetljiva kategorija u epidemiološkom smislu, jer lako mogu biti prenosioci infekcije, a da nisu ni svesni toga. „S obzirom na specifičnost studentske populacije koja podrazumeva dinamični način života tj. mobilnost i veliki broj kontakta, kao i život u kolektivnom smeštaju (studentskim domovima), studenti predstavljaju vulnerabilnu epidemiološku kohortu, koja lako može da učestvuje u brzom širenju epidemije. Mladi ljudi virusne infekcije često preleže „na nogama“, jer ponekad bolest ne doživljaju ozbiljno i nemaju vremena da „odleže“. Tako imamo grupu asimptomatskih prenosioca“, kaže Marija Obradović.

By admin

WordPress PopUp