Ime ministra nije važno!

Poslednjih dana sindikati ponovo pokazuju nerazumevanje sopstvene uloge. Ime ministra, stranke iz koje je delegiran, nije nešto o čemu mi treba da razmišljamo. Dočekivati ga nekakvim besciljnim protestima nikome ne donosi ništa dobro. Država je uradila svoj deo posla, mi naš nismo!

Sve da je novi ministar najbolji izbor, to i dalje ništa ne znači. Država će uvek biti rigidna ako je ne nateramo na drugačije ponašanje. To svakako ne mogu pojedinci, a ne može ni jedna sindikalna organizacija samostalno. Za tako nešto potrebno je akciono jedinstvo svih sindikata, ali i pomoć onih koji nisu u sindikatima. Da bi zaista imali osnov da kritikujemo vlast moramo mi da se bolje organizujemo. Izgovori za izostanak našeg plana mogu biti raznoliki, ali ni jedan neće predstavljati opravdanje. Do nas je, hteli mi to da priznamo ili ne.

Pred nama je usvajanje budžeta za 2021. godinu. Od tog dokumenta zavisi opredeljenje novca za narednih 12 meseci. Sindikati imaju pravni osnov da zahtevaju pregovore oko cene rada, ali to ne rade. Sindikati imaju pravni osnov da iniciraju razgovore o koeficijentima, ali sem malo reklamerstva jedne republičke organizacije, uz nerazumevanje suštine problema, ni to nismo uradili. Takođe, Ružić je do sada bio ministar državne uprave i lokalne samouprave, ministarstva koje je bilo nadležno za pripremu Zakona o zaposlenim u javnim službama, ali i platnih razreda. Ako je tu da završi taj posao, koji je stav sindikata povodom toga? Aktuelne probleme i da ne pominjemo. Preopterećenost, lažna rešenja koja nemaju veze sa praksom, zdravstvena ugroženost, naročito naših kolega sa hroničnim bolestima, IOP, regres i topli obrok… Naprosto, Branko Ružić danas, za sindikate, ne može i ne sme biti tema. Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine još jednom apeluje na sve sindikalne organizacije da konačno otvorimo dijalog među nama, jer je to preduslov uspeha. Sa druge strane, izostanak dogovora presuda je svim prosvetnim radnicima.

By admin