Juče prijem prvaka i petaka, danas početak školske godine

Tradicionalni prijem prvaka ovo godine će izostati zbog epidemije korona virusa, a umesto toga, za njih, ali i učenike petog razred, je organizovano nešto drugačije upoznavanje sa učiteljima odnosno razrednim starešinama, u zavisnosti za koji se način škola opredelila. U školama su utvrđeni svi detalji oko samog prijema, a škole su na svojim zvaničnim sajtovima ranije objavile obaveštenja i satnice po kojima će se prijem prvaka i petaka održati. Većina škola koje su kontaktirali novinari u Beogradu 31. avgusta organizovala je samo roditeljske sastanke, a ono pravo upoznavanje sa učiteljem odnosno razrednim starešinom i nastavnicima, prvaci odnosno petaci će imati danas.

Ipak, bilo je i nekoliko škola gde su organizovali prijem u školskim dvorištima i fiskulturnim salama na kojima će pored roditelja prisustvovali i prvaci i petaci. Naravno, svi ovi skupovi su održani uz poštovanje epidemioloških mera, te je tako bilo obavezno nošenje maske i poštovanje distance. Njima  su se najpre obratili direktori, učitelji i nastavnici koji su im poželeti dobrodošlicu, a zatim su se prvaci upoznali i sa samom školom. Sa  svojim učiteljima  oni su obišli školske prostorije i buduće učionice, kako bi već sutradan spremni seli u školske klupe.

To nije slučaj i model koji će se primenjivati samo u Beogradu, već su se i ostale škole širom Srbije opredelile za jednu od ove dve varijante.

Da li će 31. avgusta, dan pre početka školske godine, primiti isključivo samo roditelje ili samo decu, prepušteno je i školama u Subotici uz napomenu da “posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji prvih susreta nastavnika i odeljenskih starešina sa učenicima i/ili roditeljima učenika, tako da se primene sve mere zaštite”, navodi se između ostalog u dopisu školama. Svi su već dobro upoznati i pripremljeni za novi način rada na koji će morati da se naviknu i učenici i nastavnici.

Bilo kako bilo redakcija sajta želi svim učenicima i zaposlenima u kućama znanja srećan početak i uspešnu školsku godinu!

Direktorka: Đacima će biti super, imaće nastavu u dvoršitu!

Dušica Tričković, direktorka škole “Radoje Domanović” u Nišu kaže za “Blic” da je sve spremno za 1. septembar, i u smislu organizacije oko primenjivanja mera zaštite, ali i što se tiče nastave. – Sve je spremno, prvaci i petaci nam dolaze 31. avgusta, jedni polaze u školu, drugi prelaze iz četvrtog razreda u peti, a mi smo se organizovali tako da nastavu držimo u dvorištu. Đaci će biti upoznati sa kućnim redom, sa svim što je sada neophodno kako bi se zaštitili od virusa, što će dan kasnije biti ponovljeno i onima koji kreću od 1. septembra. Imamo veliko školsko dvorište, pa će se nastava održavati i u dvorištu. Što se same škole tiče, mere će biti ispoštovane i što se nas tiče mi smo spremni da otpočnemo novu školsku godinu – kaže Tričković. U zavisnosti od toga kakve mogućnosti imaju, takav će se prijem đaka i primeniti, a i nastava će biti organizovana tako da sve protiče bezbedno i za učenike i za nastavnike. Dakle, na školama je da odluče, a na đacima da poštuju sve odluke koje se donose.

Sanela Tarana, direktorka OŠ “Sveti Sava” u Nišu kaže da njihova škola ima dovoljno prostora i mogućnosti da, kako prijem, tako i nastava protiče u najboljem redu. – Sve smo organizovali i što se mera tiče, ali i nastave, sve je spremno za početak školske godine. Imamo veliku školu, dvorište, nastavnici će biti sve vreme sa decom dok se ne priviknu na novi režim rada, kako bi držali distancu. Roditelje smo obavestili da deci pre polaska u školu obavezno mere temepraturu, da ne dolaze ako su bolesna. Nabavili smo maske, vizire, sredstva za dezinfekciju, beskontaktni toplomer. Sve je spremno, organizovano – kaže direktorka za “Blic”. Pre ova dva značajna datuma za naše đake, kako bi tačno znali kakva je satnica i organizacija u konkretnoj školi, roditelji ovih dana treba da prate internet sajtove tih ustanova, kao i obaveštanja na samoj školi, jer je svuda organizacija drugačija.

Oni koji su putovali, da se jave svojim nastavnicima

Da je sve spremno za početak školske godine potvrdio je i pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić. – Uz poštovanje svih mera, 31. avgusta će dolaziti i roditelji i deca, važno je da se upoznaju sa učiteljima i nastavnicima. Takođe, roditelji čija su deca putovala treba da se jave razrednom starešini kako bi 10 proveli u karantinu – rekao je on gostujući na TV Prva.

Maske i distanca deo svakodnevnice

Kako bi održavanje nastave i boravak u školi prošao bezbedno potrebno je da svi, kako osoblje u školi, tako i đaci, poštuju epidemiološke mere. Obavezno je nošenje maske i održavanje fizičke distance. Nema više grljenja, ljubljenja i tradicionalnog pozdravljanja, iako ruke ruke peremo i dezinfikujemo redovno. Prilikom ulaska u školu, potrebno je sa obe noge proći kroz dezobarijeru, a ukoliko škola ima stepenište jedna strana treba da bud predodređena za penjanje, a druga za silazak. Tu važi pravilo, svako neka ide svojom desnom stranom i sudranja nema. I tu je potrebno održavati distancu koja je u ovom slučaju pet stepenika.

Šarčević o početku školske godine

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za B92 da je 96,3 odsto roditelja osnovaca odgovorilo na anketi da želi izvođenje nastave uživo, a ne onlajn. Šarčević je za televiziju Prva rekao da će 37 odsto škola raditi u celosti, a 27 odsto škola imati kombinacije održavanja časova. “Obezbedili smo sa lokalnim samoupravama sredstva za higijenu, maske. Snimanje nastave je u jeku”, rekao je Šarčević.

Na pitanje da li postoji mogućnost odlaganja početka školske godine, on je rekao da je to moguće samo na teritoriji Kosova i Metohiji. “Situacija u enklavama na KiM nam nije najbolja, jer se tamo ne sprovode mere kao u centralnoj Srbiji. Verovatno ćemo da pomerimo za nedelju, dve dana. Vlasti iz Prištine su rešile da odlože početak školske godine, ali će naši đaci imati onlajn nastavu”, rekao je on.

Kako je naveo, roditelj ne može od danas do sutra da promeni odluku o tome da li želi da mu dete ide u školu ili pohađa nastavu onlajn. “Imamo nedeljne izveštaje koje dajemo epidemiološkom delu Kriznog štaba”, naveo je on. Šarčević je kazao da postoji procedura ako se neko dete zarazi, a da roditelji ne šalju decu u školu ako vide da imaju temperturu ili neku drugu tegobu.

U kom slučaju bi škole mogle biti zatvorene?

Ministarstvo će na dnevnom nivou biti u kontaktu sa školama, a sedmično slati izveštaje Kriznom štabu. Škole nećemo zatvarati ako u nekoj sredini izbije žarište, problem ćemo prevazići rešenjima za konkretnu sredinu. Ceo proces je zaokružen, krećemo u školu. Ministar prosvete Mladen Šarčević u izjavi za Blic dodaje da je zadovoljan i da je prosvetni i obrazovni sistem odradio ogroman posao.  Nabavili smo i 10.000 vizira za klince u osnovnim i srednjim školama koji imaju astmu ili neko drugo oboljenje pa im maske smetaju – Svega 3,7 odsto roditelja i đaka se opredelilo za onlajn nastavu. Time je iskazano poverenje u sistem – ističe ministar.

Da li je sve spremno za početak škole? Ogromna većina školskih ustanova i nastavnog kadra je uspešno organizaciju privela kraju. Negde smo uskakali gde je bila potrebna pomoć, a moram da priznam i da su nam roditelji dojavljivali pa su stvari sređivane na vreme. Veći procenat škola je odlično iskoristio prostorne resurse tako da se odeljenja neće ni deliti. Napravljeni su rasporedi časova, obezbeđena sredstva za dezinfekciju. Nabavili smo i 10.000 vizira za klince u osnovnim i srednjim školama, koji imaju astmu ili neko drugo oboljenje pa im maske smetaju. Dežurstva će biti intenzivna. Imam poverenja u svoje kolege nastavnike i profesore i smatram da će škola biti bezbedno mesto za klince.Urađeni su protokoli ako se neko dete razboli, u svakom univerzitetskom centru su obezbeđeni prostori za smeštaj studenata u kojima imaju uslova i za učenje. Tako će primera radi u Beogradu dok čekaju rezultat testa biti u Domu “Lola”. Zaista, mogu da kažem da se od organizacije nastave do epidemioloških mera, o svemu vodilo računa i sve je precizirano.
Šta se pokazalo kao najveći problem? To je u osnovnim školama produženi boravak. Morao je da se obezbeđuje dodatni prostor, ali i pojačavanje kadra. Ali i to je rešeno sve. Biće angažovani i studenti završne godine učiteljskog kao volonteri. Takođe, organizacija rada po enklavama na Kosovu i Metohiji, ali i to je pokriveno, mada će možda krenuti isprva onlajn, a potom i direktna nastava u školama.
Šta biste poručili prvacima i njihovim roditeljima, s obzirom na to da su oni, čini se, najuplašeniji zbog polaska, ali i novih okolnosti u kojima njihov prvak polazi u školu? Prvaci su definitivno centar pažnje svih nas. Za njih je jako važno da idu u školu i što prirodnije uđu u novi period života. Imaju svoje nastavnike, drugare i biće zajedno. Prilagodiće se na uslove i školsku sredinu. Prvaci su oni koji su paženi i mogu da kažem da smo se najviše zbog njih i potrudili da škole krenu da rade od 1. septembra kao i svim generacijama pre njih.
Mnogi roditelji strepe da li će moći da se obradi celokupno gradivo u ovom modelu nastave, već prave i planove za privatne tutore, dnevne boravke. Da li je njihov strah opravdan? Urađen je dobar model, a potvrda za to je da se model Srbije plagira. Obratio nam se i najveći slovenački sindikat da naš model predloži tamošnjoj vladi. Vidite veći deo Evrope radi uglavnom onlajn. Kako će oni obraditi gradivo? Roditelji ne treba da imaju bojazan da li će deca naučiti. Imaju sve uslove za to jer je sada interakcija veća nego u dosadašnjoj nastavi. Do sada, idem u školu i slušam, dođem kući učim i odgovaram. Sada imamo uživo nastavu i sve što nije jasno iznova u časovima onlajn plus razne platforme. Roditeljima toplo preporučijem da ukoliko deci nešto nije jasno, vrate onlajnu.

Kisić Tepavčević: Decu usmeriti na poštovanje mera

Bez obzira što brojevi iz dana u dan ohrabruju, i te kako moguće dobiti infekciju kovida-19 sa najtežim komplikacijama, izjavila je sinoć zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević i pozvala sve da i dalje poštuju mere zaštite.  “Pokazali smo se kao izuzetno odgovorni i savesni i to se odrazilo na broj obolelih. Poštovanje svih preventivnih mera smanjuje rizik prenošenja infekcije na minimum. Fizička distanca i nošenje maski i te kako imaju efekta”, rekla je Kisić Tepavčević.

Navela je i da deca treba da budu usmerena na značaj poštovanja mera i da takvo ponašanje treba da postane deo njihove svakodnevne rutine. “Jako je bitno da nastavnici i osoblje koji rade u školama, kao i roditelji, obrate pažnju na decu i da, ako imaju bilo koji simptom bolesti, ne šalju decu u školu”, navela je ona. Kisić Tepavčević je istakla da se virus više prenosi u zatvorenom prostoru i podvukla da je izuzetno važna saradnja roditelja i nastavnika, posebno u narednom periodu. Dodala je i da je Krizni štab dobio izveštaj školskih samouprava u kome se navodi da su škole spremne za početak školske godine.

OŠ: Za nastavu u školi 96,3, za onlajn 3,7 odsto učenika

„Najveći broj učenika opredelio se za nastavu u školi, a za nastavu od kuće 3,7 odsto učenika osnovne škole Analize operativnih planova koje su dostavile osnovne škole u Srbiji pokazale su da se najveći broj učenika izjasnio da će od 1. septembra nastavu pratiti u školi, dok se samo 3,7 odsto učenika opredelio za nastavu od kuće“, saopštilo je u petak ministarstvo prosvete.  Škole su imale obavezu da do 27. avgusta školskim upravama dostave operativne planove i izveštaje u vezi sa posebnim programom obrazovanja i vaspitanja u skladu sa merama zaštite od širenja zarazne bolesti Kovid 19.

Kada je reč o prvom ciklusu obrazovanja, 3,1 odsto učenika od prvog do četvrtog razreda opredelilo se da nastavu prati od kuće, dok se za taj vid nastave opredelilo 4,3 odsto učenika u  drugom ciklusu. Škole su se u okviru operativnih planova izjašnjavale i za modele nastave. U prvom ciklusu osnovne škole za nastavu koja se ostvaruje u odeljenjima u punom sastavu opredelilo se 37,9 odsto, odnosno 479 škola, a za podelu na dve grupe je  299 škola, odnosno 23,7 odsto. Neke od škola koristiće kombinaciju predloženih modela na nivou pojedinačnih razreda –  neka odeljenja rade u punom sastavu, a neka se dele.

Deo škola ima specifičnu organizaciju, poput muzičkih, baletskih i specijalnih škola. Takve škole organizovale su se po drugačijem modelu, jer imaju individualnu nastavu ili nastavu u malim grupama.

U drugom ciklusu osnovne škole, za nastavu koja se ostvaruje u odeljenjima u punom sastavu opredelilo se 31 odsto škola, odnosno njih 392, za podelu na dve grupe  30,5 odsto škola (383), dok je neki drugi model izabralo 314 škola.

Analiza dostavljenih podataka  pokazala je da su škole vrlo pažljivo razmotrile prostorne kapacitete i uslove, kao i da je u cilju bezbednog početka školske godine dobro isplanirano korišćenje školskog prostora.

Besplatne maske za učenike nižih razreda u Novom Sadu

Mere prevencije zbog epidemije kovida-19 u Novom Sadu ostaju na snazi i dalje, mada je primetan manji broj novozaraženih. Gradonačelnik Miloš Vučević naveo je da još nema uslova za ublažavanje mera, mada je sada u gradu 380 aktivnih slučajeva, dok ih je, na primer, pre tri nedelje bilo 1.800. On je naveo da poslednjih dana ima manje od pet novozaraženih dnevno. Prema rečima Vučevića, u Novom Sadu je indeks zaraženosti 108-109 na 100.000 i kada padne ispod 100 verovatno će epidemiolozi dati signal za ublažavanje mera. Naveo je i da se, kada se to desi, neće žuriti, jer se ljudi vraćaju s godišnjih odmora, studenti dolaze u grad, a počinje i škola. Rekao je da će za sada jedino biti dozvoljena okupljanja do 500 ljudi za kulturne programe u zatvorenom i na otvorenom koje je dozvolila Vlada Srbije po preporuci Kriznog štaba, dok ostale mere ostaju na snazi.

Đacima maske s grbom Novog Sada

Novosadski gradonačelnik Miloš Vučević je naveo i da su škole spremne za početak nastave uz primenu epidemioloških mera, a da će Novi Sad, sem besplatnih udžbenika za sve prvake, deci od prvog do četvrtog razreda podeliti 36.000 pamučnih zaštitnih maski s grbom Novog Sada. Svako dete od I do IV razreda dobiće po dve maske.

Na Staroj planini održan Samit mladih lidera 2020

Samit mladih lidera 2020 održan je, ovog vikenda, na Staroj planini u organizaciji  Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta. Na dvodnevnom skupu posvećenom perspektivama  razvoja obrazovanja u Republici Srbiji i unapređenju studentskog standarda učestvovao je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Ministar je govorio o proširenju kapaciteta fakulteta i studentskih domova, kao i o saradnji privatnog sektora sa visokoškolskim ustanovama i usmeravanju studenata u daljem razvoju njihovih profesionalnih karijera, kao i značaju dualnog obrazovanja u oblasti visokog obrazovanja.

Na Samitu su, osim predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja učestvovali i predstavnici Ministarstva omladine i sporta,  Službe za upravljanje kadrovima u Vladi Republike Srbije, Razvojne agencije Srbije, Studentske konferencije univerziteta Srbije, Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda, Ustanove Studentskog centara ,,Beograd“, Studentskog odmarališta Srbije, kao i studenti i profesori sa visokoškolskih ustanova.  Među učestnicima bili su i profesor emeritus dr. Slobodan Ćamilović, direktor Službe za upravljanje kadrovima u Vladi Republike Srbije prof. dr. Danilo Rončević, v. d. direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić, savetnik ministra za visoko obrazovanje prof. dr. Tatjana Cvetkovski, doc. dr. Srećko Bačevac i dr. 

O unapređenju studentskog standarda sa studentima su razgovarali i direktori ustanova studentskog standarda. Samit je organizovan uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Studenti zaraženi korona virusom onemogućeni da polažu ispite

Studentima Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su bili zaraženi korona virusom, uskraćeno je pravo da polažu ispite u posebnom ispitnom roku, što je protivno ranijoj odluci Saveta te visokoškolske ustanove, rekao je student prodekan Mihailo Radivojša.  On je za portal N1 podseća da je Ministarstvo prosvete početkom jula poslalo preporuku Konferenciji univerziteta Srbije (KONUS) da fakultetima predloži održavanje ispitnog roka za studente koji su usled infekcije bili onemogućeni da ispite polažu u redovnom terminu.

Na osnovu preporuke resornog ministarstva, Senat Univerziteta u Beogradu doneo je 7. jula Zaključak kojim fakultetima savetuje preporučuje da sprovedu „kovid ispitni rok“ za studente koji su bili sprečeni da polažu ispite, uz podnošenje adekvatne medicinske dokumentacije. „Filozofski fakultet, srećom, nema veliki broj studenata zaraženih korona virusom, pa smatram da se dobrom voljom profesora taj ispitni rok mogao održati“, navodi Radivojša i dodaje da je prodekan za nastavu Nebojša Grubor rekao da će studenti biti ispitani u „narednom periodu“.

Na pitanje šta podrazumeva formulacija „naredni period“ i kad će studenti imati priliku da odgovaraju, profesor Grubor je odgovorio „negde između rokova“. „Napominjem da već postoje tri utvrdjena ispitna roka od periodu od 24. avgusta do 1. oktobra, u trajanju od po dve nedelje“, kaže sagovornik N1 i dodaje da će ti studenti praktično imati samo pravo još jednog izlaska na ispit, ali ne i ispitni rok.

Studentski predstavnici su razgovarali sa upravnicima odeljenja, za Radivojša kaže da su „pokazali spremnost da izadju u susret studentima“. „Ipak, već posle prvih razgovora, prodekan za nastavu je svim upravnicima poslao svoje tumačenje i oni su ga većinom prihvatili kao samu odluku Saveta. Svaki dalji razgovor s njima se završavao se rečima ‘obratite se Upravi’, a od toga, kako se ispostavilo, vajde nema“, kaže Radivojša. On je dodao da su sa celokupnom situacijom upoznali i rektorku Beogradskog univerziteta Ivanku Popović.

Besplatno testiranje na koronu za učenike i studente koji se školuju u inostranstvu

Učenici i studenti koji su državljani Srbije, a koji odlaze na školovanje u inostranstvo, mogu besplatno da se testiraju na Covid-19, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine. Ova ustanova navodi da u skladu sa odlukom Kriznog štaba od 29. avgusta besplatne indikacije za testiranje PCR testom se proširuju za jednu indikaciju. “Indikacija za besplatno testiranje (o trošku države) je testiranje učenika i studenta, državljana Republike Srbije, koji odlaze na školovanje u inostranstvo”, navodi Institut Ova odluka važi za celu Srbiju. Dodajmo da je ovo jedina informacija u vezi sa koronom koju je ova zdravstvena ustanova objavila, dok podatke o broju obolelih u Novom Sadu i Vojvodini ne objavljuje još od 17. avgusta.

Manjak samopouzdanja problem za školovanje

Projekat “Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i Romkinja” doprineo je smanjenju procenta odustajanja od školovanja ove populacije, saopšteno je u petak 28. avgusta iz Predstavništva fonda za obrazovanje Roma u Srbiji (REF Srbija). To predstavništvo od 2016. godine sprovodi projekat uz podršku programa Nemačke finansijske saradnje, koji implementira Nemačka razvojna banka KfW u ime Vlade Republike Nemačke – Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj. S početkom nove školske godine, REF Srbija nastavlja sa mentorskim obukama profesora u srednjim školama sa ciljem smanjenja stope napuštanja obrazovanja, poboljšanja akademskih postignuća i broja diplomiranih romskih srednjoškolaca.

Mentori učenika su profesori, pedagozi, psiholozi koji su zaposleni u školama koje stipendisti pohađaju i koje su direktori škole imenovali za rad sa učenicima. Cilj rada sa ovom grupom srednjoškolaca je da se smanji procenat odustajanja od školovanja, što je uspešno i urađeno jer je procenat odustajanja sa sedam smanjen na 2,4 odsto, ističe se u saopštenju. Sama tranzicija iz osnovne u srednju školu je za sve učenike teška, a posebno za učenike koji su pripadnici manjinskih i osetljivih grupa.

Koordinatorka za srednjoškolski stipendijski i mentorski program Predstavništva fonda za obrazovanje Roma Zorana Tomić kaže da projekat obuhvata praktičnu pomoć učenicima koja je neophodne za borbu protiv diskriminacije i za stvaranje uslova u kojima Romi imaju pristup kvalitetnom obrazovanju ali i veće mogućnosti pri zapošljavanju.

Profesori postaju mentori nakon završenih obuka koje se sastoje iz tri modula dostupnih u “Priručniku za mentore”, koji Predstavništvo fonda za obrazovanje Roma trenutno priprema. Obuke imaju za cilj da pruže kontinuiranu i sveobuhvatnu podršku mentorima, kao i da ojačaju njihove kompetencije za pružanje odgovarajućih vidova podrške učenicima romske nacionalnosti koji pohađaju srednje škole. “Potrebe koje prepoznajemo kod učenika uglavnom se odnose na podršku u učenju. Reč je često o deficitu znanja sa kojim upisuju srednju školu. U tom slučaju, uključujem ih u dopunsku nastavu, izrađujem zajedno sa njima plan rada i radimo na odabiru odgovarajućih strategija u učenju. Takođe, utičem na podizanje motivacije za učenjem, jer je često razlog njihovog slabog uspeha nedostatak samopouzdanja”, klaže pedagog Škole za negu lepote u Beogradu Branka Oreščanin. Ističe da je potrebno širiti pedagoški optimizam i pomoći da ostvare svoj pun potencijal.

Podrška koju mentori pružaju učenicima romske nacionalnosti obuhvata individualan i/ili grupni rad sa učenicima, praćenje njihovog napretka i redovnog pohađanja nastave, komunikaciju sa roditeljima ali i uključivanje učenika u vannastavne aktivnosti kao i pružanje podrške u prevazilaženju bilo kojih izazova na koje naiđu. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je od školske 2019/2020. godine preuzelo sprovođenje stipendijskog programa, dok je Predstavništvo fonda za obrazovanje Roma zadržalo sprovođenje mentorskog programa. Obuka za mentore iz Centralne Srbije je održana prošle nedelje, a tokom septembra će biti organizovane i obuke za mentore iz Vojvodine i Južne Srbije.

Uspeh naših srednjoškolaca na Evropskoj geografskoj Olimpijadi

Srednjoškolci iz Srbije osvojili su ekipno prvo mesto i šest pojedinačnih medalja na šestoj Evropskoj geografskoj Olimpijadi, koja je prvi put održana onlajn. Medalje su osvojili polaznici Regionalnog centra za talente Beograd u konkurenciji više od 100 takmičara iz 15 evropskih zemalja, navodi se u saopštenju.

Učenici Prve kragujevačke gimnazije Mitar Arsović i Petar Mihajlović osvojili su zlatne medalje, učenik Četrnaeste beogradske gimnazije Vasilije Pantelić i učenik gimnazije “Patrijarh Pavle” Luka Đurović osvojili su srebrne, a Iliji Vitošević, predstavniku Prve kragujevačke gimnazije i Mihajlu Đorđeviću, učeniku gimnazije “Bora Stanković” u Nišu, pripale su bronzane medalje. Ekipa Srbije osvojila je ekipno prvo mesto u konkurenciji 15 zemalja. Organizatori prve onlajn geografske olimpijade su Regionalni centar za talente i Geografski fakultet u Beogradu, a podršku za organizaciju pružilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Posetioci Štranda pomažu i lečenje malenog Stefana

Posetioci Štranda bili su  juče 31. avgusta u prilici su da pomognu lečenje dvoipogodišnjeg Stefana Goncina koji boluje od retke bolesti tuberoskleroze mozga. Stefan je lečenje započeo u Turskoj, a zbog vrste bolesti i više tubera koji se nalaze na kori mozga koji stvaraju epi napade, ovog mališana čeka dugogodišnje lečenje. Naime, na svaka tri meseca će morati da se vraća na lečenje u Tursku, a uz to u Srbiji Stefan radi sa logopedima i defektolozima. Kako bi se skupio novac za Stefanovo lečenje, ulaz na Štrand juče se nije naplaćivao a dobrovoljni prilozi su se mogli ostaviti u kutije kraj ulaza na plažu.

U akciji koja je bila namenjena Aleksandru Adamoviću 24. avgusta ukupno je prikupljeno 139.610 dinara. Svi građani, koji imaju potrebe za ovakvom vrstom pomoći, svoje zahteve mogu doneti na glavnu blagajnu Štranda, navode u Gradskom zelenilu.

Vremeplov: Otmičari zauzeli školu u Beslanu,  stradala 172 deteta

Na današnji dan 1. septembra 2004. u Beslanu u Severnoj Osetiji grupa otmičara zauzela je školu i za taoce uzela učenike, nastavnike i roditelje. U trodnevnoj drami i akciji oslobađanja talaca stradalo je više od 300 civila od toga 172 deteta, a više od 1.200 osoba je povređeno.

Vremeplov: Srbija dobila status države pridružene EU

Sporazum Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) na današnji dan 1. septembra 2013. godine stupio je na snagu, osam godina od početka pregovora. Stupanjem na snagu SSP Srbija je dobila status države pridružene EU.

Vremeplov: Rođen Edgar Rajs Barouz

Na današnji dan 1. septembra 1875. rođen je američki pisac Edgar Rajs Barouz, poznat po seriji popularnih pustolovnih romana o Tarzanu, prevedenih na oko 60 jezika. 

Vremeplov: Rođen Ilarion Ruvarac

Na današnji dan 1. septembra 1832. godine rođen je srpski istoričar Ilarion Ruvarac, osnivač srpske kritičke istorijske škole, član Srpske kraljevske akademije. Obavio je pionirski posao kritičkog istorijskog istraživanja, suzbijajući nenaučne postupke u proučavanju srpske prošlosti. Posebno je naglašavao neophodan oprez prema narodnom predanju kao istorijskom izvoru. Bio je kaluđer, profesor i rektor bogoslovije u Sremskim Karlovcima, a od 1882. arhimandrit (starešina) fruškogorskog manastira Grgeteg. Ruvarac je prvi koji je uspeo da pobedi epski pristup tumačenju prošlosti zbog čega je ostao neomiljen. Bio je jedan od najučenijih Srba svoga vremena i ostavio je za sobom ogromnu veoma kvalitetnu biblioteku. Dela: “Odlomci o grofu Đorđu Brankoviću i Arseniju Crnojeviću patrijarhu”, “O knezu Lazaru”, “Montenegrina”, “O pećkim patrijarsima”, “Kraljice i carice srpske”.

Vremeplov: Umro Dušan Baranin

Dušan Baranin, srpski romansijer i publicista umro je 1. septembra 1978. Završio je pedagošku školu u Beogradu gde je, takođe, apsolvirao istoriju. U književnost je stupio zbirkama pripovedaka “Seljaci”, “Šume padaju” kao i romanom “Njih troje”. Docnije se pojavljuju njegove romansirane biografije i istorijski romani, najčešće na temu devetnaestovekovne Srbije. Dela: “Zeka Buljubaša”, “Prota Mateja”, “Karađorđe”, “Hajduk Veljko”, “Veliki gospodar”, “Kralj Milan”. Iako mu kritika nije bila sklona, u skladu s tadašnjim ideološkim odrednicama, njegova dela su  uživala i uživaju široku popularnost.

Vremeplov: Autonomija Vojvodini i Kosovsko-metohijskoj oblasti

Na današnji dan 1. septembra 1945 godine Skupština Srbije usvojila je Zakon o administrativnoj podeli Srbije, čime je uspostavljena autonomna pokrajina Vojvodina i Kosovsko-metohijska oblast.

Vremeplov: Potpisan”Ugovor sa Srbijom”

Na predizbornoj konvenciji u beogradskom centru “Sava”, na današnji dan 1. septembra 2000  pred više od 3.000 građana, lideri Demokratske opozicije Srbije (DOS) potpisali su dokument “Ugovor sa Srbijom” kojim su se obavezali da će, ukoliko dođu na vlast, uspostaviti demokratsku vlast u Srbiji.

Više od pola miliona ljudi umrlo od posledica korišćenja droga u 2017.

U Srbiji je i ove godine obeležen 31. avgust, Međunarodni dan svesnosti o predoziranju drogom, koji ima za cilj podizanje svesti o predoziranju, smanjenje predrasude o smrti izazvanoj konzumacijom droga, kao i stvaranje promene koja smanjuje štetu povezanu sa upotrebom droge.  Udruženje „Izlazak“ iz Beograda, kako navodi u saopštenju, i ove godine obeležava ovaj dan pod jednim od globalnih slogana „Vreme sećanja, vreme za akciju“. „Ovo je dan kada se podsećamo voljenih osoba, porodice, prijatelja, poznanika i svih onih koje smo izgubili. Takođe, ovo je dan kada se podsećamo i prepoznajemo žalost, patnju i bol svih onih koji su ostali za njima“, istakao je Aleksandar Žugić, predsednik Udruženja „Izlazak“.

Povodom Međunarodnog dana svesnosti o predoziranju drogom, građani i zajednice okupljaju su se da kako bi se setili onih koji su umrli ili pate od trajnih štetnih uticaja izazvanih predoziranjem i podiglli svest o jednoj od najvećih gorućih svetskih kriza javnog zdravlja – krize koja, nažalost, postaje sve veća. Žugić je istakao da se o  predoziranju kao i uopšteno o problemu zloupotrebe droga ne govori puno, najviše zbog stigme koja je uveliko prisutna kada je ova tema u pitanju.

Prema najnovijem godišnjem izveštaju Kancelarije Ujedinjenih Nacija za Drogu i Kriminal, 585.000 ljudi širom sveta je umrlo od posledica korišćenja droga u 2017. godini. „Želim da pošaljem poruku nade. Naime, poznajem mnoge osobe koje su bile zavisne od droga i bez ikakve nade da će se oporaviti, a opet danas žive jedne smislene živote i imaju porodice. To su ljudi koji su dobili drugu priliku. Kako god sebe da vidiš danas, koliko god da ti oporavak izgleda daleko, znaj da ti možeš da dobiješ i da zaslužuješ drugu šansu“, zaključuje Žugić.

U 2019. godini zabeleženo je ukupno 874 IOAD događaja svih vrsta, održanih u 39 zemalja, među kojima je i Srbija. Podržan i organizovan od strane Penington Instituta, australijske neprofitne organizacije. Udruženje „Izlazak“ preporučuje svim osobama koje se suočavaju sa problemom zavisnosti, kao i njihovim porodicama, da im se obrate putem besplatne telefonske linije 0800 104 100 ili putem mailainfo@izlazak.org i uključe se u proces oporavka.

U Srbiji godišnje nestane 2.000 ljudi!

Predstavnici Fondacije Tijana Jurić upozorili su, povodom 30. avgusta – Međunarodnog dana nestalih, da u Srbiji svakodnevno u proseku nestane troje ljudi, što je kako navode, zabrinjavajuća statistika. Procena je da u Srbiji godišnje nestane između 1.500 i 2.000 ljudi, naveli su predstavnici fondacije koja se bori da Srbija dobije javni registar nestalih u želji da se i celo društvo aktivno uključi u potragu za njima. U registru koji postoji evidentirana su samo imena 75 nestalih osoba u Srbiji, navodi Fondacija i dodaje da uprkos svim ozbiljnim podacima, koji su saopštili policija nikada nije precizirala broj nestalih, niti je napravila registar nestalih. – To su nečije majke, sestre, očevi, dede, sinovi, ćerke. Ljudi nestaju iz raznih razloga – namernih, nenamernih, prisiljenih – navode.

Iz Fondacije podsećaju da uzroci za nestajanje ljudi i dece mogu biti anksioznost, depresija i druge mentalne bolesti, demencija, beskućništvo, nasilje u porodici, prirodne katastrofe ili zločin. Fondacija ocenjuje da nije dovoljno da se o nestalima govori samo na Međunarodni dan nestalih jer ti ljudi ne smeju biti zaboravljeni. Dodaju da će se danas premijerno emitovati spot koji je napravila Fondacija pozivajući i institucije i društvo da ovom problemu pristupe sistematično i sa dozom ozbiljnosti koja do sada nije bila vidljiva. Registar bi u budućnosti bio od velikog značaja jer bi se čitavo društvo moglo aktivno uključiti u potragu, samim tim što bi javnost imala saznanja da je neka osoba nestala. I ne samo to, država bi time i institucionalno pokazala empatiju i razumevanje ka porodici nestale osobe, a ne kao do sada, gurala pod tepih problem i puštala porodice da se sami nose sa gubitkom.

Davidović: Registar nestalih Fondacije ‘Jurić’ nije verodostojan

Načelnik Odeljenja za suzbijanje opšteg kriminala Uprave kriminalističke policije Milan Davidović izjavio je danas da registar nestalih Fondacije „Tijana Jurić“ nije verodostojan, da sadrži „dosta netačnih podataka o nestalima“, a da je proverom ustanovljeno da se u njemu nalazi i 14 lica čiji nestanak nikada nije prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP). Fondacija Tijana Jurić procenjuje da godišnje nestane između 1.500 i 2.000 ljudi. „Od tog broja, među njima je i osoba koja je prema našim proverama boravila u ekstradicionom pritvoru, zatim lice koje je pre 20 godina otišlo za Italiju i još jedno lice koje je pre 32 godine otišlo u Nemačku, a utvrdili smo da tamo živi i radi. Na istom sajtu nalazi se devet lica koja se vode kao nestali, ali smo utvrdili da su potrage obustavljene jer su njihova tela pronađena ili su proglašeni mrtvim“, kazao je Davidović u pisanoj izjavi, a preneo je MUP.

Takođe, Davidović je naveo da je još 11 lica koja se vode kao nestala na sajtu „Nestali Srbija“ te fondacije u međuvremenu pronađeno, kao i da se na sajtu nalaze i dva lica iz „kriminogene sredine“, za kojima policija traga, a koja su pravosnažno osuđena na višegodišnje kazne zatvora. „Apelujemo na građane da svaki nestanak maloletnog ili punoletnog lica prijave policiji, koja će odmah i hitno preduzeti sve neophodne mere i radnje iz svoje nadležnosti u saradnji sa nadležnim tužilaštvom“, naglasio je Davidović. Istakao je da se u javnosti govori o ogromnom broju nestalih, punoletnih građana, a šta „apsolutno ne odgovara istini“ te da se time stvara lažni osećaj nesigurnosti i građani se dovode u zabludu. „Kada je reč o nestancima odraslih, radi se uglavnom o osobama koje su od svojih kuća otišle svojom voljom i ne žele da budu javno eksponirane na bilo koji način. Među njima ima i dementnih lica, psihički obolelih, osoba koje žele da napuste svoje partnere, ili pak stupaju u bračne i vanbračne zajednice“, rekao je on. Ocenio je da je stavljanje takvih ljudi u nekakav javni registar jednako kršenje njihovog prava da odu od svoje kuće, u čemu policija ne može da ih spreči, kao i da se dešava da nakon prijave nestanka policija pronađe osobe koje su izvršile samoubistvo.

By admin

WordPress PopUp