Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
– N/r g-dinu Branku Ružiću, ministru

Poštovani ministre,

Kao zaposlene u obrazovanju obradovala nas je najava povratka u školu od 18. januara. Za nas to zapravo znači da su vrtići i škole  ponovo postale najbezbednije mesto u Srbiji. Ipak, nekoliko informacija nedostaje, te Vam se ovim putem za njih i obraćamo.

Kako je sistem školstva javan, kako je više od 100 hiljada zaposlenih u obrazovanju verovatno najbolje što ova država trenutno ima, kako je u sistem obrazovanja direktno uključeno više stotina hiljada dece predškolskog i školskog uzrasta, odnosno budućnost ovog društva, verujemo da je odluka koju ste doneli utemeljena u činjenicama o broju zaraženih nastavnika i učenika od početka pandemije. Ipak, te informacije nisu javno dostupne, te Vas molimo da pre početka drugog polugodišta objavite, po školskim upravama, odnosno gradovima i opštinama, broj (i procenat) zaposlenih koji su trenutno pozitivni na koronu, kao i broj onih koji su je već preležali, kao i ukupan broj testiranih zaposlenih u obrazovanju. Takođe  važna i po nama neophodna informacija je i broj učenika koji su do sada preležali bolest, broj onih koji su trenutno bolesni ili u izolaciji zbog sumnje na ovu opaku bolest. Verujemo da Vam to ne predstavlja problem jer te informacije, na osnovu kojih ste verujemo i doneli odluku, sigurno imate.

Takođe, ukoliko je procena da su vrtići i škole ponovo najbezbednije mesto, zašto se nastava svakodnevno ne izvodi i u višim razredima, srednjoj školi…? Sve ono što mi, kao javnost znamo, ukazuje da nema nekih razlika između uzrasta učenika kada govorimo o mogućnosti zaraze ili prenošenja zaraze. Nejasno je zato na osnovu kojih podataka je doneta ovakva odluka? Mi Vama verujemo, ali želimo i sami to da vidimo.

Smatramo da bi bilo veoma značajno da te informacije, koje od Vas ovim putem tražimo, budu dostupne i na sajtu Ministarstva, odnosno da svi mogu da ih vide, jer pored zaposlenih u obrazovanju i učenika, u sistem obrazovanja i vaspitanja su indirektno uključeni milioni roditelja, baka, deka, prijatelja …

Verujemo da su Vam ti podaci poznati, jer ne postoji druge činjenice koje su uslovile odluku da se od 18. januara nastava izvodi kao na početku ove školske godine. Bez tih podataka odluka bi bila doneta „na slepo“, a odgovornost za živote zaposlenih u obrazovanju, kao i učenika koji pohađaju nastavu bila bi na plećima donosioca odluka. Sigurni smo da Vi tako niste postupili. Ostalo je samo da to objavom podataka i potvrdite.

S poštovanjem,

Novi Sad, 13.01.2021.god.
Predsednik IO NSPRV
Dušan Kokot

By admin