Objavljeni planovi za OŠ: Gradivo nije sažeto, moguće odstupanje do 20%

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja uradio je planove realizacije nastave u slučaju neposredne ratne opasnosti, ratnog stanja ili drugih vanrednih situacija i okolnosti, u kojima je taksativno navedeno šta će se raditi na časovima svih predmeta od prvog do osmog razreda.  Izuzetak je fizičko za koji će, zbog specifičnosti samog predmeta biti urađen plan po temama i izborni predmeti – drugi strani jezik, građansko vaspitanje i verska nastava, za koje planovi realizacije nisu urađeni pošto je zahtev Ministarstva prosvete bio da se definišu samo za obavezne predmete.

Plan realizacije nastave biće sastavni deo Pravilnika o posebnom programu obrazovanja i vaspitanja i predstavlja osnovu za planiranje, organizaciju i realizaciju nastave, rečeno je Danasu u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV). U toj ustanovi objašnjavaju da gradivo nije sažeto, ali da u Pravilniku o posebnom programu piše da je dozvoljeno odstupanje do 20 odsto. – Dakle, u zavisnosti od modela realizacije nastave, koji će se možda menjati tokom godine kako se bude razvijala epidemiološka situacija u pojedinim regionima, svakoj školi je ostavljena mogućnost da odstupi od plana realizacije do pomenutog procenta. Jedna od prednosti plana realizacije nastave je što će u svim školama biti isti redosled tema i nastavnih jedinica, a to će biti usklađeno sa TV časovima, pa će svi raditi istim redosledom – navode u ZUOV-u.

Što se tiče srednjih škola, u ZUOV-u kažu da plan realizacije nastave nije bilo moguće uraditi zbog velikog broja različitih programa i u gimnazijama (različiti smerovi, specijalizovana odeljenja), a naročito u srednjim stručnim školama. Zbog toga će svaka škola doneti plan realizacije nastave u skladu sa svojim programom nastave i učenja. Srednje škole će dobiti plan snimanja TV časova sa kojim treba da usklade rad, pošto će za opšteobrazovne predmete u gimnazijama i neke stručne predmete u srednjim stručnim školama biti obezbeđena TV nastava preko kanala javnog servisa. Očekuje se da Pravilnik o posebnom programu obrazovanja i vaspitanja škole dobiju danas.

Pojedini sindikati su ranije upozorili da planovi i programi nisu revidirani, a trajanje časa je smanjeno na 30 minuta, zbog čega će biti nemoguće preći propisano gradivo. Ministar prosvete Mladen Šarčević je, međutim, rekao da direktori škola treba normalno da planiraju rad, kao što bi planirali da nema pandemije i da je jedina razlika je u tome što čas traje 30, umesto 45 minuta i što sada uvodni deo časa ne postoji.

Nezavisnost protiv odlaganja početka nastave

Gradski sindikat prosvetnih radnika Srbije ,,Nezavisnost“ smatra da nema potrebe odložiti početak školske godine u svim školama. Taj sindikat je posle sednice Izvršnog odbora saopštio da treba objektivno i istinito sagledati bezbednosne uslove u svakoj školi. U jedinicama lokalne samouprave u kojima škole nisu u mogućnosti da blagovremeno izvrše sve zdravstveno-bezbednosne preporuke opravdano je odlaganje početka nastave, kažu u ,,Nezavisnosti“.

Početak školske godine – prelomni trenutak u epidemiji

Do prvog školskog zvona u Srbiji ostalo je još samo nekoliko dana, a i dalje je previše nepoznanica. Veličina problema verovatno će moći da se vidi tek kad školska godina počne. Učiteljica Nataša Nikolić iz Niša se ne plaši – ni novih obaveza, ni novih uslova rada. Spremna je, kaže, da sprovodi epidemiološke mere u okviru svog odeljenja, onako kako je propisano. I nada se podršci roditelja koji bi svakodnevno trebalo da prate zdravstveno stanje svoje dece. „Moj lični utisak je da ni kod ostalih nastavnika nema straha. Činjenica je da živu reč nastavnika i kreativno podsticajnu atmosferu na času ne može da zameni nijedna onlajn-nastava“, kaže učiteljica.

Previše nepoznanica Međutim, dok ministar prosvete ubeđuje javnost da je sve jasno i „pod konac“, i da su škole spremne za početak rada, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži odlaganje početka školske godine na bar dve nedelje – zbog toga što još mnogo toga nije jasno. Kažu da lokalne samouprave nemaju novca za nabavku maski i dezinfekcionih sredstava, i da škole nemaju vremena da se adekvatno pripreme. „Za sve su odgovorne škole, direktori i nastavnici. Sredstva bi trebalo da nabave lokalne samouprave, koje, videli smo mnogo puta, nije briga za obrazovne institucije. A tamo gde ih je briga, nemaju para. Do marta nismo imali sapun, sad nećemo imati maske i dezinfekciona sredstva. Pretpostavljam da će sve ponovo morati da donose roditelji i nastavnici“, za DW kaže predsednica Unije Sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković. Negoduju i roditelji, jer još nije poznato kako će praktično izgledati nastava. Koliko dana će deca ići u školu, a koliko će pohađati nastavu od kuće? Koliko će porodica biti opterećena novim načinom rada s decom i da li škola može da sprovede efikasnu zaštitu od zaraze? Tu je i pitanje kako će izgledati boravak dece u školi i da li u njima ima dovoljno prostora, budući da je preporuka ministarstva da svako dete ima svoja 4 kvadratna metra u učionici. To bi za petnaest đaka značilo – 60 kvadratnih metara.
Grupa A i grupa B Jednom od najvećih osnovnih škola u Nišu, školom „Sveti Sava“, rukovodi direktorka Sanela Tarana. Kaže da će sva deca biti podeljena u dve grupe. „Za mlađe razrede od prvog do četvrtog razreda biće dve grupe – A i B. Obe će biti u prepodnevnoj smeni. Što se tiče učenika starijih razreda, oni će ići po kombinovanom sistemu, gde će grupa A imati rad s nastavnicima ponedeljkom, sredom i petkom, a onlajn-nastavu preko televizije utorkom i četvrtkom. A grupa B obrnuto. Naravno, učitelji i nastavnici imaju obavezu da šalju materijale onima čiji su se roditelji izjasnili da će im deca sve vreme nastavu pohađati onlajn. Te grupe će se smenjivati svake nedelje“, objašnjava direktorka Tarana
Do je definitivno više posla za nastavnike. „Jeste tamo izračunata norma i nastavnici zaista imaju, kao i svi ostali, četrdesetočasovnu radnu nedelju. Nema svaki nastavnik svakog dana pet časova, ali biće i takvih dana. Biće možda više posla za učitelje, nego za nastavnike. Učitelji svakako moraju da rade u dve smene, koliko god da su te smene skraćene, a pored toga da imaju i onlajn-kontakt sa učenicima koji su se opredelili za takvu nastavu“, kaže direktorka niške škole.
Šta sa nastavnicima hroničnim bolesnicima? Za sada se zna da sigurno neće biti pevanja na časovima muzičkog, niti timskih sportskih igara na časovima fizičkog, ali i to da će odgovaranje i provera znanja biti – u školi. Još uvek se ne zna kako će se na primer kombinovati nastava s nastavnicima koji zbog nepunog fonda časova predaju u nekoliko škola, kao i ono za šta se Unija sindikata prosvetnih radnika zalaže, a to je kako će sistem zaštiti nastavnike iz zdravstvenih rizičnih grupa. Direktorka Tarana objašnjava da će o tome tek biti raspravljano na sastancima na kojima će se direktori škola najverovatnije dogovoriti da nastavnicima koji imaju časove u više škola bude organizovana nastava tako da u jednoj školi sve časove ima u toku jednog dana. A kada je, kaže, reč o nastavnicima koji imaju hronične bolesti – tu neće svakom moći da se izađe u susret. „Što se hroničnih bolesnika tiče, do sada nije bilo zahteva tog tipa. Prema uputstvu Ministarstva, trebalo bi da na neki način poštedimo nastavnike hronične bolesnike u smislu da više rade onlajn. To je, međutim, možda moguće za neke predmete, ali ja ne mogu učitelja kome je obavezna radna nedelja da poštedim i da on samo radi onlajn“.
Roditelji su glavni faktor Za epidemiologa i člana kriznog štaba Branislava Tiodorovića, početak školske godine prelomni je trenutak u kompletnoj epidemiji, ali i veoma važan korak za svako dete i za normalizaciju života. On naglašava da je naučno utvrđeno da deca od 5 do 10 godina veoma retko oboljevaju od kovida 19 – jedan do dva odsto – dok bi decu preko 12 godina trebalo tretirati kao odrasle. „Biće dosta promena, deca će morati da nose maske, a to će morati da nauče i ovi najmlađi. Roditelji su glavni faktor. Oni svakodnevno moraju da proveravaju zdravstveno stanje svoje dece. Zna se sigurno da neće biti rekreativne nastave, neće biti ni ekskurzija. I znate šta, ako dođe do porasta broja obolelih – među odraslima, ne mora među decom – tog dana zatvaramo škole i kažemo: Idemo onlajn“, objašnjava Tiodorović i dodaje da taj porast uopšte ne mora da ima veze sa školom, već možda sa završenim godišnjim odmorima.
Posle dugog raspusta, ove godine dakle neće biti šaputanja po hodnicima, okupljanja u školskom WC-u ili školskom dvorištu. Deca će na nova pravila morati da se naviknu, kao i na to da će uvek biti pod nadzorom nastavnika, čak i na velikim odmorima. Moraće da se naviknu i nastavnici – da pokušaju da odgovore na nejasne zahteve i da sačuvaju zdravlje. Veličina problema, ocenjuju u Uniji Sindikata prosvetnih radnika, moći će da se vidi tek kad školska godina počne.

Produženi boravak veliki izazov za novosadske škole

Školska 2020/2021. godina donosi brojne izazove pred roditelje, ali i pred nastavno osoblje, saglasni su direktori novosadskih osnovnih škola koji su o pripremi za nastavu i o preventivnim merama pričali za portal  021. Nastava u osnovnim školama biće uglavnom organizovana tako da mlađi razredi (od prvog do četvrtog) pohađaju nastavu pre podne, a stariji (od petog do osmog) posle podne. Odeljenja će, mahom, biti podeljena u dve grupe po 15 (ili manje) učenika.  Učitelji i nastavnici imaju operativne planove u skladu sa programom za rad u ovakvim uslovima, potvrđuju direktori novosadskih škola i ističu da će ova nastava biti usklađena sa satnicom nastavnih jedinica koje učenici mogu raditi onlajn preko sredstava javnog informisanja i platforme RTS planeta.

Milan Spasojević, direktor OŠ “Kosta Trifković” kaže za 021.rs da će se u školi primenjivati kombinovani model nastave i da će doći do određenih promena koje se tiču predmeta i nastavnih jedinica. “Deca će neposredno u radu imati obavezne predmete, srpski, matematiku, istoriju, hemiju, biologiju, fiziku, i geografiju. Što se ostalih predmeta tiče, kod nekih je broj časova smanjen, umesto tri časa fizičkog biće jedan čas. Oni će jedan deo raditi nešto drugačije”, objašnjava Spasojević. Kako navodi, neki predmeti će se raditi isključivo onlajn. 

Produženi problemi sa produženim boravkom Kao jedan od najvećih izazova za veliki broj škola pokazao se i produženi boravak. Ovo smatra i Spasojević koji predvodi školu u kojoj se skoro 300 roditelja opredeljuje za dnevni boravak. Problem je, ipak, što obaveza brige o deci u dnevnom boravku spada na sedam nastavnika. “Postoji pritisak da se dnevni boravak organizuje u punom obimu. Ukoliko bude nastavljen pritisak, nama će za rad u produženom, u skladu sa uslovima kriznog štaba, biti potrebno još nastavnika. Za te potrebe ćemo, verovatno, iskoristiti prisustvo kolega koji predaju neke od izbornih predmeta koji se rade onlajn, kao što su građansko, veronauka, fizičko i muzičko”, priča Spasojević.  U skladu sa merama biće organizovana i ishrana, pa će u trpezariji deca morati da sede na propisanoj udaljenosti i da izbegavaju kontakte, što će kontrolisati zaposleni u produženom boravku.
Produženi boravak kao izazov vidi i Nemanja Jovišević, direktor Osnovne škole “Miroslav Antić”, koji za 021.rs kaže da su u ovoj školi već preraspodeljeni nastavnici fizičkog, veronauke i građanskog vaspitanja, ali i pedagozi i psiholozi koji bi mogli da pomognu nastavnicima koji rade u boravku.
U Osnovnoj školi “Dositej Obradović” ne vide rešenje u angažovanju drugih nastavnika, već u pokušaju da se smanji broj korisnika dnevnog boravka tako što će se apelovati na roditelje da, ukoliko baš ne moraju, ne prijavljuju decu za ovu opciju. 
Ukoliko dete pokaže simptome – soba za izolaciju Nemanja Jovišević za 021 otkriva da će škola “Miroslav Antić” imati i “učionicu za izolaciju”. “Odvojili smo i jednu učionicu koja nam služi za izolaciju. U tom slučaju, ukoliko učitelj ili nastavnik primeti da je učeniku loše ili da mu se stanje pogoršava, pored one standardne procedure gde obaveštavamo roditelje da dođu po dete, smeštamo dete u odvojenu prostoriju u kojoj će, naravno, u svakom trenutku biti neko od kolega kao dežurni nastavnik. To je sad moguće izvesti jer od petog do osmog razreda učenici idu u poslepodnevnu smenu, biće tu veliki broj nastavnika koji će moći da se brinu o tome”, naglašava Jovišević.  Ipak, ističe da je važno da roditelji shvate da je neophodno da izmere telesnu temperaturu detetu pre nego što krene od kuće.
Prostorija za izolaciju određena je i u Osnovnoj školi “Dositej Obradović”, navodi za 021 direktor te ustanove Stanimir Paunić. Paunić naglašava da dete kod kog se primete simptomi mora biti izolovano na adekvatan način, bez panike i zastrašivanja. “To će se tako izvesti da se neće druga deca, naročito mlađi razredi, uznemiriti i osetiti ugroženim. Naravno, sve u skladu sa uputstvima koja imaju i nastavnici. I roditelji će biti obavešteni. Sve je to na neki način isplanirano kako ide. Neće se praviti nepotrebna panika, ali opet sledimo sva uputstva Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete”, kaže Paunić.
Uprkos nestabilnoj epidemiološkoj situaciji, većina roditelja opredelila se za redovnu nastavu u školama. Sagovornici 021 ocenjuju da taj broj ne prelazi dva, tri odsto od ukupnog broja učenika.

Pripremna nastava za kikindske učenike nižih razreda osnovnih škola

Povratak u školu biće pravi izazov, posebno za najmlađe učenike, koji nisu imali vremena da u prethodnoj školskoj godini u potpunosti osete pravu đačku atmosferu. Zbog toga je Centar lepih veština u Kikindi tokom ove nedelje organizovao pripremnu nastavu za učenike nižih razreda osnovnih škola, kako bi se što bolje pripremili za septembarske obaveze, koje ih očekuju u novim okolnostima. Iako se još nisu vratili u školske klupe, mala grupa đaka iz Kikinde i sada je vredna. Poslednje dane gotovo polugodišnjeg raspusta provode učeći pesmice, usavršavajući čitanje i pisanje i ponavljajući gradivo iz različitih predmeta. Škola im je nedostajala, pa je kikindski Centar lepih veština prava adresa za pripreme za nove obaveze. Uz srpski, matematiku i ostale predmete, u Centru lepih veština u Kikindi decu pripremaju i za nove okolnosti u kojima će se sada odvijati nova školska godina. Rad u manjim grupama i maske su novine koje će morati svi da usvoje i ispoštuju. “Ovde smo isto uveli sve mere, da deca naviknu, pošto će i u školi morati da sve vreme imaju masku na licu. Tako da smo to uveli da vežbaju, da osete, da rade sa maskom i da komuniciraju”, rekla je Sanja Jakšić, učiteljica.

Osim za učenike drugih razreda, kikindski Centar osmislio je program priprema za buduće prvake. Cilj je i dalje isti: da najmlađi učenici što lakše osete prve školske obaveze. https://www.youtube.com/watch?v=akT9iK8xzmY&feature=emb_logo

Rektorka: Uspeh studenata kao lane,  nastava po kombinovanom modelu

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je u sredu  da je po preliminarnim podacima, uspeh polaganja ispita u junu i julu na većini fakulteta u Srbiji bio skoro isti kao u istom periodu prošle godine. “To nas je prijatno iznenadilo i govori o odgovornosti koju su studenti pokazali i ozbiljnosti pristupa studijama. Verujem, uz iskustvo koje smo stekli, da ćemo uspeti sve ispitne rokove do kraja školske godine realizujemo na odgovarajući način”, navela je rektorka. Gostujući na Radio televiziji Srbije, ona je rekla da će se zbog epidemije korona virusa, teorijski deo nastave u novoj akademskoj godini izvoditi onlajn a praktični deo na fakultetima. „Ništa se ne menja kako je bilo od maja, juna. Fakulteti su se logistički pripremili kako da studenti borave u njima na najbezbedniji način, od obaveznog nošenja maski, dezo-barijera i sredstava za dezinfekciju ruku do pravila da u prostorima za polaganje ispita može da bude jedan student na četiri kvadrata“, navela je rektorka.

Najavila je i da će biti razmotrena mogućnosti da se diplomira „sa malim zakašnjenjem“ ali i dodala da je to „predmet dogovora“. „Verujem da će sve da se razjasni na sednici Senata Univerziteta koja će biti održana 9. septembra“, kazala je rektorka. Komentarišući zahteve studenata za smanjenje školarine za 30 odsto u narednoj akademskoj godini, ona je rekla da će Senat Univerziteta razmotriti mogućnosti za to ali i dodala da „negde neko mora da plati uslugu visokog obrazovanja“.

Domovi spremni za prijem studenata, očekuju se nova pravila

Svih 10 objekata za smeštaj studenata u Novom Sadu su spremni. Urađena je kompletna dezinfekcija, deratizacija i sve mere preporučene od resornog miistarstva. Još uvek važe pravila od marta koja podrazumevaju maske, dezobarijere, distancu, a nakon novog konkursa od 15. septembra očekuju se nova. Od 3.064 studenta 40 odsto je već stiglo u domove. Kako kažu, na pravila usled epidemije su se već navikli, ali na ona koja se odnose na ispitne rokove – nisu. Nova studentska godina, ali stara pravila i dalje važe. “Ispred svakog objekta stoje dezobarijere gde studenti prilikom ulaska moraju da stanu da se dezinfikuje njihova obuća, zatim u objekat ne možete ući bez maske. Mi smo u tom smislu obezbedili u jednom momentu čak 46.000 maski da onaj ko nema može da uzme na portirnici. Obezbeđene su i zaštitne rukavice/dozere za ruke. Svi stolovi u učionicama za ruke su razmaknuti dovoljno”, saopštio je Steva Lazarević, pomoćnik direktora za smeštaj Studentskog centra Novi Sad.

Svakog dana broj studenata u domu će biti sve veći, a novi konkurs za brucoše planiran je od 1. do 15. septembra. Do tada se očekuju i nove preporuke i nova uputstva za rad studentskih domova, ali kako kažu u upravi, dalje funkcionisanje najviše će zavisiti od studenata. https://www.youtube.com/watch?v=WY_ejf64jLw&feature=emb_logo

Proverava se javna rasveta oko i u novosadskim školama

Radnici “Stana” počeli su sa proverom funkcionisanja javne rasvete u ulicama gde se nalaze škole, saopštilo je ovo javno-komunalno preduzeće. Takođe, proverava se i rasveta u školskim dvorištima. Kako je navedeno, razlog je početak školske godine. Cilj akcije je da se eventualni kvarovi otklone do 1. septembra i nivo bezbednosti podigne na viši nivo.

Odluka o Sajmu knjiga 15. septembra

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, kaže da se s predstavnicima udruženja izdavača, članovima odbora i menadžmentom Beogradskog sajma dogovorio da se još jednom sastanu 15. septembra i da tada odluče o održavanju Beogradskog sajma knjiga. Karl je za Tanjug rekao da su predstavnici sajma su za održavanje u predviđenom terminu u skladu sa epidemiološkim preporukama koje tada budu na snazi. “Moje mišljenje je da je održavanje Sajma knjiga sa znatno manjim brojem posetilaca ekonomski teško održivo i za organizatora i za izdavače. Prosečna dnevna poseta u normalnim uslovima oko 20 000 ljudi, a sada je u opticaju brojka od 500 ljudi na kulturnim dešavanjima u zatvorenim prostorima, što krizni štab tek treba da usvoji. Naravno, videćemo kakva će epidemiološka situacija biti za mesec dana” kazao je Karl.

Kako kaže, u međuvremenu je zatražio od kolega sa Beogradskog sajma da izađu sa projekcijom koja je to minimalna frekvencija ljudi, dovoljna da i sajam i izdavači mogu da pozitivno posluju. “Nakon uvida u tu procenu od kriznog štaba ćemo zajedno zatražiti mišljenje da li je to izvodljivo jer je i najmanja brojka po standardima posete Sajma knjiga, daleko veća od onoga što će sa najavljenim relaksiranjem mera biti dozvoljeno” ističe Karl. On je napomenuo da postoji razmišljane izdavača i predsednika odbora Duška Kovačevića da se smotra eventualno pomeri na decembar pa da ove godine to bude novogodišnji Sajam knjiga. “To je takođe predlog vredan razmišljanja. U svakom slučaju sagledaćemo sve organizacione, ekonomske, programske i pre svega zdravstvene aspekte održavanja Sajma knjiga i potom doneti konačnu odluku sredinom sledećeg meseca” kazao je Karl.

Poetsko-recitatorski konkurs “Od deteta do poete”

“Od deteta do poete” naziv je poetsko-recitatorskog konkursa za decu uzrasta do 14 godina, koji je raspisalo dečije odeljenje Gradske biblioteke u Novom Sadu. Ono ove godine obeležava 65 godina od osnivanja. Sa ciljem da podstaknu decu da što više čitaju i pišu pesme, zaposleni Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke u Novom Sadu su kao temu tog konkursa izabrali naslov “Kada dete raste do poete, to je putovanje kroz maštu i znanje”.

Pesnici Goran Novakov, Branko Stevanović i Elizabeta Georgijev mentori prvog dela projekta – pojasnili su pisanje poezije u tri video-forme, dok je Klub umetnika bina predočio na koji način recitovati. Ono što taj konkurs razlikuje od ostalih, jeste njegov poetsko-recitatorski karakter, što znači da osim pisanja pesme, treba da je izrecituju. Da bi kreativci u tome bili što uspešniji, na zvaničnoj fejsbuk stranici Dečijeg odeljenja postavljaju se saveti mentora kako napisati ili pravilno izrecitovati pesmu. Iz biblioteke kažu da za sada ima odziva i da je važno da od malih nogu razgovaraju o važnosti čitanja i imaju u vidu da je knjiga veliki drug. Do 5. septembra zainteresovana deca uzrasta do 14 godina mogu poslati svoju pesmu na mail: oddetetadopoete@gmail.com , kao i njen audio-zapis.

Karavan radosti i prijateljstva opet putuje Srbijom

Predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije (SIM) Ivana Jovanović izrazila je veliko zadovoljstvo zbog nastavka Igara u Sremskoj Mitrovici. Karavan radosti i prijateljstva nastaviće narednih dana da putuje Srbijom, a deca su  imala priliku da se nadmeću u 10 različitih sportova.

“Sa zadovoljstvom mogu da kažem da i ove godine vlada veliko interesovanje i dečaka i devojčica za učešće na Coca-Cola kup turniru u malom fudbalu. Možemo da najavimo i novi turnir koji je pred nama, a zakazan je za 29. avgust, u Vrelu, kod Uba, na divnim terenima FK Vrelo Sport, u rodnom mestu našeg ambasadora Nemanje Matića. Naravno, spremamo i SIM-ovcima širom Srbije mnoga iznenađenja. Ako situacija to bude dozvolila, realizovaćemo sve planirane turnire, uz pridržavanje svih mera Vlade Republike Srbije i drugih nadležnih organa. Finalisti iz svake od sredina, predstaviće se potom na državnom finalu, koje je planirano za drugu polovinu septembra”, najavila je Ivana Jovanović. Ona je posebno istakla da će takmičenja u nastavku sezone biti prilagođena trenutnoj situaciji, te da će se realizovati u malo drugačijem formatu nego što su SIM-ovci navikli. Odboru Igara, neophodno da ove smernice učesnici i organizatori drugog dela sezone detaljno prouče, a potom i primene bez ikakvih odstupanja.

Organizatori napominju da postoji i mogućnost češćih izmena planova i pravila, koje će diktirati razvoj epidemiološke situacije, pa je stoga važno da se potencijalni učesnici na Igrama svakodnevno informišu o eventualnim novostima na web portalu Igara i na društvenim mrežama.

Igre su  nastavljene i održane u Sremskoj Mitrovici takmičenjem u odbojci i odbojci na pesku. “Ovo je, inače, prva manifestacija koja je u našem gradu održana nakon okončanja vanredne situacije, naravno, uz poštovanje svih propisanih mera. Sremska Mitrovica je od prvog dana uz Sportske igre mladih kao veran i odgovoran član ove velike sportske porodice. Posebno bih se zahvalio Gradu Sremska Mitrovica zbog podrške koju Igre dobijaju i ministru Branislavu Nedimoviću, jer voli sport i takođe podržava ovu našu lepu priči”, istakao je Nemanja Crnić, generalni sekretar Sportskog saveza Sremske Mitrovice i koordinator Igara za taj grad.

Da bi i u ovoj sezoni deca Srbije učesnici u Igrama maksimalno uživali u svakom segmentu najlepše sportske priče pobrinuli su se dugogodišnji partneri, pokrovitelji i sponzori Igara: predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, Vlada Republike Srbije, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, generalni sponzor – Kompanija Dunav osiguranje, kompanije Coca-Cola , Elektroprivreda Srbije, Banka Poštanska štedionica, Naftna industrija Srbije i Podravka Srbija i medijske kuće, kojima se rukovodioci u Sportskim igrama mladih putem zahvaljuju.

Studentu iz Niša potrebno lečenje u Istanbulu

Marko Mladenović, 22-godišnji student iz Niša koji je oboleo od karcinoma kičme, trenutno je sa roditeljima na lečenju u Istanbulu. Kako troškovi lečenja daleko prevazilaze mogućnosti porodice, u prikupljanje pomoći uključili su se i prijatelji i organizacija “Budi human”. I pored toga, roditelje uz svaku novu zakazanu terapiju prati bojazan da neće moći da je priušte. Marku Mladenoviću je tumor na kičmi ustanovljen prvi put kada je imao 15 godina. Tada ga je uz pomoć niških lekara pobedio. Opaka bolest ponovo se javila pre nekoliko meseci i posle dve nove operacije u Nišu skupo lečenje je nastavljeno u Turskoj. “Nama je na svakih 21 dan potrebno 6.000 evra, kako bismo mogli da obezbedimo Marku hemioterapiju. Koliko će da budu ne znamo zaista, to zavisi od njegovog stanja i toka lečenja”, kaže njegov otac Najdan Mladenović.

Prijatelji i rodbina na sve načine pokušavaju da pomognu finansijski da Marko, koji je ostao nepokretan, nastavi lečenje u Istanbulu. “Jedan od načina na koje prikupljamo novac jeste i Fejsbuk grupa ‘Budi human – humanitarne licitacije’, gde ljudi mogu da ostavljaju svoje stvari, da ih prodaju, licitiraju i da sav prihod ide na žiro-račun Marka Mladenovića”, objašnjava prijatelj porodice, Branislav Janković, književnik. U akciju se uključila i fondacija “Budi human”. Ipak, sve to nije dovoljno, naročito jer broj terapija nije izvestan. “Mi se nalazimo već mesec i po dana ovde i koliko će ovo lečenje da traje zaista ne znamo. Prilikom dolaska ovamo, svi rođaci i prijatelji koji su mogli da pomognu zaista su i pomogli”, navodi Markov otac. Prijatelji i porodica, a pre svega roditelji koji su iscrpli sve finansijske mogućnosti, nadaju se da će uz pomoć ljudi dobre volje Marko ipak privesti lečenje kraju, vratiti se u Niš i nastaviti da studira i ostvaruje planove i želje koje nisu vezane samo za ozdravljenje. 

Vremeplov: Sv. Sava prvi srpski arhiepiskop

Patrijarh Manojlo Saranten, uz saglasnost vizantijskog (nikejskog) cara Teodora I Laskarisa hirotonisao je na današnji dan 28. avgusta 1219. godine Savu Nemanjića, potonjeg Svetog Savu, za prvog srpskog arhiepiskopa. Tim činom Srpska Pravoslavna crkva postaje autokefalna (samostalna). Središte srpske crkve u prvo vreme bilo je u manastiru Žiča. Car Stefan Dušan uzdigao je 1346. godine srpsku crkvu na rang patrijaršije.

Vremeplov: Umro Sima Pandurović

Srpski pisac Sima Pandurović, jedan od osnivača srpske moderne umro je 28. avgusta 1960. Filozofski fakultet završio je u Beogradu, bio je gimnazijski profesor u Valjevu i Beogradu, uređivao je više časopisa, od kojih je najznačajniji “Misao” – koji je sam i objavljivao. Kritika je oštro reagovala na njegovu prvu zbirku pesama “Posmrtne počasti”, prožetu pesimizmom. Kasniji stihovi misaono su složeniji, ali i u njima preovladava rezignacija. Ispevao je i niz rodoljubivih pesama. Prevodio je s francuskog i engleskog – posebno uspešno Šekspira. Svojim sveukupnim radom ostavio je veliki trag u srpskoj kulturi. Ostala dela: zbirke pesama “Dani i noći”, “Okovani slogovi”, “Stihovi”, “Pesme”, knjige eseja “Razgovor o književnosti”, “Ogledi iz estetike”.

Vremeplov: Rođen Gete

Na današnji dan 28. avgusta 1749. godine rođen nemački pisac Johan Volfgang Gete, jedna od najznačajnijih i najuticajnijih ličnosti nemačke i svetske književnosti. Pored književnosti, gde se ogledao u gotovo svim rodovima, bavio se i filozofijom, prirodnim naukama, slikarstvom i drzavničkim poslovima u Vajmaru. Nekoliko godina posle završenih studija prava u Stazburu preselio se u Vajmar, gde je 28 godina bio upravnik pozorišta. Pored literarnog stvaralaštva – pisao je liriku, drame, romane, intenzivno se bavio filozofijom, prirodnim naukama, slikarstvom i državničkim poslovima u Vajmaru. Srbe je zadužio pisanjem o srpskoj narodnoj poeziji, kojom se oduševljavao, i prevodom više narodnih pesama, uključujući “Hasanaginicu”. Bio je pod uticajem Herdera koji je takođe bio sklon Srbima. Ostavio je jednu od najvećih i najzanimljivijih zbirki pisama. Dela: romani “Faust”, “Vilhelm Majster”, “Verter”, “Izbor po srodnosti”, drame “Gec od Birlinhema”, “Egmont”, “Ifigenija na Tauridi”, “Torkvato Taso”, tragedije “Klaviho”, “Vanbračna kći”, ep “Herman i Doroteja”, putopis “Putovanje po Italiji”, autobiografsko delo “Iz mog života”, poezija “Marijenbadska elegija”, “Rimske elegije”, “Zapadno-istočni divan”, epigrami “Ksenije”, “Teorija boja”.

Vremeplov: Umro Hugo Grocijus

Na današnji dan 28. avgusta 1645. godine umro holandski pravnik, pisac i humanista Hugo Grocijus, osnivac škole prirodnog prava i nauke o međunarodnom pravu.

Vremeplov: Zabrana trgovine robovima u Britanskoj imperiji

Na današnji dan 28. avgusta 1833. godine parlament je zabranio trgovinu robovima u celoj Britanskoj imperiji.

Zaštitnik građana: Zaštititi dete prilikom saslušanja zbog zlostavljanja

Zaštitnik građana uputio je molbu Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, paralelno sa postupkom koji je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo posle navoda iz medija o seksualnom zlostavljanju deteta iz tog grada, da prilikom saslušanja oštećenog deteta preduzme radnje za izbegavanje sekundarne viktimizacije žrtve i zaštite najboljeg interesa deteta. Kako se navodi u saopštenju kancelarije Zaštitnika građana, u molbi tužilaštvu ukazano je da prilikom saslušanja oštećenog deteta iz Zaječara treba koristiti tehnička sredstva za prenos slike i zvuka uvek kada je to moguće, u posebno opremljenim i deci prilagođenim prostorijama. „Zaštitnik građana se obratio zaječarskom Višem tužilaštvu u okviru obaveza svih državnih organa Srbije da preduzimaju aktivnosti i razmenjuju informacije u cilju zaštite zagarantovanih ljudskih prava i sloboda svih građana, s obzirom da u zakonom propisanim nadležnostima Zaštitnik građana nije ovlašćen da, između ostalog, kontroliše rad javnih tužilaštava“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi a na osnovu informacija iz medija, pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Centra za socijalni rad Zaječar i zatražio da ga u roku od 15 dana obaveste o merama i aktivnostima koje su preduzeli u ovom slučaju. Prema navodima u medijima, Više javno tužilaštvo u Zaječaru odredilo je zadržavanje za V.S.(64) zbog sumnje da je seksualno zlostavljao osmogodišnju devojčicu iz tog grada.

Mladi sa posebnim potrebama sa Kosmeta u poseti Prijedoru

U okviru projekta “Spojimo decu Kosmeta i Srpske” u trodnevnu posetu Prijedoru sa Kosmeta su doputovala deca i mladi sa posebnim potrebama i njihovi roditelji. Za njih četrdesetoro domaćini su pripremili brojne aktivnosti, kako bi im boravak u gradu na Sani bio što prijatniji. Radost i pesma bili su pečat trinaestočasovnog putovanja od Kosovske Mitrovice do Prijedora, kažu roditelji dece. Ni gosti, a ni domaćini nisu mogli, ali ni želeli da sakriju emocije zbog ponovnog susreta. “Ovo je veliko zadovoljstvo. Naša deca su dole na KiM zatvorena, jedino ovo udruženje što radimo neke onlajn časove, jedino su deca malo više aktivna”, navodi Svetlana Jovanović, majka deteta iz Kosovske Mitrovice.

Udruženje “Podrži me – 9. januar” ima 152 članova, dece i mladih sa poteškoćama u razvoju, od sedam do 25 godina. Dolazak u Prijedor za njih je više od putovanja, iako je poseta redukovana zbog pandemije koronavirusaU trećoj, trodnevnoj poseti Prijedoru, čeka ih niz aktivnosti. U muzeju Kozare sa početkom od 11 časova biće održana aukcija slika i sva prikupljena sredstva biće donirana za nastavak izgradnje dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici. “Mi smo odlučili da utorak organizujemo čin bratimljenja JU ‘Centar Sunce’ sa njihovim udruženjem ‘Podrži me’ iz Kosovske Mitrovice. Mislim da će to biti vrhunac ili čin našeg prijateljstva”, naglašava Slađana Radaković, direktor JU “Centar Sunce”, Prijedor.

U sredu su gosti sa Kosova i Metohije posetili Banjaluku. Cilj posete je pružiti im ono što nemaju u rodnom kraju, a sloboda je jedna od najbitnijih stavki koju domaćini žele da osete u Republici Srpskoj. “Ovde su uvek dragi gosti naši sa Kosova i Metohije, ovde samo nastavljamo ogromnu saradnju, podršku odbora ovoj kategoriji dece i odabrali smo baš njih koji inače imaju težinu života, a na Kosovu i Metohiji posebno. Nekako mi se čini da smo pobedili koronavirus njihovim dolaskom i da nastavljamo onaj naš veliki projekat spojimo decu sa KiM i Republike Srpske, i želimo da se ovde lepo osećaju”, poručuje Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske.

Poseta dece sa Kosova i Metohije Prijedoru i okolini samo je mali deo velikog projekta deveti po redu “Spojimo decu s Kosova i Metohije i Republike Srpske” koji se u potpunosti nije mogao realizovati zbog pandemije. Ako okolnosti dozvole naredne godine će u Republiku Srpsku doći više od 1.100 dece školskog uzrasta sa Kosmeta.

Korona u školama u Berlinu, u karantinu stotine učenika i nastavnika

Više od 40 škola u Berlinu, manje od dve nedelje od kada su ponovo počele da rade, prijavilo je da su njihovi učenici ili nastavnici zaraženi, potvrdile su danas nemačke vlasti. U karantinu su stotine učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola, kojih je u Berlinu više od 820. Ponovni rad škola i opasnost od njihovog pretvaranja u žarišta epidemije i rizik od širenja virusa na porodice i širu zajednicu bili su razlog velike zabrinutosti. Berlin je jedan od prvih nemačkih gradova u kojem su škole otvorene posle letnjeg raspusta.  Učenici moraju da nose zaštitne maske u hodniku, tokom odmora i prilikom ulaska u učionicu, ali ih mogu skinuti u klupama. Ta mera je naišla na kritike i tvrdnje da učenici i nastavnici moraju nositi maske sve vreme, što je obaveza u Severnoj Rajni–Vestfaliji.

Broj zaraženih u Nemačkoj je počeo da raste od sredine jula, zbog povratka turista sa odmora i masovnih okupljanja. Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da postoji suviše različitih pravila i konstatovala da ljudi ne razumeju šta mogu da rade u Berlinu, što je možda zabranjeno u Bavarskoj. U sredu je u Nemačkoj zabeleženo 1.426 novih slučajeva.

By admin