eUpis u srednje škole, 8. i 9. jula

Na Portalu eUprava u sredu i četvrtak, 8. i 9. jula, biće dostupna nova usluga Elektronski upis – eUpis u srednju školu. Roditelji neće morati da dolaze u školu zbog upisa dece, nego je potrebno da imaju kreiran nalog na Portalu eUprava kako bi mogli da pokrene tu uslugu, saopštila je Kancelarija za IT i eUpravu. Usluga e-Upisa biće omogućena za sve redovne škole i gimnazije osim muzičkih, baletskih, specijalnih i privatnih škola. – Prvi put ove godine upis u srednju školu će biti dostupan potpuno elektronski – od podnošenja prijave za upis do notifikacije da je upis kompletiran, tako da učenici i njihovi roditelji ili drugi zakonski zastupnici ne treba da dolaze u školu radi upisivanja – kaže direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović. Naveo je da će i ove godine biti omogućen upis učenika direction u školi, ali da je preporuka da se upis obavi onlajn preko Portala eUprava.

Škole će, kako je saopšteno, po prijemu prijave koju je roditelj popunio na Portalu eUprava, po službenoj dužnosti pribaviti podatke o učeniku iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i informaciju iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu, kao i podatke o prethodno završenom obrazovanju, na bazi čega je učenik i bio raspoređen u tu srednju školu.

Da biste kreirali nalog na portalu eUprava i dobili pun pristup njegovim uslugama, potrebno je da imate ličnu kartu sa čipom, čitač elektronskih karata, kao i sačuvan PIN koji ste u koverti dobili zajedno sa čipovanom ličnom kartom. Ako ste papir izgubili, idite na šalter MUP-a i podnesite zahtev za dodelu PIN-a. Kako se broj usluga koje se na ovaj način mogu ostvariti, povećava, preporuka je da se ovaj posao što pre obavi. Kad uđete na sajt portala, uputstva će vas voditi do željene usluge, a ako je potrebno da instalirate aplikaciju ili sertifikate, portal će vas o tome obavestiti i ponuditi vam linkove za skidanje i instalaciju programa.

Na osnovu tih podataka i podataka koje je roditelj popunio u prijavi ovlašćeno lice škole će završiti upis, bez potrebe da roditelj dolazi u školu. Potrebno je samo da roditelj ima kreiran nalog na Portalu eUprava kako bi mogao da pokrene uslugu eUpis u srednju školu. Zbog toga svi roditelji, ili drugi zakonski zastupnici, koji imaju decu za upis u srednju školu, treba da provere svoje naloge na Portalu eUprava. Ukoliko ih nemaju, potrebno je da ih kreiraju, kako bi 8. i 9. juna elektronski upisali svoje dete u srednju školu u kojoj je raspoređeno. Što se tiče muzičkih, baletskih i specijalnih škola, upis će biti 29. juna, za šta je potrebno da se roditelji obrate tim školama kako bi se informisali o posebnim uslovima upisa. I ove škole će u pozadini koristiti elektronski sistem za upis, tako da ni ovim roditeljima, takođe, neće biti traženi na uvid papirni dokumenti.

Vlada Vojvodine: Prenos sredstava za prevoz učenike od 3 kvartala

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice obavestio je 25. juna  jedinice lokalne samouprave u AP Vojvodini da izveštaj o regresiranju prevoza učenika srednjih škola u AP Vojvodini za period januar-jun 2020. godine nije potrebno dostaviti Pokrajinskom sekretarijatu s obzirom na to, da sredstva za navedenu namenu za period janur-jun 2020. godine nisu preneta iz budžeta AP Vojvodine jedinicama lokalne samouprave. Prenos sredstava za 2020. godinu planira se najranije u trećem kvartalu tekuće budžetske godine u skladu sa prilivom sredstava u budžet AP Vojvodine, odnosno u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta AP Vojvodine.

Šest decenija Univerziteta u Novom Sadu – najavljeni novi projekti

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se u ponedeljak 29. juna na Svečanoj akademiji povodom 60. godišnjice i Dana Univerziteta u Novom Sadu, istakavši da je reč o najznačajnijoj obrazovnoj i naučnoj ustanovi u Vojvodini, koja već šest decenija okuplja snažnu naučnu, obrazovnu i istraživačku zajednicu. “Univerzitet u Novom Sadu, koji je pokretač i nosilac razvoja u svim oblastima društvenog života, ne samo u našoj pokrajini nego i šire, počiva na važnim principima kao što su akademska čestitost, odgovornost i postojanost kriterijuma. Zato nakon 60 godina od osnivanja, Novosadski univerzitet zauzima u našem društvu i međunarodnim okvirima mesto kakvo i zaslužuje”, rekao je Mirović.

Prema njegovim rečima, Pokrajinska vlada je u protekle četiri godine konkretnim projektima i izdvajanjem znatnih sredstava podržala razvoj Univerziteta. “U okviru te podrške svakako jedan od najznačajnijih projekata jeste izgradnja Naučno-tehnološkog parka, za čiju ćemo drugu, završnu fazu radova, narednih dana potpisati ugovor, a tokom leta očekujemo i početak radova na izgradnji Instituta “Biosens”, naveo je Mirović i dodao da je pripremljen i projekat za izgradnju Studentskog kulturnog centra. On je istakao da je Pokrajinska vlada znatnim sredstvima podržala i brojne istraživače našeg univerziteta koji su, kako je ocenio, opravdali poverenje, jer su svojim značajem na međunarodnoj sceni i konkretnim doprinosom svim društvenim oblastima u našoj zemlji pokazali snagu i kvalitet Novosadskog univerziteta. “Podrška Univerzitetu i naučnoistraživačkoj delatnosti naše je trajno opredeljenje i naša trajna obaveza, i zbog toga ćemo biti partneri i u vremenu koje dolazi“, kazao je predsednik Pokrajinske vlade.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Jakšić uručio je Miroviću zahvalnicu za izuzetan doprinos i dugogodišnju kontinuiranu podršku Pokrajinske vlade razvoju Univerziteta i njegovih članica u oblasti visokog obrazovanja, naučnoistraživačkog rada i saradnje sa privredom. “Za ovih 60 godina Univerzitet je postao respektabilna instititucija, u čijem sastavu su 14 fakulteta i tri naučna instituta. Pored svega, ipak, najveća vrednost Novosadskog univerziteta jesu ljudi, više od 5.000 zaposlenih i preko 50.000 studenata”, izjavio je Jakšić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović, rektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović i pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Bojan Tubić.

Prijemni pod posebnim uslovima: Beogradski brucoši polažu na Sajmu

Ove nedelje na fakultetima u Srbiji počeli su  prijemni ispiti, a dekan Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Milo Tomašević izjavio je da se primenjuju sve preporuke Zavoda za javno zdravlje i da će prijemni ispit biti organizovan u tri hale Beogradskog sajma. On je za RTS rekao da će ove godine ETF na dva smera primiti 720 brucoša, a 1.100 će ih polagati prijemni ispit.

Kao i prethodnih, i ove godine prijemni ispit se polaže na Beogradskom sajmu, ovog puta u tri hale, kako bi rastojanje između studenata bilo i veće od preporučenog. Svi koji polažu prijemni ispit moraju da drže rastojanje prilikom ulaska u hale, a to će činiti na tri ulaza. Na ulazu se primenjuje dezinfekcija, a svi će proći i dezobarijeru. Maske su obavezne, a ko ih nema, dobiće ih. “Ovaj prostor je skoro pa otvoren, bolji uslovi bi mogli da budu samo kada bismo bili na otvorenom. Dežurni će biti sa maskama, rukavicama, vizirima”, rekao je Tomašević.

 Na pitanje da li će biti organizovan novi upisni rok za one koji su pozitivni na kovid, Tomašević je rekao da je to moguće samo ako odluka bude donete na nivou Univerziteta i ministarstva. “Postoji i drugi upisni rok mada mi sva mesta popunimo još u prvom. Treći upisni rok je u septembru, ali on je za one koji imaju diplome iz inostranstva”, naveo je Tomašević.

Memorandum Filološkog iz Beograda i Fakulteta stranih jezika iz Tirane

Memorandum o razumevanju u obrazovanju između Fakulteta stranih jezika Univerziteta u Tirani i Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu potpisan je 26. juna u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.  Konstatujući važnost obrazovanja u nacionalnom razvoju i vrednost međunarodne saradnje i dijaloga o politici u obrazovanju Memorandum su potpisali v. d. dekana Filološkog fakulteta prof. dr Ljiljana Marković i dekan Fakulteta stranih jezika iz Tirane prof. dr Artur Sula. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, istakao je da je potpisivanje Memoranduma između dva fakulteta važan korak u pravcu nastavaka saradnje dve zemlje u oblasti obrazovanja i nauke, te da su obrazovanje i nauka komponente koje povezuju ljude. Podržali smo i pomogli da ova dva fakulteta sarađuju. Sledeći korak je saradnja Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Tirani. Početkom meseca potpisaćemo i Memorandum sa resornim Ministarstvom iz Albanije, jer želimo da podstaknemo i saradnju u oblasti nauke, naveo je ministar Šarčević.  On je goste iz Albanije upoznao sa sistemom obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji i naveo da je Ministarstvo obezbedilo udžbenike za učenike u Srbiji koji pohađaju nastavu na albanskom jeziku.

Potpisivanje Memoranduma, prema rečima v.d. dekana Filološkog fakulteta prof. dr Ljiljane Marković, otvara i nove mogućnosti saradnje i na osnovnim, master i doktorskim studijama. Zajedničke konferencije, komisije za doktorate i časopise, skupovi koji će zajednički organizovati, izbor lektora za srpski jezik u Tirani samo su neke od aktivnosti koje će se realizovati nakon potpisivanja ovog Memoranduma, rekla je Marković.

Dekan Fakulteta stranih jezika iz Tirane prof. dr Artur Sula naveo je da sada postoji  višestruka mogućnost saradnje sa fakultetima u Beogradu, te da ne postoje ni prepreke za saradnju na nivou univerziteta. Prvi korak nakon potpisivanja ovog Memoranduma je da se obnovi nastava srpskog jezika na fakultetu u Tirani, izjavio je prof. dr Sula. On je rekao da se sada otvaraju velike mogućnosti za studente iz Tirane i Beograda i da će saradnja doprineti većem približavanju mladih naraštaja. Nadam se da će studenti koji budu dolazili u Beograd, ali i u Tiranu dati svoj doprinos toj saradnji, ne smo u naučnom smislu, već i u privatnom i društvenom kontekstu, zaključio je Sula.

Na FON-u 2.157 prijava za upis za 820 mesta u prvoj godini

Za upis na prvu godinu studija Fakulteta organizacionih nauka (FON) prijavilo se 2.157 kandidata, što pokazuje da je to najtraženija visokoobrazovna institucija u regionu, saopšteno je u nedelju 28. juna. U saopštenju FON-a se navodi da će se za mesto na jednom od tri studijska programa osnovnih akademskih studija: Informacioni sistemi i tehnologije (390), Menadžment i organizacija (330) i Informacioni sistemi i tehnologije-režim studija na daljinu (100), boriće se preko 2.000 kandidata. Kandidati su polagali prijemni iz matematike u utorak, 30. juna dok će u sredu, 1. jula polagati test opšte informisanosti. Prijemni ispit je organizovan na Beogradskom sajmu, a upis kandidata počinje 8. Jula.

Prof. dr Dragan Stanić i dalje na čelu Matice srpske

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 27. juna održana je  129. redovna Skupština Matice srpske na kojoj je za predsednika izabran Dragan Stanić, a izabrani su potpredsednici, generalni sekretar, Upravni i Nadzorni odbori. Za potpredsednike izabrani su Jovan Delić, Milan Matavulj, Srđan Šljukić, a generalni sekretar je Milan Micić. Izabrani su počasni članovi, novi stalni članovi saradnici, reizabrani članovi saradnici i izabrani novi članovi saradnici. Potvrđen je prijem novih redovnih članova Matice srpske. Prihvaćen je Izveštaj o četvorogodišnjem radu Matice srpske (2016-2019) i Izveštaj o radu Nadzornog odbora i finansijskom poslovanju Matice srpske (2016-2019).

Prihvaćeni su Izveštaj o četvorogodišnjem radu Biblioteke Matice srpske (2016-2019), Izveštaj o četvorogodišnjem radu Galerije Matice srpske (2016-2019) i Izveštaj o četvorogodišnjem radu Izdavačkog centra Matice srpske (2016-2019). Skupštini je prisustvovalo 298 članova Matice srpske sa pravom glasa. Važno je napomenuti i da je Matica srpska ponovo pokrenula inicijativu počasnog članstva, a među 17 počasnih članova, čiju saglasnost ima, našli su se i Peter Handke, Noam Čomski, Ronald Harvud, Nikita Mihalkov, Emir Kusturica i Novak Đoković. https://www.youtube.com/watch?v=UCZC0gHGN44&feature=emb_logo

Još jedan goranski kamp u julu zbog velikog interesovanja

Zbog velikog interesovanja, Pokret gorana Novog Sada dodao je još jedan termin za goranski eko-kamp „Cvetoljub”, pa će tako, osim od 3. do 5. jula, deca od šest do 11 godina moći i od 13. do 15. jula da provedu tri nezaboravna dana u Ekološkom centru „Radulovački” u Sremskim Karlovcima. Kamp „Cvetoljub” je izuzetna prilika za upoznavanje s prirodom, druženje, kreativan i aktivan boravak u prirodi. Dani na kampu su ispunjeni interkativnim i edukativnim radionicama, uz brojne posete prirodi i aktivnosti na otvorenom, a večeri su rezevisane za druženje i zabavu. Cvetoljubi će postati pravi eksperti za izradu herbarijuma, za lekovite i jestive biljke i za uređenje jednog cvetoljupskog špajza u prirodi.

Prijave za taj i druge kampove su u toku. Prijavljivanje je putem linka koji se može videti na „Fejsbuk” stranici Goranski ekokampovi, sajtu Pokreta gorana Novog Sada http://pokretgorana.org.rs/. Više informacija roditelji mogu dobiti pozivom na brojeve 451-788 i 881-027 i na imejl-adresu office­pokretgorana.org.rs. Posle „Cvetoljuba”, sledi tinejdžerski kamp „Prirodoljub”, koji će biti održan od 23. do 25. jula, od 20. do 22. avgusta je „Buboljub”, a od 22. do 24. avgusta „Pticoljub”. Poslednja dva su namenjena deci od šest do 11 godina.  Te kampove je podržala Gradska uprava za zaštitu životne sredine Novog Sada, u okviru projekta „S cegerom u prirodu”.

Obeleženo 50 godina Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici

U Kosovskoj Mitrovici 29. juna obeležen je dan Prištinskog Univerziteta i 50 godina postojanja zajedničkom svečanom sednicom Senata i Saveta Univerziteta u sali rektorata. Ovom prilikom uručena je nagrada ,,Istaknuti student” najboljim studentima završnih godina studija kao i istaknutim pojedincima i institucijama „Vidovdanska povelja“.

Ispred Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja obratio se Dušan Kićović državni sekretar. Ovom prilikom rekao je da je zadatak Vlade Republike Srbije da zadrži Univerzitet kao glavni stub ostanka srpskog naroda na KIM – u okviru sistema obrazovanja, ali i da unapredi bogato istorijsko nasleđe kao ključni resurs razvoja države i društva u celini. Današnji cilj visokog obrazovanja, koji je usmeren ka studentima, je svakako povećanje ulaganja u stipendije, ali i druge programe preko kojih će ovi mladi ljudi, uspevati da se u potpunosti ostvare i izgrade uspešne karijere. Radićemo na važnim pitanjima kako bismo učinili Univerzitet u Prištini još jačim i prilagođenijim potrebama društva, kroz kvalitetnije obrazovanje i stručni kadar koji će im u tome pomoći, istakao je Kićović. Svečana akademija povodom 50 godina rada i postojanja Univerziteta u Prištini  biće održana krajem septembra.

Vremeplov: Izašao prvi broj “Serbskog narodnog lista”

U Pešti je na današnji dan 1. jula 1835. godine izašao prvi broj “Serbskog narodnog lista”, ilustrovanog književnog nedeljnika. Pokrenuo ga je kulturni i nacionalni radnik, publicista i urednik “Letopisa” Matice srpske Teodor Pavlović. List je s kraćim prekidima izlazio do 1848.

Vremeplov: Umro Dejan Medaković

Dejan Medaković, srpski istoričar umetnosti, istoriograf, književnik, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1999. do 2003. umro je je na današnji dan 1. jula 2008. godine. Rođen je u Zagrebu, tada Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, u porodici koja je dala niz velikana srpske kulture. Gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima. Od 1942. radio je u Muzeju kneza Pavla, a nakon rata u Muzeju grada Beograda, Ministarstvu za nauku i kulturu i Saveznom zavodu za zaštitu spomenika kulture, potom u Istorijskom institutu SAN (1952-1954). Doktorirao je tezom “Grafika srpskih štampanih knjiga XV-XVII veka” 1954. Predavao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu do penzionisanja 1982. U Matici srpskoj rukovodio je istraživanjima iz oblasti istorije umetnosti. Uređivao je “Zbornik za likovne umetnosti Matice srpske”.

Bavio se širokim rasponom tema, od srednjovekovne umetnosti do modernog slikarstva, ali najviše – srpskim barokom, srpskim kulturnim prilikama u 18. v. i srpskim slikarstvom 19. v. Autor je i nekolicine književnih dela i više zbirki poezije. Rukovodio je i osnovao (ili obnovio) niz kulturnih i naučnih projekata, poput “Vukove zadužbine”. Od 1995. redovni je član Evropske akademije sa središtem u Salcburgu, a redovni član Lajbnicovog društva (Berlin) i počasni član Rumunske akademije postao je 2001. Dobitnik je nagrade za životno delo (Sedmojulske), austrijske Gindeldz nagrade, Herderove nagrade. Bio je počasni građanin Sremskih Karlovaca. Dela: “Beograd na starim gravirama”, “Srpski slikari 18. veka”, “Putevi srpskog baroka”, “Svedočenja”, “Istraživači srpskih starina”, “Barok kod Srba”, “Savina”, “Sent Andreja”, “Letopis Srba u Trstu”, “Srbi u Beču”, koautor “Istorije srpskog naroda” 1-10 SKZ, “Hilandar”, sećanja: “Efemeris” 1-5.

Vremeplov: Rođena Žorž Sand

Na današnji dan 1. jula 1804. godine rođena je francuska književnica Armandina Oror Lusil Dipen, baronica Didevan, poznatija pod pseudonimom Žorž Sand, preteča feminizma, autor sentimentalnih, socijalnih romana i priča. Ostavila je i obimnu prepisku i memoare. Dela: “Indijana”, “Lelija”, “Konsuelo”, “Đavolja bara”, “Nahoče Fransoa”, “Mala Fadeta”, “Ona i on”, “Markiz de Vimer”, “Majstori trubači”, “Povest mog života”.

Vremeplov: Letnje Univerzitetske igre u Beogradu

Na današnji dan 1. jula 2009 godine u  Beogradu su započele Letnje Univerzitetske igre, 25. po redu, na kojima se okupilo oko 8.500 studenata-sportista iz 145 zemalja sveta.

Vremeplov: Rođen Joca Vujić

Jovan Vujić – Joca, kolekcionar umetnina, bibliofil, veliki dobrotvor srpskog naroda rođen je na današnji dan 1. jula  1863. godine. Rodom iz Sente, filozofiju i istoriju studirao je u Beču, a diplomirao je i agronomiju. Bio je veleposednik i vremenom je stvorio ogromnu zbirku umetničkih dela, starina, vrednih knjiga. Posedovao je biblioteku od oko 20.000 knjiga važnih za srpsku kulturu i istoriju, oko 3.000 autografa, pisama, povelja, kao i zbirku starog novca i oružja. Stvorio je i veliku zbirku dela srpskih slikara od 18. do 20. veka. Svoju zbirku poklonio je Beogradskom univerzitetu uz dogovor da se pored Univerzitetske biblioteke podigne Galerija Joce Vujića, što nikada nije urađeno.

Vremeplov: Umro Bakunjin

Ruski revolucionar Mihail Aleksandrovič Bakunjin, najznačajniji mislilac anarhizmaumro je  na današnji dan 1. jula1876 . Posle vojne akademije služio je dve godine u gardi, a zatim je od 1841. do 1847. putovao po Nemačkoj, Francuskoj i Švajcarskoj, istupajući protiv carskog samodržavlja i kmetstva u Rusiji. Carska vlada mu je naložila da se vrati u zemlju, a kada je to odbio lišila ga je plemićke titule i oduzela svu imovinu. U revoluciji 1848. je učestvovao u praškom ustanku, a 1849. je rukovodio ustankom u Drezdenu. Posle propasti ustanka uhapšen je i osuđen na smrt, ali mu je kazna zamenjena doživotnom robijom, posle čega je izručen ruskim vlastima i prognan u Sibir. Odatle je uspeo da pobegne i u Zapadnoj Evropi se povezao s tajnom organizacijom ruskih revolucionarnih demokrata “Zemlja i sloboda”, a 1869. je osnovao tajnu organizaciju “Alijansa socijalističke demokratije”. Na Haškom kongresu 1872. isključen je iz Prve internacionale. Dela: “Državnost i anarhija”, “Knutogermanska imperija i socijalna revolucija”.

Vremeplov: Umro Stiv Tešić

Na današnji dan 1. jula 1996. godine umro je  Stojan Stiv Tešić, srpsko američki književnik, filmski scenarista, dobitnik Oskara. Rođen je u Srbiji, kao dete doseljen je u SAD, diplomirao je na Univerzitetu Indijana, a na Kolumbija univerzitetu je napisao svoje prve komade. Njegova dramska dela doživela su veliki uspeh, između ostalog, nagrađen je i Oskarom za scenario filma “Četiri druga”. Ministarstvo za dijasporu vlade republike Srbije ustanovilo je 2005. Nagradu Stojan Stiv Tešić, kojom se nagrađuju pisci srpskog porekla koji pišu na drugim jezicima. Filmovi: “Breaking Away”, “Eyewitness”, “Four Friends”, “The World According to Garp”, “American Flyers”, “Eleni”. Igrani komadi: “Nourish The Beast”, “The Carpenters”, “Division Street”. Romani: “Summer Crossing”, “Karoo”.

Vremeplov: Umro Mika Oklopdžić

Srpski književnik Milan Mika Oklopdžić umro je na današnji dan 1. jula 2007 godine. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti gde je izvesno vreme i predavao. Svoje američko iskustvo – u SAD je magistrirao zajedno sa Semom Šepardom – pretočio je u prvi roman “CA bluz”. Objavljen 1981. ovaj roman postao je hit, doživeo je brojna izdanja i prodat je u tiražu većem od 100.000. Oklopdžić je autor pet romana, sedam pozorišnih predstava i oko 20 radio i TV drama. Poslednje dve decenije živeo je u SAD.

Vremeplov: Srpski referendum o ustavu i višestranačkim izborima

Na današnji dan 1. jula 1990. godine u Srbiji je, na referendumu, odlučeno da se donese nov ustav i raspišu višestranački izbori. Na referendum je izašlo 75,2 odsto birača od kojih je 96,8 odsto glasalo “za”.

Vremeplov: Umro Mahmud II

Turski sultan Mahmud II, koji je tokom vladavine od 1808. do smrti sproveo niz reformi u nastojanju da da sputa razne separatne tendencije umro je na današnji dan 1. jula 1839  godine. Godine 1826. uništio je janičare. Surovo je gušio srpske, grčke i rumunske oslobodilačke pokrete, ali nije uspeo da suzbije težnje Srba, Grka i Rumuna ka stvaranju nezavisnih država. Posle Tursko-ruskog rata od 1806. do 1812. Bukureštanskim mirom je amnestirao učesnike Prvog srpskog ustanka, pod pritiskom Rusije, i obećao je Srbiji izvesnu autonomiju, što je potom izigrao. Posle novog Tursko-ruskog rata od 1828. do 1829. priznao je Jedrenskim mirom autonomiju Srbiji, Vlaškoj i Moldaviji, a Grčka je postala nezavisna.

Vremeplov: Umro Marlon Brando

Američki glumac Marlon Brando umro je  na današnji dan 1. jula 2004  godine. Karijeru je započeo u pozorištima na Brodveju, ali su mu svetsku slavu donele filmske uloge “mladih gnevnih ljudi” pedesetih godina 20. v. Nagrađen je Oskarom za glavnu ulogu u filmu “Na dokovima Njujorka”, ali je 1973. odbio da primi Oskara za glavnu ulogu u filmu “Kum”, protestujući tako protiv politike vlade SAD prema Indijancima. Umesto da ode na ceremoniju dodele nagrade, poslao je jednu indijansku glumicu da opiše patnje američkih Indijanaca. Ostali filmovi: “Tramvaj zvani želja”, “Viva Zapata!”, “Julije Cezar”, “Mladi lavovi”, “Jednoooki Džek”, “Pobuna na brodu Baunti”, “Grofica iz Hongkonga”, “Odsjaj u zlatnom oku”, “Poslednji tango u Parizu”, “Apokalipsa sada”.

Vremeplov: Međunarodna konvencija o signalu SOS

Na današnji dan 1. jula 1908. godine stupila je na snagu odredba uključena u drugu Međunarodnu radiotelegrafsku konvenciju o upotrebi signala SOS, Morzeovom azbukom, u slučaju nevolja na morima. Krajem 20. v. signal SOS je odbačen, ali tokom 20. v. njegova upotreba je spasla hiljade života pomoraca.

Direktorka  Matematičke: Divno je voleti matematiku, ne i na račun bezbednosti

Tamara Blažić iz Niša, čiji su nestanak u subotu roditelji prijavili policiji, pronađena je u nedelju u  Beogradu, a ključni trag policiji dala je direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić koja ih je obavestila da je devojčica kod njih polagala prijemni za upis u sedmi razred. Devojčica je u subotu došla u Matematičku gimnaziju i polagala prijemni, a nastavnici su je zapamtili jer je jedina kasnila. Objasnila je da dolazi iz Niša, a kako u školu ulaze samo deca nastavnici nisu znali da je došla bez pratnje. „Sačekala je preliminarne rezultate, videla je svoj rezultat i ispričala nastavnicima da bi volela da dođe u Beograd i da upiše Matematičku gimnaziju”, priča za Tanjug Katić. Dodaje da su je uveče zvali saradnici i rekli da bi devojčica koja je kod njih polagala prijemni mogla da bude devojčica iz Niša čiji je nestanak prijavljen policiji. „Proverila sam njene podatke u bazi za prijavu i delovalo je da je to ona. Kontaktirala sam MUP u Nišu, i to im je bio važan trag. Oni su zatim kontaktirali policiju u Beogradu i tako su je pronašli”, navodi Katić, prenosi Tanjug.

Poziv iz Matematičke gimnazije bio je veoma važan trag policiji, jer niko nije očekivao da je devojčica u Beogradu. „Divno je voleti matematiku, ali ne sme da se ugrožava bezbednost. Najvažnije da je policija pronašla devojčicu i da je ona dobro”, zaključila je Katić. Inače u Matematičku gimnaziju mogu da se upišu talentovana deca i da kod njih završe sedmi i osmi razred osnovne škole, a zatim da nastave gimnaziju. Devojčica Tamara Blažić u nedelju ujutro je pronađena u Ugrinovcima u 3.20 u autobusu na liniji 603.

Tamarin otac: Dozvolićemo da se školuje gde želi

Otac Tamare Blažić (13) iz Niša, koja je u subotu pobegla od kuće kako bi došla da polaže prijemni ispit za Matematičku gimnaziju u Beogradu i koja je ubrzo pronađena u gradskom prevozu u Ugrinovcima, izjavio je za medije da je najbitnije da se sve završilo u najboljem redu i obećao da će ćerki dozvoliti na nastavi školovanje gde god želi. Otac ove devojčice izjavio je u razgovoru za portal Blic.rs da je kobnog dana došlo do nesporazuma, ali da je najbitnije da se sve završilo u najboljem redu i da je njihovo dete pronađeno.  “Plašila se da ako nas pita, nećemo da joj dozvolimo da polaže prijemni ispit za Matematičku gimnaziju u Beogradu jer je malo dalje i onda je otišla na svoju ruku. Međutim, da je pitala, mi bismo to odobrili, kao što odobravamo sve druge stvari. Ona je sportista, osvajala je medalje u tekvondou, uči dva jezika, vukovac je i predsednik u školskom parlamentu. Dete je stvarno za primer, ali je mislila da nećemo da joj to dozvolimo i onda je krenula na svoju ruku. Polagala je prijemni, ne znamo koji su rezultati, najbitnije nam je bilo da je nađemo. Ako položi, dozvolićemo joj da tamo nastavi školovanje”, rekao je otac devojčice za taj portal. On je zahvalio operativcima kriminalističke policije iz Niša, čiji je načelnik koordinisao celom aktivnošću pronalaska, policiji u Beogradu, ali i građanima, koji su se uključili u potragu za Tamarom. “Dosta ljudi je šerovalo objavu, slalo poruke. Htela je i da obiđe grad, bila je u pet, šest naselja”, rekao je on. Podsetimo, nestanak devojčice prijavili su njeni roditelji u subotu, a trag joj se gubio od sedam sati ujutru. Na sreću, devojčica je u noći između subote i nedelje pronađena u autobusu u Ugrinovcima i u dobrom zdravstvenom stanju.

Tužilaštvo razmatra slučaj navodnog silovanja na Bogoslovskom

Slučaj navodnog silovanja na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu stigao je u Više javno tužilaštvo i predmet se nalazi u fazi obrade, odnosno razmatranja da li ima dovoljno elemenata da nadležni tužilac pokrene istražne radnje koje bi eventualno slučaj dovele do suda. Želimir Čabrilo, advokat prodekana PBF Vladimira Vukašinovića, osumnjičenog za višestruka silovanja u dužem vremenskom periodu, u nedavnoj izjavi za naš list izrazio je sumnju da će slučaj uopšte dospeti do suda, postavljajući pitanje zašto se navodne žrtve ranije nisu obratile tužilaštvu.

Međutim, advokat Vladimir Gajić, koji je pristao da pro bono zastupa žrtve, ima drugačije viđenje. – U ovom momentu je prerano davati bilo kakve smislene prognoze. To se naročito odnosi na ovu stranu gde je osumnjičeni. Biće to u svakom slučaju delikatan postupak. Ja se nadam da ćemo doći do istine i na sudu – ističe Gajić za Danas. On je za slučaj navodnog silovanja koje se događalo nad najmanje četiri studentkinje Bogoslovskog fakulteta u proteklih 18 godina saznao iz našeg lista, i ponudio im pravnu pomoć. Prema Gajićevim rečima, ključno je da se žrtve ali i svedoci tih dela osnaže i daju iskaz pred tužiocem, a s obzirom na pretrpljene traume i na činjenicu da su se dve studentkinje nakon silovanja lečile i na psihijatriji, postoji mogućnost da svoja svedočenja ne iznose na sudu, ukoliko sudija proceni da bi to pogoršalo njihovo zdravstveno stanje.

Podsetimo, slučaj navodnog silovanja dospeo je pred etičku komisiju PBF, koja se pre dve godine proglasila nenadležnom, navodeći da bi time trebalo da se bave nadležni državni organi. Čak četiri studentkinje koje se međusobno ne poznaju, pisale su o svojim „iskustvima“ sa Vukašinovićem, obraćajući se i Sinodu i patrijarhu Irineju, ali odgovor nisu dobile. Zbog straha ali i sramote koje su osećale kriveći sebe, kao i sve žrtve silovanja, o traumatičnom iskustvu nisu govorile ni članovima porodice. Sve dok jedna od njih nije završila na psihijatriji. Tužilaštvo nije pokrenulo proces po službenoj dužnosti, niti se Srpska pravoslavna crkva obratila nadležnim državnim organima povodom ovog slučaja. On je nedavno dospeo do rektorke Univerziteta u Beogradu, Ivanke Popović, kojoj je pisao brat jedne od napastvovanih devojaka, te je ona slučaj prosledila Višem javnom tužilaštvu. U međuvremenu se javilo još devojaka koje tvrde da su žrtve seksualnog uznemiravanja, ali i višestrukih silovanja. Neke od njih navode da imaju audio zapise i SMS poruke kao dokaz uznemiravanja.

Vukašinovićev advokat Želimir Čabrilo istakao je nedavno za naš list da je njegov klijent nevin i da su optužbe o silovanju plod zavere pojedinih profesora sa fakulteta. On je rekao da od 2005. pa sve do 2018. navodno oštećena nikada nikome nije podnela bilo kakvu izjavu, prijavu, pismo ili bilo šta drugo da je učinjeno nešto nezakonito, „ali se 2018. odjednom pojavila ovakva priča“. Devojka koja se prva osmelila da priča o svom traumatičnom iskustvu, detaljno je opisala kada, gde i kako ju je Vukašinović navodno silovao. Takođe je objasnila i zbog čega je više godina ćutala o tome. Nakon silovanja koje se prema njenom svedočenju dogodilo u crkvi Ružica, kaže da se pet meseci zatvorila u stan. Sa traumom nije uspela da se izbori sama i na kraju se obratila psihijatru. „Mojim roditeljima i bratu sam sve rekla nakon osam godina ćutanja. Danas znaju skoro sve“, zaključila je. Njen otac se takođe obraćao patrijarhu Irineju, ali on nije odgovorio na njegovo pismo niti molbu da ih primi na razgovor.

Ćutanje

Od patrijarha Irineja ali i Sinoda SPC kojima smo uputili nekoliko pitanja u vezi s ovim slučajem, nismo dobili odgovor. Za njegovu svetost je to „završena priča“ iako je predmet još uvek aktuelan pred crkvenim sudom. Vladimir Vukašinović je i starešina crkve Ružica na Kalemegdanu, ali i jedan od najbliži saradnika patrijarha Irineja.

Zatvoreni vrtići u Novom Pazaru

Gradski štab za vanredne situacije Novog Pazara zabranio je rad javnih i privatnih vrtića, dečjih igraonica i penzionerskih klubova, saopšteno je iz lokalne samouprave. Novim  merama ograničeno je i radno vreme kladionica i objekata u kojima se organizuju igre na sreću od 7.00 do 19 sati, udaljenost stolova u tim objektima mora biti najmanje dva metra, a za sve koji borave u njima obavezno je nošenje maski. Zabranjeno je korišćenje sportskih terena, a sva igrališta i teretane na otvorenom biće razmontirani. Kao i u vreme vanrednog stanja, na pojedinim lokacijama u gradu biće postavljeni rezervoari sa dezinfekcionim sredstvima. Zbog povećanja broja slučajeva zaraze korona virusom u Novom Pazaru je, kao i u Tutinu, proglašena vanredna situacija.

KBC “Mišović” ponovo u kovid režimu, tu će se lečiti i zaražena deca iz cele Srbije

Kliničko-bolnički centar “Dr Dragiša Mišović” ponovo se vraća u kovid režim rada, zaključak je sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica. “Zbog povećanog broja obolelih od kovid 19 od sutra ujutru KBC “Dr Dragiša Mišović” se vraća u kovid režim rada i primaće isključivo kovid pacijente”, rekao je Lončar novinarima posle sastanka On je pojasnio da će se zaražena deca iz cele Srbije lečiti u toj zdravstvenoj ustanovi, kao i zaraženi pacijenti kojima je neophodna hemodijaliza.

By admin