Finiš funkcionerske kampanje: Epizoda Čačak

Predsednik Aleksandar Vučić se u utorak tokom obilaska novootvorenog Naučno-tehnološkog parka u Čačku upoznao sa nekim od novih tehnologija, koje razvijaju mladi Čačani i poručio im da je najvažnije to što su “gladni uspeha” i imaju “tigra u oku”, i da je veoma srećan što to kod njih i vidi. “Lepo je što imamo sve više ovakvih mesta u Srbiji. Srećan sam zbog ove dece i njihovih profesora koji se bave naukom, jer ovde mogu da napreduju”, rekao je Vučić tokom obilaska. Vučić se upoznao sa savremenom tehnologijom koja se razvija u parku, kao što je primena veštačke inteligencije za detekciju abnormalnih događaja, razvojem inteligentnih sistema, pametnom tehnologijom koja se uz pomoć alogoritama koristi u lečenju dece, na primer kod dijalize i slično.

Mladi inovatori iz Čačka rekli su Vučiću da sada imaju mogućnost da vide neke nove tehnologije i uče, dok su to ranije mogli samo u Beogradu. Vučić je razgovarao i sa mladim Čačanima koji su tokom vanrednog stanja napravili 5.000 vizira i donirali građanima Čačka i drugih gradova. Predsednik je kazao da kod njih vidi tu drskost i glad za uspehom i želju za znanjem i da budu bolji od drugih. Dodao je da je jednom prilikom bio na nekom predavanju gde je bila svetska elita u oblasti veštačke inteligencije i da je jedan ugledni profesor iz Japana rekao da je u veštačkoj inteligenciji danas teško stići Kinu i da u toj oblasti SAD malo zaostaje, a Evropa malo više. Ono što je najvažnije, rekao je profesor, za razvoj veštačke inteligencije, nije samo pitanje resursa i ulaganja, već želje da se uspe i da se ima “tigar u oku”. Vučić je poručio mladim inovatorima da će država pomoći njihove projekte koliko bude mogla.

Otvaranju NTP u Čačku prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić, kao i ministri Mladen Šarčević i Nenad Popović.

I “Čistije i zelenije škole u Vojvodini” u funkcionerskoj kampanji

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je 15. juna 2020 nagrade najuspešnijim vaspitno-obrazovnim ustanovama u okviru programa Pokrajinske vlade “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”, koji se realizuje s ciljem podizanja svesti o zaštiti životne sredine kod dece i omladine od najranijeg uzrasta. “Ovo je veoma važna oblast i programom “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” mi podižemo svest o zaštiti životne sredine i učimo najmlađe da više vode računa o pitanjima poput uklanjanja otpada, reciklaže, čišćenja vodotokova, očuvanja zelenih površina i drugim načinima za očuvanje životne sredine. Ovim programom stvaramo kreativne mlade ljude svesne značaja životne sredine i sposobne da čine konkretne stvari da ovu oblast unaprede”, kazao je Mirović.

Podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak rekla je da je ovaj program državni projekat koji u kontinuitetu funkcioniše već 11 godina, a da je ovo prvi put da je svojim prisustvom podršku pružio i predsednik Pokrajinske vlade, što je pokazatelj da su prepoznate vrednosti ovog projekta.

“Čast je biti deo ovako velikog projekta. Svaki mali doprinos jeste zapravo veliki korak ka očuvanju i zaštiti životne sredine”, istakla je Milica Vasiljević, učenica Srednje stručne škole “Vasa Pelagić” iz Kovina.     https://www.youtube.com/watch?v=2hftbgXxnAw&feature=emb_logo

Kad nema gotovih objekata … obećanja u funkcionerskoj kampanji

U Novom Sadu biće izgrađen novi naučno-obrazovni centar za razvoj naprednih tehnologija kao dalji korak investiranja američke kompanije ”Epic Games” u IT zajednicu u Srbiji i regionu, a premijerka Ana Brnabić ističe da je to najbolji pokazatelj potencijala Srbije u inovacijama i novim tehnologijama. Reč je o projektu kompanije “3Lateral”, članice “Epic Gamesa”, jedne od vodećih tehnoloških kompanija iz oblasti interaktivne zabave, a koji je 15. juna predstavljen u Novom Sadu u prisustvu premijerke Brnabić i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. U blizini novosadskog Univerziteta biće izgrađen centar za produkciju u domenu interaktivnih medija i istraživanje i razvoj tehnologija po svetskim standardima, a za tri do četiri godine na ovoj lokaciji radiće stručnjaci iz oblasti umetnosti i računarskih nauka na razvoju najnaprednijih tehnologija za ceo svet.

Premijerka Brnabić je kazala da Srbija ima sve uslove, kroz otvaranje naučnotehnoloških parkova i digitalno obrazovanje, da postane zemlja prepoznata po stvaranju novih tehnologija. Ona je istakla je značaj izgradnje centra u Novom Sadu koji će biti evropski centar kompanije “Epic Games”. ”To se ne može novcem platiti, a značaj toga za mlade i dalje pozicioniranje i razvoj Srbije tek ćemo videti”, kazala je Brnabićeva. Premijerka je zahvalila vlasniku kompanije ”3Lateral” Vladanu Mastiloviću na, kako je rekla, istrajnosti da sa porodicom ostane da živi i radi u Srbiji i stvara nove šanse za mlade u zemlji, kao i na tome što je ta kompanija pre dve godine prihvatila poziv Vlade Srbije i postala jedan od kreativnih ambasadora Srbije. Ona je zahvalila i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću na podršci takvim projektima i na tome što, kako je rekla, razume i prepoznaje koji su potencijali i u šta treba ulagati da bi se Sbija brže razvijala u novim tehnologijama. ”Sve što smo imali kao viziju pre četiri godine, polako se ostvaruje, čini mi se da imamo mnogo više rezultata nego što smo očekivali. Sve ovo ne bismo mogli da ostvarimo bez ljudi kao što je Vlada Mastilović koji ostaju u svojoj zemlji i dovode nam investitore kao što je ‘Epic Games”’, kazala je Ana Brnabić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je lokacija planirana za izgradnju centra bilo sedište hemijske industrije, ogledalo propasti industrijskog perioda i neodgovorne politike, a da je danas na pragu da kroz tu investiciju i budući IT centar dobijamo obrise novih tehnologija i industrija 21.veka. ”To je poruka budućnosti za Novi Sad i Srbiju, a na nama koji donosimo odluke je da ljudima kao što je Vladan Mastilović pomognemo da imaju najbolji poslovni ambijent, da ne odu, recimo, u Severnu Karolinu nego da ostanu u Srbiji i uče našu decu”,rekao je Vučević i dodao da je ponosan što je Grad Novi Sad bio partner u urbanističkom planiranju tog projekta. Vlasnik kompanije ”3Lateral” Vladan Mastilović rekao je da je ta kompanija razmatrala više lokacija za izgradnju centra, ali da je blizina Univerziteta presudna zbog, kako je rekao, multidisciplinarnosti u kreiranju tehnologija kojim se bave. ”Želimo da otvorimo dijalog sa akademskom zajednicom, da budemo blizu Univerziteta. Naš cilj nije da imamo veliku zgradu i veliki tim, već tim jako motivisanih ljudi. Želimo da motivišemo mlade i da im podelimo znanje koje imamo”, rekao je Mastilović. Dodao je da se kompanije ”3Lateral” i ”Epic Games” može gledati i u širem kontekstu od gejminga – kao na jedan budući medij koji se koristi za kompjutersko modelovanje stvari. ”Svi su čuli za vizuelizacije, a naša ideja je da sve uradimo jednako kvalitetno ali u realnom vremenu, da u istom momentu dobijemo povratnu informaciju od računara. Kompanija “3Lateral” kupila je parcelu u Radničkoj ulici u Novom Sadu na javnoj licitaciji prošle nedelje na kojoj će biti izgrađen novi naučno-obrazovni centar.    https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=gy4JIkBPv3Q&feature=emb_logo

Šarčević: Na pola reformskog puta

“Reformisali smo prvi i peti, drugi i šesti razred osnovne i prvi i drugi gimnazije. Idemo dalje. Očuvali smo sve projekte, unapredili obogaćen jednosmenski rad. Još 261 škola, na postojećih 204, radiće u jednoj smeni s obogaćenim pedagoškim sadržajima. Prvi put po tom modelu uvodimo 73 srednje škole, kao i pet škola za đake sa smetnjama u razvoju, što je ogroman poduhvat”, kaže  za Politiku ministar Mladen Šarčević.

“Radimo strategiju razvoja obrazovanja i vaspitanja. Predstavili smo njen deo za predškolsko i osnovno, za srednje škole, a 10. jula ćemo nauku, krajem septembra visoko obrazovanje. Uprkos vanrednim uslovima, ispunićemo zacrtan plan. Ide još 10.000 digitalnih učionica, jer nam budući treći i sedmi razred osnovne škole i treći gimnazije neće vredeti bez digitalnih udžbenika”, kaže  ministar Šarčević.

Mala matura: Rešavanje testova ručno, pregledanje digitalizovano

Ovogodišnje male maturante, ove nedelje,17, 18. i 19. juna čeka konačno i prava mala matura, to jest završni ispit na kraju osnovnog školovanja. Bodovi koje osvoje rešavanjem testova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa, sa pitanjima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, odlučivaće kao i prethodnih godina, zajedno sa uspehom u poslednja tri razreda osnovne škole, o njihovoj budućnosti biće tas na usaglašavanju želja petnaestogodišnjaka za nastavak školovanja i mogućnosti našeg školskog sistema.

I mada je ova školska godina specifična po tome što su se prvi put u istoriji, đaci u poslednjem tromesečju školovali od kuće, uz pomoć infor­macionih tehnologija zbog epi­demije izazvane koronavirusom ad hok, bez prethodne pripreme ni njih, ni nastavnika, završni ispit biće, na prvi pogled, uobičajen, testove će rešavati u školama. Istina, primenjivaće se zdravstveno bezbednosne mere, u jednoj učionici biće do 10 učenika.

Ipak, prema najavama iz Ministarstva prosvete, neće to biti jedina ovogodišnja novina. Naime, mada se odustalo od pokušaja onlajn male mature, koja je za vreme vanrednog stanja i isprobana, uveden je niz promena i u procesu sprovođenja čitave procedure završnog ispita.

Deo tih novina je i isproban na, početkom meseca održanom, probnom završnom ispitu, koji su osmaci radili delom kod kuće, a delom u školi. Na tom testiranju u školi učenici su se upoznali sa procesom, načinom popunjavanja testova i drugim neophodnim detaljima za us­pešnu realizaciju završnog ispita. Ostatak novina tiče se same organizacije završnog ispita. Prvi put pripreme, pregledanje i obrada testova biće digitalizovani/

Uzimajući u obzir probleme koji su se prethodnih godina dešavali usled angažovanja eksternih štamparija, te je bilo i sumnji i dokazanog provaljivanja testova, ove godine, u skladu sa preporukom Zaštitnika građana, pripremu, štampanje i pakovanje testova radiće Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Šifrovanje samih testova je takođe unapređeno i svaki test sadrži LjR kod koji će na samom testu biti vezan za pojedinačnog učenika, što ceo proces čini anonimnim do kraja pregledanja. Testove će u za­pečaćene kutije pakovati i distribuirati „Pošta Srbije“, a kompletan proces kontrolisaće i pripadnici policije.

Nakon što učenici urade testove, oni će se upakovani po istom principu, vozilima Pošte vraćati u Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vas­pitanja, gde će biti skeniranni i od tog trenutka je ceo proces digitalizovan. Softver, napravljen specifično za ovu namenu, pitanja zatvorenog tipa će pregledati automatski, a pitanja otvorenog tipa slati ovlaš­ćenim nastavnicima u celoj državi da pregledaju putem računara. Nastavnici neće znati čiji test pregledaju, a svako otvoreno pitanje će biti poslato na pregled kod dva nastavnika kako bi se obezbedila nepristrasnost i izbegle eventualne greške u pregledanju.

Osim manje vremena potrebnog za pregledanje, za realizaciju celog procesa je potreban i manji broj nastavnika. Ranijih godina u procesu završnog ispita učes­tvovalo je 7.800 nastavnika, 2.600 nastavnika po testu, a ove godine će taj broj biti znatno manji. U pregledanju probnog testa učestvovalo je 1.500 nastavnika. Na ovaj, digitalizovan, način oni mogu da predledaju 2.000 pitanja u minuti, a u proseku im je potrebno 4,5 sekundi po pitanju, a samo u testu iz matematike, koji je radilo skoro 70.000 učenika, trebalo pregledati više od milion otvorenih pitanja. Istina zbog kvaliteta internet mreže, u nekim delovima zemlje pregledanje je bilo sporije, ali taj problem bi do pravog testiranja trebalo da se otkloni.

Premijerka: Mala matura digitalizovana u najvećoj meri

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je  u nedelju 14. juna da je digitalizovanjem procesa male mature rešen višedecenijski problem, kao i da su proces polaganja male mature učinili bezbednijim, sigurnijim, efikasnijim, transparentnijim i objektivnijim. Ona je, u Zavodu za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja, gde je prikazan nov proces štampanja, skeniranja i pregledanja testova, rekla da su “u najvećoj mogućoj meri digitalizovali proces male mature”, kao i da će “polako, kroz digitalnu nastavu” pripremati decu da sledeće godine rade testove direktno na kompjuterima”.

Brnabić je rekla da će se testovi od ove godine štampati u Zavodu za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja i da je država uložila 40 miliona dinara za najmoderniju opremu za štampanje. Brnabić je rekla da je proces skeniranja i pregledanja testova u potpunosti digitalizovan i da je uloženo dodatnih 20 miliona dinara za nabavku novih skenera i kompjutera. Ona je istakla da će profesori koji ocenjuju testove sedeti u svojim školama za kompjuterom, dobijati zadatke i pregledati ih, kao i da će sada to sve biti mnogo brže i efikasnije. Brnabić je rekla da će čitav proces od sada biti i objektivniji, jer profesori koji pregledaju zadatke ne znaju iz kojih škola i gradova oni dolaze, to je sve sada anonimno i oni vide samo zadatak.

Brnabić je rekla da je “sistem provere sada transparentan, zato što se profesori loguju i zna se ko šta radi u celom procesu”. Ona je rekla i da će roditelji dobijati lozinku i šifru, logovaće se preko interneta i odmah će moći da vide rezultate testa.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da će ove godine imati bezbednu štampariju, što je u prethodnih deset godina bio najveći rizik, kao i bezbedno pregledanje, što je takođe bio veliki rizik. On je rekao da su “došli do toga da se vrednuje stvarno znanje”.

Direktor Zavoda za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović rekao je da veruje da “od danas pa na dalje nećemo više nikada imati problem probijanja testova”. http://rs.n1info.com/Vesti/a609858/Brnabic-Proces-polaganja-male-mature-digitalizovan-u-najvecoj-meri.html

Nove digitalne procedure (skeniranje i elektronsko pregledanje testova), (ni)su položile probni ispit?

“U određenim školskim upravama, što su pokazale i analize, dešavalo se da pri pregledanju neko drugi dodaje, popravlja i poboljšava đački rad. To u elektronskom pregledanju ne može. Bitan nam je bio tajming, da izmerimo koliko je vremena potrebno za nove procedure. Softver je radio Fakultet organizacionih nauka, snagu baza e-ZUP i e-Uprava. To je zajednički projekat Kancelarije za IT i elektronsku upravu, kabineta premijerke, Ministarstva prosvete, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i FON-a, kaže ministar Šarčević.

“ Moralo je da se sve sinhronizuje. U vreme pregledanja testova s probe male mature ljudi četiri dana nisu spavali. Morali smo da otkrijemo svaku eventualnost pa i to da pri skeniranju problem pravi ako test ima „uši”, a deca su kod kuće rešavala kombinovani i srpski (maternji) jezik pa su ih i malo zgužvali. Zaključili smo da mora da se odvoji skeniranje od pregledanja, inače softver baguje. Pojačali smo duplo servere. Uskoro ćemo premijerka Ana Brnabić i ja da posetimo pomenuti zavod za kvalitet gde je smešten glavni skening centar. Tu testovi nastaju, a od ove godine se i štampaju, pa nam je rizik da neko provali zadatke apsolutno izbegnut. Zbog epidemioloških mera, nema više od devet učenika u učionici na ispitu, pa je mogućnost prepisivanja svedena na minimum”, kaže Šarčević,koji na pitanje da su;  Nastavnici su testove elektronski pregledali duže nego što je planirano, angažovani su i subotom, radili do kasno u noć… kaže;  Sve na dobrovoljnoj bazi. A naše je da sve te ljude nagradimo” i dodaje;  “Najbolje kad dođu platni razredi. Oni koji su bili spremni da pomognu, ujedno su dobri ljudi i hrabri, imaju znanje i rade u našim ustanovama i za mene su najbolji u Srbiji. Bili su tu kad je trebalo. Prihvatili to kao lični izazov, a kad dođu platni razredi, mi ćemo to znati da cenimo. Kasnilo se i zato što smo čekali testove s Kosova i Metohije. Sačekali smo. Prošli sve kritične tačke, zato proba i postoji”.

Udovičić: Mala mesta, poput Pirota, rađaju šampione

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić,  u utorak tokom posete Pirotu, pohvalio je  napore lokalne samouprave da se u narednom periodu izgradnjom velikog otvorenog bazena zaokruži sportski kompleks koga čine zatvoreni bazen i gradski stadion, ističući da upravo mala mesta, koja ulažu u sport i izgradnju sportske infrastrukture, rađaju šampione. “Svaki put kada dođem u Pirotu može da se vidi pozitivna promena i to su neki rezultati koje ne možete da ne pozdravite. Planovi koje je gradonačelnik postavio su vrlo ambiciozni i drago mi je kao mladom čoveku koji smatra da je važno baviti se sportom i širiti sportski duh, da čujem da je ovde u planu izgradnja velikog otvorenog bazena sa parkovima i koji će zajedno sa zatvorenim bazenom i stadionom činiti veliki sportski kompleks”, izjavio je Udovičić. To će, ističe on, biti mesto koje okuplja mlade i mesto koje daje buduće šampione. “Znamo da šampioni kreću upravo iz lokalnih sredina, znamo da su lokalni fudbalski tereni, košarkaški, gimnastičke sale, bazeni, mesta gde kreću budući šampioni. Kada vidite da neko izdvaja više od devet posto lokalnog budžeta za omladinu i sport, vidite koliko je to snažno i značajno”, kazao je ministar Udovičić.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao je da taj grad ima vrlo dobru saradnju sa Ministarstvom za omladinu i sport. “Nadam se da ćemo dobru saradnju sa Ministarstvom nastaviti i na dalje, sve u cilju razvoja sporta, masovnosti, zdravlja a naravno i vrhunskih rezultata kojih u Pirotu ima”, rekao je gradonačelnik Vasić.

Isplata učeničkih stipendija i kredita

Juče je počela isplata desete rate učeničkih stipendija i kredita đacima srednjih škola za školsku 2019/2020. godinu, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Mesečni iznos učeničke stipendije, kao i učeničkog kredita je 5.400,00 dinara. Iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za isplatu učeničkih stipendija izdvojene je 62.758.800,00 dinara, a za isplatu učeničkih kredita 3.294.000,00 dinara.

Maturanti Karlovačke bogoslovije obeležili završetak školovanja

Uz tradicionalno otpevanu blagodarnu himnu „Tebe Boga hvalim”, 23 učenika Bogoslovije „Sveti Arsenije Sremac” u Sremskim Karlovcima u petak 12. juna su obeležila završetak petogodišnjeg školovanja, Nakon pomenute himne, usledilo je nekoliko rodoljubivih pesama, a onda i ona tradicionalna „Otvori se, gvozdena kapijo, da izađe ko je izvršio”, kada su đaci izašli na trg i proveselili se s trubačima.

Razredni starešina Stanko Laketić je za „Dnevnik” naveo da je Bogoslovija specifična škola, pre svega po tome što je internatskog tipa te učenici dolaze sa svih strana – iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije, Austrije, a ova generacija dodatno je posebna po tome što ima i dva učenika iz Kanade. Bogoslovija se razlikuje i po tome što školovanje traje pet godina, a ne četiri kao u drugim školama. – Oni pet godina žive zajedno u internatu, počinju kao neznanci, a završavaju kao rođena braća, zbog čega je izlazak na kraju petog razreda Bogoslovije za sve njih izuzetan doživljaj, koji sanjaju pet godina – istakao je Laketić. – Ova godina je bila specifična i po tome što nije sve išlo onako kako je predviđeno. Maturanti, inače, završavaju peti razred polovinom maja i tada bude izlazak, koji bude veoma lep, pogotovo zato što su Karlovci u to vreme veliki turistički centar pa bude uvek puno stranaca i naše dece koja su na ekskurzijama, tako da se čitav trg okupi da gleda to dešavanje.

Zbog pandemije koronavirusa, učenici karlovačke Bogoslavije su nakon proglašenja vanrednog stanja morali da odu svojim kućama. Nakon što je ono ukinuto, stvoreni su uslovi da se deca vrate da bi položila završni bogoslovski ispit zrelosti. Razrednom starešini Stanku Laketiću je to prva generacija učenika, s obzirom na to da je u Bogosloviji počeo da radi 2015. godine. Kada upoređuje period svog školovanja i današnjeg, pominje samo razliku u trajanju školovanja jer je u njegovo vreme ono još uvek trajalo četiri godine. On navodi da je zadovoljan svojim razredom, i ističe da su bili najveći razred u školi pa je, samim tim, i briga oko njih bila veća. – Bilo je dosta staranja i usmeravanja, ali dobri su momci, lepo su učili, većina ih je završila razred s veoma lepim uspehom – naglasio je Laketić, i dodao da ih od 15. do 20. juna očekuje polaganje bogoslovskog ispita zrelosti, odnosno matura. – Najpre ih očekuje pismeni ispit i onda sledi pet dana usmenih ispita iz ključnih bogoslovskih predmeta koje su učili tokom petogodišnjeg školovanja. To je na neki način rekapitulacija suštinskog znanja koje su pokupili. Treba da pokažu da su zreli za sticanje diplome Bogoslovije i za nastavak svojih studija dalje na bogoslovskim fakultetima i duhovnim akademijama.

Novi Sad: Besplatno psihološko savetovalište za mlade

Psihološko savetovalište „Infopolis” namenjeno je svim mladim ljudima koje žele da rade na sebi i razvoju svojih potencijala, da se posavetuju u vezi s konkretnim problemima ili emotivnim patnjama s kojima se suočavaju. Mladi mogu, u neformalnoj i opuštenoj atmosferi, popričati s psihologom o nekim temama koje su im bitne, a za koje osećaju da ljudi oko njih baš i nemaju sluha. Savetovalište je besplatno. Rad je individualan i potrebno je prethodno se javiti radi zakazivanja termina. Prijavljivanje je mejlom:  savetovaliste.infopolis­gmail.com ili porukom na „Fejsbuk” stranici Savetovališta Kako navode iz „Infopolisa”, u Savetovalištu rade psiholozi i edukanti psihoterapije.

Kombi pun odeće, obuće, knjiga i igračaka za decu Svratišta

Udruženje građana „Novi Sad” poklonilo je  u četvrtak 11. juna novosadskom Svratištu za decu i omladinu pun kombi odeće i obuće, knjige, školski pribor i igračke i krevetac, koje je to udruženje sakupilo. Prilikom posete, volonteri Udruženja pozvali su Novosađane i društveno odgovorne komapnije da pomognu toj ustanovi, pogotovo imajući u vidu da, kako su objasnili, epidemija koronavirusa još uvek nije završena.

Jovana Aleksandrov iz Udruženje građana „Novi Sad” podsetila je na to da deca u Svratištu borave samo preko dana, ali tu ne mogu provesti noć, odnosno prespavati. – Svratište je sigurno mesto za decu i omladinu koja su zbog siromaštva primorana da borave na ulici, gde mogu da jedu, okupaju se i da se igraju s vršnjacima – objasnila je Jovana Aleksandrov, i dodala da su domaćice duša i telo ustanove. – Nakon razvrstavanja odeće koju smo doneli, korisnici će nešto od te garderobe poneti kući, a igračke će biti smeštene u dečji kutak, odnosno neke lepše poklonjene deci za rođendan.

Mnogo građana redovno donosi odeću i igračke u Svratište i da nema te pomoći, korisnici verovatno ne bi imali da se presvlače. Iz Udruženja građana „Novi Sad” podsetili su na to da je Svratište otvoreno pre decenije, i to najpre u okviru nevladinog sektora, da bi nakon pet godina rada postalo deo Programa unapređenja socijalne zaštite grada Novog Sada i samim tim deo gradskog Centra za socijalni rad. U toj ustanovi u zimskom periodu boravi i pedesetak korisnika dnevno, a tokom leta je taj broj manji, budući da mnogi od njih imaju sezonske poslove, te odlaze da rade u nadnicu.

„Humanitarni ponedeljak” na Štrandu za Jasinu Cekići

Zbog loših vremenskih prilika prošlog ponedeljka, slaba poseta  novosadskom Štrandu imala je za rezultat nedovoljno skupljenog novca za malu Jasinu Cekići te je, zbog toga, akcija njegovog prikupljanja ponovljena u ponedeljak 15. juna. Kako navode iz „Gradskog zelenila“ ulaz na plažu nije naplaćivan, a kartu su zamenili dobrovoljni prilozi posetilaca u skladu s njihovim  finansijskim mogućnostima. Kutije u koje su građani mogli da prilože pomoć  bile su  postavljene uz kapije Štranda od 8 do 19 časova.

Šestogodišnja Jasina Cekići iz Novog Sada, kojoj je namenjena prva ovogodišnja humanitarna akcija, obolela je od cerebralne paralize, a novac koja se prikuplja potreban je za plaćanje neophodnih terapija u Vukovom centru s ciljem podsticanja samostalnosti i, u bližoj ili daljoj budućnosti, prohodavanja.

Vremeplov: Osnovana Prva beogradska gimnazija

Prva beogradska gimnazija, najstarija srednja škola koja postoji u kontinuitetu u prestonici Srbije osnovana je na današnji dan  18. juna 1839. godine. Najpre je imala dva razreda, tri godine docnije pet, a profesori su bili, prvih decenija, po pravilu, Srbi iz Vojvodine. Kroz nju je prošla plejada istaknutih ličnosti srpske istorije, nauke, umetnosti i kulture, uključujući Stojana Novakovića, Milana Milićevića, Slobodana Jovanovića, Petra Kočića, Branu Petronijevića, Veselina Čajkanovića, Aleksandra Belića, Milovana Glišića, Jovana Skerlića, Jovana Cvijića, Mihaila Petrovića Alasa, Lazu Lazarevića, Stevana Sremca, Mokranjca, Kornelija Stankovića, kralja Petra I Karađorđevića, Živojina Mišića, Stepu Stepanovića, Gavrila Principa, Milana Stojadinovića, Aleksandra Deroka, Momčila Nastasijevića, Mošu Pijade, Svetozara Gligorića.

Vremeplov: Umro Branko Radičević

U Beču je na današnji dan 18. juna 1853. umro pesnik Branko Radičević, najznačajniji predstavnik romantizma u srpskoj književnosti. Bio pristalica reforme jezika za koju se zalagao Vuk Karadžić, a pesničkim slobodama označio prodor u novu epohu srpske poezije. Njegovi posmrtni ostaci 1883. preneti na Stražilovo.

Vremeplov: Umro Bogdan Bogdanović

Na  današnji dan 18. juna 2010. godine umro je Bogdan Bogdanović, arhitekta, univerzitetski profesor, član SANU. Izvesno vreme bio je gradonačelnik Beograda. Autor je velikog broja spomenika posvećenih žrtvama i borcima u Drugom svetskom ratu (Jasenovac, Mostar, Bela Crkva, Jevrejske žrtve, Beograd). Objavio 26 knjiga na srpskom i nemačkom, stručnih i publicističkih. Dela: “Zaludna mistrija”, “Urbanističke mitologeme”, “Urbs i Logos”, “Ukleti neimar”.

Vremeplov: Umro Maksim Gorki

Ruski pisac Aleksej Maksimovič Pješkov, poznat kao Maksim Gorki, utemeljivač socijalističkog realizma umro je 18. juna 1936. godine. Najčešća tema njegovog stvaralaštva su ljudi sa takozvanog dna, pobunjenici svih vrsta, izgubljeni i prezreni. Posle 1917. polemisao je s vođom Oktobarske revolucije Lenjinom i drugim čelnicima boljševika, kritikujući postupke sovjetskih vlasti. Istovremeno je učestvovao u intelektualnoj obnovi zemlje i smatra se najznačajnijim kulturnim poslenikom u postoktobarskoj epohi. Umro je 1936, u vreme najveće Staljinove strahovlade, pod okolnostima koje nisu potpuno rasvetljene. Dela: priče, pripovetke i romani “Makar Čudra”, “Starica Izergilj”, “Maljva”, “Konovalov”, “Pesma o Sokolu”, “Foma Gordejev”, “Mati”, “Pesma o vesniku oluje”,”Leto”, “Trojica”, “Ispovest”, “Gradić Okurov”, “Čelkaš”, “Život Mateja Kožemjakina”, “Supruzi Orlovi”, “Artomonovi”, “Život Klima Samgina”, “autobiografska” trilogija “Detinjstvo”, “Među ljudima” i “Moji univerziteti”, drame “Malograđani”, “Na dnu”, “Na letovanju”, “Deca Sunca”, “Varvari”, “Neprijatelji”, “Vasa Železnova” (dve verzije), “Jegor Buličov i ostali”, uspomene “Lav Tolstoj”.

Vremeplov: Nestao Rual Amundsen

Na današnji dan 18. juna 1928. godine je norveški polarni istraživač Roald Amundsen, prvi čovek koji je osvojio Južni pol, nestao tokom leta avionom iznad Severnog ledenog okeana. Ka Severnom polu poleteo je u pokušaju da pronađe nestalu italijansku ekspediciju i očito je poginuo u avionskoj nesreći. Istraživao je predele oko Severnog i Južnog pola i na najjužniju tačku Zemlje dospeo je 14. decembra 1911. a Severni pol preleteo je u maju 1926. Prvi je od 1903. do 1906. prošao ceo Severozapadni prolaz severno od Amerike, između Atlantskog okeana i Beringovog moreuza i od 1918. do 1921. Severoistočni prolaz severno od Evrope, od Norveške do Beringovog mora. Napisao je delo “Južni pol”.

Vremeplov: Umro Saramago

Portugalski     pisac i nobelovac Žoze Saramago (Jose), autor romana “Jevanđelje po isusu Hristu”, “Slepilo”, “Sedam Sunaca i Sedam Mesečina” i “Godina smrti Rikarda Reissa” umro je na današnji dan 18. juna 2010. godine.

Vremeplov: Rođen Ivan Gončarov

Na današnji dan 18. juna 1812. godine rođen je ruski pisac Ivan Aleksandrovič Gončarov, autor romana “Oblomov” u kome je stvorio jedan od najznačajnijih tipova u svetskoj književnosti, kao i pojam “oblomovština”, sinonim za parazitizam i apatiju.

Direktorka TŠ „23. maj“ Pančevo pod istragom

Direktorka srednje Tehničke škole „23. maj“ iz Pančeva Nataša Zečević sumnjiči se da je potkradala sopstvenu školu, nenamenski i mimo zakona trošeći sredstva, piše Kurir. Umesto da je novac odlazio na potrebe škole i učenika, kako se sumnja, završavao je u džepu d irektorke koja važi za blisku prijateljicu Marinike Tepić, i promovisana je kao predsednica stranke Slobode i pravde u Pančevu. Budžetska inspekcija grada Pančeva, nakon sprovedene kontrole, podnela je krivičnu prijavu protiv direktorke Nataše Zečević zbog nenamenskog i protivzakonitog trošenja budžetskih sredstava Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu još u oktobru prošle godine.

Prema rečima načelnika inspekcije Srđana Jelisavčića, na potezu je sada Više javno tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu gde se trenutno predmet nalazi. Direktorka Zečević sumnjiči se da je debelo naplaćivala izradu rasporeda školskih časova, što inače ne predstavlja posao van delatnosti koju već kao direktor obavlja. Tereti se i da je na sopstveno vozilo potrošila oko milion dinara, a na reprezentaciju ko milion i po dinara.

Direktorka Tehničke škole Nataša Zečević, kako je utvrdila Budžetska inspekcija Grada Pančeva, je protivzakonito, na osnovu Ugovora o delu koji je zaključivala sa Školskim odborom za izradu rasporeda časova, u periodu od 2014. do 2019. godine uzela neverovatnih 776.000 hiljada dinara. Dok su ostali profesori za ovu uslugu plaćani 20 hiljada dinara, i to za celu školsku godinu, direktorka je procenila da je njen rad mnogo vredniji. Pomenutu  uslugu naplaćivala je i od grada 20 hiljada dinara po školskoj godini ali i od sopstvene škole posebnim ugovorima. Tako je samo tokom 2018. godine sa Školskim odborom zaključila čak četiri Ugovora za izradu rasporeda časova, a po tri ugovora za 2017, 2016, 2015, 2014 što ukupno iznosi 776.000 dinara. Direktorka je takođe, kako se sumnja, potrošila enormnu svotu novca na ime troškova za sopstveno vozilo. U periodu od 2014. do 2019 godine za te potrebe iz budžeta škole plaćeno je blizu million dinara, odnosno u njenom dzepu je zavrsilo 980.000 dinara, ne računajući dnevnice. Ispada da je u tom periodu po današnjim cenama benzina, prešla čak 103.000 kilometara, ili da je na primer 456 puta putovala na relaciji Pančevo – Novi Sad – Pančevo.

Pod izgovorom da radi na promociji škole, gotovo uvek je i ona išla na takmičenja sa decom pored profesora, ne bi li i tu prihodovala koji dinar i uzela dnevnice. Za reprezentaciju je potrošeno 1.453 000 dinara. Novac, kako se sumnja, nije odlazio uvek na potrebe učenika već se trošilo i po restoranima, kupovala koka-kola, kolači, pice. Listi sumnjih transakcija ovde nije kraj. Tako se Nataša Zečević sumnjiči i da je mimo svih procedura i zakona odluku o preuzimanju nastavnika saopštavala usmeno a promenu podataka nije unosila u informacioni sistem prosvete. Suprotno Statutu izveštaje o radu nije podnosila Školskom odboru dva puta godišnje.

Majka otete devojčice: Jovanović je delimično priznao krivicu

Pred Višim sudom u Nišu u utorak  je održano pripremno ročište pred suđenje Ninoslavu Jovanoviću, poznatijem kao Malčanski berberin, koji je krajem prošle godine oteo i zlostavljao 12-godišnju devojčicu M.K. iz sela Suvo do. Nakon ročišta, koje je bilo zatvoreno za javnost, roditelji devojčice preneli su novinarima da je Jovanović delimično priznao krivicu, ali da se i branio i prepričao šta se dešavalo tokom otmice. “Tražio je i da se saslušaju njegovi lekari. Rekao je da bio pomućene svesti”, rekla je devojčicina majka Aleksandra K. Prenela je da se Jovanović u sudnici ponašao normalno, ali da roditelje nije gledao. “Tražila sam njegov pogled da ga pitam zašto je to učinio. Nikome ne želim da ovo doživi, ne bih želela da drugo dete strada. Očekujemo najstrožu kaznu”, rekla je devojčicina majka.

Krajem marta je Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu protiv Ninoslava Jovanovića, ali zbog zaštite interesa maloletne oštećene u ovom slučaju, nije mogao da saopšti pravnu kvalifikaciju krivičnog dela za koje se tereti. Istraga je protiv Jovanovića sprovedena zbog krivičnih dela otmica i silovanje deteta. Za ova krivična dela zaprećena je kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna doživotnog zatvora. Jovanović je uhapšen 5. januara, na groblju u rodnom selu Malča, nakon 17 dana policijske potrage za njim. On je, kako se sumnja, 20. decembra, u selu Suvi presreo devojčicu na putu do škole i oteo je. Ona je u međuvremenu pronađena, nakon 10 dana potrage u selu Jasenovik i jednoj vikendici. Jovanović je inače pušten je iz pritvora u martu prošle godine, kada mu je izrečena prvostepena presuda kojom ga je Viši sud u Beogradu osudio je na pet meseci zatvora zbog polnog uznemiravanja maloletnice putem Fejsbuka.

Jovanović je nakon izricanja pomenute presude 18. marta pušten na slobodu, pošto mu je pritvor uračunat u zatvorsku kaznu, a u pritvoru je proveo više od pet meseci. Pre toga je u dva navrata bio osuđivan za silovanje na 10 i 12 i po godina zatvora, koje je izdržao. Inače, M.K, koju je 10 dana držao zatočenu nakon otmice, pronađena je 29. decembra u selu Jasenovik u velikoj policijskoj potrazi.  Devojčica je bila ošišana sa modricama po telu i smeštena u Klinički centar u Nišu radi oporavka.

By admin