O minimalcu završni razgovori u ponedeljak

            Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije ponovo su u sredu 9. septembra  razgovarali o visini minimalca u narednoj godini, a nakon kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta (SES) nisu želeli da komentarišu ishod sastanka i to da li je eventualno postignuto rešenje i došlo do promene ranijih stavova. Predstavnici sindikata su kratko za Tanjug rekli da nakon kolegijuma ne daju izjave i da će javnost zvanično o ishodu obavestiti u ponedeljak 14. septembra, kada su zakazani završni razgovori, odnosno sednica SES-a, a potom i konferencija za novinare.

Tek useljenim đacima naloženo da se isele iz domova!

            Zahtev koji je Ministarstvo prosvete u četvrtak uputilo domovima učenika da već u petak isprazne 50 odsto kapaciteta napravio je ogromne probleme zaposlenima u domovima, a još više đacima i njihovim porodicama. Samo što su se uselili u sobe, mnogi srednjoškolci su primorani da navrat-nanos pokupe stvari i vrate se svojim kućama ukoliko predstojeću nedelju ne pohađaju fizički nastavu u školi. Po zamisli Ministarstva prosvete i Kriznog štaba, deca iz Kikinde, Vranja, Dimitrovgrada, Kuršumlije, Niša, Prijepolja, Brodareva, ali i iz Crne Gore i BiH moraće svakog petka da putuju što će napraviti ogromne finansijske izdatke njihovim roditeljima. I ne samo to, velikom broju dece će biti uskraćeno pravo da se školuju jer su srednje škole na različite načine organizovale nastavu. Da je u učeničkim domovima dozvoljeno da istovremeno boravi maksimalno 50 odsto učenika direktori domova su saznali tek 3. septembra kada im je stigla dopuna Stručnog uputstva o merama zaštite zdravlja, jer u prethodnom uputstvu poslatom 21. avgusta, ovakvog ograničenja nema.

            Vesna Vojvodić Mitrović, iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, pita šta se promenilo u epidemiološkoj situaciji od 21. avgusta „kada su podaci o broju zaraženih virusom korona mnogo vedriji nego pre 15 dana“. – Odluka Ministarstva je skandalozna, pogotovo što su roditelji potpisali ugovore i oni su obavezujući za domove koji su pružaoci usluga. Aktuelni ugovori nisu suspendovani, ali su domovi sada primorani da krše odredbe ugovora i da teraju decu da svake nedelje putuju što će doneti velike troškove porodicama. Zamislite situaciju da se dete u utorak uselilo u dom, a u četvrtak uveče zove roditelje da u petak ujutru dođu po njega jer ne može da boravi u domu. Gde je tu pedagogija – pita Vojvodić Mitrović. Ona ukazuje da dodatna uputstva za učeničke domove nisu usklađena sa organizacijom rada škola, zbog čega će značajnom broju dece biti uskraćeno pravo na obrazovanje. Prema njenim rečima, podele na grupe u školama se ne mogu jednostavno preslikati na domove, što će rezultirati nejednakim brojem učenika koji u različitim sedmicama moraju da borave u domu.

            Vojvodić Mitrović iznosi niz konkretnih problema sa terena: – Neke škole su organizovale nastavu u jednoj smeni, a časovi se održavaju samo u školi. U nekim poljoprivrednim školama praksa se izvodi tako što đaci brinu o školskoj ekonomiji, a sada će to biti neizvodljivo jer će učenici koji žive u domovima morati da idu kući. Postoji i realan problem da pojedina deca kod kuće nemaju internet i računar, pa neće moći da prate nastavu na daljinu…Jasno je da će odluka Ministarstva naneti ogromnu štetu građanima, koji sada moraju da smisle kako će da finansiraju putovanja svoje dece, a ta deca treba da se školuju – ukazuje Vojvodić Mitrović.

            Više roditelja potvrdilo je listu  “Danas” da će njihova deca morati da propuste praksu, jer je ona u velikom broju srednjih stručnih škola predviđena u nedelji kada jedna grupa sluša nastavu onlajn. U nekim srednjim školama se tada održavaju i časovi fizičkog vaspitanja. Majka učenice jedne srednje škole kaže da je obavestila školu da njena ćerka neće moći da pohađa časove praktične nastave jer te nedelje ne sme da boravi u domu, na šta joj je direktorka odgovorila da je praksa obavezna. Problem je i što se neka deca bave sportom i biće prinuđena da gube treninge. Zaposleni u domovima strahuju da se čestim putovanjima povećava rizik da se deca zaraze i unesu korona virus u domove, ali ukazuju i da znatan broj učenika živi u mestima koja su i po 300 kilometara udaljena od Beograda i potiču iz porodica sa niskim primanjima. U normalnim okolnostima đaci su kući putovali jednom u dva, tri meseca, a sada će morati svake nedelje. Na kraju, roditelji tvrde da im sem naloga da isele decu na sedam dana, niko nije rekao da li će cena smeštaja i ishrane koju plaćaju biti umanjena za dane koje deca provedu kod kuće. Do zaključenja ovog izdanja Danasa komentar Ministarstva prosvete nismo dobili.

Prebacivanje odgovornosti

            U dopuni Stručnog uputstva piše da u domu sme da boravi maksimalno do 50 odsto učenika, ali da prilikom pravljenja plana treba uzeti u obzir specifičnosti, poput udaljenosti prebivališta učenika od doma, vrste škole koju pohađa, obavezne prakse i drugo.  Kako, pitaju se zaposleni u domovima, ako su prinuđeni da smanje kapacitet na propisanih 50 odsto. U dopisu je odgovornost za školovanje dece u vreme kada ne borave u domu prebačena na vaspitače i odeljenske starešine koji u tom smislu moraju da sarađuju. Ministarstvo prosvete je obavezalo direktore domova da svakog petka dostavljaju podatke o broju učenika koji su boravili u ustanovi u prethodnoj sedmici i zapretilo da će u slučaju nepoštovanja propisanih mera biti pokrenut postupak za razrešenje direktora ustanove.

            U više učeničkih domova nam je potvrđeno da ih je već posetila inspekcija koja proverava da li ispoštovali propisane mere.

Bez smanjenja bodova za upis na budžet, ali biće izuzetaka

            Bez promene Zakona o visokom obrazovanju ne postoji mogućnost da se smanji broj ESPB bodova za upis na budžet u narednu godinu studija, koji sada iznosi 48 bodova, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da će se studentima pomoći na drugi način, boljom preraspodelom budžetskih mesta. On je za Tanjug rekao da je doneta odluka o “nekoj vrsti socijalne podrške studentima” i da će oni kojima fali nekoliko bodova i koji bi u redovnim okolnostima izgubili budžet, biti omogućeno da studiraju o trošku države. “Čak i ako nema 48 ESPB bodova u pojedinim situacijama student može da ostane na budžetu. Primera radi, ako je neki fakultet na drugoj godini imao 30 budžetskih studenata prošle godine, a uslov za upis na budžet u treću godinu je ispunilo samo 20 akademaca, to znači da je ostalo 10 budžetskih mesta. Fakulteti mogu da spuste cenzus i da oni koji su blizu 48 bodova budu na budžetu”, pojasnio je Šarčević. On je naveo da će to biti uređeno odlukom Vlade Srbije, da se neće zvati smanjenje kvota, već “fond pomoći” koji fakulteti mogu da iskoriste i da daju studentima.

            Šarčević kaže da je sa premijerkom Anom Brnabić dogovorio da ove godine ostane isti broj budžetskih mesta kao i prošle godine za starije studente (drugu, treću, četvrtu godinu). “Ovim nismo ugrozili zakon, niti smo ga menjali, nego smo dali jednu vrstu posebnog tumačenja zato što je vanredna situacija”, naveo je ministar i dodao da to važi samo u vanrednim okolnostima i da nije trajno rešenje.

            Što se tiče smanjenja školarina, ministar je naveo da će svaki fakultet sa svojim studentskim parlamentom da se dogovori o tome, jer će negde moći da se smanje školarine, negde ne. Ono što je izvesno, svi fakulteti će samofinasirajućim studentima omogućiti plaćanje školarine u više rata.

Rektorka UB: Nastava na fakultetima po kombinovanom modelu

            Predstojeću školsku godinu Univerzitet u Beogradu radiće po kombinovanom modelu nastave, koji će se prilagođavati specifičnostima svakog fakulteta ali i epidemiološkoj situaciji, odlučeno je na današnjoj sednici Senata. To znači da će teoretska nastava biti organizovana onlajn, a praktična nastava – uživo.

            Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je da bi svi trebali da se potrude da školska godina krene na vreme, kao i da se vežbe ostvaruju u što boljim uslovima, jer se sa dolaskom hladnog vremena, kako kaže, može očekivati povećanje broja obolelih od kovida-19. Ona je navela da uprave fakulteta moraju pratiti da li svi nastavnici i profesori drže onlajn nastavu, jer, kako je navela, onlajn nastava nije slanje “Power point” prezentacija i materijala za učenje.

Šta ako se u grupi za vežbe pojavi zaraženi student?

            Dekane je zanimalo kako da se ponašaju ukoliko se u grupi za vežbe pojavi zaraženi student i da li studenti iz te grupe idu u izolaciju. Epidemiolog Mila Paunić iz Studentske poliklinike kaže da, ukoliko su se primenjivale epidemiološke mere- nošenje maski, distanca od dva metra, higijena, onda samo zaraženi student idu u izolaciju, dok ostali mogu da nastave sa radom. Profesorka Tatjana Pekmezović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu pojasnila je da je drugačija situacija ukoliko se u grupi pojavi dvoje zaraženih studenata. “Dvoje zaraženih studenata znači da je došlo do lokalne transmisije i moraju svi pod nadzor i u izolaciju”, pojasnila je ona.

Šarčević: Dva zaražena deteta menjaju nastavu u grupi

            Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je  u sredu 9. septembra da će se nastava u školama organizovati drguačije samo ako se u istoj grupi pojave dva pozitivna deteta. „Lekarski deo Kriznog štaba u prvom momentu je naveo da nema posebne procedure, da dete odlazi kući, pre svega u sobu za izolaciju”, rekao je Šarčević upitan kakva je procedura u školama ako dete pokaže simptome respiratornih infekcija, prenosi Tanjug.

Ministar je podsetio da su u Železniku bila dva slučaja, kada nije bila konačna procedura, koja je dopunjena. Tada je, kako je dodao, bez dodatnog znanja desetak dece pušteno da prate nastavu od kuće dok se ne vidi kakvo je stanje. „Sada nam je jasno, nakon dopunskih kriterijuma iz Batuta, da je ta soba za izolaciju dovoljna za jedno dete, svi nose maske i ne postoji mogućnost da se prokuži, ali ako se pojave dve slučaja u istoj grupu dužnost je da se na drugi način organizuje, da svi idu u izolaciju”, rekao je Šarčević pred početak sednice Senata, na kojoj će kako je najavio biti odlučeno i o dodatnim ispitnim rokovima za studente.

“Berza praksi” za studente u 300 kompanija, JLS i NVO

            Univerzitet u Beogradu, kao najstarija institucija visokog obrazovanja u Srbiji, i NALED, kao najveća nezavisna privatno-javna asocijacija, potpisali su u sredu 9.  septembra, u svečanoj sali Rektorata, Sporazum o saradnji kojim se uspostavlja institucionalni okvir za pokretanje zajedničkih inicijativa usmerenih na unapređenje međunarodne konkurentnosti Srbije, svrsishodnije povezivanje nauke i privrede i razvoj ekonomije koja će biti zasnovana na izvozu pameti, umesto izvozu pametnih. Sporazum između ostalog predviđa uspostavljanje berze stručnih praksi koja će omogućiti studentima osnovnih i poslediplomskih studija da steknu prva poslovna iskustva u više od 300 multinacionalnih i domaćih kompanija, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva koje NALED okuplja u članstvu i na taj način povećaju svoje šanse da se zaposle u struci, ali i ostanu da žive i rade u našoj zemlji. “Želimo da osnažimo veze između akademske zajednice, privrede i državne uprave, kao i da pružimo priliku našim studentima da steknu dragocena radna i životna iskustva na praksama u članicama NALED-a. Posebno želimo da damo doprinos jačanju naše privrede i unapređenju njenih kapaciteta, što je i suština takozvane “treće misije” Univerziteta”, rekla je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

            Željko Tomić, predsednik NALED-ovog Saveza za eUpravu i direktor kompanije OSA računarski inženjering kaže da je kroz različite programe stručne prakse i studentska takmičenja u organizaciji NALED-a u proteklih 10 godina prošlo gotovo 200 studenata, a da je danas više od četvrtine zaposlenih stručnjaka u ovom udruženju počelo upravo na ovaj način. Važna je i uloga akademske zajednice u osmišljavanju reformskih incijativa. “Aktivnije uključivanje profesora, saradnika i studenata u javno-privatni dijalog i aktivnosti NALED-a na sprovođenju istraživanja i analiza, doprineće kvalitetu praktičnih politika i uspehu reformi za koje se zalažemo. Dobar primer je reforma paušalnog oporezivanja na kojoj smo sarađivali sa Fakultetom organizacionih nauka, a koja je donela predvidivost poslovanja za 100.000 paušalaca, ili program Startuj legalno na čijem osmišljavanju smo radil sa Fakultetom političkih nauka”, ističe Tomić.

            Dekan FPN-a Dragan Simić, govoreći o dosadašnjoj saradnji sa NALED-om, istakao je program letnje prakse za mlade politikologe i izradu zajedničke analize poreskog opterećenja početnika u poslovanju na osnovu koje je Vlada pokrenula program Startuj legalno, a gotovo 1.000 mladih i nezaposlenih pokrenulo novi biznis uz poresko oslobođenje u prvoj godini. Asistentkinja na FON-u i savetnica u kabinetu premijerke Svetlana Jovanović, pored saradnje na reformi paušala izdvojila je i zajedničku organizaciju studentskog takmičenja na temu razvoja bezgotovinskog plaćanja u Srbiji – neke od najboljih studentskih ideja našle su svoje mesto i u Nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije Vlade Srbije. Potpisivanjem sporazuma, Univerzitet u Beogradu je, pored osam fakulteta i tri naučne institucije, postao 12. počasni član NALED-a iz akademske zajednice.

Povratak studenata na fakultete manji izazov od polaska dece u škole

            Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u sredu da se građani opuštaju zbog pada broja registrovanih slučajeva koronavirusa i da se, bez obzira na apele, i dalje se sasvim ne poštuju mere. „Nemojte da čekamo da ponovo počnu da se pune bolnice i povećava broj umrlih, pa da onda počnemo da sprovodimo mere, to smo već jednom videli”, upozorio je Kon za RTS. Kon je ocenio da se epidemiološka situacija stabilizovala i da je trenutno niska aktivnost koronavirusa, ali da je on stalno prisutan, prenosi Tanjug.

            Sa druge strane, kako je naveo, beleži se porast akutnih respiratornih infekcija, kojih je u Beogradu prošle nedelje u odnosu na pretprošlu bilo za 70 odsto više. On je istakao da je ovog ponedeljka registrovan veći broj registrovanih slučajeva koronavirusa u odnosu na prethodni ponedeljak i to za 15 odsto. „Porast je u svim uzrastima, ne kao uobičajeno što to bude u školskom uzrastu, već je dominantan uzrast od 30 do 64 godine, što znači da je prenos praktično u populaciji koja radi, u kolektivima”, rekao je Kon. On je najavio da dolaskom jeseni ulazimo u respiratornu sezonu, dok je vreme gripa u Srbiji u drugoj polovini decembra, a maksimum u februaru i martu. „Oktobar i novembar su meseci kada treba raditi vakcinaciju protiv gripa i kada se treba pripremati za sezonu gripa”, rekao je Kon.

            Govoreći o tome da li je povratak studenata na fakultete veći izazov od polaska dece u škole, Kon kaže da je to neuporedivo kada se uzmu u obzir brojke. „Kada pogledate broj koliko je dece krenulo u škole oko 65.000 do 70.000, brojnost je neuporedivo veća u školama. Neuporedivo je veći rizik ukupno gledano u školama”, rekao je Kon. Kada je reč o preduzimanju mera, za studentske i učeničke domove je urađeno mnogo, naveo je Kon dodajući da je pitanje kako će se to sada sprovoditi.

Tim „Kreni-Promeni“: Za studente nema para, a za stadion ima

            Studenti su u sredu 9. septembra okačili transparnt „30% za studente nema 130% za stadion ima“ na ulazu u Studentski park koji se nalazi preko puta Rektorata Univerziteta u Beogradu, gde se održava sednica na kojoj se odlučuje o zahtevu za smanjenje školarine za narednu školsku godinu. Iz Tima „Kreni – Promeni“ podsećaju da su predali zahtev i peticiju koju je podržalo 11.500 ljudi. Oni smatraju da se rektorka Ivanka Popović i predsednica KONUS-a nalazi na prekretnici. „Rektorka je prvo je izjavila da je zahtev razuman i da bi država mogla da pomogne. Mi ovaj zahtev podržavamo. Napominjemo da se sve opredeljena državna sredstva za budžetske studente ne potroše i da bi preraspodelom ovih sredstava država mogla da pomogne fakultetima.  S druge strane, takođe je izjavila da je zahtev radikalan, što mislimo da nije tačno. U prošloj školskoj godini nismo imali nastavu shodno Zakonu o visokom obrazovanju, čime su prekršeni ugovori o studiranju. To je već dovoljan osnov da studenti tuže fakultete i dobiju povraćaj novca daleko veći od 30 odsto, što se dešava u svetu“, navode u saopštenju iz Tima „Kreni-Promeni“.

            Dodaju da je njihov predlog pravičan, ali da vodi računa i o održivosti fakulteta. „Nadamo se da će rektorka kao neko ko reprezentuje ceo univerzitet, ali i kao predsednica KONUS-a dakle da razume da univerzitet i fakulteti postoje zbog studenata, imati sluha i stati uz svoje studente“, poručuju iz Tima „Kreni-Promeni“.

Direktorka: U Filološkoj gimnaziji nema fotografija Malog i Vesića

            Direktorka Filološke gimnazije Dragana Ćećez Iljukić demantovala je za Danas navode sa društvenih mreža da su u toj školi postavljene fotografije ministra finansija Siniše Malog i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića. Ona je rekla da ne zna kome je u interesu da plasira takve neistine. Direktorka kaže da je u toku priprema postavke izložbe „Negujmo srpski jezik“ koja će biti otvorena za desetak dana i da niti je planirano, niti će u sklopu te izložbe biti postavljene fotografije Malog i Vesić.

Prorektor: Studentima predavanja onlajn, vežbe na fakultetima

            Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Petar Bulat rekao je da će ove akademske godine zbog pandemije virusa korona najveći deo studenata imati hibridnu nastavu, što znači da će predavanja biti održavana onlajn, dok će na vežbe ići na fakultet. On je gostujući u sredu  na televiziji Prva pojasnio da će se vežbe održavati u manjim grupama na fakultetima, kao i da je najkomplikovanije to izvesti na biomedicinskim naukama. „Najteže je na Stomatologiji, a dosta teško na Medicinskom fakultetu. Na ostalim fakultetima ovaj model može da funkcioniše“, rekao je Bulat. Obolelima od korona virusa će, kako je rekao, biti organizovan dodatni kovid rok, a da bi ga dobili studenti treba da se sa medicinskim izveštajem jave studentskoj službi. „Generalno su studenti dobili dodatni kovid rok“, rekao je Bulat.

Promocija pisanja blogova o kulturi za mlade u Novom Sadu

            Gradska biblioteka u Novom Sadu pozvala je mlade od 15 do 30 godina da dođu na promociju projekta o pisanju blogova i istraživanju kulturnih znamenitosti u svojoj sredini. Promocija projekta koji sprovode biblioteka i Udruženje “Stubovi znanja” održana je u četvrtak, 10. septembra u 19 časova u Digitalnom omladinskom centru, Ulica vojvode Putnika 1. Učešće na projektu je besplatno, uz obaveznu prijavu.  Zainteresovani za promotivne aktivnosti u okviru projekta mogu da se prijave i svoj dolazak potvrde imejlom na: tina.nikolic93@gmail.com . Zbog trenutne epidemiološke situacije obavezno je nošenje maski i držanje propisanog rastojanja. Sam projekat je otpočeo 9. jula i trajaće do 10. decembra.

            U okviru planiranih aktivnosti realizovaće se predavanja namenjena srednjoškolcima i mladima, a držaće ih stručni saradnici iz oblasti informatike, jezika i kulture. Takođe će se organizovati zanimljive radionice o pisanju blogova i istraživanju kulturnih znamenitosti u lokalnoj sredini, nakon čega će učesnici pisati i objaviti sopstvene blogove. Deo sadržaja namenjen je promociji projekta, u okviru koje se organizuju jednodnevna promotivna putovanja vezana za priče o blogovima samih učesnika projekta – blogera. Oni će obilaziti mesta koja sadrže kulturne lepote Srbije.

Inkluzivni festival “Hearts in Harmony” u N. Sadu i S. Karlovcima

            Međunarodni inkluzivni festival “Srca u harmoniji – Hearts in Harmony” održaće se 11. i 12. septembra u Sremskim Karlovcima i u Kulturnoj stanici “Svilara”. Ove godine organizator jednog festivalskog dana zajedno sa Udruženjem građana “Vera, ljubav, nada” je i Udruženje Karlovačka crtačka škola iz Sremskih Karlovaca.  “Hearts in Harmony” (Srca u harmoniji)događaj se održava pod patronatom Europa Cantat i Evropske unije i pre svega podrazumeva aktivno učešće osoba sa invaliditetom i dece sa smetnjama u razvoju na javnim nastupima, koncertima, u radionicama tokom festivala.

            Cilj manifestacije je pokazivanje postignuća osoba sa invaliditetom i veća vidljivost, zatim afirmacija kulturnog stvaralaštva mladih, posebno mladih sa invaliditetom kao marginalizovanih grupa, kao i jačanje inkluzije kroz zajednički nastup mladih redovne populacije i mladih sa invaliditetom.

            U petak, 11. septembra na Trgu Branka Radičevića u Sremskim Karlovcima, na platou ispred Bogoslovije, sa početkom u 18:30 časova nastupiće Inkluzivni hor Ison pod rukovodstvom Miodraga Miše Blizanca, deca i mladi Centra tamburaške muzike – škola tambure “Sava Vukosavljev”, a pod rukovodstvom Zorana Bugarskog Brice, slepi dečak iz Vršca i vokalni solista Ognjen Inđić, Mali hor Kulturnog centra Rumenka, pesnikinja iz Sremskih Karlovaca Vesna Fekete i članovi folklornog ansambla “Branislav Nušić” iz Lalića.

            U subotu, 12. septembra program će se od 19 časova odvijati u KS Svilara. Nastupiće Kristina Jevtović, Marina Milošev, Ognjen Inđić i Mali hor Kulturnog centra Rumenka, kao i domaćin hor Ison.

U studentskim domovima u Beogradu nema zaraženih studenata

            Studentski centar Beograda saopštio je u sredu da nijedan student koji boravi u studentskim domovima nije zaražen korona virusom. Uprava Studentskog centra je demantovala pisanje pojedinih medija koji su jutros izvestili da je „korona opet ušla u studentske domove“. „Od 10.500 mesta u studentskim domovima u Beogradu, u domovima je fizički prisutno nešto više od 5.500 studenata. Nijedan student koji boravi u domu nije zaražen virusom Kovid 19 i zato je naš hostel odvojen za te namene u Studentskom domu „Kralj Aleksandar I“ – prazan. Od preostalih 5.000 studenata koji trenutno nisu fizički u domovima, potvrđen je jedan pozitivan slučaj na virus Kovid 19. Student kod kojeg je virus korona potvrđen nalazi se u kućnoj izolaciji i nema nikakvih simptoma“, saopštila je uprava Studentskog centra.

Vremeplov: Teroristički napadi na Svetski trgovinski centar i Pentagon

U samoubilačkom terorističkom napadu otetim avionima na današnji dan 11. septembra 2001. godine  na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu, poginule su 2.752 osobe. Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dva tornja visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su potpuno srušena. Optuživši Osamu Bin Ladena, lidera islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana. 

Vremeplov: Rođen Žarko Zrenjanin – Uča

Žarko Zrenjanin – Uča (1902 – 1942), član CK KPJ, politički sekretar Pokrajinskog komiteta KPJ za Vojvodinu, organizator ustanka u Vojvodini i narodni heroj Jugoslavije  rođen je na današnji dan 11. septembra 1902. godine u selu Izbištu kod Vršca. Potiče iz siromašne seljačke porodice. Osnovnu školu učio je u Vršcu, a gimnaziju u SegedinuBeloj Crkvi i Pančevu. Završio je učiteljsku školu u Somboru 1923. godine. Još kao đak Učiteljske škole u Somboru prišao je revolucionarnom omladinskom pokretu. Od 1923. do 1926. bio je učitelj u selu Kanatlarci, u prilepskom srezu. Tu je, 1926, prvi put došao u sukob s predstavnicima vlasti zbog svojih shvatanja. Zbog toga je nekoliko puta hapšen. U julu 1926. premešten je u rodno Izbište. Ovde je organizovao analfabetske kurseve i otvorio narodni univerzitet, osnovao u selima narodne biblioteke i čitaonice. Sarađivao je u prosvetnim i pedagoškim časopisima i politički delovao, preko učiteljskog društva belocrkvanskog sreza, čiji je predsednik bio više godina.

Početkom novembra 1942. godine, Tito je pozvao Zrenjanina da dođe na slobodnu teritoriju zapadne Bosne i prisustvuje Prvom zasedanju AVNOJ-a. Prilikom priprema za odlazak u Srem, i dalje u zapadnu Bosnu, Zrenjanin je prokazan Gestapu i ubijen je 4. novembra 1942. u selu Pavlišu, kod Vršca.

Vremeplov: Umro Milan Jovanović Batut

Na današnji dan 11. septembra 1940. godine umro je Milan Jovanović Batut, srpski lekar i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu. Gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima, a medicinu u Beču. Bavio se zdravstvenim prosvećivanjem i veliki deo života je posvetio modernizovanju srpskog saniteta. Uporno se borio i za osnivanje Medicinskog fakulteta, što mu je uspelo 1919, posle više decenija polemika i priprema. Objavio je veliki broj radova, posebno iz oblasti zdravstvenog prosvećivanja. Izdavao je i uređivao časopise: “Zdravlje” (Sombor i docnije Beograd) i “Narodno zdravlje” (dodatak lista “Srpski arhiv”).

Vremeplov: Prvi singl “Bitlsa”

Na današnji dan 11. septembra 1962. godine britanska pop grupa “Bitlsi” snimila je prvi singl “Love me do”. Producent Džordž Martin smatrajući da bubnjar Ringo Star nema dovoljno iskustva, zamenio ga je Endi Vajtom. 

Vremeplov: Rođen Pjer de Ronsar

Na današnji dan 11. septembra 1524. godine rođen je francuski pisac Pjer de Ronsar najznačajniji pesnik renesansne pesničke škole “Plejada”, koja je izvršila preokret u francuskoj poeziji i utemeljila novi poetski izraz i jezik.

Vremeplov: Rođen Dejvid Lorens

Engleski pisac Dejvid Herbert Lorens, koji se smatra nosiocem duhovne opozicije viktorijanskim načelima britanskog društva rođen je na današnji dan 11. septembra 1885. godine. Njegov roman “Ljubavnik ledi Četrli” skandalizovao puritansko britansko društvo i dugo bio zabranjen u zemljama engleskog govornog područja. 

Vremeplov: Ubijen Šćepan Mali

Na današnji dan 11. septembra 1773. godine ubijen je Šćepan Mali, lažni ruski car Petar III koji se nametnuo Crnogorcima kao vladar. Tokom vladavine od 1767. izmirio je plemena, uveo sud, započeo popis stanovništva i imovine i počeo da gradi puteve. Prema predanju ubio ga je sluga, mletačko-turski agent po nalogu skadarskog paše. 

U niškim školama ima đaka i nastavnika zaraženih koronavirusom

            Prema informacijama koje je za medije potvrdio Dragan Gejo, načelnik Školske uprave Niš (za Nišavski, Toplički i Pirotski okrug), desetak dana od početka nove školske godine sumnjivih na koronavirus ima u dve srednje i jednoj osnovnoj školi u Nišu. Sumnjivi su u karantinu i pod stalnim nadzorom zdravstvenih radnika i službi. I u jednom od vrtića u Aleksincu bilo je sumnje da je inficirana jedna nastavnica. Odmah je poslata kući i na lekarske preglede nakon čega je u kućnom karantinu, a mališani koji su sa njom bili u kontaktu su izolovani i izvesno vreme neće dolaziti u vrtić.

            Organizovanje obrazovnog procesa u školama i rad vrtića, rekao je Dragan Gejo nisu uopšte pod znakom pitanja jer se pojava koronavirusa procenjuje, kako je istakao, „nemasovnom”. Rečeno je i da ni u jednoj od ustanova nema laboratorijski  potvrđenih slučajeva korone, kao što nema ni prijava o nepoštovanju obaveznih protivepidemioloških mera u školama.

            Istovremeno u niškoj Školskoj upravi demantovali su pisanje pojedinih medija i odbačene su sve špekulacije da je posle početka školske godine u Nišu zbog nepoštovanja protivepidemioloških mera i obaveza u vreme epidemije bilo smenjivanja direktora škola. Načelnik Školske uprave Gejo tvrdi da je netačna i proizvoljna informacija da je u Nišu ministar obrazovanja Šarčević bilo koga smenio i razrešio dužnosti rukovodioca škole. Kako je istakao „pre par dana jedna direktorka škole dala je ostavku, ali njen odlazak sa funkcije nije u vezi sa epidemijom, već lični”.

Kamere TV Šabac zabeležile fizički nasrtaj na doktoranda UB

            U nedelju, oko 14 časova, u centru grada ispred zgrade gde stanuju, sačekani su i pretučeni mladić M.O. inače student doktorskih studija u Beogradu, i njegova majka. Šokantni snimci koje je prenela TV Šabac sa kamere na ulazu u zgradu pokazuju krajnje brutalan napad trojice krupnijih muškaraca. Jasno se vide lica dvojice napadača obučenih u majice na kojima piše Bronx. Napadači su nasrnuli i na mladićevu majku koja je pokušala da odbrani sina. Inače, pomenuti mladić je napadnut od strane iste trojice muškaraca koji su ga već napadali na samom biračkom mestu u Vrtiću „Mladost“ tokom održavanja izbora 21. juna u Šapcu.

             “Ovo je nastavak napada na mene. Pomenuti batinaši, njih tada četvorica, uleteli su na biračko mesto gde sam glasao, pokušavajući da se fizički obračunaju sa mnom i bratom i to samo desetak minuta nakon što je ispred tog biračkog mesta jedan od aktivista SNS, izvesni D.S., verbalno i fizički napao moju majku dok smo čekali u redu za glasanje. Pomenuti aktivista pozvao je te batinaše i unutar biračkog mesta im pokazao prstom koga da pretuku – istakao je napadnuti mladić za Televiziju Šabac. Policija je u oba slučaja obaveštena, evidentirane su prijave, dostavljeni su svi dokazi i imena mnogobrojnih svedoka, između ostalog i snimak nadzornih kamera. Reakcija policije se i dalje čeka.

Obeležen Svetski dan prevencije samoubistva

            Svetski dan prevencije samoubistva je obeležen juče 10. septembra. Dan se obeležava svake godine na inicijativu Međunarodne asocijacije za prevenciju samoubistva uz podršku Svetske zdravstvene organizacije, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na samoubistvo kao jedan od vodećih uzroka prerane smrti koji je moguće sprečiti. Širenje informacija, poboljšanje obrazovanja, edukacija, važni su zadaci u takvim naporima.

            Prema podacima SZO, samoubistva su jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta i treći po redu uzrok smrti mladih do 25 godina.Svake godine , oko 1 milion ljudi izvrši samoubistvo- 1 smrt na svakih 40 sekundi. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će do 2020. godine gubici premašiti 1,5 milion, i da će samoubistva činiti 2,4% globalnog opterećenja bolestima. U Srbiji u proseku godišnje 1.500 ljudi sebi oduzme život, pa je stopa samoubistva izuzetno visoka (19,5) i svrstava nas na 13. mesto u svetu. Naročito je zabrinjavajuće stanje u Vojvodini, u kojoj je stopa samoubistva u 2011. godini bila 30 na 100.000 stanovnika u poslednjih 10 godina. Važno je istaći da su one ipak niže u odnosu na poslednju deceniju XX veka kada su bile preko 40/ 100.000.

               U Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ nedavno je otvorena Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistava. Srbija je među poslednjim zemljama u Evropi koja je uvela ovakav vid podrške ljudima sa mentalnim problemima, a na osnovu iskustava drugih zemalja očekuje se smanjenje broja samoubistava za oko 30 odsto. Ova linija radi 24 sata i od kada je pokrenut broj 011 77 77 000 nazvana je više od 1.800 puta. Osobama koje razmišljaju o samoubistvu godinama je dostupna i SOS linija centra Srce. Na broj 0800 300 303 će vam se svakodnevno od 15 do 23 sata neko javiti.

Svet: Suicid  godišnje “pogodi” 108 miliona ljudi

            Prevencija samoubistva i dalje ostaje sveprisutni izazov. Svake godine, samoubistvo je među 20 vodećih uzroka smrti u svetu među ljudima svih uzrasnih dobi. Odgovorno je za preko 800.000 smrtnih slučajeva, što je ekvivalentno jednom samoubistvu svakih 40 sekundi.  Svaki gubitak života predstavlja gubitak nečijeg partnera, deteta, roditelja, prijatelja ili kolege. Na svako samoubistvo dolazi oko 135 ljudi koji pretrpe intenzivan bol ili su na drugi način pogođeni. To čini 108 miliona ljudi godišnje koji su duboko pogođeni suicidnim ponašanjem. Suicidno ponašanje uključuje izvršeno samoubistvo, ali i suicidno razmišljanje i pokušaje samoubistva. Na svako samoubistvo dolazi 25 ljudi koji ga pokušaju i mnogo više onih koji imaju ozbiljna razmišljanja o suicidu. Samoubistvo je rezultat konvergencije genetskih, psiholoških, socijalnih, kulturoloških i drugih rizičnih činilaca, ponekad udruženih sa iskustvom traume i gubitka. Ljudi koji oduzmu sebi život predstavljaju neujednačenu grupu, sa jedinstvenim, složenim i višestrukim uzročnim uticajima koji prethode samom završnom činu. Takva heterogenost predstavlja izazov za stručnjake koji se bave prevencijom samoubistva. Ovi izazovi se mogu prevazići usvajanjem pristupa u prevenciji.

            Možete uticati na povećanje svesnosti o ovoj temi, edukovati sebe ili nekog drugog o uzrocima i upozoravajućim znacima samoubistva, pokazati saosećanje i brigu za one koji su pod određenim rizikom u vašoj zajednici, preispitati predrasude o samoubistvu, suicidalnom ponašanju i problemima sa duševnim zdravljem i deliti sopstvena iskustva.

            Potreban je izuzetan napor da se spreče samoubistva. Ali ishod ovog truda je trajan, održiv i može imati ogroman uticaj, ne samo na one koji su pod rizikom, već i na njihove bližnje, kolege i celo društvo. Moramo nastojati da razvijamo na činjenicama zasnovane mere prevencije samoubistva, koje dosežu do svih ljudi kojima su potrebne. Udruživanje snaga je od najveće važnosti u ovoj prevenciji.

Japan: Samoubistvo vodeći uzrok smrti  dece između 10 i 14 godina

            Japan ima jednu od najvećih stopa samoubistava među razvijenim zemljama. Samoubistva su najveći uzrok smrti dece star od 10 do 14 godine u Japanu, pokazuje statistika japanskih vlasti. Iako je ukupni godišnji broj smrti u zemlji u opadanju, broj smrti mladih ljudi je u porastu. Vladini podaci pokazuju da je u Japanu samoubistvo trenutno vodeći uzrok smrti za decu uzrasta između 10 i 14 godina. Samoubistva mlađih od 20 godina je dostigla su 2019. najviši nivo otkako su japanske vlasti tokom sedamdesetih počele da vode evidenciju o tome.

By admin