Postoje uslovi za nesmetan i bezbedan početak školske godine!

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  obavestili su na sastanku predstavnike reprezentativnih sindikata u oblasti obrazovanja da su se stekli svi potrebni uslovi za nesmetan i bezbedan početak školske godine na celoj teritoriji Republike Srbije. Na sastanku koji je u četvrtak 27. avgusta održan u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja istaknuto je da je usvojena većina predloga izneta na prethodnom sastanku, kao i da su razjašnjene određene nedoumice iz stručnih uputstava koja su  ranije upućena školama.

Predstavnici sindikata upoznati su da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo 10.000 vizira koji će preko školskih uprava biti raspoređeni školama u Srbiji za nastavnike i učenike koji zbog zdravstvenih problema ne mogu da nose zaštitne maske. Istaknuto je i da je Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti omogućilo da nedostajuća sredstava za higijenu i ličnu zaštitu u pojedinim gradovima i opštinama budu obezbeđena.  Kako je rečeno, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u prethodnom periodu bili su u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima lokalnih samouprava od kojih su dobijena uveravanja da su obezbeđene  dovoljne količine zaštitnih maski, kao i dezinfekciona sredstva za sve  obrazovne ustanove.

Predstavnici sindikata naveli su da će se obratiti  Kriznom štabu kako bi se našao način da se ugrožene kategorije nastavnog osoblja zaštite. Sa predstavnicima sindikata razgovarali su pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić, savetnik ministra zadužen za srednje obrazovanje i vaspitanje Aleksandar Pajić i Miloš Blagojević iz Sektora za srednje obrazovanje i vaspitanje.

Sastanku su  prisustvovali i predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić,  Vladimir Adžić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), Ružica Todić Brdarić iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Slobodan Brajković iz Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS).

Odbijen zahtev Unije: Škola počinje 1. septembra

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u četvrtak  održan je sastanak između sindikata prosvete i predstavnika prosvetnih vlasti, koje smatraju da je bespredmetan predlog Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) o odlaganjju početka školske godine. Kako je saopšteno iz USPRS, prosvetne vlasti su najavile da će lokalne samouprave snabdevati 110 hiljada prosvetnih radnika sa maskama, a da će se zdravstvena situacija u školama pratiti i procenjivati na 15 dana. Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije posebno ističu da ovom sastanku nije prisustvovao ministar prosvete Mladen Šarčević.

Podsetimo, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije u četvrtak da nije za pomeranje početka školske godine. “Uputstvo o nastavi nismo mogli da damo ranije jer niko nije mogao da predvidi razvoj epidemiološke situacije”, rekla je Ana Brnabić novinarima. “Sve će zavisiti od toga šta je najbolje za učenike i njihove porodice”, izjavila je premijerka uz konstataciju da nema potrebe da se početak školske godine odlaže za dve nedelje, jer je bilo dovoljno vremena za pripremu. “Važno je da deca krenu u školu, naročito najmlađi. Treba da poštujemo rokove”, rekla je Brnabić.

 “Nezavisnost” predlaže samoizolaciju učenika

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” predložio je u dopisu Ministarstvu prosvete, da Krizni štab razmotri mogućnost da se za školsku decu po povratku iz inostranstva uvede samoizolacija ili dostavljanje negativnog testa na korona virus, a ne samo upozorenje. Sindikat je ocenio da izostanak takvih učenika na početku školske godine ne bi bio prepreka njihovom obrazovanju. “Istovremeno sprečiće se potencijalno širenje infekcije u školi i dodatno obezbediti bezbedni uslovi za obrazovno-vaspitni rad”, piše u dopisu koji je sindikat uputio Ministarstvu.

Podsetimo, epidemiolog Predrag Kon izjavio je ranije u četvrtak da je moguće da će Krizni štab za borbu protiv koronavirusa preporučiti da deca koja su bila u inostranstvu novu školsku godinu započnu deset dana kasnije, zbog postojanja rizika da se u zemlju vrate zaraženi virusom. “To je važna stvar o kojoj ću pričati na sledećem sastanku Kriznog štaba. Tako bi se rizik od zaražavanja dece u školama smanjio na najmanju moguću meru. To je moja lična ideja koja ima smisla i dobro bi bilo ako bi se usvojila barem kao preporuka”, kazao je Kon za današnju “Politiku”.

Radovanović: O polasku u školu da se pitaju i nastavnici i roditelji

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je  u četvrtak  da bi nastava u školama trebalo da se odvija pod što normalnijim uslovima kad god je to moguće , ali je napomenuo da o tome kada će početi školska godina i kakva će biti nastava moraju da se pitaju i nastavnici i roditelji. Radovanović je za N1 rekao da epidemiološka situacija „još nije idealna“ i da se i dalje osećaju posledice „predizborne raskalašnosti“, ali da je bolja, iako „ne treba apsolutno verovati zvaničnim podacima“. On je poručio da u odluku o početku školske moraju da se uključe nastvnici, „koji znaju koliko je primenjivo to što se predlaže“, ali i roditelji, i ukazao da je Ministarstvo prosvete „ignorisalo sindikat prosvetnih radnika čije mišljenje mora da se poštuje“.

Radovanović smatra da su preporuke Kriznog štaba u vezi sa nastavom „razumne“, ali da bi trebalo imati u vidu i da je uzrast onih na koje se one odnose različit. On smatra da su u kritičnoj grupi deca od šest do 11 godina, jer „tako mala deca ne mogu da rukuju maskom na propisan način, dodiruju lice i različite predmete, pa postoji opasnost da unesu mikroorganizme u nos i oči“. U tim slučajevima, prema rečima Radovanovića, mora se voditi računa o tome kako je maska stavljena, što se ne može prepustiti maloj deci. Radovanović je upozorio i da povratak dece sa letovanja iz zemalja u kojima je epidemiološka situacija gora nego u Srbiji povećava rizik. Predvideo je i da će povratak u šklole „povećati učestalost bolesti“, a da će istu posledicu imati i povratak velikog broja studenata u beogradske studentske domove, pa se može očekivati da se virus i sa njih „prelije na stanovništvo“. On smatra i da „nije razumno“ da se stariji ljudi vakcinišu protiv gripa početkom oktobra, nego „ne pre“ druge polovine novembra, jer se pojava gripa očekuje u drugoj polovini decembra i prvoj polovini januara. Zbog epidemiološke situacije, ne bi trebalo da dođe do otuđivanja između starijih i njihovih unuka, poručio je Radovanović, ali je zaključio da bi trebalo držati rastojanje i da „emocije moraju da se usklade sa razumom“.

Brnabić obišla FDU: Poboljšati uslove za rad mladim umetnicima

Premijerka Ana Brnabić obišla je u četvrtak  Fakultet likovnih umetnosti gde je najavila rekonstrukciju i izgradnju novih objekata za taj Fakultet, ali i za Fakultet muzičke umetnosti i Fakultet primenjenih umetnosti. Premijerka je ocenila da se moraju poboljšati uslovi za rad radnicima u kulturi i na taj način im pokazati koliko je državi važan njihov rad, kao i da bi se od početka karijere osećali kao dovoljno priznati članovi društva. Brnabić je kazala da postoji nekoliko aspekata iz kojih je rekonstrukcija i izgradnja još jednog objekta za Fakultet likovnih umetnosti, nakon čega će taj Fakultet imati na raspolaganju 9.500 kvadratnih metara, važna i kazala da je jedan od njih taj što se red mora uvoditi u zemlji. “Nedopustivo je da imamo objekte čija je gradnja započeta pre 30, 40 godina, a da je nezavršena. Ovde imamo objekat sa čijom izgradnjom je započeto devedesetih godina i stoji u sivoj fazi jer nije imao dozvole za rad. Vreme je da ga uklonimo i da izgradnjom i rekonstrukcijom damo svim studentima i profesorima bolje uslove za rad”, kazala je premijerka.

Pored FLU, planira se i izgradnja zgrade za Fakultet muzičke umetnosti, koji kako je podsetila Brnabić, radi više od 80 godina u privremenom objektu u parku Manjež. “Studenti vežbaju na hodnicima, u toaletima, potpuno neuslovno za rad preko 80 godina. Na taj način im kao društvo šaljemo poruku da nam nisu važni iako nam daju i ostavljaju veliku vrednost”, kazala je Brnabić. Kako je navela, za Fakultet muzičke umetnosti su se mnogo borili i tražili pravu lokaciju, a sada je određena lokacija na donjem Dorćolu u okviru linijskog parka. “Radi se na dokumentaciji, biće na 25.000 kvadratnih metara i time šaljemo potpuno drugačiju poruku i kažemo im na pravi način hvala”, naglasila je premijerka.

I Fakultet primenjenih umetnosti ima neuslovnu zgradu, kazala je Brnabić i dodala da će se za taj Fakultet raditi ceo potez od Karađorđeve ulice do Kosančićevog venca, a imaće 11.500 kvadratnih mera. Navela je da su sadašnjem državnom rukovodstvu obrazovanje i kultura posebno važni i da moraju da poboljšaju uslove u kojima rade mladi umetnici. “Svakako moramo da poboljšamo uslove u kojima rade naši mladi umetnici kako bismo kao država dali signal da su nam obrazovanje i kultura važni, jer sva se društva na to oslanjaju. U 18. i 19. veku ministarstva sile bila su ministarstvo unutrašnjih poslova i vojske, a u 21. veku prosvete i kulture”, kazala je premijerka.

Dekan Fakulteta likovnih umetnosti Dimitrije Pecić istakao je da je današnji datum značajan za tu obrazovnu instituciju jer se zatvara tender za rekonstrukciju i izgradnju novih objekata. “Tako nešto se svakom fakultetu dešava u 50, 60 godina. Prostor se održava, ali nikada nije urađena ovakva rekonsrrukcija kao što će biti sada. Sa svim tim radovima biće podmirene i trenutne potrebe, ali i potrebe za narednih 50 godina”, kazao je profesor Pecić. Ocenio je i da s obzirom da su studenti aktivni i u zemlji, ali i u inostranstvu, na ovaj način podržava i razvoj kulture u Srbiji.

Preporuke “zaobišle” specijalne škole

Iako su pojedini predstavnici reprezentativnih prosvetnih sindikata tražili da se početak školske godine zbog koronavirusa odloži za dve nedelje, Ministarstvo prosvete je taj predlog odbacilo. Saopštili su da će škola početi 1. septembra, jer su, kako uveravaju, obezbeđeni svi uslovi. Međutim, nastavnici i profesori upozoravaju da je situacija i dalje kritična. Kako bi početak školske godine bio “pod konac”, resorni ministar Mladen Šarčević je zakazao sastanak sa predstavnicima prosvetnih sindikata. Međutim, argumente sa njima nije ukrstio, jer se na sastanku nije pojavio. Umesto njega, sa sindikalcima su razgovarali njegovi saradnici koji su im preneli da ministarstvo nije promenilo stav i da školska godina kreće po planu. “Naš cilj nije da se krene u školu 1. septembra, nego kad se krene da se ide u školu, ja mislim da bi to trebalo da bude i cilj ministarstvu, ali očigledno su tu nekako terminologije se posvađale, ako ne i sindikat i ministar, tako da nismo se ništa dogovorili, jer nikakvih konstruktivnih dogovora nije ni moglo biti”, kaže Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

A da li su i koji dogovori postignuti, iz Ministarstva prosvete u saopštenju nisu precizirali. “Predstavnici Ministarstva prosvete obavestili su na današnjem sastanku predstavnike reprezentativnih sindikata u oblasti obrazovanja da su se stekli svi potrebni uslovi za nesmetan i bezbedan početak školske godine na celoj teritoriji Srbije. Predstavnici sindikata su upoznati i da je Ministarstvo prosvete obezbedilo 10.000 vizira koji će preko školskih uprava biti raspoređeni školama u Srbiji za nastavnike i učenike koji zbog zdravstvenih problema ne mogu da nose zaštitne maske”, navodi se iz ministarstva.

Da bi preporuke ministarstva po pitanju bezbednosti morale da budu bolje, saglasni su članovi Građanskog saveta za krizne situacije društva “Koraci”. Zbog toga su kako kažu, objavili smernice i preporuke za rad u školama za vreme epidemije i pozvali predstavnike vlasti da im se pridruže u pronalaženju najboljeg rešenja za organizovanje nastave. “U sred zlatnog doba nema dovoljno maski za decu, sve vreme nam se govori da nastava mora da prati trendove 21. veka, onda se vraćamo na jedan srednjovekovni model rada”, kaže Vesna Vojvodić Mitrović, nastavnica srpskog jezika.

“Vrlo je jasno da u narednoj školskoj godini nema idealnih rešenja, da ni jedna škola neće moći da funkcioniše po nekom unapred zadatom planu koji je možda sastavljen u ministarstvu i da će svaka škola biti jedan mali svet za sebe i da će na neki način morati da nalazi rešenja za probleme koji će verovatno stalno da se pojavljuju i da iskaču”, mišljenja je Aleksandar Baucal, profesor Filozofskog fakulteta.

Iako, škola nije počela, problema već ima. Defektolog Tamara Vasiljević ukazuje da je resorno ministarstvo u svojim preporukama zaobišlo specijalne škole. Jer kaže da je ostalo nejasno kako će u tim ustanovama funksionisati nastava i kako će se sprovoditi epidemiološke mere. “Vi ne možete detetu sa autizmom staviti masku i očekivati da ono iako je prilagođeno, iako je par godina provelo u školskoj ustanovi da se ponaša normalno, verovatno će reagovati strahom, taj strah izaziva agresiju, ili autoagresiju i tako dalje, moram da kažem da su specijalne škole pre dve nedelje poslale ministarstvu dopis sa pitanjima šta da radimo, ali odgovor nismo dobili”, rekla je Tamara Vasiljević, defektolog u specijalnoj školi.

BNV organizuje nastavu na daljinu

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) i u novoj školoskoj godini, organizovaće nastavu na daljinu za učenike koji se obrazuju na maternjem bosanskom jeziku. – Ovo je saopštila predsednica BNV Jasmina Curić na sastanku sa direktorima osnovnih škola u Sandžaku,u kojima je nastava organizovana na bosanskom jeziku. Direktori su informisani i o procesu reformisanja udžbenika za 3. I 7.razred osnovne škole. Programom je obuhvaćeno 20 udžbenika, 14 je završeno,odobreno i odštampano, sledi, njihova isporuka školama. BNV je obezbedilo besplatne udžbenike za učenike prvih razreda osnovne škole. Reč je o donaciji Turske agencije za razvoj (TIKA), vredne 100 hiljada evra. BNV i TIKA zajedno, kroz ovakve donacije, rade na promovisanju i poboljšanju nastave na maternjem jeziku Bošnjaka u ovom delu Srbije. Nastava na bosanskom jeziku, u redovnu nastavu, uvedena je školske 2013./2014.godine. Izvodi se u više od 30 obrazovno-vaspitnih ustanova (predškolske ustanove i osnovne i srednje škole) u sandžačkim opštinama. Koliko je dece obuhvaćeno ovom nastavom još nije saopšteno.

Ministarstvo obezbedilo 10.000 vizira

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo je 10.000 vizira za učenike koji zbog zdravstvenih problema ne mogu da nose zaštitne maske. Viziri će preko školskih uprava biti raspoređeni školama u Srbiji, izjavio je šef kabineta ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Nenad Radić. On je naveo da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima lokalnih samouprava i da je dobilo uveravanja da su obezbeđene  dovoljne količine zaštitnih maski, kao i dezinfekciona sredstva za sve  obrazovne ustanove.

Ministarstvo je još pre mesec dana uputilo dopis lokalnim samoupravama da  u okviru svoje nadležnosti obezbede zaštitna sredstva. Svakodnevno smo bili u kontaktu sa nadležnima u lokalnim samoupravama i preduzeli smo sve mere da školska godina počne na najbezbedniji način, kazao je Radić. On je napomenuo da je ove sedmice Ministarstvo kontaktiralo i one lokalne samouprave gde je u toku formiranje organa upravljanja. Reč je o manjem broju lokalnih samouprava od kojih smo dobili uveravanja da su obezbeđena potreba sredstva i da postupaju u skladu sa svojim obavezama, kazao je Radić. On je istakao  da su i učenički i studentski domovi spremni za početak rada i novu školsku godinu i naveo da se radi na obezbeđivanju zaštitnih sredstava za visokoškolske ustanove.

“Crvena linija” o novoj školskoj godini u suživotu sa koronavirusom

Dok resorni ministri širom regiona tvrde da je za početak nove školske godine sve spremno i pod kontrolom, kao i da se više od 97 odsto roditelja izjasnilo za nastavu u školi, neki sindikati prosvetnih radnika smatraju da ulazak u učionice trenutno nije epidemiološki bezbedan, uz bezbroj otvorenih pitanja.

Ko, kada i gde mora da nosi maske, šta kada dete neće? Da li đaci i nastavnici idu u karantin kada se neko razboli? Da li zdravstveno ugrožene grupe đaka i nastavnika moraju u školu? Ko će sa detetom biti u kovid učionicama? Šta sa školama koje nemaju dovoljno prostora, ali ni sredstava za stalnu dezinfekciju?

O novoj školskoj godini u suživotu sa koronavirusom u Crvenoj liniji koja je bila na programu u petak u 20 sati govorili su  Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Momor Karin, pomoćnik ministra nauke i obrazovanja Hrvatske i Goran Čerkez, zamenik ministra zdravlja FBIH. Emisiju možete pogledati i na odloženo na N1.

Studenti predali peticiju sa 11.000 potpisa za niže školarine

Peticija od 11.000 potpisa, kojom se traži 30 odsto niže školarine, predata je u petak rektorki Beogradskog Univerziteta Ivanki Popović ispred Rektorata Univerziteta u Beogradu,  Tim povodom u 12 časova, kako su dodali, je organizovan performans i konferencija za štampu. „Nakon pokretanja ove inicijative koju su pokrenuli studenti univerziteta u Beogradu, Kragujevcu, i Nišu u okviru Tima „Kreni – Promeni“ ohrabruju pozitivna reakcija predsednice KONUS-a i rektorke Ivanke Popović da će se o ovom pitanju raspravljati na sednici Univerziteta 9. septembra. Ovo je prilika za nadležne organe, Ministasrtvo prosvete i Mladena Šarčevića, ali i Vladu Srbije i premijerku Anu Brnabić da reaguju po ovom pitanju i podrže mlade ljude u Srbiji pomažući fakultete čija bi održivost smanjenjem školarina bila potencijalno ugrožena“, navode u saopštenju.

U slučaju da se ne postigne dogovor studenti će, kako ističu, uz stručnu pomoć Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti pokrenuti masovne tužbe protiv fakulteta, a kao opcija se razmatraju i protesti.

Ministar posetio sportski kamp za decu sa Kosova i Metohije

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević obišao je u  četvrtak sportski kamp u Beogradu u kome borave deca sa Kosova i Metohije, uzrasta od 12 do 15 godina. Deca sportisti sa Kosova i Metohije smešteni su u Domu učenika „Patrijarh Pavle“.  Sportsko udruženje „Sportstars“ pokrenulo je ovu akciju sa ciljem zajedničkog unapređenja sportske i omladinske saradnje među mladima, a sportske aktivnosti će se odvijati u pet olimpijskih disciplina – košarka, odbojka, tenis, fudbal i rukomet. Naš zadatak je da ovaj projekat nastavimo, proširimo i da bude što više dece uključeno, rekao je  ministar Šarčević.

Ministar je naveo da će Ministarstvo biti partner ovakvim akcijama koje promovišu sport i zdrave stilove života.   U cilju što kvalitetnijeg realizovanja kampa ovo Udruženje je dobilo podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Grada Beograda. Skupu su prisustvovali i Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda, kao proslavljeni treneri Bogdan Obradović i  Željko Tanasković.

Kruševac: Đaci u Parunovcu kreću u “pola škole”

Nekoliko kilometara od centra Kruševca postoji škola koja je do pola moderna, a od sredine zgrade na prvom spratu, hodnik, plafoni i čitave učionice se raspadaju i u taj deo učenici i nastavnici više ne smeju. Ipak, početak nove školske godine gradonačelnica Kruševca najavljuje na vreme, a kada će škola biti rekonstruisana, kaže – ne zna i ne zavisi od nje. Put od škole u Parunovcu kod Kruševca, preko gradonačelnice ovog grada, pa do Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije – prešli smo i nismo saznali kada će roditelji bezbrižno ovde slati decu na nastavu. Istina je, kaze za N1 Marko Blagojević iz Kancelarije za javna ulaganja, da ona trenutno nije ni u planu, iako je prva žena Kruševca i direktor škole očekuju, jer je “sve rešeno”.

“Opredelili smo se posle ozakonjenja da uđemo u projekat Kancelarije za javna ulaganja. Projekat je urađen kompletno, dobijena je saglasnost, dobijena je saglasnost MUP-a na kompletnu dokumentaciju, i rekonstrukcija je trebalo da krene ove godine, avgusta meseca”, izjavio je Ivan Ilić, direktor osnovne škole u Parunovcu. Para sada nema, kažu u Kancelariji za javna ulaganja, pa zato kruševackoj administraciji nije ni naloženo da raspiše tender za izvođaca radova na sređivanju škole. Na pitanje da li zna kada će se steći “finansijski” uslovi – direktor ove Kancelarije odgovara – da ne može da da odgovor na to pitanje, ukazujući da je ono pre za Ministarstvo finansija.

I dok prebacivanje pitanja traje, stiže 1. septembar, za male Parunovčane dan kada će krenuti u “pola škole”. tara zgrada je iz 1962. godine, a noviji i kažu ovde – “zdraviji” deo je iz 1989. Isključivo će se u njemu nastava i odvijati. “Deca isključivo borave u novom delu koji je potpuno bezbedan”, kazao je direktor Ilić. U 12 učionica, među kojima su i prostorije koje se upravo sada pretvaraju u to. Da nije bilo korone, siguran je direktror Ilić, rekonstrukcija bi do sada otpočela. A šta je bio problem da još pre četiri godine, kada je stari prostor krenuo definitivno da propada, bude urađena sanacija? “Škola nije bila legalizovana, tako da niko ni pre mene, dok ja nisam završio taj deo s legalizacijom, nije mogao da podnese nijedan projekat, da bi došlo do rekonstrukcije škole. Sređivali smo je, zatvarali smo rupe, ali prva zima i – voda probije unutra”, ispričao je Ilić. “Rok postoji i kancelarija će morati da se izjasni u nekom narednom periodu šta će da bude – da li će ove godine da krenu s papirologijom i sa raspisivanjem tendera, jer sva je dokumentacija kod njih, odobrenje je kod njih, sve je kod njih”, navodi Jasmina Palurovic, gradonačelnica Kruševca. Dakle, prema planu, iako tako ne izgleda, ovo će biti najmodernija osnovna škola u Kruševcu. Biće rekonstruisana cela. Samo kada, ne zna niko.

Vremeplov: Ugovor dubrovčana sa banom Kulinom

Dubrovnik je na današnji dan 29. avgusta 1189. godine sklopio ugovor sa bosanskim banom Kulinom kojim se Dubrovčanima daje sloboda trgovanja u Bosni bez ikakvih ograničenja i nameta. Ugovor je jedan od najstarijih sačuvanih dokumenata u regionu.

Vremeplov: Rođen  Džon Lok

Na današnji dan 29. avgusta 1632. godine rođen je engleski filozof Džon Lok (John Locke) jedan od utemeljivača empirizma i liberalističke filozofije, čije je delo presudno uticalo na razvoj evropske filozofske i društveno-političke misli (“Ogled o ljudskom razumu”, “Pisma o toleranciji”, “Dve rasprave o vladi”, “Vaspitanje”). 

Vremeplov: Petar II oduzeo komandu generalu Mihajloviću

Na zahtev izbegličke vlade Kraljevine Jugoslavije kralj Petar II Karađorđević posebnim ukazom oduzeo je na današnji dan 29. avgusta 1944. godine komandu generalu Draži Mihajloviću i pozvao vojsku da se stavi pod komandu Josipa Broza Tita. Kraljeva odluka objavljena je preko radija 12. septembra.

Vremeplov: Turci osvojili Beograd – sedište Smederevskog sandžaka

  Turci su pod komandom sultana Sulejmana II Veličanstvenog 29. avgusta 1521. godine osvojili Beograd i proglasili ga za sedište Smederevskog sandžaka. Beograd je postao pogranična tvrđava iz koje je turska vojska napadala Ugarsku i Austriju.

Vremeplov: Sovjetski parlament suspendovao Komunističku partiju

Sovjetski parlament na današnji dan 29. avgusta 1991. godine je suspendovao Komunističku partiju i zamrzao njene bankovne račune, pod optužbom da je bila umešana u pokušaj državnog udara (19-22. avgusta).

Vremeplov: Hua Kuo-Feng posetio Jugoslaviju

Na današnji dan 29. avgusta 1978. godine predsednik CK kineske Komunističke partije Hua Kuo-Feng posetio je Rumuniju, Jugoslaviju i Iran. To je označilo prekid izolacije Kine iz međunarodnih aktivnosti, koja je počela odlukom o kulturnoj revoluciji” u toj zemlji u avgustu 1966.

Vremeplov: Rođen Kornelije Stanković

Srpski kompozitor, pijanista i horovođa Kornelije Stanković, osnivač novog nacionalnog pravca u srpskoj muzici rođen je  na današnji dan  30. avgusta 1831. Zapisivao je i harmonizovao srpsko crkveno pojanje. Rođen je u drevnoj porodici budimskih Srba. Školovao se u Aradu, Segedinu, Pešti, a u Beču je studirao kompoziciju. U Sremskim Karlovcima proučavao je i beležio usmenom tradicijom sačuvano srpsko crkveno pojanje. Bio je horovođa Beogradskog pevačkog društva. Doprineo je da se za srpsku muziku zainteresuju strani kompozitori, posebno ruski, uključujući Čajkovskog (“Srpski marš”, danas poznat kao “Slovenski”) i Nikolaja Rimskog-Korsakova (“Fantazija na srpske teme”). Dela: “Pravoslavno crkveno pojanje u srpskoga naroda”, šest svezaka “Srpskih narodnih pesama”, koje je harmonizovao za hor, za glas i klavir, ili samo za klavir. Njegovi posmrtni ostaci preneti su iz Budimpešte, gde je umro 1865, februara 1949. u Aleju velikana na Novom groblju u Beogradu.

Vremeplov: Ustaše streljale Savu Šumanovića

Srpskog slikara Savu Šumanovića, majstora pejzaža, aktova i mrtve prirode, ustaše su streljale na današnji dan 30. avgusta 1942. godine srpskog u Sremskoj Mitrovici u Drugom svetskom ratu, posle zverskog mučenja. Dugo je živeo u Parizu, a od 1930. u Šidu. Njegove velike kompozicije “Doručak na travi” i “Pijana lađa” spadaju među najznačajnija dela srpskog modernog slikarstva. Najznačajnija njegova dela nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu, zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu i u galeriji “Sava Šumanović” u Šidu.

Vremeplov:Umro Džozef Tomson

Engleski fizičar Džozef Džon Tomson, predsednik Kraljevskog društva u Londonu, profesor Univerziteta u Kembridžu, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1906 umro je 30. avgusta 1940. godine. Otkrio je 1897. elektron, takođe i atomističku strukturu elektriciteta i dao naučni osnov provođenja elektriciteta kroz gasove.

Vremeplov: Rođen Raterford

Novozelandski fizičar Ernest Raterford, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1908, jedan od utemeljivača moderne atomske teorije rođen je na današnji dan 30. avgusta 1871. Od 1898. do 1907. bio je univerzitetski profesor u Montrealu, potom u Mančesteru do 1919. i do smrti 1937. u Kembridžu, gde je bio i direktor laboratorije “Kevendiš”. Najviše se bavio prirodom radioaktivnosti i fundamentalnim istraživanjima u toj oblasti, otkrivši tri tipa radijacije, koje je označio kao alfa, beta i gama zrake. Bombardujući foliju zlata alfa zracima, 1906. je otkrio postojanje snažno naelektrisanog atomskog jezgra koje je nazvao nukleus, a zajedno s nemačkim fizičarem Hansom Gajgerom otkrio je da alfa zraci sadrže pozitivno naelektrisane atome helijuma.

Vremeplov: Umro Ivo Vojnović

Srpski pisac iz Dubrovnika Ivo Vojnović, dramski autor s veoma živim osećanjem za scenu, njenu vizuelnost i ekspresiju umro je na današnji dan 30. avgusta 1929. Dela: drame “Dubrovačka trilogija”, “Ekvinocij”, “Smrt majke Jugovića”, “Gospođa sa suncokretom”, “Lazarovo vaskrsenje”, “Imeratrix”, “Maškerate ispod kuplja”.

Vremeplov: Umro Anri Barbi

Na današnji dan  30. avgusta 1935. godine umro je francuski pisac Anri Barbi, pacifist i borac za socijalnu pravdu. Učestvovao je u Prvom svetskom ratu kao dobrovoljac, ali se ubrzo razočarao, izrazivši ogorčenost u romanu “Oganj” u kojem je opisao stravičnu sliku rata i digao glas u odbranu mira. Tim delom snažno je uticao i na druge literate u Evropi. Posle rata je kao romansijer i publicista nastavio da se bori za svoje ideje. Ostala dela: romani “Pakao”, “Svetlost”, zbirka pesama “Tugovanke”.

Jovanović: FDN nastao prebegavanjem nastavnika sa Megatrenda

Rektor Univerziteta Megatrend Mića Jovanović izjavio je za portal Nova.rs da je Fakultet društvenih nauka nastao „bukvalnim prebegavanjem nastavnika sa Megatrenda“, uz opasku da je njegovo mišljenje „da je Srpska napredna stranka htela da napravi svoju instituciju“. On je ocenio da je program FDN „zbrada-zdola“. „Oni su pokupili programe Megatrenda i napravili potpuno nelogičan skup različitih predmeta. To je sve sklepano i oni dugo nisu mogli da dobiju akreditaciju. Verovatno su, uz pomoć nekog iz političkog vrha, na kraju došli do nje“, rekao je Jovanović za Nova.rs. Prema njegovim rečima, mnoštvo je razloga zbog čega su profesori „pobegli“ sa njegovog fakulteta, ali je glavni problem bio novac, odnosno kašnjenje plata. Ocenio je da je stvaranje FDN udar na Megatrand i da se oseća iskorišćenim i da su na Megatrend dolazili „svi mogući političari“, a da su tri ministra bila predavači – Zorana Mihajlović, Žarko Obradović i Alisa Marić. „Ovo je deluje kao udar na nas, već dugo je postojala ideja da se preotme Univerizet koji sam ja trideset godina gradio. Oni u tome nisu uspeli, ja sam i dalje jedini, neprikosnoveni stoprocetni vlasnik“, poručio je Jovanović.

Policajci Srbije snimaju časove onlajn nastave „Osnovi bezbednosti dece“

Policijski službenici Srbije – predavači, snimaju časove onlajn-nastave predmeta „Osnovi bezbednosti dece u osnovnim školama“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Na tome radi više od 3.000 policajaca, a ministar Stefanović DR Nebojša je u četvrtak  prisustvovao snimanju časa o bezbednom korišćenju interneta, posebno društvenih mreža.

“Važno je da deca budu „što dalje od predatora – od onih koji im nude drogu, onih koji ih vrebaju na internetu ili onih koji mogu da ih ugroze u saobraćaju, kao i da nauče kako da se sačuvaju od požara, poplava i zaštite od svake vrste nasilja“, rekao je DR Nebojša. Ministar je pre tri godine inicirao uvodjenje nastavnog predmeta „Osnovi bezbednosti dece u osnovnim školama“. U okviru tog programa aktivni i penzionisani policajci su do sada održali više od 163.000 predavanja učenicima prvog, četvrtog i šestog razreda osnovnih škola. Stefanović je rekao da je Ministarstvo priptemilo besplatnu aplikaciju – vodič za bezbednost dece, namenjenu i roditeljima.

U Nemačkoj za nenošenje maske minimalna kazna 50 evra

U najvećem delu Nemačke minimalna kazna za nenošenje maske biće 50 evra kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, rekla je kancelarka Angela Merkel nakon onlajn sastanka sa guvernerima saveznih država. Zvaničnici su se dogovorili i da do decembra bude produžena zabrana velikih okupljanja na kojima se ne može održati socijalna distanca. Federalne vlade 16 saveznih država decentralizovane Nemačke imaju konačnu odluku kada se radi o uvodjenju i primeni mera. Zbog različite primene mera došlo je do konfuzije na saveznom nivou. Merkelova je zbog toga danas konsultovala guvernere radi bolje koordinacije i navela da su se svi, osim istočne Saksonije-Anhalt, saglasili oko minimalne kazne. Apelovala je na Nemce da ne putuju u takozvana “rizična područja”, što su za Nemačku sada pre svega SAD, a zatim i većina država van EU, ali i neke članice Unije. Dodala je da će besplatno testiranje ljudi koji dolaze u Nemačku trajati do 15. septembra, kada će testovi biti preusmereni na staračke domove, bolnice, škole, predškolske ustanove i migrantske centre kako bi se sprečilo širenje zaraze korona virusa.

Ljudi koji dolaze iz “nebezbednih područja” moraju u karantin 14 dana ukoliko nemaju negativan test koji mogu da urade tek nakon petog dana karantina. U poslednja 24 sata u Nemačkoj je potvrdjeno 1.507 novozaraženih. Poslednjih nedelja, najveći broj zaraženih je virus doneo sa putovanja ili velikih okupljanja. Merkelova i guverneri se i dalje nisu dogovorili oko mera vezanih za maksimalno ograničenje za privatne proslave, a kancelarka je rekla da to pitanje mora ostati na stolu posebno jer dolaze hladniji meseci koji će proslave premestiti u zatvorene prostore. Kancelarka je takodje apelovala na pojačane higijenske mere u školama kako bi se izbeglo zatvaranje škola na nacionalnom nivou. Stotine škola su do sada prijavile zaraze, a hiljade djaka i nastavnika je u karantinu.

By admin

WordPress PopUp