Ministar poželeo srećan početak nove školske godine

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević poželeo je  direktorima i zaposlenima u osnovnim i srednjim školama srećan početak nove školske godine, koja počinje u izmenjenim okolnostima, a koju će pratiti nova organizacija rada i novi načini realizacije obrazovno vaspitnih zadataka. Pored ostvarivanja obrazovno-vaspitnih ciljeva propisanih Zakonom, situacija nalaže i sprovođenje mera koje su u funkciji zaštite zdravlja nastavnika, učenika, njihovih roditelja i šire zajednice.

Kao i svi obrazovni sistemi širom sveta i naš sistem se nalazi pred ozbiljnim izazovima, na koje moramo odgovoriti tako da aktivnosti budu u najboljem interesu daljeg rasta i razvoja generacija koje obrazujemo. Za to je potrebno mnogo zajedničkog promišljanja, ali i fleksibilnosti i spremnosti na promene i brzo reagovanje, u prilog tome govori i iskustvo koje smo imali tokom drugog polugodišta prošle školske godine, kada su svi zaposleni u prosveti za jako kratko vreme morali da prilagode svoj rad i raspoloživo vreme novonastaloj situaciji. Tada smo se suočili sa mnogim teškoćama koje su bile posledica rada u nepoznatom okruženju. Ministarstvo, zavodi i mnogobrojni partneri iz nevladinog sektora i međunarodnih organizacija su združeno nastojali da sve svoje resurse stave u funkciju podrške sistemu, a značajan doprinos kvalitetu procesa imala je i horizontalna razmena i saradnja između samih nastavnika. Zahvaljujući svesti o važnosti obrazovanja i njegovog kontinuiteta, entuzijazmu i odgovornosti nastavnika, prethodna školska godina je uspešno privedena kraju.

U međuvremenu, kao donosioci odluka, sa našim partnerima, obezbedili smo dodatnu podršku i resurse koji u značajnoj meri treba da olakšaju rad, omoguće kvalitetniju nastavu i obezbede proces učenja u novoj školskoj godini. Realizovane su mnogobrojne obuke u cilju podizanja digitalnih kompetencija nastavnika, u skladu sa postojećim mogućnostima povećani su tehnički kapaciteti škola, obezbeđeni su dodatni obrazovni resursi, materijali, a svi oblici podrške će se kontinuirano odvijati i tokom cele školske godine.

Nastavnici i učenici će od prvog septembra biti u situaciji da pored učenja na daljinu, uče i rade u neposrednom kontaktu, onako kako su i navikli. Ovaj kontakt nastavnik-učenik, učenik-učenik je u skladu sa ljudskom prirodom i potrebama, i najefikasniji je za ostvarivanje obrazovne i vaspitne funkcije škole.

S obzirom da je zdravlje prioritet, podsećamo nastavno i nenastavno osoblje da se pridržavaju svih preventivnih mera koje je doneo Krizni štab, kao i mera koje su preporučene Uputstvom o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih za osnovne i srednje škole. Podsećamo zaposlene, da kao uzori svojim ponašanjem i odnosom prema prevenciji bolesti oblikuju ili utiču u nekoj meri na ponašanje dece i mladih, pa time nose i odgovornost za njihovo ponašanje i prihvatanje preventivnih mera. Nova pravila ponašanja će biti usvojena ako su jasna i ako važe za sve.

Uvereni da naš obrazovni sistem čine profesionalci koji će odgovorno postupati u epidemijom izmenjenim uslovima obrazovanja, u kojima će ministartvo i ostale obrazovne institucije sistema pružiti pomoć i podršku u skladu sa raspoloživim mogućnostima i uz nadu da će se uslovi brzo poboljšati i normalizovati, želimo vam srećan početak školske godine!

Čestitka Njilaša povodom početka školske 2020/2021.

Poštovani prosvetni radnici i kolege, dragi naši učenici!

Početak ove školske godine dočekaćemo na po mnogo čemu nekonvencionalniji način nego što smo mogli i da pretpostavimo pre samo godinu dana. No, veličina čoveka se ogleda u savladavanju svih prepreka koje život pred nas stavlja, kao i u pronalaženju novih rešenja kako bi se postigao zajednički cilj kojem težimo, što je u našem slučaju – sticanje znanja i obrazovanja.

Trenutna epidemiološka situacija je sa sobom donela i izmenjene, otežane uslove rada tako da ovu školsku godinu ne započinjemo veselim žamorom u hodnicima prepunim dece. Umesto toga, usvojili smo neke nove metode rada i učenja kako bi se nastavni proces nesmetano odvijao, jer su zdravlje i bezbednost, naravno, na prvom mestu. Uverili smo se u to da je učenje proces u kojem učestvuju i đaci, ali i njihovi učitelji i nastavnici, usvajajući neka nova znanja i nove veštine kako bi – koristeći informacionu tehnologiju – približili i olakšali nastavu đacima.

Iskreno verujem da će svi ovi novi izazovi i iznenadne prepreke biti uspešno savladani, uz svesrdnu pomoć učitelja, nastavnika i roditelja. Naš sekretarijat će biti vaš saveznik u tome i pružiće vam svu moguću podršku na vašem putu ka realizaciji uspešnog obrazovanja naše dece.Stoga, svima vama želim uspešnu predstojeću školsku godinu, u nadi da će i ona – kao i svaka prethodna godina – biti ispunjena kreativnim razmišljanjima, sticanjem novih znanja i veština, te stvaranjem uspomena koje ostaju za ceo život.

Želim vam uspešan početak i dobro zdravlje!
S poštovanjem!

POKRAJINSKI SEKRETAR
Nyilas Mihály

Kisić  đacima poželela sretan i bezbedan povratak u škole

Poslednjih dana brojke pokazuju sve povoljniju epidemiološku situaciju, ali ne smemo dozvoliti da napravimo korak u nazad i pokrenemo lavinu, rekla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Darija Kisić Tepavčević, koja je đacima poželela sretan i bezbedan povratak u škole. Kisić je ponovila da će se pratiti izostanak đaka iz škole i izrazila zadovoljstvo što se 97 odsto roditelja izjasnilo da želi da im dete ide školu, što je, kako kaže pokazatelj velikog poverenja u državne institucije.”Kršenje pravila i nepoštovanje mera i discipline moglo bi da pokrene lavinu zato moramo da budemo svi odgovorni i savesni situacije, treba da učinimo sve da povoljno epidemiološko stanje zadržimo”.

Šarčević: Veliki korak za učenike

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević čestitao je  svim učenicima, a posebno prvacima i predškolcima početak nove školske godine i tom prilikom istakao da su sve škole u Srbiji spremne za početak nove školske godine. Tokom obilaska novoizgrađene Osnove škole „Nikola Tesla“ u Leštanima Šarčević je ocenio da  je ovo za učenike veliki korak, kao i da su vrlo disciplinovani i da nose zaštitne maske. Svim đacima u Srbiji čestitam početak nove, netipične,  ali nadam se uspešne, školske godine, rekao je ministar. On je naglasio da su sve škole spremno dočekale novu školsku godinu i da od jutros nije dobio nijedan izveštaj da u nekoj školi u Srbiji nešto ne funkcioniše. Dodao je da se nastavni plan i program odvija neposredno u školama i preko televizije na kanalima Radio televizije Srbije.

U izgradnju škole „Nikola Tesla“  uloženo je 550 miliona dinara. To je finansirala Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije, dok je grad Beograd za opremanje izdvojio 34 miliona dinara. U protekle četiri godine uloženo je više stotina miliona evra u škole i mnoge škole u Srbiji izgledaju kao ova u Leštanima, rekao je ministar Šarčević. OŠ „Nikola Tesla“ u Vinči koja ima tri izdvojena odeljenja u Boleču, Leštanima i Ritopeku sa  ukupno 2.350 učenika je jedna od najvećih škola u Srbiji. Škola u Leštanima ima oko 500 učenika, a u prvi razred je krenulo 86 đaka.

Direktor OŠ „Nikola Tesla“ Dragoljub Gačić rekao da je ova škola spremna za početak nove školske godine. Dobili smo jasna uputstva i preporuke. Organizovali smo se po nekom od modela koje je ministarstvo predložilo i krenulo je sve kako treba, dodao je on. Gačić je nastavnicima i učenicima poželo ne samo uspešan početak nego i završetak školske godine.

Školu su  posetili i Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije Marko Blagojević.

Đaci i studenti korisnici porodične penzije da dostave potvrde o školovanju

Učenici koji koriste porodične penzije, a stariji su od 15 godina, moraju do 23. septembra da dostave potvrde o školovanju, da im ne bila obustavljena isplata prinadležnosti, dok studenti potvrde treba da dostave do kraja oktobra, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije. Potvrde se mogu predati lično ili poslati poštom filijali Fonda PIO koja im isplaćuje penziju, a na njih je neophodno upisati matični broj roditelja po kome se koristi penzija. Podsećanja radi, učenici pravo na porodičnu penziju imaju do završetka školovanja, ali najkasnije do navršenih 20 godina života, a studenti koji pohađaju visokoškolske ustanove do navršene 26. godine života.

Kon: Maska u školi može da se odloži u jednom slučaju

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da se ne može reći da su škole potpuno bezbedne, ali da je važno da se poštuju sve mere zaštite. Kon je za TV Prva rekao da se ne može reći da virusa nema, te da ga neće biti u školama, pa je nemoguće reći da su deca apslutno bezbedna. Kako je savetovao roditeljima, pred svaki polazak u školu trebalo bi da se izmeri temperatura i da se proveri ima li nekih zdravstvenih problema. Takođe, važno je da dete uz sebe ima masku i da nauči da je pravilno upotrebljava. Dr Kon je rekao da maska može da se odloži tokom sedenja na mestu gde je distanca određena, kako se maska ne bi vlažila. Takođe, važno je da se maska menja po potrebi. On je naglasio važnost nošenja maski jer ona sprečava mogućnost zaraze i omogućava normalno pohađanje nastave. Kako je rekao, u slučaju zaraze, roditelj javlja školi, a škola tada ima obavezu da Zavodu za javno zdravlje javi da je neko dete bolesno. “Nakon toga sledi epidemiološko ispitivanje, gde se proverava da li su poštovane mere zaštite”, objasnio je dr Kon.

Kako je rekao, neki roditelji misle da maska smeta zdravlju deteta, što je apsolutni nonsens. Dr Kon rekao je da ima potvrde da će pravovremeno biti sprovođeni svi higijenski poslovi u školama. On je naglasio da nastavnik koji ima bilo kakve respiratorne tegobe ili temperaturu ne sme da dolazi u školu i drži nastavu. Dr Kon je pojasnio da se alergije dosta razlikuju od infekcija. “Nema temperature, oni koji je imaju znaju već da prepoznaju”, naveo je Kon.

Moja škola: RTS pripremio nastavu na daljinu i za ovu školsku godinu

Zahvaljujući izuzetnim zalaganjima i angažovanju čitavog kolektiva RTS-a, predvođenog Obrazovno-naučnim programom, osnovci i srednjoškolci u Srbiji nastavu na daljinu i u novoj školskoj godini mogu pratiti na nekoliko načina u okviru medijskog sistema Javnog medijskog servisa Srbije: na televiziji (RTS2, RTS3), multimedijskoj platformi RTS Planeta, internet portalu RTS-a i putem besplatne mobilne aplikacije za telefone i tablete “RTS Moja škola”.

Nevena Mladenović Blagojević, odgovorna urednica Školske redakcije Obrazovno-naučnog programa RTS-a kaže da je čitav kolektiv RTS- a, kako naša produkcija, tehnika tako i kolege novinari i urednici RTS- a su se, u saradnji sa timovima ministarstva prosvete, izuzetno potrudili da snimljeni časovi nastave na daljinu u ovoj školskoj godini budu još kvalitetniji, sadržajno i vizuelno. “Unapredili smo mnogo toga, u svakom smislu- kadrovskom, produkcionom, tehničkom. Iza kamera koje snimaju časove je oko stotinu članova našeg tima. Uspostavili smo i novi vizuelni identitet, a i nastavnici su usavršili svoje digitalne kompeticije”, ističe Nevena Mladenović Blagojević.

Program nastave na daljinu u školskoj 2020/2021 godini putem RTS-a: nastava 1 -4. razred: internet platforma RTS Planeta, nastava za 5. razred: RTS2 i nastava 6 -8. razred RTS3.

Sve nastavne jedinice za osnovne i srednje škole su dostupne na ott platformi RTS Planeta, internet sajtu RTS-a i aplikaciji “RTS Moja škola”.  Uz prave školske učionice, ostaje otvorena i ova RTS-ova, u TV studiju na Beogradskom sajmu. U cilju obezbeđivanja dostupnosti internet TV i radio platforme RTS Planeta na televizorima, u proteklom periodu su razvijene TV aplikacije za različite smart TV uređaje. Korisnicima su dostupne aplikacije za Android TV, WebOS TV (LG), Tizen TV (Samsung), Apple TV, Amazon Fire TV i Roku TV. Snimanja časova trajaće i dalje, a priređuju se nastavne jedinice za niže razrede osnovne škole.  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je nedavno posetio tim koji snima časove u RTS-ovom studiju. “Ako mlađi razredi imaju 70 posto nastave uživo, ostaje im da kod kuće pogledaju ovo što RTS snima i da vrate svoj program, lekciju, mogu da je nauče, dorade i sutradan mogu sa svojim nastavnikom da još nešto prođu. Zato mislim da je ovo dosta dobro rešenje za mlađe učenike. Đaci od 5-8. razreda će 50 odsto školskog programa će moći da prate kao mlađi razredi, a 50 posto svaki drugi dan. Tako da će oni i više moći da se oslone na nastavu na daljinu”, ukazao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

            Nevena Mladenović Blagojević napominje da je “u martu za sve nas nastava na daljinu bila jedna potpuno nova situacija u kojoj smo se našli i veliki izazov na mnogim poljima”. “Sada imamo iskustvo na osnovu kojeg smo mogli da sagledamo nedostatke i da ovaj odgovoran i izuzetno zahtevan proces nadogradimo i unapredimo. Ako smo u martu prohodali, sada već čvrsto korčamo dalje, potpuno svesni da je ovo samo jedan ali veoma značajan, pionirski korak na putu ka novom konceptu obrazovanja a to je kvalitetno obrazovanje dostupno svakome, svuda i u svakom momentu”, ističe Nevena Mladenović Blagojević.

            Podsećamo, Javni medijski servis Srbije je od 16. marta do 15. juna 2020. godine priredio ukupno 2.278 časova za osnovne i srednje škole, kao i analize testova dva probna završna ispita za malu maturu.

Zašto su mere u školama preko potrebne i važne za sve nas?

Velika se bura u javnosti podigla oko početka školske godine i povratka đaka u klupe. Sa merama na jednoj strani i opasnom antimaskerskom kampanjom na drugoj, činjenica je da su upravo roditelji i deca u najvećoj konfuziji. Zato je od najveće važnosti da roditelji shvate zašto su mere u školi dobre za njihovu decu, ali i za sve nas. Dosta je bilo polemika u javnosti oko toga zašto se tolika bura digla oko polaska dece u škole. U danima, pa i nedeljama za nama, mogli smo da čujemo da se mnogi pitaju šta će deci maske, sa jedne strane kako nisu dobre, sa druge kako su beskorisne, a sa treće da su nepotrebne. Zapravo, naučno gledano, nijedno od ta tri nije tačno i utemeljeno.

“Deca nisu prenosioci” – samo delimično tačno Među onima koji su bili oštri zagovornici toga da zaštita deci nije potrebna najviše je bilo onih koji su ponavljali da su deca u onoj grupi koja nije ugrožena, da nisu prenosioci i da ne razvijaju ozbiljnije simptome.Ipak, to je samo delimično tačno.
Epidemiolog Predrag Kon je naglasio da kod mlađe dece, od prvog do četvrtog razreda, skoro da se ne beleži teška klinička slika prilikom zaražavanja. Kako kaže, zvanično je i Evropski centar za kontrolu bolesti saopštio da se ne očekuje od dece da budu “dobri prenosioci virusa”. Međutim, u prethodnom piku videli smo da je bilo mnogo više obolele dece i sa težim kliničkim slikama, nego što je to bilo u provom piku. U svakom slučaju, s obzirom na to da je ovo nov virus, da se o njemu nedovoljno zna, ili da se ta saznajanja menjaju iz dana u dan, nejbolje da mi našu decu zaštitimo, a tako i nas same.
Štiteći sebe, štite i nas Nošenje maske u školi ne samo da štiti njih da se u jednom velikom kolektivu zaštite od eventualne zaraze, pomažu i svima nama. Dakle, ceo teret sada se prebacio na školske ustanove od čije organizovanosti zavisi imunitet i tok epidemije celog naroda.U školama nisu samo deca, već i nastavnici, učitelji, pomoćno osoblje od kojih veliki broj spada u rizične grupe. Noseći maske, držeći distancu i mereći temperaturu štite sve.
Mnogi su se pitali da li je deci dozvoljeno da iz školskih klupa odlaze u posetu baki i deki? Govoreći o tome pidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da najstariji mogu da viđaju decu i unuke, ali bi bilo pametno da ti susreti prođu bez grljenja i ljubljenja.- Mogu da ih viđaju, ali treba da bude jasno da grljenja i ljubljenja ne treba da bude, potrebno je držanje distance od najmanje jednog metra, i korišćenje zaštitne opreme – istakao je dr Kon.
Govoreći o tome da li će se sa jednim zaraženim detetom zatvarati i cele škole, zamenica diektora “Batuta” Darija Kisić Tepavčević je rekla da za tim neće biti potrebe ako sve ostale mere budu funkcionisale kako treba.Dakle, ako nose maske i drže distancu, deca ne treba da brinu da li je neko u njihovoj okolini u školi zaražen ili ne.
Štiteći se od korone štite se i od drugih bolesti Škola počinje u jesen, a sa dolaskom ovog godišnjeg doba ne pojačava se samo korona već i svi drugi virusi koji izazivaju respiratorne tegobe. Najveća briga je da se ne sudare korona virus i virus gripa. Ono što je činjenica jeste da maske tu imaju dostruku korist – one sada štite i od korone i od gripa!Takođe, mnoga deca u jesen imaju problema sa alergijama na amrboziju i druge alergene, pa prema mišljenju stručnjaka nošenje maske moglo bi da im ublaži simptome, jer polen teže prolazi do distajnih puteva ako dete nosi masku.
Postoje i ekstremni primeri Da deca mogu i obziljno da se razbole, najbolje pokazuje članak najpoznatijeg naučnog časopisa posvećenog medicini. Ti je naveden primer 11-ogodišnje pacijentkinje s sa registrovanim MIS-C (novi entitet koji obuhvata multisistemski inflamatorni sindrom, tj. SIRS, kod dece povezan sa COVID, veoma sličan Kawasaki virusu), kojoj je nakon smrti direktno registrovan korona virus u miokardu.O tome je pisao i naš pulmolog koji radi u Sloveniji dr Srđan Lukić.On je istakao da virus, ne samo da ne štedi decu već kod njih može da dovede i do smrtnog ishoda. Veoma, veoma retko, ali može.- Zato je primena epidemioloških mera u školama imperativ, i svako ko to bude sabotirao bi morao biti krivično procesuiran po hitnom postupku – zaključio je dr Lukić.Zato, ne slušajte šarlatane koji kojekakvim glupostima  pokušavaju da vas odvrate od ovog najejednostavnijeg načina odbrane od virusa – nošenja maske.

Druga dopuna Kataloga udžbenika na jezicima nacionalnih manjina

            Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je i drugu dopunu Kataloga udžbenika na jezicima nacionalnih manjina za školsku 2020/21. godinu, na linku http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/08/DRUGA-DOPUNA-KATALOGA-NA-JNM-2020-21.pdf  Učenicima koji celokupnu nastavu pohađaju na jednom od osam jezika nacionalne manjine (albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku), kao i učenicima koji nastavu prate na srpskom jeziku a pripadnici su nacionalnih manjina i pohađaju izborni predmet/program Maternji jezik/govor sa elementima nacionalne kulture, na raspolaganju je  ukupno 1116 udžbeničkih jedinica, od kojih je 309  objavljeno po reformisanim programima nastave i učenja. Obezbeđivanje udžbenika na jezicima nacionalnih manjina je značajna podrška koja doprinosi većem kvalitetu i dostupnosti obrazovanja na maternjem jeziku, a rezultat je zajedničkog napora Ministarstva i partnera:  Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pedagoškog zavoda Vojvodine i nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Ranije objavljeni Katalog udžbenika na jezicima nacionalnih manjina za predškolsku ustanovu, osnovnu i srednju školu za školsku 2020/21. godinu dostupan je na linku http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/06/KATALOG-UD%C5%BDBENIKA-NA-JEZICIMA-NACIONALNIH-MANJINA-2020-21.pdf, a dopune kataloga udžbenika na jezicima nacionalnih manjina za školsku 2020/21. godinu, na linku http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/DOPUNA-KATALOGA-UD%C5%BDBENIKA-NA-JNM-2020-21-1.pdf.

Vulin obišao internat Vojne gimnazije

            Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin obišao je u utorak, povodom početka školske godine, internat Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole, gde je otvorio novu vazdušnu streljanu, najmoderniju u zemlji, i prisustvovao prikazu gađanja vazdušnim oružjem, saopšteno je iz tog ministarstva. Vulin je kazao da je vojno obrazovanje ključ i osnov svake vojske. Prema njegovim rečima, svako ko veže svoju sudbinu za Vojsku Srbije treba da zna da je na njemu da da sve od sebe, a sve ostalo je posao sistema. “Mi brinemo od toga šta će obući, gde će spavati, šta će jesti, kako će se školovati, gde će raditi, kakvu će platu imati – to je sve naša briga. Na vama je da date sve od sebe, na vama je da verujete svojoj zemlji i svojoj vojsci”, rekao je Vulin.

            Dodao je da je ove godine u Vojnu gimnaziju primljeno 111 dečaka i devojčica, a u Srednju stručnu vojnu školu 75. “I Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola imaju daleko veći procenat onih koje smo primili nego ranijih godina. To govori koliko narod veruje svojoj vojsci i koliko zna da onaj ko se opredeli za vojnički poziv ima razloga da bude veliki optimista u budućnosti – poručio je ministar. Ministru odbrane, tokom obilaska prezentovana je nova oprema za radiogoniometrisanje, nakon čega je obišao zgradu internata. U razgovoru sa učenicima 48. klase Vojne gimnazije i učenicima Srednje stručne vojne škole, koji danas započinju školovanje, ministar Vulin im je poželeo mnogo uspeha tokom školovanja.

            Tokom obilaska, kome su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović i načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, ministar Vulin pozdravio je nekadašnje učenike Vojne gimnazije iz njene prve klase.

Vršac finansira srednjoškolcima septembarsku kartu za prevoz

            Grad Vršac će finansirati mesečnu autobusku kartu za septembar za sve učenike srednjih škola sa teritorije Vršca, objavljeno je na sajtu grada. Kako navode, na taj način će Grad olakšati roditeljima, a učenicima obezbediti redovan prevoz u skladu sa školskim rasporedom. Istovremeno, gradska vlast će izaći u susret prevozniku STUP Vršac koji je u poslednje vreme usled pandemije virusa Kovid-19 pretrpeo veliku štetu, a koji će tokom školske godine imati iste operativne troškove kao i da je nastava redovna.

OŠ “Miroslav Antić” u Futogu u novom ruhu

            Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović posetili su OŠ “Miroslav Antić” u Futogu gde su okončani radovi na kompletnoj fasadi i stolariji objekta, kao i na sportskom terenu u dvorištu škole. Oni su obišli đake prvake te škole povodom početka nove školske 2020/2021. godine, i uručili im komplete besplatnih udžbenika koje Grad Novi Sad obezbeđuje za sve prvake sa teritorije grada. “Svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Novom Sadu, njihovim roditeljima, kao i svim zaposlenima u našim školama, čestitam početak nove školske godine, sa željom da i u ovim vrlo izazovnim vremenima budemo na visini zadatka i da nastavu organizujemo na najbolji način. Prvi dan škole je uvek uzbudljiv i nosi sa sobom i malu dozu stresa, jer počinje jedna nova faza, a danas je to sa Kovidom 19 još mnogo izazovnije. Sve škole u gradu su po planu počele sa radom, a da se to uspešno odigra, uloženo je mnogo napora od strane resornih uprava i ministarstva, uz veliku podršku svih nastavnika, učitelja i direktora škola. Danas smo i u Predškolsku ustanovu “Radosno detinjstvo” primili oko 7000 mališana, a to je broj koji je adekvatan uslovima koje su epidemiolozi naložili toj ustanovi. U poseti smo ovoj futoškoj školi, između ostalog, jer je ovde mnogo rađeno. Prethodnih godina ova škola je bila u vrlo teškom stanju, a mi smo u poslednje dve godine uložili 61 milion dinara za rekonstrukciju dela krova, fasade, stolarije i sportskih terena. Takođe, tokom 2017. godine uložili smo još 17 miliona dinara, što je izdvajanje iz budžeta od ukupno 80 miliona dinara u poslednje četiri godine za ovu školu. Danas ona izgleda neuporedivo lepše, ali moraju se srediti i sanitarni čvorovi, unutrašnje instalacije, kao i atletska staza”, rekao je Vučević.

            Gradonačelnik je istakao da mu je u toku obilaska škole, najlepše bilo sa đacima prvog razreda koji su veoma uzbuđeni i privikavaju se na ove, pomalo neobične uslove. “Nošenje maski je postalo naša svakodnevica. Grad je i ove godine obezbedio svim đacima prvacima komplet udžbenike, za one kategorije učenika kojima to ne obezbeđuje Ministarstvo, a kupljeno je čak 3800 kompleta, sa još dve publikacije – Prvaricom i Uvodom u azbuku. Za to je izdvojeno 28 miliona dinara. Zahvaljujući donatorima obezbedili smo i po dve platnene maske i dezinfekciono sredstvo za sve đake od 1. do 4. razreda svih škola u Novom Sadu, a vrednost donirane robe je oko 2,5 miliona dinara. Posebna pažnja mora da se posveti prevenciji u toku epidemije, a na tome se radi i kod kuće i sa učiteljima”, naglasio je Vučević i dodao da se svega dva odsto roditelja izjasnilo da im deca ne idu na nastavu, već da će je pratiti onlajn.

N. Beograd: Ministar obišao renoviranu OŠ „Duško Radović“

            Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević obišao je u ponedeljak uoči početka nove školske godine renoviranu Osnovnu školu „Duško Radović“ na Novom Beogradu. Ovakvim projektima nastavljamo ulaganja u infrastrukturu u oblasti prosvete i stvaramo bolje uslove i za đake i za nastavnike. Potrebne su nam nove, moderne škole, po najsavremenijim standardima kao što je ova škola, rekao je ministar. Radove na renoviranju kompletnog objekta, uključujući fiskulturnu salu i školsko dvorište, realizovala je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. Projekat je vredan 161,7 miliona dinara. Prilikom obilaska škole ministar je najavio i da će se nastaviti opremanje učionica i kabineta računarima. Šarčević je ocenio da će najveći izazov u novoj školskoj godini biti da se svi pridržavaju preporučenih epidemioloških mera.

            Direktor Osnovne škole „Duško Radović“ Njegoš Zejak rekao da su učenici i nastavnici dobili novu i savremenu školu, kao i da su  spremni za početak školske godine.

Nova osmoletka u S. Mitrovici: Škola budućnosti za 382 miliona dinara

            U utorak 1. septembra je otvoren novi objekat Osnovne škole “Jovan Popović” u Sremskoj Mitrovici, za čiju izgradnju i opremanje je Pokrajinska vlada, uz podršku lokalne samouprave, izdvojila 382 miliona dinara. Novi objekat površine oko 4100 kvadratnih metara, sa kapacitetom za 1200 učenika, zamenio je školu koja je izgrađena šezdesetih godina i koja je bila u veoma lošem stanju.

            “Školsku godinu đaci Osnovne škole “Jovan Popović” počinju u novim klupama u novoj školi. Za manje od dve godine izgradili smo novi objekat i potpuno ga opremili čime su od danas stvoreni uslovi za savremeniji sistem školovanja. Ova škola je simbol naše budućnosti, naše mladosti, simbol jedne nove Srbije koju svi zajedno gradimo”, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon otvaranja škole. Kako je naveo, Pokrajinska vlada je u protekle četiri godine realizovala brojne projekte u cilju unapređenja i poboljšanja uslova školovanja u svim obrazovnim ustanovama. “Pokazali smo da se zajedničkim radom, okupljanjem oko projekata i saradnjom na svim nivoima vlasti može učiniti mnogo i na planu obrazovanja. Ovo je veliki dan za đake, učitelje, nastavnike i sve zaposlene ove škole, ali i za celu Sremsku Mitrovicu”, rekao je Mirović, poželevši srećan početak školske godine svim učenicima.

            Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da je škola veoma dobro opremljena i da su nabavkom moderne opreme stvoreni uslovi za izvođenje savremene nastave.

Stevanović: Rizici u školama svedeni na najmanju moguću meru

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović istakao je da su Krizni štab i resorno ministarstvo uradili sve pripreme da se rizici u školama svedu na najmanju moguću meru. Ne postoji ništa što je apsolutno bezbedno i sigurno, ali sa poštovanjem preventivnih mera i pravila koja su detaljno razrađena, pre svega od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja mislim da su rizici u školama smanjeni na na najmanju moguću meru i da su čak i niži nego oni kojima smo svakodnevno izloženi odlaskom u kupovinu i u gradskom prevozu, rekao je Stevanović. Deca su najbolji deo društva i ako im se dovoljno dobro objasni zašto neke stvari treba da rade oni će to poslušati. To se najbolje vidi u najmlađim razredima i u vrtićhima. Oni su najdisciplinovaniji, naveo je on.

Vremeplov: Okončana talačka kriza u Beslanu

Nakon tri dana okončana je na današnji dan 3. septembra 2004. gpdine  talačka kriza u Beslanu, Severna Osetija, tokom koje je poginulo 335 talaca i pripadnika snaga bezbednosti, povređeno 126, od kojih 70 dece. Čečenski pobunjenici oteli su i zatvorili više od hiljadu dece i roditelja koji su prisustvovali proslavi početka školske godine, zauzevši zgradu škole u Beslanu, zahtevajući od ruskih vlasti da oslobode privedene zbog napada na državne instituacije u Ingušetiji tokom juna, kao i da povuku svoje trupe iz Čečenije. 

Vremeplov: Umro Turgenjev

Na današnji dan 3. septembra 1883. godine umro je ruski pisac Ivan Sergejevič Turgenjev, jedan od najznačajnijih predstavnika ruskog realizma. Prvi je ruski pisac čije su dela prodrla na Zapad gde je čitan s divljenjem i za života je uživao znatno veći ugled u francuskim nego u ruskim književnim krugovima. Zanimao ga je tip “suvišnog čoveka”, plemića-intelektualca i tip “nihiliste”, građanskog intelektualca, sukobljenog s konzervativizmom plemićke kulture. Predskazivao je revolucionarnu epohu u Rusiji. Dela: romani “Očevi i deca”, “Plemićko gnezdo”, “Rudin”, “Dim”, “Novina”, “Uoči novih dana”, pripovetke “Prolećne vode”, “Asja”, “Lovčevi zapisi”, drama “Mesec dana na selu”.

Vremeplov: UN uspostavile carinsku kontrolu na granici Kosova i Makedonije

Misija UN na Kosovu suspendovala je na današnji dan 3. septembra 1999. godine jugoslovenski valutni zakon i uspostavila carinsku kontrolu na granici Kosova i Makedonije. 

Vremeplov: Rođen Miloje Vasić

Na današnji dan 3. septembra 1869. godine rođen je srpski arheolog Miloje Vasić, profesor Beogradskog univerziteta do 1955, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Na osnovu iskopavanja preistorijskog lokaliteta u Vinči došao je do zaključka da podunavska kultura potiče iz Sredozemlja (Egejska kultura) i prednje Azije, a ne iz nordijskih zemalja. 

Vremeplov: Oslobođen Karel Hofman

Najstariji češki zatvorenik, osamdesetogodišnji Karel Hofman 3. septembra 2004. godine oslobođen je daljeg izdržavanja kazne zatvora od četiri godine iz zdravstvenih razloga. On je bio jedini osuđeni Čeh za pomaganje sovjetske okupacije Čehoslovačke 1968. 

Vremeplov: Krenuo prvi putnički voz na pruzi Beograd-Niš

Iz Beograda je 03. septembra 1884. godine krenuo prvi putnički voz na pruzi Beograd-Niš, prvoj u Srbiji. Početak gradnje 21. juna 1881. obeležio je srebrnim budakom knez Milan Obrenović. Ispraćaju voza iskićenog cvećem i srpskim trobojkama, pored velikog broja građana, prisustvovali su ugledni gosti iz Beča, Budimpešte i Pariza. Voz je krenuo u 8.30, a u Niš je stigao u 18.23.

AMSS: Oprez zbog radova i školaraca

Zbog radova koji se izvode na velikom broju deonica širom Srbije, iz Auto-moto saveza Srbije vozačima savetuju da prilagode vožnju, smanje brzinu i strogo poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Vozačima će posebna opreznost biti potrebna i zbog početka škole i većeg broja najmlađih učesnika u saobraćaju. Pored njih ugroženija kategorija u saobraćaju su i motociklisti na koje takođe, prilikom vožnje treba posebno obratiti pažnju.

Preminuo dečak koga je udario voz u Sremskoj Mitrovici

Sedmogodišnji dečak koji je povređen u nedelju kada je na njega naleteo voz u Sremskoj Mitrovici preminuo je, prenose mediji. Nesreća se dogodila na pružnom prelazu u naselju Mala Bosna. Kako se nezvanično saznaje, dečak je bio sa majkom i pretpostavlja se da je bio previše blizu šinama.

U OŠ “Strugar”: Roditelji pobedili direktorku

            Nova školska godina za roditelje đaka iz OŠ “Đuro Strugar” u Novom Beogradu počela je protestima protiv direktorke Aleksandre Lončar, koja, kako navode roditelji, ali i pojedini zaposleni, ugrožava bezbednost dece, ali i ponižava zaposlene. Nova.rs bila je na licu mesta, kad nam je ministar prosvete Mladen Šarčević poslao poruku da će situacija uskoro biti razrešena i da su roditelji u pravu.  Roditelji, ali i zaposleni s kojima smo jutros razgovarali ispred škole “Đuro Strugar” tvrde da problemi postoje od dolaska Aleksandre Lončar na poziciju direktorke pre dve godine, a sve je kulminiralo kada su saznali da deca usred pandemije koronavirusa polaze u školu u kojoj je neispravna voda. O tome, kako kažu, nisu bili ni obavešteni.

            Protiv Aleksandre Lončar postoji već oko 70 prijava upućenih nadležnima, a u razgovoru za Nova.rs naveli su niz organizacionih problema koje je direkorka priredila dovodeći svoj kadar i unižavajući zaposlene koji tu rade decenijama. Zato su se roditelji i zaposleni juče i danas okupili ispred škole kako bi mirno iskazali protest i najavili da će to činiti svakoga dana dok se njihovi zahtevi ne ispune. Kontaktirali smo i direktorku škole, koja nas je zamolila da pošaljemo mejl. Želeli smo i s njom da porazgovaramo tokom protesta, ali se ona nije pojavila, niti je dosad odgovorila na upućena pitanja. Ali, ministar prosvete Mladen Šarčević jeste. “U kontaktu sam sa roditeljima i situacija će brzo biti razrešena. Roditelji su u pravu!”, glasi poruka koju je Šarčević poslao za portal Nova.rs, a koju su okupljeni pred “Đurom” dočekali aplauzom.

By admin

WordPress PopUp